Standard Bookkeeping Services > Preparation and Registration of Applications

 

 

VAT Application

 

After we have properly calculated VAT, it is necessary to produce a tax application at the end of the month. Bookkeeping agency SVM shall inform you in a timely manner on the pre-result of VAT based on the tax application and accurate amount of VAT that is to be paid. In case this is agreed upon, our courier service delivers the tax application to the relevant branch of tax authority. 

 

The companies that employ new workers and terminate employment of current ones, may perform such tasks with us as standard service. This requires a M Form. 

 

VAT Application (PEPDV)

 

PEPDV is a form executed after the VAT calculation is completed for your company for a certain time period. In accordance with the current law, it is delivered by the 15th of the month for previous month. 

 

M Form

 

This form is used for application, change and termination of employees related to mandatory social insurance. It is submitted upon employment or termination of employment, or upon exercise of special rights from the insurance of unemployed. 

 

The form includes two parts: M form on top and M-A form below. Only M form is filled, while the M-A form is used as evidence the application is submitted for the Institute for Social Insurance. 

 

When the application is submitted for the mandatory social insurance upon employment of the newly employed, the bookkeeping services of filling the form are performed by our company, you, as the employer, sign and seal them. 

 

In case of employment termination, M form is filled again, only in different manner.

 

M Form

 

The most frequent form, changing the employment status of the employee, may be :

 

  • Employee application
  • Employee status change
  • Employee termination

 

Where is M form submitted to?

 

This form is submitted to

 

  • competent branch of the Pension and Disability Insurance Fund of the Republic of Serbia, or
  • competent branch of the Health Insurance Fund of the Republic of Serbia. 

 

On submission, M form is delivered, and M-A form is returned to the applicant, as evidence of M form submission.

 

How is the M form filled?

 

The form is filled differently, depending on the case. All data is not entered at all cases. Detailed information on filling the form are available with us as your bookkeeping agency.  

 

Preparation and Registration of Applications - price of the service

 

Price of the service depends on several factors. The price depends on whether a company is LLC or entrepreneur shop, is it in the VAT system or not, is VAT calculated on three or six months basis, the number of employees, extraordinary calculations (debt, sick leaves, maternity leaves, etc.). Naturally, the price of the service depends on whether the potential company is the user of other services from our package of united business solutions, in which case special arrangement is made depending on services selected. 

Comments (104)

Ana Ljubicic on 21.07.2019 20:30

Molim Vas za informaciju,da li se prilaze uz M obrazac i resenje -skenirano o otkazu?
HVALA

Replay

SVM SUPPORT on 23.07.2019 21:50

@Ana Ljubičić,
Ako mislite na M obrazac u smislu rada na sajtu CROSO, onda je odgovor ne. Ako mislite na odjavu i dokumentaciju vezanu za radno pravo u vašoj organizaciji, rešenje o otkazu je jedan od dokumenata koji morate imati, ali nije nužno da ga imate u skeniranom obliku.

Snezana Lazic on 16.09.2019 22:04

Postovani.
Preselila Sam SE drugi grad I potreban mi je savet.
Firma mi je dala Novi ugovor sa prebacenim radnim mestom u Nisu a bilo je Kraljevo.Da li to znaci da u vezi socijalne,penzione I zdravstvene ustanove ja ne moram ici seem da prebacim sebi I deci kartone?
Hvala

Replay

SVM SUPPORT on 19.10.2019 11:24

@Snežana Lazić,
Ovo zavisi od vašeg poslodavca, sa njim se oko toga dogovorite. Ako je poslodavac takav da ima neku treće pravno lice koje to radi, onda je možda to povereno tom trećem pravnom licu (knjigovodstvenoj agenciji, HR agenciji, advokatu, pravniku itd.)

Marina kurilj on 18.12.2019 15:26

Postovani,
Molim vas da mi kazete da li je neophodno odjavljivati ugovor o delu koji je datiran npr. 01.11-30.11.2019 i koja je procedura.
Hvala unapred,

Replay

SVM SUPPORT on 09.01.2020 16:59

@Marina Kurilj,
Ne razumemo odakle odjavljivati ugovor o delu?

Nikola Momčilović on 08.02.2020 00:14

Poštovani, da li mogu sam da se odjavim eloktronski ili lično. Naime, firma ne radi od nove godine ali ja sam i dalje (40 dana kasnije )tamo prijavljen. Ne javljaju mi se na telefon. I ne mogu da se prijavim na biro. Niti da počnem da radim na drugom mestu.

Replay

SVM SUPPORT on 12.02.2020 16:40

@Nikola Momčilović,

1. Elektronski možete, ako imate pravo pristupa CROSO platformi koje vam je prethodno omogućio poslodavac
2. Lično možete, ako sakupite dokumentaciju i potpis zakonskog zastupnika na M obrascu.

Marija Novak on 06.07.2020 12:06

Poštovani,

Da li se M obrazac koristi i kada prijavljujemo nekog člana porodice (supruga) na zdravstveno osiguranje preko mene kao nosioca osiguranja u mojoj firmi?

Replay

Admin sajta on 03.09.2020 18:00

@Marija Novak,
Da, M obrazac se koristi i za supružnika, i za vanbračnog partnera, i za decu.
Potrebna dokumentacija za prijavu supruga je:
1. M obrazac
2. Očitana lična karta
3. Izvod iz matične knjige venčanih

Admin sajta on 03.09.2020 18:00

@Marija Novak,
Da, M obrazac se koristi i za supružnika, i za vanbračnog partnera, i za decu.
Potrebna dokumentacija za prijavu supruga je:
1. M obrazac
2. Očitana lična karta
3. Izvod iz matične knjige venčanih

Dejan tancic on 10.08.2020 08:19

Zdravo, za prijavu u novoj firmi mi traže MA obrazac odjavu sa predhodnog osiguranja. Ko mi izdaje taj MA obrazac? Hvala

Replay

Admin sajta on 03.09.2020 18:05

@Dejan Tančić,
MA obrazac sa odjavom izdaje prethodna firma.

