Kakav oblik preduzetnika da budem: onaj koji je samooporezivan ili onaj sa isplatom lične zarade

Svi vi koji se razmišljate da pokrenete sopstveni biznis, a raspolažete određenim parama koje biste što pametnije da rasporedite, većinom se pitate koje su vam sve mogućnosti za smanjenje početnih rashoda na raspolaganju. Drugim rečima: kako da vam država ne otme vaše pare, dok ne postavite firmu na noge.

 

U ovom članku nećemo pokušati da vam damo tajni recept za čarobni napitak druida Aspiriniksa (ko je čitao NIŠRO FORUM izdanje Asteriksa iz 80tih godina) ili možda pod popularnijim imenom druida Panoramiksa (ko je čitao Politikin Zabavnik i strana izdanja Asteriksa) kako da sačuvate vaše dražesne novce, ali pokušaćemo da vam damo pregled šta vas čeka ako se odlučite da budete jedna od ove dve forme preduzetnika.

 

panoramiks

 

Dakle, u prošlom članku smo pisali o tome koje su vaše obaveze ako se odlučite da budete paušalno oporezovani preduzetnik (popularno: paušalac) a u ovom članku pišemo o već malo ozbiljnijoj formi vaše firme: dilemi između

1. preduzetnika koji se odlučio na samooporezivanje

2. i preduzetnika koji se pored tog samooporezivanja odlučio i na isplatu lične zarade.

 

I evo nas: Od izvora dva putića (treći „paušalni“ putić, smo već obradili, ali ćemo ga ovde opet pominjati). Svaki ima svoje prednosti i mane, pa hajde da ih malo pogledamo.

 

Samooporezivani preduzetnik

 

Onda kada započinjete sopstveni biznis i niste sigurni kako će isti funkcionisati, imate ideju, a nemate baš tržište, spremni ste na manji rizik (u prevodu na srpski: Ma daj, skočiću u hladnu vodu, pa ću usput naučiti da plivam), najbolje bi bilo da se rešite za ovaj model oporezivanja, jer je on odlično rešenje za sve koji imaju male ili neredovne prihode.

 

Samoopo …. šta?

 

Znamo, znamo. Komplikovan naziv za nešto što se računa jednostavno. Pa hajde i to da objasnimo. Samooporezovani preduzetnik ovaj naziv je dobio zato što se iznos dažbina (poreza i doprinosa ukupno) računa na osnovu toga što ste kao preduzetnik po prirodi stvari fizičko lice, sa jedne strane, a firma – po ekonomskoj suštini, sa druge strane. Prihod ostvarujete kao fizičko lice, a onda, od tog ostvarenog prihoda (kako kažu - prihoda na „samostalnu delatnost“), plaćate dažbine (tj. samooporezujete se). Te dažbine možete sami da računate, ali ih u praksi umesto vas računa vaš knjigovođa (sem ako ste i sami knjigovođa preduzetnik, pa ga zaista sami i računate :)). Drugim rečima, na sopstveni prihod računate i plaćate porez - samooporezujete se, a nije vam porez određen unapred rešenjem poreske uprave, kao što je slučaj kod paušalca.

 

Pa koliki porez onda plaćam kao samooporezivani preduzetnik?

 

Na svaki prihod koji firma ostvari moraju se plaćati sledeće dažbine: socijalni doprinosi (trenutno 37,8%) i porez na prihod (trenutno 10%). Ukoliko je taj prihod manji od minimalne osnovice doprinosa, doprinose ćete plaćati na tu - minimalnu osnovicu. Što znači, koliko god malo radili i prihodovali, ipak postoji fiksni iznos (trenutno oko 22000) na koji morate da obračunate 37.8% socijalnih doprinosa, dakle, trenutno oko 8300 dinara.

 

Ovi visoki procenti dažbina se generalno smatraju najvećim nedostatkom ovog tipa oporezivanja, ako imate već dobro razrađen biznis, ali, sa druge strane, on je povoljan i fer, jer itekako može odgovarati početnicima koji će, na ovaj način, plaćati dažbine u skladu sa ostvarenim prihodima poslovanja.

 

Ostale informacije

 

Kao što je već rečeno, socijalne doprinose ne možete računati na iznos manji od minimalnog, što konkretno znači da biste i u slabijim mesecima morali da plaćate oko 8.300 dinara mesečno (po trenutno važećim propisima).

 

Međutim, kako je oporezivanje ove forme preduzetnika fleksibilno i u zavisnosti od Vašeg prihoda, to znači da ćete imati na raspolaganju mogućnost da ne plaćate unapred određeni paušalni porez u mesecima u kojim slabije poslujete, koji npr. kod nekih vrsta paušalaca ume da bude mnogo veći.

 

Ovaj tip oporezivanja zahteva vođenje poslovnih knjiga, barem po principu prostog knjigovodstva, što je ipak dodatni trošak. Međutim, ukoliko ste na početku biznisa, treba razgovarati i pregovarati sa knjigovođama oko realnog utroška vremena i obima posla, te na osnovu toga dogovoriti realnu cenu. Ovo je svakako stvar pregovora i sluha knjigovođa za vašu preduzetničku ideju.

 

Ovo je dakle najpovoljnija opcija poslovanja, kada:

 

 • Imate preduzetničkog duha, imate nešto novca koje želite da uložite u vaš biznis
 • Nemate stalne prihode ili ste oprezni u početku, ne morate plaćati paušalni iznos (koji ume da bude nezgodno visok, u pojedinim slučajevima)
 • Želite možda da se bavite i prometom robe, proizvodnjom, a ne samo uslugama
 • Imate knjigovodstvo koje će razumeti vaše potrebe u početku

 

Ako Vam se, pak, poslovanje razvije i stabilizuje, onda je uvek predlog da pređete na sledeću opciju.

 

preduzetnik moler

 

Preduzetnik sa isplatom lične zarade

 

Ovaj tip oporezivanja najbolji je izbor za one koji imaju razvijen biznis ili već ugovorene poslove koji će im omogućiti solidnu godišnju zaradu. Naime, njegova najveća prednost jeste u tome što preduzetnik nije ograničen vrstom delatnosti i godišnjim iznosom prometa koji ne sme da dostigne, odnosno za njegovo odobravanje i sprovođenje nema dodatnih uslova (kao kod paušalaca).

 

Znači, ovaj tip se i samooporezuje, a još i plaća neke poreze na zaradu ?

 

Pa koliko to poreza plaća u ovom slučaju? Na prvu loptu, opravdano pitanje. Da, tačno je da se ovim vidom preduzetnik takođe samooporezuje, ali samo delom prihoda, a ostalim delom prihoda isplaćuje ličnu zaradu. Šta sad to znači? Pa, pošto je preduzetnik po prirodi fizičko lice koje obavlja delatnost, fer je dozvoliti mu pravo na ličnu zaradu. Sa druge strane, on je i pravno lice, pa onda mora da plati i porez na rezultat poslovanja (koji još zovemo dobit). Da ne bi plaćao doprinose po oba osnova (i na ličnu zaradu kao fizičko lice i na dobit kao preduzetnik – pravno lice), za taj deo koji je prikazan kao isplata lične zarade umanjuje se iznos osnovice na koju se računa porez iz poslovanja.

 

Koliki porez i doprinose plaća preduzetnik kad isplati ličnu zaradu?

 

Svoju zaradu preduzetnik može sam odrediti svaki mesec tako reći bez ograničenja, ali u praksi se obično uzima bar „minimalac“. Tako bi, primera radi, na neto iznos zarade od 26.500 dinara morao da plati oko 15.500 dinara doprinosa i poreza.

 

I tako, kad isplati 12 plata (12 ličnih zarada) i porez i doprinose na te plate, sva ta suma se priznaje kao trošak i za toliko se umanjuje godišnja osnovica za porez na rezultat poslovanja (pod uslovom da je ta plata isplaćena, a ne samo obračunata u poslovnim knjigama). Kad se taj rezultat izračuna, tada se plaća još samo 10% poreza na taj rezultat poslovanja preduzetnika, ovog puta kao pravnog lica. Nema plaćanja doprinosa na celu dobit, kao u slučaju samooporezivanja. Bez obzira što je rezultat poslovanja visok, procenat dažbina (tj. samo poreza) je 10%, što je bolje nego 47.8% (u slučaju kad bi se plaćali i doprinosi), i to se ujedno smatra i glavnom prednošću ovog načina oporezivanja. Te ako Vaš biznis prihoduje velike i stabilne iznose, ovo je možda i najpovoljnija opcija oporezivanja od 3 opcije oporezivanja preduzetnika, jer:

 

 • Ova opcija oporezovanja nije fiksna, nego zavisi od vašeg poslovnog uspeha
 • Koliko god visoka, jedan deo se da uštedeti isplatom lične zarade, i videćete na primeru, tako se može uštedeti od 20 do 40% u zavisnosti od godišnjeg prihoda
 • Porez na rezultat poslovanja je potom samo 10%, a doprinosi od 37.8% se ne plaćaju na rezultat poslovanja, kao kod preduzetnika sa samooporezivanjem.

 

Kako sve ovo izgleda na jednom primeru:

 

Preduzetnik radi i zaradi za godinu dana 500 000 dinara, kad odbije sve troškove koji mu se priznaju. To je njegova dobit na koju bi trebalo da plati porez i doprinose. Pošto je to puno poreza i doprinosa (čak 47.8%) ispalo bi ta treba da plati čak 239 000 dinara. To nijedan preduzetnik ne bi želeo. Zbog toga je država 2013. godine uvela mogućnost da preduzetnik, sve što isplati sebi kao zaradu (tj. isplati ličnu zaradu), smatra se prihodom fizičkog lica i ne potpada pod dobit firme. Ostatak, koji nije isplatio kao ličnu zaradu, smatra se da je dobit preduzetnika kao firme, i na to se plaća samo porez od 10% (dakle ne i doprinosi). Pa ako je preduzetnik isplatio ličnu zaradu od 200 000 dinara, a na to obračunao sve poreze i doprinose, što je oko 135 000 dinara (za porez se koristi umanjenje poreske osnovice za zaradu), na ostalih 165 000 dinara platiće samo 10% tj 16 500 dinara.

 

U zbiru, platio je :

 

 1. 135 000 dinara na poreze i doprinose kroz ličnu zaradu,
 2.  16 500 dinara na poslovnu dobit.

 

Ovo je u zbiru 151 500 dinara, što je manje za 87 500 dinara od toga da je izabrao da bude preduzetnik sa samooporezivanjem i bez isplate lične zarade. Dakle, u ovom slučaju, uštedeo je oko 37% novca potpuno legalnim putem (umesto 239 000, dao je 151500 na dažbine), samo izborom drugačijeg načina plaćanja dažbina - poreza i doprinosa. Kad su godišnji prihodi još veći, procenat uštede je još veći.

 

Ostale informacije

 

I ovaj tip oporezivanja podrazumeva vođenje makar prostog knjigovodstva koje mora prikazati stvarne prihode. Tokom vođenja poslovnih knjiga će se oporezovati prihod od poslovanja (10%) i lična zarada preduzetnika (porez 10% i doprinosi 37.8%).

 

Kako se doprinosi plaćaju samo za platu, a ne i za poslovnu dobit, ovo je, ponavljamo, najbolja opcija za preduzetnike-firme koje imaju visoka i stabilna godišnja primanja.

 

Zaključimo ovo upoređivanje:

 

 • i preduzetnik sa samooporezivanjem i preduzetnik sa isplatom lične zarade na kraju godine budu oporezovani, tačnije samooporezovani,
 • oba moraju da vode poslovne knjige, za razliku od paušalca
 • nijedan nema ograničenje u godišnjem iznosu prometa (kao što je slučaj kod paušalca)
 • preduzetnik sa isplatom lične zarade još isplaćuje sebi zaradu, na koju plaća poreze i doprinose, da bi na kraju izbegao plaćanje doprinosa na celokupan rezultat poslovanja.

 

Komentari (237)

Davorka on 05.11.2016 05:14

U radnom odnosu sam.Zelim da otvorim radionicu sapuna kao dodatnu delatnost.Kako mi se najbolje isplati da to uradim da bi imala najmanje troskove poreza a da mogu prodavati svoje proizvode na veliko i malo.Hvala

Odgovori

SVM Support on 06.11.2016 22:51

@Davorka,
Zavisi od veličine prometa sapunima. Za početak, ako nemate puno klijenata i prodaćete tu i tamo neki sapun, bolje je biti preduzetnik sa samooporezivanjem. Ako imate u planu da već u prvoj godini imate prihode takve da vam oni prevazilaze prosečnu zaradu u Srbiji, onda bismo preporučili da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.

Dragana Ristić on 12.11.2016 23:21

Poštovani,
Da li je moguće biti preduzetnik iako ste u radnom odnosu?
I da li postoje niži troškovi registracije i mesečnih obaveza od preduzetnika sa samooporezivanjem, ukoliko želim da otvorim (za početak) on-line prodavnicu sapuna i robe za dekoraciju kuće.
Hvala

Odgovori

SVM Support on 13.11.2016 16:48

@Dragana Ristic,
Moguće je biti preduzetnik iz radnog odnosa.
Troškovi registracije tj. osnivanja su jednaki u sva tri oblika preduzetništva.
Mesečne obaveze zavise od toga da li se odlučite da budete preduzetnik sa samooporezivanjem ili sa isplatom lične zarade.
Ako želite da otvorite on-line prodavnicu sapuna i robe za dekoraciju kuće, pretpostavljamo da će u početku biti potrebno poraditi na marketingu i to preko interneta, pa smatramo da je bolje da budete preduzetnik sa samooporezivanjem, jer tako možete prijaviti mnogo manju akontaciju poreza na dobit (tj. na dohodak građana), pa prvih 12 meseci ako ne ide biznis bar čuvati novce za marrketing.
Pa ako do kraja godine ne bude išlo, neće vas iznenaditi velika cifra dobiti na kraju godine.
Ovaj slučaj ne preporučujemo, ako smatrate da će posao dobro krenuti od samog početka.

Vukašin on 30.08.2017 23:22

Poštovani,

Hoću da otvorim knjigovodstvenu agenciju. U radnom sam odnosu kod drugog poslodavca, na radnom mestu Direktor.
Da li je moguće da budem preduzetnik sa samooporezivanjem ili moram da isplaćujem lični dohodak.

Da li uopše ima uticaja bilo kakve vrste to što sam u radnom odnosu kod drugog poslodavca?

SVM Support on 31.08.2017 12:47

@Vukasin,
Da li je moguće da budem preduzetnik sa samooporezivanjem ili moram da isplaćujem lični dohodak.
Moguće je da budete i jedno i drugo.

Da li uopše ima uticaja bilo kakve vrste to što sam u radnom odnosu kod drugog poslodavca?
Nema smetnji da otvorite preduzetničku knjigovodstvenu agenciju. Ima uticaja što ćete za sebe na agenciji plaćati samo porez i PIO doprinos, ako ostanete zaposleni kod drugog poslodavca.

Marko Petric on 01.02.2017 22:07

"Tako bi, primera radi, na neto iznos zarade od 24.000 dinara morao da plati oko 20.000 dinara doprinosa i poreza". Zar ne treba 47.8%?

Odgovori

SVM Support on 13.02.2017 19:49

@Marko Petric,
Ne treba 47.8%. To se odnosi na porez, doprinos na teret poslodavca i doprinos na teret zaposlenog ako se računa od bruto zarade. U ovom primeru je dat procenat od neto zarade.

Janko on 29.08.2018 00:35

Ni meni nije jasno. Ispada da su doprinosi 80% od neto zarade.

SVM Support on 09.09.2018 22:20

Poštovani,
Korigovan je primer shodno parametrima vezanim za 2018. godinu i činjenicu da je ukupna lična zarada preduzetnika, zajedno sa porezom i svim doprinosima priznata kao trošak.

aleks on 27.03.2017 22:50

Postovani ,
zelim da otvorim preduzetnicku radnju pa imam par pitanja:
1. ako mogu da budem preduzetnik iz radnog odnosa , i ako se odlucim za licnu zaradu , da li se u tom slucaju placaju svi porezi i doprinosi , jer ih vec placam na drugom mestu ?
2 .Kada sam preduzetnik sa licnom zaradom i na kraju obracunam i platim 10% na dobit, jel ono sto mi ostane mogu da podignem kao svoju dobit bez nekih novih oprezivanja ? I kako se ta dobit knjizi u bilansu stanja , na kom kontu ?
hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 06.04.2017 01:11

@Aleks,
1. Prema trenutno važećim propisima, u vašem slučaju, plaća se samo porez i PIO doprinos. Zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti se plaćaju samo tamo gde ste zasnovali radni odnos.
2. Ono što vam ostane možete da podignete kao dobit, bez novih oporezivanja, obzirom da ste preduzetnik.
Dobit se knjiži na kontu klase 34.

Marija Mitrovic on 28.03.2017 22:56

Postovani,
htela bih da se registrujem kao preduzetnik, opredelicu se za samooporezivanje (ne isplatu licne zarade). U roku od 15 dana od registracije treba da predam poresku prijavu za akontaciono utvrdjivanje poreza na prihode od sam. delatnosti, pri cemu procenjujem rezultat na kraju godine i placam akontacije poreza. Moje pitanje glasi: da li do konacnog utvrdjivanja neto prihoda imam pravo da ga podizem do kraja godine, a na osnovu procene u poreskoj prijavi, odnosno da li je dozvoljeno unapred podizati "dobit" novoosnovanog preduzetnika?

Odgovori

SVM Support on 06.04.2017 01:19

@Marija Mitrovic,
Dozvoljeno je unapred podizati dobit, prema trenutno važećim propisima.
Savet je da se držite onog što ste prijavili za akontaciono utvrđivanje poreza, tj. da ne preterujete.

Dusan on 15.04.2017 17:08

Prvo, hvala na odlicnom tekstu i pojasnjenju ionako komplikovane teme :)...
Moja pitanja su sledeca...

1. Ukoliko se ocekuje veci prihod (recimo $5,000+ na mesecnom nivou - posto ce se prihod ostvarivati u inostranstvu i odatle ce i biti isplacivan (konkretno SAD)), koliko sam razumeo, onda bi u tom slucaju najbolja opcija bila samooporezivanje sa licnom isplatom?

2. Takodje, ako je na primer mesecni prihod $5,000 i odlucim se za samooporezivanje sa licnom isplatom od $2,000, da li je onda moja sledeca racunica tacna...

Porezi i doprinosi od 47,8% idu na tih $2,000 licne isplate, sto bi znacilo ($2,000 + $956 (za poreze i doprinose) = $2,956)
Onih 10% poreza dakle placam na preostali iznos od $2,044? (sto bi bilo jos $204,4)

Dakle, ukupni porezi i doprinosi koje bih placao na $5,000 mesecnog priliva bi bili $956 + $204,4 = $1,160.4
Da li sam dobro izracunao ili sam opet sve pobrkao :)?

Odgovori

SVM Support on 17.04.2017 08:47

@Dusan,
Sve ste dobro izračunali ! Saglasno našem primeru.
Drago nam je da nekom ko nije u materiji smo pomogli da sam shvati koji mu je trošak.

Mikula on 18.04.2017 03:53

Da li preduzetnici sa isplatom licne zarade placaju godisnji porez na dohodak gradjana? Da li se pri utvrdjivanju iznosa ovog poreza gleda samo isplacena zarada ili i dobit preduzetnika koja se takodje moze slobodno podici? Recimo u pomenutom slucaju od $5000 mesecno, godisnji iznos je veci od 6 prosecnih plata, pa je, ako sam dobro shvatio, delom predmet tog "ekstra poreza" od dodatnih 10 ili cak 15%. Da li sam u pravu i kakva bi onda racunica bila za taj konkretan primer? Hvala.

SVM Support on 25.04.2017 23:15

@Mikula,
Preduzetnici sa isplatom lične zarade plaćaju godišnji porez na dohodak građana.
Pri utvrđivanju poreza gleda se dohodak građana, koji se računa kao razlika prihoda i rashoda. U rashode spadaju trokšovi isplaćene lične zarade preduzetniku, a dobit preduzetnika ne.
Dobro ste shvatili, dobit od $5000 mesečno je delom predmet ekstra poreza od dodatnih 10 ili čak 15%.

Kristina Sujkic on 19.07.2017 01:40

A zar nije bolje da se kao licna zarada prijavi $500
U tom slucaju se 47.8% poreza I doprinosa placa na $500 (sto je jednako $239). Na ostatak od $4500 se placa samo 10% ($450).
Da li je moguce onih 10% umanjiti ukoliko postoje realno pokriveni troskovi poslovanja (tipa poslovna putovanja i troskovi nastali na istim)?

