Paušalci, pažnja! Ističe rok za plaćanje januarskih obaveza!

12.02.2020

Rok za plaćanje mesečnih obaveza po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za januar 2020. godine ističe 18. februara 2020. godine za preduzetnike-paušalce.

 

Preduzetnici-paušalci rešenja o utvrđenim poreskim obavezama mogu pronaći u poštanskom sandučetu kad se prijave na portal Poreske uprave e Porezi. Da bi se pristupilo portalu Poreske uprave preduzetnik mora da poseduje elektronski sertifikat, a sertifikate dodeljuje neko sertifikaciono telo.

 

U Republici Srbiji ima trenutno 5 sertifikacionih tela, a to su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora Srbije, JP PTT, Halcom i E-Smart Systems. Ako preduzetnik želi da u njegovo ime pristup poreskom sandučetu ima neko drugo lice (npr. knjigovođa ili poreski savetnik, rođak, poznanik), onda je on dužan da ovlasti to drugo lice za pristup poreskom sandučetu. To može uraditi preko podnošenja PEP obrasca na pisarnici poreske uprave nadležne za opštinu na kojoj je sedište preduzetnika-paušalca, a može i uraditi elektronski, pristupom portalu e Porezi jednostavnom procedurom u nekoliko klikova.

 

Zato posebno podsećamo sve paušalce da preuzmu poreska rešenja ako to do sada nisu uradili kako bi na vreme mogli da ispune predviđenu zakonsku obavezu.

 

Ukoliko ima nekih nedoumica, preduzetnici se mogu javiti Kontakt centru Poreske uprave pozivanjem broja telefona 0700 700 007 i 011 3310111.

 

Detaljne ingormacije možete potražiti i na sajtu Poreske uprave www.purs.gov.rs i na društvenim mrežama Poreske uprave (Instagram, Twitter, Facebook). Možete se neposredno informisati o sistemu paušalnog oporezivanja i na jedinstvenom poreskom mestu "Vaš poreznik" u 37 filijala Poreske uprave na teritoriji Srbije.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.