Kakav oblik preduzetnika da budem: onaj koji je samooporezivan ili onaj sa isplatom lične zarade

Svi vi koji se razmišljate da pokrenete sopstveni biznis, a raspolažete određenim parama koje biste što pametnije da rasporedite, većinom se pitate koje su vam sve mogućnosti za smanjenje početnih rashoda na raspolaganju. Drugim rečima: kako da vam država ne otme vaše pare, dok ne postavite firmu na noge.

 

U ovom članku nećemo pokušati da vam damo tajni recept za čarobni napitak druida Aspiriniksa (ko je čitao NIŠRO FORUM izdanje Asteriksa iz 80tih godina) ili možda pod popularnijim imenom druida Panoramiksa (ko je čitao Politikin Zabavnik i strana izdanja Asteriksa) kako da sačuvate vaše dražesne novce, ali pokušaćemo da vam damo pregled šta vas čeka ako se odlučite da budete jedna od ove dve forme preduzetnika.

 

panoramiks

 

Dakle, u prošlom članku smo pisali o tome koje su vaše obaveze ako se odlučite da budete paušalno oporezovani preduzetnik (popularno: paušalac) a u ovom članku pišemo o već malo ozbiljnijoj formi vaše firme: dilemi između

1. preduzetnika koji se odlučio na samooporezivanje

2. i preduzetnika koji se pored tog samooporezivanja odlučio i na isplatu lične zarade.

 

I evo nas: Od izvora dva putića (treći „paušalni“ putić, smo već obradili, ali ćemo ga ovde opet pominjati). Svaki ima svoje prednosti i mane, pa hajde da ih malo pogledamo.

 

Samooporezivani preduzetnik

 

Onda kada započinjete sopstveni biznis i niste sigurni kako će isti funkcionisati, imate ideju, a nemate baš tržište, spremni ste na manji rizik (u prevodu na srpski: Ma daj, skočiću u hladnu vodu, pa ću usput naučiti da plivam), najbolje bi bilo da se rešite za ovaj model oporezivanja, jer je on odlično rešenje za sve koji imaju male ili neredovne prihode.

 

Samoopo …. šta?

 

Znamo, znamo. Komplikovan naziv za nešto što se računa jednostavno. Pa hajde i to da objasnimo. Samooporezovani preduzetnik ovaj naziv je dobio zato što se iznos dažbina (poreza i doprinosa ukupno) računa na osnovu toga što ste kao preduzetnik po prirodi stvari fizičko lice, sa jedne strane, a firma – po ekonomskoj suštini, sa druge strane. Prihod ostvarujete kao fizičko lice, a onda, od tog ostvarenog prihoda (kako kažu - prihoda na „samostalnu delatnost“), plaćate dažbine (tj. samooporezujete se). Te dažbine možete sami da računate, ali ih u praksi umesto vas računa vaš knjigovođa (sem ako ste i sami knjigovođa preduzetnik, pa ga zaista sami i računate :)). Drugim rečima, na sopstveni prihod računate i plaćate porez - samooporezujete se, a nije vam porez određen unapred rešenjem poreske uprave, kao što je slučaj kod paušalca.

 

Pa koliki porez onda plaćam kao samooporezivani preduzetnik?

 

Na svaki prihod koji firma ostvari moraju se plaćati sledeće dažbine: socijalni doprinosi (trenutno 37,8%) i porez na prihod (trenutno 10%). Ukoliko je taj prihod manji od minimalne osnovice doprinosa, doprinose ćete plaćati na tu - minimalnu osnovicu. Što znači, koliko god malo radili i prihodovali, ipak postoji fiksni iznos (trenutno oko 22000) na koji morate da obračunate 37.8% socijalnih doprinosa, dakle, trenutno oko 8300 dinara.

 

Ovi visoki procenti dažbina se generalno smatraju najvećim nedostatkom ovog tipa oporezivanja, ako imate već dobro razrađen biznis, ali, sa druge strane, on je povoljan i fer, jer itekako može odgovarati početnicima koji će, na ovaj način, plaćati dažbine u skladu sa ostvarenim prihodima poslovanja.

 

Ostale informacije

 

Kao što je već rečeno, socijalne doprinose ne možete računati na iznos manji od minimalnog, što konkretno znači da biste i u slabijim mesecima morali da plaćate oko 8.300 dinara mesečno (po trenutno važećim propisima).

 

Međutim, kako je oporezivanje ove forme preduzetnika fleksibilno i u zavisnosti od Vašeg prihoda, to znači da ćete imati na raspolaganju mogućnost da ne plaćate unapred određeni paušalni porez u mesecima u kojim slabije poslujete, koji npr. kod nekih vrsta paušalaca ume da bude mnogo veći.

 

Ovaj tip oporezivanja zahteva vođenje poslovnih knjiga, barem po principu prostog knjigovodstva, što je ipak dodatni trošak. Međutim, ukoliko ste na početku biznisa, treba razgovarati i pregovarati sa knjigovođama oko realnog utroška vremena i obima posla, te na osnovu toga dogovoriti realnu cenu. Ovo je svakako stvar pregovora i sluha knjigovođa za vašu preduzetničku ideju.

 

Ovo je dakle najpovoljnija opcija poslovanja, kada:

 

 • Imate preduzetničkog duha, imate nešto novca koje želite da uložite u vaš biznis
 • Nemate stalne prihode ili ste oprezni u početku, ne morate plaćati paušalni iznos (koji ume da bude nezgodno visok, u pojedinim slučajevima)
 • Želite možda da se bavite i prometom robe, proizvodnjom, a ne samo uslugama
 • Imate knjigovodstvo koje će razumeti vaše potrebe u početku

 

Ako Vam se, pak, poslovanje razvije i stabilizuje, onda je uvek predlog da pređete na sledeću opciju.

 

preduzetnik moler

 

Preduzetnik sa isplatom lične zarade

 

Ovaj tip oporezivanja najbolji je izbor za one koji imaju razvijen biznis ili već ugovorene poslove koji će im omogućiti solidnu godišnju zaradu. Naime, njegova najveća prednost jeste u tome što preduzetnik nije ograničen vrstom delatnosti i godišnjim iznosom prometa koji ne sme da dostigne, odnosno za njegovo odobravanje i sprovođenje nema dodatnih uslova (kao kod paušalaca).

 

Znači, ovaj tip se i samooporezuje, a još i plaća neke poreze na zaradu ?

 

Pa koliko to poreza plaća u ovom slučaju? Na prvu loptu, opravdano pitanje. Da, tačno je da se ovim vidom preduzetnik takođe samooporezuje, ali samo delom prihoda, a ostalim delom prihoda isplaćuje ličnu zaradu. Šta sad to znači? Pa, pošto je preduzetnik po prirodi fizičko lice koje obavlja delatnost, fer je dozvoliti mu pravo na ličnu zaradu. Sa druge strane, on je i pravno lice, pa onda mora da plati i porez na rezultat poslovanja (koji još zovemo dobit). Da ne bi plaćao doprinose po oba osnova (i na ličnu zaradu kao fizičko lice i na dobit kao preduzetnik – pravno lice), za taj deo koji je prikazan kao isplata lične zarade umanjuje se iznos osnovice na koju se računa porez iz poslovanja.

 

Koliki porez i doprinose plaća preduzetnik kad isplati ličnu zaradu?

 

Svoju zaradu preduzetnik može sam odrediti svaki mesec tako reći bez ograničenja, ali u praksi se obično uzima bar „minimalac“. Tako bi, primera radi, na neto iznos zarade od 24.000 dinara morao da plati oko 20.000 dinara doprinosa i poreza.