SVM Support on 19.07.2017 10:40

@Kristina Sujkic,
1. Zar nije bolje da se kao lična zarada prijavi 500$? Jeste bolje, ako gledate samo šta će preduzetnik trenutno da plati državi, a šta će da ostane preduzetniku. Vezano za doprinose, naročito za penziono i invalidsko osiguranje, nekom odgovara da plati više doprinosa, jer mu to utiče na krajnji obračun za penziju - u budućnosti.
2. Da li je moguće 10% poreza umanjiti? 10% je uvek 10%, ali se može osnovica na kojih se računa tih 10% umanjiti knjiženjem troškova koji se prema zakonu mogu priznati kao rashod za tu poslovnu godinu.

babymoon on 07.06.2017 12:51

Da li je za početak, za otvaranje butika najbolje samooporezivanje, dok se ne razradi radnja?
I da li ako se prijavim na samooporezivanje kasnije ako daj bože :D krene biznis mogu da se prebacim na system lične zarade?
jedno pitanje malo izvan teme, da li preduzetnici identično kao I doo mogu da uvoze robu?

unapred hvala!

Odgovori

SVM Support on 07.06.2017 16:32

@Babymoon,

Upravo tako bismo mi postupili: prvo bismo prijavili samooporezivanje. Isplata lične zarade treba da dođe možda tek nakon 3 godine.
Preduzetnici, sem paušalno oporezovanih (dakle oni koji prijavljuju samooporezivanje i oni koji su sa isplatom lične zarade), mogu da uvoze robu, kao i d.o.o.

Darko on 08.06.2017 16:15

Poštovani,
Otac mi je vlasnik preduzetnicke radnje-penzioner.Dakle placa samo pausal i umanjen dop.za PIO.Ja sam ostao bez posla.Da li postoji neki nacin da on sad vlasnistvo prenese na mene i da ja pocnem sebi da placam doprinose za zdravst.pio i nezaposlene ali ne i isplatu plate da bih izbegao knjigovotstvo kao dodatni trosak.Kapiram da neko mora da placa doprinose on ili ja ili obojica, da li to prokurom moze da se resi?ili kako vec?Sta je najbolje ili da on ugasi radnju a ja je otvorim sto su tek peripetije???

Odgovori

SVM Support on 09.06.2017 00:25

@Darko,
Preduzetnik je po prirodi stvari fizičko lice poslovno sposobno da obavlja nekakvu delatnost u cilju ostvarivanja prihoda (tako to definiše Zakon o privrednim društvima). Prema tome, vlasnik radnje, vaš otac je to fizičko lice. Radnju na neki uobičajen način ne možete naslediti, ali postoje izuzeci:
U slučaju smrti ili gubitka poslovne sposobnosti preduzetnika, naslednik može nastaviti obavljanje delatnosti na osnovu rešenja o nasleđivanju ili međusobnog sporazuma o nastavku obavljanja delatnosti, koji potpisuju svi naslednici, odnosno članovi porodičnog domaćinstva.
Poslovno sposobni naslednik može nastaviti obavljanje delatnosti preduzetnika i za života preduzetnika ako to pravo vrši na osnovu raspodele zaostavštine za života u skladu sa propisima kojima se uređuje nasleđivanje.
Razmislite da li možete da iskoristiti mogućnost gubitka poslovne sposobnosti preduzetnika, obzirom da je otac penzioner.

Druga varijanta je da otac ugasi radnju a vi da je otvorite.

Milica Ostojic on 12.06.2017 08:23

Postovani,
Vlasnik sam preduzetnicke radnje, pausalac (4 godine do penzije), a moja cerka takodje ima svoju radnju iste delatnosti u drugom gradu i takodje je pausalac. Planiramo da jedna od nas dve onu drugu radnju prijavi kao jedinicu van sedista. Da li je u toj varijanti isplativije ostati na pausalu ili preci na neki drugi nacin placanja poreza i doprinosa? Sem toga, posto bi jedna od nas bila vlasnik, u kom svojstvu bi morala biti ona druga? Da li to sto smo majka i cerka moze da pomogne da smanjimo troskove?

Odgovori

SVM Support on 12.06.2017 18:43

@Milica Ostojic,
Ne može jedna drugoj postati poslovna jedinica. Svaka od vas 2 je zasebna organizacija - preduzetnik. Zato bi jedna od vas mogla (ali ne i morala) da ugasi radnju, pa da ova druga prijavi poslovnu jedinicu u drugom gradu. Isplativije je da ostanete na paušalu samo ako druga nije ni na koji način neće biti prijavljena u radni odnos.
Odnos majka ćerka ne može da pomogne da smanjite troškove poslovanja.
Sve u svemu, po nama, čini nam se da je bolje da ostane ovako kako je.


Đorđe Zdjelar on 06.07.2017 09:14

Poštovani,
od skoro sam penzioner i želeo bih otvoriti radnju za ispitivanje električnih instalacija oblika samooporezivanja.
Da li, kao penzioner, moram platiti gore pomenuti iznos od 8.300 dinara plus još 10 posto na dobit (ako je ima).

Odgovori

SVM Support on 09.07.2017 22:30

@Đorđe Zdjelar,
Ako se odlučite za samooporezivanje, pošto ste penzioner, plaćate samo doprinos za penziono i invalidsko osiguranje 26%, i porez na dohodak građana 10%. Ne plaćate sva tri doprinosa, tj. ne plaćate zdravstveno osiguranje (jer ste osigurani po osnovu toga što ste penzioner) i ne plaćate osiguranje od nezaposlenosti (jer sigurno više nećete biti nezaposleni, jer ste u penziji).
Dakle, vaš iznos bi bio manji za oko 25% od gornjeg iznosa 8300 dinara, ako biste se odlučili da vam takva bude mesečna akontacija kao u primeru.

Ivan Ignjatovic on 09.07.2017 23:39

Postovani,
Zeleo bih da postanem preduzetnik,bavim se privatno renoviranjem i adaptacijom poslovnih i stambenih objekata,zavrsnim radovima u gradjevinarstvu.Zbog vase strucnosti se obracam vama da me posavetujete kako bi bilo najbolje da postanem preduzetnik dok ne razradim posao.Da li kao pausalac,kao samooprezovani preduzetnik ili preduzetnik sa isplatom licne zarade.Unapred zahvalan na izdvojenom vremenu za citanje mog zahteva.Pozdrav

Odgovori

SVM Support on 10.07.2017 01:55

@Ivan Ignjatovic,
Po nama, za prvu godinu najisplativije može biti preduzetnik sa samooporezivanjem - uz sve mane i prednosti koje su gore opisane.
Ali ako ste sigurni da će posao da dobro ide (barem preko recimo 3 miliona dinara za godinu dana), onda je možda bolje biti preduzetnik sa ličnom zaradom, jer ćete na taj način razlakšati mesečni iznos dažbina koje treba platiti.
Da budete paušalac, to vam ne savetujemo, jer ako budete šifra delatnosti iz oblasti građevinarstva, pripadate četvrtoj grupi koja ima najveću polaznu osnovicu, i u tom smislu očekuje se najveći mesečni paušalni iznos poreza.

Aleksa on 16.07.2017 20:58

Poštovani, potpuno sam nov u ovoj materiji i verovatno će moja pitanja zvučati potpuno smešno. Postoji mogućnost da mi se u skorije vreme ukaže prilika za izvoz određene sirovine u inostranstvo, a kako stvari stoje ja bih morao da vodim posao i zanima me koji modalitet da odaberem i kako uopšteno funkcionišu stvari sa plaćanjima državi. Konkretno, u početku sam mislio da se registrujem kao preduzetnik (recimo sa samooporezivanjem) gde se državi plaćaju dažbine svakog meseca u zavisnosti od visine prihoda (u najmanju ruku 8000 i nešto rsd koliko ste naveli), ono što mene tačno zanima, ako ne bih plaćao ličnu zaradu, kako mogu taj novac sa računa podići, da li se mora čekati kraj fiskalne godine ili se u svakom trenutku može koristiti taj novac za lične potrebe? I ako može, da li se i šta plaća na kraju f.godine?
Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 16.07.2017 22:31

@Aleksa,
Novac možete podići uz pravdanje troškova poslovanja (prilaganje gotovinskih računa) ili kao unapred dignutu dobit od poslovanja (što vam iz menadžerskih razloga ne preporučujemo u prvoj godini). Uz tu dobit dužni ste da platite i državi 10% poreza, obzirom da ste preduzetnik.
Na kraju godine (tačnije, po prijavi poreskog bilansa), plaća se razlika između uplaćenih akontacija poreza na dobit i obračunatog poreza na dobit.
Ovo znači: Na primer: ako ste prijavili da će vam dobit u prvoj godini poslovanja biti 1200 dinara, i plaćali akontaciju 12 meseci po 100 dinara svaki mesec, a obračunat porez na dobit za kraj godine iznosi 1500 dinara, onda ste dužni da uplatite još 300 dinara državi.
Ako bi vam obračunati porez na dobit bio manji od 1200 dinara, onda ne biste bili dužni da platite ništa. To se zove "poreski kredit" tj. vi ste iskreditirali državu davajući joj više novca nego što ste bili dužni. Međutim, ti novci ne bi bili zarobljeni i bačeni, nego bi se prebili u obračunu poreza za sledeću fiskalnu godinu.

Ljiljana Radovanović on 24.07.2017 11:46

Poštovani,
želela bih da otvorim dopunsku delatnost iz radnog odnosa. Dopunska delatnost bi se odvijala kroz rad i otvaranje psihološkog savetovališta. Obzirom da radim na poslovima stručnog saradnika u osnovnoj školi da li ovakvo otvaranje ne predstavlja sukob interesa, i kako je najbolje prijaviti za oporezivanje i plaćanje drugih nadoknada.
Hvala unapred
Ljiljana Radovanović

Odgovori

SVM Support on 24.07.2017 23:47

@Ljiljana Radovanovic,
Nije nam baš najjasnije koja su dva interesa u sukobu. Pod pretpostavkom da je poslodavac u osnovnoj školi u sukobu interesa sa vašom budućom potencijalnom dopunskom delatnošću, tu ne vidimo sukob. Čak i da postoji sukob interesa, morate pogledati da li u vašem ugovoru o radu ili drugoj vrsti angažovanja u osnovnoj školi u kojoj radite postoji neka klauzula zabrane konkurencije. Ako postoji, to su onda delatnosti koje ne biste smeli da obavljate dok ste zaposleni (ponekad je to u ugovorima zabranjeno čak i nekoliko godina nakon isteka tog ugovora).
Što se nas tiče, obzirom da je ovo usluga - psihološko savetovanje, smatramo da će najjeftinije biti preduzetnik sa samooporezivanjem. Možda, ako ste u nekoj nerazvijenoj opštini bude jeftinije da otvorite paušalnu radnju (pod uslovom da je ta delatnost dopuštena da se obavlja kao paušalna delatnost).

Dusan on 25.07.2017 18:45

Postovani, u stalnom radnom odnosu sam. Nakon sto se registrujem kao preduzetnik zanima me koji od gore navedenih modela da izaberem zbog specificnosti posla koji bi obavljao.
Naime prva tri meseca od osnivanja agencije nece biti prihida, samo rashodi ( marketing).
Koji model izabrati za placanje poreza, ako bi, nakon tri pocetna meseca poslovanja, prihod na godisnjem nivou iznosio oko 15000€?

Odgovori

SVM Support on 25.07.2017 20:56

@Dusan,
Prve godine budite preduzetnik sa samooporezivanjem, a od sledeće godine se prijavite da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.
Ako vam je važno da skidate novac sa računa bez pravdanja troškova, onda ćete uz verovatno malo veći iznos poreza moći da prođete i kao paušalac - dokle god vam prihodi u poslovnoj godini ne prelaze 6 miliona.

Petra on 26.07.2017 22:43

U stalnom radnom odnosu sam kao dipl menadzer (finansije). Otvorila bih proizvodnju torti i kolaca na veliko i malo kao dopunsku delatnost. Da li postoji sukob interesa i koji vid oporezivanja mi predlazete?

Odgovori

SVM Support on 28.07.2017 14:12

@Petra,
Da li postoji sukob interesa možete videti jedino u vašem ugovoru o radu ili Pravilniku o radu vašeg poslodavca. Pogledajte da li piše nešto u klauzuli o zabrani konkurencije.
Predlažemo da budete preduzetnik sa samooporezivanjem prve godine, a ako dobro krene biznis, od sledeće godine da se prešaltujete da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.

Marko Stankovic on 08.08.2017 14:10

Postovani,

planiram otvaranje online radnje, koja bi se bavila prodajom robe (direktno od magacina u Kini do inostranog kupca), bez ikakvog uvoza robe kod nas.

Da napomenem samo da planiram da sam uplacujem zdravstveno i penzijsko osiguranje preko nekog privatnog fonda, bilo u nasoj zemlji ili van nje, nebitno je.

Zanima me koji bi model najvise odgovarao u ovom slucaju (pausalac ili nesto drugo) i da li sam u obavezi da uplacujem doprinose u PIO, s obzirom na to da penzijsko i zdravstveno osiguranje ide preko privatnog fonda.

Hvala unapred!!!

Odgovori

SVM Support on 08.08.2017 17:11

@Marko Stankovic,
1. Najviše bi vam odgovarao preduzetnik sa isplatom lične zarade, ako je promet robe signifikantan. Ako je sporadičan, onda preduzetnik koji se samooporezuje. Paušalac ne možete da budete.
2. Obavezni ste da uplaćujete PIO, a i zdravstveno, jer privatni fond je vaše privatno pravo,a PIO je obavezno socijalno osiguranje, nezavisno od radnog angažmana. Zdravstveno je takođe obavezno, ako niste zdravstveno osigurani preko drugog osnova (npr. ako biste već bili u radnom odnosu ili biste npr. bili penzioner).

Milos on 18.08.2017 22:03

Poštovani,

Preduzetnik sam 4 godine bez PDV-a i isplacujem sebi platu, pa sam iz Vašeg teksta zaključio da sam u grupi samooporezivanje sa isplatom zarade. Imam par pitanja s obzirom da su se stekli uslovi da ostane nesto novca na računu kad se sve dažbine poplacaju, na koji način podici taj novac, naravno legalan?
1. Jel moze da se podigne kao dobit unapred i da li se odmah plati porez na prihod od 10%?
2. Koliko moze da se digne, postoji li neki limit?
3. Ako moze da se digne kao dobit unapred I plati odmah 10% porez na prihod, da li taj iznos, na kraju ulazi u obračun ili ne, s obzirom da je dignut i da je već plaćen porez na njega?
4. Još jednom da potvrdimo, porez na prihod preduzetnika je 10%?

Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 22.08.2017 12:11

@Milos,
Porez na prihod preduzetnika jeste 10% jer se na preduzetnika odnose odredbe zakona o porezu na dohodak građana.
Može da se podigne dobit unapred i da se plati porez na prihod 10%. Limit je onoliko koliko prognozirate da će biti dobit minus tih 10%.
Pitanje 3 je malo neprecizno: u koji iznos želite da uvrstite podignutu dobit ?

Jovan on 26.08.2017 11:50

Poštovani,

Poslodavac želi da ja, radeći za njega, otvorim kompaniju. On bi mi u tom slučaju isplaćivao platu, a ja bih morao da plaćam svoje poreze. Ako bi moja plata bila oko 60 000 dinara mesečno, kakvu kompaniju da otvorim da bi mi porezi bili što manji? Možete li mi pomoći da izračunam?
Uzgred, agenciju bih otvorio sa prijateljem koji bi dobijao istu platu, možda i tako mogu da smanjim troškove.

Unapred hvala.

Odgovori

SVM Support on 26.08.2017 23:07

@Jovan,
Otvorite preduzetnika sa samooporezivanjem, sa isplatom lične zarade.
Ako vam je važno da dižete gotovinu bez pravdanja troškova, onda otvorite paušalnu preduzetničku radnju. Ova opcija bi mogla biti skuplja, u zavisnosti od toga koliki bi vam porez država razrezala.
Ako hoćete da otvorite sa prijateljem koji bi isto dobijao sličnu platu kao što je vaša, onda otvorite paušalnu agenciju.

Dusko on 18.09.2017 11:26

Poštovani,

Trenutno sam zaposlen za stalno u jednoj IT kompaniji. Pored redovnog posla hteo bih da radim i neke privatne projekte koje bi mi klijenti plaćali preko računa. Da li je u tom slučaju najbolje da otvorim paušalnu preduzetničku radnju ili nešto drugo, nisam siguran šta mi je najisplativije? Kolike poreze i doprinose mesečno mogu da očekujem(za neku srednje razvijenu opštinu) i da li imam još neke obaveze pored toga (porez na dobit i sl). Takođe me zanima, pošto neću redovno imati te dodatne projekate, da li je moguće zamrzavanje i odmrzavanje preduzeća više puta u toku godine? I konačno, što se tiče adrese preduzeća, ako ne otvaram preduzeće na adresu iz lične karte nego na neku drugu, da li i kakva potvrda je neophodna?

Hvala unapred na odgovorima!

Odgovori

SVM Support on 18.09.2017 13:22

@Dusko,
Najbolje je da budete preduzetnik sa samooporezivanjem, dok nemate stalne prihode. Ako budete imali stalne prihode, najbolje je da budete paušalac.Poreze i doprinose u ukupnom iznosu možete da očekujete od nekih 6000 do 30000 mesečno, ugrubo rečeno.
Moguće je više puta zamrzavanje pravnog subjekta preduzetnik u toku godine, ali svaki put kad zamrznete firmu, ni na račun u banci ne možete primati novac.
Adresu preduzeća možete da otvorite na bilo koju adresu koja je stabilan objekat (nije neka baraka, privremeni objekat itd.).

Dusko on 12.10.2017 17:47

Imam još jednu nedoumicu, pa moram da postavim još jedno pitanje. Šta se paušalcu računa kao lični dohodak, koji bi ulazio u godišnji porez na dohodak građana? Da li se računa osnovica iz rešenja poreske uprave ili se raučuna sve što uđe na račun? Postoji naravno i treća varijanta da ništa od ovoga ne ulazi, ali je ona najmanje verovatna.

Odgovori

SVM Support on 13.10.2017 13:05

@Dusko,

Paušalcu se po našem mišljenju ne računa ništa od prometa preduzetnika u godišnji porez na dohodak građana, jer to nije lični dohodak tj. zarada u smislu zakona o radu.
+

Ivana on 18.10.2017 19:49

Pozdrav,
planiram da uvozim suplemente iz Evrope a da preduzece registrujem ba mamu koja je penzioner.Planirana zarada od ovog posla u toku prve godine ne bi prelazila 4 miliona dinara.Kako je najbolje registrovati se tj u kojoj varijanti se placaju najnize dazbine? Hvala.

Odgovori

SVM Support on 19.10.2017 05:31

@Ivana,
Vrlo je verovatno, ako je planirana zarada (a ne promet), dakle baš zarada oko 4 miliona dinara, da vam je najisplativije da se registrujete kao preduzetnik sa isplatom lične zarade. Na ovaj način ćete moći da umanjite troškove doprinosa na godišnjem obračunu poreza na dobit preduzetnika za vašu mamu, jer bi ih plaćali kroz isplatu lične zarade, pa bi na kraju godine platili samo porez od 10% na prikazanu dobit (zaradu) iz poslovanja.

Aleksandar on 21.10.2017 19:53

Postovani,

Zaposlen sam trenutno u IT kompaniji i zelim da predjem na pausalno operezivanje umesto klasicnog ugovora o radu.
Naravno, samo pod uslovom da mi je zarada manja od 6 miliona. Za vece zarade, koliko sam razumeo iz vaseg clanka, najbolje je biti preduzetnik sa isplatom licne zarade. Vezano za to imam par nedoumica:
- Ako unapred ne znam da li cu preci limit, da li mogu krenuti kao pausalac, pa ako predjem limit da se "prebacim" na preduzetnika sa isplatom licne zarade?
- Da li bih to morao da uradim odmah cim predjem limit, ili recimo 1 januara?
- Sta ako preduzetnik sa licnom zaradom predje limit od 8 miliona, da li mora da predje na PDV?

Hvala!

Odgovori

Aleksandar on 21.10.2017 20:29

Postovani,

Jos jedno pitanje vezano za preduzetnike sa isplatom licne zarade.
Kako preduzetnik moze koristiti dobit van licne zarade na koji je platio 10% poreza?
Da li se placa dodatni porez pre podizanju novca ili moze da se podize bez opravdanja kao kod pausalca?
Hvala!

Odgovori

SVM Support on 23.10.2017 17:23

@Aleksandar,
1) Možete krenuti kao "paušalac", nema nikakvih smetnji da se prebacite na preduzetnika sa isplatom lične zarade kasnije.
2) Ne mora odmah to da se uradi. Zahtev za paušalno oporezivanje se predaje svake godine do 30.11. za narednu godinu. Vi u suštini molite lokalnu samoupravu da ostanete paušalac, što dokazujete potvrdom o prometu iz banke do 30.11. za prethodnih 12 meseci.
3) Preduzetnik - bilo koji, koji pređe limit od 8 miliona, po sili zakona, mora da pređe na PDV.

