Knjigovodstvena agencija - dužnosti i obaveze

17.03.2016

Šta su obaveze knjigovodstvene agencije

 

U zavisnosti od ugovora koje klijent potpiše sa knjigovodstvenom agencijom, ona na sebe preuzima određene obaveze i usluge koje mora izvršiti.

 

Donosimo spisak nekih uobičajenih usluga koje knjigovodstvena agencija vrši za korisnika:

 

  • Knjiženje dokumentacije koja se odnosi na poslovanje korisnika shodno Zakonu o računovodstvu, Zakona o porezu na dohodak građana za preduzetničke radnje, Zakona o Porezu na dodatu vrednost, Zakonu o obaveznom socijalnom osiguranju i ostalim odgovarajućim zakonima na koje se knjiženja dokumentacija odnosi.
  • Unos finansijskih podataka o prometu robe
  • Unos nabavnih faktura za usluge koje su primljene iz republike i inostranstva
  • Evidentiranje zavisnih troškova za nabavne račune iz inostranstva
  • Po osnovu Zakona o PDV-u, obračun i knjiženje PDV-a, formiranje PDV prijave i pratećih evidencija.
  • Unos i knjiženje, uz kontrolu, izvoda banaka u lokalnoj valuti, kao i deviznih izvoda
  • Formiranje blagajničkog dnevnika i unos blagajne
  • Vršenje obračuna zarada i ostalih ličnih primanja zaposlenih lica koja su angažovana po ugovoru (kao što su ugovor o delu, autorski honorari, zakup od fizičkog lica, obračun dividende itd.)
  • Kreiranje završnog obračuna na kraju godine
  • Dostavljanje zatražene dokumentacije inspekcijskom organu prilikom inspekcijske kontrole poslovanja klijenta
  • Pružanje podrške klijentu kroz savete i obaveštenja o izmenama zakona i propisa u oblasti računovodstva i finansija, a koje se tiču samog poslovanja

 

Opciono, mogu se dogovoriti i:

 

  • Robno knjigovodstvo: kreiranje kalkulacije cena robe, unos dnevnog pazara po robnim stavkama, unos ulaznih faktura za robu od dobavljača i izlaznih faktura prema kupcima
  • Prijava i odjava radnika
  • Ishodovanje zdravstvenih kartica
  • Zatvaranje (povezivanje) otvorenih stavki
  • Priprema platnih naloga za plaćanje
  • Realizacija platnih naloga (odlaskom u banku ili preko programa za elektronsko plaćanje)
  • Kurirski poslovi vezani za računovodstvenu dokumentaciju
     

Šta nije dokumentacija za knjigovodstvene agencije

 

Postoje određena dokumenta koje nisu osnov za knjiženje jer po njima nije bilo poslovnih promena To su profakture, ugovori o poslovnoj saradnji itd. Takva dokumentacije ne treba da se dostavlja za knjigovodstvene agencije.

 

Ostali poslovi i dužnosti knjigovodstvene agencije

 

Osim gore navedene dokumentacije koju knjigovodstvena agencija obrađuje, ona i vodi evidenciju o osnovnim sredstvima i na kraju godine vrši obračun njihovog trošenja – amortizacije. Redovno, od agencije treba da dobijate informacije o otvorenim stavkama – to su neplaćene fakture dužnika pravnog lica (klijentovi kupci) i onih kojima to pravno lice duguje (klijentovi dobavljači). Zadatak knjigovodstvene agencije je takođe i evidentiranje poslovnih promena oko godišnjeg popisa

 

Šta još može raditi knjigovodstvena agencija

 

Zadatak ovog teksta je da klijenti postanu svesni vremena i truda koji ulažu knjigovodstvene agencije da bi obezbedile spektar usluga i informacija koje se pripadaju oblastima računovodstva i knjigovodstva.

 

U realnosti, zbog nemogućnosti malih preduzeća i preduzetnika da angažuju različite stručnjake za različite oblasti, posao knjigovodstvene agencije izašao je daleko van okvira knjigovodstva. Danas knjigovodstvene agencije obavljaju i kadrovske poslove – prijava i odjava radnika, obračun zarada i naknada, izrada i predaja različitih obrazaca iz oblasti radnih odnosa. Često će knjigovodstvena agencija pomoći oko popisa i oko usklađivanja stanja u knjigama sa stvarnim stanjem. Mnogi klijenti od knjigovođe dobijaju finansijsko i poresko savetovanje.