 

I tako, kad isplati 12 plata (12 ličnih zarada) i porez i doprinose na te plate, sva ta suma se priznaje kao trošak i za toliko se umanjuje godišnja osnovica za porez na rezultat poslovanja (pod uslovom da je ta plata isplaćena, a ne samo obračunata u poslovnim knjigama). Kad se taj rezultat izračuna, tada se plaća još samo 10% poreza na taj rezultat poslovanja preduzetnika, ovog puta kao pravnog lica. Nema plaćanja doprinosa na celu dobit, kao u slučaju samooporezivanja. Bez obzira što je rezultat poslovanja visok, procenat dažbina (tj. samo poreza) je 10%, što je bolje nego 47.8% (u slučaju kad bi se plaćali i doprinosi), i to se ujedno smatra i glavnom prednošću ovog načina oporezivanja. Te ako Vaš biznis prihoduje velike i stabilne iznose, ovo je možda i najpovoljnija opcija oporezivanja od 3 opcije oporezivanja preduzetnika, jer:

 

 • Ova opcija oporezovanja nije fiksna, nego zavisi od vašeg poslovnog uspeha
 • Koliko god visoka, jedan deo se da uštedeti isplatom lične zarade, i videćete na primeru, tako se može uštedeti od 20 do 40% u zavisnosti od godišnjeg prihoda
 • Porez na rezultat poslovanja je potom samo 10%, a doprinosi od 37.8% se ne plaćaju na rezultat poslovanja, kao kod preduzetnika sa samooporezivanjem.

 

Kako sve ovo izgleda na jednom primeru:

 

Preduzetnik radi i zaradi za godinu dana 500 000 dinara, kad odbije sve troškove koji mu se priznaju. To je njegova dobit na koju bi trebalo da plati porez i doprinose. Pošto je to puno poreza i doprinosa (čak 47.8%) ispalo bi ta treba da plati čak 239 000 dinara. To nijedan preduzetnik ne bi želeo. Zbog toga je država 2013. godine uvela mogućnost da preduzetnik, sve što isplati sebi kao zaradu (tj. isplati ličnu zaradu), smatra se prihodom fizičkog lica i ne potpada pod dobit firme. Ostatak, koji nije isplatio kao ličnu zaradu, smatra se da je dobit preduzetnika kao firme, i na to se plaća samo porez od 10% (dakle ne i doprinosi). Pa ako je preduzetnik isplatio ličnu zaradu od 200 000 dinara, a na to obračunao sve poreze i doprinose, što je oko 160 000 dinara, na ostalih 300 000 dinara platiće samo 10% tj 30 000 dinara.

 

U zbiru, platio je :

 

 1. 160 000 dinara na poreze i doprinose kroz ličnu zaradu,
 2. 30 000 dinara na poslovnu dobit.

 

Ovo je u zbiru 190 000 dinara, što je manje za 49 000 dinara od toga da je izabrao da bude preduzetnik sa samooporezivanjem i bez isplate lične zarade. Dakle, u ovom slučaju, uštedeo je oko 20% novca potpuno legalnim putem, samo izborom drugačijeg načina plaćanja poreza. Kad su godišnji prihodi još veći, procenat uštede je još veći.

 

Ostale informacije

 

I ovaj tip oporezivanja podrazumeva vođenje makar prostog knjigovodstva koje mora prikazati stvarne prihode. Tokom vođenja poslovnih knjiga će se oporezovati prihod od poslovanja (10%) i lična zarada preduzetnika (porez 10% i doprinosi 37.8%).

 

Kako se doprinosi plaćaju samo za platu, a ne i za poslovnu dobit, ovo je, ponavljamo, najbolja opcija za preduzetnike-firme koje imaju visoka i stabilna godišnja primanja.

 

Zaključimo ovo upoređivanje:

 

 • i preduzetnik sa samooporezivanjem i preduzetnik sa isplatom lične zarade na kraju godine budu oporezovani, tačnije samooporezovani,
 • oba moraju da vode poslovne knjige, za razliku od paušalca
 • nijedan nema ograničenje u godišnjem iznosu prometa (kao što je slučaj kod paušalca)
 • preduzetnik sa isplatom lične zarade još isplaćuje sebi zaradu, na koju plaća poreze i doprinose, da bi na kraju izbegao plaćanje doprinosa na celokupan rezultat poslovanja.

 

Komentari (86)

Davorka on 05.11.2016 05:14

U radnom odnosu sam.Zelim da otvorim radionicu sapuna kao dodatnu delatnost.Kako mi se najbolje isplati da to uradim da bi imala najmanje troskove poreza a da mogu prodavati svoje proizvode na veliko i malo.Hvala

Odgovori

SVM Support on 06.11.2016 22:51

@Davorka,
Zavisi od veličine prometa sapunima. Za početak, ako nemate puno klijenata i prodaćete tu i tamo neki sapun, bolje je biti preduzetnik sa samooporezivanjem. Ako imate u planu da već u prvoj godini imate prihode takve da vam oni prevazilaze prosečnu zaradu u Srbiji, onda bismo preporučili da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.

Dragana Ristić on 12.11.2016 23:21

Poštovani,
Da li je moguće biti preduzetnik iako ste u radnom odnosu?
I da li postoje niži troškovi registracije i mesečnih obaveza od preduzetnika sa samooporezivanjem, ukoliko želim da otvorim (za početak) on-line prodavnicu sapuna i robe za dekoraciju kuće.
Hvala

Odgovori

SVM Support on 13.11.2016 16:48

@Dragana Ristic,
Moguće je biti preduzetnik iz radnog odnosa.
Troškovi registracije tj. osnivanja su jednaki u sva tri oblika preduzetništva.
Mesečne obaveze zavise od toga da li se odlučite da budete preduzetnik sa samooporezivanjem ili sa isplatom lične zarade.
Ako želite da otvorite on-line prodavnicu sapuna i robe za dekoraciju kuće, pretpostavljamo da će u početku biti potrebno poraditi na marketingu i to preko interneta, pa smatramo da je bolje da budete preduzetnik sa samooporezivanjem, jer tako možete prijaviti mnogo manju akontaciju poreza na dobit (tj. na dohodak građana), pa prvih 12 meseci ako ne ide biznis bar čuvati novce za marrketing.
Pa ako do kraja godine ne bude išlo, neće vas iznenaditi velika cifra dobiti na kraju godine.
Ovaj slučaj ne preporučujemo, ako smatrate da će posao dobro krenuti od samog početka.

Vukašin on 30.08.2017 23:22

Poštovani,

Hoću da otvorim knjigovodstvenu agenciju. U radnom sam odnosu kod drugog poslodavca, na radnom mestu Direktor.
Da li je moguće da budem preduzetnik sa samooporezivanjem ili moram da isplaćujem lični dohodak.

Da li uopše ima uticaja bilo kakve vrste to što sam u radnom odnosu kod drugog poslodavca?

SVM Support on 31.08.2017 12:47

@Vukasin,
Da li je moguće da budem preduzetnik sa samooporezivanjem ili moram da isplaćujem lični dohodak.
Moguće je da budete i jedno i drugo.

Da li uopše ima uticaja bilo kakve vrste to što sam u radnom odnosu kod drugog poslodavca?
Nema smetnji da otvorite preduzetničku knjigovodstvenu agenciju. Ima uticaja što ćete za sebe na agenciji plaćati samo porez i PIO doprinos, ako ostanete zaposleni kod drugog poslodavca.

Marko Petric on 01.02.2017 22:07

"Tako bi, primera radi, na neto iznos zarade od 24.000 dinara morao da plati oko 20.000 dinara doprinosa i poreza". Zar ne treba 47.8%?

Odgovori

SVM Support on 13.02.2017 19:49

@Marko Petric,
Ne treba 47.8%. To se odnosi na porez, doprinos na teret poslodavca i doprinos na teret zaposlenog ako se računa od bruto zarade. U ovom primeru je dat procenat od neto zarade.

aleks on 27.03.2017 22:50

Postovani ,
zelim da otvorim preduzetnicku radnju pa imam par pitanja:
1. ako mogu da budem preduzetnik iz radnog odnosa , i ako se odlucim za licnu zaradu , da li se u tom slucaju placaju svi porezi i doprinosi , jer ih vec placam na drugom mestu ?
2 .Kada sam preduzetnik sa licnom zaradom i na kraju obracunam i platim 10% na dobit, jel ono sto mi ostane mogu da podignem kao svoju dobit bez nekih novih oprezivanja ? I kako se ta dobit knjizi u bilansu stanja , na kom kontu ?
hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 06.04.2017 01:11

@Aleks,
1. Prema trenutno važećim propisima, u vašem slučaju, plaća se samo porez i PIO doprinos. Zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti se plaćaju samo tamo gde ste zasnovali radni odnos.
2. Ono što vam ostane možete da podignete kao dobit, bez novih oporezivanja, obzirom da ste preduzetnik.
Dobit se knjiži na kontu klase 34.

