Da li da postanem „Paušalac“ – obaveze, mane i prednosti

Ukoliko ste rešili da pokrenete sopstveni biznis, sigurno je da pokušavate da otkrijete koji su sve to načini da u isti uložite što manje novca i prođete sa što manje plaćanja obaveza prema državi.

 

Izbor modela oporezivanja uglavnom je glavna odluka i za rešavanje pitanja pravne forme, odnosno tipa Vaše firme. Da li ćete je voditi kao preduzetnik ili će ona postati akcionarsko ili ortačko društvo, društvo ograničene odgovornosti i slično, umnogome zavisi od odluke za model oporezivanja za koji se odlučite.

 

Kada govorimo o preduzetnicima, osnovni načini oporezivanja preduzetnika su:

 

  1. Preduzetnik koji je paušalno oporezovan
  2. Preduzetnik koji se odlučio na tzv. „samooporezivanje“
  3. Preduzetnik koji se odlučio na isplatu lične zarade

 

U ovom tekstu pričamo nešto više o ovom prvom modelu. Za termin „paušalac“ ste sigurno čuli, i on je veoma popularan izbor među preduzetnicima (ovaj tip oporezivanja ne mogu birati privredna društva) zbog manjeg broja obaveza a samim tim i izmirivanja tih obaveza. Ipak, kao takav, ovaj model ima i određene mane, te se sa njim morate dobro upoznati kako biste izbegli sve eventualne poteškoće.

 

Obaveze koje ima paušalni preduzetnik

 

Pretpostavimo da ste već osnovali firmu kao preduzetnik i da želite da budete „paušalac“. Najpre, za paušalni model oporezivanja firme odlučujete se tako što Poreskoj upravi (na opštini na kojoj je sedište firme) podnosite zahtev za paušalnim oporezivanjem najkasnije 15 dana od osnivanja. Zahtev ćete podnositi svake godine. Dakle, ako ste već preduzetnik i ovo vam je neka naredna godina poslovanja, onda isti zahtev predajete do 30. novembra tekuće godine za narednu godinu. Poreska uprava donosi odluku o iznosu poreza i doprinosa koje ćete plaćati tokom jedne godine poslovanja. Ovaj iznos koji je propisan je fiksan (da kažemo „paušalan“ – otuda i ime ovog načina plaćanja dažbina) do donošenja narednog rešenja, što je najčešće za godinu dana. Dakle, nakon što Vam Poreska uprava taj iznos propiše i zahtev odobri, sve što imate od obaveza prema državi je da jednom mesečno platite ovaj iznos: napišete virmansku uplatnicu i odete u banku i platite (ili koristeći neki program za elektronsko plaćanje).

 

paušalno oporezivanje

 

Kako da znam koliko će da me Poreska uprava „odrapi“?

 

Na ovo pitanje samo delimično možemo dati odgovor. Postoji jedna Uredba koja određuje koji su kriterijumi za osnovicu za paušalno oporezovane preduzetnike, ali u njoj su samo neka pravila deterministička. Na primer, osnovica od koje se polazi je prosečna mesečna bruto zarada u Srbiji, a za beogradske opštine prosečna mesečna zarada u toj opštini gde je sedište. Dalje, na osnovicu utiče starost preduzetnika i njegova sposobnost, broj zaposlenih kod preduzetnika (da – i preduzetnik koji je paušalac može da ima svoje zaposlene!). Iznos takođe zavisi i od toga da li ste već negde zaposleni ili svoj preduzetnički biznis započinjete kao nezaposleni. U prvom slučaju ćete, očekivano, za obaveze plaćati manje nego u drugom, jer ne možete plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje i za nezaposlenost i kao zaposleni i kao paušalac pride.

 

Primer nedeterminističkih pravila koji utiču na iznos obaveza su: lokacija sedišta, tržišni uslovi rada, stanje konkurencije. Ovde ste u milosti algoritma (ako neki uopšte postoji) tj. procene koju koristi Poreska uprava za određivanje osnovice.

 

U našem iskustvu, za iste dve delatnosti, niže su osnovice za paušalce u prigradskim opštinama i nekim nerazvijenim opštinama u Srbiji, nego u većim gradovima. Na primer: automehaničar sa opštine Bela Palanka bi imao mesečnu obavezu od oko 150EUR, a sa opštine Novi Beograd bi imao oko 350EUR. Ne bi bilo loše da se unapred raspitate o kojim se to iznosima radi kako biste što osnovanije doneli svoju odluku.

 

Kad vam poreski organ jednom utvrdi osnovicu, dostaviće vam rešenje o iznosu obaveza. Postoji razlika između osnovice i iznosa koji treba da plaćate. Osnovica se utvrđuje rešenjem i na nju utiču gore pobrojani faktori. Onda se na osnovicu primenjuju sledeće stope:

 

Broj

Vrsta obaveze

Procenat

Plaćate, ako ste zaposleni u drugoj firmi

Plaćate ako ste nezaposleni

1

Porez

10,0

*

*

2

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje

26,0

*

*

3

Doprinos za zdravstveno

10,3

 

*

4

Doprinos za nezaposlenost

1,5

 

*

 

I to je iznos mesečne obaveze koju plaćate.

 

Na primer: ako je osnovica 70000 RSD, a vi ste nezaposleni, iznos obaveze biće 33460 RSD. Ovu obavezu treba platiti svakog meseca, i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

 

Šta su još obaveze paušalca, a koje su ujedno i prednosti

 

Dakle, za sad smo utvrdili: Ono što plaćate jesu porez na prihod i socijalni doprinosi – na jednoj uplatnici. Vaše obaveze takođe su izdavanje računa za svaku prodatu robu ili pruženu uslugu, koje morate zavoditi u Knjizi ostvarenog prometa (KPO). Znači, oslobođeni ste obaveze vođenja knjigovodstva, te štedite na trošku vođenja poslovnih knjiga.

 

Pritom, istovremeno možete podizati novac sa računa neograničeno i bez pravdanja računa, uz malu ogradu – do 150 000 RSD dnevno, što se može reći da je više nego dovoljan dnevni limit. Neograničeno? Ne baš. Vaš godišnji prihod ne sme prelaziti 6 miliona dinara (što je trenutno oko 48500EUR). Ovo je najčešće motiv za sve koji žele da se ostvare kao preduzetnici a ne moraju da se „petljaju“ sa knjigovodstvom. Otvorim firmu kao paušalac, platim tu jednu uplatnicu, izdam račun za svoj promet i skidam novce bez ikakvog objašnjavanja, pravdanja bilo kome.

 

Da li je to sve baš tako idealno? Pa da vidimo u nastavku.

 

Mane paušalnog oporezivanja

 

Videli smo koje su prednosti kada ste paušalac, i one su, svakako, odlične pogodnosti: nema troškova i gubljenja vremena na administraciju i knjigovodstvo, porez je fiksan i propisan i, nakon što je izmiren, nema dodatnog oporezivanja na prihod i slično, dok god njegovo godišnje prihodovanje ne prelazi 6 miliona dinara.

 

Ako se uzme da mesečne obaveze paušalca iznose od 15000 do 50000 dinara, može se reći da ovaj model oporezivanja posebno odgovara malim biznisima i onima koji imaju već unapred velike ugovorene poslove i značajnija REDOVNA primanja u najavi.

 

Međutim, ukoliko to nije slučaj, može se desiti da pogrešna procena budućeg poslovanja izazove i izbor paušalnog oporezivanja kao pogrešne odluke. Pre svega, iznos obaveza ostaje isti bez obzira na prihod određenog meseca. Što bi naš narod rekao – radio, ne radio, svira ti radio.

 

Zatim, ukoliko tek započinjete posao, a nemate neke veće ugovorene poslove ili dovoljno finansija za ulaganje, možda o paušalnom tipu oporezivanja treba da razmislite još jednom, jer u tom slučaju iznos od 50000 RSD za mesečni porez (ne računajući ostale troškove) nikako nije zanemarljiv.

 

Na samom kraju, još jedna mana ovog načina oporezivanja koja se tiče preduzetnika paušalca, koju morate imati u vidu. Kako se može desiti da prođu meseci (a u poslednje vreme smo svedoci da prođu i godine rada) do izdavanja novog rešenja od strane nadležnog organa, to nadležni poreski organ može izdati rešenje o obavezama čiji je iznos značajno veći od onog koji trenutno izmirujete, te bi i o tome trebalo povesti računa.

 

Na primer: do 2013. godine ste bili paušalac obućar i plaćali ste 20000RSD paušalne mesečne obaveze. 2014. godine ste u aprilu dobili rešenje po kojem treba da platite iznos od 35000 RSD. Ova obaveza se odnosi i na ranije mesece 2014. godine. Dakle, za period januar – april 2014 morate doplatiti po 15000 RSD za svaki mesec.

 

Komentari (267)

Jelena on 30.07.2017 23:26


Ukoliko je pausalac vec zaposlen da li se prihod sabira kada se placa porez na dohodak gradjana na kraju kalendarske godine sa prihodom koji dobija na osnovnom radnom mestu gde je zaposlen?

Odgovori

SVM Support on 31.07.2017 10:46

@Jelena,
Ne sabiraju se ta dva prihoda.

Lela Todorvić on 21.02.2018 14:28

Poštovani,
molim Vas da mi odgovorite koja bi bila šifra za otvaranje paušal Agencije koja bi se bavila obradom tržišta u korist neke druge firme koja bi to plaćala i gde bi ta druga firma prodavala svoje proizvode.

Hvala.

Vladan Tomić on 21.02.2018 14:39

Poštovani,

ako sam u radnom odnosu sa punim radnim vremenom u privatnoj firmi, da li mi se i sa sopstvenom paušalnom preduzetničkom radnjom zajedno povećavaju godine radnog staža?

SVM Support on 21.02.2018 22:12

@Lela Todorović,
Poštovani,
Termin "Obrada tržišta" nije definisan u klasifikaciji delatnosti.
Najbliži termin tome je "Istraživanje tržišta" i to je šifra delatnosti 73.20.

SVM Support on 21.02.2018 22:16

@Vladan Tomic,

Godine radnog staža se ne povećavaju time što imate preduzetničku radnju paralelno sa radnim odnosom u privatnoj firmi.
Čak i ako biste istovremeno radili u dve ili tri firme, to se ne bi desilo. Godine radnog staža se povećavaju više nego uobičajeno samo ako biste obavljali poslove koji se računaju kao poslovi sa beneficiranim radnim stažom.

Dragan on 06.10.2017 14:57

Kako bi se oporezivala samostalna agencija za izdavačku delatnost?

Odgovori

SVM Support on 09.10.2017 09:52

@Dragan,
Kako vi odlučite. Nema mnogo veze sa time što je delatnost agencije izdavaštvo, nego sa količinom posla. Naša preporuka je stoga preduzetnik sa samooporezivanjem, dakle, bez isplate lične zarade.

Vladan on 08.10.2017 17:47

Ako je zaposleno lice resident Srbije a zaposlen je u Sloveniji i tamo placa socijalno i doprinose, zeli da otvori pausalnu firmu u Srbiji, da li placa socijalno i doprinose i u Srbiji?

Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 09.10.2017 10:04

@Vladan,
Porez dobija po rešenju o paušalnom porezu sigurno. Na rešenju će da piše da plaća barem i PIO, ako navede pri otvaranju da agenciju otvara iz radnog odnosa, a onda treba da da dokaže da je osiguran po pitanju penzionog i invalidskog osiguranja u Sloveniji, pa se primenjuju odredbe Sporazuma između republike Srbije i republike Slovenije o socijalnom osiguranju.

Sanja Jović on 11.10.2017 16:28

Poštovani, ako sam paušalac i nigde više nisam zaposlena, na koji način mi teče radni staž? Da li se prijavljujem u radni odnos u pio ili ne, obzirom da plaćam porez i doprinose po rešenju? Hvala!

Odgovori

SVM Support on 12.10.2017 10:44

@Sanja Jović,
Treba otići u matičnu filijalu zdravstvenog osiguranja, i prijaviti se na zdravstveno osiguranje po osnovu samostalne delatnosti (tj. toga što ste paušalac).
Nakon toga, treba obavestiti jedinicu lokalne samouprave (otići na lokalni šalter) o tome da ste sad van radnog odnosa, da bi vam se izdalo novo rešenje o paušalnom porezu i doprinosima, na kom ćete plaćati sva tri doprinosa, a ne samo PIO.
U radni odnos se ne prijavljujete, jer ste kao preduzetnik tako shvatite - "samozaposleni".

Bane on 11.10.2017 23:55

Postovanje,
Interesuje me do koga datuma treba Poreskoj upravi predati potvrdu o prometu preko racuna, za tekucu godinu. Posto sam tek postao pausalac.

Svako dobro,
Bane

Odgovori

SVM Support on 12.10.2017 10:47

@Bane,
Lokalnoj jedinici samouprave predaje se Zahtev za paušalno oporezivanje i treba ga predati do 30. novembra. svake godine.
Uz zahtev se prilaže potvrda o prometu preko računa iz banke. Tom potvrdom se dokazuje da niste napravili promet do 6 miliona dinara i time se kvalifikujete da ostanete paušalac i naredne godine.

Dobrivoje on 19.10.2017 12:24

Postovani,

Sta se desava ako pausalac zeli da prekine svoj biznis 6 meseci nakon pocetka? Da li je duzan da plati porez i za ostatak godine?

Hvala,
Dobrivoje

Odgovori

SVM Support on 19.10.2017 12:48

@Dobrivoje,
Prekidanje biznisa možemo shvatiti kao brisanje preduzetnika kao pravnog subjekta iz APR. Dakle, nakon brisanja preduzetnika, isti nije dužan da plaća nikakve dažbine po tom osnovu.

milica vrzic on 23.10.2017 13:53

Kada si pausalac nemas knjigovodju i fiskalnu kasu a zanima me dali predajem pazar u banci el moj poso nema dnevne zarade ide nedeljno

Odgovori

SVM Support on 23.10.2017 17:33

@Milica Vrzic,
Kad god imate pazar, nedeljno ili dnevo, treba da ga uplatite na račun u banci. Ovo nema veze sa pravnim statusom paušalca.
Još jedna napomena: neke paušalne delatnosti imaju obavezu evidentiranja prometa preko fiskalne kase, tako da ne važi konstatacija "Kada si paušalac, nemaš fiskalnu kasu".

Andrej on 23.10.2017 23:01

Poštovani, da li kao paušalac na kraju radnog veka mogu da očekujem minimalnu penziju? Ako je tako da li je moguće uplaćivati više od minimalnog iznosa za penzioni fond?
Hvala!

