Počela reforma Poreske uprave

04.02.2013

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja” vam saopštavaju da je Ministarstvo finansija i privrede započelo reformu Poreske uprave. Plan je da Poreska uprava do 2014. godine postane moderan i efikasan sistem sa elektronskim plaćanjem. Evo šta je urađeno, a šta se tek očekuje.

 

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja” prenose stav Dinkića o reformi PU

 

Ministar Mlađan Dinkić je poručio da je ideja da se ove godine uvede jedinstven informacioni system u Upravi, a da se 2014. pređe na elektronske prijave. Očekuje se da će to pojednostaviti poreske procedure. Ministar je podvukao u ranijim izjavama da se oko pet miliona obrazaca predaje Upravi samo po jednom osnovu, kako nam je loš informacioni sistem i komunikacija među filijalama, kao i da inspektori nemaju jedinstvene kriterijume.

 

Šveđani plaćaju porez dva puta, Srbi 66 puta

 

Dinkić je izjavio da se u našoj zemlji 66 puta godišnje plaća porez, a u Švedskoj samo dva puta. U cilju olakšanja procedura, minister je predložio i da se ukinu nepotrebna proknjiženja. “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” vas podsećaju da je Dinkić izjavio i da će ukidanjem proknjiženja, inspektori moći da se posvete svom poslu, a to je kontrola.

 

Dinkić traži podršku računovođa - Knjigovodstveneusluge.rs podržavaju

 

Ministar Dinkić je naglasio da je jedini način da se reforma sprovede do kraja, da za to postoji podrška privrednika i računovođa. Knjigovodstveneusluge.rs podržavaju najavljenu reformu, jer smatraju da je to u interesu privrede, kao i da će povećati efikasnost poreske uprave. Nadaju se da će i ostale računovođe i knjigovođe da podrže ovu inicijativu ministrastva. Pripreme za početak reforme PU, ministarstvo finansija je započelo još tokom jeseni. Tada je uvedena praksa sastanaka predstavnika ministarstva sa direktnim korisnicima usluga PU širom Srbije. Na tim sastancima su privrednici mogli direktno da kažu šta im je smetalo u radu PU poreznika.

 

Postavljen novi direktor Poreske uprave

 

Savetnik ministra Dinkića za reformu je Ivan Simič, poznati slovenački stručnjak za finansije, koji je od 1. Februara postavljen na mesto direktora PU. On je pre četiri godine reformisao i Poresku upravu Slovenije. Simiča je Vlada Srbije prošle godine imenovala za vršioca dužnosti direktora Poreske uprave, a ta institucija je tada saopštila sledeže:

 

“Dolaskom Simiča otpočeće dugo najavljivana temeljna reorganizacija poreske administracije. Cilj je da se ceo sistem prijavljivanja i naplate poreza učini efikasnijim, da stope budu što primerenije snazi poreskih obveznika, a da obuhvat bude bolji i pravedniji kroz veće oporezovanje onih koji više prihoduju i imaju”.

 

Novi direktor je u Sloveniji diplomirao i magistrirao na Pravnom fakultetu, a prvo radno iskustvo je sticao u slovenačkom Iskra komercu. Od 2006. do 2008. godine bio je direktor Poreske uprave Slovenije, a u toj zemlji je bio i član Fiskalnog saveta. Ima slovenačko i srpsko državljanstvo.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.