Marija Mitrovic on 28.03.2017 22:56

Postovani,
htela bih da se registrujem kao preduzetnik, opredelicu se za samooporezivanje (ne isplatu licne zarade). U roku od 15 dana od registracije treba da predam poresku prijavu za akontaciono utvrdjivanje poreza na prihode od sam. delatnosti, pri cemu procenjujem rezultat na kraju godine i placam akontacije poreza. Moje pitanje glasi: da li do konacnog utvrdjivanja neto prihoda imam pravo da ga podizem do kraja godine, a na osnovu procene u poreskoj prijavi, odnosno da li je dozvoljeno unapred podizati "dobit" novoosnovanog preduzetnika?

Odgovori

SVM Support on 06.04.2017 01:19

@Marija Mitrovic,
Dozvoljeno je unapred podizati dobit, prema trenutno važećim propisima.
Savet je da se držite onog što ste prijavili za akontaciono utvrđivanje poreza, tj. da ne preterujete.

Dusan on 15.04.2017 17:08

Prvo, hvala na odlicnom tekstu i pojasnjenju ionako komplikovane teme :)...
Moja pitanja su sledeca...

1. Ukoliko se ocekuje veci prihod (recimo $5,000+ na mesecnom nivou - posto ce se prihod ostvarivati u inostranstvu i odatle ce i biti isplacivan (konkretno SAD)), koliko sam razumeo, onda bi u tom slucaju najbolja opcija bila samooporezivanje sa licnom isplatom?

2. Takodje, ako je na primer mesecni prihod $5,000 i odlucim se za samooporezivanje sa licnom isplatom od $2,000, da li je onda moja sledeca racunica tacna...

Porezi i doprinosi od 47,8% idu na tih $2,000 licne isplate, sto bi znacilo ($2,000 + $956 (za poreze i doprinose) = $2,956)
Onih 10% poreza dakle placam na preostali iznos od $2,044? (sto bi bilo jos $204,4)

Dakle, ukupni porezi i doprinosi koje bih placao na $5,000 mesecnog priliva bi bili $956 + $204,4 = $1,160.4
Da li sam dobro izracunao ili sam opet sve pobrkao :)?

Odgovori

SVM Support on 17.04.2017 08:47

@Dusan,
Sve ste dobro izračunali ! Saglasno našem primeru.
Drago nam je da nekom ko nije u materiji smo pomogli da sam shvati koji mu je trošak.

Mikula on 18.04.2017 03:53

Da li preduzetnici sa isplatom licne zarade placaju godisnji porez na dohodak gradjana? Da li se pri utvrdjivanju iznosa ovog poreza gleda samo isplacena zarada ili i dobit preduzetnika koja se takodje moze slobodno podici? Recimo u pomenutom slucaju od $5000 mesecno, godisnji iznos je veci od 6 prosecnih plata, pa je, ako sam dobro shvatio, delom predmet tog "ekstra poreza" od dodatnih 10 ili cak 15%. Da li sam u pravu i kakva bi onda racunica bila za taj konkretan primer? Hvala.

SVM Support on 25.04.2017 23:15

@Mikula,
Preduzetnici sa isplatom lične zarade plaćaju godišnji porez na dohodak građana.
Pri utvrđivanju poreza gleda se dohodak građana, koji se računa kao razlika prihoda i rashoda. U rashode spadaju trokšovi isplaćene lične zarade preduzetniku, a dobit preduzetnika ne.
Dobro ste shvatili, dobit od $5000 mesečno je delom predmet ekstra poreza od dodatnih 10 ili čak 15%.

Kristina Sujkic on 19.07.2017 01:40

A zar nije bolje da se kao licna zarada prijavi $500
U tom slucaju se 47.8% poreza I doprinosa placa na $500 (sto je jednako $239). Na ostatak od $4500 se placa samo 10% ($450).
Da li je moguce onih 10% umanjiti ukoliko postoje realno pokriveni troskovi poslovanja (tipa poslovna putovanja i troskovi nastali na istim)?

SVM Support on 19.07.2017 10:40

@Kristina Sujkic,
1. Zar nije bolje da se kao lična zarada prijavi 500$? Jeste bolje, ako gledate samo šta će preduzetnik trenutno da plati državi, a šta će da ostane preduzetniku. Vezano za doprinose, naročito za penziono i invalidsko osiguranje, nekom odgovara da plati više doprinosa, jer mu to utiče na krajnji obračun za penziju - u budućnosti.
2. Da li je moguće 10% poreza umanjiti? 10% je uvek 10%, ali se može osnovica na kojih se računa tih 10% umanjiti knjiženjem troškova koji se prema zakonu mogu priznati kao rashod za tu poslovnu godinu.

babymoon on 07.06.2017 12:51

Da li je za početak, za otvaranje butika najbolje samooporezivanje, dok se ne razradi radnja?
I da li ako se prijavim na samooporezivanje kasnije ako daj bože :D krene biznis mogu da se prebacim na system lične zarade?
jedno pitanje malo izvan teme, da li preduzetnici identično kao I doo mogu da uvoze robu?

unapred hvala!

Odgovori

SVM Support on 07.06.2017 16:32

@Babymoon,

Upravo tako bismo mi postupili: prvo bismo prijavili samooporezivanje. Isplata lične zarade treba da dođe možda tek nakon 3 godine.
Preduzetnici, sem paušalno oporezovanih (dakle oni koji prijavljuju samooporezivanje i oni koji su sa isplatom lične zarade), mogu da uvoze robu, kao i d.o.o.

Darko on 08.06.2017 16:15

Poštovani,
Otac mi je vlasnik preduzetnicke radnje-penzioner.Dakle placa samo pausal i umanjen dop.za PIO.Ja sam ostao bez posla.Da li postoji neki nacin da on sad vlasnistvo prenese na mene i da ja pocnem sebi da placam doprinose za zdravst.pio i nezaposlene ali ne i isplatu plate da bih izbegao knjigovotstvo kao dodatni trosak.Kapiram da neko mora da placa doprinose on ili ja ili obojica, da li to prokurom moze da se resi?ili kako vec?Sta je najbolje ili da on ugasi radnju a ja je otvorim sto su tek peripetije???

Odgovori

SVM Support on 09.06.2017 00:25

@Darko,
Preduzetnik je po prirodi stvari fizičko lice poslovno sposobno da obavlja nekakvu delatnost u cilju ostvarivanja prihoda (tako to definiše Zakon o privrednim društvima). Prema tome, vlasnik radnje, vaš otac je to fizičko lice. Radnju na neki uobičajen način ne možete naslediti, ali postoje izuzeci:
U slučaju smrti ili gubitka poslovne sposobnosti preduzetnika, naslednik može nastaviti obavljanje delatnosti na osnovu rešenja o nasleđivanju ili međusobnog sporazuma o nastavku obavljanja delatnosti, koji potpisuju svi naslednici, odnosno članovi porodičnog domaćinstva.
Poslovno sposobni naslednik može nastaviti obavljanje delatnosti preduzetnika i za života preduzetnika ako to pravo vrši na osnovu raspodele zaostavštine za života u skladu sa propisima kojima se uređuje nasleđivanje.
Razmislite da li možete da iskoristiti mogućnost gubitka poslovne sposobnosti preduzetnika, obzirom da je otac penzioner.

Druga varijanta je da otac ugasi radnju a vi da je otvorite.

Milica Ostojic on 12.06.2017 08:23

Postovani,
Vlasnik sam preduzetnicke radnje, pausalac (4 godine do penzije), a moja cerka takodje ima svoju radnju iste delatnosti u drugom gradu i takodje je pausalac. Planiramo da jedna od nas dve onu drugu radnju prijavi kao jedinicu van sedista. Da li je u toj varijanti isplativije ostati na pausalu ili preci na neki drugi nacin placanja poreza i doprinosa? Sem toga, posto bi jedna od nas bila vlasnik, u kom svojstvu bi morala biti ona druga? Da li to sto smo majka i cerka moze da pomogne da smanjimo troskove?

Odgovori

SVM Support on 12.06.2017 18:43

@Milica Ostojic,
Ne može jedna drugoj postati poslovna jedinica. Svaka od vas 2 je zasebna organizacija - preduzetnik. Zato bi jedna od vas mogla (ali ne i morala) da ugasi radnju, pa da ova druga prijavi poslovnu jedinicu u drugom gradu. Isplativije je da ostanete na paušalu samo ako druga nije ni na koji način neće biti prijavljena u radni odnos.
Odnos majka ćerka ne može da pomogne da smanjite troškove poslovanja.
Sve u svemu, po nama, čini nam se da je bolje da ostane ovako kako je.


