Bookkeeping services

Bookkeeping Services

We offer bookkeeping and other similar services adopted to your needs. You may choose a set of standard or additional services. SVM Belgrade offers the following bookkeeping services:

 

1. Standard Set of Bookkeeping Services

 

 • Calculation in retail and wholesale 
 • Booking of calculation in General Ledger
 • Forming of KEP book
 • Bank statements booking
 • Cash transactions
 • incoming and output invoices Register (KPR and KIR)
 • VAT calculation
 • Payroll, taxes and contributions
 • Inventory, depreciation and revalorization of fixed assets
 • Fiscal Year Final statement
 • Periodical statements and reports 
 

2. Special bookkeeping services and reports

 

 • A nalytical records in chart of accounts, open transactions report
 • Financial business analysis
 • Cost reduction analysis 
 • General Ledger analysis by cost units and projects 
 • Creditworthiness of customers
 • Business plan and feasibility study
 • Reporting according to credit and loan applications
 • Ratio analysis
 • Company and assets valuation
 • Judicial expertise 

 

The Way We Work

 

Interview and Analysis of Client's Requirements

 

 • Through interviews with clients we reach information on their needs and desires in order to, through mutual cooperation (teamwork) determine the most efficient processes of collecting, processing and analysis of documentation and data
 • Determination of data availability method
 • Analysis of client's requirements and need for specific reports
 • The process of bookkeeping services is determined by: form of client's organization, ownership structure, size of the company, documentation and data amount, data processing location

 

Documentation Exchange Agreement

 

 • Agreement on the obliagations of the service user
 • Agreement on the obligations of SVM Solutions
 • Agreement on the deadline of documentation and report delivery from Client to SVM Solutions back to the Client (2 to 3 days from change occurrence)   

 

Responsibilities and Integrity of Documentation

 

 • Client is responsible for development and liquidation (certified by client)
 • Client reviews and is responsible for the validity and legality of business changes presented in the documentation delivered (Law on VAT)
 • SVM Solutions is responsible for proper and updated entry of business changes and report production all in accordance with legal terms of keeping business books and report production
 • Obligation of SVM Solutions Belgrade is participation in inspection at the request of the inspecting authority

Comments (19)

Aleksandar Kovačević on 01.02.2019 21:15

Dobro vece. Imam autoprevoznicku radnju i pausalac sam sa knjigovodjom. Tj. Prosto knjigovodstvo. I interesuje me je mogu sada od februara, marta da se prebacim skroz na pausal.i ako moze, dali vasa firma radi to..
Pozdrav.

Replay

SVM Support on 02.02.2019 08:49

@Aleksandar Kovačević,
Naša firma se bavi ovakvim uslužnim delatnostima.
Međutim, od februara ne možete da se prebacite na prosto knjigovodstvo za poslovnu 2019. godinu. Možete ukoliko vam je promet u kalendarskoj godini ispod 6 miliona dinara to učiniti negde u periodu između 15. i 30. novembra ove godine, uz dokaze da je promet niži od 6 miliona dinara i popunjavanje odgovarajuće dokumentacije. Tada možete aplicirati da u sledećoj poslovnoj godini, dakle od 2020. godine budete paušalno oporezovani.


Aleksandra on 28.03.2019 13:01

2012 je osnovana agenija iz oblasti usluga u IT. Samo je otvorena u APRu. Nikada nije radila zbolg licnih okolnosti, niti je izdat nijedan racun. Iz poreske nikada nista nisam dobila, nije otvoren bankovni racun za ganciju i nije podnet poreskoj. U poreskoj je status agencije: privremeno ukinut. Sta ja dugujem poreskoj, i sta treba da uradim ako bih sad htela da krenem sa radom agencije?

