SVM vas obaveštava: Padaju porezi na plate

10.05.2013

Ministarstvo finansija i privrede predložilo je da se porezi koje poslodavci plaćaju na zarade zaposlenih, smanje sa 12 na 10 odsto, a da se doprinosi za penziono osiguranje povećaju sa 22 na 24 odsto, prenose vam “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”.

 

Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić predložio je i podizanje limita za paušalne poreze, pa će tako u sistem oporezivanja ulaziti firme koje ostvaruju promet preko šest miliona dinara. Poznavaoci ocenjuju da je to dobar potez, i mada neće rešiti sve probleme, doprineće određenom rasterećenju privrede.

 

"SVM Ujedinjena poslovna rešenja" prenose stav privrede o tim merama

 

Direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS)Dragoljub Rajić rekao je za Tanjug, a prenose vam “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, da će povećanje neoporezivog iznosa dohotka sa 8.700 na 11.000 dinara doneti izvesno rasterećenje privredi, i to potkrepio rezulatima analize koje je Unija nedavno uradila. Predloženo smanjenje poreza po radnom mestu, na mesečnom nivou, kaže, iznosiće 70 dinara.

 

“Dođe se do cifre od 12 do 13 milijardi evra na godišnjem nivou. To je značajna cifra, i ovaj predlog je korak u dobrom pravcu. I dizanje limita za paušalno oporezivanje je dobar potez, jer stvara uslove za otvaranje novih radnih mesta, lakše pretpostavke za otvaranje sopstvenog biznisa”, kaže Rajić , i dodaje da je ideja potekla upravo od zanatlija i preduzetnika.

 

Generalno, Dinkićev predlog je dobar za privredu, i donosi rasterećenje, kaže Rajić ali poručuje da je Srbiji potrebna kompletna promena poreske poltike.

 

Niže stope znače novo zapošljavanje

 

Ima i mišljenja da predlog koji je izneo Dinkić neće dovesti do bitnih promena, da će efekti biti čak povećanje troškova poslovanja za privredu. S tim se ne slaže predsednik Udruženja zanatlija Novog Sada Slavko Novaković.

 

“Mi, privrednici, preduzetnici, zanatlije, moramo prvo da se pitamo šta možemo da učinimo da uposlimo Srbiju? Da li je to smanjenje poreza i doprinosa - što je po nama prvi uslov za bolji poslovni ambijent, ili ćemo unapred da kažemo da nešto ne valja?”, pita se Novaković.

 

On kaže da je smanjenje poreza na plate uvek bila suština stvaranja uslova za zapošljavanje, samozapošljavanje, i konačno - zapošljavanje Srbije. Ničeg od toga neće biti uz visoke poreske stope i namete.

 

S paketom koji je Dinkić predložio, posle izvesnog vremena, biće stvoreni uslovi da se smanji “crna ekonomija”, objašnjava Novaković. Godinama se nije ništa događalo u sektoru preduzetništva, i sada je ovo početak ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta “kojeg ćemo morati svi skupa da stvaramo, jer nijedna država to ne može da učini sama”.

 

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.