Đorđe Zdjelar on 06.07.2017 09:14

Poštovani,
od skoro sam penzioner i želeo bih otvoriti radnju za ispitivanje električnih instalacija oblika samooporezivanja.
Da li, kao penzioner, moram platiti gore pomenuti iznos od 8.300 dinara plus još 10 posto na dobit (ako je ima).

Odgovori

SVM Support on 09.07.2017 22:30

@Đorđe Zdjelar,
Ako se odlučite za samooporezivanje, pošto ste penzioner, plaćate samo doprinos za penziono i invalidsko osiguranje 26%, i porez na dohodak građana 10%. Ne plaćate sva tri doprinosa, tj. ne plaćate zdravstveno osiguranje (jer ste osigurani po osnovu toga što ste penzioner) i ne plaćate osiguranje od nezaposlenosti (jer sigurno više nećete biti nezaposleni, jer ste u penziji).
Dakle, vaš iznos bi bio manji za oko 25% od gornjeg iznosa 8300 dinara, ako biste se odlučili da vam takva bude mesečna akontacija kao u primeru.

Ivan Ignjatovic on 09.07.2017 23:39

Postovani,
Zeleo bih da postanem preduzetnik,bavim se privatno renoviranjem i adaptacijom poslovnih i stambenih objekata,zavrsnim radovima u gradjevinarstvu.Zbog vase strucnosti se obracam vama da me posavetujete kako bi bilo najbolje da postanem preduzetnik dok ne razradim posao.Da li kao pausalac,kao samooprezovani preduzetnik ili preduzetnik sa isplatom licne zarade.Unapred zahvalan na izdvojenom vremenu za citanje mog zahteva.Pozdrav

Odgovori

SVM Support on 10.07.2017 01:55

@Ivan Ignjatovic,
Po nama, za prvu godinu najisplativije može biti preduzetnik sa samooporezivanjem - uz sve mane i prednosti koje su gore opisane.
Ali ako ste sigurni da će posao da dobro ide (barem preko recimo 3 miliona dinara za godinu dana), onda je možda bolje biti preduzetnik sa ličnom zaradom, jer ćete na taj način razlakšati mesečni iznos dažbina koje treba platiti.
Da budete paušalac, to vam ne savetujemo, jer ako budete šifra delatnosti iz oblasti građevinarstva, pripadate četvrtoj grupi koja ima najveću polaznu osnovicu, i u tom smislu očekuje se najveći mesečni paušalni iznos poreza.

Aleksa on 16.07.2017 20:58

Poštovani, potpuno sam nov u ovoj materiji i verovatno će moja pitanja zvučati potpuno smešno. Postoji mogućnost da mi se u skorije vreme ukaže prilika za izvoz određene sirovine u inostranstvo, a kako stvari stoje ja bih morao da vodim posao i zanima me koji modalitet da odaberem i kako uopšteno funkcionišu stvari sa plaćanjima državi. Konkretno, u početku sam mislio da se registrujem kao preduzetnik (recimo sa samooporezivanjem) gde se državi plaćaju dažbine svakog meseca u zavisnosti od visine prihoda (u najmanju ruku 8000 i nešto rsd koliko ste naveli), ono što mene tačno zanima, ako ne bih plaćao ličnu zaradu, kako mogu taj novac sa računa podići, da li se mora čekati kraj fiskalne godine ili se u svakom trenutku može koristiti taj novac za lične potrebe? I ako može, da li se i šta plaća na kraju f.godine?
Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 16.07.2017 22:31

@Aleksa,
Novac možete podići uz pravdanje troškova poslovanja (prilaganje gotovinskih računa) ili kao unapred dignutu dobit od poslovanja (što vam iz menadžerskih razloga ne preporučujemo u prvoj godini). Uz tu dobit dužni ste da platite i državi 10% poreza, obzirom da ste preduzetnik.
Na kraju godine (tačnije, po prijavi poreskog bilansa), plaća se razlika između uplaćenih akontacija poreza na dobit i obračunatog poreza na dobit.
Ovo znači: Na primer: ako ste prijavili da će vam dobit u prvoj godini poslovanja biti 1200 dinara, i plaćali akontaciju 12 meseci po 100 dinara svaki mesec, a obračunat porez na dobit za kraj godine iznosi 1500 dinara, onda ste dužni da uplatite još 300 dinara državi.
Ako bi vam obračunati porez na dobit bio manji od 1200 dinara, onda ne biste bili dužni da platite ništa. To se zove "poreski kredit" tj. vi ste iskreditirali državu davajući joj više novca nego što ste bili dužni. Međutim, ti novci ne bi bili zarobljeni i bačeni, nego bi se prebili u obračunu poreza za sledeću fiskalnu godinu.

Ljiljana Radovanović on 24.07.2017 11:46

Poštovani,
želela bih da otvorim dopunsku delatnost iz radnog odnosa. Dopunska delatnost bi se odvijala kroz rad i otvaranje psihološkog savetovališta. Obzirom da radim na poslovima stručnog saradnika u osnovnoj školi da li ovakvo otvaranje ne predstavlja sukob interesa, i kako je najbolje prijaviti za oporezivanje i plaćanje drugih nadoknada.
Hvala unapred
Ljiljana Radovanović

Odgovori

SVM Support on 24.07.2017 23:47

@Ljiljana Radovanovic,
Nije nam baš najjasnije koja su dva interesa u sukobu. Pod pretpostavkom da je poslodavac u osnovnoj školi u sukobu interesa sa vašom budućom potencijalnom dopunskom delatnošću, tu ne vidimo sukob. Čak i da postoji sukob interesa, morate pogledati da li u vašem ugovoru o radu ili drugoj vrsti angažovanja u osnovnoj školi u kojoj radite postoji neka klauzula zabrane konkurencije. Ako postoji, to su onda delatnosti koje ne biste smeli da obavljate dok ste zaposleni (ponekad je to u ugovorima zabranjeno čak i nekoliko godina nakon isteka tog ugovora).
Što se nas tiče, obzirom da je ovo usluga - psihološko savetovanje, smatramo da će najjeftinije biti preduzetnik sa samooporezivanjem. Možda, ako ste u nekoj nerazvijenoj opštini bude jeftinije da otvorite paušalnu radnju (pod uslovom da je ta delatnost dopuštena da se obavlja kao paušalna delatnost).

Dusan on 25.07.2017 18:45

Postovani, u stalnom radnom odnosu sam. Nakon sto se registrujem kao preduzetnik zanima me koji od gore navedenih modela da izaberem zbog specificnosti posla koji bi obavljao.
Naime prva tri meseca od osnivanja agencije nece biti prihida, samo rashodi ( marketing).
Koji model izabrati za placanje poreza, ako bi, nakon tri pocetna meseca poslovanja, prihod na godisnjem nivou iznosio oko 15000€?

Odgovori

SVM Support on 25.07.2017 20:56

@Dusan,
Prve godine budite preduzetnik sa samooporezivanjem, a od sledeće godine se prijavite da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.
Ako vam je važno da skidate novac sa računa bez pravdanja troškova, onda ćete uz verovatno malo veći iznos poreza moći da prođete i kao paušalac - dokle god vam prihodi u poslovnoj godini ne prelaze 6 miliona.

Petra on 26.07.2017 22:43

U stalnom radnom odnosu sam kao dipl menadzer (finansije). Otvorila bih proizvodnju torti i kolaca na veliko i malo kao dopunsku delatnost. Da li postoji sukob interesa i koji vid oporezivanja mi predlazete?

Odgovori

SVM Support on 28.07.2017 14:12

@Petra,
Da li postoji sukob interesa možete videti jedino u vašem ugovoru o radu ili Pravilniku o radu vašeg poslodavca. Pogledajte da li piše nešto u klauzuli o zabrani konkurencije.
Predlažemo da budete preduzetnik sa samooporezivanjem prve godine, a ako dobro krene biznis, od sledeće godine da se prešaltujete da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.

Marko Stankovic on 08.08.2017 14:10

Postovani,

planiram otvaranje online radnje, koja bi se bavila prodajom robe (direktno od magacina u Kini do inostranog kupca), bez ikakvog uvoza robe kod nas.