SVM Support on 23.10.2017 17:26

@Aleksandar,
Preduzetnik sa isplatom lične zarade nema dodatni porez pri podizanju novca. To je slučaj samo kod društva sa ograničenom odgovornošću.
Međutim, preduzetnik koji nije paušalno oporezovan (popularni "paušalac") , dakle i onaj sa isplatom lične zarade, ne može da podiže novac bez opravdanja. To mu je ujedno i glavna mana.

Aleksandar on 23.10.2017 20:50

Hvala Vam na odlicnim odgovorima!

Imam jos jedno pitanje, da li mozete da date neki savet vezano za nemogucnost podizanja novca bez opravdanja?
Tacnije, da li postoje neka validna opravdanja koja bi mogla da se koriste u tom slucaju, kako bi dobili slicnu situaciju kao sa pausalcem?

SVM Support on 23.10.2017 22:09

@Aleksandar,
Postoje opravdanja za podizanje troškova koja bi preduzetnik koristio u slučaju redovnog poslovanja.
To su sve usluge koje se mogu platiti gotovim novcem (reprezentacija, hotelski smeštaj, putni troškovi, dnevnice itd.) za koje je potrebno pravdanje troškova.

Sasa on 24.10.2017 13:08

da li se koristi poreska olaksica od 11790, 00 dinara i na zaradu i na licnu zaradu preduzetnika ako je preduzetnik otvorio preduzetnucku radnju iz radnog odnosa?

Odgovori

SVM Support on 25.10.2017 12:19

@Sasa,
Koristi se. Tumačenje poreskih organa je sledeće:
Preduzetnik koji isplaćuje ličnu zaradu nije zaposlen sam kod sebe, pa ima drugi osnov za odbitak poreske olakšice u odnosu na osnov što je u radnom odnosu u drugoj firmi. I zato na oba mesta može da se koristi poreska olakšica.

Mimi on 07.11.2017 13:11

Postovani, sa koleginicom planiram da otvorim preduzetnicku radnju koja ce se baviti pisanjem tekstova pesama i komponovanjem.
Ono sto mene zanima jeste koji oblik nam savetujete (da li agenciju) i kako da se organizujemo, posto nas je dve? Kako da postavimo tu situaciju posto zelimo da obe snosimo jednake obaveze i imamo jednaka prava?
Ili ako mislite da je to nemoguce, ako mozete da nam date savet kako da se postavimo?

Takodje, bitno nam je da podizemo novac bez pravdanja, kao i da ne vodimo knjige jer su nam to dodatni troskovi.
Hvala unapred na odgovoru

Odgovori

SVM Support on 07.11.2017 15:13

@Mimi,
Ako su vaši uslovi kao što navodite, jedini način je da napravite paušalnu agenciju, ali da vaša međusobna prava regulišete nekim drugim vanposlovnim ugovorom, jer paušalnu agenciju možete otvoriti samo na jedno lice.
Čim se drugo pojavljuje kao zaposleni, to su troškovi veći.
Čim hoćete da imate jednake obaveze, to onda nije paušalac, nego ili ortačko društvo ili d.o.o., i tu su troškovi veći.

Za ostale detalje, možete nas kontaktirati na naš mejl.

Siniša Kozomara on 23.11.2017 00:57

Poštovani, planiram da otvorim piljaru , prodaja svežeg voća i povrća, pa me zanima sledeće . Iz svih komentara sam zaključio da je prve godine pametnije ići na samooporez, a kasnije na ličnu zaradu, pošto mislim da paušalac ne mogu da budem kao trgovina na malo voćem i povrćem ispravite me ako grešim mislim da sam našao da bi šifra delatnosti bila u grupi 42 pa od 2 do 7 tu negde, no nije ni bitno.
Pitanja su da li sam obzirom na proizvod obavezan da vodim još neku prateću dokumentaciju osim PK-1.
Pošto se roba nabavlja na kvantašu kako da se kupi ako se plati gotovinom( koji papir mi treba od prodavaca radi pravdanja troškova nabavke).
Ženini roditelji imaju registrovano nekomercijalno PG (gazdinstvo) da li i kako mogu da kupujem od gazdinstva jer mi je to glavni naum a ostatak da dopunim sa kvantaša ( imamo plastenike i dosta toga može da se proizvede tu) NISAM EVIDENTIRAN U GAZDINSTVU SAMO "POMAŽEM"
RAdio sam 9 godina u računovodstvu velike privatne kompanije ali sa PDV-om , akcizom , blagajnom i to mi je poznatije , a ovaj deo "prostog "knjigovods mi je manje poznat, ali bih naravno da knjige vodim sam.

Hvala unapred na izdvojenom vremenu kako za čitanje tako i za odgovor.

P.S. Ukoliko mi zatrebaju podrobnija uputstva možete mi pisati i direktno na mail.

Odgovori

SVM support on 18.12.2017 15:38

@Siniša Kozomara,
Evo preseka vaših pitanja i naših odgovora
Da li sam osim PK-1 obavezan da vodim još neke knjige ?
Obavezni ste da vodite sve zakonom propisane evidencije vezane za maloprodajne trgovačke objekte.
Koji papir mi treba od prodavaca ako robu nabavljam na kvantašu?
Ako je to poljoprivredno gazdinstvo treba vam otkupni list. Ako je običan trgovac, treba vam račun. Isto važi i za poljoprivredno gazdinstvo ženinih roditelja.
Knjige možete voditi i sami, prema našim zakonima na žalost ne postoji obaveza nekog sertifikata računovodstvenom znanju kao preduslov za vođenje knjiga i podnošenje završnog računa.


Siniša Kozomara on 23.11.2017 01:07

Još samo i sledeće da li sam obavezan da imam fiskalnu kasu i da uplaćujem svakodnevno pazar, za fiskalnu pitam jer se radi o pravoj piljari , samo voće i povrće. Gde mogu da nađem na koje troškove imam pravo u redovnom poslovanju kao piljara, kao i koji procenat od prometa može da se "potroši" na reprezentaciju.

HVALA UNAPRED

Odgovori

SVM support on 18.12.2017 17:00

@Siniša Kozomara,
Piljara treba da ima fiskalnu kasu, kao i da uplaćujete pazar u zakonskom roku.
U redovnom poslovanju kao piljara, imate pravo na reprezentaciju kao i kod ostalih delatnosti. Ne postoji procenat koji ograničava reprezentaciju, sem u smislu ograničavanja poreza na dobit.
Sem toga, postoji propisan procenat letnjeg i zimskog kala na voće i povrće u okviru kojeg možete otpisati robu (voće i povrće) bez plaćanja poreza na dodatu vrednost.
Za detalje pročitajte dokument "Uredba o količini rashoda (kalo, rastur, kvar i lom) na koji se ne plaća porez na dodatu vrednost" na sajtu poreske uprave.

Edina Fazlic on 17.12.2017 13:19

Postovani,
Da li Doo treba da plati porez ako jedan dan uplati osnivacki ulog od 100.000 dinara a sledeceg dana podigne novac i na izvodu pise kupovina materijala, a nema dokumentaciju za knjizenje tog materijala. Da li moze taj novac da se uplati u blagajnu i ako placaju racune gotovinski da taj novac koriste? Hvala

Odgovori

SVM support on 18.12.2017 17:05

@Edina Fazlić,
Pitanje je prilično konfuzno postavljeno, i ne vidimio kako ono ima smisla sa ovom temom. Molimo vas da pojasnite razložnije šta ste hteli da znate, ali na drugoj temi, npr. na:
https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/da-li-je-obeliks-trebalo-da-otvori-firmu-kao-d.o.o.-ili-kakvu-firmu-da-otvorim-drustvo-sa-ogranicenom-odgovornoscu-d.o.o.-ili-da-budem-preduzetnik

Nebojša Krstić on 27.12.2017 01:42

Poštovani,
Nešto mi nije jasno u vašem računu za Preduzetnika sa isplatom lične zarade.
Ako imam godišnji prihod od 500.000,00 dinara, a od toga isplatim plate u vrednosti od 200.000,00 dinara i platim porez 160.000,00 dinara (80%), onda mi od godišnjeg prihoda ostane 140.000,00?!
Na to se plati porez od 10%, što je 14.000,00 dinara.
To znači da je ukupan porez 174.000,00 dinara. Da li sam u pravu?

Kod Preduzetnika sa samooporezivanjem je 239.000,00 dinara (47,8%).

Tako da dolazimo do razlike od 65.000,00 dinara.

S poštovanjem,
Nebojša Krstić

Odgovori

SVM Support on 27.12.2017 10:23

@Nebojša Krstić,
Vi ste u pravu u slučaju kako ste naveli.
Naša pretpostavka je u startu da se tih 200 000 dinara lične zarade računa u troškove tokom godine, pa na to obračunavamo poreze i doprinose, da bismo ih uporedili sa situacijom koju ima preduzetnik sa samooporezivanjem koji ne isplaćuje ličnu zaradu.
U svakom slučaju, hvala na sugestiji, trebalo bi da napravimo konkretniji primer koji jasnije razjašnjava razliku i bolje objašnjava pretpostavke.

Branko Mladenovic on 02.01.2018 21:46

Postovani, nakon koliko vremena od dana registracije firme sledi placanje doprinosa? Sta sve spada u rashode firme prema kojim se umanjuje porez? Hvala

Odgovori

SVM Support on 03.01.2018 09:17

@Branko Mladenovic,
Doprinose plaćate do 15. u mesecu za prethodni mesec. Npr. do 15. avgusta za jul. Možete ih platiti i kasnije, ali onda vam država računa kamatu.
Šta sve spada u rashode firme prema kojim se umanjuje porez (na dobit): svi poresko priznati rashodi u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana odnosno porezom na dobit pravnih lica.

Živan Radovanović on 11.01.2018 23:32

Poštovani.
Paušalac sam već devet godina i sada mi se desilo da pređem 6 mil. prometa preko POSLOVNIH RAČUNA u periodu 01.01.17 do 30.11.2017, po rešenju Poreske uprave. PU se poziva na Zakon o porezu na dohodak građana, čl.40, st 2, tačka 4, koji kaže da ukupan promet u godini koja predhod godini za koju se utvrđuje porez, ne može biti veći od 6 mil dinara.
Primetićete razliku između PROMET PREKO RAČUNA i UKUPAN PROMET. Koliko ja znam , promet je fakturisana vrednost, a promet preko poslovnih računa su prilivi, koji mogu biti po raznim osnovima, i ne moraju biti jednaki fakturisanom prometu.
U mom slučaju , fakturisani promet je oko 5 mil za celu 2017, a priliva ima i po fakturama iz 2016, pa je zato iznos veći.
Sa ovakvim razumevanjem stvari, mislim da mogu da ostanem paušalac.
Treba mi vaše mišljenje o ovome, da li je promet u ovom kontekstu promet po fakturama ili prilivi novca na poslovni račun.

Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 12.01.2018 12:21

@Živan Radovanović,
Vaš rezon je ispravan i mi smo vašeg stava, ali stav Poreske uprave je upravo u skladu sa rešenjem Poreske uprave.
Naime, vi ste po definiciji preduzetnik koji bi trebalo da vodi poslovne knjige, a onda dokazujete da nemate mogućnost da vodite knjige i zato podnosite zahtev da budete paušalno oporezovani (trebalo bi svake godine). Da biste dokazali da imate uslov da budete paušalno oporezovani , vi dajete kao dokaz promet preko računa (koji slažemo se, nije isto što i fakturisani promet) koji treba biti ispod 6 miliona. Ako je poreska primetila da je promet preko računa preko 6 miliona, onda se upravo dešava što se i vama desilo. Nije baš fer, ali takvo postupanje Poreske uprave smo već imali prilike da vidimo.
Vi naravno imate pravo žalbe, samo vam mi ne možemo reći kakva su iskustva u tom slučaju. Znamo samo iz prakse da je stav Poreske uprave da u slučaju žalbe, mora postojati dobar i neoboriv razlog da bi promenila i preinačila rešenje protiv njihove koristi.
Možete se obratiti vašem advokatu ili pravniku za detalje oko mogućnosti i izvesnosti uložene žalbe.

Stefan Stefanovic on 14.01.2018 14:52

Postovani,

Imam jedno pravno pitanje za vas. Naime, vec sam zaposljen u drzavnoj firmi gde mi se uplacuju svi porezi i nameravam da otvorim firmu kako bih obavljao dodatnu delatnost "Fotografske usluge" sifra 74.20 koja je izuzeta od izdavanja fiskalnih racuna. Takodje posao ce se obavljati tokom 6 meseci godisnje dok za drugih 6 meseci ce biti veoma malo posla ili ga mozda nece ni biti. Obim posla bi bio veoma mali, verovatno do nekih 100.000 dinara mesecno u tom periodu.
-Moje pitanje glasi, koji mi je najbolji model oporezivanja uzimajuci u obzir da sam vec zaposljen i kako bi to izgledalo na primeru od tih fiktivnih 100.000 dinara prometa mesecno?
-Takodje obzirom da su fotografske usluge izuzete od izdavanja fiskalnog racuna, kakvih to moze da ima implikacija na samo oporezivanje odnosno, da li to nesto menja u bilo kojem vidu oporezivanja?
Divni ste sto nam pomazete i najljubaznije Vam hvala na tome.

Odgovori

SVM Support on 15.01.2018 09:06

@Stefan Stefanovic,
Najjednostavniji model oporezivanja bi bio paušalno oporezivanje, ukoliko posao organizujete tako da se smatra da imate stalno poslovno mesto, jer onda biste spadali u treću grupu po Uredbi o kriterijumima za paušalne delatnosti. Po pravilu, to bi trebalo da znači porez + PIO u ukupnoj vrednosti od 12000 do 20000 dinara mesečno i to je sve.
Mislimo da možete da prođete i jeftinije ako se odlučite za paušalca sa samooporezivanjem za ovako mali mesečni promet, ali onda ne možete skidati novac sa računa bez pravdanja, jer ste u obavezi da vodite poslovne knjige.
Drugo pitanje za evidenciju fiskalnog prometa: Evidencija prometa preko fiskalnog računa nema implikacija na veličinu poreza. Jedini dodatni trošak je kupovina, fiskalizacija (jednokratni trošak) i godišnje održavanje fiskalnog uređaja, što naravno nije porez, ali je zakonska obaveza.

Nikola Andonov on 17.01.2018 11:06

Poštovani,

Imam tri i po godine paušalni oblik preduzetničke radnje (arhitektonski studio) registrovane u Crnoj Travi za koje redovno plaćam ukupno oko 15.000 dinara poreza i doprinosa.

Sada bih voleo da otvorim i drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom i prodajom nakita (od kože, plastike i drveta). Prvenstveni klijenti bili bi u inostranstvo, tako da bi izvoz bio najčešća opcija.

1. Koji oblik pravnog lica predlažete u odnosu na gorenavedeno?

2. Na koji način da izračunam poreze i doprinose za ovo drugo pravno lice? Promet (ne profit) će biti na godišnjem nivou između 20.000 i 30.000EUR.

Hvala puno unapred!

Srdačno,
Nikola Andonov, M. Arch.

P. S. Samo nastavite ovako, jer meni lično (a siguran sam i drugima) jako znače i pitanja drugih posetilaca, kao i Vaši odgovori na ista.

Odgovori

SVM Support on 21.01.2018 17:30

@Nikola Andonov,
Ako hoćete baš vi da budete osnivač tog drugog pravnog lica, onda morate da otvorite ili d.o.o. ili ortačku radnju. Ostali oblici udruživanja nemaju smisla za delatnost koju planirate, a ne možete da otvorite još jednu preduzetničku radnju na vaše ime.
Ako imate nekog ko bi želeo da umesto vas otvori drugu preduzetničku radnju, a da mu vi pomažete u bizinsu, onda može taj neko drugi da otvori preduzetničku radnju.
Ako hoćete da prodajete ISKLJUČIVO vaše proizvode u okviru vaše delatnosti proizvodnja nakita, onda je najbolje da ta druga radnja bude paušalno oporezovana, jer je 20000 EUR do 30000 EUR ispod 6 miliona dinara.
Ovo smatramo da je najbolja opcija, jer u opštini Crna Trava shodno prosečnom ličnom dohotku ne verujemo da možete nešto mnogo uštedeti izborom da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade, a zadržavate mogućnost podizanja gotovine bez pravdanja računa što je osnovna prednost paušalne radnje.

Edina Fazlic on 17.01.2018 16:54

Poštovani,
Ako preduzetnik zasnuje radni odnos u drugoj firmi i dalje nastavi sa obavljanjem delatnosti ko nema obavezu plaćanja zdravstvenog i doprinosa za nezaposlene njegova preduz.radnja ili novi poslodavac?

Odgovori

SVM Support on 21.01.2018 17:43

@Edina Fazlic,
Ovo je zanimljiv slučaj: ima obavezu uplate ta dva doprinosa ono pravno lice na koga je zdravstveno osiguranje (tj. na kog se vodi zdravstvena kartica). Dakle, ako poslodavac prijavi preduzetnika kao zaposlenog, to jest podnošenjem M-A obrasca u drugoj firmi, obzirom da su fond PIO i fond zdravstvenog osiguranja povezani, preduzetnik će kao zaposleni biti zdravstveno osigurani preko poslodavca. U tom slučaju, nema obavezu plaćanja preduzetnik.
Izuzetak je ako je preduzetnik penzioner, onda nema obavezu ni preduzetnik ni poslodavac, jer je preduzetnik zdravstveno osiguran preko statusa - penzioner.

Aleksandar Milosevix on 20.01.2018 04:36

Poštovani,
Trenutno sam u radnom odnosu ali bih želeo da otvorim i svoju firmu pored toga. Sada mene zanima da li ja to mogu, i kao sta mogu da je registrujem u koliko sam u radnom odnosu.Ja sam mislio da je registrujem kao preduzetnik ali sam sa par strana čuo da to ne može iz radnog odnosa pa me zanima da li je to tačno i da li može da to bude dopunska delatnost.

Odgovori

SVM Support on 21.01.2018 17:58

@Aleksandar Milosevix,
Možete da otvorite i svoju firmu iz radnog odnosa.
Možete da otvorite preduzetničku radnju i da budete zaposleni u drugoj firmi, nema smetnji za takvim nečim.
Možete da budete i osnivač u drugom d.o.o., a možete čak i da budete direktor u tom d.o.o.
Samo se razlikuju porezi i doprinosi koje biste plaćali, od navedenog slučaja do slučaja.

Adam Jonas on 07.02.2018 20:16

Mogu kao samooporezivan preduzetnik stavljati u promet, prodavati alkoholna pica? Naravno placati i akcize.

Odgovori

SVM Support on 09.02.2018 13:04

@Adam Jonas,
Po našem mišljanju, ne postoji poseban propis koji propisuje zabrane prodaje alkohola ili uslovljava promet alkoholnih pića nekom dozvolom (što nije slučaj npr. sa duvanom).
Međutim, postoji zakonsko ograničenje prodaje alkoholnih pića, (a i cigareta i pirotehničkih sredstava), utvrđeno je članom 24. Zakona o zaštiti potrošača i odnosi se na zabranu prodaje ovih proizvoda maloletnim licima, i to u maloprodajnim objektima.
Dakle, ako imate maloprodajni objekat, po nama možete stavljati u promet alkoholna pića, ali pazite samo na tu vrstu zabrane.

Vuk Barašić on 17.02.2018 09:26

Dobar dan!
Molio bih Vas za savet. Radi se o sledećem: otvorio bih firmu, ali se razmišljam da li da bude agencija- preduzetnik ili d.o.o.. Ja sam zaposlen u drugoj firmi, a u novootvorenoj bih se bavio posredovanjem u plasiranju voća i povrća na inostrana tržišta, s obzirom da sam se time bavio u prethodnoj firmi 10 godina. Osnovni parametri Vama neophodni za savet bi bili da u početku nisam siguran koliko bi bilo posla, ali za 2-3 godine bi moglo da se dođe do prometa koji bi daleko prevazišao 6 mil. RSD. Dalje, promet robe bih obavljao preko firme i firma bi bila izvoznik (ovo govorim zbog vraćanja PDV- a i zbog toga što firma ne bi uzimala samo posredničku proviziju, već bi vršila promet robe- primer: kamion zamrznutih malina može da košta oko 40.000 EUR). Ja bih bio jedini ko bi radio u toj firmi i jako bi mi bitno bilo da mi troškovi budu minimalni za početak. Takođe, još jedanput da pojasnim, može se desiti da već u prvoj godini se pređe prihod od 6 mil. RSD.
Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 18.02.2018 19:19

@Vuk Barašić,

Apsolutno bez dileme, naš savet je da otvorite d.o.o. i to u sistemu PDV-a od početka.
U d.o.o., troškovi će vam biti minimalni ako ništa ne radite, ali ipak, ako ste osnivač, koji će da bude i direktor, moraćete da plaćate oko 80 EUR mesečno za doprinose a pored toga i nešto minimalno, recimo oko 10 EUR za akontaciju poreza na dobit.
Za ostale savete, morali bismo malo da pogledamo biznis plan, ili da vam pomognemo da ga napravite.

