Koliko preduzeća u Srbiji koriste poslovni softver

Sva preduzeća u Srbiji u svom poslovanju koriste računar i imaju internet konekciju, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku, sprovedeno u 2014. godini. Međutim, tek u četiri od deset preduzeća većina zaposlenih koristi računar u svom radu, dok je u ostalim slučajevima računar rezervisan samo za mali broj uposlenih.

 

U istraživanju „Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji - preduzeća“ navode se podaci o tome koliko firme u našoj zemlji koriste informacione tehnologije, sa posebnim odeljkom o zastupljenosti poslovnog softvera. Istraživanje je sprovedeno aprila 2014. godine, na stratifikovanom uzorku od 1200 preduzeća u Srbiji, sa deset ili više zaposlenih.

 

Zastupljenost ERP rešenja u srpskim preduzećima

 

Na pitanje da li preduzeće koristi softverski paket ERP za razmenu podataka između internih odeljenja u preduzeću, potvrdno je odgovorilo 9,9 odsto ispitanih predstavnika srpskih firmi. Gotovo polovina preduzeća koja koriste ERP ima više od 250 zaposlenih i u najvećem procentu se njihovo sedište nalazi u Beogradu.

 

Među preduzećima koja koriste ERP rešenja najmanje je onih koji posluju u oblasti građevinarstva (5,1%), a najviše preduzeća iz oblasti energetike (17,4%).

 

Poslovno-informacioni sistemi (ERP) su softveri uz pomoć kojih se objedinjuje veliki broj podataka iz različitih službi istog preduzeća. To omogućava centralizaciju podataka, kao i detaljan uvid u stanje stvari u preduzeću.

 

Upotreba CRM rešenja

 

CRM (Customer Realtionship Managment) softveri služe za sistematizovanje i upravjanje informacijama o klijentima. U Srbiji 14 odsto preduzeća koristi ovakve softverske aplikacije, kako bi pobošljala odnos sa kupcima. Sudeći po podacima Zavoda za statistiku, 33 odsto preduzeća koje koriste CRM softvere se bavi administrativnim i uslužnim delatnostima.

 

U Srbiji je 43 odsto poslovnih programa koje proizvode domaći IT kompanije namenjeno preduzećima u oblasti trgovine na veliko i malo. Svega 12 odsto proizvedenih poslovnih softvera namenjeno je firmama koje se bave poslovnim i administrativnim uslugama (rezultati istraživanja Poslovni softver u Srbiji 2014), a vidimo da su upravo to preduzeća koja najčešće koriste CRM rešenja, a u vrhu su i u upotrebi ERP sistema. Možda bi timovi koji razvijaju poslovne softverske aplikacije u narednom periodu više pažnje mogli da posvete preduzećima u ovoj oblasti.

 

Upotreba kompleksnog poslovnog softvera, poput ERP i CRM rešenja u Srbiji još uvek nije mnogo razvijena, s obzirom na to da ih je tek 10 odsto preduzeća implementiralo u svoje poslovanje, što je svakako podatak koji ukazuje da postoji način da se poveća produktivnost rada, ali da je potrebno povećati svest privrednika da softver u tome može da igra presudnu ulogu.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.