Odgovori

SVM Support on 24.10.2017 00:43

@Andrej,
Penzioni fond pripisuje staž paušalcu tek po okončanju paušalne delatnosti. Očekujte penziju u skladu sa plaćanim PIO doprinosom, koji, istini za volju, kod paušalaca nije nešto veliki, ali u poslednje vreme postaje značajniji.
Uvek možete uplaćivati penziono o invalidsko osiguranje (PIO) dobrovoljno, i te sume će vam povećati penziju.
Naša preporuka je da razmislite o privatnom osiguranju. Postoje razni programi štednje na tržištu usmereni na starosnu penziju. Za te novce ste sigurni da ste ih uplatili vama i da će vam na osnovu toga biti isplaćena osigurana suma uvećana za pripadajuću dobit (što zavisi od programa osiguravajuće kuće).

Jelena Kalajdzic on 26.10.2017 22:50

Postovani,

U cemu je razlika izmedju pausalca i dohodasa, tj. koje su prednosti dohodasa u odnosu na pausalca i obrnuto?

Hvala.

Odgovori

SVM Support on 27.10.2017 03:00

@Jelena Kalajdzic,
Pogledajte i naredne članke na našem blogu. Tu se nalaze svi odgovori.

JOVANA DRAGANOVIC on 11.11.2017 11:32

Postovanje,

Da li pausalci mogu da isplacuju licnu zaradu sebi i koji iznos? Trenutni placa doprinose po resenju...

Hvala

Odgovori

SVM Support on 14.11.2017 10:27

@Jovana Draganovic,
Paušalci ne mogu da isplaćuju ličnu zaradu, jer bi to značilo da plaćaju doprinose po 2 osnova: po osnovu paušalnog rešenja jedinice lokalne samouprave i po osnovu isplate zarade.
Ali zato mogu da dignu novac na blagajni ili preko bankomata bez pravdanja troškova, što im je osnovna prednost i pogodnost.

Miki on 13.11.2017 10:36

Da li ako registrujem delatnost 45.20,održavanje i opravka motornih vozila,auto servis,mogu biti paušalac?

Odgovori

SVM Support on 14.11.2017 10:39

@Miki,
Po našem mišljenju, a na osnovu odgovarajuće važeće Uredbe o kriterijumima ko može postati paušalac, ne možete postati paušalac sa šifrom delatnosti 45.20.
.

gagi on 14.11.2017 17:59

postovanje.kafa se zatvara firma(pausalac)da li je komplikovana procedura?izmiren mi je porez.da li kad zatvorim u apr treba da nosim i neke knjige koje sam vodio?

Odgovori

SVM Support on 14.11.2017 21:06

@Gagi,
Nije baš mnogo komplikovana procedura.
U APR ne nosite nikakve knjige. Nosite uverenje od poreskog organa iz lokalne samouprave da ste platili sve poreze i doprinose i imate rok 5 dana da odnesete uz APR prijavu gašenja.
Posle gasite račun u banci i to je ukratko sve.

Milutin on 17.11.2017 13:05

Da li pausalno oporeziv preduzetnik moze da ima vise ziro racuna u razlicitim poslovnim bankama

Odgovori

SVM Support on 17.11.2017 13:37

@Milutin,
Nema nikakvih ograničenja da to paušalno oporeziv preduzetnik uradi.
Jedino što kad bude na kraju godine dokazivao da treba da nastavi da bude paušalac, moraće da vadi potvrdu o prometu iz svih banaka kod kojih ima otvoren račun.

Snezana Aleksic on 17.11.2017 15:18

Interesuje me sledece,ako sam nakon pauze otvorila pausalnu radnju u maju,promet mora biti manji od 4.000.000,oo?
Ili je godisnji promet u smislu tekuce godine,bez obzira na pocetak rada?

Odgovori

SVM Support on 20.11.2017 12:43

@Snezana Aleksic,
Nismo razumeli da li ste otvorili novu paušalnu radnju, ili ste odmrzli postojeću.
U svakom slučaju, odgovor je da se gleda godišnji promet tekuće godine, bez obzira na početak rada.

Iskra Pantelic on 25.11.2017 18:40

Komentar Da li pausalac kad izda fakturu na kraju godine i upise u knjigu kpo a naplati je u narednoj godini isto upisuje u knjigu? Dali uz zahtev osim potvrde iz banke treba predati i ocitanu licnu kartu ili nije potrebno?

Odgovori

SVM Support on 26.11.2017 20:19

@Iskra Pantelic,
Upisuje ovaj slučaju KPO u tekućoj godini.
Nije nam poznato da se uz zahtev osim potvrde iz banke treba predavati i očitana lična karta.

Nada Petrovic on 28.11.2017 13:13

Da li pausalac predaje 30.11. banci promet ostvaren preko racuna u predhodnih godinu dana?

Odgovori

SVM Support on 28.11.2017 14:51

@Nada Petrovic,
Paušalac ne predaje banci ništa. Od banke traži potvrdu o prometu preko računa ostvarenih u prethodnih godinu dana.
A onda tu potvrdu predaje u lokalnu jedinicu samouprave u odeljenje poreske uprave.
Termin je tačan, 30.11.

Milena Stošić on 30.11.2017 18:43

Poštovani,
Paušalnu firmu otvorila sam u septembru mesecu ove godine i imala promet na računu blizu 3.000.000. Kada sam sa knjigovodjom razgovarala o podnošenju Zahteva za paušalno oporezivnje rekao je da ću imati problema jer se iznos od 6.000.000 dozvoljenog prometa deli kvartalno pa me zanima da li je tačna njegova tvrdnja. Ili će visina prometa sredstava preko računa imati uticaj na visinu poreza koji treba da platim?!
Unapred hvala na odgovoru!

Odgovori

SVM support on 01.12.2017 17:51

@Milena Stošić,
Nije nam poznato da se taj iznos deli kvartalno, ali postoji pravo poreske uprave da vam odbiju zahtev za paušalnim oporezivanjem iz različitih razloga.
Visina prometa preko sredstava takođe ne bi trebalo po pravilu da utiče na visinu poreza, ali i tu ste u rukama službenika poreske uprave, koji odlučuje samostalno o visini poreza, sledeći uputstva koja su propisana, a za većinu tih upustava propisani su opsezi procenata za uvećanje u odnosu na poresku osnovicu.

Nikola Tanaskovic on 01.12.2017 10:58

Autoprevoznik sam,moram da otvorim firmu,za početak ja mislim da je najbolje da budem pausalac,pa me zanima da li imam neke povoljnosti kao takav,na gorivo i slično?

Odgovori

SVM support on 01.12.2017 17:57

@Nikola Tanaskovic,
Nije nam poznato da imate neke povoljnosti na gorivo. Štaviše, ako ste autoprevoznik putnika autobusom, imaćete najveći početni procenat u odnosu na polaznu osnovicu za utvrđivanje poreza, koja u trenutku pisanja ovog članka iznosi 165%.

Marija on 05.12.2017 11:57

Postovani,treba da reg.firmu za unutrasnje dekorisanje ,tj cvecaru.. ali zbog subvencija nemogu trgovinu jer je nefinansiraju,pa su mi predlozili sifru 7410....da li mi treba kasa ili mora pausalno,koliki bi mi troskovi bili mesecno? I kako treba da glasi poslovno ime SZR... Ili ?
Hvala unapred

Odgovori

SVM support on 11.12.2017 10:54

@Marija,
Ovo je mnogo pitanja za kratko vreme. Ukratko, treba vam kasa ako poslujete sa fizičkim licima.
7410 je šifra Specijalizovane dizajnerske delatnosti, mislimo da bi mogla da bude i paušalno oporezovana, pod uslovom da vaši proizvodi (dekori) su isključivo vaši proizvodi, a ne preprodajete ih.
O mesečnim troškovima za paušalne preduzetnike je teško govoriti na osnovu ovako malo informacija.
Poslovno ime, ako budete preduzetnik treba da sadrži vaše ime i prezime, oznaku PR ili preduzetnik i nije nepohodno, bliži opis i formu delatnosti i mesto.
Npr. Marija Marković PR, SZR za dekoracije, Novi Sad.

Mirko on 15.12.2017 13:45

Postovani,

Interesuje me da li je moguce otvoriti agenciju, placati pausal i zatvoriti je nakon 2 do 3 meseca. Da li je dozvoljeno imati otvorenu firmu na tako kratak vremenski period i da li se mora platiti porez za celu godinu posto resenje za pausalni porez vazi godinu dana?
Hvala!

Odgovori

SVM support on 15.12.2017 15:51

@Mirko,
Moguće je imati otvorenu firmu na tako kratak vremenski period. Bez obzira što rešenje za paušalni porez važi godinu dana, u slučaju da ugasite firmu, niste u obavezi da plaćate porez od datuma koji zovemo "brisanje iz registra APR".
Izuzetak je ako zatvorite firmu u onoj poslovnoj godini za koju još niste dobili rešenje. Npr: otvorite paušalnu agenciju u 2017. godini, zatvorite je u 2018. godini. Nakon zatvaranja, dobićete rešenje da platite porez i za 2018. godinu, koji morate izmiriti sa privatnog računa (bilo kog računa), bez obzira što ste paušalnu agenciju već obrisali iz registra.

Mirko on 15.12.2017 19:47

Ok, hvala puno na odgovoru. Mozete li mi samo reci sta se dogadja u slucaju da agenciju stavim u mirovanje na odredjeni period. Da li moram da placam pausalni porez za taj period?

SVM support on 18.12.2017 15:04

@Mirko,
Ako vaša agencija miruje, miruju i vaše obaveze prema državi. Ne treba da plaćate porez.

Dejan on 15.12.2017 18:39

Poštovani,
Stigla su mi rešenja za paušalno oporezivanje za 2015. 2016. 2017. godinu i u odnosu na 2014. godinu povećanje je nekih 17% za svaku narednu godinu. Moji uslovi poslovanja se nisu menjali, sem visine prihoda, tj. naplate. U 2014. imali smo naplatu 980.000 dinara, u 2015. 2.500 000 dinara. Za 2016 i 2017. su prihodi za nijansu povećani u odnosu na 2015.

Da li je uvećanje prihoda moglo da utiče na povećanje poreza i da li imam pravo na žalbu usled povećanja koje je veće od 10% na godišnjem nivou i na osnovu Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti Stav 2. član 5. ?

Hvala unapred na odgovoru.

Odgovori

SVM support on 18.12.2017 15:30

@Dejan,
Niste prvi koji ima ovakav slučaj. Naše mišljenje je da vi svakako imate pravo na žalbu, i to bi trebalo da je vaše pravo koje možete potvrditi i u tekstu samog rešenja o paušalnom porezu.
Proverite da li su zaista svi uslovi iz člana 6 pomenute Uredbe isti: uporedite rešenje iz 2014. godine sa rešenjima pojedinačno za 2015., 2016., i 2017. godinu. Ako zaista ništa nije promenjeno, jedino na šta vi ne možete uticati, a poreski službenik ima uvid je tačka 8) Visina prihoda obveznika koji pod istim ili sličnim uslovima obavljaju istu ili sličnu delatnost.
Jer ako se to promenilo, promeniće se i vama rešenje. A to ne znamo kako se može da dokazati ako priložite žalbu.
Svakako, ako imate ozbiljnu nameru za žalbu, kontaktirajte vašeg pravnika, jer mi nismo pravnici i zadržavamo samo pravo na svoje mišljenje i eventualno navođenje primera iz sopstvene prakse.

dragana on 19.12.2017 12:56

Poštovani, registrovala sam paušalnog preduzetnika krajem juna 2017, dobila sam rešenje i po njemu uplaćujem dažbine. Da li je trebalo da do 30. novembra ponovo podnesem zahtev za paušalno oporezivanje za 2018? Rešenje koje sam dobila mi daje iznose, br. računa i pozive na broj kako za 2017, tako i one koji se odnose na 2018. Da li to znači da sam automatski paušalno oporezovana i za 2018. ili samo do juna (kad se navršava 12 meseci), kako se to tačno gleda? Hvala!

Odgovori

SVM support on 19.12.2017 17:16

@Dragana,
Po pravilu, trebalo je da podnesete zahtev za paušalno oporezivanje za 2018. godinu. Vi ste po definiciji preduzetnik koji se opredelio za vođenje knjiga, a potvrdom o prometu iz banke dokazujete da ste imali promet manji od 6 miliona dinara u kalendarskoj godini, što je uslov da nastavite da budete paušalno oporezovani preduzetnik.
Dakle, time biste bili paušalno oporezovan preduzetnik za celu 2018. godinu, bez obzira na datum osnivanja u 2017. godini.

Međutim, u praksi srećemo uveravanja poreskih službenika da nije nužno podnostiti zahtev za paušalno oporezivanje već da se status paušalca prenosi automatski za narednu godinu. Tako da je moguće da vam poreska neće osporiti to što ste nastavili da budete paušalac i bez donošenja dokaza o prometu.

Maja Petrovic on 27.12.2017 11:27

Postovani, trenutno sam zaposlena, ali kako mi ugovor uskoro istice, imam nameru da otvorim agenciju na svoje ime, a posto sam trenutno u drugom stanje, interesuje me da li cu moci da ostvarim nadoknadu od drzave za vreme bolovanja? I drugo pitanje, da li mogu samodoprinose da uplacujem na recimo 50 000 I da li onda to ulazi u prosek nadoknade tokom bolovanja? Hvala

Odgovori

SVM Support on 27.12.2017 19:57

@Maja Petrovic,
Moći ćete da ostvarite naknadu od države za vreme održavanja trudnoće i za vreme porodiljskog bolovanja.
Lična zarada preduzetnika ima tretman zarade, pa je savet da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade i onda možete da uplatite iznos lične zarade koliko god želite.
Dopunićemo odgovor kad vidimo tretman ako se odlučite da budete preduzetnik paušalac ili preduzetnik sa samooporezivanjem.

Jovanka Tesanovic on 27.12.2017 15:21

Na koji nacin pausalci mogu da podignu kredit u banci za kupovinu stana?

Odgovori

SVM Support on 27.12.2017 19:45

@Jovanka Tesanovic,
Paušalci se u banci nemaju nikakve veće pogodnosti od ostalih fizičkih lica u tretmanu za odobrenje kredita. Šta više, naša pretpostavka je da bi banke tražile još veća sredstva obezbeđenja. Verovatno otud i vaše pitanje.
No, procedura za kredit zavisi od uslova koji propisuje banka, pa na žalost, na ovo vam ne možemo dati precizniji odgovor.

Milica on 28.12.2017 04:44

Poštovani,
otvorila sam agenciju 2015. za delatnost iz oblasti slobodnih umetnosti. Plaćala sam obaveze akontaciono, po proceni poreznika, ali kad je posle 3 godine stiglo rešenje - razlika je ispala ogromna. Sad sam u reprogramu na 24 meseca, dok pokušavam da nađem bolji model za rad. Mesečna rata duga plus redovne obaveze predstavljaju nepodnošljivo opterećenje.
Najveća stavka mi je PIO doprinos, obračunat po osnovici za 5. grupu. Poreznik tvrdi da ne može da me prebaci u neku drugu. Rok za preregistraciju/ prelaz na isplatu dohotka je, kažu, prošao 15. decembra. Pomišljala sam da se doprinosa rasteretim zasnivanjem radnog odnosa kod rođake, ali sad vidim da bi na oba mesta plaćala PIO (?!). Zamrzavanje agencije mi je najgora varijanta - sarađujem sa organizacijama koje ne mogu da isplaćuju na ruke, izgubila bih ugovore ili platila ogroman porez na autorski ugovor.
Šta da radim?
Unapred hvala na savetu.

