Bookkeeping agencies

17.03.2016

What are the Bookkeeping Agencies ?

 

Bookkeeping agencies are companies with several functions :

 

  • Bookkeeping,
  • bookkeeping planning,
  • financial analysis
  • participation in inspections and audits.

 

Bookkeeping agencies perform other functions as well, such as: financial consulting, tax consulting, preparing final statement of accounts, preparing plans, financial analysis, participation in financial and tax inspections, assistance in audit and cooperation with the auditing house of the client.  

 

Bookkeeping Agency - How to Pick the Right One ?

 

There is a large number of agencies providing bookkeeping services on the market today. Still, in spite of this large number, only a small number of them do business in accordance with the wishes of their clients. Selecting a proper bookkeeping agency depends on the group the entrepreneur belongs to. Get more information on the page Bookkeeping agency - how to pick the right one?

 

Good and Bad Characteristics of a Bookkeeping Agency

 

Regardless of the fact whether you seek bookkeeping services as newly founded or existing company that wishes to change its bookkeeping agency for whatever reason, you should think about few things before you reach the final decision on the agency you will entrust with bookkeeping. Find out about detailed properties of bookkeeping agencies on the page Good and Bad Characteristics of a Bookkeeping Agency. 

 

Significance of Bookkeeping Agencies in Modern Business

 

The role of the bookkeeping agency is truly significant in modern business. Through its approach and work the agency contributes to saving a significant portion of funds. In addition to money, the agency provides information and financial advice to companies in certain situations.  

 

Relationship Between Bookkeeping Agencies and Auditors

 

Bookkeeping agencies have the task to cooperate with auditors based on all principles of the Law on Accounting and Audit. Additionally, the agencies are obligated to work in accordance with international standards, and to provide required records for successful execution and completion of the audit. 

 

Duties and Obligations of the Bookkeeping Agency

 

Basic task of each bookkeeping agency is proper recording of business events or business documentation - in accordance with the Law on Accounting and Audit, as well as other regulations. Other duties and obligations can be seen on the page Duties and Obligations of the Bookkeeping Agency. 

Comments (6)

Ilic Milka on 08.04.2016 08:31

Mi smo preduzeće koje se bavi proizvodnjom sredstava za dezinfekciju.Vlasnica moje firme hoce da krene sa elktronskom
Trgovinom. Rečeno nam je da u aktu treba da ubacimo šifru 4791 i da u poresku odnesemo odluku o tome.
Za ovaj posao znamo da ne treba fiskalna kasa. U APR su nam rekli da kod njih ne treba ništa da se nosi jer je njima bitna
Osnovna šifra delatnosti.
Moja vlasnica pits
1.
Kupci placaju direktno na naš račun. Mi isporučujemo robu preko kurirske službe. Da li smemo u fakturu kupcu da uključimo i
Transport tj. Fakturu kurirske službe.
2. Da li pravna lica smeju on-line da poruče i plate a da im mi vozimo.

Takodje me interesuje što se tiče knjiženja. Da li se ovo knjiži kao maloprodaja ili knjižim normalno pošto nema fiskalne kase.
Koji su stavovi za knjiženje
Izvinjavam se ali nemamo kome da se obratimo. O ovom poslovanju niko ne zna ništa.Vlasnica je maloprije negdje procitala ili tako shvatila da ako 4791 nije pretežna šifra onda treba fiskalna kasa.
Da li je to tačno
S poštovanjem i
Unaprijed hvala
Ilic Milka

011-3070-332

Replay

SVM Support on 08.04.2016 17:58

@Ilic Milka, evo odgovora:
1. U fakturu kupcu smete da ukljucite stavku usluga transporta. Ako ste u sistemu PDV, onda na tu uslugu treba obracunati i PDV. Važno je na internet sajtu jasno staviti koja su pravila poručivanja i kakve garancije pružate u skladu sa važećim propisima.
2. Pravna lica smeju on-line da poruče i plate a da im vi vozite robu.
3. Knjiženja: Naše mišljenje je da bi trebalo da odvojite magacin za robu koju ste opredelili da prodajete preko interneta. Samim tim, dobro je promeniti i konto magacina. U svojoj ekonomskoj suštini, e-trgovina je maloprodaja, samo što je način poručivanja i isporuke robe drugačiji. U tom smislu, konta ne morate menjati, ali je naša preporuka, da bi se mogli izvlačiti izveštaji o realizaciji, prihodima i troškovima ove grane delatnosti, barem da napravite neku subanalitiku po kontima za ove transakcije.

Replay

Edina Fazlic on 19.09.2017 09:13

Postovani,

Zanima me pod kojom sifrom delatnosti se moze registrovati pravljenje i prodaja edukativnog materijala za decu sa posebnim potrebama (azbuke i radne sveske) u cilju prodaje skolama i organizacijama? Da li moze biti pausalac, a ako ne da li mora imati kasu?Tu se radi o licu koje ce u kucnim uslovima uz pomoc masine da pravi taj materijal, znaci radi se vise o nekoj radionici a ne o trgovini u specijalizovanim prodavnicama, pa dal se moze registrovati pod sifrom 8559 i biti pausalac?

Replay

SVM Support on 27.09.2017 16:45

@Edina Fazlić,
Mislimo da je pravljenje (proizvodnja) materijala od papira (azbuke i radne sveske i slično) pre šifra delatnosti
1729 - Proizvodnja ostalih proizvoda od papira i kartona.
Prema našem mišljenju, ta delatnost se ne može obavljati kao paušalni preduzetnik.
Ako se roba prodaje školama i organizacijama, po nama ne smatra se prometom u maloprodaji, i takav promet ne zahteva fiskalnu kasu.
Po nama, nije odgovarajuća šifra 8559 - Ostalo obrazovanje, jer vi se ne biste bavili delatnošću obrazovanja, nego delatnošću proizvodnje obrazovnih proizvoda od papira, a uz pomoć tih proizvoda, vaši klijenti (škole i organizacije) bi se bavili obrazovanjem. Ni ta šifra po nama ne može biti paušalac.

Marija Ugren on 24.08.2018 00:22

Postovani,

Zanima me da Li mogu mogu registrovati firm kao knjigovodja I kao Web dizajner.
Unapred hvala

Replay

SVM Support on 07.09.2018 12:58

@Marija Ugren,

Firma se registruje pod jednom pretežnom delatnošću, ali to ne isključuje mogućnost bavljenja i drugim delatnostima, sem u slučajevima kad su za tu drugu delatnost potrebne posebne druge dozvole nadležnih institucija.
Što znači, možete registrovati firmu kao knjigovođa, a baviti se i veb-dizajnom u okviru iste firme, a možete registrovati firmu za usluge veb-dizajna, a obavljati i knjigovodstvene poslove.
Jedino ograničenje oko knjigovodstvenih poslova je: ne možete da osnujete pravni subjekat preduzetnik koji paušalno plaća porez, popularno "Paušalac".

Leave comment

For spam enter code: