Program podrške IT sektoru do kraja februara

20.01.2013

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja” podržavaju najavu ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da će do kraja februara ove godine završiti program podrške softverskoj i IT industriji u Srbiji.

 

Četiri grupe mera

 

Ministar finansija Mlađan Dinkić, nedavno je na svom Tviter nalogu objavio kako će program podrške softverskoj i IT industriji biti završen do kraja februara, kao i šta će najavljene mere obuhvatiti.

 

- Planiramo četiri osnovne grupe mera - poreske olakšice, subvencije za početnike do 25.000 evra, prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama IT industrije i različite tipove podrške domaćim izvoznicima softvera - napisao je Mlađan Dinkić.

 

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja”: mere su konkretne

 

Kako objašnjavaju “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, ovaj program će biti sjajno rešenje jer će obuhvatiti konkretne mere koje će podržati početnike, izmeštanje, razvoj i izvoz originalnih domaćih softverskih proizvoda, i što je izuzetno važno, podržaće razvojne centre velikih multinacionalnih IT kompanija.

 

Srbija ulaže 60 evra po glavi stanovnika

 

Prema procenama Ministarstva za trgovinu i telekomunikacije, vrednost tržišta informacionih tehnologija u 2012. godini dostigla je 400 milona evra, pri čemu Srbija ulaže svega 60 evra po glavi stanovnika u sektor informaciono komunikacionih tehnologija. Takva ulaganja su na nivou Bugarske i Rumunije. S druge strane, to je dleko manje od 200 evra koliko po glavi stanovnika u taj sektor ulaže susedna Hrvatska.

 

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja”: Prvo poreske olakšice!

 

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, kao kompanija koja se bavi softverima, poručuje da bi država najpre trebalo da pomogne poreskim olakšicama, ali važno je i da radi na tome da poveća broj kadrova u struci.

 

- Bilo bi odlično ako bi se država prvo pozabavila porezima i kadrovima. Ipak je ovo najprofitabilnija industrijska grana u Srbiji- poručuju “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”.

 

IT industrija u usponu, čak i u krizi

 

- Čak i u godinama krize, od 2007. pa dosad, softverska industrija je u usponu. Vrednost izvoza računarskih usluga je od 2007. dosad porastao između tri i četiri puta, a ovaj sektor se nikad nije oslanjao na državu, niti je ikad dobio pomoć. Sada je trenutak da se i to promeni - objašnjavaju “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”.

 

Pomoć znači i veći izvoz

 

Takva vrsta pomoći je važna, jer će podići konkurentnost domaćih firmi u odnosu na zemlje u regionu. To će, prema navodima “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, značiti da će domaći IT stručnjaci moći više da izvoze i biće prepoznatljiviji u inostranstvu.

 

Dinkić već najavljivao podršku IT sektoru

 

Podsećanja radi, ministar Mlađan Dinkić je i ranije najavljivao pomoć ovom sektoru. Još pred kraj 2012. godine Dinkić je, takođe preko društvene mreže Tviter, najavio da “Vlada Srbije u 2013. godini kreće u borbu za radikalno unapređenje srpske IT industrije”. “SVM Ujedinjena poslovna rešenja” sto odsto podržavaju ovakav potez Ministarstva finansija.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.