Da napomenem samo da planiram da sam uplacujem zdravstveno i penzijsko osiguranje preko nekog privatnog fonda, bilo u nasoj zemlji ili van nje, nebitno je.

Zanima me koji bi model najvise odgovarao u ovom slucaju (pausalac ili nesto drugo) i da li sam u obavezi da uplacujem doprinose u PIO, s obzirom na to da penzijsko i zdravstveno osiguranje ide preko privatnog fonda.

Hvala unapred!!!

Odgovori

SVM Support on 08.08.2017 17:11

@Marko Stankovic,
1. Najviše bi vam odgovarao preduzetnik sa isplatom lične zarade, ako je promet robe signifikantan. Ako je sporadičan, onda preduzetnik koji se samooporezuje. Paušalac ne možete da budete.
2. Obavezni ste da uplaćujete PIO, a i zdravstveno, jer privatni fond je vaše privatno pravo,a PIO je obavezno socijalno osiguranje, nezavisno od radnog angažmana. Zdravstveno je takođe obavezno, ako niste zdravstveno osigurani preko drugog osnova (npr. ako biste već bili u radnom odnosu ili biste npr. bili penzioner).

Milos on 18.08.2017 22:03

Poštovani,

Preduzetnik sam 4 godine bez PDV-a i isplacujem sebi platu, pa sam iz Vašeg teksta zaključio da sam u grupi samooporezivanje sa isplatom zarade. Imam par pitanja s obzirom da su se stekli uslovi da ostane nesto novca na računu kad se sve dažbine poplacaju, na koji način podici taj novac, naravno legalan?
1. Jel moze da se podigne kao dobit unapred i da li se odmah plati porez na prihod od 10%?
2. Koliko moze da se digne, postoji li neki limit?
3. Ako moze da se digne kao dobit unapred I plati odmah 10% porez na prihod, da li taj iznos, na kraju ulazi u obračun ili ne, s obzirom da je dignut i da je već plaćen porez na njega?
4. Još jednom da potvrdimo, porez na prihod preduzetnika je 10%?

Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 22.08.2017 12:11

@Milos,
Porez na prihod preduzetnika jeste 10% jer se na preduzetnika odnose odredbe zakona o porezu na dohodak građana.
Može da se podigne dobit unapred i da se plati porez na prihod 10%. Limit je onoliko koliko prognozirate da će biti dobit minus tih 10%.
Pitanje 3 je malo neprecizno: u koji iznos želite da uvrstite podignutu dobit ?

Jovan on 26.08.2017 11:50

Poštovani,

Poslodavac želi da ja, radeći za njega, otvorim kompaniju. On bi mi u tom slučaju isplaćivao platu, a ja bih morao da plaćam svoje poreze. Ako bi moja plata bila oko 60 000 dinara mesečno, kakvu kompaniju da otvorim da bi mi porezi bili što manji? Možete li mi pomoći da izračunam?
Uzgred, agenciju bih otvorio sa prijateljem koji bi dobijao istu platu, možda i tako mogu da smanjim troškove.

Unapred hvala.

Odgovori

SVM Support on 26.08.2017 23:07

@Jovan,
Otvorite preduzetnika sa samooporezivanjem, sa isplatom lične zarade.
Ako vam je važno da dižete gotovinu bez pravdanja troškova, onda otvorite paušalnu preduzetničku radnju. Ova opcija bi mogla biti skuplja, u zavisnosti od toga koliki bi vam porez država razrezala.
Ako hoćete da otvorite sa prijateljem koji bi isto dobijao sličnu platu kao što je vaša, onda otvorite paušalnu agenciju.

Dusko on 18.09.2017 11:26

Poštovani,

Trenutno sam zaposlen za stalno u jednoj IT kompaniji. Pored redovnog posla hteo bih da radim i neke privatne projekte koje bi mi klijenti plaćali preko računa. Da li je u tom slučaju najbolje da otvorim paušalnu preduzetničku radnju ili nešto drugo, nisam siguran šta mi je najisplativije? Kolike poreze i doprinose mesečno mogu da očekujem(za neku srednje razvijenu opštinu) i da li imam još neke obaveze pored toga (porez na dobit i sl). Takođe me zanima, pošto neću redovno imati te dodatne projekate, da li je moguće zamrzavanje i odmrzavanje preduzeća više puta u toku godine? I konačno, što se tiče adrese preduzeća, ako ne otvaram preduzeće na adresu iz lične karte nego na neku drugu, da li i kakva potvrda je neophodna?

Hvala unapred na odgovorima!

Odgovori

SVM Support on 18.09.2017 13:22

@Dusko,
Najbolje je da budete preduzetnik sa samooporezivanjem, dok nemate stalne prihode. Ako budete imali stalne prihode, najbolje je da budete paušalac.Poreze i doprinose u ukupnom iznosu možete da očekujete od nekih 6000 do 30000 mesečno, ugrubo rečeno.
Moguće je više puta zamrzavanje pravnog subjekta preduzetnik u toku godine, ali svaki put kad zamrznete firmu, ni na račun u banci ne možete primati novac.
Adresu preduzeća možete da otvorite na bilo koju adresu koja je stabilan objekat (nije neka baraka, privremeni objekat itd.).

Dusko on 12.10.2017 17:47

Imam još jednu nedoumicu, pa moram da postavim još jedno pitanje. Šta se paušalcu računa kao lični dohodak, koji bi ulazio u godišnji porez na dohodak građana? Da li se računa osnovica iz rešenja poreske uprave ili se raučuna sve što uđe na račun? Postoji naravno i treća varijanta da ništa od ovoga ne ulazi, ali je ona najmanje verovatna.

Odgovori

SVM Support on 13.10.2017 13:05

@Dusko,

Paušalcu se po našem mišljenju ne računa ništa od prometa preduzetnika u godišnji porez na dohodak građana, jer to nije lični dohodak tj. zarada u smislu zakona o radu.
+

Ivana on 18.10.2017 19:49

Pozdrav,
planiram da uvozim suplemente iz Evrope a da preduzece registrujem ba mamu koja je penzioner.Planirana zarada od ovog posla u toku prve godine ne bi prelazila 4 miliona dinara.Kako je najbolje registrovati se tj u kojoj varijanti se placaju najnize dazbine? Hvala.

Odgovori

SVM Support on 19.10.2017 05:31

@Ivana,
Vrlo je verovatno, ako je planirana zarada (a ne promet), dakle baš zarada oko 4 miliona dinara, da vam je najisplativije da se registrujete kao preduzetnik sa isplatom lične zarade. Na ovaj način ćete moći da umanjite troškove doprinosa na godišnjem obračunu poreza na dobit preduzetnika za vašu mamu, jer bi ih plaćali kroz isplatu lične zarade, pa bi na kraju godine platili samo porez od 10% na prikazanu dobit (zaradu) iz poslovanja.

Aleksandar on 21.10.2017 19:53

Postovani,

Zaposlen sam trenutno u IT kompaniji i zelim da predjem na pausalno operezivanje umesto klasicnog ugovora o radu.
Naravno, samo pod uslovom da mi je zarada manja od 6 miliona. Za vece zarade, koliko sam razumeo iz vaseg clanka, najbolje je biti preduzetnik sa isplatom licne zarade. Vezano za to imam par nedoumica:
- Ako unapred ne znam da li cu preci limit, da li mogu krenuti kao pausalac, pa ako predjem limit da se "prebacim" na preduzetnika sa isplatom licne zarade?
- Da li bih to morao da uradim odmah cim predjem limit, ili recimo 1 januara?
- Sta ako preduzetnik sa licnom zaradom predje limit od 8 miliona, da li mora da predje na PDV?

Hvala!

Odgovori

Aleksandar on 21.10.2017 20:29

Postovani,

Jos jedno pitanje vezano za preduzetnike sa isplatom licne zarade.
Kako preduzetnik moze koristiti dobit van licne zarade na koji je platio 10% poreza?
Da li se placa dodatni porez pre podizanju novca ili moze da se podize bez opravdanja kao kod pausalca?
Hvala!