Milica Petrovic on 13.10.2020 15:53

postovanje,
vlasnik radnje ,pocinje da radi (ugovor o radu)u drugoj radnji sa 20h nedeljno, kao dodatna delatnost..U svojoj radnji placa doprinose po resenju PU. Da li kod prijave po Ugovoru o radu podnosi M A prijavu ili ne ?

Replay

Admin sajta on 29.10.2020 13:48

@Milica Petrovic,
Kod svakog ugovora o radu, makar i na nepuno radno vreme, ide prijava preko M obrasca.

Ljiljana jankov on 10.11.2020 02:23

Molim vas da mi odgovorite mogu li da se lečim u Republici Srpskoj sa zdravstvenom knjižicom iz Srbije.Ako ne može, šta treba da uradim pošto ću tamo živeti slefećih godinu dana .Hvala.hdqk4h

Replay

Admin sajta on 23.11.2020 18:54

@Ljiljana Jankov,
Morate imati neki osnov po kojem stičete zdravstveno osiguranje.
Možete ga npr. steći supružništvom, boravišnom vizom ili radnom dozvolom.

Dalibor Markovic on 23.11.2020 10:17

Postovani,

Nakon zatvaranja fabrike u drzavnom vlasnistvu 2016-te godine prijavio sam se da uplacujem sebi staz kao nezaposleno lice. I tada sam popunjavao M obrazac za socijalno osiguranje. Uskoro nameravam otvorim pausalnu agenciju. Da li APR i PU vrse automatsko azuriranje statusa u PIO i RZO, ili je potreban odlazak na salter PIO kako bi se posebno obavila odjava na M obrascu za prethodni status uplata (kao nezaposleno lice). Ili da samo jednostavno prekinem uplate po resenju iz 2016 i pocnem sa uplatama po resenju u statusu pausalca.

Hvala unapred,

Replay

Admin sajta on 23.11.2020 18:59

@Dalibor Markovic,
APR bi trebalo da vas automatski prijavi kao obeznika samostalnih delatnosti u PIO fondu, i da steknete status osiguranog lica u RZO.
Ne treba da idete nigde. Šta više, trebalo bi da automatksi dobijete rešenje o paušalnom porezu u poreskom sandučiću na portalu poreske uprave eporezi.gov.rs

Stevanovic Marko on 15.12.2020 11:24

Imam pitanje gde mogu da izvadim m a obrazac, traze mi za dodatni posao jer sam vec zaposlem? Hvala

Replay

Admin sajta on 30.12.2020 17:08

@Stevanovic Marko,

MA obrazac možete dobiti u filijali PIO fonda, a možete ga downloadovati sa Croso portala (Centralni registar obaveznog osiguranja) ukoliko imate elektronski sertifikat.

Olgica Todorović on 27.12.2020 15:24

Poštovani,
od koga mogu da tražim uvid u MA obrazac, a da nije poslodavac? Takođe, da li mogu da tražim izmenu podataka? Tu pre svega mislim na zvanje stečeno školovanjem.

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:44

@Olgica Todorovic,
MA možete videti u PIO fondu. Za izmenu vam treba potpis poslodavca.

Sanja Savic on 28.12.2020 21:36

Postovani , kako da se odjavim sa prethodnog zdravstvenog osiguranja koje se vodilo preko socijalnog (ne postoji prethodna firma) a ciju odjavu mi trazi firma kod koje treba da se zaposlim, tj.traze mi taj m obrazac odjave. I postoji li mogucnost da sve to elektronski zavrsim ili mora licno? Hvala unapred, mnogo ce mi znaciti odgovor

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:47

@Sanja Savic,
Ako ste bili zdravstveno osigurani kao "nezaposleni" tj. na birou, nije vam potrebna odjava, jer niste bili ni kod jednog poslodavca.
Može prijava kod novog poslodavca da se završi elektronski (to je ta CROSO platforma - Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja), ali ne možete vi, nego vaš poslodavac.

Dragan Jovic on 03.01.2021 21:59

Postovani,
supruga je pausalac, do skoro iz radnog odnosa. Od 31.12.2020. joj je prestao radni odnos kod poslodavca, i nastavlja rad u svojoj pausalnoj firmi.
Po nasem saznanju, potrebno je da:
- Izvrsi promenu statusa popunjavanjem PPDG-1R i uz to prilozi MA obrazac prethodnog poslodavca
- Izvrsi popunjavanje M obrasca na sajtu CROSO, kako bi se prijavila na osiguranje.
Da li je to sve sto je potrebno da uradi ili je potrebno jos nesto?
Hvala unapred na brzom odgovoru i srdacan pozdrav
Dragan

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:52

@Dragan Jovic,
1. PPDG-1R novi,
2. MA obrazac odjave
3. M obrazac ručno, po našem iskustvu, ne može na popunjavanjem na CROSO, jer ta platforma ne dozvoljava takve promene za preduzetnike, nego ručno podnošenjem na šalteru PIO fonda.

Nakon dobijanja novog rešenja, pazite da plaćate sad još i doprinos za zdravsteno i doprinos za nezaposlenost, jer supruga više nije osigurana zdravstveno i nema osiguranje od nezaposlenosti po osnovu rada u drugoj firmi.

Nada Stupar on 19.01.2021 00:10

Postovani,

Da li mi mozete pomoci savetom kuda da nosim popunjeni M-A obrazac koji sam dobila od firme pri prestanku rada radi odlaska u starosnu penziju. Unapred hvala

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:53

@Nada Stupar,
Nosite ga u filijalu PIO fonda, kao jedan od dokumenata za ostvarivanje prava na starosnu penziju.
Preporučujemo da posetite tu ustanovu ili sajt da vidite koja je sve dokumentacija neophodna za podnošenje zahteva za starosnu penziju.