Aleksandar Pavicevic on 18.02.2018 22:32

Postovani,
ako otvorim preduzetnika sa isplatom licne zarade, koliko je minimalni iznos koji moram platiti drzavi za poreze i doprinose (dobit bi npr bila jako mala pa izbacujemo 10% poreza na dobit), posto me zbunjuju iznosi ~8300 i ~20000 din koje moram dati drzavi. I drugo pitanje, da li imam jos neke troskove osim poreza na zakup poslovnog prostora, mesecno knjigovodje, i zavrsnog racuna? Zahvalan, Aleksandar

Odgovori

SVM Support on 19.02.2018 12:09

@Aleksandar Pavicevic,
Prvo pitanje: Najmanje morate platiti doprinose obračunate u odnosu na najnižu mesečne osnovice za doprinose, trenutno je to 8715 dinara (tokom cele 2018. godine će važiti ovaj iznos). Pored toga imate10% poreza na bruto zaradu, najniži iznos ne postoji. Možete isplatiti i 1 dinar, pa će porez na ličnu zaradu biti 10% od toga.
Drugo pitanje: poslovni prostor ne morate zakupljivati, možete otvoriti kod sebe u stanu ili kući. Knjigovodstvene usluge su obično ugovorene da obuhvataju i završni račun (ne mora da znači).

Pored ovoga, imaćete i mesečne režijske troškove, sem ako ste ugovorili da padaju na teret zakupodavca.
Što bi se reklo, brat bratu, računajte na 100 do 200 evra mesečno troškova.

Dragan on 19.02.2018 11:40

Dobar dan!
Od 1. oktobra se uvode olakšice za preduzetnike u režimu lične isporuke zarade.
http://bif.rs/2018/01/bez-poreza-na-zarade-doprinose-za-pocetnike-u-poslu-od-oktobra-2018/

Kako bi to u praksi izgledalo ako bih otvorio pred. radnju koja bi prihodovala od usluga npr. 50.000 mesečno?
Hvala!

Odgovori

SVM Support on 19.02.2018 12:45

@Dragan,
Ključna je rečenica: "...koji će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini". Dakle, računajte na dažbine prema državi oko 55 - 60% manje u te dve godine u smislu lične zarade preduzetnika. Dakle, ako preduzetnik zaradi 50 000 dinara, neće biti baš u prilici da vidi efekat zarade. Zato, recimo da želi da isplati zaradu od 30 000 dinara, umesto da plati porez i doprinos od oko 18 000 dinara, platiće državi samo 10 000 dinara i time uštedeti oko 8 000 dinara, tj. prema kursu od 120 za 1 EUR oko 67 EUR.
I odmah savet, najbolje je registrovati se od 01.01.2019. godine, da biste olakšice koristili 24 meseca, a ne samo 15 meseci, ako otvorite firmu 01.10.2018. godine.
Dakle, teoretski, u ovom primeru, preduzetnik sa ličnom zaradom, prema sadašnjem kursu evra, može da uštedi oko 24 meseca x 67 EUR = oko 1600 EUR za dve godine. Dakle, na dvostruko većoj isplati od prikazanog primera može da uštedi za pristojan polovan automobil !
Nije teško izračunati - kad su veće isplate ličnih zarada, uštede su još veće.


Dragan on 21.02.2018 15:55

Da li sam dobo razumeo, na zarađenih 50.000 din, ako se podiže 30.000 kao zarada, na to se državi daje preostalih 20.000?

SVM support on 21.02.2018 22:23

@Dragan,
Ako se podiže 30 000 dinara kao lična neto zarada preduzetnika, na to se državi daje skoro 20000 hiljada dinara. Prema tekućim propisima (februar 2018. godine), daje se 17934 dinara.

Zoran Gabric on 22.02.2018 14:29

Postovani,
Planiram da iskoristim bespovratna sredstva za samozaposljavanje u visini od 180.000 dinara koje daje biro rada u vidu podsticaja nezaposlenima koji otvore privatnu firmu.Pretezna delatnost firme bi bila poslovni konsalting,stim sto prve godine mislim da bih u najboljem slucaju mogao da pokrijem samo rashode poslovanja.
1.Da li da se samooporezujem bez isplate zarade preduzetnika ili mi je povoljnije da isplacujem minimalnu bruto platu od 23.053 dinara,i da li bi u tom slucaju porezi i doprinosi iznosili 9.519 dinara,a neto zrada 13.534 dinara?
2.Da li preduzetnk koji se samooporezuje bez isplate zarade ipak mora mesecno da placa doprinose na minimalnu osnovicu od 23.053 din. i da li se oni priznaju kao trosak kod obracuna dobiti na kraju godine.
3.Kako se knjigovodstveno tretiraju navedena bespovratna sredstva od 180.000, kao i svaki drugi prihod ili kao pocetni kapital?
Hvala na odgovoru

Odgovori

SVM Support on 22.02.2018 23:45

@Zoran Gabric,
Odgovori:
1. Ako niste sigurni u prvoj godini da li će biti posla ili ne, onda je naš savet da budete preduzetnik sa samooporezivanjem bez isplate lične zarade.
2. preduzetnik može mesečno da plaća doprinose akontaciono, ali mora tek na kraju godine, na ukupnu dobit, koja se smatra zaradom i oporezuje se u skladu sa zakonom o porezu na dohodak građana i zakonu o obaveznom socijalnom osiguranju.
3. Bespovratna sredstva se tretiraju baš tako, kao sredstva, tj kao donacija, a ne kao početni kapital. Iako to jeste priliv novca na vaš poslovni račun u banci, to nije prihod.

Zoran Maksimovic on 28.02.2018 12:08

Postovani,
Imam malu solarnu elektranu(5kw snage i mesecno donosi oko 16000dinara) ona je u statusu povlascenog proizvodjaca elektricne energije.
Od 21.08.2017.god. Ministarstvo rudarstva i energetike je donelo resenje da status povlascenog proizvodjaca glasi na FIZICKO LICE Zoran Maksimovic(do tada je glasilo na rodjaka preduzetnika )

EPS od mene trazi da im dostavim maticni broj i poreski identifikacioni broj...

Imate li neko resenje za ovo tanko ,,poslovanje,,

Srdacan pozdrav

Odgovori

SVM Support on 28.02.2018 14:14

@Zoran Maksimovic,
Jedino što vidimo kao rešenje je da vi otvorite preduzetničku radnju na vaše ime.

Marija Milovanovic on 06.03.2018 21:45

Postovani, zanima me ako se odlucim za pausalno oporezivanje da li mogu robu da prodajem tj izvozim. Konkretno se radi o rukotvorinama koje bih prodavala putem online prodavnica pa me interesuje koji nacin poslovanja bi bio najbolji. Hvala

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:42

@Marija Milovanovic,

Ne možete da preprodajete robu (dakle da prodajete ono što ste kao paušalac kupili), ali možete da prodajete sopstveno napravljene proizvode, pa čak i da ih izvozite.
Najbolji način poslovanja je da sa online prodavcem ugovorite da vi te proizvode prodate njemu, a on da ih preproda preko interneta.
Ako online prodavcu to ne odgovara, onda možete pristupiti nekoj zadruzi.

Boban Spasic on 12.03.2018 00:07

Postovani
sta se sve priznaje kao trosak vlasniku trafike koji je pausalac sa samooporezivanjem, konkretno hrana i pice koje vlasnik pojede i popije (sam radi na trafici), da li moze da koristi auto od sina (nema svoj auto) kroz neki ugovor a da mu se gorivo priznaje kao trosak, da li se registracija istog auta kao i delovi za auto mogu priznati kao trosak. Da li mozete navesti neke troskove (osim ugovorene kirije, struje) specificne i nespecificne koji se mogu dokumentovati a Vama poznati iz prakse.
Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:50

@Boban Spasic,
Paušalac sa samooporezivanjem nije baš precizan termin. Ako ste mislili na paušalca, pošto on ne vodi poslovne knjige, sve mu se priznaje kao trošak, jer nije dužan da pravda troškove.
Ako ste mislili na preduzetnika sa samooporezivanjem, priznaje mu se hrana i piće koje sam pojede i popije.
Može da koristi auto od sina i kroz ugovor o zakupu pokretnih stvari i kroz ugovor o korišćenju sopstvenog vozila u poslovne svrhe. U oba slučaja gorivo mu se priznaje kao trošak. Registracija i auto delovi se po našem mišljenju ne mogu priznati kao trošak.
U troškove poslovanja se mogu priznati svi direktni troškovi nabavke robe i materijala, kao i troškovi koji se koriste za svrhu poslovanja, a koji su dokumentovani računom koji je ispravan u smislu zakona o računovodstvu. Ne bismo ih nabrajali niti razdvajali po specifičnosti i nespecifičnosti za potrebe ovog odgovora.

Zoran Petrovic on 20.03.2018 13:41

Postovani,

Imam pausalnu agenciju za konsalting od 2014. za koju sam placao porez kao pausalno oporezovan.Agencija je bila na mirovanju od jula 2017. Kako planiram da je ponovo aktiviram zanima me da li mi je i dalje isplativo da budem pausalac ili da predjem na drugi vid oporezivanja, s obzirom da ce mi meseni prihod biti oko 1.800 evra?
Da li postoji vid delatnosti koji omogucava poslovanje sa inostranom kompanijom a koji spada u neku od grupa koja ima manje osnovice od grupe u koju spadaju agencije za konsalting?
U pitanju su usluge...

Unapred hvala na odgovoru.

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 00:44

@Zoran Petrovic,
Isplativo vam je da ostanete paušalac ako vam je važno da možete da podignete novac sa računa bez pravdanja troškova.
Ako vam je ovo stalni mesečni prihod, po našem mišljenju, uz očekivan paušalni porez od 30ak hiljada mesečno, isplativije je da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade. Ako paušalni porez bude manji od toga, onda je praktičnije da ostanete paušalac.
U teoriji gledano, i čistač obuće može da posluje sa inostranom kompanijom, ali praktično, pozivamo vas da pogledate Uredbu o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti. Tamo ćete videti koje grupe postoje razvrstane po šiframa delatnosti i da li bi vam neka grupa odgovarala.

Radmanovic Vesna on 03.04.2018 15:12

Penzioner sam.Zelela bi da otvorim preduzetniicku radnju.Ne bih imala zaposlene.Koju varijantu da odaberem pausalac ili samooporezivanje.Ne bi isplacivala licni dohodak.
Drugo da li bi u toj prvoj godini bila oslobodjena placanja poreza i doprinosa.

Odgovori

SVM Support on 03.04.2018 15:27

@Radmanovic Vesna,

Ako nemate dovoljno posla za stalni prihod od barem 200 EUR mesečno, onda budite preduzetnik sa samooporezivanjem.
Ako imate veći mesečni prihod, možete razmotriti i da budete paušalac.

Svetlana on 07.04.2018 20:34

Postovani,
Da li je dozvoljeno pausalno oporezivanje za sifre delatnosti 5819 i 5814?
Ako nije, da li postoji neka druga sifra delatnosti za izdavastvo koja je dozvoljena pausalcima?
Unapred hvala na odgovoru.
Srdacan pozdrav,
Svetlana

Odgovori

SVM Support on 09.04.2018 15:36

@Svetlana,
Po našem mišljenju, u pitanju je izdavačka delatnost i bez obzira što se pominje izdavanje reklamnog materijala, nema smetnji da se te dve šifre delatnosti paušalno oporezuju.

Maja Spasojevic on 23.04.2018 21:23

Postovani,
suprug i ja razmisljamo o otvaranju preduzetnicke radnje i posto imamo stabilne prihode od vec ugovorenih poslova, najblizi smo modelu preduzetnika sa isplatom licne zarade, jer bismo brzo probili limit za pausal. Oboje smo vec zaposleni i koliko sam videla neke minimalne dazbine za zaradu onog na cije ime se vodi radnja bi bile oko 50e za PIO i oko 30e za porez na dohodak. Procitala sam tekst i sve komentare, ali i dalje nisam potpuno sigurna u 2 stvari:
1. Da li ostvarena dobit moze da se podize bilo kada, uz placanje 10% poreza na dobit/dohodak, nisam sigurna kako se taj porez naziva? U kom momentu se placa taj porez, prilikom svakog podizanja novca ili mesecno, kvartalno, godisnje?
2. Da li dobit koja ostane posle troskova sopstvene zarade i ostalih troskova ulazi u obracun za godisnji prihod po kome se placa godisnji porez na dohodak gradjana?
Hvala puno na detaljnim odgovorima, zaista ste od velike pomoci buducim preduzenticima!

Odgovori

SVM Support on 24.04.2018 01:36

@Maja Spasojevic,
1. Ostvarena dobit može da se podiže bilo kada, do iznosa ostvarene dobiti. Porez se zove Porez na prihod od samostalne delatnosti, ali se zbog razumevanja dobiti kao pojma obično koristi termin Porez na dobit. Isti se plaća akontaciono svakog meseca dok se ne utvrdi konačna dobit, i po predaji poreskog bilansa za preduzetnika se mora platiti ostatak između ukupno obračunate konačne dobiti i zbira svih akontacija za koje je porez na dobit plaćana. Ako je akontaciono porez na dobit više plaćen no što je konačno utvrđen, ostaje poreski kredit za narednu poslovnu godinu.
2. Dobit (tačnije rečeno oporezivi prihod od samostalne delatnosti) ulazi u zbir za godišnji prihod po kom se plaća porez na dohodak građana, shodno članu 87 stav 2 Zakona o porezu na dohodak građana.
Hvala i vama na lepim rečima !


Nikolic on 29.04.2018 22:57

Postovani, u radnom odnosu sam kod poslodavca na puno radno vreme, imam i preduzetnicku radnju registrovanu kao dopunska daletnost. Po novom Zakonu o finansijskoj podrsci porodica sa decom koji se primenjuje od 01.07.2018godine da li imam pravo na naknadu porodiljskog odsustva i po osnovu radnog odnosa i na puno radno vreme i kao preduzetnik ili samo na jedno od ova dva?

Odgovori

SVM Support on 30.04.2018 10:17

@Nikolic,
Pitanje je interesantno:
Nije zahvalno davati tumačenja na ovu temu dok zakon nije stupio na snagu. Ovo je više pravničko pitanje i uputili bismo vas na pravnika ili advokata.

Miloš on 02.05.2018 20:25

Poštovani,

Zaposlen sam u jednoj kompaniji po ugovoru na određeno vreme.

Želeo bih da registrujem preduzetničku radnju jer imam svoj internet portal. Registrovao bih šifru delatnosti 63.12 Veb portali.

Planirani prihodi na godišnjem nivou su oko 400000 dinara, što je veoma malo.

Koja je najjeftinija opcija za registraciju i ako možete da mi kažete koliko bi porez i troškovi koštali na godišnjem nivou. Ne planiram da bilo šta sebi isplatim, sav novac bi bio iskorišćen za održavanje sajta.

Hvala

Odgovori

SVM Support on 03.05.2018 09:38

@Miloš,
Najjeftinija opcija što se tiče poreskih obaveza je čini nam se preduzetnik sa samooporezivanjem. Naročito ako imate velike troškove. Porez je 10% na prikazanu dobit, a doprinosi još 37.8%.
Znači, pretpostavimo da je prihod 400 000 dinara, ali da su troškovi održavanja firme i sajta 250 000 dinara. Na dobit od 150 000 dinara, platićete 71 700 dinara poreza i doprinosa, a ostatak je za slobodno raspolaganje.
Ako biste bili paušalna agencija, po našoj proceni imali biste barem 3x veće poreze i doprinose godišnje.

Sladjan on 04.05.2018 09:31

Postovani.Molim vas da mi pomognete oko informacija za otvaranje privatnog biznisa.Hteo bih da otvorim prodaju tinktura i cajeva, ljekobilja.Kako mogu to da otvorim, kako da se registrujem, koja je sifra za tu djelatnost.Ti proizvodi bi bili sa mog poljoprivrednog neprofitabilnog imanja, tj poljoprivrednog gazdinstva.Koje su procedure oko otvaranja, sta da ocekujem oko dazbina drzavi.Kako mogu da prodajem svoje cajeve i tinkture.Molim vas za pomoc.Hvala unapred.Sladjan.

Odgovori

SVM Support on 05.05.2018 22:01

@Sladjan,
Šifra delatnosti po nama je 0127 Gajenje biljaka za pripremanje napitaka.
Ako već imate poljoprivredno gazdinstvo, probajte da se pridružite u neku poljoprivrednu zadrugu, koja može da plasira vaše proizvode na tržište. Ako hoćete da budete preduzetnik, onda je potrebno da se odlučite za vrstu. Na našem blogu možete pročitati tekstove koji bi trebalo da vam pomognu koju vrstu preduzetnika treba da se odlučite, u zavisnosti od prognoziranih prihoda i učestalosti i obima biznisa kojim planirate da se bavite.
Procedura otvaranja je da se popuni registraciona prijava na odgovarajući način, uplati se taksa i prilože još neka dokumenta. Za detalje oko otvaranja, možete se obratiti na naš kontakt mejl office@svmresenja.com
Čajeve i tinkture možete da prodajete kroz maloprodajne objekte, osobito kroz prodavnice zdrave hrane i na pijacama. Po nama, Vi treba da zainteresujete trgovce koji već imaju ove objekte, a onda će oni prodavati krajnjim potrošačima.

Saša Veseić on 05.05.2018 10:44

Poštoani, zaposlen sa u državnoj firmi ali bih želeo da otvorim firmu koja bi se bavila izradom električnih instalacija. S obzirom da posla "ima dosta pa nema uopšte", predpostavljam da bi mi bilo najbolje da budem preduzetnik paušalac. Ukoliko bi mi prihodi na godišnjem nivou bili recimo 1.000.000,- din, kojike bi mi bile mesečne dažbine državi. i da li bih mogao da, ukoliko u nekom periodu nema posla, zamrznem poslovanje...šta je sa plaćanjem dažbina u tom periodu bez posla...hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 05.05.2018 22:10

@Saša Veseić,
Po nama, kad ima posla pa ga nema, bolje je da budete preduzetnik sa samooporezivanjem. To može biti povoljnija opcija.
Ako budete preduzetnik sa samooporezivanjem sa 1.000.000 dinara prihoda godišnje, i uz pretpostavku da ćete imati i 600.000 dinara priznatih rashoda, dobit bi vam bila 400 000 i na nju biste plaćali 191200 dažbina, odnosno, mogli biste da plaćate mesečnu akontaciju od oko160000 dinara. Ne verujemo da možete da budete paušalac i da dobijete ovoliko mali iznos mesečnog paušalnog poreza i doprinosa.
Možete zamrznuti preduzetničku radnju. U tom slučaju ne morate plaćati dažbine državi, ali ne možete koristiti ni tekući račun za potrebe poslovanja.

Zorka Ristic on 25.05.2018 19:40

Postovana,preduzetnik sam na licnoj zaradi i imam ostvarenu dobit od 23.000.000 miliona za 2017 godinu na koju je uredno placen porez i podugnut ostatak neto prihoda.U pitanju je gradjevinska delatnost.Moje pitanje je dali mogu podizati preko tog iznosa neto prihod u toku godine i po kom članu Zakona.Hvala unapred,

Odgovori

SVM Support on 29.05.2018 13:43

@Zorka Ristic,
Niko vas neće sprečiti, ali vodite računa da ne podignete neto prihod koji ni nećete ostvariti. Državu interesuje da ubira porez, i ako ste ga uredno platili za 2017. godinu, za tu godinu ste mirni. Međutim, za 2018. godinu, ako imate viziju koliko ćete ostvariti neto prihod, onda možete pažljivo dizati unapred taj neto prihod do tog prognoziranog iznosa za 2018. godinu. Zakon o porezu na dohodak građana, član 33, definiše samo oporezivi prihod za preduzetnika, a ne definiše šta je dobit. Za tačnija određenja po članovima zakona, upućujemo vas da se obratite pravniku ili advokatu.

Ivan nnovak on 10.07.2018 23:03

Pozdrav. Vec sam jednom pisao. Naime, hteo bih da napustim posao i da otvorim svoju perionicu. Da li se ispalti i sta mi je najbolje ciniti? Po vama, kako prijaviti. Bavio bih se i dubinskim pranjem.

Odgovori

SVM Support on 11.07.2018 14:39

@Ivan NNovak,

Za otvaranje sopstvenog biznisa potrebno je sem ideje malo predvideti i prihode i troškove, kao i moguća naredna ulaganja.
Da li se isplati zavisi od toga koliko prihoda mislite da napravite i da li je to što planirate realno. Odgovor na ovo pitanje ne možemo dati u jednoj rečenici, ali možemo ako se sastavi neki biznis plan za perionicu.
Po nama, za početak, najisplativije bi bilo biti preduzetnik, i to bez opcije isplate lične zarade, nego opcija sa samooporezivanjem, jer je nivo prihoda nestabilan i nesiguran.