Odgovori

SVM Support on 28.12.2017 11:15

@Milica,
Od PIO doprinosa ne možete pobeći, šta god i gde god da radite. Od tog reprograma takođe ne možete pobeći, on je pravosnažan.
Ne možete ni da zatvorite agenciju, jer to vas ne oslobađa reprograma. Ali vas bar oslobađa mesečne rate.
Jedino iole smisleno vidimo je da zatvorite agenciju, plaćate reprogram nevezano što je ta rata velika, a nađete nekog drugog ko ima sličnu delatnost pa preko njega da fakturišete ubuduće, uz dogovor o podeli troškova.

igor piskla on 29.12.2017 17:29

da li kao pausalac moram na kraju godine da imam prazan racun?

Odgovori

SVM Support on 01.01.2018 22:50

@Igor,
Ako mislite na stanje na tekućem računu, ne morate da imate prazan račun.

ŽIVOJIN PETROVIĆ on 07.01.2018 13:28

Radim kao paušalac od 07.03.2016. Postao sam penzioner (starosna penzija),po penzionom Rešenju od dana 22.11.2016.
Da li mogu da tražim novo Rešenje za paušalno oporezovanu radnju kao penzioner i koliki je maksimalni godišnji promet
za slučaj penzionera paušalca ?

Odgovori

SVM Support on 08.01.2018 09:17

@Zivojin Petrovic,
Morate da tražite novo rešenje ako ste bili paušalac koji NIJE uz to radio u nekoj drugoj firmi, jer više ne bi trebalo da plaćate doprinos za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Dakle, treba da plaćate manje.
Ali ako ste već radili kao paušalac iz radnog odnosa u drugoj firmi, onda rešenje već nije obuhvatalo ova dva doprinosa i onda ne verujemo da ima smisla tražiti drugo rešenje.
Maksimalni godišnji promet nema veze sa tim što ste starosni penzioner, dakle ostaje isti kao i dok ste bili u radu.

Slobodan on 12.01.2018 13:09

Registrovan sam kao paušalac sa šifrom 3312 popravka mašina, a to mi je dopunska delatnost, obzirom da sam u radnom odnosu. Zanima me da li će se po odlasku u penziju, pošto uplaćujem PIO po dva osnova, to odraziti na velicinu penzije?
Drugo pitanje je vezano za pretežnu delatnost, odnosno da li mogu pored usluga popravke mašina da se u nekom manjem obimu poslovanja bavim i proizvodnjom malih mašina?

Odgovori

SVM Support on 15.01.2018 08:56

@Slobodan,
Prvo pitanje: Naravno da će se to što uplaćujete PIO (penziono i invalidsko osiguranje) po 2 osnova odraziti tako što ćete imati veću penziju. Pa zato i radite više, da biste imali veću penziju :) !
Drugo pitanje: Možete se baviti i proizvodnjom i prodajom malih mašina, ali ne smete kupovati i preprodavati proizvode, jer se paušalci ne smeju baviti trgovinom.

Marijana on 28.08.2018 07:57

Postovani,

Da li je moguce kao preduzetnik pausalac primati uplate na bankovni racun sa licnog Paypal i licnog Payoneer naloga (npr. Ja kao vlasnik firme povlacim novac sa licnog paypala jer klijent na taj nacin vrsi uplate)?
Da li tu postoje neka ogranicenja?
Hvala unapred.

Nikola on 16.01.2018 12:46

Ja sam pausalac i klijent mi je kasnio sa uplatama vise meseci po fakturama iz 2016-te, pa je sva dugovanja uplatio u 2017-oj, tako da je promet po racunu u banci za 2017-tu presao 6 miliona, dok je po KPO sve regularno ispod 6 miliona. Da li sam ja duzan da zbog toga od sada vodim knjige, kao sto kaze moj poreski inspektor?

Odgovori

SVM Support on 21.01.2018 17:19

Nikola,
Poreski inspektor je u pravu. Gleda se ukupan promet po tekućem računu, nevezeno na činjenicu koliko je fakturisano.
Ni mi se baš ne slažemo sa ovom činjenicom, ali tako stoje stvari.

violeta mihajlovic on 17.01.2018 12:13

posto sam zaposlena kod preduzetnika- paušalca ,da li moje refundacije od porodiljskog bolovanja, mogu da uticu na ukupan prihod preduzetnika pausalca za tu godinu ,ili se one ne uzimaju u obzir ,kako to resiti da mu iznos ne predje 6 000 000 ,hvala

Odgovori

SVM Support on 21.01.2018 17:36

@Violeta Mihajlovic,
Da li vaš poslodavac koji je paušalac, ima otvoren možda poseban račun za refundaciju porodiljskog bolovanja?
Ako je tako, i ako sa tog računa ne prebacuje na svoj račun, onda će iznos po osnovnom računu da ostane ispod 6 miliona dinara.
Ako ima samo jedan račun, poreska uprava gleda ukupan promet po računu. Nismo imali slučaj da bismo tvrdili da se refundacije ne uzimaju u obzir, jer bi na kraju godine preduzetnik tražio ukupan promet po tekućem računu od banke, kao dokaz da nije prešao promet od 6 miliona. Ne verujemo da banke imaju mogućnost da filtriraju promene po računu i da oduzimaju refundacije porodiljskog bolovanja, što bi po nama bilo fer.

Dejan Nenić on 18.01.2018 11:48

Molim za odgovor. Ukoliko je u opštini u kojoj registrujem paušalnu firmu prosek zarade 30.000 RSD, koliko bi okvirno bila moja obaveza plaćanja raznih dažbina na mesečnom nivou ? Da li možete na osnovu toga da mi odgovorite ? Hvala.

Odgovori

SVM Support on 21.01.2018 17:53

@Dejan Nenic,
Na žalost, ovde nema pravila i o ovome smo više puta pričali. U milosti ste i nemilosti poreskog službenika, koji na osnovu vašeg zahteva za paušalnim oporezivanjem, uzimajući u obzir pravilnik (koji ima nekoliko pravila, koja utiču u opsegu od - do na polazni iznos) i okolnosti pod kojim otvarate radnju određuje mesečni iznos poreza i doprinosa.
Više puta smo pisali da bi trebalo da se obznani algoritam određivanja, kako bi svaki građanin znao unapred svoju poresku obavezu, ali to je za sad ostao samo naš predlog.

Saša Veselić on 25.01.2018 10:53

Poštovani, u radnom odnosu sam u javnom preduzeću i s obzirom da se godinama bavim privatno, izradom i održavanjem el. instalacija, hteo bih da otvorim preduzetničku radnju kojom bih ozvaničio te radove. Da li dopunskom delatnošću moram opet da plaćam doprinose koje mi već 30 god uplaćuje JP ili je bolje da firmu otvorim na ženino ime s obzirom da je nezapošljeno lice. I da li pored osnovne delatnosti kojom se bavim (elektro), firma može biti registrovana i za pružanje fotografskih usluga kojim se bavi sin?...hvala

Odgovori

SVM Support on 25.01.2018 12:11

@Saša Veselić,
Morate da plaćate samo PIO doprinos i porez na dohodak građana.
Ako biste otvorili firmu na ženino ime, onda biste morali da plaćate pored ova dva, još i doprinos za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, obzirom da je supruga nezaposlena.
Firma se registruje za jednu pretežnu delatnost (elektro), a može da se bavi i pružanjem fotografskih usluga i svim drugim uslugama nevezano od pretežne delatnosti, za koje nisu potrebna specijalna ovlašćenja i dozvole nadležnih institucija (npr. prevoz opasnih materijala i tereta itd.).

Milos Živković on 27.01.2018 14:54

Pozdrav.
Uskoro krecem sa poslom "odravanje pos terminala i bankomata", sifra delatnosti koja je najvise odgovara tom zanimanju bi bila 9511.
Grad Leskovac,ja kao jedini uposljenik, firma bi bila registrovana u centru grada. Promet ne bi prelazio 1 600 000 dinara.
Da li je moguce na onovu ovih podataka izracunati mesecni pausalni porez. Unapred hvala na odgovoru.

Odgovori

SVM Support on 28.01.2018 21:53

@Miloš Živković,
Nije moguće na osnovu datih podataka izračunati mesečni paušalni porez. On se računa uvek u nekoliko kategorija koje se vrednuju sa procenata od ka procenata do, a pravi procenat iz svake kategorije određuje sam poreski službenik kad vam sastavlja rešenje.
Međutim, može se reći otprilike, na osnovu dosadašnjeg iskustva, i za Leskovac se možemo usuditi da procenimo dažbine od 12 000 do 20 000 dinara mesečno.

Petar Živković on 29.01.2018 09:33

Poštovani, u radnom odnosu sam u državnoj firmi. Zanima me da li je moguće da budem i paušalac? Ukoliko jeste, da li ću plaćati paušalni porez isto kao i da nisam zaposlen? Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 29.01.2018 13:05

@Petar Živković,
Moguće je da budete i paušalac iz radnog odnosa. Paušalni porez ćete plaćati isto kao i da niste zaposleni, ali nećete plaćati sva 3 doprinosa (PIO, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti), nego samo PIO. Pa je popularno reći plaćaćete manji "porez", a zapravo, ukupni iznos mesečnih odliva na paušalne dažbine će vam biti manji.

Milos on 01.02.2018 11:54

Postovanje,
Vidim da ima puno pitanja za dodatnu delatnost kada su u pitanju 2 razlicite firme, ali mi recite molim vas da li postoje dodatni troskovi i koji ukoliko kao preduzetnik pausalac registrujem i dodatnu delatnost. Znaci dve delatnosti u istoj svojoj firmi.

Hvala unapred na vremenu

Odgovori

SVM Support on 02.02.2018 22:05

@Milos,
Ne postoji mogućnost da se registruje dodatna delatnost. Postoji samo šifra osnovne delatnosti, ali to vas ne sprečava da se bavite i ostalim delatnostima u svojoj firmi.
Da je u pitanju pravni oblik društva d.o.o., onda biste delatnosti samo naveli u osnivačkom aktu ili bi ste odlukom proširili delatnost kojom biste želeli da se bavite.
Izuzetak su delatnosti za koje treba posebna dozvola neke nadležne institucije (npr. prevoz opasnog tereta, trgovina naftnim derivatima itd.)

Olivera Danicic on 02.02.2018 23:58

Koliki je prosecni iznos koji pausalac treba da plati ukoliko se vodi pod starim umetnickim zanatima, I spada u prvu grupu? Delatnost o kojoj se radi je keramika, opstina stari grad..

Odgovori

SVM Support on 03.02.2018 10:11

@Olivera Danicic,
Ne možemo da vam kažemo tačan iznos, ali obzirom na prvu grupu, ali i opštinu Stari grad, naša procena je od 12000 do 20000.

Odgovori

Zorana Stojković on 07.02.2018 14:47

Poštovani,
Da li paušalac sa ugostiteljskom delatnošću (prikolica) mora da vodi DPU (dnevni promet ugostitelja)?
Unapred zahvalni na odgovoru!

Odgovori

SVM Support on 09.02.2018 12:54

@Zorana Stojkovic,

Po našem mišljenju, ugostiteljska delatnost, nevezano od tipa objekta, zahteva da se vodi DPU.
Međutim, DPU je propisan u pravilniku o poslovnim knjigama i iskazivanju finansijskog rezultata po sistemu PROSTOG knjigovodstva. Iz ovoga zaključujemo, preduzetnici koji vode prosto knjigovodstvo moraju da vode DPU.
Po našem mišljenju, nigde nije propisano da paušalno oporezovani preduzetnici moraju da vode DPU.
Dakle, kratak odgovor za vas je : Ne :) !

Marko Kostadinović on 12.02.2018 12:38

Poštovani,

Da li poljoprivrednik, nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva može da bude u režimu paušalnog oporezivanja i ukoliko može, da li pored pretežne delatnosti koja bi bila iz sfere poljoprivrede može da obavlja i druge delatnosti koje to nisu?

Unapred hvala na odgovoru.

Odgovori

SVM Support on 12.02.2018 15:24

@Marko Kostadinović,
Po našem mišljenju, individualni poljoprivrednik nije preduzetnik (što potvrđuje i Zakon o privrednim društvima) i prema tome ne može da bude paušalno oporezovan, osim ako nekim propisom nije drugačije određeno.
Dakle, u opštem slučaju, ne može. Međutim, ako bi na osnovu nekog propisa i mogao da bude preduzetnik, onda bi mogao da bude i paušalno oporezovan, pa bi i pored delatnosti iz sfere poljoprivrede, kao i ostali preduzetnici mogao da obavlja i druge delatnosti.

Ivan Ignjatovic on 12.02.2018 22:32

Postovani,bavim se bravarsko zavarivackim radovima.Otvorio sam firmu kao pausalac i resenje mi je stiglo sa sifrom 25.62 masinska obrada metala.Da li je kod njih doslo do neke greske i da li treba da se javim da ispravim to da mi ne bih bili veci porezi?Da li to uopste moze da se promeni?Unapred vam se zahvaljujem ali mi stvarno to nema veze jedno sa drugim.

Odgovori

SVM Support on 13.02.2018 10:40

@Ivan Ignjatovic,
Onaj ko je otvarao firmu, morao je da popuni šfru delatnosti. Ne bismo rekli da je APR nešto pogrešio, nego pretpostavljamo da je onaj koji je popunjavao prijavu za osnivanje uneo tu šifru delatnosti kao najbližu.
Možete ispraviti osnovnu šifru delatnosti, ispravka će vas koštati oko 1000 i 2000 dinara u Agenciji za privredne registre, ali ne mislimo da će to promeniti porez.
Kad malo bolje pogledamo, to nam i jeste jedina šifra delatnosti koja se odnosi na zavarivanje da nam je logična. Postoji još jedna - 33.11 Popravka metalnih proizvoda, koja obuhvata POPRAVKU zavarivanjem i lemljenjem, ta bi po nama bila još više neodgovarajuća, ako se vi ne bavite isključivo popravkom.
Verovali ili ne, u šifarniku delatnosti ne postoji niti jedna reč koja ukazuje na reč BRAVARSKE radove. Dakle, niz karaktera "bravar" ne pominje se ni jednom u šifarniku, pa stoga mislimo da ovo zavarivanje i jeste najbliža delatnost koja vam odgovara.

Marko on 19.02.2018 21:37

Da li i koliko moze da se kasni sa placanjem poreza? Da li si placa neka kazna ako se zakasni, da li se gubi status pausalca?