Danica Popadic on 19.01.2021 10:28

Pozdrav, za prijavu u novoj firmi mi traže obrazac odjave sa predhodnog osiguranja. Nezaposlena sam i prijavljena u suprugovoj firmi na osiguranje. Ko mi izdaje taj obrazac? Hvala

Replay

Admin sajta on 19.01.2021 11:55

@Danica Popadić,
Suprugova firma bi trebalo da vas odjavi sa osiguranja, da bi vas nova firma prijavila u svojstvu osiguranika zaposlenog.

ZELJANA on 25.02.2021 15:51

OSIGURANA SAM PREKO BIROA RADA......MOGU LI I PORED TODA DOBITI OSIGURANJE PREKO RODJENOG BRATA KOJI RADI U VOJSCI??????HVALA......

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:09

@Željana
Ne možete se osigurati preko brata jer braća i sestre su šira a ne uža porodica.

Branislav Mladenovic on 17.03.2021 14:35

Poštovani ja sam direktor firme (doo)koja ne radi već duže vremena i koja duguje porez državi. Da li mogu i ako mogu kako da se odjavim iz te firme i da se prijavim u drugu firmu kao radnik?

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:14

@Branislav Mladenović
Vi možete da date ostavku na mesto direktora, da se registruje promena u APR-u i da se odjavite sa osiguranja na Croso portalu, potom da se zaposlite u drugoj firmi. Ali ako ste i vlasnik doo gde ste trenutno zaposleni, dug prema državi vam svakako i dalje stoji i u obavezi ste da imenujete drugog direktora na svoje mesto koji ne mora biti u radnom odnosu u doo.

marinko ljubomir on 07.04.2021 16:31

napustio sam firmu 1993 god i otisao u inostranstvo. vratio sam se 2021 i PIO mi trazi da mu dostavim potvrdu da sam odjavljen. Firma u kojoj sam radio ne postoji od 2000 god. Tko mi moze dati potvrdu da nisam u radnom odnosu
S postovanjem

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:21

@Marinko Ljubomir
Kad ste odlazili iz te firme poslodavac je bio dužan da vam da potvrdu o odjavi sa osiguranja zajedno sa popunjenom radnom knjižicom. Ako niste dobili kopiju potvrde o odjavi, možete pokušati u PIO fondu da podnesete kopiju radne knjižice pa da vas oni na osnovu toga odjave ili da pokušate da dobijete prepis dokumenta iz gradske arhive ako je poslodavac dokumentaciju predao tamo. U svakom slučaju, idite do PIO fonda i raspitajte se ako nemate nikakav dokument o odjavi koji je drugi način. Možda možete da date izjavu overenu kod notara.

Maricic Biljana on 10.04.2021 14:44

Dobar dan. Prvi put sad treba da popunim M obrazac pa mi treba pomoc, ispascu malo glupa verovatno. Treba da ga popunim detetu za predskolsko. Pa me zanima da li se pise njegovi podaci ili podaci oca preko koga je dete osigurano?

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:26

@Maričić Biljana Ako je dete već osigurano preko oca, znači da postoji M obrazac na Croso portalu koji možete prosto dowloadovati sa sajta overiti i potpisati i proslediti u predškolsko. Ako tek treba da prijavite dete, onda na Croso portalu unesete matični broj deteta, čekirate da nije nosilac osiguranja popunite polja 12_ srodstvo sa nosiocem osiguranja i 13 _JMBG nosioca osiguranja, datum početka osiguranja, e-mail na koji da vam se pošalje potvrda o prijavi i potpišete obrazac.

Jelena Milošević on 19.04.2021 20:37

Poštovani ,
Meni bi trebalo za zdravstveno osiguranje u Sloveniji dokument da ne plaćam PIO u Srbiji, ili neki dokument koji oni izdaju stranim državljanima kao vlasnicima firme u Srbiji za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja u matičnoj zemlji. U Srbiji imam Agenciju za posredovanje u prodaji raznovrsnih proizvoda.

-Da li je moguće da se dobije takav dokument, ja sam dobila status u Sloveniji Residence card of family member of Slovenia citizen-Dozvoljenje za prebivanje za porodičnog člana slovenačkog državljanina?
-Uradila sam u APR-u promenu o prekidu obavljanja delatnosti.
-Croso mi ne dozvoljava odjavu, pošto sam prijavljena na ličnu zaradu preduzetnika.
-Kako da se odjavim i kako da dobijem potvrdu da nisam zdravstveno osigurana , pošto mi to traže u Sloveniji , da bih mogla da ostvarim zdravstveno preko supruga.

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:35

@Jelena Milošević
Kada su ovakve situacije nema recepta. Morate lično otići u PIO fond ako ste iz Beograda u Nemanjinu ako ste iz drugog grada onda u lokalni PIO ponesite svu dokumentaciju koju imate vezanu za prijavu kao preduzetnik i rešenje APR o prestanku delatnosti i budite uporni da vam daju instrukcije šta da radite ili ako budete imali svu neophodnu dokumentaciju uz sebe tražite da vas oni odjave na šalteru.

Marko S on 29.04.2021 02:14

Поштовани,

предузетник је пријавио привремени прекид обављања делатности 1.7.2019. у АПР.
Поднео је пријаву за наставак обављања делатности 18.11.2020.

Уплатио је ПиД за новембар, децембар 2020. и за јануар, фебруар, март и април 2021. путем еПореза јер је на личној заради.
У Дому здравља су му рекли да му здравствена картица није оверена и провером на ЦРОСО не виде се уплате за месеце наставка обављања делатности.

Шта треба да уради да би му се виделе уплате? Да ли је требао да поднесе М образац за наставак обављања делатности од 18.11.2020. године?

Срдачан поздрав,

Replay

Admin sajta on 29.07.2021 07:46

@Marko S
Ukoliko se na croso portalu ne vide uplate obično postoji greška u ŠVP ili neusaglašenost Šifre vrste plaćanja i šifre pod kojom je prijava na Croso portalu. To morate kontaktirati i PIO fond i RFZO ali najpre proverite da li su poreske prijave tačne i da li su uplate usmerene na ispravan poziv na broj i na račun objedinjene naplate. Drugo što može da se desi da je sve ispravno urađeno ali da rfzo nema podatak o tome iz nekog razloga. Onda skinite potvrdu sa Croso portala o prijavljnim zaposlenima, i zajeno sa poreskim prijavama i kopijama izvoda gde se vidi da je sve uplaćeno pošaljite mailom u RFZO da overe ZK.

