Kako izgleda prosečna kompanija koja proizvodi poslovni softver u Srbiji

Tokom 2013. godine iz Srbije je izvezen softver u vrednosti od oko 230 miliona evra. Godinu dana pre toga mediji su pisali da je u Srbiji od izvoza softvera zarađeno više nego li od izvoza malina, po kojima smo navodno bili prepoznatljivi. To je bio period kada je konstatovano kako je vreme da država uloži više u razvoj IT sektora , jer tu je naša šansa.

 

Na kraju 2014. možemo konstatovati da do većeg ulaganja od strane države nije došlo, ali da poslovni softveri iz Srbije još uvek nalaze korisnike u svetu. Nekoliko ovdašnjih firmi, kojima su poslovni softveri glavna delatnost, zauzeli su i značajno mesto i na globalnom tržištu.

 

Oko 120 preduzeća za razvoj poslovnih softvera

 

U studiji „ICT at Glance“ koja je sprovedena u Srbiji došlo se do broja od oko 550 preduzeća koja proizvode i razvijaju različite tipove programa. Kada je reč o onima kojima su poslovni softveri primarna delatnost, procenjuje se da ih ima oko 120. U opisu aktivnosti ovih preduzeća je razvoj poslovnih softvera, podrška korisnicima i, naravno, prodaja softvera.

 

Veličina kompanija

 

Većina proizvođača poslovnog softvera u Srbiji su mala preduzeća, pokazalo je istraživanje koje su u 2014. sproveli autori sajta PoslovniSoftver.net. Oni su identifikovali 121 kompaniju kojoj su poslovni softveri i njihov razvoj primarna delatnost. Od tog broja čak 111 hjih posluje na lokalnom nivou, sedam kompanija posluje i u regionalnim državama, dok tri kompanije svoje programe plasiraju na svetskom tržištu.

 

Ogromnu većinu kompanija u ovoj oblasti čine mikro i mala preduzeća, a u istraživanju se navodi da, ako bi se izuzele pomenute tri kompanije koje posluju na globalnom nivou, čak 98 odsto preduzeća iz niše bila bi mikro i mala preduzeća.

 

Bez obzira na to što je broj globalnih i regionalnih igrača gotovo zanemarljiv u poređenju sa ukupnim brojem kompanija za razvoj poslovnog softvera u Srbiji, čak polovinu ukupnih prihoda od prodaje softvera donele su upravo veće kompanije.

 

Šezdeset odsto od oko 2000 zaposlenih u ovoj industriji radi u malim preduzećima. Pomenuto istraživanje je pokazalo da razvojni tim kompanije kojoj su poslovni softveri primarna delatnost broji do tri člana, a da je prosečna starost preduzeća 14 godina, uz zanimljiv podatak da je približno jednak broj kompanija u ovoj oblasti nastao u poslednjoj deceniji prošlog i u prvoj deceniji ovog veka.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.