Standard Bookkeeping Services > Preparation and Registration of Applications

 

 

VAT Application

 

After we have properly calculated VAT, it is necessary to produce a tax application at the end of the month. Bookkeeping agency SVM shall inform you in a timely manner on the pre-result of VAT based on the tax application and accurate amount of VAT that is to be paid. In case this is agreed upon, our courier service delivers the tax application to the relevant branch of tax authority. 

 

The companies that employ new workers and terminate employment of current ones, may perform such tasks with us as standard service. This requires a M Form. 

 

VAT Application (PEPDV)

 

PEPDV is a form executed after the VAT calculation is completed for your company for a certain time period. In accordance with the current law, it is delivered by the 15th of the month for previous month. 

 

M Form

 

This form is used for application, change and termination of employees related to mandatory social insurance. It is submitted upon employment or termination of employment, or upon exercise of special rights from the insurance of unemployed. 

 

The form includes two parts: M form on top and M-A form below. Only M form is filled, while the M-A form is used as evidence the application is submitted for the Institute for Social Insurance. 

 

When the application is submitted for the mandatory social insurance upon employment of the newly employed, the bookkeeping services of filling the form are performed by our company, you, as the employer, sign and seal them. 

 

In case of employment termination, M form is filled again, only in different manner.

 

M Form

 

The most frequent form, changing the employment status of the employee, may be :

 

  • Employee application
  • Employee status change
  • Employee termination

 

Where is M form submitted to?

 

This form is submitted to

 

  • competent branch of the Pension and Disability Insurance Fund of the Republic of Serbia, or
  • competent branch of the Health Insurance Fund of the Republic of Serbia. 

 

On submission, M form is delivered, and M-A form is returned to the applicant, as evidence of M form submission.

 

How is the M form filled?

 

The form is filled differently, depending on the case. All data is not entered at all cases. Detailed information on filling the form are available with us as your bookkeeping agency.  

 

Preparation and Registration of Applications - price of the service

 

Price of the service depends on several factors. The price depends on whether a company is LLC or entrepreneur shop, is it in the VAT system or not, is VAT calculated on three or six months basis, the number of employees, extraordinary calculations (debt, sick leaves, maternity leaves, etc.). Naturally, the price of the service depends on whether the potential company is the user of other services from our package of united business solutions, in which case special arrangement is made depending on services selected. 

Comments (45)

Ana Ljubicic on 21.07.2019 20:30

Molim Vas za informaciju,da li se prilaze uz M obrazac i resenje -skenirano o otkazu?
HVALA

Replay

SVM SUPPORT on 23.07.2019 21:50

@Ana Ljubičić,
Ako mislite na M obrazac u smislu rada na sajtu CROSO, onda je odgovor ne. Ako mislite na odjavu i dokumentaciju vezanu za radno pravo u vašoj organizaciji, rešenje o otkazu je jedan od dokumenata koji morate imati, ali nije nužno da ga imate u skeniranom obliku.

Snezana Lazic on 16.09.2019 22:04

Postovani.
Preselila Sam SE drugi grad I potreban mi je savet.
Firma mi je dala Novi ugovor sa prebacenim radnim mestom u Nisu a bilo je Kraljevo.Da li to znaci da u vezi socijalne,penzione I zdravstvene ustanove ja ne moram ici seem da prebacim sebi I deci kartone?
Hvala

Replay

SVM SUPPORT on 19.10.2019 11:24

@Snežana Lazić,
Ovo zavisi od vašeg poslodavca, sa njim se oko toga dogovorite. Ako je poslodavac takav da ima neku treće pravno lice koje to radi, onda je možda to povereno tom trećem pravnom licu (knjigovodstvenoj agenciji, HR agenciji, advokatu, pravniku itd.)

Marina kurilj on 18.12.2019 15:26

Postovani,
Molim vas da mi kazete da li je neophodno odjavljivati ugovor o delu koji je datiran npr. 01.11-30.11.2019 i koja je procedura.
Hvala unapred,

Replay

SVM SUPPORT on 09.01.2020 16:59

@Marina Kurilj,
Ne razumemo odakle odjavljivati ugovor o delu?

Nikola Momčilović on 08.02.2020 00:14

Poštovani, da li mogu sam da se odjavim eloktronski ili lično. Naime, firma ne radi od nove godine ali ja sam i dalje (40 dana kasnije )tamo prijavljen. Ne javljaju mi se na telefon. I ne mogu da se prijavim na biro. Niti da počnem da radim na drugom mestu.

Replay

SVM SUPPORT on 12.02.2020 16:40

@Nikola Momčilović,

1. Elektronski možete, ako imate pravo pristupa CROSO platformi koje vam je prethodno omogućio poslodavac
2. Lično možete, ako sakupite dokumentaciju i potpis zakonskog zastupnika na M obrascu.