 

Knjigovodstvena agencija obračunava različite poreze prema važećim zakonima, izrađuje i predaje poreske prijave, vrši obračun kamata i raznih taksi i naknada. Mnoge agencije bave se osnivanjem tj registracijom novih firmi.

 

Specifični poslovi stvar su ponude različitih agencija i dogovora između njih i klijenata.

Komentari (56)

Nebojsa Grgurevic on 07.06.2015 20:12

Koje su obaveze Knjigovodstvene Agencije prema klijentu .
Dali je Agencija obavezna da me edukuje i uputi na norme koje vladaju oko oporezovanog odnosno neoporezovanog prihoda ... koje su moje odgovornosti a koje agenciske oko neupucivanja na Zakonske Normative ...

Odgovori

SVM Support on 08.06.2015 09:34

Poštovani Nebojša,
Obaveze knjigovodstvene agencije su definisane ugovorom prema klijentu. Jedan od članova bi mogao biti i konsultacija. Pod ovim podrazumevamo edukaciju klijenta, ali u slučaju potrebe tj. ako nastane situacija u kojoj je potrebno razlikovati oporezovani od neoporezovanog prihoda". Po našem mišljenju, edukacija nije obavezan deo ugovora o vršenju knjigovodstvenih usluga, jer bi to onda značilo da je obaveza klijenta da nauči knjigovodstvu svakog svog klijenta, za čime verovatno ne postoji realna potreba od strane klijenta. Ako takva potreba postoji, može se napraviti poseban ugovor o edukaciji, što neke knjigovodstvene agencije i rade.

ANA BARALIC on 24.02.2018 19:15

klijent nije placao doprinose za stecajnog upravnika. sada ne moze da zatvori firmu dok ne plati te doprinose. on se ljuti na knjigovodju i trazi da knjigovodja plati njegove doprinose jer mu nije rekao da to plati. kao on nije dao.

Jugoslav Živaljević on 30.07.2022 04:22

Poštovani, radim kao frašizer na benzinskoj stanici. Od otvaranja firme angažovao sam knjigovođu koji mi je radio obračun plata i prijavu i odjavu radnika. Sa njom nemam potpisan ugovor, usmeno smo se dogovarali. U periodu korone kad je država davala pomoć malim preduzećima prijavio sam se za istu. Imam 4 radnika, i desilo se da me je jedan napustio u to vreme i znajući za obaveze i prava pod kojima sam mogao da dobijem tu pomoć, posavetovao sam se sa knjigovođom da li trebam da prijavim drugog radnika da bi imao broj koji je prijavljen na šta je ona rekla da ne mora jer je samo jedan manje i da to ne pravi problem. Međutim, ispao je problem zbog čega sam ja državi morao da vratim oko 200.000 dinara. Knjigovođa je tada rekla da će to da sredi, da je greška, ona ima ljude završiće sve ako ne završi platiće ona i vukla me tako 5 meseci. Na kraju sam, naravno, ja platio a ona se brani time da je mene napustio radnik i da ona nije kriva. Posle je raskinula saradnju sa mnom jer je ona ljuta i nema koristi od mene. Moje pitanje glasi, kome da se žalim na rad knjigovođe, kome da je prijavim za propust koji je mene koštao 200.000? S poštovanjem, Jugoslav Živaljević.

Krtolica Milan on 19.07.2016 11:15

Da li je zakonom regulisana obaveza agencije da klijentu vrati kompletnu dokumentaciju, ako klijent zeli da promeni agenciju?

Odgovori

SVM Support on 19.07.2016 12:21

@Krtolica Milan:
Koliko je nama poznato, ne postoji nijedan propis koji obavezuje agenciju da vrati kompletnu dokumentaciju. Ovo je pitanje ugovora o knjigovodstvu i verovatno Zakona o obligacionim odnosima. Za detalje, konsultujte vašeg pravnika.

Stevan Vucak on 25.11.2016 22:28

Molim Vas da mi odgovorite da li knjigovodstvrna agencija ima obavezu da klijenta kome vodi poslovne knjige treba da obavesti istoga u slucaju statusne promene u preduzecu.Naime ja sam osnivac i direktor preduzeca,zaposlio sam se u drugoj firmi gde sam prijavljen kao radnik a u mojoj firmi sam i dalje bio direktor.Da li je trebala agencija da me obavesti da u APR-u podnesem zahtev za promenu direktora ili da likvidiram preduzece posto sam ja bio jedini zaposleni.