Milan M on 17.07.2018 19:32

Planiram da otvorim stomatolosku ordinaciju , pa koji bi bio vas savet za oporezivanje , u kraljevu . Hvala

Odgovori

SVM Support on 19.07.2018 09:28

@Milan M,
Nema smetnji da otvorite paušalnu radnju. Po nama, to je i najbolji oblik u ovom slučaju, ako je lokacija atraktivna i ako imate način da privučete klijente od starta.
Ako nemate način kako da privučete klijente, onda će biti po nama jeftinije da budete preduzetnik sa samooporezivanjem.

Ivan on 24.07.2018 03:33

Pozdrav. Kakva je procedura ako se perionica otvori iz radnog odnosa a kakva je kao nezaposlen? Da li se kao preduzetnik za samooporezivanje placa mesecno porez ili je to drugacije reseno? Jos jednom hvala

Odgovori

SVM Support on 24.07.2018 09:17

@Ivan,
Ista je procedura iz radnog odnosa i ako ste nezaposleni.
Ako ste preduzetnik sa samooporezivanjem, dakle iako ta vrsta preduzetnika nije paušalac, plaća se mesečno akontacija poreza (i doprinosa), da bi se na kraju godine kad se obračuna ukupan iznos poreza i doprinosa odbile sve do sada uplaćene akontacije tj. da bi ostatak poreza (i doprinosa) za uplatu bio manji.
U praksi, u prvoj godini, može biti mesečna akontacija i 1 dinar, ali onda će na kraju godine morati da se plati mnogo više poreza i doprinosa. Npr. ako je na kraju godine obračunat porez i doprinosi 1000 dinara, a svih 12 meseci je plaćano po jedan dinar, onda će na kraju morati da se doplati 988 dinara, što i nije teško. Međutim, ako je porez i doprinosi 500 000 dinara, onda već treba imati na gomili 499 988 dinara, što je prilično zahtevno. Zato treba oprezno odrediti mesečnu akontaciju, u skladu sa planiranim prihodima i troškovima, za šta vam treba dobar knjigovođa.

Ivan on 24.07.2018 10:23

Znaci sve u svemu, ja kada bih otvorio per na preduzetnika, treba mi knjigovodja? Dok za pausalca ne treba? Pored poreza, treba uplacivati mesecno jos koje dazbine i koliko li bi one otpilike iznosile?

Odgovori

SVM Support on 24.07.2018 13:12

@Ivan,
Kada bi ste otvorili perionicu na preduzetnika sa samooporezivanjem, treba da vodite knjige - ali možete i sami, ako umete, ne mora obavezno knjigovođa da vodi knjige.
Perionica može da bude i paušalac. Za paušalca ne treba knjigovođa. Inače, i paušalac je preduzetnik, ali specijalna vrsta, za kojeg ne treba da se vode knjige, sem KPO, koju možete i sami da vodite.
Ako ste paušalac, nema ništa od dažbina, sem mesečnog poreza i doprinosa.
Ako ste preduzetnik sa samooporezivanjem, sem akontacije poreza na dobit, nema ništa više. Možda ako budete u sistemu PDV, onda mora i PDV da se plaća svaki mesec ili tromesečno.
U oba slučaja (ili paušalac ili samooporezovani preduzetnik) ima još i dažbina za zarade zaposlenima, ako zaposlenih bude.

Ivan on 25.07.2018 18:54

hvala. Sta je potrebno sve od dokumenata da bi se otvorila perionica, i postoji li neka mogucnost da nemam fiskalnu kasu

Odgovori

SVM Support on 26.07.2018 11:02

@Ivan,

Potrebni su uobičajeni dokumenti za otvaranje preduzetničke radnje. Ova vrsta delatnosti nije oslobođena od evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Dakle, mora fiskalna kasa.

Ivan on 26.07.2018 00:36

Pa planiram da budem jedini zaposleni, i da mi to bude posao. Odnosno da sada snji posao napustim i radim sam u perionici. Ne znam sta mi je najisplativike sto se tice samih doprinosa i poreza drzavi

Odgovori

SVM Support on 26.07.2018 11:09

@Ivan,
Najjednostavnije je da budete paušalac, ali mislimo da nije najjeftinije. Ako budete paušalac, nećete imati knjigovođu, ali ćete imati paušalni porez i doprinose od oko 150 do 300 evra (za perionicu u Beogradu).
Najisplativije je po nama da budete preduzetnik sa samooporezivanjem koji nije u sistemu PDV. Imaćete trošak od 50 do 100 evra za knjigovodstvo i mesečnu akontaciju poreza i doprinosa koja može biti po našoj proceni od 10 do 100 evra + troškovi održavanja perionice. Problem je što na svu zaradu (dobit prikazanu u poslovnim knjigama) na kraju godine morate da platite 10% poreza i 37.8% doprinosa, pa tu mesečnu akontaciju treba pametno odrediti.
Ako nameravate da imate stalne prihode svaki mesec i to preko 800 evra, po našoj proceni, onda je najbolje da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade, jer ćete moći da isplaćujete ličnu zaradu sebi, a time skinuti godišnju obavezu da plaćate doprinose.

Ivan on 27.07.2018 00:27

mozete li mi malo pojasniti bolje pojam sa ispalcivanjem zarade i bez?

Odgovori

SVM Support on 27.07.2018 10:27

@Ivan,
Pročitajte ovaj članak od početka do kraja. Pisan je tako da široki auditorijum može da razume.

Mirjana Popovic on 01.08.2018 08:22

Pozdrav. Zanima me vase misljenje. Otvorila bih igraonicu sa fiskalnom kasom, iz radnog odnosa kao dodatnu delatnost. E sad da li da to bude samoop.ili sa licnom zaradom? Koliko Sam razumela umanjuje se uplata doprinosa za zdravstveno? I licna zarada ulazi u rashode? Samo na Ono sto ostane kad see isplati zarada placam 10 posto? Hvala.

Odgovori

SVM Support on 02.08.2018 11:18

@Mirjana Popovic,
Uplata doprinosa se umanjuje za zdravstveno osiguranje i za osiguranje od nezaposlenosti, obzirom da se to uplaćuju po osnovu radnog odnosa od poslodavca gde radite.
Ako se odlučite na samooporezivanje, na obračunatu dobit plaćate porez 10% i PIO doprinose 26%.
Ako se odlučite na isplatu lične zarade, na obračunatu dobit plaćate samo porez 10%, ali tokom svakog meseca plaćate PIO doprinose 26% na obračunatu ličnu bruto zaradu preduzetnika.
Pošto igraonica nema stalne prihode (pretpostavka je da će uglavnom biti puni vikendi, a preko nedelje da će biti fluktuirajući promet) preporučujemo za početak model samooporezivanja, bez lične zarade.
Ako ste u planu predvideli mesečne prihode veće od 1000 evra, preporuka je svakako da idete na isplatu lične zarade, zbog mogućnosti uštede na davanju doprinosa.

Mile N on 23.08.2018 10:37

Najpre da vas pohvalim za odličan tekst, kao i razumljive i precizne odgovore. Duže vreme izrađujem drvene upotrebne predmete po sopstvenim idejama. Većina tih predmeta je naišla na jako dobar prijem, pa sam ostvario i nekoliko prodaja ovde i u inostranstvu preko web sajta na kome promovišem svoje radove. Imam osećaj da bih uz malo agresivniju kampanju i jače prisustvo na tržištu, ostvario solidan promet. To je ipak samo osećaj - dakle postoji opasnost da bude netačan, a sa druge strane, pošto sam do sada sve radio sam, ako bi se posao značajno uvećao, trebalo bi da uključim još zaposlenih, ili da angažujem neku stolarsku radionicu da mi uslužno izrađuje delove gotovog proizvoda. Priča oko oporezivanja mi je prilično zbunjujuća, ali sam negde video da postoje olakšice za stare i umetničke zanate, a ja bih se neskromno svrstao u ovu drugu grupu. Zaposlen sam u državnoj firmi u Beogradu, do penzije ima još 6 godina i imam osećaj da ukoliko sada ne pokrenem dodatnu delatnost, to verovatno ni neću učiniti. Dakle, nastavio bih sa izradom drvenih predmeta koje bih prodavao najčešće putem interneta u zemlji i inostranstvu. Koji model organizovanja biste preporučili u mom slučaju? Puno hvala i samo nastavite!

Odgovori

SVM Support on 23.08.2018 13:36

@Mile N,
Bićemo skroz konkretni
1. Ako imate od 0 do 200 evra prihoda mesečno, preporučujemo da postanete preduzetnik sa samooporezivanjem, jer je to minimalno dažbina (plaćate koliki vam je promet + troškovi za knjigovodstvo i tekuće režije i kao i materijale)
2. Ako imate od 200 do 700 evra prihoda mesečno, preporučujemo da postanete paušalac, jer ćete prodavati samo sopstvene proizvode.
3. Preko 700 evra prihoda mesečno, preporučujemo da postanete preduzetnik sa isplatom lične zarade.
Ako budete dogurali do preko 2000 evra prihoda, da ne možete više sami da postignete, možete se obratiti za dalje savete, da li da prelazite na d.o.o. ili zadržavate da ostanete paušalac.

Bojan on 03.09.2018 21:52

Postovani ,
hteo bih da otvorim lokal u kome bih prodavao hranu koju kupim od drugog restorana ili keteringa . Nisam siguran da li se to formalno zove ekspres restoran . Nesto po sistemu menze , gde bih prodavao kuvanu i pecenu hranu na gramazu - s tim sto ja tu hranu ne bih proizvodio . Eventualno bih mozda pravio cedjene sokove . Zanima me koju pravnu formu mi je najisplativije da izaberem . S obzirom da je rec o prodaju hrane , predpostavljam da pausalac nije opcija . Takodje me zanima gde da se informisem o potrebnim uslovima koje moram da ispunim , vezanim za objekat . Sta sve objekat mora da poseduje i da li moram imati HASAP ?

Odgovori

SVM Support on 09.09.2018 22:37

@Bojan,

Po nama, za početak, izaberite opciju preduzetnik sa samooporezivanjem. Pa ako biznis bude krenuo, naknadno se možete se odlučiti na opciju preduzetnik sa isplatom lične zarade.
Za poslove preprodaje hrane, zadužena je sanitarna inspekcija, pa vam savetujemo da se obratite tom inspektoratu.

Bojan on 08.09.2018 18:11

Veliki pozdrav.
Jedno laicko pitanje. Moze li pojasnjenje kakva je prednost preduzetnika koji se samooporezuje (bez isplate licne zarade) u odnosu na fizicko lice jer i jedan i drugi su duzni da plate isti ili skoro isti iznos poreza i doprinosa? Pretpostavljam da preduzetnik ima prednost u tome sto moze da prikaze troskove ali to ne igra veliku ulogu ako npr. pruzate usluge programiranja.
Hvala

Odgovori

SVM Support on 09.09.2018 22:56

@Bojan,

Preduzetnik može da proba da "živi" na račun firme, za sve one troškove koji mu mogu biti knjigovodstveno priznati kao troškovi i na taj način umanjiti ukupan iznos dobiti na kraju godine. Ovu mogućnost fizičko lice nema.
Mala mana kod preduzetnika sa samooporezivanjem je što ima obavezu da vodi poslovne knjige, što će verovatno poveriti knjigovođi, pa ima mesečni trošak za knjigovodstvene usluge. Fizičko lice naravno, nema obavezu da vodi poslovne knjige, pa samim tim nema ovaj trošak.

Kristina on 18.09.2018 10:32

Postovani, planiram da otvorim doo i da ja budem direktor (trenutno sam nezaposlena). Znam da moram da imam i racunovodju, ali me zanima da li moram da isplacujem platu, tj sve poreze i doprinose dok sama firma nema prihoda? Tj, kako to funkcionise? Moram da placam PIO i doprinos za nezaposlenost svakako, jel ima jos nesto?
Hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 18.09.2018 12:06

@Kristina,
Ne morate da isplaćujete platu, ali ako budete direktor, koji je ujedno i osnivač (kako ste naveli), ne morate da budete zaposleni, ali u tom slučaju morate da isplaćujete PIO doprinos makar na najnižu mesečnu osnovicu. U trenutku pisanja ovog članka, najniža osnovica za doprinose iznosi 23053 Dinara, a PIO doprinosi su ukupno 26%, dakle 5993,78 dinara mesečno morate isplatiti. Dakle, u ovom slučaju ne morate da isplaćujete doprinos za nezaposlenost i zdravstveno osiguranje.
Ako budete zaposleni u svom privrednom društvu (doo), morate da platite zaradu svakog meseca, a u okviru nje još i porez na zaradu i doprinose za nezaposlenost i doprinos za zdravstveno osiguranje.
Dakle, ako ste nezaposleni direktor, imate manje obaveze prema državi.

Kristina on 18.09.2018 12:17

Znaci, ja bih se vodila kao nezaposleno lice ali bih bila direktor te firme i mesecno bi morali da placamo 5993,78 dinara za PIO?
A ukoliko bih se zaposlila tu, onda ide isplata zarade i u odnosu na zaradu svi ti porezi?

Odgovori

SVM Support on 18.09.2018 22:16

@Kristina,
Tako je.

Nenad on 26.09.2018 12:49

Prvo sve pohvale za clanke i odgovore..super ste.
Planiram da otvorim preduzetnicku radnju iz radnog odnosa (IT usluge su u pitanju) trenutno imam ugovorene poslove od nekih 1.500.000 din godisnje i nadam se postepenom rastu prihoda u nardenim godinama.
Koju vrstu preduzetnika mi savetujete da registrujem: pausal (opstina Zemun), samoop., ili isplata licne zarade?Hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 26.09.2018 13:09

@Nenad,

Hvala na pohvalama :-)
Gde god ste preko 1000 EUR prihoda mesečno, ako su bez zastoja, naš predlog je da budete preduzetnik na isplati lične zarade. Možete zaradu isplatili sa minimalnim troškovima poreza i doprinosa (oko 100EUR), platiti ostale troškove još 100 EUR (knjigovođa i možda režije) i vama ostaje 800 EUR. Na kraju godine još doplata za porez na dobit 10% na razliku između akontacionih uplata i obračunatog poreza.
U poređenju sa paušalcem, gde nemate trošak vođenja knjiga, imaćete paušal bar na 200 EUR, ali radili ne radili, svira vam radio. Tu je negde trošak, ali zavisite od milosti poreskog službenika, a na Zemunu može biti paušal i 500 EUR mesečno, naročito u poslednje vreme.

Jelena Perisic on 03.10.2018 13:14

Hvala na iscrpnim i zanimljivim objasnjenjima. Ja razbijam glavu i nikako da shvatim da ako hocu da otvorim studio za strane jezike kao preduzetnik koji ce da skoci u ladnu vodu, pa da nauci da pliva, sa nestabilnim prihodima, da li je bolje da se samooporezujem, budem pausalac ili pr sa isplatom zarade. Po tekstu bi trebalo da budem ovo prvo. Da li sam u pravu? Hvala.

Odgovori

SVM Support on 04.10.2018 11:49

@Jelena Perisic,

Ukratko: kad su nestabilni prihodi (ispod 300 EUR mesečno), bolje je da se samooporezujete nego da budete paušalno oporezovani. Zašto: paušalac će vas koštati od 150 do 200 EUR mesečno (podaci za Beograd) ili 80 do 150 EUR (unutrašnjost). Samooporezivanje će da vas košta 50ak evra za porez i doprinose i 50ak za knjigovodstvo. To je verovatno jeftiniji način. Ako niste sigurni da možete da ostvarite bar 200 EUR mesečno, nemojte ni da pokrećete biznis. Probajte do tada da radite preko neke druge firme koja može da pruža usluge obuke stranih jezika.

Biljana on 03.11.2018 23:04

imam par pitanja:

1. U primeru koji ste naveli na neto zaradu od 200000 placeni su porezi i doprinosi od 135 000. Mozete li napisati kako najprostije da racunamo BRUTO ako imamo neto cifru, odnosno koliki je iznos poreza na platu (u vasem slucaju je to 67,5% od neto)

2. U jednom odgovoru ste rekli: "2. Ako imate od 200 do 700 evra prihoda mesečno, preporučujemo da postanete paušalac, jer ćete prodavati samo sopstvene proizvode.
3. Preko 700 evra prihoda mesečno, preporučujemo da postanete preduzetnik sa isplatom lične zarade."

Zasto nam se ne isplati da i preko 700 eura ostanemo pausalac? ako vec ne mora da se vode knjige i moze da se nesmetano podize novac

3. u jednom odgovoru ste napisali za model samooporezivanja: ".. morate na kraju godine da platite i porez od 10% i doprinose od 37.8%. Ostatak možete da dižete bez pitanja, kao i paušalac"

Da li to znaci da se kod modela (samooporezivanja bez licne zarade) samo godisnje placaju ove obaveze, da nema mesecnog placanja i da je zato vazno da pazimo koliko se podize novca da se ne bi desilo da potrosimo i taj neophodni deo poreza i doprinosa koji se mora platiti.

I da li dobro razumem kod modela samooporezivanja sa licnom zaradom placali bi doprinose na platu mesecno a 10% poreza na kraju godine. I kod ovog modela nema mogucnosti da se podize novac bez pokrivanja racunima.

Odgovori

SVM Support on 04.11.2018 00:48

@Biljana,
1. Najprostije je Bruto = ((Neto - 1500)/0.701)*1.17, po trenutnim propisima. Ovo ne važi za svaki iznos neto, ali važi za između najniže i najviše osnovice za plaćanje doprinosa.
2. Zato što je paušalac može da ima porez i do 50000 dinara mesečno (uobičajeno između 12 000 i 25 000), a sa isplatom lične zarade može da bude minimalno dažbina oko 6000 dinara mesečno + trošak knjigovođe.
3. I kod samooporezivanja postoji mogućnost mesečnog plaćanja akontacije na sve ovo što je na kraju godine obračunato. Ako se podigne više novca nego što je obračunato, to knjigovođa mora da isprati odgovarajućim knjiženjima a vi odlukama, ali nije preporučljivo.
4. Kod isplate lične zarade i porez i doprinosi na platu idu mesečno, a dodatno još porez od 10% na kraju godine.
5. Kod sva 3 modela može da se podiže novac, samo je namena i knjiženje drugačije. Kod paušalaca ne postoji obaveza pravdanja troškova i ne postoji kategorija "dobiti" pa je svejedno koji je osnov podizanja novca, dok je god to ispod 150 000 RSD dnevno.
Kod ostale 2 vrste se podizanje novca može raditi na 2 načina:
a) sa pravdanjem troškova (računa koji su validni i koje knjigovođa knjiži)
b) i bez pravdanja troškova, ali se onda to smatra podizanjem dobiti. Za to ne treba prilagati nikakve troškove niti račune. Ali onda knjigovođa svako ovako podizanje novca knjiži kao podizanje dobiti i važi sve što smo gore naveli u tački 3.

Coka Milic on 09.11.2018 08:13

Postovani, predajem engleski preko interneta I mesecno ostvarujem od 1500-2000$ zarade. S periferije Kragujevca sam, sifra delatnosti je 8559 ukoliko bih se odlucila za pausal. Receno mi je u poreskoj da porez I doprinosi nece iznositi vise od 15-16 000, knjigovodja kaze I do 20 000. Da li bi ovo bio najpovoljniji oblik poslovanja? Hvala!

Odgovori

SVM Support on 09.11.2018 12:32

@Coka Milic,
Po našem mišljenju ne mora da bude najpovoljnije, ali je blizu najpovoljnijeg. Ako se odlučite za opciju lične zarade, knjigovođa košta oko 7 - 10 hiljada dinara, a porezi i doprinosi oko 9 000 dinara. Na sve ovo još godišnji porez od 10% na dobit (recimo još oko 100 - 150 hiljada dinara. Plus ako pređete iznos od oko 2.3 miliona godišnje prihoda, na razliku se plaća još 10%.
Naša pretpostavka je da do 20 000 dinara paušalac verovatno isplativiji, i naravno daleko najjednostavniji, jer ne postoje obaveze vođenja poslovnih knjiga.


Dejan on 18.11.2018 04:28

Postovani, hvala vam za savete i pomoc. Pokusacu da budem kratak.
Bavim se inovacijama i dizajnom igracaka preko 20 god. Posle toliko vremena pronaso sam menadzere iz Njujorka koji su uspeli da ugovore prodaju licence velikoj kompaniji koja ce proizvoditi moju seriju igracaka. U toku je proces patentiranja u USA. Menadzeri od mene traze broj deviznog racuna za uplatu avansa od 10.000 $ i kasnije na svaka 2-3 meseca procenat od prodaje po osnovu Autorskih prava. Pretpostavimo da ce mesecni prihodi biti oko 5000$.
U Autorskoj Agenciji su mi potvrdili da kao fizicko lice na svaku uplatu na devizni racun moram platiti porez od 20% i doprinose od 37,8% sto iznosi skoro 60%. Ja mislim da je to nenormalno. Dobio sam informacije iz Poreske sluzbe Crne gore da je porez 9% i da nema doprinosa na autorska prava. Na Kosovu je slicno kao u CG. Verovatno i u drugim drzavama.
Moja pitanja su :
1. Da li bi meni bilo resenje da otvorim firmu kao preduzetnik sa licnom isplatom?
2. Koji bi mi bili najmanji porezi i doprinosi na mesecnom nivou, napominjem da me prosek za penziju ne interesuje jer ne planiram da zivim od penzije?
3. Da li bi ostalu dobit mogao da podignem bez ogranicenja i koliki bi porez bio ako su veci prihodi?
4. Da li ima neko normalnije resenje ili da jednostavno odem iz Srbije?
Hvala unapred na odgovoru.