Marija Novak on 06.07.2020 12:06

Poštovani,

Da li se M obrazac koristi i kada prijavljujemo nekog člana porodice (supruga) na zdravstveno osiguranje preko mene kao nosioca osiguranja u mojoj firmi?

Replay

Admin sajta on 03.09.2020 18:00

@Marija Novak,
Da, M obrazac se koristi i za supružnika, i za vanbračnog partnera, i za decu.
Potrebna dokumentacija za prijavu supruga je:
1. M obrazac
2. Očitana lična karta
3. Izvod iz matične knjige venčanih

Admin sajta on 03.09.2020 18:00

@Marija Novak,
Da, M obrazac se koristi i za supružnika, i za vanbračnog partnera, i za decu.
Potrebna dokumentacija za prijavu supruga je:
1. M obrazac
2. Očitana lična karta
3. Izvod iz matične knjige venčanih

Dejan tancic on 10.08.2020 08:19

Zdravo, za prijavu u novoj firmi mi traže MA obrazac odjavu sa predhodnog osiguranja. Ko mi izdaje taj MA obrazac? Hvala

Replay

Admin sajta on 03.09.2020 18:05

@Dejan Tančić,
MA obrazac sa odjavom izdaje prethodna firma.

Milica Petrovic on 13.10.2020 15:53

postovanje,
vlasnik radnje ,pocinje da radi (ugovor o radu)u drugoj radnji sa 20h nedeljno, kao dodatna delatnost..U svojoj radnji placa doprinose po resenju PU. Da li kod prijave po Ugovoru o radu podnosi M A prijavu ili ne ?

Replay

Admin sajta on 29.10.2020 13:48

@Milica Petrovic,
Kod svakog ugovora o radu, makar i na nepuno radno vreme, ide prijava preko M obrasca.

Ljiljana jankov on 10.11.2020 02:23

Molim vas da mi odgovorite mogu li da se lečim u Republici Srpskoj sa zdravstvenom knjižicom iz Srbije.Ako ne može, šta treba da uradim pošto ću tamo živeti slefećih godinu dana .Hvala.hdqk4h

Replay

Admin sajta on 23.11.2020 18:54

@Ljiljana Jankov,
Morate imati neki osnov po kojem stičete zdravstveno osiguranje.
Možete ga npr. steći supružništvom, boravišnom vizom ili radnom dozvolom.

Dalibor Markovic on 23.11.2020 10:17

Postovani,

Nakon zatvaranja fabrike u drzavnom vlasnistvu 2016-te godine prijavio sam se da uplacujem sebi staz kao nezaposleno lice. I tada sam popunjavao M obrazac za socijalno osiguranje. Uskoro nameravam otvorim pausalnu agenciju. Da li APR i PU vrse automatsko azuriranje statusa u PIO i RZO, ili je potreban odlazak na salter PIO kako bi se posebno obavila odjava na M obrascu za prethodni status uplata (kao nezaposleno lice). Ili da samo jednostavno prekinem uplate po resenju iz 2016 i pocnem sa uplatama po resenju u statusu pausalca.

Hvala unapred,

Replay

Admin sajta on 23.11.2020 18:59

@Dalibor Markovic,
APR bi trebalo da vas automatski prijavi kao obeznika samostalnih delatnosti u PIO fondu, i da steknete status osiguranog lica u RZO.
Ne treba da idete nigde. Šta više, trebalo bi da automatksi dobijete rešenje o paušalnom porezu u poreskom sandučiću na portalu poreske uprave eporezi.gov.rs

Stevanovic Marko on 15.12.2020 11:24

Imam pitanje gde mogu da izvadim m a obrazac, traze mi za dodatni posao jer sam vec zaposlem? Hvala

Replay

Admin sajta on 30.12.2020 17:08

@Stevanovic Marko,

MA obrazac možete dobiti u filijali PIO fonda, a možete ga downloadovati sa Croso portala (Centralni registar obaveznog osiguranja) ukoliko imate elektronski sertifikat.

Olgica Todorović on 27.12.2020 15:24

Poštovani,
od koga mogu da tražim uvid u MA obrazac, a da nije poslodavac? Takođe, da li mogu da tražim izmenu podataka? Tu pre svega mislim na zvanje stečeno školovanjem.

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:44

@Olgica Todorovic,
MA možete videti u PIO fondu. Za izmenu vam treba potpis poslodavca.