Odgovori

SVM Support on 01.12.2016 17:32

@Stevan Vucak,
Obrnuto: vi ste trebali da obavestite agenciju da ste se prijavili kao radnik u drugoj firmi. U tom slučaju agencija bi mogla da vas uputi u dalje korake. Konkretno, nema smetnji da ostanete direktor u vašem preduzeću ako ste radnik u drugom. Postoji samo razlika gde ćete biti prijavljeni na zdravstveno osiguranje, pošto ne treba da plaćate zdravstveno osiguranje kao i osiguranje od nezaposlenosti po 2 osnova.

Nevena on 13.03.2018 12:41

Kakva je procedura promene knjigovodstvene agencije u slučaju da nismo zadovoljni radnom trenutne agencije?

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:56

@Nevena,
Ova procedura zavisi od uslova u ugovoru o knjigovodstvenim uslugama ili, ako nemate pismeni ugovor, od Zakona o obligacionim odnosima i vašeg usmenog dogovora.
Obično postoji otkazni rok, i klauzula da su obe ugovorne strane (i knjigovodstvena agencija i klijent) dužni da izvrše svoje ugovorne obaveze koje su nastale do datuma važenja ugovora u nekom roku. Ovo se svodi na to da knjigovodstvena agencija završi obračune i obrasce a klijent da plati fakture ka knjigovodstvenoj agenciji.

Mima Aleksič on 09.02.2023 22:38

Knjigovodja već 6 godina nece da preda M 4. obrazac kome ogu da se zakon?

Vera Vuksa on 14.01.2019 17:28

Postovani, preduzetnik sam u sistemu sam pdv-a. Imam prodavnicu zdrave hrane. Da li sam u zakonskoj obavezi da vodim i robno tj.materijalno knjigovodstvo ? Srdacan pozdrav, Vera

Odgovori

SVM Support on 14.01.2019 23:49

@Vera Vuksa,
Ako je prodavnica objekat za trgovinu na malo, zakonskim propisima nije propisano da vodite puno robno knjigovodstvo, ali jeste propisano da morate da imate isprave koje prate robu (član 35 zakona o trgovini), kao i evidencije koje prate robu (član 37 zakona o trgovini).

Suzana Stamatovic on 12.04.2019 17:02

Postovani molim za informaciju. da li donet zakon da sve maloprodaje moraju da predju na robno knjigovodtsvo. napominjem da radnja vodi KEPU knjige i ima fiskalnu kasui

Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 15.04.2019 23:49

@Suzana Stamatovic,

Nije donet zakon, ali je objavljeno mišljenje Ministarstva koje tvrdi takvo što, i to mišljenje je po nama čudno. U narednim danima zauzećemo stav, kad sačekamo mišljenje još nekih delova stručne javnosti.

Nenad Milinkovic atletsko Sportsko Udruzenje Elit on 15.04.2019 20:31

Pitanje Sportsko Atletsko Drustvo smo uplatili smo zavrsni racun itd hocemo knjigovostvenu agenciju da promenimo ali imamo problem jer odbija da raskinemo ugovor terala nas je da joj posaljemo pismeno postom o raskidu ugovora sa njom pa nije htela da ga podigne i imamo utisak da se nekorektno prema nama ponesa tj bezobrazno kome da je prijavimo za ovakve postupke jer nismo jedino koji se susrecemo sa njom mnogi su imali na isti nacin problem .Hvala na odgovoru .

Odgovori

SVM SUPPORT on 16.04.2019 00:03

@Nenad Milinkovic,
Ovo je pravno pitanje: odnosa između dve ugovorne strane.
Vi svakako možete da podnesete tužbu onom sudu koji je stvarno nadležan za ovaj spor, obično je to Privredni sud u mestu nadležnosti.
Ako niste ugovorili nadležnost suda u ugovoru, onda će važiti verovatno Zakon o obligacionim odnosima.
U svakom slučaju, vaša meta je advokat ili pravnik.