Stojan on 26.08.2021 09:48

Poštovani,
da li je poslodavac dužan da nakon prijave, promene ili odjave i pored toga što je poslao zaposlenom M obrazac, dužan da čeka da mu se isti i vrati potpisan?

Replay

Admin sajta on 26.08.2021 12:00

@Stojan,
M obrazac je zakonom propisan obrazac, kojim državna institucija koja se zove Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje potvrđuje status zaposlenog kod nekog poslodavca.
Uručivanje istog zaposlenom ne zahteva potpis i vraćanje. Ako želite da se osigurate da je radnik potvrdio da je primio M obrazac, predlažemo da napravite interni akt koji nazivate Potvrda o prijemu M obrasca koju će radnik potpisati.

gordana on 30.10.2021 10:45

Poštovani,
ja sam osnivač i direktor doo firme (upisan i u APr) U svojoj firmi sam u radnom odnosu. Posto firma više ne radi hoću da se odjavim kao zaposleni i da ostanem kao osnivač koji nije zaposlen u svom doo društvu i znam da ima obavezu plaćanja doprinosa. Na koji način da to sprovedem.
unapred hvala

Replay

Admin sajta on 22.11.2021 08:23

@Gordana,

Kao prvo, trebate izvršiti odjavu sa osiguranja na CROSO portalu za sebe kao zaposlene.

Ako ostajete kao osnivač koji nije u radnom odnosu i ne obavlja funkciju direktora niti obavlja neki rad na drugim funkcijama, onda nemate obavezu plaćanja poreza i doprinosa.

U nastavku dajemo detaljnije objašnjenje:

Osnivači odnosno članovi privrednih društva koji u njima obavljaju rad, u okviru radnog odnosa ili van njega, obveznici su obaveznih socijalnih doprinosa koje za njih plaćaju firme čiji su osnivači odnosno članovi.

Za osnivače koji su u radnom odnosu u sopstvenim firmama, obračunavaju se i plaćaju porez i doprinosi na isti način kao i za druge zaposlene.

Osnivači koji nisu u radnom odnosu u svojoj firmi, obveznici su i ako u njoj obavljaju rad po nekom drugom osnovu, kao što je:

1. predstavljanje i zastupanje pravnog lica, a na osnovu upisa u registar pravnih lica, i

2. poslovodstvo i upravljanje – lica izabrana u organe upravljanja.

Kada se smatra da osnivač obavlja rad van radnog odnosa?

Ako je lice upisano u registar privrednih društava kao osnivač, ali nije upisan ni kao zastupnik ni član uprave (direktor, zamenik direktora, prokurista, član odbora direktora, upravnog ili nadzornog odbora i slično) ono nije obveznik doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, jer u ovom pravnom licu ne obavlja rad, u smislu relevantnih zakona.

Kosta on 01.12.2021 15:42

Postovani
Nadovezao bih se na ovo zadnje pitanje, radi se o tome da je vlasnik i direktor doo zaposlen u drugom preduzecu gde mu se placaju doprinosi naravno u svom doo posto obavlja poslove zastupnika i direktora treba da placa doprinose to nam je jasno samo je moje pitanje da li ide prijava na osiguranje u fondu Pio ili ne kao vlasnika odnosno direktora tj da li se podnosi M obrazac prijava na osiguranje,

Unapred Hvala

Replay

Admin sajta on 15.12.2021 08:43

@Kosta
Ukoliko već postoji prijava na osiguranje onda se ne podnosi ponovo prijava na Croso.

Marija Jovanovic on 02.12.2021 19:10

Poštovani,
Dobila sam posao i traže mi M obrazac odjave sa prethodnog osiguranja. Ja sam već godinu dana na zavodu za zapošljavanje, pa mi sad nije jasno ko mi i gde izdaje taj obrazac i ko ga zapravo popunjava?
Hvala.

Replay

Admin sajta on 15.12.2021 08:45

@Marija Jovanović
Ukoliko ste na birou onda poslodavcu dostavljate potvrdu da se nezaposleni sa biroa.

Darko Marinkovic on 22.01.2022 22:12

Da li se MA obrazac moze dobiti u PIO fondu , radnik sam MUP-a treba mi zbog dodatnog posla a u MUP-u njega ne izdaju.

Replay

Admin sajta on 22.02.2022 09:55

@Darko Marinković

Svaki poslodavac je dužan da prilikom potpisivanja ugovora sa zaposlenim zaposlenom preda kopiju MA obrasca, jer taj obrazac priprema i predaje poslodavac. Po našem iskustvu PIO fond može da vam da kopiju obrasca, samo je pitanje da li su voljni. pre će da se desi da će vas uputiti na vašeg poslodavca. Mislimo da je jednostavnije da zamolite vašu kadrovsku službu da vam daju kopiju obrasca.

Ivana Škara on 29.01.2022 19:42

Postovani interesuje me dal znate suprug je osiguran zdravstveno preko mene i mog poslodavca.e sad njega prijavljuje njegov poslodavac jel potrebno nesto da se odjavljuje i dodatno?ili to sve ide automatski?

Replay

Admin sajta on 22.02.2022 10:03

@Ivana Škara
Mora vaš poslodavac da odjavi vašeg supruga dan pre nego što će ga prijaviti poslodavac vašeg supruga.

Ruzica Stanimirovic on 04.02.2022 20:32

Postovani,
Da li buduci poslodavac moze da vidi da sam bila na birou pre zaposlenja i sta od informacija moze da vidi prilikom prijavljivanja?

Replay

Admin sajta on 22.02.2022 10:05

@Ružica Stanimirović
Vaš novi poslodavac može da vidi samo vaše podatke koji su na Croso portalu, ne može da vidi ni da li ste bili na birou, niti gde ste pre radili.

