Knjigovodstvene agencije

17.03.2016

Šta su to knjigovodstvene agencije ?

 

Knjigovodstvene agencije su firme koje imaju nekoliko funkcija :

 

  • Knjigovodstvo,
  • knjigovodstveno planiranje,
  • finansijske analize i
  • učešće u inspekcijama kao i revizijama.

 

Knjigovodstvene agencije imaju i neke druge funkcije koje obavljaju kao što su: finansijsko savetovanje, poresko savetovanje, izrada završnog računa, izrada planova, finansijskih analiza, učešće u finansijskim i poreskim inspekcijama, pomoć pri reviziji i saradnja sa revizorskom kućom klijenta.

 

Knjigovodstvena agencija - kako izabrati pravu ?

 

Danas se je na tržištu prisutan jako veliki broj agencija koje pružaju knjigovodstvene usluge. Ipak, pored velikog broja, mali je broj onih koje svoj posao obavljaju u skladu sa željama klijenta. U odnosu na to kojoj grupi preduzetnik pripada, zavisiće odabir knjigovodstene agencije. Informišite se više na stranici Knjigovodstvena agencija - kako izabrati pravu?

 

Dobre i lose karakteristike knjigovodstvene agencije

 

Bez obzira da li knjigovodstvene usluge tražite kao tek osnovano preduzeće ili kao već postojeća firma koja želi da iz bilo kog razloga promeni knjigovodstvenu agenciju, neophodno je da razmislite o nekoliko stvari pre nego što donesete konačan izbor agencije kojoj ćete poveriti poslove knjigovodstva. Detaljnije osobine knjigovodstvene agencije pročitajte na stranici Dobre i loše karakteristike knjigovodstvene agencije.

 

Značaj knjigovodstvene agencije u savremenom poslovanju

 

U doba savremenog poslovanja, uloga knjigovodstvene agencije je zaista značajna. Svojim pristupom i radom, knjigovodstvena agencija doprinosi uštedi značajne sume novca. Pored novca, agencija pruža informacije i finansijske savete preduzeću prilikom reagovanja u određenim situacijama.

 

Odnos knjigovodstvene agencije i revizorskih kuća

 

Knjigovodstvene agencije imaju zadatak da sarađuju sa revizorskim kućama na osnovu svih principa i načela Zakona o računovodstvu i reviziji. Pored toga, agencije su u obavezi da maksimalno poštuju međunarodne standarde, kao i da pruže potrebne evidencije za uspešno izvršenje i okončanje revizije.

 

Dužnosti i obaveze knjigovodstvene agencije

 

Osnovni posao svake knjigovodstvene agencije jeste ispravno beleženje nastalih poslovnih događaja odnosno poslovne dokumentacije – u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji, kao i drugim pratećim zakonima. Ostale dužnosti i obaveze knjigovodstvene agencije možete pogledati na stranici Dužnosti i obaveze knjigovodstvene agencije.

Komentari (6)

Ilic Milka on 08.04.2016 08:31

Mi smo preduzeće koje se bavi proizvodnjom sredstava za dezinfekciju.Vlasnica moje firme hoce da krene sa elktronskom
Trgovinom. Rečeno nam je da u aktu treba da ubacimo šifru 4791 i da u poresku odnesemo odluku o tome.
Za ovaj posao znamo da ne treba fiskalna kasa. U APR su nam rekli da kod njih ne treba ništa da se nosi jer je njima bitna
Osnovna šifra delatnosti.
Moja vlasnica pits
1.
Kupci placaju direktno na naš račun. Mi isporučujemo robu preko kurirske službe. Da li smemo u fakturu kupcu da uključimo i
Transport tj. Fakturu kurirske službe.
2. Da li pravna lica smeju on-line da poruče i plate a da im mi vozimo.