Zorica Agencija za knjig. usluge Novi Sad on 03.05.2019 13:30

Postovani
Hvala vam na lepom odgovoru,ali Vas molimo i Vas i sve ustanove koje se bave racuni. knj. poslovima kao i SRRS i Priv.Savetnik ,podrzace vas sve agencije da sprecite i ucinite sve sto mozete da se u Maloprodaji nevodi robno,jer su nam kao racunovodjama nametnuli toliko posla da vise nemozemo izdrzati ni fizicki ni psihicki toliko posla jer su i poslove PU preneli na nas,a klijentima da vodimo robno morali bi povecati cenu usluga a njima je i ovo sto im radimo mnogo da plate,a neki i neplate.Molimo Vas uzmite nas u zastitu jer mi nikoga nezanimamo samo da nas kaznjava drzava .Ovo je vec postao uzas.S postovanjem

Odgovori

SVM SUPPORT on 04.05.2019 05:47

@Zorica,
I nama je čudno mišljenje Ministarstva, i zato još preispitujemo drugi deo stručne javnosti.
Međutim, robno knjigovodstvo ne mora biti obaveza računovođa, veliki deo mogu da urade i firme samostalno (npr. unos kalkulacija i kreiranje pazara korišćenjem nekog softvera), naročito ako žele imati ažurno stanje.
Slažemo se da ova obaveza nije baš ekonomski opravdana, ali ćemo videti šta kaže praksa.

Ljiljana Jevtić on 30.07.2019 11:23

Poštovani , kada se raskine ugovor izmedju knjigovodstvene agencije i privrednog društva , koji je rok koji je agencija duzna da cuva dokumentaciju (knjiga izdatih računa, kartica PDV, analitika i sintetika kupaca ...)?
Da li agencija ima pravo da nakon zaključivanja raskida ugovora iz svoje evidencije izbriše sve u vezi tog privrednog društava, ili je dužna da to čuva određeni rok?

Odgovori

SVM SUPPORT on 30.07.2019 13:28

@Ljiljana Jevtić,
Čuvanje dokumentacije i rokovi za čuvanje su propisani Zakonom o računovodstvu, Zakonom o fiskalnim kasama i možda još nekim zakonima.
Računovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijski izveštaji čuvaju se u poslovnim prostorijama pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno kod pravnih lica ili preduzetnika kojima je povereno vođenje poslovnih knjiga.
Rokovi variraju, ali najduži je verovali ili ne - TRAJNO !
-Trajno se čuvaju isplatne liste ili analitičke evidencije zarada. Dalje slede:
-20 godina, za finansijske izveštaje i izveštaje o reviziji.
-Dnevnik i glavna knjiga čuvaju se 10 godina.
-Pomoćne knjige čuvaju se pet godina, od dana njihovog zaključivanja.

Da ne bi knjigovodstvena agencija preuzela na sebe ovu obavezu postoji par rešenja u praksi:
1. Napraviti primopredaju dokumentacije uz zapisnik koji potpišu obe strane: knjigovodstvena agencija i bivši klijent
2. Ukoliko klijent ne želi ili ne može da dođe po dokumentaciju, pošaljite je poštom, preporučenom pošiljkom, sa povratnicom, kao dokaz da je dokumentacija primljena.

Nenad Nedeljkovic on 16.09.2019 21:14

Postovani,

Imam problem sa knjigovodjom tako sto 2 meseca ne moze da spremi papire koje mi banka
trazi da bi aplicirao za kredit. Pritom je sve uredno placam.
Kome ja da se zalim?

Odgovori

SVM SUPPORT on 18.10.2019 14:47

@Nenad,
Potreban vam je dobar dogovor sa knjigovođom koji će da se poštuje. Ako ga nemate, jedino što pomaže je pravno dejstvo sa vaše strane.

Dusan on 24.02.2020 22:11

Postpvani, btisan sam iz registra u januaru 2013 godine i imam neizmirene poreske obaveze. Zanima me da li taj dug moze da zastati i da li mogu opet da otvorim firmu? Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 25.02.2020 10:38

@Dusan,
Opšti rok zastarevanja poreza je 5 godina. Po nama, možete da otvorite firmu.

Napomena, ako je taj brisani subjekt na kojem ima poreskog duga bio preduzetnik, poreska je imala pravo da vas pravno goni za poreski dug i nakon brisanja iz registra. Ako do sad to nije rađeno, ne bi trebalo da bude problema sa otvaranjem ni preduzetničke agencije niti d.o.o.