Odgovori

SVM Support on 20.02.2018 22:29

@Marko,
Može da se kasni sa plaćanjem poreza. Plaća se kamata za neblagovremenu uplatu, ali se ne gubi status paušalca.

Gvozden on 21.02.2018 07:31

Postovani,

Interesuje me da li je moguce otvoriti pausalnu firmu van opstine stanovanja. Na primer ako zivim na opstini NBG, da li je moguce da otvorim firmu u opstini Rakovica?

Srdacan pozdrav,
Gvozden

Odgovori

SVM Support on 21.02.2018 12:05

@Gvozden,
Naravno. Možete stanovati i na teritoriji Preševa, a otvoriti firmu u opštini Horgoš. Nema zakonskih smetnji za takvim potezom.

Vladan Tomić on 21.02.2018 14:42

Poštovani,

da li mi se godine radnog staža uvećavaju ukoliko pored osnovnog zaposlenja sa punim radnim vremenom imam i otvorenu preduzetničku paušalnu radnju i koliko se uvećava na godišnjem nivou?

Odgovori

SVM Support on 21.02.2018 22:17

@Vladan Tomić,
Odgovorili smo već na ovo pitanje pri vrhu liste. Kratak odgovor je ne.

Gabrijela on 26.02.2018 08:32

Da li je moguce otvoriti pausalnu radnju ali sa odlozenim pocetkom rada same radnje.Naime,poslodavac trazi od mene da otvorim pausalnu radnju dok sam u radnom odnosu i da je stavim dva meseca na mirovanje,sto mi je ide u prilog jer cu imati prekid u PIO.Hvala

Odgovori

SVM Support on 26.02.2018 20:56

Moguće je otvoriti paušalnu radnju sa nekim datumom u budućnosti. Samo pažljivo popunite prijavu sa sajta Agencije za privredne registre.

Aleksandar Micić on 26.02.2018 15:08

Poštovani.
Imam otvorenu preduzničku radnju ipaušalac sam Greškom sam prešao 6000000 u prošloj godini. Zbog mog načina poslovanja nikako mi ne odgovara da postanem "knjigaš".
Da li mogu da zatvorim trenutnu radnju i posle par dana otvorim drugu,normalno,pod drugim imenom? Da li ću imati nekakvih zakonskih problema?
Hvala.

Odgovori

SVM Support on 26.02.2018 20:58

@Aleksandar Micić,
Možete da zatvorite trenutnu radnju uz odgovarajuću dokumentaciju potrebnu za zatvaranje trenutne radnje. Sutradan možete da otvorite drugu radnju, po našem mišljenju.

Andrijana Grulović on 02.03.2018 13:54

Poštovani,
Koliko zaposlenih može da angažuje paušalac?

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:05

@Andrijana Grulović,
Koliko je nama poznato, ne postoje ograničenja u broju zaposlenih ni za kakvu vrstu preduzetnika, pa time i za paušalca.

Z.Simic on 03.03.2018 15:36

Poštovani, bavim se dizajnom i planiram da prodajem svoje digitalne fajlove i usluge dizajnana stranim web ssajtovima / a naplata bi isla preko Pay Pala na moj devizni racun pa imam 2 pitanja:
1. Pod kojom sifrom bi trebalo regitrovati tu vrstu pausalne delatnosti?
2.Da li se moze pausalno registrovati / ili dotadti uz prethodnu sifru / stampa i prodaja postera i nalepnica koje bih sam proizvodio?

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:12

@Z.Simic,
1. Najbliža vam je delatnost 7410 - Specijalizovane dizajnerske delatnosti
2. Štampa i prodaja postera i nalepnica se može obavljati nezavisno od vaše osnovne šifre delatnosti. Pri registraciji privrednog subjekta, definiše se samo pretežna delatnost, što ne znači da se privredni subjekt ne može baviti i ostalim šiframa delatnosti, sem ako je za njih potrebna neka dodatna dozvola neke nadležne institucije.

Nikola Jeremic on 04.03.2018 00:36

Postovani, moja paušalna firma se vodi u Sapcu gde sam i ja prijavljen. Zanima me da li ja mogu biti prijavljen na adresi u Beogradu, a da paušalna firma ostane na adresi u Sapcu?

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:14

@Nikola Jeremic,
Možete biti prijavljeni gde god na adresi u Srbiji, pa i u Beogradu, a paušalna firma može da ostane na adresi u Šapcu.

Nikola on 05.03.2018 17:02

poštovani
Koja šifra delatnosti bi bila najbolja ukoliko želim da vršim usluge reklamiranja a da pritom stanem u sistemu paušalnog oprezivanja jer imam obezbeđen mali mesečni priliv

S poštovanjem

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:30

@Nikola,
Probajte sa šifrom 7490 - Ostale stučne, naučne i tehničke delatnosti.
Međutim, ako imate mali mesečni priliv, bolje da ne budete paušalac, nego preduzetnik sa samooporezivanjem. Može se desiti da vam je trošak za knjigovodstvene usluge niži nego iznos paušalnog poreza.

Predrag on 05.03.2018 22:36

interesuje me dali firma koja posluje paušalno moze imati dva ili više vlasnika?i dali firma koja posluje pausalno moze imati radnike i ako moze kako se njima uplacuju socijalni doprinosi i isplacuje plata?hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:32

@Predrag,
1. Nijedna vrsta preduzetnika, pa ni paušalno oporezovani preduzetnik ne može imati više vlasnika.
2. Firma koja posluje paušalno može imati radnike, naravno! Njima se obračunava i isplaćuje zarada kao i svim zaposlenima koji su u redovnom radnom odnosu (uprošćeno rečeno - kao i kod d.o.o.).

Predrag Milojkovic on 16.03.2018 08:43

Da li pausalac koji je zaposlen u drzavnoj ili privatnoj firmi,kada dobije otkaz ostvaruje pravo da preko biroa prima nadoknadu u naredna tri,sest ili devet meseca,koje mu po zakonu pripadaju kao tehnoloskom visku?

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 00:18

@Predrag Milojkovic,
Po našem mišljenju, paušalac ne ostvaruje to pravo jer i dalje spada u kategoriju samostalnih delatnosti. Šta više, potrebno je da se javi u lokalnu jedinicu poresku uprave da bi dobio novo rešenje o paušalnom porezu i doprinosima, koji bi obuhvatili i doprinos na zdravstveno osiguranje i doprinos za slučaj nezaposlenosti, jer se sad osnov osiguranja po ova dva doprinosa prenosi na samostalnu delatnost (na paušalca).

Aleksandar Ibisevic on 17.03.2018 22:38

Postaovani otvorio sam pausalnu firmu delatnosti za gajanje useva i zasada. Ja inace treba da krenem sa posumljavanjem u sumama "srbija sume" i imam radnike koji rade taj posao. Da li ja kao pausalac moram da prijavim te radnike ili mogu da im platim dnevnicu bez ikakvog pravdanja drzavi? Ako treba da se prijave, koliko bi mi iznosili dodatni troskovi po radniku na dnevnom nivou? havala unapred

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 00:26

@Aleksandar Ibisevic,
Ne morate da zaposlite radnike, ali morate imati nekakav pravni odnos sa njima: ili ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ili ugovor o stručnom usavršavanju, ili čak ugovor o stipendiranju (ako su učenici ili studenti) ili ugovor o delu...
Nešto mora postojati.
Ako biste ih primili u radni odnos (što vi kažete - prijavili), troškovi na dnevnom nivou po radniku bi vam bili oko 2000 dinara, ako bi raspodela sati bila takva da bi radnici radili 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji.

Vladimir on 18.03.2018 21:28

Poštovani,

Koji je najbolji način poslovanja ukoliko se prihodi primaju preko PayPal-a, a od strane ostalih firmi? Na primer, prodaja sopstvenih digitalnih zvučnih zapisa preko "third party" kompanija (gde su pojedinačni iznosi sitni, tipa 5 do 10e). Uz to se bavi dizajnerskim radom za fizička lica i ima prihode od online oglašavanja. Da li se, s obzirom na šifru delatnosti, to gleda kao trgovina (jer je u pitanju pordaja digitalnog sadržaja) ili može da se definiše i kao računarsko-informaciona delatnost?

Nije mi takođe jasno, ukoliko ste paušalac koji radi online, da li se prihodi sa PayPal-a nekako trebaju evidentirati i, ukoliko je u pitanju prethodni primer sa prodajom digitalnog sadržaja i prihoda od online oglašavanja, šta se tu zapravo definiše kao faktura?

Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 00:37

@Vladimir,
Po našem mišljenju, primanje prihoda preko PayPal ne utiče na izbor vrste preduzetnika. Najpopularnije je biti paušalac, zbog ostalih prednosti, ali pisali smo u našim člancima, da to nije uvek i najisplativije.
Prihodi od online oglašavanja se smatraju uslugama reklamiranja i za te šifre delatnosti nije dozvoljeno prema zakonu biti paušalac.
Dizajnerski rad bi trebalo da se definiše kao šifra delatnosti 7410 - Specijalizovane dizajnerske delatnosti. ako se ne odnosi na web design, u kom slučaju bi trebalo da se definiše šifra delatnosti 6201 - Računarsko programiranje.
Svaki prihod kod paušalca treba da se evidentira nekim računom - fiskalnim ili običnim računom. Na fakturi treba da se iskaže usluga Online oglašavanja odnosno promet digitalnog sadržaja.

Andrijana S on 24.03.2018 11:28

Postovani,

da li mogu da stavim firmu u mirovanje nakon 6 meseci od otvaranja iste i odem na trudnicko i porodiljsko i dobijam naknadu od drzave ?

Hvala.

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 00:46

@Andrijana S,
Možete da stavite firmu u mirovanje nakon 6 meseci od otvaranja iste i da otvorite trudničko bolovanje i da dobijate naknadu od države. Nema smetnji da to učinite.

Dragan Pejic on 24.03.2018 23:16

Radim sa ocem, ja sam u radnom odnosu a on je penzioner. Dali mi je isplativije da otvorim firmu na sebe ili na njega. Odnosno u kom slucaju cu placati manji pausal?

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 00:54

@Dragan Pejic,
Obojica biste plaćali samo porez i doprinos za penziono i invalidsko osiguranje (popularni "PIO").
Međutim, imamo osnova da tvrdimo da će manji porez plaćati vaš otac, zbog godina starosti (ako otac ima preko 65 godina), jer je to jedan od kriterijuma za umanjenje paušalnog poreza.

Goran Stanimirovic on 25.03.2018 14:02

Postovani do skoro sam radio u firmi DOO kao elektricar,medjutim sada mi vlasnici firme nude da otvorim firmu sa pausalnim oporezivanjem i da radim za njih po njihovim recima oni bi sve to vodili tj.knjige,uplata doprinosa,plata,porez itd.Moje pitanje glasi koliko je pametno da oni sve to vode,kakav je to rizik za mene sto se tice poreza na kraju godine i sve ostalo,na sta treba obratiti paznju,da li su u obavezi da uplacuju neka sredstva mesecno na moj racun trenutno nisam u situaciji da biram puno jer mi je posao potreban do sada su bili fer poz.

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 01:00

@Goran Stanimirovic,
Prvo, paušalno oporezovani preduzetnik ne vodi poslovne knjige, ali ima obaveze koje možete lepo pročitati u ovom članku.
Po našem mišljenju, nije pametno da vam oni to vode, jer to sve možete i sami, nije to nikakva mudrost. Rizik postoji i u tome što postoje rokovi za uplatu poreza, a to je onda pod vašom kontrolom, ako vi sami to vodite.
Porez na kraju godine ne postoji u ovom slučaju.
Obratite pažnju samo na obaveze iz ovog članka i to je sve što vam treba.
Šta je još poslovni rizik: od trenutka kad se ispišete iz te firme, više niste zaposleni u istoj, pa onda treba da napravite dobar ugovor kao paušalac (ovog puta kao pravno lice) sa vašim poslodavcem da zaštitie vaše interese. Iako jesu bili fer do sada, poslodavac je dao predlog verovatno da bi sebi umanjio troškove, a takođe, postoji i lakša mogućnost prestanka saradnje, jer ne treba da vam daju otkaz u slučaju kad ste paušalac, dovoljno je da se raskine poslovni ugovor između vaše preduzentičke paušalne radnje i tog d.o.o. Zato pažljivo sačinite taj ugovor.

Marko on 31.03.2018 00:59

Postovani, imam nekoliko pitanja:

1. Da li je moguce biti pausalac sa sifrom delatnosti 8559?
2. Koliki bi bio otprilike pausalni porez ako je prosecna neto plata u opstini oko 60.000 dinara?
3. Kako bi se isplacivala zarada ako pausalac zaposli jos jednu osobu, da li bi porezi i doprinosi bili standardno netoX1.7?
4. Da li je moguce da pausalac bude registrovan na jednoj opstini a da delatnost obavlja na drugoj opstini i gde se onda racuna pausalni porez - gde je registrovan ili gde se nalazi poslovni prostor?

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 01:04

@Marko,
1. Prema našem mišljenju i trenutnoj zakunskoj regulativi, nema smetnje biti paušalac sa šifrom delatnosti 8559
2. To vam niko ne može reći sa preciznošću. Računajte na nekih 15 - 30 hiljada dinara mesečno (do 25 hiljada, ako ste zaposleni negde).
3. Zarada zaposlenom kod paušalca se isplaćuje kao što ste vi napisali - standardno, isto kao da taj zaposlen radi u d.o.o.
4. Moguće je da paušalac bude registrovan na jednoj opštini a da delatnost obavlja na drugoj opštini. Paušalni porez se računa na opštini gde je registrovan.

MILAN on 02.04.2018 23:57

Poštovani, da li kao paušalno oporezovan preduzetnik sa godišnjim prometom preduzetničke radnje (od 4.000.000,- din) i standardnom platom (oko 25.000,-), pri čemu uredno izmirujem sve pristpele obaveze, podlezem obavezi obračuna/plaćanja Poreza na dohodak građana koji bi se odnosio na iznos razlike od propisane granice do iznosa prometa (Npr. 4.000.000,00 - 2.375.136,00 (3 prosečne zarade za 2017.) - plaćeni porezi i doprinosi = ______ *10% )? Verovatno mešam babe i žabe ali bih bio zahvalan na odgovoru, hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 03.04.2018 09:48

@Milan,
Ako smo dobro razumeli, vi pitate da li ste obveznici godišnjeg poreza na dohodak građana.
Promet paušalnog preduzetnika ne ulazi u osnovicu za godišnji porez na dohodak građana. Dakle, mogli ste imati i promet 5.999.999,99 dinara (prema tekućim propisima) i taj iznos ne bi uticao na godišnji porez na dohodak građana.

