Olakšanje za male firme - veći cenzus za paušalno oporezivanje

09.04.2013

SVM vam prenosi: cenzus za paušalno oporezivanje od leta 6 miliona dinara

 

Od sredine godine cenzus za paušalno oporezivanje zanatlija i preduzetnika biće povećan sa sadašnja tri na šest miliona dinara, piše “Blic”, a prenose vam “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”. Izmenama ukupno šest poreskih zakona, planirano je i smanjenje za trećinu nameta na plate zaposlenih u IT sektoru, olakšice za one koji ulažu u kulturu, sport i humanitarne svrhe, ali i kazne za građane koji poreznicima ne prijave imovinu vredniju od 350.000 evra.

 

Ovo su samo neki od detalja promena poreskih zakona koji će u proceduru usvajanja ući već ovog meseca. Očekuje se, kako je “Blicu” potvrđeno u nadležnom Ministarstvu finansija, da se set izmena propisa nađe u skupštinskoj proceduri u toku naredna dva meseca, a da sve izmene stupe na snagu 30. juna.

 

Jedna od značanijih izmena je proširenje liste onih koji će biti u prilici da plaćaju paušalno porez. Pre svega, zanatlije i preduzetnici koji danas ostvaruju preko tri miliona dinara godišnje i koji su prinuđeni da uđu u sistem PDV-a.

 

Olakšanje za male firme

 

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije rekao je za “Blic” da je povećanje cenzusa sa tri miliona na šest miliona dinara značajno. jer izlazak iz paušalnog sistema oporezivanja zahteva brojnu administraciju, povećava troškove poslovanja, potpuno se drugačije vodi knjigovodstvo, što sve zajedno ne pogoduje malim firmama.

 

- Na primer, jedna mala firma koja godišnje ostvaruje promet od pet miliona dinara, ubuduće će samo po osnovu vođenja knjigovodstva uštedeti oko 2500 evra jer neće biti u sistemu PDV-a, a da ne govorimo o drugim sekundarnim troškovima kojih će takođe biti izuzeta- objašjava Rajić. On dodaje da će se promena cenzusa pozitivno odraziti na firme koje u proseku zapošljavaju od jednog do sedam radnika.

 

Skeptični u Asocijaciji malih i srednjih preduzeća

 

U Asocijaciji malih i srednjih preduzeća i preduzetnika međutim ističu da ova mera neće imati pozitivne efekte, već da će njen krajnji ishod biti veći rad na sivo. Milan Knežević, koji se nalazi na čelu ovog udruženja izjavio je da dizanjem cenzusa samo još veći broj firmi neće evidentirati PDV čime se na mala vrata prećutno uvodi rad u sivoj zoni.

 

- Nejasno je kako ti ljudi uopšte vode promet jer nisu u obavezi da ga evidentiraju preko fiskalnih kasa. Kako će se utvrditi da neko prelazi cenzus iz malog u velikog poreskih obveznika kada ne postoji nikakav mehanizam kontrole kojim se to utvrđuje? Po zakonu bi trebalo da se evidentira promet koliki god da je- izjavio je Knežević.

 

On kaže da će takav sistem napraviti problem ostalim preduzećima koja su u sistemu PDV-a jer kada zatraže bilo kakvu uslugu od nekog malog preduzetnika, neće dobiti nikakav povraćaj po tom osnovu zato što on nema obavezu da im to zaraćunava.

Izvor: Blic, SVM

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.