Biljana Stamatović on 08.03.2020 23:43

Molim vas da mi pomognete oko ovog pitanja... Da li je knjig agencija u obavezi da vodi maloprodaju, ugostiteljstvo, proizvodnju ili samo moze finansije? Sta vazeci zakon kaze o tome ili da me uputite gde tacno mogu da se raspitam za to. Hvala unapred

Odgovori

SVM SUPPORT on 28.03.2020 09:34

@Biljana Stamatović,
Kao što rekosmo, ovo zavisi od ugovora tj. saglasnosti volja knjigovodstvene agencije i njenog klijenata. U opštem slučaju, ne postoji zakonska obaveza da knjigovodstvena agencija vodi ni maloprodaju ni proizvodnju niti ugostiteljstvo klijentu.

SVM SUPPORT on 28.03.2020 09:36

@Biljana Stamatović,
Dodatak: ne postoji zakon niti propis o knjigovodstvenim agencijama , postoji zakon o računovodstvu koji propisuje obaveze u poslu vođenja poslovnih knjiga, ali ne i obaveze ko će te poslove raditi.

Марио on 16.03.2020 23:03

Поштовани,
ангажовао сам књиг. агенцију као предузетник. НИкада нисмо потписали уговор, своје обавезе према њима сам измиривао редовно уплатом на рачун агенције, мада ми никада није послата фактура, чак ни електорнским путем. Њихове обавезе и целокупан наш однос одвијао се по усменом договору. На тај начин је и прихватила да заврши шта треба око гашења-брисања моје радње. Дала ми је упутства по којима сам поступио, али због њених пропуста, неблаговременог обавештавања мене, радња је касније затворена од онда када смо се договорили, и мене сада дуже за још пола месеца на име доприноса и пореза. Овај дуг настао је њеном кривицом. Да ли се у књиговодству могу важити усмени договори (односно уговори који нису у писменој форми) и да ли могу да издејствујем накнаду штете од ње?

Odgovori

SVM SUPPORT on 28.03.2020 10:19

@Mario,
Zakonom o obligacionim odnosima nije propisano da ugovor mora biti u pismenoj formi. Prema tome, važe i usmeni dogovori.
Teret dokaza pričinjene štete je na vama, u eventualnom sudskom sporu. Za mali iznos, smatramo da nije isplativ.

Pera Jelic on 21.05.2020 15:40

Poštovan,
Gde mogu da prijavim agenciju koja je po mojim saznanjima oštetila drzavu za ogromne pare?
Agencija naime prijavljuje trudnice, uzima procenat od njih, a sada sa ovom koronom su se prijavljivali kao poslodavci koji nisu otpustali radnike.. ma svasta rade,ne mogu vise da gledam i.slusam sve to, ogromne pare zgrću i nemaju namere da prestanu?
Ja kao savestan gradjanin bih volela da se tome stane na put.
Unapred.hvala na odgovoru.
Pozdrav

Odgovori

Admin sajta on 23.05.2020 07:04

@Pera Jelic,
Obratite se inspekciji rada
Evo linka sa više detalja:
https://www.minrzs.gov.rs/sr/struktura/organi-uprave-u-sastavu-ministarstva/inspektorat-za-rad

Pera Jelic on 27.05.2020 00:47

@Admin Sajta,
Hvala Vam na odgovoru.
Srdacan pozdrav

Odgovori

Jovana on 17.06.2020 12:34

Postovani,
htjela bih da Vas pitam, da li je moguce da radnica koja je na porodiljskom bolovanju u jednom salonu dobija refundaciju samo 20e mjesecno? Pritom, nisu joj trazili broj tekuceg racuna da bi se uplatila plata licno njoj, vec se ispisuje uplatnica na njeno ime. I kako to da preko socijalnog trudnice dobijaju 80e ili vise, a ona samo 20e? Molim Vas, ako ste u prilici da mi odgovorite, jer do sad nisam mogla da nadjem nijedan konkretan odgovor.
Unaprijed hvala.

Odgovori

Admin sajta on 31.07.2020 16:00

@Jovana,
Moguće je, na žalost. Ako joj je to prosek za prethodnih 18 meseci.
Trudničko i porodiljsko odsustvo se ne obračunavaju na isti način i naravno da su moguće različite naknade, za isto lice.