Sanja Savic on 28.12.2020 21:36

Postovani , kako da se odjavim sa prethodnog zdravstvenog osiguranja koje se vodilo preko socijalnog (ne postoji prethodna firma) a ciju odjavu mi trazi firma kod koje treba da se zaposlim, tj.traze mi taj m obrazac odjave. I postoji li mogucnost da sve to elektronski zavrsim ili mora licno? Hvala unapred, mnogo ce mi znaciti odgovor

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:47

@Sanja Savic,
Ako ste bili zdravstveno osigurani kao "nezaposleni" tj. na birou, nije vam potrebna odjava, jer niste bili ni kod jednog poslodavca.
Može prijava kod novog poslodavca da se završi elektronski (to je ta CROSO platforma - Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja), ali ne možete vi, nego vaš poslodavac.

Dragan Jovic on 03.01.2021 21:59

Postovani,
supruga je pausalac, do skoro iz radnog odnosa. Od 31.12.2020. joj je prestao radni odnos kod poslodavca, i nastavlja rad u svojoj pausalnoj firmi.
Po nasem saznanju, potrebno je da:
- Izvrsi promenu statusa popunjavanjem PPDG-1R i uz to prilozi MA obrazac prethodnog poslodavca
- Izvrsi popunjavanje M obrasca na sajtu CROSO, kako bi se prijavila na osiguranje.
Da li je to sve sto je potrebno da uradi ili je potrebno jos nesto?
Hvala unapred na brzom odgovoru i srdacan pozdrav
Dragan

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:52

@Dragan Jovic,
1. PPDG-1R novi,
2. MA obrazac odjave
3. M obrazac ručno, po našem iskustvu, ne može na popunjavanjem na CROSO, jer ta platforma ne dozvoljava takve promene za preduzetnike, nego ručno podnošenjem na šalteru PIO fonda.

Nakon dobijanja novog rešenja, pazite da plaćate sad još i doprinos za zdravsteno i doprinos za nezaposlenost, jer supruga više nije osigurana zdravstveno i nema osiguranje od nezaposlenosti po osnovu rada u drugoj firmi.

Nada Stupar on 19.01.2021 00:10

Postovani,

Da li mi mozete pomoci savetom kuda da nosim popunjeni M-A obrazac koji sam dobila od firme pri prestanku rada radi odlaska u starosnu penziju. Unapred hvala

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:53

@Nada Stupar,
Nosite ga u filijalu PIO fonda, kao jedan od dokumenata za ostvarivanje prava na starosnu penziju.
Preporučujemo da posetite tu ustanovu ili sajt da vidite koja je sve dokumentacija neophodna za podnošenje zahteva za starosnu penziju.

Danica Popadic on 19.01.2021 10:28

Pozdrav, za prijavu u novoj firmi mi traže obrazac odjave sa predhodnog osiguranja. Nezaposlena sam i prijavljena u suprugovoj firmi na osiguranje. Ko mi izdaje taj obrazac? Hvala

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:55

@Danica Popadić,
Suprugova firma bi trebalo da vas odjavi sa osiguranja, da bi vas nova firma prijavila u svojstvu osiguranika zaposlenog.

ZELJANA on 25.02.2021 15:51

OSIGURANA SAM PREKO BIROA RADA......MOGU LI I PORED TODA DOBITI OSIGURANJE PREKO RODJENOG BRATA KOJI RADI U VOJSCI??????HVALA......

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:09

@Željana
Ne možete se osigurati preko brata jer braća i sestre su šira a ne uža porodica.

Branislav Mladenovic on 17.03.2021 14:35

Poštovani ja sam direktor firme (doo)koja ne radi već duže vremena i koja duguje porez državi. Da li mogu i ako mogu kako da se odjavim iz te firme i da se prijavim u drugu firmu kao radnik?

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:14

@Branislav Mladenović
Vi možete da date ostavku na mesto direktora, da se registruje promena u APR-u i da se odjavite sa osiguranja na Croso portalu, potom da se zaposlite u drugoj firmi. Ali ako ste i vlasnik doo gde ste trenutno zaposleni, dug prema državi vam svakako i dalje stoji i u obavezi ste da imenujete drugog direktora na svoje mesto koji ne mora biti u radnom odnosu u doo.

marinko ljubomir on 07.04.2021 16:31

napustio sam firmu 1993 god i otisao u inostranstvo. vratio sam se 2021 i PIO mi trazi da mu dostavim potvrdu da sam odjavljen. Firma u kojoj sam radio ne postoji od 2000 god. Tko mi moze dati potvrdu da nisam u radnom odnosu
S postovanjem

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:21

@Marinko Ljubomir
Kad ste odlazili iz te firme poslodavac je bio dužan da vam da potvrdu o odjavi sa osiguranja zajedno sa popunjenom radnom knjižicom. Ako niste dobili kopiju potvrde o odjavi, možete pokušati u PIO fondu da podnesete kopiju radne knjižice pa da vas oni na osnovu toga odjave ili da pokušate da dobijete prepis dokumenta iz gradske arhive ako je poslodavac dokumentaciju predao tamo. U svakom slučaju, idite do PIO fonda i raspitajte se ako nemate nikakav dokument o odjavi koji je drugi način. Možda možete da date izjavu overenu kod notara.