Odgovori

SVM Support on 22.11.2018 15:47

@Dejan,
Ako ste zaposleni, onda je 26% doprinosa, 20% poreza jeste, ali nije na iznos uplaćen nego na iznos umanjen za barem 34%, možda 43% a možda i 50%. To se zovu normirani troškovi, koji se priznaju pri obračunu autorskih ugovora.
1. Moglo bi biti rešenje da se otvori preduzetnička radnja koja će da fakturiše proviziju.
2. Ako se pominju cifre od 5000$, po nama, preduzetnik sa isplatom lične zarade. Paušalac će preći 6 M dinara, a preduzetnik sa samooporezivanjem je skuplji u pomenutim okvirima.
3. Dobit kao preduzetnik dižete bez ikakvih ograničenja. Porez na "godišnji ekstra prihod" je 10% na iznos preko 2.3M, a 15% na iznos preko 3.7M.
4. Ovo već nije pitanje za naš sajt :) mi smo tu da prikažemo postojeća zakonska rešenja a na vama je da procenite želite li da ostanete.

Svaka čast na originalnoj delatnosti :) !!

NEVENKA MARJANOVIC on 18.11.2018 19:25

Molim Vas da mi odgovorite sta je za mene najpovojnije. Radim preko jedne preduzetnicke agencije u inostranstvu.
Moja agencija (pausalno oporezivanje) je u stanju mirovanja .Buduci da istice sestomesecni ugovor u inostranstvu potrebno je potpisati novi opet na 6 meseci. Ako aktiviram svoju agenciju, koji oblik da prijavim ( mesecni prihodi su veci od
5000 EUR-a.)
Unapred hvala!

Odgovori

SVM Support on 26.11.2018 16:27

@Nevenka Marjanović,
Ako smo dobro razumeli: vi imate vašu preduzetničku agenciju, koja je paušalno oporezovana, i u mirovanju je.
Ako se aktivira, koji oblik preduzetnika da odaberete ?
Sa 5000 EUR prihoda mesečno, prelazite zakonski limit za paušalnu delatnost od 6 miliona RSD godišnje.
U svrhu umanjenja ukupnih doprinosa, predlažemo opciju preduzetnik sa isplatom lične zarade.
U svrhu ogromnih doprinosa za penziju (ako planirate da penziju doživite u Srbiji), predlažemo opciju preduzetnik sa samooporezivanjem.

Milos on 29.11.2018 12:41

Postovani,
Sve pohvale za sajt i odgovore koje dajete! Zamolio bih Vas da mi odgovorite na jednu nedoumicu?

Primer: Ako su mi prihodi 5000eura mesecno i prijavljen sam kao preduzetnik sa isplatom lične zarade od 500eura neto. Porezi i doprinosi od 47,8% idu na tih 500eura licne isplate, sto bi znacilo (500 + 239 (za poreze i doprinose) = 739eura)
Onih 10% poreza dakle placam na preostali iznos od 4261e (5000-739)? (sto bi bilo jos 426.1 euro)

Dakle, ukupni porezi i doprinosi koje bih placao na 5000eura mesecnog priliva bi bili 239 + 426.1 = 665.1 eura
Preostalih 4334.9 bih mogao slobodno da podignem.

Mene interesuje porez na dohodak gradjana, na koju cifru bih trebao platiti dodatni porez na dohodak gradjana?
Da li je to cela suma od 12plata*500e + 12*4334.9(dobit preduzetinka na koju je vec placeno 10% poreza) u skladu sa tabelom u nastavku?

Oporezivi dohodak po stopi od 10% od 2.375.136 do 4.750.272
Oporezivi dohodak po stopi od 15% od 4.750.273

Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 29.11.2018 17:16

@Miloš,
Nije baš sve tako jednostavno, ali suštinu ste pogodili.

Odgovori

Vladimir Vugdelic on 14.12.2018 13:44

Postovani,
Planiram da otvorim fast food sa dostavom, koji mi vid oporezivanja preporucujete ,da li mogu sa jednog metod da se prebacujem na drugi i ukoliko je to izvodljivo da li postoji neka taksa koja to uredjuje?

Odgovori

SVM Support on 14.12.2018 15:31

@Vladimir Vugdelic,
Preporučujemo oblik preduzetnik sa isplatom lične zarade, zbog toga što za fast food prihodi relativno brzo i relativno lako kreću od starta, tj. posao nije povremen.
Možete da se prebacujete sa preduzetnik sa samooporezivanjem na preduzetnik sa isplatom lične zarade i obrnuto svake nove kalendarske godine, ali ne možete da budete preduzetnik paušalac, jer se bavite ugostiteljskom delatnošću.
Troškovi prelaska ili taksa za prelazak nije određena po trenutno važećim propisima.

Vladimir on 10.01.2019 17:10

Poštovani, trenutno sam zaposlen u domaćoj firmi a radim za potrebe druge strane firme, koja svakog meseca mom poslodavcu, na ime mog ličnog dohodka uplaćuje novac (jednak ukupnom trošku za platu + određeni deo kao provizija poslodavca) od čega ja dobijam svoju neto platu (grubo 1750 EUR mesečno). Stekao sam i pravo na nadoknadu dodatnih troškova na ime prevoza (300EUR neto mesečno). Domaća firma se seli na meni neodgovarajuću lokaciju i preda mnom je važna odluka (da li da nastavljam aranžman sa postojećim poslodavcem ili da otvorim svoju firmu i direktno poslujem sa stranom firmom (poželjnija varijanta). Nakon čitanja tekstova kod vas, kao opcije vidim DOO ili preduzetnik sa isplatom lične zarade. Procenjena mesečna primanja (uplate od strane firme) bila bi oko 3500 EUR.
Ne bih želeo previše umanjiti svoj lični dohodak (zaradu), zbog kreditne sposobnosti, penzije itd (npr, ne bih išao ispod neto 1000 ili 1200 EUR), ali bih svakako želeo da ostatak novca koga imam na raspolaganju iskoristim uz što manje troškove i poreze.
Prilikom poslovanja imam troškove lokalnog korišćenja privatnog automobila (gorivo, amortizacija, rata za kredit, kasko, održavanje), što je deo fiksnog iznosa koga sam napomenuo ali i reprezentaciju, troškove službenih puteva (avio karte, ili gorivo, smeštaj, dnevnice itd.) šta bi mi strana firma dodatno kompenzovala, kao i neke druge očekivane troškove (u slučaju da zakupim poslovni prostor, telefon, internet . Da li odnosno šta od ovih troškova u slučaju da sam preduzetnik sa isplatnom zarade mogu zaista knjižiti u toku godine kao trošak, šta ulazi u kalkulaciju kao prihod. Na osnovu čega bih mogao da podižem novac sa računa (na osnovu očekivane dobiti)? Da li je moguće kao trošak priznati i neke stvari koje su mi neophodne za poslovanje (npr. nameštaj, laptop, telefon, itd..)
Dodatno pitanje: Planiram da u dogledno vreme poslovanje proširim na određeno pružanje usluga u IT/telekomunikacionom sektoru, preprodaju opreme (domaće poslovanje) ili čak i spoljnotrgovinsko poslovanje (uvoz i prodaja opreme). pa me zanima da li odnosno u kom trenutku je potrebno/obavezno ili da li je uopšte moguće promeniti status firme iz preduzetničke radnje u DOO.
U celoj ovoj priči kao preduzetnik, kakav je status obračuna PDV-a? Da li su obe opcije (sa ili bez PDV-a) moguće, šta je bolje?
S obzirom da moram brzo delovati, zamolio bih vas za odgovore ili savete. Još bolje ako bismo se mogli i videti ubrzo i popričati o mogućnostima jer bih u tom slučaju bio veoma zainteresovan da kompletnu proceduru registracije firme kao i računovodstvo poverim vama. Srdačan pozdrav.

Odgovori

SVM Support on 11.01.2019 07:45

@Vladimir,

Ovo je toliko pitanja i konsultacija da stvarno zahteva poseban sastanak.
Predlažemo vas da nas kontaktirate na osnovu kontakta na našoj kontakt stranici (posebno postoje kontakti za posetioce, a posebno za klijente), pa da zakažemo isti.

Vlado Tanasković on 10.01.2019 22:40

Poštovani kako možemo ostvariti kontakt saradnju:
Da vam postavljam pitanja i od vas dobijem tumačenje,koja je forma i koji su uslovi.

Molim hitan odgovor.
Unapred hvala.

Odgovori

SVM Support on 11.01.2019 07:50

@Vlado Tanasković,

Evo hitnog odgovora: ako imate jedno ili 2 pitanja, postavite ih na nekoj od postova na našem blogu. Takve konsultacije su besplatne.
Ako imate više pitanja, spremite ih sve pa ih možete poslati na office@svmresenja.com. Kad ih pročitamo i spremimo odgovore, možemo vam se javiti ili na sastanak, ili da ih samo pismeno odgovorimo.
Započeti sat konsultacija je 3000 dinara + PDV, odnosno 3600 din ukupno.

Uros on 16.01.2019 00:29

Poštovani, trenutno sam preduzetnik pausalac delatnost ostale zabavne aktivnosti i razrezan mi je porez i doprinosi od oko 27000 din. (porez doprinosi itd) na osnovicu od 56000 din. Kako je obim posla opao i nisam vise u mogućnosti da plaćam ovolike dažbine da li je moguće da se sada u januaru prebacim na samooporezivanje i šta bi mi za to bilo potrebno ili je možda jednostavniji način da zatvorim trenutnu radnju a otvorim na ime oca novu i od početka krenem sa samooporezivanjem u istoj ovoj delatnosti ?

Odgovori

SVM Support on 17.01.2019 06:18

@Uros,
U poreskoj će vam verovatno reći da ne možete više da se prebacite tokom 2019. godine na drugi oblik preduzetnika, ali vi pokušajte. Pojavite se kod inspektora i objasnite situaciju, samo požurite.
Ako vam oni potvrde da ne možete, onda zatvorite trenutnu radnju, a otvorite novu (može na ime oca) i od početka se opredelite na samooporezivanje.

Bojan on 16.01.2019 15:11

Poštovani,

moram da Vas pohvalim ovako javno na stručnosti i profesionalizmu, ja sam blago reći zapanjen prošao sam kroz sve gore komentare i samo ću reći BRAVO!Svaka čast čist profesionalizam!!
Nego, ja imam jedno pitanje i problem oko otvaranja preduzetničke radnje, odnosno ja sam lic.stečajni upravnik,krećem u taj svet za manje od mesec dana, čitajući sve gore navedeno u velikoj sam dilemi kako da krenem sa poslovanjem. A uz to i nije mi jasan ovaj novi vid oslobađanja doprinosa i poreza. Kao kancelarija stečajnog upravnika pod šifrom delatnosti 6910, krećem SAM i koji vid preduzetničke radnje mi preporučujete da sa njom krenem?
Isto tako pripremam se da "sačekam" neki predmet tj. nekih mesec-dva od suda, znači neću odmah imati predmet iz kojeg bih mogao uplaćivati sredstva a po osnovu zakona, tako da u startu ne bih imao priliv a bio bih u poziciji u kojem moram da plaćam poreze i doprinose,i u tom slučaju koliko bi me to koštalo (tačan iznos koji bi morao plaćati) svaki mesec?

Znači da rezimiram, interesuje me da li da idem kao preduzetnik sa samooporezivanjem ili pr sa isplatom plate u početk
u? Sa tim da moram biti spreman da sam sebi uplaćujem poreze i doprinose.
I koja je visina iznosa doprinosa i poreza na najmanju osnovicu koju mi vi savetujete a kao takvu bih bio u mogućnosti da plaćam a da me preterano ne "opterećuje", dok mi "ne dođe neki predmet"?

Srdačan pozdrav i kako vidim sigurno ću Vas kontaktirati oko usluga knjigovodtstva, jer je evidentno da "znate posao",samo napred i još jedan veliki pozdrav

Bojan

Odgovori

SVM Support on 17.01.2019 06:46

@Bojan,

Boga mi, baš hvala na pozitivnom komentaru :) Ovo je potrvda da smo na pravom putu.

Bez dileme, kad nemate sigurne prilive u početku, savetujemo da budete preduzetnik sa samooporezivanjem.
U tom slučaju, ne postoji tačan iznos poreza i doprinosa, ali postoji akontacija koja se za prvu godinu samostalno određuje. Mi savetujemo za one koji baš nemaju nijedan posao da prve godine uplaćuju od 1000 do 5000 dinara mesečno kao akontaciju.
Loša osobina ove vrste pravne forme preduzetnika je u tome što se na kraju godine razrezuju porez i doprinosi na ceo poslovni rezultat (dobit) i iznosi čak 47%. Dakle, pola zarade ide državi. Ali ako je mali iznos prihoda onda ova matematika ima smisla.
Ako ipak odlučite da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade, tačan iznos poreza i doprinosa je na najnižu osnovicu i iznosi 9724 din mesečno za 2019. godinu.

Нена on 18.01.2019 01:08

Поштовани,
мало је рећи да сам одушевљена Вашим приступом и професионализмом. Већ сат и више читам пажљиво све што сте написали и одговорили на ову тему (сутра ћу прећи и на друге ;-)). Свака част! Када неко на тако једноставан и разумљив начин објашњава компликовану тематику, то говори о високој стручности у датој области. Хвала Вам!

До сада сам мислила да можеш бити само П.П. (предузетник паушалац) или д.о.о. или а.д. Нисам ни знала да постоје ове две категорије (предузетник са самоопорезивањем и предузетник са исплатом личне зараде).

Поред текста и свих одговора које сте написали, имам два питања. Наиме, незапослено сам лице и планирам да оснујем један од горе наведених облика предузећа.

Опис:
- Делатност: пружање саветодавних услуга у пословању (управљање квалитетом, увођење стандарда и сл.);
- Приходи нису стални и фиксни на месечном нивоу;
- Од фебруара до октобра би било посла и промета, а у осталим месецима не би;
- Очекивани годишњи промет је изнад 10000 € - можда и преко 15000 €;
- Живим на Вождовцу, а имам могућност да и у Крушевцу региструјем предузеће (уколико би допринело мањим издацима за порезе и сл.).

1) Који правни облик пословања и локацију ми препоручујете?

2) Пошто је реч о теренском послу, планирам из текућих прихода куповину аутомобила. Да ли та одлука може имати негативне последице на опорезивање на крају године (пословање са губитком и сл.)?

Желим Вам свако добро и да истрајете још дуго у овом изузетном подухвату!

НенаOdgovori

SVM Support on 20.01.2019 01:21

@Nena,
Hvala na prigodnom komentaru ! Baš su čitaoci sajta u poslednje vreme raspoloženi da nas hvale, pa se malo bojimo i da se ne iskvarimo :)
Sad što se tiče pitanja, idemo redom:
1. Preporučujemo da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade, obzirom na pomenuti promet. Lokacija onda nema nikakvog uticaja. Ako biste bili paušalac, iznos paušalnog poreza i doprinosa po rešenju poreske uprave Kruševac bi vrlo verovatno bio manji od tog iznosa na opštini Voždovac. Dodatno, pošto ne očekujete promet u zimskim mesecima, preporučujemo da preduzetničku "radnju" stavite u status mirovanja. U tom periodu ne možete izdavati račune, ali ne morate ni plaćati poreze državi.
2. Auto možete koristiti (i namerno pišemo taj izraz: koristiti) i tako što ga nabavite preko operativnog ili finansijskog lizinga ili preko kredita. U svakom od tih slučajeva postoji iznos rate. Svakako vas rata od 150 - 300 evra mesečno sa navedenim prihodima neće oterati u gubitak. A samo da znate: gubitak i nije tako loš što se oporezovanja tiče: pravna lica koja završe poslovnu godinu sa gubitkom ne moraju da uplaćaju akontaciju poreza na dobit sledeće godine. Gubitak je loš u smislu što vas kreditori gledaju kao pravni subjekat sa manje poverenja da mu daju kredit.

Svako dobro i vama!

Slobodan on 18.01.2019 16:27

Postovani,zelim da otvorim preduzetnicku radnju i iskoristim postojece olaksice za preduzetnike sa isplatom licne plate.Ako sam dobro razumeo prakticno prve godine do plate od 30000 dinara ne bih imao nikakve troskove prema drzavi.Jedino ako preko toga bude godisnji profit kada se oduzmu troskovi poslovanja placao bih i na to 10% poreza.Sto znaci na prostom primeru ukoliko npr imam godisnji prihod npr 600000 dinara,na licnu platu dam 360000(30*12) i troskovi komunalnih usluga itd mi budu 200000 din platio bih samo jos porez od 10% na 40000 din odnosno 4000 din? I naravno mesecne troskove knjigovodje jer bi moralo da se vodi dvojno knjigovodstvo.Da li sam dobro razumeo ovaj model?Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 20.01.2019 01:31

@Slobodan,

Prilično ste dobro razumeli model, kako sad stoje stvari sa olakšicama. Treba voditi računa da su od 01.01.2019. stupile na snagu izmene oko ovih olakšica za samozapošljavanje, ali u vašem slučaju ništa od tih izmena ne menja vašu matematiku. Jedino bismo još istakli da je od 01.01.2019. lična zarada preduzetnika limitirana na iznos od 37000 dinara neto.

Slobodan on 28.01.2019 21:23

Postovani ,raspitao sam se malo oko olaksica uz poreskoj i u NSZ i savetovali su mi u Nsz da odem na obuku koja traje jedan dan,sastavim biznis plan i konkurisem za bespovratna sredstva od 200000 dinara za samozaposljavanje.Imam dva pitanja,prvo:Da li bih ukoliko dobijem ta sredstva mogao da se odlucim i za isplatu licne zarade i budem oslobodjen poreza i doprinosa na zaradu godinu dana ili se moze iskoristiti samo jedna od te dve subvencije?Drugo :Takodje u poreskoj su mi za ovo oslobadjanje rekli da oni ne znaju oko toga i da su culi za to(u NSZ to nije njihova nadleznost i uputili su me u poresku upravu.) i da se to sve zavrsava kod knjigovodje?Da li je to tacno?Hvala unapred.

SVM Support on 01.02.2019 16:49

@Slobodan,
Idemo redom odgovore:
1. Da li bih ukoliko dobijem ta sredstva mogao da se odlucim i za isplatu licne zarade i budem oslobodjen poreza i doprinosa na zaradu godinu dana ili se moze iskoristiti samo jedna od te dve subvencije?
Ima jedan član Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji kaže ovako:
Poslodavac koji koristi oslobođenje iz ovog člana, osim u skladu sa odredbom zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana koja se odnosi na istu vrstu oslobođenja, po osnovu zasnivanja radnog odnosa sa tim licem NEMA PRAVO da za to lice ostvari druge olakšice, UKLJUČUJUĆI I SUBVENCIJE za zapošljavanje i samozapošljavanje.
Dakle, mrka kapa od 200 000 za samozapošljavanje i olakšice u ovom smislu.

2. Takodje u poreskoj su mi za ovo oslobadjanje rekli da oni ne znaju oko toga i da su culi za to(u NSZ to nije njihova nadleznost i uputili su me u poresku upravu.) i da se to sve zavrsava kod knjigovodje? Da li je to tacno?
Tačno je. NSZ je jedna državna institucija koja nudi jedne olakšice - u ovom slučaju, po pitanju samozapošljavanja, a Vlada Republike Srbije je izglasala Zakon koji nudi druge olakšice, po drugom osnovu, ali po istom cilju - samozapošljavanje.
Nije baš ni potpuno tačno da se sve završava kod knjigovođe. Možete i sami sve da završite, ako umete. Može i neki pravnik sve da vam završi, npr. Ukratko, može svako ko ima iskustva sa ovom materijom.

Nikola Jovanovic on 20.01.2019 01:02

Postovani,
pre svega sve pohvale za tekst, za azurno odgovaranje i strpljenje za sve koji komentarisu.
Moje pitanje za vas je; koji oblik oporezivanja bi mi savetovali? Planiram otvaranje stomatoloske ordinacije sa jednim doktorom i sestrom, godisnji promet planiram na oko 2 000 000 din u prvoj godini (radim vec kod drugog kolege gde ima vec znacajan broj pacijenata) i ocekujem da bi resenje za pausalno oporezivanje bilo 23 000 do 25000 din mesecno.
Srdacan pozdrav.