Marko on 04.04.2018 14:49

Poštovani, uspešno sam registrovao firmu u APRu, kao paušalac iz radnog odnosa, i to preko elektronske registracije i juče mi je, elektronski, stiglo rešenje o registraciji i potrvda o PIBu. Moja dva pitanja:

1. Da li moram da idem u Poresku upravu da se prijavim za paušalno oporezivanje, ili im je APR sva dokumenta prosledio, a oni na osnovu toga mi izdraju rešenje o porezu?

2. Da li je potrebno da idem u Socijalno, s obrzirom da sam iz radnog odnosa, odnosno već sam prijavljen na Socijalno, žargonski rečeno?

Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 04.04.2018 15:27

@Marko,
1. Ako ste u APR prijavi štiklirali da želite paušalno oporezivanje, ne bi trebalo da idete u poresku.
2. Ako ste u APR prijavi naglasili da ste iz radnog odnosa, ne bi trebalo da idete u socijalno.
To je suština jednošalterskog sistema koje APR nudi i tako bi trebalo biti. Međutim, naša praksa govori da je ipak bolje i jednoj i u drugoj instituciji proveriti da li ste ispravno prijavljeni.

Jovan on 10.04.2018 16:01

Postovani,
Procitao sam puno korisnih saveta na Vasem sajtu... pa ipak bi da napravim mali rezime, te Vas molim za par odgovora i saveta. Procedure otvaranja , APR, uprava prihoda itd vec znam. Zeleo bih da registrujem autoprevoznicku radnju, naime imam manji kombi ( do 3,5t) nosivosti 1060kg, sa kojim bi prevozio stvari, teret, robu...itd . Citao sam nesto o klasifikaciji delatnosti...( to spada u 49.41 - drumski saobracaj), da li je to ujedno i sifra delatnosti ? Ne ocekujem nikakav spektakularni promet, mislili smo da budemo pausalci, pa nas zanima kolika bi bila mesecna obaveza ukupno(porez i doprinosi) za jednog prijavljenog(osnivaca radnje), ako se to tako zove, a kolika ako kasnije prijavimo jos jednog clana porodice? ( citao sam , ako sam dobro shvatio da spadamo u neku grupu -7 , za utvrdjivanje osnovice za oporezivanje, (50%), sta to u praksi znaci, ima li nekih olaksica na pocetku...Ako sam dobro shvatio ne vode se knjige, osim Knjige prometa ( da li mora da bude u vozilu? da li njeno popunjavanje ( sporadicno )utice na pausalni iznos?, Kome je predajem, Da li treba da imam i izdajem racune?( predpostavljam blok racuna, jer cu imati pecat). Negde sam procitao ...ali nije bilo objasnjenja da postoje pored pausalnog i neki oblici kao...Samooporezivanje... ili sam.vodj knjiga.. ( predpostavljam nesto kao D.O.O...ili slicno. Bio bih zahvalan da mi i to pojasnite . U koliko ima jos neki savet unapred hvala.
Nadam se da ce pojedini odgovori koristiti i drugim buducim kolegama, jer nisam nasao puno pitanja vezanih za autoprevoznike ( robe i stvari)

Pozdrav Jovan

Odgovori

SVM Support on 11.04.2018 22:54

@Jovan,
4941 je šifra delatnosti, a Drumski saobraćaj je opis te šifre delatnosti.
Porez i doprinosi za osnivača radnje (preciznije, za preduzetnika) ne može vam niko sa sigurnošću reći, ali na osnovu našeg iskustva, računajte na oko 150 - 350 EUR mesečno,
Sledeću osobu koju prijavite, ako je prijavite u pun radni odnos, računajte na oko 320 EUR da je mesečni trošak za minimalni neto iznos i za porez i doprinose.
Trenutno nemate nikakve olakšice na početku obavljanja delatnosti.
Paušalno oporezovani preduzetnik se i zove tako zato što nema obavezu da vodi poslovne knjige, i porez plaća paušalno - svaki mesec isto.
Knjiga prometa ne mora da bude u vozilu. Popunjavanje te knjige ne utiče na iznos paušalnog poreza. Ne predaje se nikome, nego je samo propisana kao obavezna evidencija kod paušalno oporezovanih preduzetnika.
Račun ste obavezni da izdajete za svaki izvršeni promet usluga.
Pored paušalnog poreza, postoje još i samooporezivanje i preduzetnik sa isplatom lične zarade. O oba oblika, detaljima, prednostima i manama možete pročitati na susednim temama na našoj internet prezentaciji.

Bonus savet:
Obzirom da autoprevoznici spadaju u 7. grupu, očekuje se veći iznos paušalnog poreza (naročito ako registrujete preduzetničku radnju na nekoj od opština sa višim prosekom zarade), pa ako vam nije važno da možete da skidate gotovinu sa računa bez pravdanja (što možete kao paušalac), smatramo da jeftinije možete proći ako budete preduzetnik sa samooporezivanjem.

Dragana on 16.04.2018 14:35

U decembru prosle godine osnovan je preduzetnik pausalac iz radnog odnosa i dobijena su resenja za porez i doprinose.Sredinom marta ove godine nije vise preduzetnik iz radnog odnosa,stornirana su resenja i dobijeno resenje samo za pio.Da li treba nekom da se obrati zbog placanja doprinosa za zdravstveno i nezaposlenost?

Odgovori

SVM Support on 16.04.2018 18:42

@Dragana,
Ovo nam nije logično: ako je preduzetnik iz radnog odnosa, trebalo bi da dobije rešenje za porez i samo za PIO, a ako je van radnog odnosa, za porez i sva tri doprinosa.
Po našem mišljenju, preduzetnik ili osoba koju on ovlasti treba da ode u jedinicu lokalne samouprave i da zatraži kartice po poreskim kontima. Na njima će se videti zaduženja po sva četiri potencijalna konta: porez, pio, zdravstveno i nezaposlenost.
Ukoliko se vidi da su na kontima stornirana zaduženja na doprinosu za zdravstveno osiguranje i doprinos za slučaj nezaposlenosti, trebalo bi o tome obavestiti lokalnog poreskog službenika i priložiti dokaz o prestanku radnog odnosa.
Na osnovu toga, trebalo bi da jedinica lokalne samouprave izda novo rešenje na kom je zaduženje za porez, i sva tri doprinosa, obzirom da je preduzetnik van radnog odnosa.

sasa on 16.04.2018 20:49

osnovao sam radnju za proizvodnju metalnih konstrukcija i delova metalnih konstrukcija,da li moram da u knjigu kpo upisujem i materijal koji nabavljam ili samo izdate racune,hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 17.04.2018 10:12

@Sasa,

U KPO unosite samo izdate račune, nikako materijal koji nabavljate.

Ivan novakovic on 18.04.2018 23:18

Pozdrav i unapred hvala. Otvorio bih auto perionicu, pa me zanima kako bi mi najisplattivije bilo? Da li pausalac ili neki drugi vid oporezivanja? Da napomenem, da vec radim u jednoj firmi. Hvala puno

Odgovori

SVM Support on 19.04.2018 09:39

@Ivan Novakovic,

Ako hoćete jednu rečenicu, po našem mišljenju, najisplativije je da budete preduzetnik sa samooporezivanjem.
Za detalje, morali bismo da saznamo malo više o biznisu koji nameravate da otvorite.

Ivan novakovic on 19.04.2018 19:12

U pitanju je autoperionica. Naime, posto radim vec u firmi, kako bi placao drzavi mesecno porez? I da li je obaveza da imam fiskalnu kasu?

Odgovori

SVM Support on 20.04.2018 09:20

@Ivan Novakovic,
Ako biste bili paušalno oporezovani preduzetnik, procena je da bi porez i doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje bio oko 15000 - 20000 dinara. Zato i mislimo da možete jeftinije da prođete kao preduzetnik sa samooporezivanjem.
Obavezni ste da imate fiskalnu kasu i da svaki pojedinačni promet usluga evidentirate preko fiskalne kase.

Ivan novakovic on 20.04.2018 22:37

Hvala za odgovor. Koja delatnost ne zahteva fiskalnu kasu? A da je slicna sa autoperionicom? Hvala jos jednom

Odgovori

SVM Support on 23.04.2018 13:12

@Ivan Novakovic,
Najbliže što je autoperionici je
52.21 Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju
ili
81.29 Usluge ostalog čišćenja
ali mi smatramo da ni jedno ni drugo nije povezivo sa delatnošću autoperionice.
Celokupan spisak delatnosti koje su oslobođene evidentiranja prometa preko fiskalne kase možete pročitati na sledećem linku;

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/fiskalne-kase/pregled-propisa/uredbe/1429/uredba-o-odredjivanju-delatnosti-kod-cijeg-obavljanja-ne-postoji-obaveza-evidentiranja-prometa-preko-fiskalne-kase.html

Jelena Kostic on 21.04.2018 17:49

Postovani,

neka firma mi nudi posao ali da otvorim svoju pausalnu agenciju i tako da imamo ugovor izmedju, receno je da ce oni da placaju poreze, zdravstveno, penziono, socijalno i radni staz koji cu morati licno da uplatim a oni ce da obezbedjuju sumu za to ! jel mozete da mi kazete kako to ide ? i da li se to racuna posao na belo ?

Odgovori

SVM Support on 23.04.2018 13:17

@Jelena Kostic,
Upravo tako ide kao što ste i naveli: Otvaranjem paušalne agencije, vi ste obveznici neke sume poreza i doprinosa svaki mesec. Ti troškovi se podmiruju državi. Nezavisno, za vaš rad, vi tražite naknadu od te firme za neki drugi, ugovoreni iznos.
Vi firmi ispostavljate račun za zbir poreza, doprinosa i tog ugovorenog iznosa vašeg mesečnog rada.
Firma vama uplaćuje taj iznos na tekući račun paušalne agencije.
Tehnički, vi ste samozaposleni, sve u skladu sa zakonom, pa je to naravno posao na belo. Firma sa vama nema ništa kao sa zaposlenom osobom, i ne može da vam da otkaz. Ali zato može kad god želi da raskine saradnju sa vama bez ikakvih posledica, sem onih koje ste ugovorili. Onda je na vama problem da nađete novu firmu za koju ćete raditi, a svaki mesec dok ne radite ništa, morate plaćati paušalni porez i doprinose da podmirite državu.

Milica Vuckovic on 27.04.2018 08:53

Postovani,
Ukoliko sam pausalac i planiram da uzmem porodiljsko bolovanje, za koliko meseci unazad mi se uzima prosek plate?Isto tako, da li se prosek racuna od trenutka kada sam prijavila da cu uzeti trudnicko ili to mora da bude dva meseca nakon utvrdjivanja trudnoce?

Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 27.04.2018 13:19

@Milica Vuckovic,
Prosek za porodiljsko odsustvo se uzima za 12 meseci. Prosek se računa od trenutka otpočinjanja porodiljskog odsustva, a ne od trenutka početka trudničkog bolovanja. U prosek se uzima prosek 12 poslednjih mesečnih osnovica za plaćanje doprinosa (ovaj podatak možete pročitati u rešenju za paušalno plaćanje doprinosa koji ste dobili od poreske uprave).
Ukoliko ste paušalac manje od 12 meseci, za mesece koji nedostaju do 12 meseci uzima se 50% iznosa prosečne mesečne bruto zarade u Republici Srbiji, pri čemu se kao podatak uzima bruto zarada za onaj mesec koji prethodi mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva. Po tome zaključujete, ako ste u ovoj situaciji, bolje je da što kasnije otvorite porodiljsko odsustvo.

Djuradj Perisic on 02.05.2018 14:35

Postovani,

da li postoje prepreke za primanje uplata iz inostranstva? Uplate bi isle direktno na ziro racun firme u devizama.
U pitanju je pausalna firma registrovana pod šifrom delatnosti 6201 - Računarsko programiranje.

Odgovori

SVM Support on 03.05.2018 09:33

@Djuradj Perisic,
Ako ste paušalna firma, ne postoje zakonske prepreke. Prepreke može postaviti banka svojim formularima, ali to morate videti sa vašim bankarskim službenikom.

Boban Stankovic on 04.05.2018 19:55

Postovani,
Dugo godina radim kao vodoinstalater, taj posao radim na preporuku jer sam zaposlen u privatnoj firmi. Hocu da otvorim dodatnu delatnost kao vodoinstalater, pa me zanima sta je najbolje za mene i najjeftinije? I da li bi jeftinije prosao ako bi se firma vodila u trgovistu? Obzir da je to najsiromasnija opstina.

Odgovori

SVM Support on 05.05.2018 22:04

@Boban Stankovic,
Najbolje je da budete paušalno oporezovani preduzetnik, ali moguće je da to nije i najjeftinije. Pročitajte članke na našem blogu da biste se upoznali sa detaljima.
Svakako ako bi se firma vodila u Trgovištu da biste mnogo jeftinije prošli (po nama, bar duplo jeftinije nego u recimo u Beogradu).

Aleksandar Marinkovic on 08.05.2018 17:53

Poštovani,
Danas sam Vam postavio dva pitanja i više ste mi nego korektno odgovorili. Ovom prilikom se zahvaljujem i omogućujem ostalim paušalcima da uživaju vaše odgovore na sledeća pitanja:

1. Da li paušalac može slobodno da troši novac sa svog preduzetničkog računa, plaćajući u kešu i karticom, bez da skuplja bilo kakve račune? I da "slobodno trošenje" znači plaćanje kućnih računa, kupovinu na pijaci, letovanja i doručak u pekari...
2. Da li paušalac ima potrebu da prijavi primanja veća od 2.500.000 dinara (a manja od 8.000.000) kako bi platio veći porez?

Čisto da se izjasnim, da mi je inspektor, koji se bavi mojim predmetom, rekao da smem da koristim samo keš (a karticu ne)... Pa bih Vas ovim putem zamolio i da mi kažete koji zakon (i koji član) nam dozvoljava da radimo gore spomenuto, kako bih mogao da mu priložim.

Hvala još jednom i pozdrav,
Aleksandar

Odgovori

SVM Support on 08.05.2018 22:33

@Aleksandar Marinkovic,
1. Paušalac može slobodno da troši novac sa svog preduzetničkog računa, obzirom da nema obavezu da vodi poslovne knjige, sem knjige KPO. Samim tim nema potrebe da prikuplja bilo kakve račune. Slobodno trošenje podrazumeva skidanje gotovine sa računa (sa ograničenjem do 150000 dinara dnevno) i plaćanje kućnih računa i kupovinu na pijaci za tu gotovinu, i trošenje na letovanja i doručak u pekari.
2. Da li paušalac ima potrebu da prijavi primanja veća od 2.500.000 dinara kako bi platio veći porez?
Verovatno mislite na godišnji porez na dohodak građana koji se plaća na iznos koji je veći od oko 2.2 miliona dinara.
U slučaju da paušalac nije u radnom odnosu, njegova osnovica za porez je oporezivi prihod, a to znači 12x cifra koja je navedena kao osnovica za porez iz rešenja koju je paušalac dobio. Tipično, ta osnovica je oko 50000 - 100000RSD, pa je godišnje ta cifra oko 600.000 do 1.200.000 što je manje od kritičnih 2.2. miliona dinara.
Ako je paušalac u radnom odnosu u drugoj firmi, onda se ova godišnja osnovica (600.000 do 1.200.000) dodaje na oporezivi pirhod od zarade koju ima u toj drugoj firmi, i u slučaju da je zbir tih iznosa veći od kritičnih 2.2. miliona dinara, paušalac je dužan da obračuna godišnji porez na dohodak građana.
Rok za podnošenje tog poreza je 15.maj svake godine.

