SVM na okruglom stolu o poreskom sistemu

30.03.2013

Poreski sistem ne treba menjati sve dok se potpuno ne pređe na elektronsko poslovanje 1. jula naredne godine – ocenio je Ivan Simič direktor Poreske uprave na okruglom stolu "Šta menjati u poreskom sistemu i kako poboljšati rad Poreske uprave" u Pres centru Tanjuga, kojem su prisustvovala i “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”.

 

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja” vam prenose: Poreska uprava otvorena za sugestije privrede

 

Na okruglom stolu poruka novog direktora Poreske uprave bila je jasna: spreman je da u radu na reformi PU posluša i glas privrednika. Kako prenose “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, Simič je naglasio da jedino uz pomoć privrede nešto i može da se uradi.

 

- Želim da čujem glas privrede. Neka kažu šta im je ranije smetalo u radu Poreske uprave, šta misle da treba menjati, šta novo uvesti. Veoma sam dostupan za takve sugestije. Dobijam brojne mejlove i poruke i komuniciram sa svim zainteresovanima – poručio je Simič.

 

Privrednici su na pomenutom okruglom stolu naveli da su poreska disciplina, ujednačavanje procedura, rešavanje problema sive ekonomije i edukacija inspektora ključni elementi reforme poreskog sistema u Srbiji. Oni su istakli i da poreski organi ne smeju više biti u službi političkih i ostalih interesnih grupa, kao što se do sada dešavalo, na šta je Simič odgovorio da takve stvari neće dozvoliti dok je na čelu te institucije.

 

Knjigovodstvene agencije imaju još posla oko poreskih prijava

 

Poreska uprava je prudužila rok za podnošenje informativnih prijava do kraja juna, podsetio je Simič na okruglom stolu. To znači da će Knjigovodstveneusluge.rs imati još posla, a posebne usluge nude onim građanima koji žele da uštede vreme i prijave prihode i imovinu elektronskim putem.

 

Svi građani čija imovina premašuje 35 miliona dinara, morali bi to da prijave do isteka roka, jer je Simič najavio i uvođenje kazne za one koji to ne uline. Kazna bi trebalo da bude do tri odsto vrednosti imovine koja nije prijavljena

 

- Nezadovoljan sam brojem poreskih prijava koje stižu elektronskih putem, pri čemu se dešava da obveznik pošalje prijavu elektronski, a već sutradan se pojavi sa obrascem jer nije siguran da li je prva prijava stigla – kaže Simič.

 

Više od 360 bogataša prijavilo imovinu, očekuje se 2.000 prijava

 

Prema rečima direktora Poreske uprave, rok za podnošenje prijava produžen je za tri meseca, jer su, kako je rekao, poreski obveznici to tražili, kao i zbog toga što Poreska uprava želi da primi što više prijava. Dosad je, kako saznaju “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” prijave podnelo više od 360 bogataša. Prema procenama Poreske uprave, u Srbiji ima oko 2.000 ljudi čija imovina premašuje vrednost od 350.000 evra.

 

Poreska uprava je predložila Ministarstvu finansija promenu Pravilnika o informativnoj poreskoj prijavi, koja osim poduženja roka, sadrži i odredbu da se vrednost pojedinačne pokretne imovine koja je predmet prijavljivanja sa 100.000 dinara podigne na 550.000 dinara.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.