Takodje me interesuje što se tiče knjiženja. Da li se ovo knjiži kao maloprodaja ili knjižim normalno pošto nema fiskalne kase.
Koji su stavovi za knjiženje
Izvinjavam se ali nemamo kome da se obratimo. O ovom poslovanju niko ne zna ništa.



Vlasnica je maloprije negdje procitala ili tako shvatila da ako 4791 nije pretežna šifra onda treba fiskalna kasa.
Da li je to tačno
S poštovanjem i
Unaprijed hvala
Ilic Milka

011-3070-332

Odgovori

SVM Support on 08.04.2016 17:58

@Ilic Milka, evo odgovora:
1. U fakturu kupcu smete da ukljucite stavku usluga transporta. Ako ste u sistemu PDV, onda na tu uslugu treba obracunati i PDV. Važno je na internet sajtu jasno staviti koja su pravila poručivanja i kakve garancije pružate u skladu sa važećim propisima.
2. Pravna lica smeju on-line da poruče i plate a da im vi vozite robu.
3. Knjiženja: Naše mišljenje je da bi trebalo da odvojite magacin za robu koju ste opredelili da prodajete preko interneta. Samim tim, dobro je promeniti i konto magacina. U svojoj ekonomskoj suštini, e-trgovina je maloprodaja, samo što je način poručivanja i isporuke robe drugačiji. U tom smislu, konta ne morate menjati, ali je naša preporuka, da bi se mogli izvlačiti izveštaji o realizaciji, prihodima i troškovima ove grane delatnosti, barem da napravite neku subanalitiku po kontima za ove transakcije.

Odgovori

Edina Fazlic on 19.09.2017 09:13

Postovani,

Zanima me pod kojom sifrom delatnosti se moze registrovati pravljenje i prodaja edukativnog materijala za decu sa posebnim potrebama (azbuke i radne sveske) u cilju prodaje skolama i organizacijama? Da li moze biti pausalac, a ako ne da li mora imati kasu?Tu se radi o licu koje ce u kucnim uslovima uz pomoc masine da pravi taj materijal, znaci radi se vise o nekoj radionici a ne o trgovini u specijalizovanim prodavnicama, pa dal se moze registrovati pod sifrom 8559 i biti pausalac?

Odgovori

SVM Support on 27.09.2017 16:45

@Edina Fazlić,
Mislimo da je pravljenje (proizvodnja) materijala od papira (azbuke i radne sveske i slično) pre šifra delatnosti
1729 - Proizvodnja ostalih proizvoda od papira i kartona.
Prema našem mišljenju, ta delatnost se ne može obavljati kao paušalni preduzetnik.
Ako se roba prodaje školama i organizacijama, po nama ne smatra se prometom u maloprodaji, i takav promet ne zahteva fiskalnu kasu.
Po nama, nije odgovarajuća šifra 8559 - Ostalo obrazovanje, jer vi se ne biste bavili delatnošću obrazovanja, nego delatnošću proizvodnje obrazovnih proizvoda od papira, a uz pomoć tih proizvoda, vaši klijenti (škole i organizacije) bi se bavili obrazovanjem. Ni ta šifra po nama ne može biti paušalac.

Marija Ugren on 24.08.2018 00:22

Postovani,

Zanima me da Li mogu mogu registrovati firm kao knjigovodja I kao Web dizajner.
Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 07.09.2018 12:58

@Marija Ugren,

Firma se registruje pod jednom pretežnom delatnošću, ali to ne isključuje mogućnost bavljenja i drugim delatnostima, sem u slučajevima kad su za tu drugu delatnost potrebne posebne druge dozvole nadležnih institucija.
Što znači, možete registrovati firmu kao knjigovođa, a baviti se i veb-dizajnom u okviru iste firme, a možete registrovati firmu za usluge veb-dizajna, a obavljati i knjigovodstvene poslove.
Jedino ograničenje oko knjigovodstvenih poslova je: ne možete da osnujete pravni subjekat preduzetnik koji paušalno plaća porez, popularno "Paušalac".

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.