Ivan k on 13.12.2020 20:51

Postovani. Ja sam pausalac u it sektoru. Ove godine sam prvi put uzeo knjigovodju, ali se ispostqvilo da sam vise negativnih stvari imao nego pozitivnih. Uvrk ih cekam nedeljama da mi dostave podatje koje trazim ali isto tako me ne obavestavaju niocemu cele godene. Sve moram da trazim. Zadnje sto se desulo je da sam izgubio novac koji je drzava dala za pomoc tokom korone. Naime, knjigovodja me nikada nije obavestio da ima rok za podizanje sredstava. Interesuje me da li jebovo bila obaveza knjigovodje, kako bih znao imam li pravo da podignem tuzbu za neadekvatno vrsenje duznisti zbog kog je nepotrebno doslo do gubitka novcanih sredstava.

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 16:32

@Ivan k
Dužnosti i obaveze knjigovodstvene agencije se definišu ugovorom. Ukoliko ste ugovorili obavezu da vas knjigovođa obaveštava o zakonskim izmenama, tada ste u pravu i imate osnovu za tužbu. Prema našem mišljenju najbolje je da se konsultujete sa advokatom pre nego što preduzmete bilo kakve korake vezane za tužbu.

Aleksandar Savic on 18.12.2020 09:29

poštovani, da li u knjigovodstveno agencijama postoji mogućnost za radno mesto pravnika?Cevi deo posla je vezan za ekonomiju i finansije ali postoje i pravni delovi(decu koji drži rekao mu je da obavljaju dosta pravnih/kadrovskih poslova) i da li možete ravno mi reci koji su to pravni poslovi?Unapred zahvalan

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 16:57

@Aleksandar Savić
Naravno da može knjigovodstvena agencija da zaposli pravnika i to na sledećim poslovima pripreme dokumentacije: izrada ugovora, bezbednost na radu, osnivanje/likvidacije firmi, statusna dokumentacija i slično.

Marko S on 24.12.2020 14:27

Поштовани,

власник радње је пре 3 године имала више операција у Клиничком центру. Грешком и немаром књиговође није наплатила накнаду за боловање од 5 месеци укупно. Да ли се може уназад остварити ово право од пре 3 године које је остало неискоришћено?

Срдачно,

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 17:30

@Marko
Sva potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju nakon 3 godine. Zastarelost se računa na sledeći način. ako je potraživanje nastalo recimo u 2017. ono se može naplatiti ako se pokrene postupak naplate do kraja 2020 godine.

Aleksandra Pejcic on 03.04.2021 10:30

Dobar dan,zanima me da li knjigovodja naplacuje dodatno radniku vodjenje trudnickog i porodiojskog bolovanja? Radim u poslastici otvorila sam bolovanje,knjigovodja je rekla da joj placam mesecno 1200 dinara da bi mi vodila trudnicko i porodiljsko,da li je to po zakonu?

Odgovori

Admin sajta on 19.04.2021 13:52

@Aleksandra Pejčić

Agencija vam može naplaćivati usluge u skladu sa ugovorom koji ste sa njima potpisali, ako ugovorom nije predviđeno da za fiksni iznos koji inače plaćate agencija vrši obradu dokumentacije za vreme porodiljskog odsustva, onda ima pravo da vam dodatno naplati ove usluge. Morate proveriti šta je ugovoreno sa knjigovodstvenom agencijom, koje usluge.

Marija Stankovic on 30.12.2021 07:30

Poštovani,

Vodim firmu za grafički dizajn (još 3 radnika, osim mene) i sarađujemo sam jednom firmom u insotranstvu koja nam nalazi poslove.
S početkom primene testa samostalnosti osnovali smo DOO i odlučili da koristimo beneficije države - naravno morali smo da angažujemo knjig.agenciju

Pre nekog vremena nas je kontaktirala agencija da nam kaže da su nam plate/isplate obračunavane pogrešno (od početka primene testa samostalnosti), tj ovaj deo oko beneficija. Kažu da je ministarstvo izašlo sa naknadnim mišljenjem i da se obračun trebao drugačije sprovoditi. Deo oko novca koji je uplaćen državi na ime doprinosa i poreza je okej, međutim sam obračun je loš - knjigovođa pokušava da odgovornost prebaci na nas, međutim ovo deluje kao čist propust knjigovođe zar ne?
Iz PU još uvek ne dobijamo informacije o potencijalnom rešenju

