Knjigovodstveneusluge.rs pomažu oko prijava Poreskoj upravi

Najimućniji sloj u Srbiji ne voli da radi preko interneta, a o tome najbolje svedoči činjenica da je director Poreske uprave, Ivan Simič, jedini poreski obveznik koji je imovinu prijavio elektronskim putem. Knjigovodstveneusluge.rs bi mogle te prijave da pošalju umesto vas i tako vam uštede vreme koje bi proveli na šalteru Uprave.

 

Prijava imovine preko knjigovodstvene agencije

 

Sramotno je da je samo jedna prijava imovine i prihoda Poreskoj upravi pristigla elektronskim putem i to od direktora Simiča, komentarisali su privrednici na biznis forumu na Kopaoniku. Ni sam Simič nije krio iznenađenje da najbogatiji sloj u Srbiji ne koristi moderne tehnologije i ne šalje informativne prijave preko interneta.

 

- Reč je o imućnijim ljudima, pa bi se od njih očekivalo da imaju digitalne sertifikate, poreske savetnike ili računovođe koji to rade za njih – izjavio je Simič.

 

Oni kojima ipak prijava prihoda zadaje glavobolje, mogu da se obrate stručnjacima portala Knjigovodstveneusluge.rs, koje mogu da pošalju te prijave umesto njih.

 

Tako će, ne samo olakšati sebi, već će i Porskoj upravi olakšati process prelaska na elektronsko poslovanje. Neki tvrde da će to biti jedna od glavnih poteškoća u reformi Poreske uprave. Potpuni prelazak je najavljen za 2014. godinu.

 

Rok za prijavu imovine do kraja marta

 

Kako se približava krajnji rok za prijavu prihoda i imovine, 31. mart, sve više bogataša prijavljuje podatke o imovinskom stanju Poreskoj upravi, pišu mediji a prenose vam “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”.

 

Navala bogataša na šaltere Poreske uprave očekuje se, prema ranijim najavama, upravo u ovom periodu. Tada poreznici očekuju da će trenutnih nešto više od 100 informativnih prijava, narasti do oko 2.000.

 

Knjigovodstveneusluge.rs podsećaju da već od prvog aprila kreće unakrsna provera prihoda i imovine. Ako se utvrdi neslaganje u vrednosti imovine i prijavljenih prihoda, obveznik će na tu razliku morati da plati porez od 20 odsto.

 

Najteže je proceniti vrednost nekretnina

 

Simič je na Biznis forumu na Kopaoniku naglasio i da prilikom podnošenja informativne poreske prijave najviše poteškoća ima oko procene nekretnina.

 

- Mi smo jednostavno rekli neka sami procene, svako zna za koliko bi prodao svoju kuću, nećemo ulaziti u milion ili dva gore ili dole, bitno je da poreski obveznik prijavi, da nije sakrio i mi ćemo tokom kontrole videti stvarnu vrednost. Ne vidim mnogo teškoće ako obveznici budu sarađivali u kontrolama - rekao je Simič agenciji Tanjug.

 

Inače, da podsetimo, rok za prijavu za plaćanje poreza na godišnji prihod građana je istekao 15. marta. Očekuje se da, po ovom osnovu, porez plati oko 17.000 građana koji su u prethodnoj godini zaradili oko 2,1 milion dinara.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.