Knjigovodstvena agencija - dužnosti i obaveze

17.03.2016

Šta su obaveze knjigovodstvene agencije

 

U zavisnosti od ugovora koje klijent potpiše sa knjigovodstvenom agencijom, ona na sebe preuzima određene obaveze i usluge koje mora izvršiti.

 

Donosimo spisak nekih uobičajenih usluga koje knjigovodstvena agencija vrši za korisnika:

 

 • Knjiženje dokumentacije koja se odnosi na poslovanje korisnika shodno Zakonu o računovodstvu, Zakona o porezu na dohodak građana za preduzetničke radnje, Zakona o Porezu na dodatu vrednost, Zakonu o obaveznom socijalnom osiguranju i ostalim odgovarajućim zakonima na koje se knjiženja dokumentacija odnosi.
 • Unos finansijskih podataka o prometu robe
 • Unos nabavnih faktura za usluge koje su primljene iz republike i inostranstva
 • Evidentiranje zavisnih troškova za nabavne račune iz inostranstva
 • Po osnovu Zakona o PDV-u, obračun i knjiženje PDV-a, formiranje PDV prijave i pratećih evidencija.
 • Unos i knjiženje, uz kontrolu, izvoda banaka u lokalnoj valuti, kao i deviznih izvoda
 • Formiranje blagajničkog dnevnika i unos blagajne
 • Vršenje obračuna zarada i ostalih ličnih primanja zaposlenih lica koja su angažovana po ugovoru (kao što su ugovor o delu, autorski honorari, zakup od fizičkog lica, obračun dividende itd.)
 • Kreiranje završnog obračuna na kraju godine
 • Dostavljanje zatražene dokumentacije inspekcijskom organu prilikom inspekcijske kontrole poslovanja klijenta
 • Pružanje podrške klijentu kroz savete i obaveštenja o izmenama zakona i propisa u oblasti računovodstva i finansija, a koje se tiču samog poslovanja

 

Opciono, mogu se dogovoriti i:

 

 • Robno knjigovodstvo: kreiranje kalkulacije cena robe, unos dnevnog pazara po robnim stavkama, unos ulaznih faktura za robu od dobavljača i izlaznih faktura prema kupcima
 • Prijava i odjava radnika
 • Ishodovanje zdravstvenih kartica
 • Zatvaranje (povezivanje) otvorenih stavki
 • Priprema platnih naloga za plaćanje
 • Realizacija platnih naloga (odlaskom u banku ili preko programa za elektronsko plaćanje)
 • Kurirski poslovi vezani za računovodstvenu dokumentaciju
   

Šta nije dokumentacija za knjigovodstvene agencije

 

Postoje određena dokumenta koje nisu osnov za knjiženje jer po njima nije bilo poslovnih promena To su profakture, ugovori o poslovnoj saradnji itd. Takva dokumentacije ne treba da se dostavlja za knjigovodstvene agencije.

 

Ostali poslovi i dužnosti knjigovodstvene agencije

 

Osim gore navedene dokumentacije koju knjigovodstvena agencija obrađuje, ona i vodi evidenciju o osnovnim sredstvima i na kraju godine vrši obračun njihovog trošenja – amortizacije. Redovno, od agencije treba da dobijate informacije o otvorenim stavkama – to su neplaćene fakture dužnika pravnog lica (klijentovi kupci) i onih kojima to pravno lice duguje (klijentovi dobavljači). Zadatak knjigovodstvene agencije je takođe i evidentiranje poslovnih promena oko godišnjeg popisa

 

Šta još može raditi knjigovodstvena agencija

 

Zadatak ovog teksta je da klijenti postanu svesni vremena i truda koji ulažu knjigovodstvene agencije da bi obezbedile spektar usluga i informacija koje se pripadaju oblastima računovodstva i knjigovodstva.

 

U realnosti, zbog nemogućnosti malih preduzeća i preduzetnika da angažuju različite stručnjake za različite oblasti, posao knjigovodstvene agencije izašao je daleko van okvira knjigovodstva. Danas knjigovodstvene agencije obavljaju i kadrovske poslove – prijava i odjava radnika, obračun zarada i naknada, izrada i predaja različitih obrazaca iz oblasti radnih odnosa. Često će knjigovodstvena agencija pomoći oko popisa i oko usklađivanja stanja u knjigama sa stvarnim stanjem. Mnogi klijenti od knjigovođe dobijaju finansijsko i poresko savetovanje.

 

Knjigovodstvena agencija obračunava različite poreze prema važećim zakonima, izrađuje i predaje poreske prijave, vrši obračun kamata i raznih taksi i naknada. Mnoge agencije bave se osnivanjem tj registracijom novih firmi.

 

Specifični poslovi stvar su ponude različitih agencija i dogovora između njih i klijenata.