Odgovori

SVM Support on 20.01.2019 01:43

@Nikola Jovanović,
Kratak odgovor: sigurnije je da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade, a primamljivije je da budete paušalac.
Duži odgovor, tj. detaljno objašnjenje:
To paušalno oporezivanje od oko 200 evra je tu negde po isplativosti sa preduzetnikom sa isplatom lične zarade:
Minimalni doprinosi i porez u slučaju da niste nigde drugde zaposleni bi bili oko 9800 dinara mesečno. Knjigovodstvene usluge za stomatološku ordinaciju od 8000 do 12000 dinara mesečno. Dakle, ukupan trošak oko 18000 do 22000 dinara. Slično kao i kod paušalnog oporezivanja. Ali na kraju godine postoji još 10% poreza na ukupnu dobit, pa ako je godišnji promet 2000000 dinara, pod pretpostavkom da je zarada bar 30%, tj. 600000 dinara, onda je taj porez još 60000 dinara. Kad se taj iznos podeli na 12 meseci, to je još 5000 dinara. Dakle, normirano gledano, preduzetnik sa isplatom lične zarade bi vas koštao oko 23000 do 28000 dinara mesečno.
Sa druge strane, paušalno oporezivanje nudi komfor podizanja novca bez pravdanja troškova.
Dakle, može se reći da je možda ipak povoljnije da budete paušalac, ako rešenje bude do 25000 dinara. Ali obzirom da niko ne može da vam garantuje koliki porez po rešenju možete da očekujete, te da ako bude 33000 dinara, slabe su vam vajde da se žalite poreskoj upravi na iznos. Pri tom, kad jednom odlučite da budete paušalac, ne možete taj status menjati 12 meseci. U ovom slučaju, onda je sigurnije da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.

Nikola Jovanović on 20.01.2019 16:40

@SVM SUPPORT
Postovani,
hvala na odgovoru. Ako bih se odlucio na oporezivanje kao preduzetnik sa isplatom licne zarade, posle kog vremena bih mogao da promenim status u pausalno oporezivanje? Koje bi razlika bila izmedju samooporezivanja i preduzetnika sa isplatom licne zarade u konkretnom slucaju?

SVM Support on 22.01.2019 22:46

@Nikola Jovanović,
promena se može vršiti svake godine, pod uslovom da imate promet u kalendarskoj godini manji od 6 miliona dinara. Uslov je takođe da se poreska uprava obavesti do 15. decembra tekuće godine da će se u narednoj godini status promeniti na drugi oblik preduzetnika.
Razlika između samooporezivanja i preduzetniks sa isplatom lične zarade bi bila u tome što preduzetnik sa samooporezivanjem nema svoju platu, pa nema ni mesečne doprinose ni porez na platu. Ali zato, na celokupni poslovni rezultat (tj. dobit, tj. razliku između prihoda i rashoda u tekućoj godini) obračunava 10% poreza i 37.05% doprinosa , prema važećim propisima. Drugim rečima: sve što je zaradio, gotovo pola daje državi. Ovo u vašem slučaju nema smisla, jer po našem mišljenju od stomatološke ordinacije očekuju se značajno veći prihodi od troškova, pa je dobit velika, pa se shodno tome više para na porez i doprinose daje državi nego u slučaju preduzetnika sa isplatom lične zarade.

Nenad on 22.01.2019 10:15

Postovani,
Imam preduzetnicku radnju za usluge osnovanu iz radnog odnosa i opredelio sam se za isplatu licne zarade.
Svaki mesec isplacujem sebi zaradu kao i placam doprinose za istu.Placanje troskova firme sa racuna mi je jasno i podizanje gotovine za sitne racune takodje,ali me interesuje kako mogu podizati gotovinu sa racuna firme i da li svako podizanje gotovine moram da pravdam racunima? Veliko hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 22.01.2019 22:50

@Nenad,
Možete podizati gotovinu sa računa firme kao podizanje dobiti. Takvo podizanje biste morali da naglasite knjigovođi. U tom slučaju ne morate da pravdate račune. Vodite računa da ne preterate sa podizanjem dobiti, tj. podižite je u saradnji sa informacijama koje dobijate od knjigovođe.

MIrko Ristic on 31.01.2019 23:07

Postovani,
Koji bi bio najbolji nacin primanja prihoda od rada sa stranom firmom ukoliko premasuje 6.000.000 dinara. U slucaju isplate licne zarade preduzetnika, da li postoji obaveza PDVa i da li je moguce podizanje dobiti ili se mora cekati kraj kalendarske godine?

Odgovori

SVM Support on 01.02.2019 17:02

@Marko Ristić,
1. Najbolji način bi bio preduzetnik sa isplatom lične zarade, a najjeftiniji pravni oblik bi bio d.o.o.
2. U slučaju isplate zarade preduzetnika ne postoji nužno obaveza PDV-a, ali postoji ako je promet u smislu zakona o PDV-u preko 8 miliona dinara u toku 12 prethodnih uzastopnih meseci. Ako radite samo sa strancima, taj promet ne spada u promet u smislu Zakona o PDV-u i tada možete imati i 100 miliona dinara prihoda i nećete ući u sistem PDV-a.
3. Podizanje dobiti je moguće u svakom trenutku. Dobit je obračunska kategorija, koju nameće država. Ona se obračunava da bi se platio porez na istu. Ako se porez uredno plaća, država nema želju da ostatak dobiti ograničava terminima podizanja.

Zoran Lukić on 01.02.2019 14:18

Dobar dan,
iznajmio sam od vlasnika 2 stana i sredio sam ih za dnevno iznajmljivanje , tzv. stan na dan( uz pismenu saglasnost vlasnika stanova ) Hoću da postanem preduzetnik iz radnog odnosa.Šta me savetujete koju šifru delatnosti i koju vrstu oporezivanja ( paušalno, knjigaš...)
Hvala.

Odgovori

SVM Support on 01.02.2019 17:09

@Zoran Lukić,

Po našem mišljenju, od 2 stana mesečno možete da prihodujete 200 do 1500 EUR, pa ako imate viziju da ćete biti bliže donjoj granici, onda da budete knjigaš, preduzetnik sa samooporezivanjem, a ako vam je vizija bliža gornjoj granici, onda svakako preduzetnik sa isplatom lične zarade. Paušalca bismo izbegli jer izdajete stan na dan, što će reći, koliko upecate gostiju, toliko prihoda, tj. prihodi nisu garantovano redovni (znamo iz iskustva naših klijenata da ima boljih i lošijih meseci), a paušalni iznos poreza je svaki mesec vaša obaveza, radili ne radili dobro.
Ovo je savet u smislu najveće verovatnoće da ćete na taj način platiti najmanje poreza državi tj. najviše zaraditi.

Novica on 03.02.2019 13:19

Dobar dan,
Sve povale za sajt.
Zivim i radim u Africi, ali sam u pregovorima sa jednom velikom stranom kompanijom da zapocnem terenski rad za njih (28 dana radim u EU ili UK, 28 dana odmaram). U tom slucaju bih se vratio u Beograd, i otvorio firmu za pruzanje konsultantskih usluga (moja struka je dipl. ing. masinstva).
Ocekivani prihod je 150 000 EUR godisnje, troskova nema osim onoga sto popijem i pojedem na terenu (placene avio karte, smestaj, prevoz). Dakle - prihod: 12 faktura istoj firmi u inostranstvu, rashod: moja plata i doprinosi, zakup prostorija firme, hrana i pice na terenu.
Izracunao sam da je u mom slucaju samooprezovani preduzetnik sa isplatom licne zarade povoljniji od doo za nekih 10% jer je kumulativni porez doo od 27.5% (dobit i dividende) u svakom slucaju nepovoljniji od 10% dobiti preduzetnika i ekstra poreza na dohodak sa progresivnom stopom (0%, 10%, 15%). Tri kratka pitanja za vas:
1) Da li sam u pravu za vrstu preduzetnika ili ipak ima neki razlog koji ide u prilog doo bez obrzira sto je skuplji?
2) Obzirom da bih fakturisao iskljucivo stranoj kompaniji (izvoz usluge) ne ulazim u PDV bez obzira na projektovani godisnji prihod od 18 miliona dinara - tacno ili ne?
3) Da li postoji u regulativi neka maksimalna cifra za inostrane dnevnice koja moze da se isplati po danu bez naknadnog pravdanja racunima?

Hvala puno
Novica

Odgovori

SVM Support on 09.02.2019 08:22

@Novica,

1. U pravu ste za vrstu preduzetnika. Što se tiče vas, koji se bavite uslugama, d.o.o. nema neke prednosti.
2. Tačno, ako je mesto sedišta kompanije u inostranstvu, taj promet se ne smatra prometom u smisku zakona o PDV. Dakle, ne ulazite u sistem PDV, bez obzira na prihod preko 8 miliona dinara u 12 uzastopnih meseci.
3. Postoji regulativa: 50 EUR po danu koji su neoporezivi. Prvi dan službenog puta se računa kad ste preko 12 sati na putu, a posle za svaki dan još 50 EUR. Preko ove cifre mora se platiti porez od 10%. Ali računi sa putovanja se svakako skupljaju i predaju na knjiženje bez obzira na iznos.

Stefan KG on 09.02.2019 20:31

Poštovani,
Pročitao sam sve sa ovog bloga, ali nikako nisam došao do rešenja za moj problem. Planiram ( u što kraćem roku ) da otvorim internet prodavnicu, vidim u apr-u da se vodi pod šifrom 47.91, ili ako imate vi neki predlog napišite.
E sada šta mene buni, nezaposlen sam, prodajem proizvode ( garderobu ) online preko sajta ( na crno ), sada bih to sve registrovao. U pitanju je kupovina robe od proizvođača u Srbiji, može da se napravi ulaz te robe, i preprodaja iste preko internet sajta, oglasa,.. ( online ).
Kako bi se to vodilo? Koji bi troškovi bili ako bih pravio promet oko 300e ( do sada nisam plaćao nikome ništa )? I da li bi mogao da izdajem račune ( pravim ulaz robe ) za radnje koje bi kupovale robu od mene, pored fizičkih lica?
Ne znam koliko sam bio jasan, nisam se do sada susretao sa zakonom

Odgovori

SVM SUPPORT on 10.02.2019 14:27

@Stefan KG,

Vodilo bi se normalno kao trgovina preko interneta, dobra je šifra delatnosti, 47.91.
Troškovi su trošak nabavke robe, trošak knjigovođe (grubo rečeno - od 30 do 150 evra mesečno) i možda još troškovi koje imate i kao fizičko lice (režije, zakup prostora najpre).
Ne da možete, nego biste morali da izdajete račune i pravnim i fizičkim licima, za svaki pojedinačni promet.
Pošto trgujete preko interneta, ne morate da izdajete fiskalne isečke, jer niste u obavezi da imate fiskalnu kasu.
Ali morate da omougćite da vam se svaka roba vrati u roku od minimalno 15 dana, što bi trebalo definisati uslovima korišćenja vašeg sajta.

SVM Support on 10.02.2019 14:30

@Stefan,
Postoji još troškova vezano za odliv novca sa vašeg računa, a to je za dažbine prema državi:
Ako ste preduzetnik sa samooporezivanjem, onda mesečna akontacija poreza i doprinosa (sami određujete iznos, ali poželjno u konsultaciji sa knjigovođom), a ako ste preduzetnik sa isplatom lične zarade, onda najmanje porezi i doprinosi na najnižu osnovicu za doprinose (u toku pisanja odgovora to je iznos od oko 9000 dinara).
Ako se odlučite za d.o.o., onda je to mesečna akontacija poreza na dobit, a to je proizvoljan iznos, ali preporučljivo bar 1000 dinara mesečno. Ozbiljnija procena zahteva ozbiljnije konsultacije sa knjigovođom i ozbiljniji uvid u poslovanje.

Stefan KG on 11.02.2019 07:08

Poštovani,

Hvala puno na odgovoru! Prostor za iznajmljivanje ( osim web prostora ) kao sedište internet prodavnice može da bude bilo gde, moj stan/kuća? Raspitaću se detaljnije ovih dana kod nekog od knjigovođa pošto sam iz Kragujevca, kakvi su mi rashodi na grubo, da znam gde se nalazim.
Svakako po onome što sam pročitao na blogu, odgovaralo bi mi samooporezivanje, samo bih tu morao da pravdam novac koji bi išao preko računa, a šta je sa novcem koji bi dolazio lično na ruke od strane kurirske službe ( plaćanje robe pouzećem )? Hvala puno još jednom!

Admin sajta on 12.02.2019 08:00

Hvala puno na odgovoru! Prostor za iznajmljivanje ( osim web prostora ) kao sedište internet prodavnice može da bude bilo gde, moj stan/kuća? Raspitaću se detaljnije ovih dana kod nekog od knjigovođa pošto sam iz Kragujevca, kakvi su mi rashodi na grubo, da znam gde se nalazim. Svakako po onome što sam pročitao na blogu, odgovaralo bi mi samooporezivanje, samo bih tu morao da pravdam novac koji bi išao preko računa, a šta je sa novcem koji bi dolazio lično na ruke od strane kurirske službe ( plaćanje robe pouzećem

@Stefan KG,
1. Prostor za iznajmljivanje može da bude svaki objekat koji nije označen za rušenje niti označen kao privremeni objekat. dakle, može i sopstveni stan ili kuća.
2. Kod samooporezivanja možete da podižete novac preko računa kao dobit i bez pravdanja. Kad biste plaćali robu pouzećem, morali biste da dižete novac sa računa firme, pa da ga pravdate troškom te kurirske službe kroz vođenje dnevnika blagajne.Uros on 25.02.2019 17:05

Postovani,zelim da otvorim preduzetnicku radnju kao pausalac.Kako imam rodbinu na jugu Srbije planirao sam da mi sediste firme zbog manjeg poreza bude dole a da u Beogradu bude izdvojena poslovna jedinica.Da li se neki porez placa i na izdvojenu poslovnu jedinicu i da li to utice na visinu osnovice za odredjivanje poreza i doprinosa i ako da u kom procentu?

Odgovori

SVM SUPPORT on 28.02.2019 14:14

@Uros,
Vi ste u obavezi da prijavite izdvojenu poslovnu jedinicu preko PP IPJ obrasca.
Ali nema posebnog poreza na to što imate još jednu poslovnu jedinicu.
Da li izdvojena poslovna jedinica utiče na visinu poreza ? Ne utiče, ali utiče veličina lokala u kojem obavljate delatnost.

Aleksandar Ljubomirovic on 04.03.2019 16:29

Postovani,
Planiram pokretanje sopstvenog biznisa i registraciju istog u obliku preduzetnik kao pravnog oblika. Oblk oporerezivanja - obavezna isplata zarade.

Inače bavim se video post produkcijom i kompijuterskom animacijom kao primarnom delatnošću. Šifra delatosti 59.12.

Zainteresovan sam za korisćenje poreskih olakšica koje su definisane Zakonom o porezu na dohodak gradjana iz člana 21đ. i 45g Odnosno oslobadjanje od plaćanja porza.
- moje generalno prvo pitanje je da li se u ovom slučaju više isplati registrovati se kao preduzetnik sa obaveznom isplatom zarade čak i ako ne bi ste poslovali savršeno u početku?
-Drugo pitanje je šta se dešava ukoliko nemate dovoljno novca da isplatite sebi zaradu ali i dalje imate da isplatite poreze i doprinase na istu?

Iz pomenutog člana se može zaključiti da pravo na poresko oslobođenje po osnovu lične zarade izmedju ostalih imaju novoosnovani preduzetnici. Kako sam razumeo vrši se oslobađanje plaćanja poreza na dohodak (ličnu zaradu) i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. U zakonu je definisano da se moraju ispoštovati odredjeni uslovi, većina toga mi je jasno pa ću pomenutti samo deo koji mi nije u potpunosti jasan:

pravo na poresko oslobadjanje može da se ostvari:

- da je najmanje šest meseci pre dana osnivanja pravnog lica odnosno zasnivanja radnog odnosa bio prijavljen kao nezaposleno lice kod Nacionalne službe za zapošljavanje,

- postoji deo u stavu 2 ovog člana koji definiše uslov za korišćenje poreske olakšice vezane za novozaposlena lica i to konkretno, da je novozaposleno lice neophodno biti prijavljeno na obavrzno socijalno osiguranje kod u Centralni registar.

Da li to isto važi i za preduzetnika kao osnivača i da li postoji minimum vremenskog perioda pre zapošljavanja odnosno osnivanja u kome preduzetnik mora biti prijavljen u Centralni registar oba. soc. osiguranja?

U mom slučaju ja sam osiguran preko supruge kjoja je u radnom odnosu, predpostavljam da je to dovoljan preduslov tj. da je to jedno te isto. Taj deo me buni jer u nastavku stava 2 datog člana stoji uslov gde se navodi da lice mora biti prijavljeno kao nezapoleno minimum 6 meseci kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Pitam se da li to isto važi i za Centralni registar obaveznog soc. osiguranja?

Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 04.03.2019 16:36

@Aleskandar Ljubenovic,

Možemo dati odgovor na prvo pitanje preko sajta. Za ostalo, pozivamo vas na konsultacije, jer pitanja prevazilaze informacije koje dajemo preko sajta.
Dakle, ako u početku ne biste poslovali savršeno, da li se više isplati registrovati se kao preduzetnik sa isplatom lične zarade?
Postoje 2 nedovoljno definisana termina u ovom pitanju: "početak" i "savršeno". A sada ćemo da mi damo neke pretpostavke, u vilju davanja što konkretnijeg odgovora.
Ako je "početak" oko 6 meseci ili kraće, onda je verovatnoća da se više isplati registrovati se kao preduzetnik sa isplatom lične zarade veća.
Ako je početak oko godinu dana ili oko 2 godine, onda je odgovor - zavisi od drugog termina "savršeno".

Ako savršeno poslovanje označava mesečne prihode umanjene za rashode veće od 500 evra, onda je isplativije biti preduzetnik sa isplatom lične zarade. Ako "savršeno poslovanje" označava prihode između 300 i 500 evra, onda je verovatno negde približan trošak kao da budete preduzetnik sa samooporezivanjem.
Ako je manje od 300 evra, bez uplitanja u značenje termina savršeno poslovanje, predlažemo preduzetničku radnju sa modelom samooporezivanja.

Milosav Pavlović on 05.03.2019 21:26

Snaja mi otvara trg.radnu meš.robe i dobija subvencije sa obavezom god.dana kao lice sa invaliditetom.Pošto se priča da nema više prostog knjigovodstva da lu može prijaviti radnju kao paušalac pošto promet i neće biti veliki i šta u tom slučaju mora voditi od knjiga i mora li imati fiskalnu kasu.Da li mora voditi neko knjigovodstvo.Pošto nije u PDV šta mora u kalkulaciji da doda na nabavnu cenu sa PDV.Da li samo razliku u ceni ili i na tu nab.vrednost i RUC da doda i porez što bi uvećalo cenu a nema pravo na odbitak prenetog poreza.Napr.nab.cena 100,00 dinara + 20 % RUC=maloprodajna cena.
Hvala na odgovoru

Odgovori

SVM SUPPORT on 12.03.2019 15:59

@Milosav Pavlović,


Pošto snaja otvara radnju koja će se baviti trgovinom (kupi nešto i preprodaje to isto) onda ne može biti paušalac. Ako prodaje fizičkim licima, mora da ima i fiskalnu kasu.
Tačno je, ne može više da vodi ni knjige po sistemu prostog knjigovodstva, mora da vodi dvojno knjigovodstvo.
Pošto snaja nije u sistemu PDV, u kalkulaciji, nabavne cene sa PDV unosi kao svoje nabavne cene, dodaje svoju maržu i formira prodajnu cenu. Na prodajnu cenu ne zaračunava PDV.
Npr: Nabavna cena je 100,00 dinara. PDV na tu cenu je 20 dinara, ako je dobavljač u sistemu PDV. Snaja knjiži 120 dinara kao svoju nabavnu cenu. Dodaje npr. 10% marže, tj 12 dinara. Krajnja maloprodajna cena je 120 + 12 = 132 dinara. Na fiskalnoj kasi programira šifru artikla da joj cena bude 132 dinara.

Puno sreće u trgovini !

Ivana Simić on 12.03.2019 15:20

Poštovani, planiram da otvorim radnju za prodaju party programa i dekoracije balonima. Da li da budem samooporezujuca bez isplate zarade i da li mogu podizati dobit bez pravdanja mimo gotovinskih računa kao načina pravdanja? Sta određuje neki limit oko podizanja novca? Hvala unapred.

