Obavezno elektronsko podnošenje poreskih prijava od 2014.

Prema najavama Poreske uprave, sredinom sledeće godine, svi poreski obveznici biće u zakonskoj obavezi da poreske prijave podnose elektronskim putem. Kako objašnjavaju “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, oni koji žele i sada mogu da podnesu prijave na ovaj način.

 

Knjigovodstveneusluge.rs: firmama olakšava, a državi štedi 10 miliona

 

Uvođenje elektronskog načina podnošenja poreskih prijava je izuzetno značajno s obzirom na to da su prednosti korišćenja elektronskih servisa za podnošenje poreskih prijava višestruke, a ogledaju se u uštedi vremena, novca i resursa, piše u saopštenju Poreske uprave, u koje su “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” imala uvid.

 

Sredinom iduće godine, kako je navedeno. elektronsko podnošenje poreskih prijava biće zakonska obaveza za sve poreske obveznike. Umesto šest miliona papirnih obrazaca, od čega 650 hiljada prijava za PDV, koliko godišnje pristigne u Upravu, poreske prijave podnosiće se isključivo elektronski. Ova mera doneće uštedu od 10 miliona evra godišnje, piše u saopštenju.

 

SVM Ujedinjena poslovna rešenja : prijave i sada možete slati elektronski

 

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, kao firma koja brine o potrebama svojih klijenata, podseća vas da je Poreska uprava Republike Srbije omogućila svima da, već sada mogu da podnose poreske prijave elektronskim putem. Na taj način se mogu podnositi PDV prijave, pojedinačna poreska prijava i informativna poreska prijava.

 

Ovo je ranije najavljivao i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. On je poručivao da je ideja da se ove godine uvede jedinstven informacioni sistem u Upravi, a da se 2014. pređe na elektronske prijave, jer se očekuje da će to pojednostaviti poreske procedure.

 

Knjigovodstvene agencije podržavaju reformu Poreske uprave

 

Ministar je u ranijim izjavama podvukao da se oko pet miliona obrazaca predaje Upravi samo po jednom osnovu, kako nam je loš informacioni sistem i komunikacija među filijalama, kao i da inspektori nemaju jedinstvene kriterijume.

 

Dinkić je izjavio da se u našoj zemlji 66 puta godišnje plaća porez, a u Švedskoj samo dva puta. U cilju olakšanja procedura, ministar je predložio i da se ukinu nepotrebna proknjiženja. “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” vas podsećaju da je Dinkić izjavio i da će ukidanjem proknjiženja, inspektori moći da se posvete svom poslu, a to je kontrola.

 

Ministar Dinkić je naglasio da je jedini način da se reforma sprovede do kraja, da za to postoji podrška privrednika i računovođa. Knjigovodstveneusluge.rs podržavaju najavljenu reformu, jer smatraju da je to u interesu privrede, kao i da će povećati efikasnost poreske uprave. Nadaju se da će i ostale računovođe i knjigovođe da podrže ovu inicijativu ministrastva. Pripreme za početak reforme PU, ministarstvo finansija je započelo još tokom jeseni. Tada je uvedena praksa sastanaka predstavnika ministarstva sa direktnim korisnicima usluga Poreske uprave širom Srbije, gde su privrednici mogli direktno da kažu šta im je smetalo u radu poreznika.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.