Komentari (20)

Nebojsa Grgurevic on 07.06.2015 20:12

Koje su obaveze Knjigovodstvene Agencije prema klijentu .
Dali je Agencija obavezna da me edukuje i uputi na norme koje vladaju oko oporezovanog odnosno neoporezovanog prihoda ... koje su moje odgovornosti a koje agenciske oko neupucivanja na Zakonske Normative ...

Odgovori

SVM Support on 08.06.2015 09:34

Poštovani Nebojša,
Obaveze knjigovodstvene agencije su definisane ugovorom prema klijentu. Jedan od članova bi mogao biti i konsultacija. Pod ovim podrazumevamo edukaciju klijenta, ali u slučaju potrebe tj. ako nastane situacija u kojoj je potrebno razlikovati oporezovani od neoporezovanog prihoda". Po našem mišljenju, edukacija nije obavezan deo ugovora o vršenju knjigovodstvenih usluga, jer bi to onda značilo da je obaveza klijenta da nauči knjigovodstvu svakog svog klijenta, za čime verovatno ne postoji realna potreba od strane klijenta. Ako takva potreba postoji, može se napraviti poseban ugovor o edukaciji, što neke knjigovodstvene agencije i rade.

ANA BARALIC on 24.02.2018 19:15

klijent nije placao doprinose za stecajnog upravnika. sada ne moze da zatvori firmu dok ne plati te doprinose. on se ljuti na knjigovodju i trazi da knjigovodja plati njegove doprinose jer mu nije rekao da to plati. kao on nije dao.

Krtolica Milan on 19.07.2016 11:15

Da li je zakonom regulisana obaveza agencije da klijentu vrati kompletnu dokumentaciju, ako klijent zeli da promeni agenciju?

Odgovori

SVM Support on 19.07.2016 12:21

@Krtolica Milan:
Koliko je nama poznato, ne postoji nijedan propis koji obavezuje agenciju da vrati kompletnu dokumentaciju. Ovo je pitanje ugovora o knjigovodstvu i verovatno Zakona o obligacionim odnosima. Za detalje, konsultujte vašeg pravnika.

Stevan Vucak on 25.11.2016 22:28

Molim Vas da mi odgovorite da li knjigovodstvrna agencija ima obavezu da klijenta kome vodi poslovne knjige treba da obavesti istoga u slucaju statusne promene u preduzecu.Naime ja sam osnivac i direktor preduzeca,zaposlio sam se u drugoj firmi gde sam prijavljen kao radnik a u mojoj firmi sam i dalje bio direktor.Da li je trebala agencija da me obavesti da u APR-u podnesem zahtev za promenu direktora ili da likvidiram preduzece posto sam ja bio jedini zaposleni.

Odgovori

SVM Support on 01.12.2016 17:32

@Stevan Vucak,
Obrnuto: vi ste trebali da obavestite agenciju da ste se prijavili kao radnik u drugoj firmi. U tom slučaju agencija bi mogla da vas uputi u dalje korake. Konkretno, nema smetnji da ostanete direktor u vašem preduzeću ako ste radnik u drugom. Postoji samo razlika gde ćete biti prijavljeni na zdravstveno osiguranje, pošto ne treba da plaćate zdravstveno osiguranje kao i osiguranje od nezaposlenosti po 2 osnova.

Nevena on 13.03.2018 12:41

Kakva je procedura promene knjigovodstvene agencije u slučaju da nismo zadovoljni radnom trenutne agencije?

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:56

@Nevena,
Ova procedura zavisi od uslova u ugovoru o knjigovodstvenim uslugama ili, ako nemate pismeni ugovor, od Zakona o obligacionim odnosima i vašeg usmenog dogovora.
Obično postoji otkazni rok, i klauzula da su obe ugovorne strane (i knjigovodstvena agencija i klijent) dužni da izvrše svoje ugovorne obaveze koje su nastale do datuma važenja ugovora u nekom roku. Ovo se svodi na to da knjigovodstvena agencija završi obračune i obrasce a klijent da plati fakture ka knjigovodstvenoj agenciji.

Vera Vuksa on 14.01.2019 17:28

Postovani, preduzetnik sam u sistemu sam pdv-a. Imam prodavnicu zdrave hrane. Da li sam u zakonskoj obavezi da vodim i robno tj.materijalno knjigovodstvo ? Srdacan pozdrav, Vera

Odgovori

SVM Support on 14.01.2019 23:49

@Vera Vuksa,
Ako je prodavnica objekat za trgovinu na malo, zakonskim propisima nije propisano da vodite puno robno knjigovodstvo, ali jeste propisano da morate da imate isprave koje prate robu (član 35 zakona o trgovini), kao i evidencije koje prate robu (član 37 zakona o trgovini).

Suzana Stamatovic on 12.04.2019 17:02

Postovani molim za informaciju. da li donet zakon da sve maloprodaje moraju da predju na robno knjigovodtsvo. napominjem da radnja vodi KEPU knjige i ima fiskalnu kasui

Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 15.04.2019 23:49

@Suzana Stamatovic,

Nije donet zakon, ali je objavljeno mišljenje Ministarstva koje tvrdi takvo što, i to mišljenje je po nama čudno. U narednim danima zauzećemo stav, kad sačekamo mišljenje još nekih delova stručne javnosti.