Odgovori

SVM SUPPORT on 12.03.2019 16:47

@Ivana Simić,

Smatramo da je ovde najvažnije koja vam je lokacija. Ako je lokacija dobra, veća je verovatnoća da ćete da razradite brzo radnju. Onda je bolje da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade, da biste platili manje poreza državi. Ako će promet da bude sporadičan, planirate lagani rast, pametnije je da budete preduzetnik sa samooporezivanjem. Možete podizati novac kao dobit. Promenite šifru plaćanja na nalogu za isplatu. Ideja je da ipak isplanirate dobit na kraju godine, pa da ne preterujete tj. da ne podižete ono što niste zaradili. Mada je i to moguće. Postoji dnevni limit podizanja novca od 150 000 dinara, bez pravdanja troškova (tj. priloga u koju shvrhu dižete taj novac). Moguće je dnevno dići i više, ali onda morate imati papire koji to pravdaju. Godišnji ili mesečni limit kod preduzetnika ne postoji, uslovno rečeno. Jedino što bi se trebalo voditi računa da ne podižete novac u ukupnom iznosu većem nego što je dobit, umanjena za 10%. npr. prihodi u godini 2019. su 2 000 000 dinara. Troškovi su 1 400 000 dinara. Dobit je 600 000 dinara. Porez na dobit je 60 000 dinara. Ostatak od 540 000 dinara možete skidati unapred. Možete i više, ali bi to trebalo nekako da kontrolišete uz knjigovođu, jer se za tu razliku moraju izvršiti dodatna knjiženja.

Petar Blagojević on 16.03.2019 21:14

Dobar dan, želeo bih da se registrujem kao samostalni izdavač ( štampao bih sam sebi knjige ili ako mi neko da neku donaciju i tako to ) pa me zanima kako se to oporezuje i da li možda znate koliki je porez na mesecnom nivou. Hvala !

Odgovori

SVM SUPPORT on 25.03.2019 17:06

@Petar Blagojević,

Samostalni izdavač može da se registruje i kao preduzetnik i kao d.o.o. i kao ortačka radnja.
Ovde je suviše malo informacija da bismo mogli da damo precizne informacije kako se to oporezuje i koliki je porez.
Ali, evo okvirno: od 100 do 500 evra mesečno bi mogle biti dažbine za poreze i doprinose, a verovatno još 50 do 150 za knjigovođu i još 50 do 200 za fiksne troškove (režija).
Za repromaterijale za štampu već sami biste morali da napravite biznis logiku koja opravdava vaš biznis, a možete nam se obratiti i da sastavimo mali biznis plan oko tog biznisa.


Tamara on 04.04.2019 00:48

Poštovani,

planiram da otvorim agenciju za izdavanje knjiga (svojih, ali i drugih autora kojima bi morao da se isplaćuje procenat zarade). Koji oblik poslovanja je najbolje koristiti?

Odgovori

SVM SUPPORT on 04.04.2019 00:57

@Tamara,

Ovde će biti dosta troškova kakvi god tiraži bili. Predlažemo da napravite jedan biznis plan koliko mislite da izdajete knjiga godišnje, koliki su troškovi štampe, izdavanja, koji su tiraži planirani.
Na osnovu toga možemo preciznije reći.
Ovako na slepo, čini nam se da je najbolje da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade, ako pucate da sarađujete sa velikim brojem autora, što obavećava veći mesečni prihod.

Nebojsa Z on 21.04.2019 23:41

Postovani, potrebno mi je da otvorim firmu da bih poslovao preko interneta. Pravim video igricu za koju bih trebalo da dobijem izmedju 50 000 i 100 000eura jednokratno. Nakon toga necu imati prihoda godinu-dve dana, pa nakon toga sitne prihode od prodaje iste. Vlasnik sam i direktor jednog D.O.O. preduzeca ali ne zelim da to mesam sa ovim poslom.
Sta mi preporucujete.
Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 24.04.2019 00:04

@Nebojša Z.,
Preporučujemo vam da otvorite paušalnu preduzetničku radnju i da je posle prihoda stavite u mirovanje, dok se ne ukaže prilika da igricu prodajete.

NEBOJSA Z on 24.04.2019 21:37

Kako da budem pausalac kada cu sa prvim prihodom preci iznos od 6 miliona dinara?

SVM SUPPORT on 24.04.2019 22:36

@Nebojša Z.,
To je zato što ćete biti paušalac do kraja te poslovne godine, čak i ako napravite milijardu evra za tu poslovnu godinu.
Dok ste u mirovanju, ne možete da izdajete račune, dakle, ne možete ni da evidentirate promet, ali vam ne teku vam obaveze za porez i doprinose. Ako posle toga ozbiljno prodajete igricu, možete da ugasite paušalnu radnju za 5 dana i da otvorite drugu, koja će opet biti paušalno oporezovana ili ako shvatite da vam je to skuplje, da odaberete neki drugi način oporezovanja.

Suzana Mladenović on 23.04.2019 23:31

Poštovani, zamolila bih za pomoć
suprug planira da prijavi preduzetničku radnji kao pušalac.Bavi se fasadom i bojenjem kuća, ne zgrada.
Ono što me zanima je šta mislite da li je ok što smo se opredelili za paušalno oporezivanjom kolika će odprilike biti njegova mesescna obaveza.Adresa sedista je opština Jagodina,
Isto bih pitala da li mora prijavi nekog radnika,
Hvala na brzom odgovoru

Odgovori

SVM SUPPORT on 23.04.2019 23:35

@Suzana Mladenović,

U Jagodini je dosta dobro razvijena privreda u odnosu na ostatak Srbije. Ako suprug nije nigde drugde u radnom odnosu, očekujte da vam mesečna akontacija iznosi oko 15 do 25 hiljada za porez plus za doprinose.
Suprug apsolutno ne mora nikog da prijavi na radnju. Ali ako ima ljude koje suprug angažuje kao pomoćnike, trebalo bi da taj odnos sa svojim pomoćnicima uredi na neki način, jer je moguće da će se na terenu pojaviti inspekcija rada ili građevinska inspekcija.

Goran Najdanović on 04.06.2019 07:45

Poštovani
da li ima veze u kojoj opštini je prijavljena firma na visinu poreza ( da li neke opštine imaju neke povlastice na visinu poreza).

Odgovori

SVM SUPPORT on 04.06.2019 15:32

@Goran Najdanović,
Ima veze samo za paušalno oporezovane preduzetnike. Ne postoje povlastice, ali postoje kriterijumi za određivanje poreza koji idu u korist preduzetnicima koji registruju preduzetničku agenciju na nerazvijenijim opštinama, što se tiče visine paušalnog poreza.

Jovica on 09.06.2019 17:59

Postovani,
planiram da se bavim pruzanjem konsalting usluga klijentima u inostranstvu, tako sto cu putovanjima na njihove lokacije raditi gap analize njihove uskladjenosti sa odredjenim medjunarodnim propisima iz domena bezbednosti.
Planiram godisnju zaradu od oko 30000 - 35000 evra (oko 4 miliona dinara) pa je pitanje kako se organizovati:
- Otvoriti agenciju za konsulting i prijaviti se kao pausalac?
Neki drugari imaju agencije it usluge i placaju doprinose oko 300 eur mesecno, sto je fiksno bez obzira na mesecni prihod?
- Za putovanja bi mi bilo potrebno da podizem devize od prihoda koji bi dolazili na devizni racun takve agencije, da li je to moguce?
- U drugoj varijanti, citajuci prethodno, ako sebi odredim platu od oko 1000 eur mesecno u odnosu na neki varijabilni prihod od 2500 do 3000 eur mesecno, i tada bih placao red velicine oko 700 evra poreze i doprinose sto je duplo vece nego kod agencije? Da li u ovom slucaju sa platom moze da se podize novac za putovanja ili to mora da ide kroz platu? Da li se neki troskovi priznaju kao bilo kakva olaksica? Avio Karte i hotelski troskovi su uglavnom placeni ali ne i troskovi ishrane.

Hvala na Vasem vremenu

Odgovori

SVM SUPPORT on 11.06.2019 06:33

@Jovica,
Ovo je puno pitanja za ozbiljan pismeni odgovor.
Evo kratko: kod paušalca se plaćaju doprinosi od 100 do 500 EUR bez obzira na iznos mesečnih prihoda, i moguće je podizati devize nevezano od prihoda.
Kod obračuna lične zarade na 1000 EUR biste plaćali oko 700 EUR doprinose ali zašto biste sebi odredili toliku ličnu zaradu (sem ako želite da ulažete u penziju)?
Putovanja se smatraju troškom firme, a ne zaradom pojedinca.
Za troškove nema olakšica, samo se neki troškovi priznaju, a neki ne priznaju na kraju godine kad se određuje ukupna dobit preduzeća.

Radosav Ristic on 13.06.2019 12:27

Potrebne su mi par iformacijq :
Zeleo bih da otvprim firmu koja bi se bavila celpkupnom gradjevinom sve sto je vezano za gradjevinu i gradnju .
Dali je dobro da registrujem kao doo ili nekako drugacije i sta je najbolje? Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 16.06.2019 23:42

@Radosav,
Nije preterano bitno da li ćete da se registrujete kao d.o.o. ili preduzetnik. Jeste ukoliko ste sami i bićete jedini zaposleni u tom pravnom subjektu, i u tom slučaju je nešto povoljnije biti d.o.o.
Ali preporučujemo svakako da se registrujete u sistem PDV-a, jer sve šifre delatnosti iz sektora F (one delatnosti koje se bave građevinskim radovima) imaju pravo oslobođenja obračuna PDV-a na računima koje izdaju, a sa druge strane, sve račune koje primate od delatnosti koje nisu građevina a imaju pravo na odbitak PDV-a, moći ćete da odbijete od konačne računice PDV-a.
Ukoliko nismo bili jasni, pozivamo vas na dodatne konsultacije.

Licna zarada on 13.06.2019 14:40

Kako izracunati koliko moze da se isplati osobi neto licna zarada na osnovu dobiti preduzeca?

Odgovori

SVM SUPPORT on 16.06.2019 23:45

@Licna zarada,
Ne razumemo pitanje. Ali pod pretpostavkom da je u pitanju preduzetnik, odgovor zavisi od toga da li se opredelio na ličnu zaradu ili ne. Ako jeste, onda se od dobiti oduzima 10%i svu ostalu dobit može da podigne kao "neto".
Ako se nije opredelio za ličnu zaradu, onda se od dobiti oduzima 47.8% po tekućim zakonim.
Ako je u pitanju d.o.o, onda se od dobiti oduzima 15% poreza, a pri svakom dizanju novca još dodatnih 15%.

Dejan Momčilović on 15.06.2019 14:59

Poštovani,
Potreban mi je vaš savet i mišljenje.
U radnom sam odnosu ali želim i sam da pokrenem sopstveni posao. Imam mogućnost da uvozim robu iz inostranstva ali bih robu prodavao isključivo putem interneta (online prodaja). Koji oblik preduzeća bi mi bio najbolji za početak, naročito da bih robu mogao da uvezem? Zaradu je teško predviteti i sigurno da u početku ne bi bila velika. Isto tako ostao bih do daljeg u radnom odnosu u kojem sam sada jer su dve potpuno različite sfere poslovanja u pitanju. Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 16.06.2019 23:49

@Dejan Momčilović,
Budite d.o.o. u sistemu PDV-a.
Ako imate jako dobre marže, i nemate česte uvoze, onda može da se desi da je jednostavnije biti van sistema PDV-a, ali u tom slučaju biste bili u obavezi da obračunate i platite PDV pri svakom uvozu, bez obzira što niste u sistemu PDV-a.
Ako ne želite da širite biznis van vas (ne želite da zapošljavate radnike) onda može biti samo malo manje povoljnije da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade, van PDV-a.

Tačan iznos šta je najpovoljnije - gledano u odnosu na ukupne troškove poslovanja, možemo reći kad imamo bar neku viziju šta uvozite, koje vednosti i kakav je plan prodaje.

Aleksandar on 27.06.2019 12:56

Poštovani,

Pre svega Vam hvala na tekstu. Imao bih dva pitanja.

Već imam paušalnu agenciju na kojoj imam redovnog prometa i biću nešto mali ispod 6 miliona dinara. Želeo bih da pokrenem još jedan posao, ali je druga delatnost u pitanju. Po tekstu bih rekao da je najbolje da budem samooporezivi preduzetnik, ali me zanima da li ja doprinose i porez plaćam mesečno, iako npr. u nekim mesecima nemam ništa obrta? Problem kod ovog posla je što će biti sezonski, i što ću najverovatnije obrt novca imati od meseca maja do oktobra, pa me zanima kako plaćam ostale mesece kad nemam ništa obrta.

Takođe, da li možda imam neke olakšice kad su u pitanju doprinosi i porezi pošto već imam paušalnu agenciju?

Hvala Vam puno na odgovorima!

Odgovori

SVM SUPPORT on 30.06.2019 23:01

@Aleksandar,
Iz pitanja se čini da želite da otvorite još jednu preduzetničku agenciju, ali to nije moguće po zakonu. Mogli biste otvoriti na neku drugu osobu, koja nema preudzetničku agenciju. Ako neko otvori preduzetničku agenciju, svaki mesec je dužan da plati porez i doprinose po odabranom osnovu, nevezano da li prihoduje (tj. da li ima posla ili nema posla ) u tom mesecu.
Ne postoje olakšice u smislu koji pominjete, jer ne možete imati 2 preduzetničke agencije na isti jmbg. Možete otvoriti d.o.o. na primer.

Aleksandar on 02.07.2019 13:41

Jasno. Hvala vam puno na odgovoru. A ako bih npr. imao 4000e godišnji promet, da li je po vama najbolja opcija samooporezivi preduzetnik ili neka druga?

SVM Support on 03.07.2019 22:35

@Aleksandar,

4000 evra godišnjeg prometa, to je oko 300 evra mesečnog prometa. Ako će vam biti i troškovi blizu 3000 evra godišnje (250 evra mesečno) onda ima smisla da budete preduzetnik sa samooporezivanjem. Ako su vam troškovi niži, onda je bolje da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.

milena ilić on 30.06.2019 09:45

Otvorila bih pr iz radnog odnosa pretežna delatnost Sektor M – Stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti. Očekujem povremene poslove konsaltinga. Kolike bih socijalne doprinose imala s obzirom da sam u radnom odnosu 100%? Koji oblik pr da odaberem?

Odgovori

SVM SUPPORT on 30.06.2019 23:06

@Milena Ilić,
Oblik PR ne zavisi od šifre delatnosti, nego od količine mesečnog posla i od ukupnog godišnjeg posla. Ako ga imate povremeno, morate dati pretpostavku koji iznos prihoda bi vam doneo taj povremeni posao konsaltinga, da bismo da li preporuku.
Ovako, bez informacija, ćemo reći: do 1000 EUR mesečno, bolje je biti na ličnoj zaradi preduzetnika, preko 1000 EUR mesečno, možete birati paušalac ili lična zarada, što zavisi i od nekih drugih želja.
Samooporezivanje u slučaju konsaltinga je vrlo upitno, ali opet zavisi od količine posla i želje za jačom penzijom npr.

Nikola Knežević on 10.07.2019 23:50

Poštovani,
Otvorio bih firmu koja bi uvozila robu i prodavao bih istu preko interneta ili putem pošte. Godišnje ulaganje bi bilo oko 6000 evra, a zarada na to ulaganje oko 7000 evra. Možete mi dati savet koji oblik privrednog subjekta otvoriti? I ako biste mi mogli reći kolike bi mi bile obaveze?
Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 11.07.2019 10:39

@Nikola Knežević,
Po nama, pošto ne vidimo potrebu za zapošljavanjem drugih lica, mislimo da je najpovoljnije da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.
Mesečne obaveze su prema državi minimalno oko 9000 dinara za porez i doprinose, za akontaciju poreza na dobit oko 11000 dinara (ako se planira dobit od 7000 evra godišnje), za knjigovođu oko 10 - 20 hiljada dinara i za troškove kancelarije zavisi, ali recimo oko 10 000 dinara ako radite u nečijem prostoru ili 0 dinara ako radite od kuće. Ako planirate i neki magacinski smeštajni prostor, onda verovatno još 10000 do 30000 dinara mesečno za ležarinu.

Nemanja on 31.07.2019 14:39

Postovani,

Imam agenciju za IT programiranje ali zbog skorasnjeg probijanja limita od 8miliona koji me ceka razmisljam sta dalje. Mesecne fakture su pre svega za strane klijente i iznose oko 8000eura mesecno. Sta savetujete ljudima poput mene? Da li da predjem u doo? Ima li neko opste najbolje resenje za programere sa pre svega stranim klijentima? Da li je istina da ukoliko je priliv novca iz inostranstva to ne utice na limit od 8miliona, vec samo domaci priliv? Hvala puno unapred, nemanja

Odgovori

SVM SUPPORT on 22.08.2019 02:00

Nemanja,
Ukoliko ste prešli osam miliona prometa izdajući račune stranim klijentima, onda po našem mišljenju ne treba da pređete u sistem PDV-a.
Čak i da morate da pređete u sistem PDV-a, nema potrebe da prelazite sa preduzetnika na d.o.o. ukoliko vam firma stabilno radi.

Mirka on 14.08.2019 14:51

Postovani, prvo zelim da Vam uputim pohvale za sve vase clanke. Htela sam da vas pitam sta je lice koje je tek otvorilo preduzetnicku radnji i opredelilo se za samooperezivanje duzno da dostavi Poreskoj upravi? Da li je to samo PPDG-1S obrazac?!

Odgovori

SVM SUPPORT on 22.08.2019 02:32

@Mirka,
Samo obrazac PPDG-1S, ako je preduzetnik sa samooporezivanjem.

Igor Ilišev on 28.08.2019 22:50

Zelim da otvorim frizerski salon,pošto bih u početku radio sam zanima me koji bi način oporezivanja bio najbolji za mene.? Pozdrav

Odgovori

SVM SUPPORT on 30.08.2019 17:41

@Igor Ilišev,

Vrlo verovatno da je što se tiče oporezivanja najoptimalnije da budete paušalno oporezovani. Ukoliko ste mislili da sedište frizerske radnje bude na nekoj od centralnih beogradskih opština, onda je potrebno razmotriti još neke detalje u poslovanju, pa na osnovu toga se može ispostaviti da vam je povoljnije da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.

Djole on 10.09.2019 01:49

Postovani,

Hvala na detaljnim objasnjenjima. Imam jedno mozda glupo pitanje. Hteo bih da se bavim savetovanjem o poboljsanju kvaliteta zivota (ishrana, izbor vezbi i sl.) ali tako da izbegnem zakup prostora. Moze li se to vrsiti u stanu klijenta, na otvorenom prostoru (npr. na Adi) ili online preko Skajpa, Vibera i na koju sifru delatnosti se moze otvoriti? Ne ocekujem prihod veci od 15 000 dinara mesecno narednih godinu dana. Da li mi je bolje da budem preduzetnik sa samooporezivanjem ili da ovorim doo? Hvala unapred. Djole

Odgovori

SVM SUPPORT on 10.09.2019 17:59

@Djole,
Za projektovanih prihodom od 15000 dinara mesečno ne savetujemo da otvarate firmu, jer će vam većinu, ako ne i sav prihod pojesti obaveza prema državi, u bilo kojoj varijanti.
Inače, što se tiče zakupa, slobodno možete otvoriti pravni subjekat sa adresom sedišta koja je i adresa vašeg prebivališta i u najvećem delu slučajeva to će proći.

Ana on 10.09.2019 16:30

Postovani,
zelela bih da otvorim auto-servis,odnosno sifra delatnosti 45.20 (odrzavanje i popravka motornih vozila),koji model oporezivanja biste mi preporucili obzirom da pausal nije u opciji?

Unapred hvala na odgovoru,pozdrav.

Odgovori

SVM SUPPORT on 10.09.2019 18:01

@Ana,
Malo je neuobičajeno da žensko želi da otvori auto servis :) Čestitamo !
Naša preporuka je da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.
Jedino ako projektujete da ćete raditi sa gubitkom prvu poslovnu godinu ili sa jako malim prihodom, preporučujemo preduzetnik sa samooporezivanjem, ali ako planirate značajne prihode mesečno (npr. više od 500 EUR) svakako je preporuka preduzetnik sa isplatom lične zarade.

Natasa on 16.10.2019 08:31

Postovani,
Trenutno imam pausalnu radnju koja mi je jedina delatnost. Planiram dete pa samim tim bi bilo dobro da povecam prosek primanja zbog isplate trudnickog i porodiljskog. Ako uzmemo u obzir da sa jednom firmom imam dogovor o mesecnom bruto primanju od 100.000 rsd, da li mi je isplativije da se sada prebacim da budem preduzetnik sa isplatom zarade ili da me ta firma prijavi kod sebe? Takodje me zanima ako se prijavim u tu firmu da li trenutnu pasulanu radnju mogu nekak da ostavim da postoji a da ne placam mesecne dazbine?
Hvala
Natasa

Odgovori

SVM SUPPORT on 16.10.2019 09:31

@Natasa,

Ne možete samovoljno da se prebacite da budete preduzetnik sa isplatom zarade. To se može uraditi 2x godišnje, do 01.jula i do 30.novembra za sledeću godinu. Iz toga zaključujemo da je isplativije da vas firma prijavi kod sebe, a da trenutnu paušalnu radnju prebacite u status mirovanja, jer tada ne morate da plaćate mesečne dažbine, ali ne možete ni da poslujete preko iste.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.