Tanja Milenkovic on 12.06.2022 16:23

Postovani,
Predhod i poslodavac mi nije urucio nijedan donume t o raskidu Ugovora..... Da li su u obavezi da mi isti dostave na potpis...
Hvala

Replay

Admin sajta on 11.07.2022 06:23

@Tanja
Poslodavac prilikom raskida ugovora mora da vam da na potpis rešenbje o raskidu sa obrazloženjem zašto raskida ugovor o radu i sa obavezno navedenim pravnim lekom....uz to je dužan da vam da MA obrazac odjave sa osiguranja na potpis i kopiju istog uz već pomenutog rešenja.

Marina on 29.06.2022 16:29

Poštovani,

Kada Preduzetnik treba da počne da plaća zdravstveno jer je DOO u kom je bio zaposlen likvidiran (promena osnova Iz radnog odnosa u Samostalna delatnost), da li u PIO nosi samo M obrazac za prijavu ili mora da dobije i taj MA obrazac od DOO? Pošto je DOO morao da dostavi MA PIO fondu, pretpostavljam da ga već imaju i da Preduzetnik nosi samo svoj M?
Da li i dalje važi da to mora uživo a ne preko CROSO? Vidim na CROSO nije dostupna šifra 208, samo 201 za Preduzetnike...

Replay

Admin sajta on 11.07.2022 06:35

@Marina

Trebalo bi podneti prijavu preko Croso portala sa datumom od narednog dana od datuma prestanka osiguranja u doo koji je likvidiran. Bilo bi dobro da vam dostave MA o odjavi. imate rok od 3 dana da predate preko portala, ako niste predali morate nositi lično svu dokumentaciju za utvrđivanje svojstva osiguranika.
https://www.pio.rs/images/dokumenta/Obrasci/2017/OBR-0319%20Zahtev%20za%20utvrdjivanje%20svojstva%20osiguranika.pdf

Gordana on 04.08.2022 08:50

Postovani, firma u kojoj sam radila 1993 nije pri raskidu radnog odnosa dostavila M2 obrazac PIO. Uspela sam, ove godine od njih dobijem kopiju M2 obrasca pa me interesuje sta treba sa njim da uradim, da li ga ja licno nosim u PIO ili to treba da uradi tadasnji poslodavac, ili nesto sasvim drugo. Hvala unapred

Replay

Admin sajta on 09.08.2022 11:12

@Gordana
Naša preporuka je da prvo ostavite sebi rezervnu kopiju obrasca za svaki slučaj, a sa jednim primerkom odete u PIO fond i sami predate da ne bi u budućnosti imali problema prilikom ostvarivanja prava na penziju.

Tijana on 22.08.2022 13:54

Postovani, deca su prijavljena preko firme mog supruga koja trenutno nije aktivna i ima neka dugovanja. Kako mogu da ih odjavim sa njegovog osiguranja da bi ih prijavila preko mene?
Hvala unapred, srdacan pozdrav

Replay

Admin sajta on 25.08.2022 07:12

@Tijana
Treba da pismeno zatražite od firme vašeg supruga da izvrše odjavu sa osiguranja i onda sa Izvodom iz MKR i MA obrascima o odjavi iz firme vašeg supruga i da tu dokumentaciju predate u svojoj firmi da oni izvrše prijavu.

Marko Markovic on 13.09.2022 11:57

Kako je najlakse zatvoriti d.o.o firmu i gde mogu da se odjavim sa mesta odgovornog lica?
Unapred hvala

Replay

Admin sajta on 21.09.2022 07:53

@Marko Markovic
Detaljnije informacije možete naći na sledećem sajtu : https://data.si/srb/zatvaranje-firme-ka/

Goran on 19.09.2022 19:20

Poštovani, imam dvojno državljanstvo republike Srbije i BiH. U vezi sa tim imam i 2 lične karte. Živim u pograničnom mestu (Loznica). Od prošle godine počeo sam da radim u osnovnoj školi u Republici Srpskoj. Na taj način sam izgubio zdravstveno osiguranje koje sam posedovao ovde. Tako su mi bar rekli u socijalnom. Od plate mi se odbija za zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj mada ga ne koristim, niti imam zdravstvenu knjižicu. Ono što mene zanima da li je moguće da se odreknem osiguranja u BiH, odnosno na neki način da zdravstveno osiguranje ostvarujem ovde u Srbiji? Odnosno, da se osiguranje prebaci iz BiH na Srbiju, a da zadržim tamo posao koji sada radim.

Replay

Admin sajta on 21.09.2022 07:58

@Goran
Zdravstveno osiguranje se uplaćuje u yemlji u kojoj radite. Koliko nam je poznato, nema mogućnosti da prenesete zdravstveno osiguranje iz BiH i Srbiju ako i dalje radite u BiH.

Sara on 26.09.2022 13:39

Poštovani,

Ukoliko sam kao preduzetnik stavila radnju u mirovanje i isplaćujem reprogram (4godine) nakon čega ću ugasiti firmu, da li mogu bez problema da se zaposlim dok mi je firma u mirovanju i šta treba da uradim kako ne bih imala problem sa budućim poslodavcem?

Replay

Admin sajta on 06.10.2022 08:03

@Sara
ne postoje nikakve zakonske prepreke kada je reč o angažovanju preduzetnika kao zaposlenih na neodređeno vreme u nekoj kompaniji.

više detalja možete naći na sledećem sajtu:
https://biznis.rs/preduzetnik/da-li-preduzetnik-istovremeno-moze-biti-i-zaposleni/

Branka Kosarac on 26.09.2022 14:54

Pozdrav,

za 2014 i 2017 godinu u maticnoj evidenciji PIO RS za grad Beograd, nedostaje obrazac M4.
Na koji nacin da trazim duplikat od PIO? Imam potvrdu poreske uprave o izmirenosti svih obaveza za ove godine.
Pozdrav,
Branka

Replay

Admin sajta on 06.10.2022 08:12

@Branka Kosarac
Obaveza predavanja M4 obrasca je postojala do 01.01.2019. što znači da je poslodavac bio dužan da do 30.04. preda M4 u PIO fond za prethodnu godinu. Od 01.01.2019 ovi podaci se automatski preuzimaju iz poreskih prijava za obračunate zarade a koji se predaju elektronski na portalu poreske uprave.
U vašem slučaju kopiju M4 obrasca treba da tražite od preduzeća u kojem ste bili zaposleni u ove dve godine. Dešava se da poslodavac preda M4 u papirnom obliku i da se dokument ne obradi u PIO fondu ili se predati obrasci izgube. Najsigurniji način je da zatražite overenu kopiju M4 od poslodavca i da sami odete u PIO fond i sa overenom kopijom pokušate da regulišate svoj staž u PIO fondu.