O paušalcima se govori u Zakonu o porezu na dohodak građana, član 40 ih definiše, a pominju se još na nekoliko mesta. Po našem mišljenju, ni u jednom članu tog zakona se ne pominje restrikcija o načinu trošenja novca, samo se jasno određuje ko ne sme da bude paušalno oporezovani preduzetnik. Dakle, ako nigde ne piše da je zabranjeno, naše mišljenje je da je dozvoljeno da se koristi i kartica i keš kao način trošenja novca kod paušalca.

Sladjana Prvulovic on 09.05.2018 19:09

Postovani imam pausalnu radnju i htela bih hitno da podignem ili prebacim na svoj licni racun iznos koji je veci od limitiranih 150000 din. Da li je to moguce i na koji nacin? Napominjem da nikad nisam isplacivala dobit ili zaradu , da li je moguce da podignem ili uplatim na svoj licni racun na ime toga?

Odgovori

SVM Support on 11.05.2018 09:19

@Sladjana Prvulovic,
Moguće je, ali banka će vam tražiti spisak troškova zbog kojih pravdate podizanje veće svote novca od 150 000 dinara.
Dobit kao paušalac nemate - ne obračunavate je, jer nemate obavezu da vodite poslovne knjige, a zaradu ne treba da isplaćujete sami sebi, jer pripadate samostalnoj delatnosti kao preduzetnik (samozaposleni ste).

Marko Denic on 10.05.2018 17:12

Pausalac sam od 03.05.2018. Moje pitanje je da li sebi zdravstveno osiguranje plaćam odvojeno ili se to radi automatski?

Odgovori

SVM Support on 11.05.2018 09:22

@Marko Denic,

Ako ste paušalac a NISTE u radnom odnosu u drugoj firmi, onda ćete dobiti rešenje poreske uprave na kojem će biti iznos i uputstvo za uplatu zdravstvenog osiguranja.
Međutim, ako ste u radnom odnosu u drugoj firmi, onda niste obavezni da plaćate sebi zdravstveno osiguranje, jer ste zdravstveno osigurani preko osnova "zaposlen u drugoj firmi".

Sunčica Simović on 10.05.2018 22:07

Da li ako postanem preduzetnik sa šifrom delatnosti 32.13 umetnička izrada nakita od metala (stari zanati) mogu da postanem paušalac? Koliki bi mi, na osnovu Vašeg iskustva, bili porezi i doprinosi mesečno, ako bih registrovala firmu ( radila bih od kuće) na opštini Vračar? Nezaposlena sam (proglašena za tehnološki višak) i imam još 4 god.do penizije. Šta bi mi predstavljalo osnovicu za penziju, ako se opredelim za paušalno oporezivanje bez uplate ličnog dohotka za sebe? Šta se dešava sa obavezom vođenjem KPO ako npr. jednog meseca ne ostvarim promet i da li se KPO negde predaje?
Zahvaljujem unapred na odgovoru.

Odgovori

SVM Support on 11.05.2018 09:34

@Sunčica Simović,
Sa šifrom delatnosti 32.13 možete postati paušalac.
Na opštini Vračar, kao i na svim beogradskim centralnim opštinama, paušalni porezi i doprinosi su veći u odnosu na ostale opštine, ali precizan iznos ne možemo da vam kažemo. Okvirno, oko 150 - 300 EUR mesečno.
Ovo pitanje: paušalno oporezivanje bez uplate ličnog dohotka za sebe nije ispravno formulisano: naime, ne možete plaćati sebi platu ako ste paušalno oporezovani preduzetnik. Osnovica za penziju je poseban deo pitanja: u osnovicu za penziju sabiraće se vaši doprinosi iz radnog odnosa, na koje će se dodati doprinosi koje biste plaćali kao paušalac po rešenju poreske uprave, jer rekli smo, ličnog dohotka kod paušalaca nema.
KPO ste dužni da popunjavate u trenutku kad izdajete račun ili generišete dnevni promet. Ako ne jedan nego ako 100 meseci ne ostvarite promet, jednostavno ništa ne upisujete u KPO.
KPO se ne predaje nigde, ali imate obavezu da vodite tu poslovnu knjigu, kao paušalno oporezovani preduzetnik.

Mix on 17.05.2018 10:59

Dobar dan svima. Da li ja mogu da otvorim preduzetnicku radnju, ali da primam novac na sasvim drugoj strani i samo uplatim na racun radnje ali bez izdatih racuna posto bih obavljao delatnost kod drugog poslodavca i od tog novca uplacivao za socijalno i zdravstveno preko svoje preduzetnicke radnje.

Odgovori

SVM Support on 17.05.2018 15:16

@MIX,
Ako ste mislili da otvorite paušalno oporezovanu preduzetničku radnju, ovo je čak i moguće, ali se ne preporučuje.
Niko vas ne tera da sa svog računa preduzetničke radnje uplaćujete doprinose. Te doprinose može da uplati za vas i neko drugi sa svog ličnog računa, pod uslovom da poštuje tekući račun i poziv na broj sa rešenja poreske uprave. Državi je važno da notira uplatu poreza i doprinosa na odgovarajućem kontu i po odgovarajućim pravilima, bez obzira na izvor uplate.
Stoga prenos sredstava sa ličnog na preduzetnički račun nema smisla. Jednostavno, uplaćujte poreze i doprinose paušalne radnje sa svog ličnog računa.

Ovo prenošenje sredstava sa ličnog na preduzetnički nije smisleno uraditi ukoliko otvorite preduzetničku radnju koja nije paušalno oporezovana, jer ste tada obavezni da vodite poslovne knjige, makar prostog knjigovodstva, pa bi se ta uplata sa ličnog računa smatrala pozajmicom drugog lica koja bi nekad morala da se vrati.

Lazar on 29.05.2018 13:25

Postovani,
Molim vas za pojasnjenje, ako kao pausalac ostvarim promet(prihod), od recimo 5 miliona dinara godisnje, I nisam u mogucnosti da ga.pokrijem troskovima, da li sam u obavezi da popunjavam poresku prijavu I da placam porez na dohodak iznad 2.3 miliona dinara? Da li se sav promet koji nije pokriven troskovima smatra kao moja zarada na koju treba da platim porez?

Odgovori

SVM Support on 29.05.2018 13:53

@Lazar,
Pošto ste paušalac, niste obavezni da "pokrivate" troškove, jer niste u obavezi da iskazujete troškove u poslovnim knjigama.
U Zakonu o porezu na dohodak građana, član 33, za paušalca se oporezivi prihod definiše preko rešenja poreske uprave na mesečnom nivou. Cifru iz rešenje pomnožite sa 12 i to vam čini osnovu za upoređivanje sa tih 2.3 miliona koje pominjete.
Dakle, paušalac može i ne mora da diže novac sa računa, bez pokrivanja bilo kakvih troškova i taj promet preko tekućeg računa nema veze sa osnovicom za godišnji porez na dohodak građana.

I još jedna napomena: ako je paušalac iz radnog odnosa (zaposlen je u drugoj firmi i plus ima paušalnu radnju), onda se njegov prihod od zarade sabira sa paušalnom godišnjom osnovicom iz rešenja Poreske uprave. Ako je taj zbir veći od 2.3 miliona, onda to lice treba da obračuna, podnese i plati godišnji porez na dohodak građana.

Rastko Maras on 30.05.2018 13:50

1. Kada se otvori agencija za računarsko programiranje (šifra:6201) kao pretežna delatnost, da li pod tim može da se obavlja i delatnost iznajmljivanja sopstvenih nekretnina (šifra: 6820)
2. U koju grupu preduzetnika se razvrstava delatnost 6201 u smislu utvrdjivanja paušalnog prihoda tj. koliki je %
3. Da li iznajmljivač sopstvenih nekretnina (šifra:6820) može da se registruje kao paušalac

Odgovori

SVM Support on 06.06.2018 14:07

@Rastko Maras,

Evo odgovora:
1. Nema prepreka da se pored osnovne delatnosti bavite i drugim delatnostima, sve dok za te druge delatnosti ne treba izvaditi posebne dozvole ili ispuniti posebne uslove za bavljenje istim. Koliko mi znamo, za delatnost iznajmljivanja sopstvenih nekretnina, one se smatraju ugostiteljskim objektom, i shodno tome, treba proveriti uslove koji su definisani Zakonom o turizmu i podpravnim aktima toga zakona.

2. Verovatno mislite na Kriterijume za utvrđivanje paušalnog prihoda. Profesionalne delatnosti kao što je računarsko programiranje spada u V grupu delatnosti. Ali je to samo jedan od kriterijuma. Polazna osnovica se utvrđuje u odnosu na prosečnu zaradu u Srbiji (odnosno u beogradskoj opštini, ako je sedište paušalca na nekoj od beogradskih opština) i za petu grupu iznosi 120% u odnosu na tu prosečnu zaradu. Međutim, za konačan iznos paušalnog prihoda ste u milosti i nemilosti kriterijuma koje procenjuje poreski službenik koji vam izdaje rešenje o paušalnom porezu, i niko vam sa sigurnošću ne može reći koliki će biti. Okvirno, programeri imaju od 150 - 350 evra mesečno poreza i doprinosa.

3. Delatnost izdavanja sopstvenih nekretnina po nama ne može biti paušalno oporezovana, pozivamo se na član 40 stav 2 Zakona o porezu na dohodak građana.


Milan Maksimović on 01.06.2018 19:06

Poštovani,

Kao prvo, hvala vam na vremenu koji ste uložili da odogovorite na sve komentare -- jako su korisni.

Pre nekoliko dana, osnovao sam firmu pod šifrom 6201 - Računarsko programiranje, elektronskim putem, na sajtu APR-a. Sledeće jutro sam dobio potvrdu da je firma registrovana (rešenje), kao i dokument od poreske uprave sa dodeljenim PIB-om.

Imam pitanja u vezi popunjavanja PPDG-1R obrazca:

1. "1.2 Порески период од до"?
Da li je ovo datum od početka rada firme do 31.12.2018?

2. "1.3 Датум доспелости за подношење пореске пријаве"
Ovo ne znam kako da tumačim.

3. "6.1 Планирани приход до краја године за коју се утврђује пореска обавеза"
Do kraja godine ima 7 meseci, tako da recimo 7x 85,000.
Koja je uloga ovog polja? Samo provera da li se prelazi granica od 6 mil?

4. Dokumenti koji treba da se prikače na prijavu:

-kopija Rešenja (imam PDF)
-kopija potvrde o PIB-u (imam PDF)

4.1
-kopija OP obrasca
Notar mi je overio obrazac tako što je odštampao svoj deo i stavio pečat na durug stranu papira, a ne na onu gde su moji podaci i potpis. Da li je prihvatljivo ako skeniram papir obostrano, i stavim obe strane u PDF?

-kopija ugovora sa bankom (skeniranje)
-kopija DEPO kartona (skeniranje)

Hvala!

Odgovori

SVM Support on 06.06.2018 14:20

@Milan Maksimović,
Evo odgovora:
1. Tačno, popunjava se uvek datum od ... pa do kraja tekuće poslovne godine, u našem slučaju 31.12.2018. godine
2. 15 dana od datuma osnivanja preduzetničke radnje
3. Tačno. Svrha polja je da se na osnovu prihoda proveri da li ćete ostati u okviru uslova za paušalno oporezovane preduzetnike, tj. 6 miliona dinara u kalendarskoj godini.
4. nije pitanje
4.1. prihvatljivo će biti da napravite 1 pdf fajl koji predstavlja skenirani OP obrazac koji ima obe strane - i stranu sa podacima i stranu overenu od strane notara

Duško Fekete on 03.06.2018 12:28

Poštovanje
Treba mi veoma bitna informacija ako možete da mi pomognete. Ovih Dana treba da otvorim firmu za prodaju diistribuciju i servisiranje aparata za filtriranje vode . Zanima me šta mi vi predlažete da li da bude doo ili preduzetnik (paušalac) pošto bi saradjivao sa pravnim i fizičkim licem. Koja bi to šifra delatnosti bila i koliki iznos bi bio i da li postoji mogućnost ako bi krenuo sa poslom kao paušalac da u nekom momentu izvršim preregistraciju na doo. Firma bi bila registrovana u Sr.Karlovcima.
Unapred hvala.

Odgovori

SVM Support on 06.06.2018 14:26

@Duško Fekete,
Kao paušalac ne možete se baviti trgovinom. Paušalac biste mogli biti ako se npr. bavite samo servisiranjem tih aparata.
Stoga, ako se želite baviti i trgovinom tim aparatima, možete biti preduzetnik sa samooporezivanjem, što preporučujemo u vašoj situaciji, ako biznis nije siguran da će se zavrteti u prvoj godini, tj. ako ne planirate ili niste sigurni u stabilne mesečne prihode (više od npr. 300 EUR mesečno).
Pošto smo eliminisali mogućnost da se bavite prodajom, ne možete biti paušalac. Ali ako budete preduzetnik (koji nije paušalac), onda možete kasnije da se preregistrujete u d.o.o. - nevezano od toga u kojem je mestu firma registrovana, pa bilo to i u Sremskim Karlovcima.

Lana Adamov on 12.06.2018 19:34

Izvinjavam se na smetnji, ali Zakon o porezu na dohodak gradjana u clanu 87, stav 2, koji se tiče godišnjeg poreza na dohodak građana, kaže da se sabiraju svi prihodi od zarade, samostalne delatnosti (u koje po čl. 40 istog Zakona ) spadaju i takozvani paušalci.
Evo člana 87, stav 2. Zakona o porezu na dohodak građana:

Član 87

Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u godini za koju se utvrđuje porez, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike, i to:

1) rezidenti za dohodak ostvaren na teritoriji Republike i u drugoj državi;

2) nerezidenti za dohodak ostvaren na teritoriji Republike.

Dohotkom iz stava 1. ovog člana smatra se godišnji zbir:

1) zarada iz čl. 13. do 15b ovog zakona;

2) oporezivog prihoda od samostalne delatnosti iz člana 33. stav 2. i člana 40. ovog zakona;

3) oporezivog prihoda od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine iz čl. 55. i 60. ovog zakona;

4) oporezivog prihoda od nepokretnosti iz člana 65v ovog zakona;

5) oporezivog prihoda od davanja u zakup pokretnih stvari iz člana 82. st. 3. i 4. ovog zakona;

6) oporezivog prihoda sportista i sportskih stručnjaka iz člana 84a ovog zakona;

7) oporezivih drugih prihoda iz člana 85. ovog zakona;

8) prihoda po osnovima iz tač. 1) do 7) ovog stava, ostvarenih i oporezovanih u drugoj državi za obveznike iz stava 1. tačka 1) ovog člana.

