Standardne knjigovodstvene usluge > Izrada i podnošenje obrazaca, prijava i odjava

 

PDV prijava

 

Nakon što je PDV uredno i ispravno obračunat, potrebno je sastaviti poresku prijavu po završetku meseca. Knjigovodstvena agencija SVM vas obaveštava na vreme o predrezultatu PDV-a na osnovu poreske prijave kao i o tačnom iznosu PDV-a koji treba platiti. U slučaju da je tako ugovoreno, naša kurirska služba podnosi poresku prijavu u odgovarajuću filijalu poreske uprave.

 

Nevezano, preduzeća koja zapošljavaju nove radnike i odjavljuju postojeće, kod nas, kao standardnu uslugu mogu obaviti i poslove prijave i odjave radnika. Za to je potreban M Obrazac.

 

PDV prijava (PEPDV)

 

PEPDV je obrazac koji se popunjava nakon što je potpuno završen obraču PDV-a za Vašu firmu za određeni poreski period. Prema trenutnom zakonu, dostavlja se do 15. u mesecu za prethodni mesec.

 

M obrazac

 

Ovaj obrazac služi za prijavu, promenu i odjavu zaposlenog na obavezno socijalno osiguranje. Podnosi se kada se zasniva ili prestaje radni odnos, kao i kada se ostvaruju posebna prava iz osiguranja nezaposlenih.

 

Obrazac se sastoji iz dva dela: M obrazac nalazi se odozgo, a ispod njega je M-A obrazac. Popunjava se samo M obrazac, dok M-A obrazac služi kao dokaz da je prijava na osiguranje predata i u svrhe Zavoda za socijalno osiguranje.

 

Kad se podnosi prijava na obavezno socijalno osiguranje pri zasnivanju radnog odnosa novozaposlenog, knjigovodstvene usluge popunjavanja prijave vrši naša firma, a Vi kao poslodavac je potpisujete i pečatirate.

 

Kad se podnosi odjava nakon prestanka radnog odnosa, opet treba da se popuni M obrazac, ali ovoga puta na drugačiji način.

 

M obrazac

 

Najčešći obrazac, kojim se zaposlenom menja status radnog odnosa, može biti :

 

  • Prijava radnika
  • Promena statusa radnika
  • Odjava radnika

 

Gde se podnosi M obrazac?

 

Ovaj obrazac podnosi se

 

  • nadležnoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ili
  • nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

 

Prilikom podnošenja, M obrazac se predaje, a M-A obrazac službenik vraća podnosiocu, kao dokaz da je M obrazac predat.

 

Kako se popunjava M obrazac?

 

Obrazac se popunjava različito, u zavisnosti od slučaja u kojem se podnosi. Ne popunjavaju se uvek svi podaci. Detaljne informacije o popunjavanju obrasca obratite se nama kao Vašoj knjigovodstvenoj agenciji .

 

Izrada i podnešenje obrazaca, prijava i odjava - cene usluga

 

Cene usluga zavise od nekoliko faktora. Cene zavisi od toga da li je preduzeće d.o.o ili preduzetnička radnja, zatim da li se nalazi u sistemu PDV-a ili ne, da li tromesečni ili mesečni obveznik pdv-a, kao i od broja radnika, vanrednih obračuna (duga bolovanja, porodilje i sl) . Naravno, cena usluge zavisi i od toga da li je potencijalno preduzeće korisnik još nekih od naših usluga iz paketa ujedinjenih poslovnih rešenja, u kom slučaju se pravi poseban aranžman u zavisnosti od odabranih usluga.

Komentari (31)

Ana Ljubicic on 21.07.2019 20:30

Molim Vas za informaciju,da li se prilaze uz M obrazac i resenje -skenirano o otkazu?
HVALA

Odgovori

SVM SUPPORT on 23.07.2019 21:50

@Ana Ljubičić,
Ako mislite na M obrazac u smislu rada na sajtu CROSO, onda je odgovor ne. Ako mislite na odjavu i dokumentaciju vezanu za radno pravo u vašoj organizaciji, rešenje o otkazu je jedan od dokumenata koji morate imati, ali nije nužno da ga imate u skeniranom obliku.

Snezana Lazic on 16.09.2019 22:04

Postovani.
Preselila Sam SE drugi grad I potreban mi je savet.
Firma mi je dala Novi ugovor sa prebacenim radnim mestom u Nisu a bilo je Kraljevo.Da li to znaci da u vezi socijalne,penzione I zdravstvene ustanove ja ne moram ici seem da prebacim sebi I deci kartone?
Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 19.10.2019 11:24

@Snežana Lazić,
Ovo zavisi od vašeg poslodavca, sa njim se oko toga dogovorite. Ako je poslodavac takav da ima neku treće pravno lice koje to radi, onda je možda to povereno tom trećem pravnom licu (knjigovodstvenoj agenciji, HR agenciji, advokatu, pravniku itd.)