Maricic Biljana on 10.04.2021 14:44

Dobar dan. Prvi put sad treba da popunim M obrazac pa mi treba pomoc, ispascu malo glupa verovatno. Treba da ga popunim detetu za predskolsko. Pa me zanima da li se pise njegovi podaci ili podaci oca preko koga je dete osigurano?

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:26

@Maričić Biljana Ako je dete već osigurano preko oca, znači da postoji M obrazac na Croso portalu koji možete prosto dowloadovati sa sajta overiti i potpisati i proslediti u predškolsko. Ako tek treba da prijavite dete, onda na Croso portalu unesete matični broj deteta, čekirate da nije nosilac osiguranja popunite polja 12_ srodstvo sa nosiocem osiguranja i 13 _JMBG nosioca osiguranja, datum početka osiguranja, e-mail na koji da vam se pošalje potvrda o prijavi i potpišete obrazac.

Jelena Milošević on 19.04.2021 20:37

Poštovani ,
Meni bi trebalo za zdravstveno osiguranje u Sloveniji dokument da ne plaćam PIO u Srbiji, ili neki dokument koji oni izdaju stranim državljanima kao vlasnicima firme u Srbiji za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja u matičnoj zemlji. U Srbiji imam Agenciju za posredovanje u prodaji raznovrsnih proizvoda.

-Da li je moguće da se dobije takav dokument, ja sam dobila status u Sloveniji Residence card of family member of Slovenia citizen-Dozvoljenje za prebivanje za porodičnog člana slovenačkog državljanina?
-Uradila sam u APR-u promenu o prekidu obavljanja delatnosti.
-Croso mi ne dozvoljava odjavu, pošto sam prijavljena na ličnu zaradu preduzetnika.
-Kako da se odjavim i kako da dobijem potvrdu da nisam zdravstveno osigurana , pošto mi to traže u Sloveniji , da bih mogla da ostvarim zdravstveno preko supruga.

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:35

@Jelena Milošević
Kada su ovakve situacije nema recepta. Morate lično otići u PIO fond ako ste iz Beograda u Nemanjinu ako ste iz drugog grada onda u lokalni PIO ponesite svu dokumentaciju koju imate vezanu za prijavu kao preduzetnik i rešenje APR o prestanku delatnosti i budite uporni da vam daju instrukcije šta da radite ili ako budete imali svu neophodnu dokumentaciju uz sebe tražite da vas oni odjave na šalteru.

Marko S on 29.04.2021 02:14

Поштовани,

предузетник је пријавио привремени прекид обављања делатности 1.7.2019. у АПР.
Поднео је пријаву за наставак обављања делатности 18.11.2020.

Уплатио је ПиД за новембар, децембар 2020. и за јануар, фебруар, март и април 2021. путем еПореза јер је на личној заради.
У Дому здравља су му рекли да му здравствена картица није оверена и провером на ЦРОСО не виде се уплате за месеце наставка обављања делатности.

Шта треба да уради да би му се виделе уплате? Да ли је требао да поднесе М образац за наставак обављања делатности од 18.11.2020. године?

Срдачан поздрав,

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:46

@Marko S
Ukoliko se na croso portalu ne vide uplate obično postoji greška u ŠVP ili neusaglašenost Šifre vrste plaćanja i šifre pod kojom je prijava na Croso portalu. To morate kontaktirati i PIO fond i RFZO ali najpre proverite da li su poreske prijave tačne i da li su uplate usmerene na ispravan poziv na broj i na račun objedinjene naplate. Drugo što može da se desi da je sve ispravno urađeno ali da rfzo nema podatak o tome iz nekog razloga. Onda skinite potvrdu sa Croso portala o prijavljnim zaposlenima, i zajeno sa poreskim prijavama i kopijama izvoda gde se vidi da je sve uplaćeno pošaljite mailom u RFZO da overe ZK.

Stojan on 26.08.2021 09:48

Poštovani,
da li je poslodavac dužan da nakon prijave, promene ili odjave i pored toga što je poslao zaposlenom M obrazac, dužan da čeka da mu se isti i vrati potpisan?

Replay

Admin sajta on 26.08.2021 12:00

@Stojan,
M obrazac je zakonom propisan obrazac, kojim državna institucija koja se zove Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje potvrđuje status zaposlenog kod nekog poslodavca.
Uručivanje istog zaposlenom ne zahteva potpis i vraćanje. Ako želite da se osigurate da je radnik potvrdio da je primio M obrazac, predlažemo da napravite interni akt koji nazivate Potvrda o prijemu M obrasca koju će radnik potpisati.

Leave comment

For spam enter code:

Happy Customers