Odgovori

SVM Support on 23.10.2017 17:23

@Aleksandar,
1) Možete krenuti kao "paušalac", nema nikakvih smetnji da se prebacite na preduzetnika sa isplatom lične zarade kasnije.
2) Ne mora odmah to da se uradi. Zahtev za paušalno oporezivanje se predaje svake godine do 30.11. za narednu godinu. Vi u suštini molite lokalnu samoupravu da ostanete paušalac, što dokazujete potvrdom o prometu iz banke do 30.11. za prethodnih 12 meseci.
3) Preduzetnik - bilo koji, koji pređe limit od 8 miliona, po sili zakona, mora da pređe na PDV.

SVM Support on 23.10.2017 17:26

@Aleksandar,
Preduzetnik sa isplatom lične zarade nema dodatni porez pri podizanju novca. To je slučaj samo kod društva sa ograničenom odgovornošću.
Međutim, preduzetnik koji nije paušalno oporezovan (popularni "paušalac") , dakle i onaj sa isplatom lične zarade, ne može da podiže novac bez opravdanja. To mu je ujedno i glavna mana.

Aleksandar on 23.10.2017 20:50

Hvala Vam na odlicnim odgovorima!

Imam jos jedno pitanje, da li mozete da date neki savet vezano za nemogucnost podizanja novca bez opravdanja?
Tacnije, da li postoje neka validna opravdanja koja bi mogla da se koriste u tom slucaju, kako bi dobili slicnu situaciju kao sa pausalcem?

SVM Support on 23.10.2017 22:09

@Aleksandar,
Postoje opravdanja za podizanje troškova koja bi preduzetnik koristio u slučaju redovnog poslovanja.
To su sve usluge koje se mogu platiti gotovim novcem (reprezentacija, hotelski smeštaj, putni troškovi, dnevnice itd.) za koje je potrebno pravdanje troškova.

Sasa on 24.10.2017 13:08

da li se koristi poreska olaksica od 11790, 00 dinara i na zaradu i na licnu zaradu preduzetnika ako je preduzetnik otvorio preduzetnucku radnju iz radnog odnosa?

Odgovori

SVM Support on 25.10.2017 12:19

@Sasa,
Koristi se. Tumačenje poreskih organa je sledeće:
Preduzetnik koji isplaćuje ličnu zaradu nije zaposlen sam kod sebe, pa ima drugi osnov za odbitak poreske olakšice u odnosu na osnov što je u radnom odnosu u drugoj firmi. I zato na oba mesta može da se koristi poreska olakšica.

Mimi on 07.11.2017 13:11

Postovani, sa koleginicom planiram da otvorim preduzetnicku radnju koja ce se baviti pisanjem tekstova pesama i komponovanjem.
Ono sto mene zanima jeste koji oblik nam savetujete (da li agenciju) i kako da se organizujemo, posto nas je dve? Kako da postavimo tu situaciju posto zelimo da obe snosimo jednake obaveze i imamo jednaka prava?
Ili ako mislite da je to nemoguce, ako mozete da nam date savet kako da se postavimo?

Takodje, bitno nam je da podizemo novac bez pravdanja, kao i da ne vodimo knjige jer su nam to dodatni troskovi.
Hvala unapred na odgovoru

Odgovori

SVM Support on 07.11.2017 15:13

@Mimi,
Ako su vaši uslovi kao što navodite, jedini način je da napravite paušalnu agenciju, ali da vaša međusobna prava regulišete nekim drugim vanposlovnim ugovorom, jer paušalnu agenciju možete otvoriti samo na jedno lice.
Čim se drugo pojavljuje kao zaposleni, to su troškovi veći.
Čim hoćete da imate jednake obaveze, to onda nije paušalac, nego ili ortačko društvo ili d.o.o., i tu su troškovi veći.

Za ostale detalje, možete nas kontaktirati na naš mejl.

Siniša Kozomara on 23.11.2017 00:57

Poštovani, planiram da otvorim piljaru , prodaja svežeg voća i povrća, pa me zanima sledeće . Iz svih komentara sam zaključio da je prve godine pametnije ići na samooporez, a kasnije na ličnu zaradu, pošto mislim da paušalac ne mogu da budem kao trgovina na malo voćem i povrćem ispravite me ako grešim mislim da sam našao da bi šifra delatnosti bila u grupi 42 pa od 2 do 7 tu negde, no nije ni bitno.
Pitanja su da li sam obzirom na proizvod obavezan da vodim još neku prateću dokumentaciju osim PK-1.
Pošto se roba nabavlja na kvantašu kako da se kupi ako se plati gotovinom( koji papir mi treba od prodavaca radi pravdanja troškova nabavke).
Ženini roditelji imaju registrovano nekomercijalno PG (gazdinstvo) da li i kako mogu da kupujem od gazdinstva jer mi je to glavni naum a ostatak da dopunim sa kvantaša ( imamo plastenike i dosta toga može da se proizvede tu) NISAM EVIDENTIRAN U GAZDINSTVU SAMO "POMAŽEM"
RAdio sam 9 godina u računovodstvu velike privatne kompanije ali sa PDV-om , akcizom , blagajnom i to mi je poznatije , a ovaj deo "prostog "knjigovods mi je manje poznat, ali bih naravno da knjige vodim sam.

Hvala unapred na izdvojenom vremenu kako za čitanje tako i za odgovor.

P.S. Ukoliko mi zatrebaju podrobnija uputstva možete mi pisati i direktno na mail.

Odgovori

SVM support on 18.12.2017 15:38

@Siniša Kozomara,
Evo preseka vaših pitanja i naših odgovora
Da li sam osim PK-1 obavezan da vodim još neke knjige ?
Obavezni ste da vodite sve zakonom propisane evidencije vezane za maloprodajne trgovačke objekte.
Koji papir mi treba od prodavaca ako robu nabavljam na kvantašu?
Ako je to poljoprivredno gazdinstvo treba vam otkupni list. Ako je običan trgovac, treba vam račun. Isto važi i za poljoprivredno gazdinstvo ženinih roditelja.
Knjige možete voditi i sami, prema našim zakonima na žalost ne postoji obaveza nekog sertifikata računovodstvenom znanju kao preduslov za vođenje knjiga i podnošenje završnog računa.


Siniša Kozomara on 23.11.2017 01:07

Još samo i sledeće da li sam obavezan da imam fiskalnu kasu i da uplaćujem svakodnevno pazar, za fiskalnu pitam jer se radi o pravoj piljari , samo voće i povrće. Gde mogu da nađem na koje troškove imam pravo u redovnom poslovanju kao piljara, kao i koji procenat od prometa može da se "potroši" na reprezentaciju.

HVALA UNAPRED

Odgovori

SVM support on 18.12.2017 17:00

@Siniša Kozomara,
Piljara treba da ima fiskalnu kasu, kao i da uplaćujete pazar u zakonskom roku.
U redovnom poslovanju kao piljara, imate pravo na reprezentaciju kao i kod ostalih delatnosti. Ne postoji procenat koji ograničava reprezentaciju, sem u smislu ograničavanja poreza na dobit.
Sem toga, postoji propisan procenat letnjeg i zimskog kala na voće i povrće u okviru kojeg možete otpisati robu (voće i povrće) bez plaćanja poreza na dodatu vrednost.
Za detalje pročitajte dokument "Uredba o količini rashoda (kalo, rastur, kvar i lom) na koji se ne plaća porez na dodatu vrednost" na sajtu poreske uprave.

Edina Fazlic on 17.12.2017 13:19

Postovani,
Da li Doo treba da plati porez ako jedan dan uplati osnivacki ulog od 100.000 dinara a sledeceg dana podigne novac i na izvodu pise kupovina materijala, a nema dokumentaciju za knjizenje tog materijala. Da li moze taj novac da se uplati u blagajnu i ako placaju racune gotovinski da taj novac koriste? Hvala

Odgovori

SVM support on 18.12.2017 17:05

@Edina Fazlić,
Pitanje je prilično konfuzno postavljeno, i ne vidimio kako ono ima smisla sa ovom temom. Molimo vas da pojasnite razložnije šta ste hteli da znate, ali na drugoj temi, npr. na:
https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/da-li-je-obeliks-trebalo-da-otvori-firmu-kao-d.o.o.-ili-kakvu-firmu-da-otvorim-drustvo-sa-ogranicenom-odgovornoscu-d.o.o.-ili-da-budem-preduzetnik

Nebojša Krstić on 27.12.2017 01:42

Poštovani,
Nešto mi nije jasno u vašem računu za Preduzetnika sa isplatom lične zarade.
Ako imam godišnji prihod od 500.000,00 dinara, a od toga isplatim plate u vrednosti od 200.000,00 dinara i platim porez 160.000,00 dinara (80%), onda mi od godišnjeg prihoda ostane 140.000,00?!
Na to se plati porez od 10%, što je 14.000,00 dinara.
To znači da je ukupan porez 174.000,00 dinara. Da li sam u pravu?