Eb sad on 13.10.2022 13:14

Pozdrav, imam češko državljanstvo i udata sam za srpskog državljanina. Živimo u Srbiji, trenutno sam u 7.mesecu trudnoće i do sad sam išla privatno na preglede, medjutim, treba mi uput za bolnicu od državnog lekara. Nemam zdr. Osiguranje u srbiji. Mogu li ga dobiti preko mog supruga ako on ima osiguranje? Šta mi treba od dokumenata ako sam stranac i postoji li problem što mi je češki pasoš još na staro prezime?
Hvala unapred na odgovoru

Replay

Admin sajta on 18.10.2022 07:44

@ Eb Sad
Imate pravo a evo i tekst propisa:

PRAVA IZ ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA
Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon) uređuju se prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, krug obuhvaćenih lica, način i postupak korišćenja prava, njihova sadržinа i obim, organizacija i finansiranje, kao i druga pitanja od značaja za sistem zdravstvenog osiguranja. Zakonom je određen krug lica kojima se obezbeđuje ostvarivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, uključivanje u obavezno zdravstveno osiguranje, kao i mogućnost dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja kojim se obezbeđuje veći obim i sadržina prava iz zdravstvenog osiguranja ili oslobađanje od učešća (participacije) u korišćenju zdravstvene zaštite.

Zakonom je određeno utvrđivanje prioritetnog osnova pri uvođenju lica u obavezno osiguranje (zaposlenje, obavljanje samostalne delatnosti, odnosno poljoprivredne delatnosti, odnosno obveznici uplate doprinosa). Prvi put je uveden imovinski cenzus koji omogućava da lica koja pripadaju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva lakše ostvare prava iz zdravstvenog osiguranja.

Obavezno zdravstveno osiguranje obuhvata:

osiguranje za slučaj bolesti i povrede van rada i
osiguranje za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti.
Prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja su:

pravo na zdravstvenu zaštitu;
pravo na novčane naknade.
Državljani, odnosno osiguranici zemalja sa kojima postoji zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju u skladu sa zakonom, ukoliko međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju nije drukčije utvrđeno.

Radi ostvarivanja prava osiguranici moraju ispuniti uslov prethodnog osiguranja, odnosno moraju, u svojstvu osiguranika, navršiti staž osiguranja u trajanju od najmanje tri meseca neprekidno ili šest meseci sa prekidima u poslednjih 18 meseci pre početka korišćenja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U prethodno osiguranje računa se vreme od dana kada je osiguranik stekao svojstvo osiguranika i za koje je uplaćen doprinos.

Izuzetno, osiguranik ostvaruje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i u slučaju ako nisu ispunjeni uslovi u pogledu prethodnog osiguranja, i to:

1) u slučaju povrede na radu ili profesionalne bolesti;
2) u slučaju hitne medicinske pomoći i ostvarivanja pripadajućih novčanih naknada i
3) za ostvarivanje prava na naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu za mesec za koji se naknada zarade isplaćuje.
Članovi porodice osiguranika ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja pod uslovom da osiguranik, preko koga ostvaruju ta prava, ispunjava uslove u pogledu prethodnog osiguranja.

Danijela Doveden on 19.10.2022 10:33

Sta ako preduyetnik pausalac, ne odjavi radnika na vreme?

Replay

Admin sajta on 27.10.2022 10:21

@Danijela Doveden
Ukoliko se kasni sa odjavom. Predaje se zahtev o utvrđivanju svojstva u PIO fond.

vise detalja :
https://aktivasistem.com/news/od-1-jula-izmene-kod-podnosenja-jedinstvene-prijave-na-obavezno-socijalno-osiguranje/

Mila Marjanovic on 24.10.2022 12:23

Kako mogu da se prijavim da budem licno nosilac osiguranja i sama uplacujem staz? Hvala svfx3c

Replay

Mila Marjanovic on 24.10.2022 12:23

Kako mogu da se prijavim da budem licno nosilac osiguranja i sama uplacujem staz? Hvala svfx3c

Replay

Admin sajta on 27.10.2022 10:28

@Mila Marijanović

Informacije vezane za samostalno uplaćivanje staža možete naći na sledećem sajtu:

https://www.pio.rs/sr/samostalna-uplata-doprinosa-chlan-15

https://poslovi.infostud.com/blog/samostalna-uplata-doprinosa-za-penzijski-staz/

Dijana Kadic on 14.12.2022 08:08

Postovanje
Od kada postoji M4 obrazac i potreba njegovog predavanja nadleznima. Neophodan mi je datum (godina) radi resavanja problema oko dokayivanja penzijskog staza za 1993. i 1997. godinu.
Hvala unapred
Dijana

Replay

Admin sajta on 21.12.2022 08:12

@Dijana Kadic

Obaveza predavanja M4 obrasca je postojala do 01.01.2019. Poslednja godina za koju je predavao ovaj obrazac je bila 2018. Ya sve prethodne godine, poslodavac je imao obavezu da ovaj obrazac preda u PIO fond do kraja aprila za prethodnu godinu. Za dokazivanje staža, zamolite vašeg poslodavca da vam da kopiju M4 obrasca za godine gde vam je sporan staž. ako niste u mogućnosti da pribavite ove obrasce, kopirajte svoje isplatne liste od zarade za te godine, radnu knjižicu, prijave i odjave na/sa osiguranja i zamolite nekog u PIO fondu da vam pomogne da popunite M4 obrasce sami da bi vam upisali staž.