S Poštovanjem
Marija Stanković

Odgovori

Admin sajta on 18.01.2022 07:51

@Marija
Nije nam jasno zašto se bavite testom samostalnosti obzirom da ste osnovali doo. (test samostalnosti se radi kod preduzetnika) Što se tiče greške u obračunima zarada, one mogu nastati iz dva razloga, Može biti čisto greška osobe koja vrši obračun, a može biti da je do greške došlo jer je knjigovodstvo dobilo od vas netačne podatke, tipa opština stanovanja zaposlenih, pogrešan iznos regresa i toplog obroka, itd...U vašem pitanju niste precizirali šta je to što ne valja u obračunu...pogotovo što kažete da je obračun poreza i doprinosa tačan, tako da je teško odrediti ko je tu napravio propust.

Danijel on 18.03.2022 20:15

Poštovani,
Preduzetnik sam, paušalac, i radim kao franšizer za jednu kurirsku službu. Od pre par meseci mi je blokiran račun, uplate uredno ležu, a na sajtu NBS piše da je blokiran po osnovu prinudne naplate. Saznao sam da nisu predati završni računi za 2 godine. Knjigovođa tvrdi da joj dugujem novac za njihove usluge, iako su oni bili zaduženi da sve obaveze, račune, porez, platu... puštaju oni sa mog računa jer se u te stvari ne razumem i zato ih i plaćam. Takođe, sertifikat, token banke, pečat... sve je u agenciji. Želeo sam da promenim agenciju, ali već više meseci ne mogu da dobijem svoju dokumentaciju , već mi traže 1000 eura u kešu ili da neko za mene preuzme i odmah isplati dug bi mi je vratili i to nesređenu. Iako mi je zbog toga što oni nisu uradili svoj posao račun više meseci blokiran i ni jedan zarađen dinar koji mi uredno leže na račun ne mogu da podignem kako bih im isplatio to što im navodno dugujem i da završimo saradnju.
Imaju li pravo ovo da rade, može li da se potpiše neki dokument da će im odmah po odblokira nju računa biti isplaćeno sve što tvrde da im dugujem.
Molim vas za savet šta da uradim kako da rešim ovaj problem. Da stvorim 1000 eura ne mogu, kada ne mogu da dođem do novca koji uredno zarađujem, a supruga radi za minimalac i već mesecima jedva preživljavamo.
Unapred hvala.

Odgovori

Admin sajta on 25.03.2022 09:58

@Danijel
Preporučujemo vam da angažujete advokata, ako već niste u mogućnosti da se sa njima dogovorite bolje je da pokrenete spor u privrednom sudu nego da vam se nagomilavaju problemi dodatno.

Zrnic Gorica on 31.03.2022 06:37

Dobili smo da platimo porez 1500€,za svoje vlastite novce.
Prijavljeni smo kao s.p. da li je knjigovodja bio duzan da nas obavjesti o pravdanju novca? Novi smo u tom poslu i totalno neupuceni.

Odgovori

Admin sajta on 31.03.2022 10:59

@Zrnic Gorica
vaše je pitanje veoma nejasno. Da bi mogli bilo šta da vam odgovorimo, molimo da preformulišete pitanje i da date više informacija vezano za vrstu poreza za koji ste dobili rešenje.

Jovan on 21.04.2022 06:35

Poštovani, raskinuo sam ugovor sa agencijom. Sa Agencijom sam na kraju (poreski inspektor je tražio) potpisao ugovor i raskid ugovora. Ugovorom nisu regulisane obaveze (šta su dužnosti agencije) Prešao sam u novu agenciju. Forma firme je doo. Od januara imamo poresku inspekciju (završena je, čekamo zapisnik). Utvrđene su velike nepravilnosti pri vođenju knjiga, sledom toga i velika kazna. Ja imam dug prema agenciji, koji trenutno ne mogu da platim Agencija (stara) odbija da mi preda bilo šta od dokumentacije (čak i završni račun),dok ne izmirim dug. Moje pitanje je kako da dođem do svoje dokumentacije i da li agencija snosi odgovornost zbog grešaka koje su utvrđene u postupku kontrole. Napominjem ugovorom nije regulisano.