Kod Preduzetnika sa samooporezivanjem je 239.000,00 dinara (47,8%).

Tako da dolazimo do razlike od 65.000,00 dinara.

S poštovanjem,
Nebojša Krstić

Odgovori

SVM Support on 27.12.2017 10:23

@Nebojša Krstić,
Vi ste u pravu u slučaju kako ste naveli.
Naša pretpostavka je u startu da se tih 200 000 dinara lične zarade računa u troškove tokom godine, pa na to obračunavamo poreze i doprinose, da bismo ih uporedili sa situacijom koju ima preduzetnik sa samooporezivanjem koji ne isplaćuje ličnu zaradu.
U svakom slučaju, hvala na sugestiji, trebalo bi da napravimo konkretniji primer koji jasnije razjašnjava razliku i bolje objašnjava pretpostavke.

Branko Mladenovic on 02.01.2018 21:46

Postovani, nakon koliko vremena od dana registracije firme sledi placanje doprinosa? Sta sve spada u rashode firme prema kojim se umanjuje porez? Hvala

Odgovori

SVM Support on 03.01.2018 09:17

@Branko Mladenovic,
Doprinose plaćate do 15. u mesecu za prethodni mesec. Npr. do 15. avgusta za jul. Možete ih platiti i kasnije, ali onda vam država računa kamatu.
Šta sve spada u rashode firme prema kojim se umanjuje porez (na dobit): svi poresko priznati rashodi u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana odnosno porezom na dobit pravnih lica.

Živan Radovanović on 11.01.2018 23:32

Poštovani.
Paušalac sam već devet godina i sada mi se desilo da pređem 6 mil. prometa preko POSLOVNIH RAČUNA u periodu 01.01.17 do 30.11.2017, po rešenju Poreske uprave. PU se poziva na Zakon o porezu na dohodak građana, čl.40, st 2, tačka 4, koji kaže da ukupan promet u godini koja predhod godini za koju se utvrđuje porez, ne može biti veći od 6 mil dinara.
Primetićete razliku između PROMET PREKO RAČUNA i UKUPAN PROMET. Koliko ja znam , promet je fakturisana vrednost, a promet preko poslovnih računa su prilivi, koji mogu biti po raznim osnovima, i ne moraju biti jednaki fakturisanom prometu.
U mom slučaju , fakturisani promet je oko 5 mil za celu 2017, a priliva ima i po fakturama iz 2016, pa je zato iznos veći.
Sa ovakvim razumevanjem stvari, mislim da mogu da ostanem paušalac.
Treba mi vaše mišljenje o ovome, da li je promet u ovom kontekstu promet po fakturama ili prilivi novca na poslovni račun.

Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 12.01.2018 12:21

@Živan Radovanović,
Vaš rezon je ispravan i mi smo vašeg stava, ali stav Poreske uprave je upravo u skladu sa rešenjem Poreske uprave.
Naime, vi ste po definiciji preduzetnik koji bi trebalo da vodi poslovne knjige, a onda dokazujete da nemate mogućnost da vodite knjige i zato podnosite zahtev da budete paušalno oporezovani (trebalo bi svake godine). Da biste dokazali da imate uslov da budete paušalno oporezovani , vi dajete kao dokaz promet preko računa (koji slažemo se, nije isto što i fakturisani promet) koji treba biti ispod 6 miliona. Ako je poreska primetila da je promet preko računa preko 6 miliona, onda se upravo dešava što se i vama desilo. Nije baš fer, ali takvo postupanje Poreske uprave smo već imali prilike da vidimo.
Vi naravno imate pravo žalbe, samo vam mi ne možemo reći kakva su iskustva u tom slučaju. Znamo samo iz prakse da je stav Poreske uprave da u slučaju žalbe, mora postojati dobar i neoboriv razlog da bi promenila i preinačila rešenje protiv njihove koristi.
Možete se obratiti vašem advokatu ili pravniku za detalje oko mogućnosti i izvesnosti uložene žalbe.

Stefan Stefanovic on 14.01.2018 14:52

Postovani,

Imam jedno pravno pitanje za vas. Naime, vec sam zaposljen u drzavnoj firmi gde mi se uplacuju svi porezi i nameravam da otvorim firmu kako bih obavljao dodatnu delatnost "Fotografske usluge" sifra 74.20 koja je izuzeta od izdavanja fiskalnih racuna. Takodje posao ce se obavljati tokom 6 meseci godisnje dok za drugih 6 meseci ce biti veoma malo posla ili ga mozda nece ni biti. Obim posla bi bio veoma mali, verovatno do nekih 100.000 dinara mesecno u tom periodu.
-Moje pitanje glasi, koji mi je najbolji model oporezivanja uzimajuci u obzir da sam vec zaposljen i kako bi to izgledalo na primeru od tih fiktivnih 100.000 dinara prometa mesecno?
-Takodje obzirom da su fotografske usluge izuzete od izdavanja fiskalnog racuna, kakvih to moze da ima implikacija na samo oporezivanje odnosno, da li to nesto menja u bilo kojem vidu oporezivanja?
Divni ste sto nam pomazete i najljubaznije Vam hvala na tome.

Odgovori

SVM Support on 15.01.2018 09:06

@Stefan Stefanovic,
Najjednostavniji model oporezivanja bi bio paušalno oporezivanje, ukoliko posao organizujete tako da se smatra da imate stalno poslovno mesto, jer onda biste spadali u treću grupu po Uredbi o kriterijumima za paušalne delatnosti. Po pravilu, to bi trebalo da znači porez + PIO u ukupnoj vrednosti od 12000 do 20000 dinara mesečno i to je sve.
Mislimo da možete da prođete i jeftinije ako se odlučite za paušalca sa samooporezivanjem za ovako mali mesečni promet, ali onda ne možete skidati novac sa računa bez pravdanja, jer ste u obavezi da vodite poslovne knjige.
Drugo pitanje za evidenciju fiskalnog prometa: Evidencija prometa preko fiskalnog računa nema implikacija na veličinu poreza. Jedini dodatni trošak je kupovina, fiskalizacija (jednokratni trošak) i godišnje održavanje fiskalnog uređaja, što naravno nije porez, ali je zakonska obaveza.

Nikola Andonov on 17.01.2018 11:06

Poštovani,

Imam tri i po godine paušalni oblik preduzetničke radnje (arhitektonski studio) registrovane u Crnoj Travi za koje redovno plaćam ukupno oko 15.000 dinara poreza i doprinosa.

Sada bih voleo da otvorim i drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom i prodajom nakita (od kože, plastike i drveta). Prvenstveni klijenti bili bi u inostranstvo, tako da bi izvoz bio najčešća opcija.

1. Koji oblik pravnog lica predlažete u odnosu na gorenavedeno?

2. Na koji način da izračunam poreze i doprinose za ovo drugo pravno lice? Promet (ne profit) će biti na godišnjem nivou između 20.000 i 30.000EUR.

Hvala puno unapred!

Srdačno,
Nikola Andonov, M. Arch.

P. S. Samo nastavite ovako, jer meni lično (a siguran sam i drugima) jako znače i pitanja drugih posetilaca, kao i Vaši odgovori na ista.

Odgovori

SVM Support on 21.01.2018 17:30

@Nikola Andonov,
Ako hoćete baš vi da budete osnivač tog drugog pravnog lica, onda morate da otvorite ili d.o.o. ili ortačku radnju. Ostali oblici udruživanja nemaju smisla za delatnost koju planirate, a ne možete da otvorite još jednu preduzetničku radnju na vaše ime.
Ako imate nekog ko bi želeo da umesto vas otvori drugu preduzetničku radnju, a da mu vi pomažete u bizinsu, onda može taj neko drugi da otvori preduzetničku radnju.
Ako hoćete da prodajete ISKLJUČIVO vaše proizvode u okviru vaše delatnosti proizvodnja nakita, onda je najbolje da ta druga radnja bude paušalno oporezovana, jer je 20000 EUR do 30000 EUR ispod 6 miliona dinara.
Ovo smatramo da je najbolja opcija, jer u opštini Crna Trava shodno prosečnom ličnom dohotku ne verujemo da možete nešto mnogo uštedeti izborom da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade, a zadržavate mogućnost podizanja gotovine bez pravdanja računa što je osnovna prednost paušalne radnje.