A Rad on 26.12.2022 14:59

Postovani,

Poslodavac mi trazi M obrazac (odjava sa obaveznog zdr. Osiguranja). Trenutno sam na zdravstveno prijavljena na osnovu nezaposlenosti, nisam na birou rada zbog cega me interesuje ko u ovom slucaju izdaje M obrazac (RFZO ili neko drugi), da li se obracam RFZO filajli nakon dobijanja ugovora ili se odjava i prijava vrsi tek nakon sto dobijem ugovor o radu. Hvala.

Replay

Admin sajta on 27.12.2022 11:59

@A Rad
Ako ste osigurani po osnovu nezaposlenosti onda morate biti prijavljeni u NSZ, jedno bez drugog ne ide. Ako niste u mogućnosti da pribavite potvrdu o osnovu osiguranja iz NSZ, možete uzeti potvrdu o statusu osiguranja iz RFZO ili iz PIO fonda. U svakom slučaju ako niste prijavljeni na osiguranje preko neke firme, vi i ne možete dostaviti M obrazac o odjavi sa osiguranja budućem poslodavcu. Ako ste osigurani po osnovu nezaposlenosti onda vam je dovoljna potvrda iz NSZ.

Sladjana Todorovic on 09.01.2023 03:15

Postovani,
Nakon odlaska u penziju 29.12.2020g. nastavila sam da radim u firmi i honorar mi se isplacuje preko agencije kao autorski honorar. Posto jos uvek nisam dobila konacno resenje na iznos penzije, da li autorski honorar ulazi u konacni obracun penzije?

Replay

Admin sajta on 07.02.2023 15:04

@Sladjana Todorovic

Prema nasem misljenju trebalo bi da vam se po konacnom resenju obracuna povecana osnovica za penziju po osnovu ovih prihoda.

Radomir Krstić on 09.02.2023 15:54

Pozdrav.
Sta mi je potrebno od papirologije da bih dobio zdravstveno osiguranje nakon prestanka radnog odnosa(sporazumno)
Hvala u napred.
Sa postovanjem

Replay

Admin sajta on 20.02.2023 06:35

@ Radomir Krstic

Prijavite se na biro za nezaposlene i preko njih se mozete osigurati ili ako vam je supruga u radnom odnosu, mozete se osigurati preko nje.

Biljana Mitrovic on 06.04.2023 19:24

Postobani, imam agenciju, pausalnu. U STANJU JE MIROVANJA, DUG JE IZMIREN SAV. Da li sad dok je u stanju mirovanja mogu da se odjabim sa zdravstvenog osiguranja i da me suprug prijavi na svoje osiguranje zdravstveno preko sebe posto je on zaposlen? Hvala.

Replay

Admin sajta on 20.04.2023 07:11

@Biljana Mitrovic

Da mozete se prijaviti na osiguranje vaseg supruga, jer stavljanjem preduzetnicke radnje u mirovanje, vi nemate socijalno osiguranje niti vam ide penzijski staz tokom trajanja mirovanja radnje.

Aleks Maricic on 29.05.2023 16:52

Postovanje,
Firma je svoj status "zamrzla" TJ policija upala unutra I pod istragom je. Niko me nije odjavio iz PIA I sa zdrwvstvenog osiguranja I kada zelim da se zaposlim u novoj firmi oni ne mogu da me prijave jer nemam sporazum o otkazu ni M obrazac. Molim Vas mi napisite sta da radim.
Hvala puno

Replay

Admin sajta on 07.06.2023 09:53

@Aleks Maričić
Bez obzira što vas nisu odjavili iz prethodne firme, obzirom da je ovo vanredna situacija, zamolite novog poslodavca da vas svakako prijavi, jer Croso portal pošalje upozorenje da ste već prijavljeni na osiguranje ali potvrdom nove prijave, automatski će vas odjaviti sa prethodnog osiguranja. Ukoliko ne uspe ovakva prijava, idite u PIO fond i zatražite od njih pomoć da vas oni na licu mesta odjave sa osiguranja na šalteru. Ponesite sa sobom pismeni zahtev i ako imate dokumentaciju o trenutnom stanju firme u kojoj ste radili.

Aleks Maricic on 29.05.2023 16:52

Postovanje,
Firma je svoj status "zamrzla" TJ policija upala unutra I pod istragom je. Niko me nije odjavio iz PIA I sa zdrwvstvenog osiguranja I kada zelim da se zaposlim u novoj firmi oni ne mogu da me prijave jer nemam sporazum o otkazu ni M obrazac. Molim Vas mi napisite sta da radim.
Hvala puno

Replay

Aleks Maricic on 29.05.2023 16:52

Postovanje,
Firma je svoj status "zamrzla" TJ policija upala unutra I pod istragom je. Niko me nije odjavio iz PIA I sa zdrwvstvenog osiguranja I kada zelim da se zaposlim u novoj firmi oni ne mogu da me prijave jer nemam sporazum o otkazu ni M obrazac. Molim Vas mi napisite sta da radim.
Hvala puno

Replay

Djordje Spasic on 11.06.2023 22:05

Postovani, da li se podnosi M2 obrazac svaki put kada pauziram preduzetcniku radnju?