Replay

SVM SUPPORT on 28.03.2019 16:13

@Aleksandra,

Trebalo bi da ste dobili od poreske barem PIB.
Niste precizirali da li ste se prijavili kao paušalac ili ne. Ako se niste posebno prijavili kao paušalac, onda ste bili u obavezi da podnesete prijavu za akontaciono mesečno utvrđivanje poreza. Ako vas poreska nije za to kontaktirala, onda verovatno da ništa ni ne dugujete poreskoj.
Da bi ste sad počeli da radite, treba da se odlučite za knjigovodstvenu agenciju, koja bi proverila eventualna zaduženja po poreskim karticama i na osnovu toga posavetovala za dalje korake. Takođe, trebalo bi da otvorite račun kod poslovne banke, a po vašem nahođenju napravite i pečat.
I možete da krenete da radite :) !

Aleksandra on 28.03.2019 16:39

Hvala puno na odgovoru,
Da imam PIB. U poreskoj stoji da agencija nikada nije bila u sistemu PDVa, u da je status privremeno ukinut.
Za ostalo iskreno ne secam se. Znam da nikada nista nisam podnosila poreskoj, da nema ni racuna bankovnog otvorenog. Jedno sam agenciju otvorila u APRu. Iskreno I zaboravila na to jer plan o poslu nije uspeo a ja sam nakon toga bila van zemlje. Sad me strah od mogucih obaveza na koje sam zaboravila.
Zato me interesuje vase misljenje, a ja bih u svakom slucaju dosla do vas I zatrazila vasu pomoc.

Replay

SVM SUPPORT on 28.03.2019 19:01

@Aleksandra,

Obično je u pitanju samooporezivanje. Ovo znači da ste sami u obavezi da obračunate i prijavite neki porez, i onda da ga platite. Ako to ne radite, poreska bi trebalo da to kontroliše. Oni su vas obeležili kao privremeno ukinute. Ovo verovatno znači da vam je oduzet PIB tj. da ne biste ni mogli da poslujete. Međutim, da bi se to otkrilo, potrebno je da ili sami to vidite odlaskom kod službenika, ali savetujemo da to radi neko ko ima više iskustva sa njima, tj. neki knjigovođa ili poreski savetnik.
Morate prethodno da mu date poresko punomoćje, da bi isti mogao sve proveriti.

Dragica on 10.04.2019 23:24

Poštovani,

imam maloprodajni objekat i promet ostvarujem putem gotovine,čekova,kartica i bezgotovinske fakture kupaca,te me interesuje da li sam u obavezi da pdv ubračunat u pazaru moram da razvstavam na konta za gotovinu, čekove,kartice i fakture kupaca ili mogu da ga rasknjižim samo na 470 i 471?

Hvala vam na savetu

Replay

SVM SUPPORT on 16.04.2019 00:14

@Dragice,
Shodno Pravilniku o kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike, imate definisanu sintetiku na 3 cifre, i to:
470 - PDV obaveza za promet po fakturama po opštoj stopi
471 - PDV obaveza za promet po fakturama po posebnoj stopi
476 - PDV obaveza za promet po osnovu prodaje za gotovinu.

Po našem mišljenju, iz ovoga sledi:
1) fakture kupaca za bezgotovinska plaćanja: 470 - opšta stopa i 471 - posebna stopa.
2) gotovina, ček i kartica: 476. Praktično bi bilo i ovde razdvojiti (iako ne vidimo obavezu iz kontnog okvira) na 4760 - opšta stopa i 4761 - posebna stopa, iz razloga slaganja POPDV obrasca sa periodičnim izveštajem iz fiskalne kase.

Љиљана Jevtic on 15.08.2019 10:38

Поштовани када предузетник сипа гориво на бензинској пумпи и плати готовином (кешом) и за то добије фискални рачун и готовински рачун који гласи на име предузетника који је сипао гориво , на који конто је то дужна пупма да прокњижи?
Односно ако је предузетник изгубио рачуне како да докажено да је сипано на одређеној пумпи за тог предузетника?

Унапред хвала,
С поштовањем

Replay

SVM SUPPORT on 22.08.2019 01:53

@Ljiljana Jevtić,
pošto je u pitanju gotovina, benzinska pumpa evidentira promet na klasi gotovina i gotovinski ekvivalenti, trenutno konto klase 24.
Ako je gotovinski račun izdat ručno, trebalo bi da postoji kopija na pumpi. Ako je izdat sa računara i traženo je da se upišu podaci pre štampe, onda taj račun postoji u bazi podataka kod izdavaoca računa.