Edina Fazlic on 17.01.2018 16:54

Poštovani,
Ako preduzetnik zasnuje radni odnos u drugoj firmi i dalje nastavi sa obavljanjem delatnosti ko nema obavezu plaćanja zdravstvenog i doprinosa za nezaposlene njegova preduz.radnja ili novi poslodavac?

Odgovori

SVM Support on 21.01.2018 17:43

@Edina Fazlic,
Ovo je zanimljiv slučaj: ima obavezu uplate ta dva doprinosa ono pravno lice na koga je zdravstveno osiguranje (tj. na kog se vodi zdravstvena kartica). Dakle, ako poslodavac prijavi preduzetnika kao zaposlenog, to jest podnošenjem M-A obrasca u drugoj firmi, obzirom da su fond PIO i fond zdravstvenog osiguranja povezani, preduzetnik će kao zaposleni biti zdravstveno osigurani preko poslodavca. U tom slučaju, nema obavezu plaćanja preduzetnik.
Izuzetak je ako je preduzetnik penzioner, onda nema obavezu ni preduzetnik ni poslodavac, jer je preduzetnik zdravstveno osiguran preko statusa - penzioner.

Aleksandar Milosevix on 20.01.2018 04:36

Poštovani,
Trenutno sam u radnom odnosu ali bih želeo da otvorim i svoju firmu pored toga. Sada mene zanima da li ja to mogu, i kao sta mogu da je registrujem u koliko sam u radnom odnosu.Ja sam mislio da je registrujem kao preduzetnik ali sam sa par strana čuo da to ne može iz radnog odnosa pa me zanima da li je to tačno i da li može da to bude dopunska delatnost.

Odgovori

SVM Support on 21.01.2018 17:58

@Aleksandar Milosevix,
Možete da otvorite i svoju firmu iz radnog odnosa.
Možete da otvorite preduzetničku radnju i da budete zaposleni u drugoj firmi, nema smetnji za takvim nečim.
Možete da budete i osnivač u drugom d.o.o., a možete čak i da budete direktor u tom d.o.o.
Samo se razlikuju porezi i doprinosi koje biste plaćali, od navedenog slučaja do slučaja.

Adam Jonas on 07.02.2018 20:16

Mogu kao samooporezivan preduzetnik stavljati u promet, prodavati alkoholna pica? Naravno placati i akcize.

Odgovori

SVM Support on 09.02.2018 13:04

@Adam Jonas,
Po našem mišljanju, ne postoji poseban propis koji propisuje zabrane prodaje alkohola ili uslovljava promet alkoholnih pića nekom dozvolom (što nije slučaj npr. sa duvanom).
Međutim, postoji zakonsko ograničenje prodaje alkoholnih pića, (a i cigareta i pirotehničkih sredstava), utvrđeno je članom 24. Zakona o zaštiti potrošača i odnosi se na zabranu prodaje ovih proizvoda maloletnim licima, i to u maloprodajnim objektima.
Dakle, ako imate maloprodajni objekat, po nama možete stavljati u promet alkoholna pića, ali pazite samo na tu vrstu zabrane.

Vuk Barašić on 17.02.2018 09:26

Dobar dan!
Molio bih Vas za savet. Radi se o sledećem: otvorio bih firmu, ali se razmišljam da li da bude agencija- preduzetnik ili d.o.o.. Ja sam zaposlen u drugoj firmi, a u novootvorenoj bih se bavio posredovanjem u plasiranju voća i povrća na inostrana tržišta, s obzirom da sam se time bavio u prethodnoj firmi 10 godina. Osnovni parametri Vama neophodni za savet bi bili da u početku nisam siguran koliko bi bilo posla, ali za 2-3 godine bi moglo da se dođe do prometa koji bi daleko prevazišao 6 mil. RSD. Dalje, promet robe bih obavljao preko firme i firma bi bila izvoznik (ovo govorim zbog vraćanja PDV- a i zbog toga što firma ne bi uzimala samo posredničku proviziju, već bi vršila promet robe- primer: kamion zamrznutih malina može da košta oko 40.000 EUR). Ja bih bio jedini ko bi radio u toj firmi i jako bi mi bitno bilo da mi troškovi budu minimalni za početak. Takođe, još jedanput da pojasnim, može se desiti da već u prvoj godini se pređe prihod od 6 mil. RSD.
Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 18.02.2018 19:19

@Vuk Barašić,

Apsolutno bez dileme, naš savet je da otvorite d.o.o. i to u sistemu PDV-a od početka.
U d.o.o., troškovi će vam biti minimalni ako ništa ne radite, ali ipak, ako ste osnivač, koji će da bude i direktor, moraćete da plaćate oko 80 EUR mesečno za doprinose a pored toga i nešto minimalno, recimo oko 10 EUR za akontaciju poreza na dobit.
Za ostale savete, morali bismo malo da pogledamo biznis plan, ili da vam pomognemo da ga napravite.

Aleksandar Pavicevic on 18.02.2018 22:32

Postovani,
ako otvorim preduzetnika sa isplatom licne zarade, koliko je minimalni iznos koji moram platiti drzavi za poreze i doprinose (dobit bi npr bila jako mala pa izbacujemo 10% poreza na dobit), posto me zbunjuju iznosi ~8300 i ~20000 din koje moram dati drzavi. I drugo pitanje, da li imam jos neke troskove osim poreza na zakup poslovnog prostora, mesecno knjigovodje, i zavrsnog racuna? Zahvalan, Aleksandar

Odgovori

SVM Support on 19.02.2018 12:09

@Aleksandar Pavicevic,
Prvo pitanje: Najmanje morate platiti doprinose obračunate u odnosu na najnižu mesečne osnovice za doprinose, trenutno je to 8715 dinara (tokom cele 2018. godine će važiti ovaj iznos). Pored toga imate10% poreza na bruto zaradu, najniži iznos ne postoji. Možete isplatiti i 1 dinar, pa će porez na ličnu zaradu biti 10% od toga.
Drugo pitanje: poslovni prostor ne morate zakupljivati, možete otvoriti kod sebe u stanu ili kući. Knjigovodstvene usluge su obično ugovorene da obuhvataju i završni račun (ne mora da znači).

Pored ovoga, imaćete i mesečne režijske troškove, sem ako ste ugovorili da padaju na teret zakupodavca.
Što bi se reklo, brat bratu, računajte na 100 do 200 evra mesečno troškova.

Dragan on 19.02.2018 11:40

Dobar dan!
Od 1. oktobra se uvode olakšice za preduzetnike u režimu lične isporuke zarade.
http://bif.rs/2018/01/bez-poreza-na-zarade-doprinose-za-pocetnike-u-poslu-od-oktobra-2018/

Kako bi to u praksi izgledalo ako bih otvorio pred. radnju koja bi prihodovala od usluga npr. 50.000 mesečno?
Hvala!

Odgovori

SVM Support on 19.02.2018 12:45

@Dragan,
Ključna je rečenica: "...koji će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini". Dakle, računajte na dažbine prema državi oko 55 - 60% manje u te dve godine u smislu lične zarade preduzetnika. Dakle, ako preduzetnik zaradi 50 000 dinara, neće biti baš u prilici da vidi efekat zarade. Zato, recimo da želi da isplati zaradu od 30 000 dinara, umesto da plati porez i doprinos od oko 45 000 dinara, platiće državi samo 20 000 dinara i time uštedeti oko 25 000 dinara, tj. prema kursu od 120 za 1 EUR oko 208 EUR.
I odmah savet, najbolje je registrovati se od 01.01.2019. godine, da biste olakšice koristili 24 meseca, a ne samo 15 meseci, ako otvorite firmu 01.10.2018. godine.
Dakle, teoretski, u ovom primeru, preduzetnik sa ličnom zaradom, prema sadašnjem kursu evra, može da uštedi oko 24 meseca x 208 EUR = oko 5000 EUR za dve godine. Dakle, može da uštedi za pristojan polovan automobil !
Nije teško izračunati - kad su veće isplate ličnih zarada, uštede su još veće.


Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.