Odgovori

SVM Support on 13.06.2018 13:00

@Lana Adamov,

Saglasni smo sa vama. Tu nema ništa sporno.

Maja Misic on 15.06.2018 21:58

Postovani, registrovana sam kao pausalac pod sifrom 95.29 radnja za popravku odece i imam ponudu od jedne firme (doo) da za njih vrsim uslugu dorade njihovog proizvoda (prosivanje platna).
Da li ja, kao neko ko je registrovan za popravku licnih predmeta-odece, mogu da poslujem sa drugom ,,firmom,, i na koji nacin?
U slucaju da mogu, nije mi jasno kako bih mogla da naslovim usluge u fakturi u okviru svoje delatnosti...
Hvala!

Odgovori

SVM Support on 18.06.2018 15:16

@Maja Mišić,

Možete da poslujete za drugom firmom, naravno. Možete da se bavite prošivanjem platna, ako za to ne trebaju neke posebne dozvole neke institucije, a koliko je nama poznato ne postoje.
Kad budete poslali račun, u stavri računa ćete navesti kao uslugu "Prošivanje platna", količinu i ugovorenu cenu.
To što imate registrovanu delatnost 95.29, to je samo pretežna delatnost, ali ne i jedina kojom se možete baviti. Nismo stručnjaci za tu oblast, ali nama izgleda da prošivanje platna i jeste deo vaše delatnosti kod popravke odeće.

Stojan Ristic on 16.06.2018 14:57

Imam zaduženje u Kreditnom birou iz 2005. godine. Ako sada, danas postanem preduzetnik paušalac, može li mi se izvršiti prinudna naplata na novom računu, a na osnovu tog zaduženja?

Odgovori

SVM Support on 18.06.2018 15:24

@Stojan Ristić,
Preduzetnici odgovaraju svom ličnom imovinom ali za obaveze nastale u vezi sa obavljanjem svoje delatnosti. Ta odgovornost ne prestaje čak ni kad se preduzetnička radnja ugasi.
Tako da imali bismo odgovor sa sigurnošću za vas da ste imali zaduženje u kreditnom birou kao preduzetnik, a ne kao fizičko lice. U ovom slučaju, ne možemo sa sigurnošću odgovoriti, pa vas molimo da se obratite pravniku ili advokatu ili da sačekate pojašnjenje koje ćemo potražiti u narednom periodu.

Ivana Boskovic on 18.06.2018 12:31

Molim Vas, recite mi na koji nacin mogu uvesti fiskalnu kasu a vezano za prodaju ogreva. Pausalac sam, pretezna delatnost pripremna gradilista, dodatne delatnosti prevoz tereta u drumskom saobracaju i seca drveca. Hvala!

Odgovori

SVM Support on 18.06.2018 15:42

@Ivana Bošković,

Nema smetnji da se bavite prodajom ogreva preko fiskalne kase. Na koji način uvesti fiskalnu kasu: Najbolje je da se obratite nekom fiskalnom servisu za detalje ili lokalnom prodavcu fiskalnih uređaja.
Fiskalni servis odnosno prodavac fiskalnih uređaja će vas upoznati sa dokumentacijom koju treba da potpišete. Dobra vest je da ništa teško od papira ne treba da spremite: evo nekoliko podataka u nastavku šta treba spremiti:
-Fotokopiju Rešenja iz APR-a
-Fotokopiju lične karte ovlašćenog lica za potpisivanje (osnivač, vlasnik ili direktor)
-izjavu da niste u sistemu PDV-a.

Evo još nekih dokumenata koje dobijate na licu mesta:
-Zahtev za pristup korporativnoj mreži
-Ugovor sa telekomunikacionom kompanijom za SIm karticu u GPRS uređaju
-Opšti uslovi za korišćenje korporativne mreže telekomunikacione kompanije
-IPU obrazac za fiskalizaciju

Fiskalizacija uređaja koji nabavljate može potrajati nekoliko dana.
Srećno u radljem radu !

ZORAN on 25.06.2018 13:58

Poštovani,
molim Vas za pomoć...
Hteo bi da otvorim preduzetničku radnju sa šifrom delatnosti 49.32 ali ne kao taksista već iznajmljivanje vozila sa vozačem...da li je to ok?
Znam da ste više puta napomenuli da se radnja ne mora prijaviti u poreskoj upravi adrese stanovanja, ali s obzirom da za ovu delatnost nije potreban lokal i sl. da li će mi poreska uprava praviti problem (živim na Vodovcu a prijavio bi radnju u poreskoj upravi Barajevo). Da li u tom slučaju moram da se prijavim na opštini Barajevo?
unapred hvala

Odgovori

Stefan Ilic on 28.06.2018 10:12

Pozdrav

Pausalac bez fiskalne kase. U opstini Lazarevac.
Kao servis Telekomunikacione opreme.
Dali je moguce da mesecne obaveze poreza bude 32.000 din?
A za 10 meseci 328.000 din.

Hvala na odgovoru unapred.

Odgovori

SVM Support on 02.07.2018 13:15

@Stefan Ilić,

Što se tiče određivanja paušalnog iznosa poreza, postupak određivanja iznosa paušalnog poreza je propisan, ali su procenti dodavanja i oduzimanja na osnovicu za porez zadati u opsegu, pa ste onda u nemilosti poreskog službenika koji određuje paušalni iznos poreza.
Na vašem rešenju o paušalnom porezu i doprinosima piše koji su iznosi uneti i procenti uzeti u obzir, pa to može biti osnov za žalbu na visinu paušalnog poreza.
Dakle, odgovor je: sve je moguće, ali vi svakako imate pravo da rešenje preispitate.

Katarina B on 01.07.2018 23:54

Planiram da otvorim svoju pausalnu firmu, ali nisam sigurna koja sifra delatnosti je najbolja za ono cime se bavim - pisanje i editovanje tekstova na engleskom jeziku. Hvala unapred na odgovoru :)

Odgovori

SVM Support on 04.07.2018 11:27

@Katarina B,

Ako je pisanje tekstova u marketinške svrhe (npr. SEO optimizacija) onda je to šifra
7311 Delatnost reklamnih agencija,
ali onda ne biste mogli da budete paušalno oporezovani.
Ako je zaista neko kreiranje tekstova u svrhu neke umetničke ili spoznajne vrednosti (naučni tekstovi, tehnički tekstovi itd.) onda je to šifra
90.03 Umetničko stvaralaštvo.

Grujić Milena on 05.07.2018 16:35

Poštovanje,
nedavno sam ispunila sve uslove preko nac. službe za zap. i dobila sredstva po programu za samozapošljavanje. Otvorila sam preduzetničku radnju sa paušalnim oporezivanjem sa šifrom delatnosti 1629.Imam nekoliko pitanja:
1. Za sada sam na početku i poslujem sa fizičkim licima i skoro da nemam uplate na račun,Da li sam dužna kod uplate mesečne obaveze imati neki promet novca na računu ili sve obaveze mogu plaćati uplatnicama? Da li sam u nekom prekršaju ako sve naplaćujem gotovinom?
2.Ako na računu imam izuzetno mali finansijski promet,da li to utiče na nešto? Penziju,eventualni dobrinos za trudničko bolovanje ili sl.
3. Ako fizičko lice izvrši uplatu na račun,da li sam dužna da napravim neki račun ili da li to igde zavodim?
3. Ako za prodaju proizvoda imam potrebu da fakturišem nekom pravnom licu,da li to mogu napraviti i da li se negde vodi takva evidencija.

Odgovori

SVM Support on 06.07.2018 13:16

@Grujic Milena,
1. Sve obaveze možete plaćati uplatnicama. Državu ne interesuje ko je uplatio porez, ali je interesuje da ispravno evidentira kojem pravnom licu da uračuna da je porez plaćen. Drugim rečima, i vaš prijatelj može uplatiti porez od svojih para, ali da na uplatnici ispravno navede model i poziv na broj.
Niste ni u kakvom prekršaju ako sve naplaćujete gotovinom dokle god prodajete sopstene proizvode tj. ono što ste vi napravili.
Ako biste fizičkim licima nešto preprodavali, onda biste bili u prekršaju, jer paušalci ne smeju da trguju.
Takođe, ako biste fizičkim licima vršili neke usluge koje se moraju evidentirati preko fiskalne kase, onda biste morali da nabavite fiskalnu kasu.
Nevezano, svaki promet koji napravite, bilo fizičkom bilo pravnom licu, dužni ste da izdate račun i da ga zavedete u KPO knjizi.
2. Budite bez brige :), izuzetno mali promet ne utiče ni na šta ako ste paušalac. Penziju će vam PIO fond obračunati na osnovu uplatnica za doprinose koje ste uplaćivali kao vašu mesečnu "paušalnu" obavezu. Zato se to i zove "paušalac" - bez obzira koliki je promet u stvarnosti, porez i dorpinosi se plaćaju na neki "paušalno utvrđen prihod".
3. Nezavisno od toga kako će vam fizičko ili pravno lice platiti, dužni ste da izdate račun za svaki pojedinačni promet, kao i da ga zavedete u KPO knjigu.
4. Možete naravno proizvode fakturisati pravnom licu. Račun zavodite u KPO knjigu, kao i ostale račune, normalno.

Немања on 16.07.2018 19:37

Поштовани,
имам пар питања.
Које су специфичности односа фирме која је у систему ПДВ-а и „паушалне" фирме?
Како се озваничити уговор са страном фирмом из нпр. Данске, ако сам паушалац?
Хвала

Odgovori

SVM Support on 17.07.2018 16:41

@Nemanja,
Odnos firme koja je u sistemu PDV i paušalca se ostvaruje putem izdavanja računa.
Ako paušalac izda račun firmi u sistemu PDV-a, izdaje običan račun, zavodi ga u KPO knjigu. Taj račun ne treba da sadrži PDV, nego samo iznos usluge koju je paušalac izvršio prema firmi u PDV--u.
Ako firma koja je u sistemu PDV izda račun paušalcu, zaračunaće PDV na svoja dobra ili usluge i paušalac je u obavezi da plati ukupan iznos računa (dakle sa PDV-om).

To što ste paušalac, ne sprečava vas da pravite ugovor sa pravnim licima - bilo iz zemlje ili inostranstva. Paušalca jeste posebna vrsta preduzetnika, ali je pravni subjekat koji može da potpisuje ugovore.

Dragana on 18.07.2018 09:41

Postovani,
Ja sam pausalac i planiram da zatvorim firmu, interesuje me ako bi firmu zatvorila u avgustu da li se u tom slucaju limit od 6 miliona smanjuje srezmerno po mesecima koliko je firma radila? Isto me zanima i ako bi firmu stavila u mirovanje?
Hvala unapred! Srdacan pozdrav!

Odgovori

SVM Support on 19.07.2018 09:33

@Dragana,
Limit od 6 miliona dinara se ne smanjuje srazmerno mesecima, gleda se na godišnjem nivou.
Takođe, ako stavite firmu u mirovanje, vi je niste ugasili, nego ste proglasili da firma miruje, dakle ne posluje. Ako ne posluje, onda ne može da prima novce, ali ne treba ni da plaća obaveze, u ovom slučaju paušalni porez i doprinose. Tek u tom slučaju nema govora o prelasku srazmernih 6 miliona dinara od početka godine do trenutka prelaska preduzetnika paušalca u status mirovanja.

Natasa on 19.07.2018 08:40

Postovani,
Zanima me na koji nacin se vrsi obracun naknade za vreme trudnickog i porodiljskog bolovanja ukoliko imam pausalnu radnju? Posto ste rekli da kao pausalac ne isplaćujem sebi zaradu da li se mozda gleda ukupan prihod po mesecima ili...? Npr. Ako sam 6 meseci radila u nekoj firmi sa prihodima od 60000 i zatim otvorim pausalnu radnju gde radim jos 6 meseci, koliko bi mi bila naknada za trudnicko i porodiljsko nakon toga?

Odgovori

SVM Support on 19.07.2018 10:28

@Natasa,
Za mesece dok ste radili kao paušalac gleda se osnovica iz rešenja poreske uprave na osnovu koje plaćate porez i doprinose.
Za mesece dok ste bili zaposleni gleda se osnovna zarada uvećana za minuli rad.
Ako otvarade porodiljsko bolovanje nakon 01.07.2018, prema važećim zakonima gleda se prosek za 18 meseci od meseca pre otpočinjanja trudničkog bolovanja (komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće).
Dakle, koliko ste prihodovali kao paušalac (da li 1 dinar za godinu dana ili 5.99 miliona) nema uticaja na iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva.

Pedja on 27.07.2018 19:28

Postovani,
Bio sam osiguran u firmi (D.O.O.) od aprila 2006 do stecaja 29.05.2015, od toga zadnjih 6 (ili koji vise) meseci firma mi nije isplacivala plate i doprinose.
Imam preduzetnicku radnju iz radnog odnosa od jula 2014 do 29.05.2015, a od 30.05.2015 osnov osiguranja postaje samostalno obavljanje delatnosti. Radnja je i danas aktivna.
Kako mesece radnog staza pre 29.05.2015, u kojima mi firma nije uplacivala PIO doprinose (prioritetni osnov osiguranja), a uplacivao sam samostalno preko radnje po Resenju PU prikazem u radnom stazu, kako bi se racunali za penziju?

Hvala unapred.

SVM Support on 28.07.2018 13:07

@Pedja,
Period dok ste bili zaposleni se računa kroz M-4 obrazac, i ako doprinosi jesu obračunati (bez obzira da li su isplaćeni) M-4 obrazac bi trebalo da je predat od strane vašeg poslodavca. Za period od 30.05.2015. ste u samostalnoj delatnosti, i tad se staž računa na osnovu samostalne delatnosti, pa se na osnovu toga računa i penzija.
Dakle, vi nemate potrebu da prikazujete staž na ovaj ili onaj način, staž i prema tome penziju računa PIO fond na osnovu podnetih podataka. Ako poslodavac nije podneo M-4, za taj deo vam neće biti obračunata penzija. Ali obzirom na samostalnu delatnost, ti doprinosti ako su bili uplaćivani, oni će vam ući u obračun penzije.

Ivana on 21.07.2018 19:25

Sjajni ste!!!

Odgovori

iva on 22.07.2018 20:34

zdravo,

pocinjem da radim u firmi gde bih morala da se registrujem kao pausalac.
radila bih kao marketing menadzer, pa me zanima ukoliko mi je plata cisto 60 000 rsd - koliko bi firma morala da mi ukupno uplacuje svakog meseca (za poreze i pausalno oprezivanje)?

hvala vam unapred.