Nenad Milinkovic atletsko Sportsko Udruzenje Elit on 15.04.2019 20:31

Pitanje Sportsko Atletsko Drustvo smo uplatili smo zavrsni racun itd hocemo knjigovostvenu agenciju da promenimo ali imamo problem jer odbija da raskinemo ugovor terala nas je da joj posaljemo pismeno postom o raskidu ugovora sa njom pa nije htela da ga podigne i imamo utisak da se nekorektno prema nama ponesa tj bezobrazno kome da je prijavimo za ovakve postupke jer nismo jedino koji se susrecemo sa njom mnogi su imali na isti nacin problem .Hvala na odgovoru .

Odgovori

SVM SUPPORT on 16.04.2019 00:03

@Nenad Milinkovic,
Ovo je pravno pitanje: odnosa između dve ugovorne strane.
Vi svakako možete da podnesete tužbu onom sudu koji je stvarno nadležan za ovaj spor, obično je to Privredni sud u mestu nadležnosti.
Ako niste ugovorili nadležnost suda u ugovoru, onda će važiti verovatno Zakon o obligacionim odnosima.
U svakom slučaju, vaša meta je advokat ili pravnik.

Zorica Agencija za knjig. usluge Novi Sad on 03.05.2019 13:30

Postovani
Hvala vam na lepom odgovoru,ali Vas molimo i Vas i sve ustanove koje se bave racuni. knj. poslovima kao i SRRS i Priv.Savetnik ,podrzace vas sve agencije da sprecite i ucinite sve sto mozete da se u Maloprodaji nevodi robno,jer su nam kao racunovodjama nametnuli toliko posla da vise nemozemo izdrzati ni fizicki ni psihicki toliko posla jer su i poslove PU preneli na nas,a klijentima da vodimo robno morali bi povecati cenu usluga a njima je i ovo sto im radimo mnogo da plate,a neki i neplate.Molimo Vas uzmite nas u zastitu jer mi nikoga nezanimamo samo da nas kaznjava drzava .Ovo je vec postao uzas.S postovanjem

Odgovori

SVM SUPPORT on 04.05.2019 05:47

@Zorica,
I nama je čudno mišljenje Ministarstva, i zato još preispitujemo drugi deo stručne javnosti.
Međutim, robno knjigovodstvo ne mora biti obaveza računovođa, veliki deo mogu da urade i firme samostalno (npr. unos kalkulacija i kreiranje pazara korišćenjem nekog softvera), naročito ako žele imati ažurno stanje.
Slažemo se da ova obaveza nije baš ekonomski opravdana, ali ćemo videti šta kaže praksa.

Ljiljana Jevtić on 30.07.2019 11:23

Poštovani , kada se raskine ugovor izmedju knjigovodstvene agencije i privrednog društva , koji je rok koji je agencija duzna da cuva dokumentaciju (knjiga izdatih računa, kartica PDV, analitika i sintetika kupaca ...)?
Da li agencija ima pravo da nakon zaključivanja raskida ugovora iz svoje evidencije izbriše sve u vezi tog privrednog društava, ili je dužna da to čuva određeni rok?

Odgovori

SVM SUPPORT on 30.07.2019 13:28

@Ljiljana Jevtić,
Čuvanje dokumentacije i rokovi za čuvanje su propisani Zakonom o računovodstvu, Zakonom o fiskalnim kasama i možda još nekim zakonima.
Računovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijski izveštaji čuvaju se u poslovnim prostorijama pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno kod pravnih lica ili preduzetnika kojima je povereno vođenje poslovnih knjiga.
Rokovi variraju, ali najduži je verovali ili ne - TRAJNO !
-Trajno se čuvaju isplatne liste ili analitičke evidencije zarada. Dalje slede:
-20 godina, za finansijske izveštaje i izveštaje o reviziji.
-Dnevnik i glavna knjiga čuvaju se 10 godina.
-Pomoćne knjige čuvaju se pet godina, od dana njihovog zaključivanja.

Da ne bi knjigovodstvena agencija preuzela na sebe ovu obavezu postoji par rešenja u praksi:
1. Napraviti primopredaju dokumentacije uz zapisnik koji potpišu obe strane: knjigovodstvena agencija i bivši klijent
2. Ukoliko klijent ne želi ili ne može da dođe po dokumentaciju, pošaljite je poštom, preporučenom pošiljkom, sa povratnicom, kao dokaz da je dokumentacija primljena.

Nenad Nedeljkovic on 16.09.2019 21:14

Postovani,

Imam problem sa knjigovodjom tako sto 2 meseca ne moze da spremi papire koje mi banka
trazi da bi aplicirao za kredit. Pritom je sve uredno placam.
Kome ja da se zalim?

Odgovori

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.