Odgovori

Admin sajta on 26.04.2022 12:28

@Jovan
Obzirom da niste regulisali međusobne odnose ugovorom, agencija snosi znatno manju odgovornost za greške jer je Zakon jasan u vezi odgovornosti svakog preduzeća, a to je uvek Zakonski zastupnik. Zakonski zastupnik donosi odluke, sklapa ugovore i uređuje preduzeće, poverava vođenje knjiga osobi ili agenciji i pred Zakonom on je odgovoran za svoje postupke, postupke zaposlenih i angažovanih trećih lica. Sa druge strane, agencija koja vam je vodila knjige nema pravo zadržavanja dokumentacije, bez obzira što ste im ostali dužni. Bilo bi dobro da angažujete advokata koji ima iskustva u privrednim sporovima, da vam pomogne u rešavanju ove pat pozicije.

Vesna Stojkovic on 19.09.2022 22:18

Poštovani
Da li je knjgovodja dužan da obavesti poslodavca ako je poslovanje firme dovedeno u problem i da skrene pažnju na nastali problem tokom rada a ne da čeka da dodje do problema i da li je knjgovodja dužan da resi nastali problem.Ako je knjgovodja kriv šta uraditi.

Pozdrav
Vesna

Odgovori

Admin sajta on 21.09.2022 07:48

@Vesna Stojkovic
Poslovanje jedne firme je u potpunosti odgovornost Direktora firme i odgovornost vlasnika firme. Knjigovodstvo je jedan segment poslovanja i bavi se evidentiranjem promena na osnovu dokumentacije. Knjigovodstvo može biti odgovorno samo za poslove koji su ugovoreni, ažurnost i tačnost knjiženja, predaje poreskih prijava u roku, za izradu finansijskih izveštaja, za obračune zarada i drugih primanja ali ne može da bude odgovorno za odluke i postupke direktora ili drugih segmenata u okviru firme. Pred Zakonom uvek je i isključivo odgovoran Zakonski zastupnik... Svi ostali odnosi u okviru jednog preduzeća treba da budu regulisani Pravilnikom o radu, ugovorima i drugim pismenim dogovorima.

Vesna Stojkovic on 19.09.2022 22:18

Poštovani
Da li je knjgovodja dužan da obavesti poslodavca ako je poslovanje firme dovedeno u problem i da skrene pažnju na nastali problem tokom rada a ne da čeka da dodje do problema i da li je knjgovodja dužan da resi nastali problem.Ako je knjgovodja kriv šta uraditi.

Pozdrav
Vesna

Odgovori

Božica Đurković on 26.09.2023 07:17

Poštovani, zanima me da li je knjigovodstvena agencija bila u obavezi da me upozori da se godišnji odmor mora započeti u tekućoj godini i da mi traži rešenje za korišćenje godišnjeg odmora? Da li su obavezi da poznaju osnovne elemente Zakona o radu i da me upute na poštovanje istog. Dobila sam poziv od prekršajnog suda pošto moja knjigovodstvena agencija mi je dala informaciju da se godišnji odmor može koristiti u više delova (4,5-6), koliko delova hoću i kad god samo da se iskoristi do 30.juna sledeće god. da ceo mogu da prenesem u sledeću god.(što nije istina,prvi deo mora u tekućoj godini 10 radnih dana neprekidno ili bar započeti izuzev u posebnim slučajevima koji su zakonom definisani) Verovala sam pa nisam čitala Zakon sad ga itekako znam (prosto mi je bilo neverovatno da knjigovođa može tako nešto da ne zna,što ne opravdava moje neznanje).

Odgovori

Admin sajta on 28.09.2023 10:50

@Božica
Vaša je obaveza kao firme da znate Zakon o radu. Ukoliko imate ugovorene konsultacije sa računovodstvenom agencijom da vam pruža posebne usluge poput kako ste naveli upozoravanja na neke propise onda ste vi u pravu, ali ako nemate takav ugovor, računovodstvena agencija se bavi evidencijom promena, obračunima poreza i doprinosa a vi ste kao firma dužni da vodite sve evidencije o odmorima, evidencije o zaposlenima o njihovim pravima, da izdajete rešenja i sl. Računovodstvena agencija postupa prema dokumentima koje vi generišete i dostavljate na knjiženje, oni se ne bave zakonskim obavezama u svakom pojedinačnom preduzeću.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.