Koji poslovni softveri su najzastupljeniji u Srbiji

Proizvođači poslovnog softvera u Srbiji se najčešće odlučuju za razvijanje ERP rešenja (Enterprise Resource Planning). Prema istraživanju „Poslovni softver u Srbiji 2014“, koje je sproveo sajt PoslovniSoftveri.net, čak 62,3 odsto proizvođača svrstava svoj glavni produkt baš u ovu kategoriju.

 

ERP rešenja su kompleksni poslovni programi, namenjeni većim kompanijama, koji olakšavaju poslovanje svakog pojedinačnog segmenta rada, ali i integrišu sve te činioce u jedan sistem. Ovakvi softveri pomažu u upravljanju i donošenju odluka, kako u poslovnim ili kadrovskim, tako i u finansijskim pitanjima. Svrha svakog ovakvog rešenja je lakše i preciznije upravljanje svim poslovnim procesima. Takođe ERP sistemi omogućavaju tačno praćenje finansija, prometa dobara i usluga.

 

Interesantno je da autori pomenutog istraživanja u skoro 16 odsto slučajeva od proizvođača poslovnih softvera nisu mogli da dobiju odgovor kom tipu rešenja njihovi programi pripadaju. Kada je reč o ostalim kategorijama, 6 odsto proizvođača poslovnog softvera se primarno bavi POS rešenjima (Point Of Sales), to jest programima koji služe kao računarske kase u maloprodajnim objektima i predstavljaju savremenu zamenu za klasične kase. Dalje, CRM programi (Customer Relatioship Managment) su primarna delatnost oko 5 odsto kompanija koje se bave izradom poslovnog softvera, a u sličnom procentu su zastupljeni i ECMS programi (Enterprise Content Managment System).

 

Kome proizvođači namenjuju svoje programe

 

Najveći broj poslovnih programa u Srbiji se proizvodi za kompanije u oblasti veleprodaje i maloprodaje (43 odsto poslovnih programa). Oko 18 odsto rešenja namenjeno je preduzećima iz oblasti proizvodnje, a 12 odsto olakšava rad kompanijama koje se bave poslovnim uslugama, poput knjigovodstva.

 

Istraživanje je pokazalo da je čak 75 odsto softverskih rešenja namenjeno mikro, malim i srednjim preduzećima, što je i logično s obzirom na udeo takvih preduzeća u ukupnom broju preduzeća u Srbiji.

 

Desktop aplikacije su i dalje dominantne, kada je reč o samoj tehnologiji. Bezmalo polovinu poslovnih programa čine desktop aplikacije, dok su takozvana cloud rešenja zastupljena u oko 20 odsto slučajeva.

 

S obzirom na to da su ranija istraživanja pokazala da jedva svaka deseta kompanija u Srbiji koristi neko od ERP rešenja, logično je pretpostaviti da će taj broj u budućnosti biti sve veći. S druge strane, ERP rešenja su više namenjena većim kompanijama, sa slojevitim procesom poslovanja, a većina ovdašnjih preduzeća spada u mala ili srednja. Njima u poslovanju možda čak i nije neophodan kompleksni ERP sistem. To ukazuje na činjenicu da u budućnosti ima prostora i za razvijanje poslovnih softvera namenjenih konkretnim delatnostima i manjim preduzećima.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.