Četiri saveta za izbor knjigovodstvenog programa

Izraz „vođenje knjiga“ kod preduzetnika je nastao upravo iz razloga što su se svi važni poslovni podaci i promene beležili na papiru. Iako neki i danas ostaju pri tom metodu, jasno je da je knjigovodstveni program promenio tu praksu i olakšao beleženje i upravljanje podacima. Programi za knjigovodstvo omogućavaju praćenje prihoda i rashoda, bolje upravljanje resursima i preciznije prognoziranje. Sve informacije su pregledne i dostupne u samo nekoliko klikova.

 

Takođe, programi za knjigovodstvo značajno smanjuju mogućnost da se napravi greška.

 

Međutim, izbor pravog knjigovodstvenog programa jeste izazov za svakog preduzetnika, s obzirom na to da je ponuda velika i raznovrsna.

 

Vaše potrebe i znanje

 

Nisu vam potrebni niti najkompleksniji niti najjednostavniji programi za knjigovodstvo, već oni koji odgovaraju vašim potrebama. Ne postoji univerzalno dobar ili loš program, već samo onaj koji odgovara vašim potrebama ili ne. Izbor svakako zavisi od toga koliki je vaš godišnji promet i koliko je vaš biznis veliki.

 

Vaša delatnost rada takođe ima uticaj na to kakvi programi za knjigovodstvo će vam biti od pomoći u poslovanju. Postoje programi sa posebnim funkcionalnostima za određene delatnosti.

 

Na kraju, ali ne najmanje važno, programi za knjigovodstvo se razlikuju i po svojoj složenosti. Zato, ako ste početnik u preduzetničkim vodama, nemojte birati softver namenjen naprednijim korisnicima, jer će onda vođenje knjiga za vas postati komplikovanije umesto da uz pomoć programa bude jednostavnije i brže.

 

Da li vam je potreban „Cloud“ knjigovodstveni program ?

 

Cloud poslovni programi su sve popularniji, ali dan kada će oni postati zastupljeniji od klasičnih desktop rešenja još uvek nije toliko blizu kao što su mnogi pretpostavljali. Ipak, ne može se poreći da cloud programi za knjigovdstvo imaju neke prednosti. Pre svega, svim podacima možete pristupiti sa bilo kog mesta ukoliko imate internet konekciju. Ovo je velika pogodnost za sve one koji ne provode svaki radni dan u svojoj kancelariji. Takođe, pristup cloud programu za knjigovodstvene usluge moguć je sa različitih uređaja, pa čak i sa tablet računara i pametnih telefona.

 

Cena programa za knjigovodstvene usluge

 

Raspon cena programa za knjigovodstvo je prilično veliki. Zato pored funkcionalnosti morate voditi računa i o ceni, odnosno o vašem budžetu. Programi za knjigovodstvo koji su prilagođeni specifičnim potrebama su i skuplji.

 

Mnogi preduzetnici u početku tragaju i za besplatnim softverskim rešenjima, ali su opcije takvih programa uglavnom limitirane. Ulaganje u softver se uvek isplati, jer se olakšava poslovanje.

 

Konsultacije sa agencijom za knjigovodstvene usluge

 

Uvek je preporučljivo da zatražite pomoć pri izboru programa za knjigovodstvo od knjigovođe. Ukoliko ne vodite sami svoje knjige, onda vaš softver treba da bude kompatibilan sa softverom koji koristi knjigovodstvena agencija, kako bi se posao obavljao bez poteškoća. Nema boljeg savetnika za izbor ovog softvera od vašeg knjigovođe, koji na osnovu iskustva može da vam predloži najbolja rešenja za vaše konkretne potrebe i mogućnosti.

 

Izbor programa za knjigovodstvo svakako jeste izazov za svakog preduzetnika i uvek treba razmotriti sve prednosti i mane pre kupovine. Ulaganje u softver predstavlja bitnu investiciju i trebalo bi da reši pitanje beleženja poslovnih podataka na duže staze. Ali uvek treba imati na umu i to da u svakom trenutku možete i da promenite program za knjigovodstvo ukoliko vam iz bilo kog razloga to bude bilo potrebno.

Komentari (2)

Petar Savić on 09.11.2020 07:58

Koji program preporučujete?

Odgovori

Admin sajta on 09.11.2020 08:10

Poštovani Petre,
najvažnije je da pronađete knjigovovodstveni program koji najviše odgovara Vašim potrebama.
Preporučujemo Vam program Syntegra.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.