Marina kurilj on 18.12.2019 15:26

Postovani,
Molim vas da mi kazete da li je neophodno odjavljivati ugovor o delu koji je datiran npr. 01.11-30.11.2019 i koja je procedura.
Hvala unapred,

Odgovori

SVM SUPPORT on 09.01.2020 16:59

@Marina Kurilj,
Ne razumemo odakle odjavljivati ugovor o delu?

Nikola Momčilović on 08.02.2020 00:14

Poštovani, da li mogu sam da se odjavim eloktronski ili lično. Naime, firma ne radi od nove godine ali ja sam i dalje (40 dana kasnije )tamo prijavljen. Ne javljaju mi se na telefon. I ne mogu da se prijavim na biro. Niti da počnem da radim na drugom mestu.

Odgovori

SVM SUPPORT on 12.02.2020 16:40

@Nikola Momčilović,

1. Elektronski možete, ako imate pravo pristupa CROSO platformi koje vam je prethodno omogućio poslodavac
2. Lično možete, ako sakupite dokumentaciju i potpis zakonskog zastupnika na M obrascu.

Marija Novak on 06.07.2020 12:06

Poštovani,

Da li se M obrazac koristi i kada prijavljujemo nekog člana porodice (supruga) na zdravstveno osiguranje preko mene kao nosioca osiguranja u mojoj firmi?

Odgovori

Admin sajta on 03.09.2020 18:00

@Marija Novak,
Da, M obrazac se koristi i za supružnika, i za vanbračnog partnera, i za decu.
Potrebna dokumentacija za prijavu supruga je:
1. M obrazac
2. Očitana lična karta
3. Izvod iz matične knjige venčanih

Admin sajta on 03.09.2020 18:00

@Marija Novak,
Da, M obrazac se koristi i za supružnika, i za vanbračnog partnera, i za decu.
Potrebna dokumentacija za prijavu supruga je:
1. M obrazac
2. Očitana lična karta
3. Izvod iz matične knjige venčanih

Dejan tancic on 10.08.2020 08:19

Zdravo, za prijavu u novoj firmi mi traže MA obrazac odjavu sa predhodnog osiguranja. Ko mi izdaje taj MA obrazac? Hvala

Odgovori

Admin sajta on 03.09.2020 18:05

@Dejan Tančić,
MA obrazac sa odjavom izdaje prethodna firma.

Milica Petrovic on 13.10.2020 15:53

postovanje,
vlasnik radnje ,pocinje da radi (ugovor o radu)u drugoj radnji sa 20h nedeljno, kao dodatna delatnost..U svojoj radnji placa doprinose po resenju PU. Da li kod prijave po Ugovoru o radu podnosi M A prijavu ili ne ?

Odgovori

Admin sajta on 29.10.2020 13:48

@Milica Petrovic,
Kod svakog ugovora o radu, makar i na nepuno radno vreme, ide prijava preko M obrasca.

Ljiljana jankov on 10.11.2020 02:23

Molim vas da mi odgovorite mogu li da se lečim u Republici Srpskoj sa zdravstvenom knjižicom iz Srbije.Ako ne može, šta treba da uradim pošto ću tamo živeti slefećih godinu dana .Hvala.hdqk4h

Odgovori

Admin sajta on 23.11.2020 18:54

@Ljiljana Jankov,
Morate imati neki osnov po kojem stičete zdravstveno osiguranje.
Možete ga npr. steći supružništvom, boravišnom vizom ili radnom dozvolom.

Dalibor Markovic on 23.11.2020 10:17

Postovani,

Nakon zatvaranja fabrike u drzavnom vlasnistvu 2016-te godine prijavio sam se da uplacujem sebi staz kao nezaposleno lice. I tada sam popunjavao M obrazac za socijalno osiguranje. Uskoro nameravam otvorim pausalnu agenciju. Da li APR i PU vrse automatsko azuriranje statusa u PIO i RZO, ili je potreban odlazak na salter PIO kako bi se posebno obavila odjava na M obrascu za prethodni status uplata (kao nezaposleno lice). Ili da samo jednostavno prekinem uplate po resenju iz 2016 i pocnem sa uplatama po resenju u statusu pausalca.

