Tvorci poslovnih softvera najtraženiji i najviše plaćen kadar

Onaj ko danas ume da napravi poslovni softver najlakše će doći do posla, a kada se to desi može da računa da su u IT sektoru prosečne plate dvostruko veće od republičkog proseka – oko 85.000, pokazuje najnovije istraživanje Infostuda, a prenose vam “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”.

 

- Oglasi za posao iz ove oblasti su u porastu, a IT stručnjaci su i među najbolje plaćenim u Srbiji. S druge strane, ova zanimanja se smatraju deficitarnim budući da je ponuda poslova još uvek veća od potražnje – pokazalo je istraživanje.

 

Prema istraživanju, u koje su “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”imala uvid, pronalazak dobrog posla je jedan od najjačih motiva za nastavak školovanja među maturantima. Zato je u prvom upisnom roku 2012/13 najveće interesovanje bilo za studije koje školuju IT stručnjake.

 

Traže se osobe koje znaju da naprave poslovni softver

 

Statistike sa prijemnih ispita pokazuju da je prošlogodišnji rekorder po interesovanju maturanata bio Fakultet organizacionih nauka gde je za 670 mesta konkurisalo 13.96 kandidata, dok se na Elektrotehničkom fakultetu za 560 mesta borilo 993 prijavljenih.

 

Ovakvo interesovanje za IT struku nije plod puke slučajnosti jer je ovo oblast u kojoj je iz godine u godinu ponuda poslova u stalnom porastu. Podaci o procentu objavljenih oglasa po kategorijama na Infostudu pokazuju da je i u 2011. i u 2012. godini bilo oko 80 odsto više oglasa u kategoriji IT nego prethodnih godina.

 

S druge strane, ova zanimanja se smatraju deficitarnim jer postojeći broj zaposlenih u IT sektoru, naročito onih visokostručnih, ne može da zadovolji potrebe tržišta rada, tako da je ponuda poslova u ovoj kategoriji veća od potražnje.

 

Plata dvostruko veća od republičkog proseka

 

Osim što na posao ne čekaju već često počinju da rade i tokom studija, podaci pokazuju da su IT stručnjaci među najbolje plaćenima u Srbiji. Prosečna plata u ovoj kategoriji je oko 85.000 dinara, što je gotovo dvostruko više od republičkog proseka koji iznosi oko 43.000.

 

Zanimljiv je podatak da među zaposlenima u ovom sektoru veliki broj zaposlenih nema formalno obrazovanje iz oblasti IT-a, već su do znanja dolazili preko raznih specijalizovanih kurseva i usavršavali se vođeni ličnim interesovanjima.
Ipak, iz godine u godinu raste broj oglasa za posao u kojim se kao uslov za konkurisanje navodi posedovanje visoke stručne spreme iz ove oblasti Prednjače oglasi u kojima se traže završene osnovne studije, dok se još uvek diploma master ili doktorskih studija ređe navodi kao uslov za prijavu na konkurs.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.