Knjigovodstveni softveri postali neophodni

Knjigovodstveni softveri postoje već dugo i cilj im je da posao učine lakšim, da ubrzaju proces rada, ali i da povećaju pouzdanost, odnosno da smanje mogućnost da se „provuče“ neka greška. Međutim, u Srbiji još uvek funkcioniše određen broj manjih knjigovodstvenih agencija do kojih knjigovodstveni softveri još uvek nisu stigli. Dakle, tamo se posao i dalje obavlja ručno. Naravno da je pitanje trenutka kada će ovakve agencije morati da se prilagode zahtevima novog doba, ili će u suprotnom izgubiti trku.

 

Polako i država počinje da smanjuje značaj klasične „papirologije“ na uštrb elektronske dokumentacije. Tako se sada poreska prijava obavlja elektronskim putem, a logično je da će slično biti i sa ostalom dokumentacijom. Nije potrebno mnogo mašte da bismo shvatili da u budućnosti najverovatnije klasična dokumentacija verovatno neće biti zastupljena ni približno današnjem broju.

 

Knjigovodstveni softveri - razlike

 

Kada su u pitanju knjigovodstveni softveri, na ovdašnjem tržištu zaista postoji raznolika ponuda istih. Od kompleksnih i skupih, pa sve do onih besplatnih. Gledanje cene svakako nije pouzdan način da izaberete knjigovodstveni program. I to važi podjednako i za besplatne ili jeftine, kao i za skupe. Skupi i složeni knjigovodstvni softveri ne moraju nužno da budu odgovarajući za vas i vaš posao. Veliki broj funkcija ne znači ništa ako je proces rada suviše složen. Na kraju krajeva, knjigovodstveni softveri i jesu napravljeni kako bi olakšali i ubrzali posao i ako rad u njima zahteva previše vremena, onda sam program gubi smisao. Dakle, pri izboru se treba fokusirati samo na vlastite potrebe.

 

Dobar knjigovdstveni program vam mora omogućiti da dobro ogranizujete arhivu, kako po klijentima, tako i po godinama. Ovo znači i da treba da obratite pažnju na uslove koje vam nudi proizvođač nekog programa. Naime, neki knjigovodstveni programi, to jest njihova osnovna verzija, možda jesu povoljniji od drugih po ceni, ali obratite pažnju na to da li njihova cena raste u zavisnosti od broja vaših klijenata. Kad pomnožite cenu nadogradnje programa sa brojem svojih klijenata, možete doći do cifre koja vam i nije toliko isplativa kao što se u prvi mah činilo.

 

Neretko se ispostavi da je jeftinije zapravo skuplje. Sasvim je slično i sa besplatnim programima za knjigovodstvo. Naime, obim posla i broj funkcija koje oni mogu da obave može se ispostaviti toliko malim, da vam onda i nisu od neke pomoći u radu. Da ne bi došlo do konfuzije, knjigovodstveni softveri koje želite da koristite bi trebalo da obuhvataju sve delove vašeg posla, odnosno sve operacije koje obavljete radeći za jednog klijenta, a ne da nešto radite uz pomoć programa, a drugi deo posla ručno ili u drugom programu. Takođe obratite na pomenuto ograničavanje broja klijenata, da ne biste došli u neugodan položaj kada se vaš posao jednom razvije i potrebe prevaziđu ono što program nudi.

 

Pored knjigovodstvenih softvera, SVM vam nudi ujedinjena poslovna rešenja, koja objedinjuju sve segmente vašeg poslovanja, od knjigovodstva, preko poreskog savetovanja, do hardverdske i softverske podrške.

 

Budite slobodni da nas kontaktirate u vezi sa bilo kojom od navedenih usluga. Više o poslovno-informacionom sistemu iz naše ponude pogledajte ovde, a posebno izdvajamo poslovni program Syntegra.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.