Prijave za otpis kamata ipak do kraja marta

Nije još kasno da se preduzeća, koja nisu iskoristila rok koji je dala Poreska uprava, prijave za “poresku amnestiju”, odnosno uslovni otpis kamata. “SVM Ujedinjena poslovna rešenja vas obaveštavaju da je Poreska uprava produžila taj rok do 31. marta.

 

Građanima teško da pređu na elektronsko prijavljivanje

 

Prvobitno, poslednji dan za prijavljivanje je bio 31. januar, ali je Uprava ipak produžila rok do kraja marta. Kako je u izjavi novinarima istakao direktor Poreske uprave Ivan Simič, tek posle 1. aprila Poreska uprava će imati podatke koliko se preduzeća prijavilo.

 

Kako prenose mediji, Simič je rekao da jednu od najvećih prepreka za reformu poreskog sistema u Srbiji predstavlja veoma spor prelazak građana na elektronsko prijavljivanje poreza.

 

- Taj prelazak bi morao da bude brži, jer je predviđeno da se od 1. jula 2014. godine u potpunosti pređe na elektronsko prijavljivanje poreza. Ako građani do tada ne pređu na elektronske prijave, imaće velike poteškoće, jer nećemo primati prijave u papiru – rekao je Simič, na javnoj raspravi o reformi Poreske uprave u Privrednoj komori Srbije (PKS).

 

Knjigovodstvene agencije tvrde da elektronske prijave štede vreme

 

Građani koji prijavljuju porez elektronskim putem štede vreme, jer je procedura jednostavnija. Cilj Poreske uprave je, kako su ranije najavljivali, da uvede jedinstven način rada na celoj teritoriji zemlje, odnosno da nema različitih mišljenja i terenskih kontrola po regionima – podsećaju Knjigovodstveneusluge.rs.

 

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin smatra da deo reforme Poreske uprave mora biti ukidanje nepotrebnih procedura i pojednostavljenje poreskog postupka, uvođenje elektronske komunikacije između poreskih obveznika i poreske administracije.

 

- Modernizacija i reforma Poreske uprave je u interesu države i privrednih subjekata, koji su poreski obveznici. Interes države se ogleda u tome da naplata poreza bude što efikasnija, a poreskih obveznika, da im se smanje troškovi administriranja, i da plaćanje bude jednostavno - rekao je tom prilikom Bugarin.

 

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja”: nužna borba protiv sive ekonomije

 

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja” se u potpunosti slažu sa stavom Miloša Bugarina da Poreska uprava mora da, kroz efikasnu kontrolu, obuhvati “sivu ekonomiju”. Bugarin je rekao i da je godinama kontrola usmeravana isključivo na one koji izmiruju poreske obaveze, a van kontrole su ostajali oni koji nemaju registrovano poslovanje.

 

Simič je na to odgovorio da će Poreska uprava nastaviti rad na suzbijanju sive ekonomije, ali je pozvao i građane da pomognu u tom radu. Oni bi uvek trebalo da uzimaju račune za robu koju kupuju, poručio je Simič, i dodao da Uprava ima oko 700 inspektora, a potrebno je bar nekoliko stotina više.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.