Hvala unapred,

Odgovori

Admin sajta on 23.11.2020 18:59

@Dalibor Markovic,
APR bi trebalo da vas automatski prijavi kao obeznika samostalnih delatnosti u PIO fondu, i da steknete status osiguranog lica u RZO.
Ne treba da idete nigde. Šta više, trebalo bi da automatksi dobijete rešenje o paušalnom porezu u poreskom sandučiću na portalu poreske uprave eporezi.gov.rs

Stevanovic Marko on 15.12.2020 11:24

Imam pitanje gde mogu da izvadim m a obrazac, traze mi za dodatni posao jer sam vec zaposlem? Hvala

Odgovori

Admin sajta on 30.12.2020 17:08

@Stevanovic Marko,

MA obrazac možete dobiti u filijali PIO fonda, a možete ga downloadovati sa Croso portala (Centralni registar obaveznog osiguranja) ukoliko imate elektronski sertifikat.

Olgica Todorović on 27.12.2020 15:24

Poštovani,
od koga mogu da tražim uvid u MA obrazac, a da nije poslodavac? Takođe, da li mogu da tražim izmenu podataka? Tu pre svega mislim na zvanje stečeno školovanjem.

Odgovori

Admin sajta on 19.01.2021 11:44

@Olgica Todorovic,
MA možete videti u PIO fondu. Za izmenu vam treba potpis poslodavca.

Sanja Savic on 28.12.2020 21:36

Postovani , kako da se odjavim sa prethodnog zdravstvenog osiguranja koje se vodilo preko socijalnog (ne postoji prethodna firma) a ciju odjavu mi trazi firma kod koje treba da se zaposlim, tj.traze mi taj m obrazac odjave. I postoji li mogucnost da sve to elektronski zavrsim ili mora licno? Hvala unapred, mnogo ce mi znaciti odgovor

Odgovori

Admin sajta on 19.01.2021 11:47

@Sanja Savic,
Ako ste bili zdravstveno osigurani kao "nezaposleni" tj. na birou, nije vam potrebna odjava, jer niste bili ni kod jednog poslodavca.
Može prijava kod novog poslodavca da se završi elektronski (to je ta CROSO platforma - Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja), ali ne možete vi, nego vaš poslodavac.

Dragan Jovic on 03.01.2021 21:59

Postovani,
supruga je pausalac, do skoro iz radnog odnosa. Od 31.12.2020. joj je prestao radni odnos kod poslodavca, i nastavlja rad u svojoj pausalnoj firmi.
Po nasem saznanju, potrebno je da:
- Izvrsi promenu statusa popunjavanjem PPDG-1R i uz to prilozi MA obrazac prethodnog poslodavca
- Izvrsi popunjavanje M obrasca na sajtu CROSO, kako bi se prijavila na osiguranje.
Da li je to sve sto je potrebno da uradi ili je potrebno jos nesto?
Hvala unapred na brzom odgovoru i srdacan pozdrav
Dragan

Odgovori

Admin sajta on 19.01.2021 11:52

@Dragan Jovic,
1. PPDG-1R novi,
2. MA obrazac odjave
3. M obrazac ručno, po našem iskustvu, ne može na popunjavanjem na CROSO, jer ta platforma ne dozvoljava takve promene za preduzetnike, nego ručno podnošenjem na šalteru PIO fonda.

Nakon dobijanja novog rešenja, pazite da plaćate sad još i doprinos za zdravsteno i doprinos za nezaposlenost, jer supruga više nije osigurana zdravstveno i nema osiguranje od nezaposlenosti po osnovu rada u drugoj firmi.

Nada Stupar on 19.01.2021 00:10

Postovani,

Da li mi mozete pomoci savetom kuda da nosim popunjeni M-A obrazac koji sam dobila od firme pri prestanku rada radi odlaska u starosnu penziju. Unapred hvala

Odgovori

Admin sajta on 19.01.2021 11:53

@Nada Stupar,
Nosite ga u filijalu PIO fonda, kao jedan od dokumenata za ostvarivanje prava na starosnu penziju.
Preporučujemo da posetite tu ustanovu ili sajt da vidite koja je sve dokumentacija neophodna za podnošenje zahteva za starosnu penziju.

Danica Popadic on 19.01.2021 10:28

Pozdrav, za prijavu u novoj firmi mi traže obrazac odjave sa predhodnog osiguranja. Nezaposlena sam i prijavljena u suprugovoj firmi na osiguranje. Ko mi izdaje taj obrazac? Hvala

Odgovori

Admin sajta on 19.01.2021 11:55

@Danica Popadić,
Suprugova firma bi trebalo da vas odjavi sa osiguranja, da bi vas nova firma prijavila u svojstvu osiguranika zaposlenog.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.

Zadovoljni Korisnici