Poslovni programi najprodavaniji proizvod u Srbiji

Indistrija informacionih tehnologija (IT) je najzdraviji deo srpske ekonomije – poručio je ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, a detalje vam prenose “SVM Ujedinjena poslovna rešenja u daljem tekstu.

 

Izvoz poslovnih programa skočio tri puta

 

Poslovni programi su doživeli pravu ekspanziju. Prema anketama srpska indistrija softvera nalazi se između 30. i 50. mesta na svetskim listama, što je najbolji rezultat neke privredne grane u Srbiji, tvrdi ministar. Srpski tvorci poslovnih softvera su, kako kaže, beležili stalni rast izvoza i, od izvoza vrednog od 62 miliona evra u 2007. u prošloj godini je IT dostigao izvoz od preko 200 miliona evra.

 

Broj softverskih kompanija u Srbiji konstantno raste, pa sada ima oko 2.000 firmi, koje zapošljavaji oko 6.000 visokobrazovanih stručnjaka.

 

- Ti stručnjaci su najveći potencijal srpske IT industrije - istakao je Ljajić na međunarodnoj konferenciji o razvoju tržišta IT tržišta u Srbiji, koja je nedavno održana u Beogradu.

 

Vrednost programa više od 400 miliona evra

 

Vrednost IT tržišta Srbije u 2011. bila 410 miliona evra, kaže minister telekomunikacija dodajući da je to znatno manje nego pre početka krize kada je vredelo oko 550 milion evra. Srbija ulaže 60 evra po stanovniku u IT industriju, što je na nivou Bugarske i Rumunije.

 

- Ulaganja su znatno veća nego u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, ali mnogo manja nego u Hrvatskoj, koja ulaže 200 evra, i od proseka EU od 800 evra - rekao je Ljajić, a prenose agencije.

 

Šansa za veći izvoz u Rusiju

 

Skup o IT tržištu u Srbiji je organizovalo nekomercijano udruženje nezavisnih proizvođača softvera Rusije i Ukrajine (ISDEF).

 

- Skup u Beogradu je prvi koji se održava van Rusije i Ukrajine, a te dve zemlje su od 2000. godine mnogo uradile na razvoju IT industrije. Zato one sada imaju šta da podele sa srpskim kolegama – rekao je predsednik tog udruženja Dmitrij Kurašev.

 

Kruašev je potsetio da mnoge ruske IT kompanije već rade u Srbiji, koja je i zemlja bliska Rusiji, tako da može da bude svojevrsni most između EU i Rusije.

 

Na ISDEF 2013, koji se održava u hotelu Metropol palas, učestvuje više od 80 predstavnika IKT kompanija iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, SAD, Nemačke, Italije i Holandije, kako bi ispitali mogućnosti za ulaganje u IKT sektor u Srbiji.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.