Replay

Admin sajta on 22.06.2023 13:42

@Djordje Spasic
Niste naveli da li ste zaposleni u svojoj preduzetnickoj radnji ili ne. U svakom slucaju detaljne informacije o stavljanju u mirovanje preduzetnicke radnje mozete naci na sledecem link-u:

https://unija.com/sr/vodic-za-zamrzavanje/

Ivana Ancevski on 26.06.2023 03:05

Postovanje htela sam da vas pitam dala sam otkaz 31.05 ja sam zvala poslovodju jos uvek nisam odjavljena iz firme oni su poslali u bio fon i jos nisam odjavljena kako to msm 26 dana jos nisam odjavljena da li mogu otici u bio i da me odjave i sta mi je potrebno od papirologije. Hvala

Replay

Admin sajta on 11.07.2023 12:04

@Ivana Ancevski
Vec nekoliko godina se odjave i prijave rade preko CROSO portala i ne nosi se dokumentacija u PIO Fond...Prilikom odjave preko portala poslodavac dobija elektronski dokument MA obrazac o odjavi i treba da vam odstampa primerak i da vam da taj dokument ili da da vam isti dostavi mailom. Ukoliko ste sigurni da vas nisu odjavili, mo\ete otici u PIO fond i tamo ce vam reci na koji nacin mozete sami da se odjavite, obicno je dovoljan primerak vaseg pismenog otkaza na kojem stoji potpis i pecat poslodavca i datum prijema vaseg otkaza.

Ivica Popić on 13.09.2023 20:59

Predao sam zahtev za starosnu penziju, u mom listingu nedostaju jedna polovina 1999 god, zatim 2000,2001 i 2oo2 god. Ti podaci postoje u preduzeću. Iz kog razloga nisu predati za sve radnike( nekolicina privilegovanih ima upisane te godine) nije poznato. Hoće loi referenti poslati zamolnicu mom preduzeću da pošalju te podatke, po zakonu je jedino moguće doći do tih podataka.

Replay

Admin sajta on 28.09.2023 11:09

@Ivica
Preduzeće mora da preda prijavu za svaku godinu u PIO fond za taj period. Zamolite službenika PIO fonda da prosledi zvaničan zahtev toj firmi. ukoliko se ne odazovu,
Na vaš pismeni zahtev, preduzeće u kojem ste radili mora da vam da kopiju M4 odnosno M4K obrasca po kom su prijavljivali staž. Ukoliko nemaju taj obrazac, uzmite od preduzeća potvrde o isplaćenim zaradama za svaki mesec gde je sporan staž i idite u PIO fond sa tom dokumentacijom oni će vam pomoći da popunite formulare ili će prihvatiti sva ta dokumenta i sami korigovati evidenciju.

Marin Šimurina on 14.09.2023 20:42

Pitanje: ukoliko je zaposleni prijavljen na odredjeni period, na 12 meseci i uredno prijavljen na CROSO sa opcijom rad na odredjeno, 12 meseci. Da li je potrebmo nakon isteka roka raditi Odjavu na portalu CROSO ili se samom prijavom na odredjeno , zaposleni automatski odjavljuje nakon isteka roka od 12 meseci, tj nakon isteka roka rada na odredjeno vreme? Da li je potrebno raditi Odjavu na platformi Croso ?

Replay

Admin sajta on 28.09.2023 11:10

@Marin
Morate da radite odjavu sa osiguranja preko portala nakon isteka 12 meseci.

Ivana Zutic on 25.09.2023 15:01

Postovani,
Pokrenula sam pre nekoliko godina radni spor sa poslodavcem zbog nezakonitog prestanka radnog odnosa. Naime, poslednji Aneks ugovora o radu poslodavac je sacinio za vreme mog godisnjeg odmora, falsifikovao potpis i predao u PIO. Sve to je bilo sa dva i po meseca zakasnjenja (tj.dva i po meseca od isteka prethodnog Aneksa). Mesec i po dana nakon prijave na obavezno socijalno osiguranje dobila sam otkaz uz obrazlozenje da mi je istekao ugovor o radu na odredjeno vreme. Zbog svega navedenog pokrenula sam radni spor. Jos da napomenem da je poslodavac nakon prestanka mog radnog odnosa, a pre odjave radio nanovo moju prijavu i predao novi M obrazac jer je sa prethodnim M obrascem pokrio poslednja tri meseca rada (jul, avgust i septembar), a ja sam radila i oktobar (prvi M obrazac nisu uskladili sa falsifikovanim ugovorom gde stoji da se ugovor produzava za 4 meseca tj.na period od pocetka jula do kraja oktobra. Drugi M obrazac uskladjen je sa falsifikovanim Aneksom ugovora o radu, tj.pokrio je sva cetiri meseca). Poslodavac je tokom radnog spora dostavio falsifikovani Aneks ugovora o radu u sud (koji ja nisam dostavila uz tuzbu jer ga nisam ni potpisala), ali ne i M-A obrazac. Kada sam preko suda zatrazili da poslodavac dostavi M-A obrazac za sporni period (od jula do oktobra), poslodavac se jednostavno na to "oglusio". Zatim smo trazili M obrazac preko suda iz PIO fonda, ali oni su dostavili Uverenje o podacima unesenim u maticnu evidenciju o osiguranicima, a ne ono sto je trazeno tj. nisu dostavili M obrazac i njihov primerak falsifikovanog Aneks ugovora o radu. Pitam se da li su uopste smeli sudu da dostave ovo Uverenje, s obzirom na to da ga samo ja kao osiguranik mogu zatraziti, ali ga ja nisam trazila (znala sam od ranije da su porezi i doprinosi uplaceni, to uopste nije predmet spora)?
Kome ponovo traziti ovaj obrazac, poslodavcu ili PIO fondu i sta raditi ako isti opet ne bude dostavljen? Takodje, na koji nacin primorati poslodavca ili PIO fond da dostave M obrazac? Da li mozete da me uputite na neki zakonski propis ili podzakonski akt koji obavezuje poslodavca/PIO da cuvaju ovaj obrazac, da ga dostave po nalogu suda itd?
Unapred zahvalna na odgovoru, Ivana

Replay

Admin sajta on 28.09.2023 11:14

@Ivana Žutić
Firma je obavezna da na zahtev suda dostavi traženu dokumentaciju. pogotovo što je čuvanje dokumentacije koje imaju veze sa zaposlenima i zaradama obavezno trajno. Znači da treba da sud interveniše kod te firme da se ti obrasci dostave.

Leave comment

For spam enter code:

Happy Customers