BOJANA RAJIČIĆ on 27.11.2019 14:37

treba mi savet hitno,bila mi je juče inspekcija rada i u perionicu vozila koju drzimo za sopstvene potrebe firme tj.tehničkog pregleda zakon nam nalaže da vozila moraju da budu oprana pre pregleda, perionica nije prijavljena iz razloga zato što pranje ne naplaćujemo, a u momentu kad je inspektorka bila moj sin je prao lično moje vozilo a ima 14 godina. Ona je tražila da ga prijavim kao po ugovoru o radnom angažovanju. jel može neko da mi da savet šta da radim. kako maloletno dete koje ide u saobraćajnu školu da prijavim u radni odnos

Replay

SVM SUPPORT on 27.11.2019 23:16

Zakon o radu je vrlo jasan (Član 24)
Radni odnos može da se zasnuje sa licem koje ima najmanje 15 godina života. Znači, u radni odnos ne možete da ga prijavite. Možete da ga prijavite van radnog odnosa, verovatno po ugovoru o delu, ili ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. O daljim uslovima radnog angažovanja, predlažemo da se posavetujete sa nekim pravnikom.

Miljana Tešović on 15.02.2020 03:12

Poštovani,
molim vas da mi objasnite, da li registrovano komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, koje želi da se bavi preradom voća iz svojih zasada, mora da se registruje u APR-u, da dobije PIB, što samim tim znači da postaje šta (?), preduzetnička radnja, SZR...? Na jednom konkursu za mlade od strane vlade Vojvodine, kažu da poljoprivredno gazdinstvo mora biti registrovano u APR-u.
Da li to znači da samim tim mora mesečno da se plaćaju porezi i doprinosi?
Nadam se da ste me razumeli!
Unapred hvala!
Srdačan pozdrav!
Miljana

Replay

SVM SUPPORT on 19.02.2020 10:54

@Miljana Tesovic,
Nije nam poznat taj uslov. Registar poljoprivrednih gazdinstava je u nadležnosti Uprave za trezor, a ne Agencije za privredne registre. Ako taj konkurs insistira na registraciji u APR, onda bi gazdinstvo dobilo neki od pravnih oblika za koje je nadležan neki od registara koje vodi APR (preduzetnik, ortačko društvo, komanditno društvo, udruženje građana, pa čak i zadruga možda ...)
Takva registacija povlači za sobom izvesno neke poreze i doprinose na mesečnom nivou.

Biljana Stamatovic on 07.03.2020 21:16

Dobro vece.. Interesuje me da li po vazecem zakonu knjigovodstveni agencija ima obavezu da. vodi proizvodnju, maloprodaju, ugostiteljstvo, ili moze samo finansije? Hvala

Replay

SVM SUPPORT on 28.03.2020 09:03

@Biljana,
Obim poslova se ne definiše zakonom nego obično ugovorom između klijenta i agencije, pa se tako može definisati i da agencija vodi maloprodaju, ugostiteljstvo, proizvodnju a može i da se ugovori da vodi samo finansije.

Nenad Vasiljević on 23.05.2023 15:32

Poštovani,

U fazi sam istraživanja tržišta u vezi dostave robe, ali samo određenoj populaciji , starim i odraslima.

Pod kojom šifrom da se registrujem?

Da li mi treba fiskalna kasa, shodno da imam jednu uslugu, dostavu ?

Replay

Katarina Jocić on 05.02.2024 22:36

Dobro veče,
Zanima me da li ja ako otvorim Agenciju za konsalting, šifra delatnosti 7022, da li treba da ima fiskalnu kasu i uz to da budem paušalac?
Bila bih Vam veoma zahvalna na odgovoru.
Hvala unapred, pozdrav!

Replay

Admin sajta on 19.02.2024 07:39

@Katarina Jocić
Fiskalni račun se izdaje ako vršite uslugu ili prodajerte robu fizičkim licima. Ako otvorite agenciju i sarađujete samo sa prvnim licima onda niste u obavezi da se fiskalizujete.

Leave comment

For spam enter code:

Happy Customers