Odgovori

SVM Support on 24.07.2018 09:09

@Iva,
Pre svega, treba proveriti da li marketing menadžer može da bude paušalac. Po nama ne može (marketing je sinonim za reklamiranje, a reklamiranje je izuzeto od mogućnosti da budete paušalac, po trenutnom članu 40 Zakona o porezu na dohodak građana).
Pod uslovom da možete biti paušalac, odgovor na vaše pitanje zavisi od rešenja poreske uprave o paušalnom porezu. Dakle, koraci su sledeći:
1. Otvorite paušalnu agenciju u APR
2. Sačekajte rešenje poreske uprave o paušalnom porezu (i doprinosima). Napomena: ovo može potrajati i nekoliko meseci, a u najgorem slučaju i nekoliko godina (praksa iz 2015. godine)! Umesto toga, predlažemo da u vašem ugovoru sa poslodavcem stavite neku klauzulu da treba da se paušalni porezi i doprinosi doplate, ukoliko su potplaćeni dok ne dođe rešenje.
3. Vašu neto zaradu uvećate za iznos sa rešenja. Npr. ako je iznos sa rešenja 25 000, onda ćete da tražite u ugovoru da mesečni iznos koji vaša paušalna agencija fakturiše poslodavcu bude 60000 + 25000 = 85 000 dinara mesečno, a kad stigne rešenje poreske, da se napravi doplata za razliku ili da se višak prebije sa prvom narednom uplatom poslodavca.

Tanja Jevtic on 26.07.2018 13:15

Postovani,
planiram da otvorim delatnost pod sifrom 1089...
-Da li je bolje biti pausalac ili preduzetnik sa isplatom licne zarade
i da li se moze otvoriti kao prosirena delatnost,gde bih mogla dodati jos neke proizvode...?
Hvala

Odgovori

SVM Support on 27.07.2018 10:40

@Tanja Jevtic,
1089 je Proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda.
Kao paušalac, možete trgovati isključivo proizvodima koje sami proizvodite, dakle ne biste mogli da preprodajete npr. zemičke koje neko drugi napravi za vas.
Ako planirate da imate širok asortiman, veća je verovatnoća da ćete želeti nešto i da preprodajete što nije sopstveni proizvod, što paušalna delatnost ne dozvoljava, pa je stoga strateški pametnije da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.
Ako prodajete isključivo sopstvene proizvode, i tako će biti u budućnosti, onda je jednostavnije da budete paušalac.

David on 06.08.2018 10:26

Postovani,

Zanima me da li je moguce kao pausalac sklopiti ugovor o pruzanju usluga(ili o tehnickoj saradnji ako postoji razlika u pravnom kontekstu) sa drugim pravnim licem(D.O.O.) na neodredjeni vremenski period. U pitanju je racunarsko programiranje.

Hvala najlepse.

Odgovori

SVM Support on 07.08.2018 09:42

@David,
Nema nikakvih zakonskih prepreka da paušalac sklopi ugovor o pružanju usluga sa drugim pravnim licem na neodređeni vremenski period.
Što se tiče računarskog programiranja, predložene su neke izmene zakona koje bi uslovljavale da se ne može više od 80% prihoda ostvariti od jednog jedinog pravnog lica. Ali to je za sad u razmatranju.

Branislava Krsmanović on 06.08.2018 14:00

Poštovani ,

molim vas da mi pomognete u vezi sledećih pitanja. Imam agenciju i paušalac sam , sin je vlasnik i nije nigde u radnom odnosu .1. Kakva je razlika između samooporezivanja i onoga kako smo do sada plaćali porez i doprinose po rešenju PU ?
2. Da li se promet od 6000000,00 računa po kalendarskoj godini ili godini poslovanja ( npr. firma je osnovana 18.09.2015) ?

Odgovori

SVM Support on 07.08.2018 09:47

@Branislava Krsmanovic,
1. Ističemo samo razlike samooporezivanja u odnosu na paušalca: Samooporezivanje znači
-da imate obavezu da vodite poslovne knjige,
-da ne možete da dižete novac bez pravdanja troškova u poslovne svrhe,
-da morate na kraju godine da platite i porez od 10% i doprinose od 37.8%. Ostatak možete da dižete bez pitanja, kao i paušalac.
2. Promet od 6 miliona dinara se računa po kalendarskoj godini.

Igor on 14.08.2018 15:30

Poštovanje,
prvo da vas pohvalim, zaista mnogo uloženog truda i vremena.
Preduzetnik paušalac, online usluge web programiranje (računarsko programiranje 6201)... da li može izdati svoju fakturu fizičkom licu (ako se ne varam i u obavezi je po zakonu o zaštiti potrošača) za izvršene "online" usluge? Konkretno, fizičko lice bi platilo to elektronskim putem, preko svoje mobilne aplikacije na račun predzetnika. Da li se nešto krši od zakona ili je možda neophodan fiskalni račun za pružanje "online" usluga fizičkom licu?

Hvala

Odgovori

SVM Support on 15.08.2018 09:45

@Igor,
Paušalac mora da izda fakturu svakom licu, kako pravnom, tako i fizičkom licu, i da je unese u Knjigu prometa (KPO).
Pošto je usluga pružena "online", ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.
Da je bila pružena "offline" tj. fizičkim putem (npr. većina zdravstvenih usluga koje nisu pružene iz sredstvava obaveznog zdravstvenog osiguranja, tj. privatne zdravstvene usluge) postojala bi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Nevena Popovic on 17.08.2018 13:37

Postovanje,
Iscitala sam odgovre i hvala Vam, dosta su mi pomogli. Imam dva pitanja.
1. Jasno je da promet u tekucoj godini ne sme da predje 6m, da li je tacno da ne sme da predje 8m u poslednjih 12 meseci u momentu provere, znaci da se tada posmatra i predhodna kalendarska godina kao uslov za tekucu godinu da bi se ostalo u pausalnom sistemu oporezivanja?
2. Sta se desi u slucaju ako neko uplati pare na racun preduzetnika koje je u tom momentu zamrzao firmu, a faktura je izdata u periodu dok je bila aktivna radnja?
Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 17.08.2018 13:50

@Nevena Popovic,
1. Tačno je da ne sme da se pređe 8M prometa u poslednjih 12 meseci, ali ne u momentu provere, nego u bilo kom momentu.
I u bilo kom momentu se posmatra uzastopnih 12 meseci kao uslov za ostanak u paušalnom sistemu oporezivanja, jer se prelaskom 8M ulazi u sistem PDV, a ko je u sistemu PDV, ne može da bude paušalac.
Postoji još i kvaka šta se smatra prometom u tih 8M, jer npr. usluge pružene u inostranstvu (često kod programera i ostalih IT usluga koji rade za strance) po našem mišljenju ne spadaju u promet koji je oporeziv u smislu zakona o PDV. To znači da oni mogu da imaju i 108 M prometa u poslednjih 12 meseci a da ne uđu u sistem PDV.
2. Ako preduzetnik zamrzne firmu, tu informaciju će imati i poslovna banka preduzetnika, pa će i ona da blokira račun.
Šta se tačno dešava u tom slučaju, to je pitanje za poslovnu banku preduzetnika.

Milos on 18.08.2018 11:06

Postovani,
Da li tzv. Pausalac moze da ostvaruje poslovnu saradnju samo sa 1 preduzecem ili postoji nekonogranicenje u tom pogledu?
Tacnije, imam preduzetnicku radnju za prusanje usluga i imam samo 1 klijenta??

Odgovori

SVM Support on 20.08.2018 10:13

@Milos,
Trenutno ne postoje ograničenja u tom pogledu. Možete imati preduzetničku radnju i pružati usluge samo jednom klijentu.
U trenutku pisanja ovog odgovora, postoji predlog izmena zakona na ovu temu, ali je pitanje da li će proći skupštinsku proceduru. Šta će se desiti, videćemo, pratite sadržaje na ovom sajtu.
Inače, taj zakon predlaže ograničenje po ovom pitanju, tj. da paušalac mora da ima makar 2 klijenta.

JOVANA on 22.08.2018 09:33

Postovani,

Otvorili bi pausalno radnju iz radnog odnosa, bavili bi se pomoc kod dizajniranja progrrama za jednog inostranog partnera znaci radili bi za njega, i fakturisalo bi se u ITaliju. Da li je sifra 7410 ok za tako nesto i znate li mozda kolika je osnovica za tu sifru delatnosi za Novi Beograd ili Sremsku Mitrovicu? HVALA

Odgovori

SVM Support on 22.08.2018 12:23

@Jovana,
1. Šifra delatnosti za računarsko programiranje je 62.01. Po našem mišljenju, 74.10 se odnosi na grafički dizajn u smislu pripreme za štampu, a dizajniranje programa se smatra izradom programa zašta je određena šifra delatnosti 62.01.
2. Poresku osnovicu za Novi Beograd ne određuje šifra delatnosti nego niz faktora, koji su u nadležnosti poreske službe jedinice lokalne samouprave i tu mi ne možemo izračunati tačnu cifru.
Onako, čisto informativno, možemo reći da bi u trenutku pisanja odgovora na ovo pitanje, sudeći po tekućim trendovima, iznos vašeg poreza i doprinosa iz radnog odnosa, na beogradskim opštinama bio oko 25 do 45 hiljada, a u Sremskoj Mitrovici 18 do 32 hiljade mesečno.
.

Nataša on 23.08.2018 17:57

Poštovani,

Da li imate informaciju da li je overa zdravstvenih knjižica za preduzetnike zaista automatizovana i da li to važi za sve opštine (registrovana sam kao preduzetnik paušalac na opštini Zvezdara).
Naime, svi doprinosi su uredno plaćani (paušalac sam od 2011. godine), sada sam proverila na sajtu i videla da mi je zdravstvena knjižica overena do kraja juna meseca, poslednjeg puta je overena početkom godine dok je još bila procedura da se overava na šalteru.

Kome se obratiti, poreskoj upravi ili RFZO?

Hvala unapred na odgovoru.


Odgovori

SVM Support on 07.09.2018 12:54

Nataša,
Prema našim informacijama, overa za preduzetnike je automatizovana kao i za ostale.
Takođe, imali smo iskustva da na sajtu piše da je zdravstvena knjižica overena do isteklog perioda, a da u zdravstvenim ustanovama lepo piše da je overena.
Obratiti se svakako RFZO, a ne poreskoj upravi.

Marko Milenkovic on 24.08.2018 12:25

Postovani, ukoliko primam novac iz inostranstva u evrima, da li nakon svake uplate novac treba da konvertujem u dinare po kursu koji je vazio tog istog dana da bih na kraju bio siguran da mi primanja nece preci 6 000 000 dinara? I na koji nacin da obracunavam zaradu, po kupovnoj ili prodajnoj ceni evra? Na kraju godine, nekome ko se nalazi oko te cifre razlika u dva dinara moze povecati/smanjiti primljeni novac znacajno...

Odgovori

SVM Support on 07.09.2018 13:03

@Marko Milenkovic,
Konverzija uplata u dinare nema veze sa prometom od 6000000 dinara.
Promet vezano za paušalca se računa na osnovu KPO - knjige evidencije prometa, ali poreska uprava kao dokaz da paušalac nije prešao 6000000 dinara traži promet iz banke po svim računima (dakle i dinarski i devizni), ali se konverzija iz strane valute u dinare ne smatra prometom.
Zaradu možete obračunavati po kursu kojem želite. Uobičajeno je po srednjem kursu NBS. Ako želite da ne izgubite na konverziji, onda je računajte po prodajnoj ceni evra vaše poslovne banke.

Jankovic Biljana on 30.08.2018 10:22

Postovani,
suprug je pre pola godine otvorio desing studio i poslovanje se odvija online sa inostranstvom. Takodje, ima dva zaposlena dizajnera. Knjigovodja kojeg smo angazovali vodi obracun zarade, a od nas jos trazi da mu dostavljamo sledece:
-izvode banke dinarske i devizne
-izlazne fakture za usluge
-ulazne fakture za placanja pravnim licima za kupljene usluge i robu, fizicki koje ste dobili postom ili u radnji bilo da ste placali preko elektronskog bankarstva ili karticom
Ono sto je nama upitno je ova treca stavka. Suprug je koristio bankovni racun kao privatni i sa njega je placao npr kafu u kaficu, kupovao neki namestaj i slicno. Po toj trecoj stavci bi znacilo da svaki racun koji smo privatno napravili moramo da opravdamo. Da li je to osnovano? Koliko smo upuceni pausalac ne mora da pravda svoje troskove.
Unapred zahvalni.

Odgovori

SVM Support on 09.09.2018 22:26

@Jankovic Biljana,
Ako je tačno da vaš suprug otvorio preduzetničku radnju kao paušalac, nema razloga da knjigovođa vodi poslovne knjige. Paušalac nema obavezu vođenja poslovnih knjiga.
Ako je vaš suprug otvorio preduzetničku radnju koja nije paušalac, onda je knjigovođa u pravu

Slavisa Tesic on 31.08.2018 22:04

Postovani,
Planiram u narednom periodu da otvorim firmu kao pausalac. Trenutno sam zaposlen u firmi sa prosečnim primanjem oko 60.000din mesecno. Delatnost bi bila vezano za hidrauliku, odnosno za usluge servisiranja masina. Znam da porez odredjuje inspektor, ali recimo to bi bio dodatni posao i mesecno mozda promet oko 30.000din. Na teritoriji sam opstine Zemun, pa me interesuje koliko bi mesecno placao obaveze drzavi? Hvala.

Odgovori

SVM Support on 09.09.2018 22:30

@Slavisa Tesic,

Ovaj odgovor ne možemo sa preciznošću da vam damo, ali okvirno, mesečne obaveze prema državi na osnovu paušalnog poreza i doprinosa bi bile oko 18 000 do 25 000 dinara.
Iz ovoga zaključujemo da vam se ne isplati da otvarate paušalnu radnju, već možda da budete preduzetnik sa samooporezivanjem.

Cedomir on 04.09.2018 10:32

Postovani,

Kada bi pausalac bio penzioner, da li bi pausalno oporezivanje bilo manje u odnosu na nezaposlene i zaposlene?
Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 09.09.2018 22:44

@Cedomir,

Penzioner bi imao olakšicu pri određivanju paušalnog poreza u odnosu na godine starosti, a svakako ne bi plaćao doprinose za zdravstveno osiguranje (jer je osiguran po osnovu toga što je penzioner) i nezaposlenosti (jer penzioner ne može da ima status nezaposlen).
Onaj ko bi postajao paušalac kao nezaposlen, plaćao bi i gornja dva doprinosa.
Onaj ko bi postajao paušalac kao zaposlen, ne bi plaćao gornja dva doprinosa, jer ih plaća njegov poslodavac kod kojeg je zaposlen, ali ne bi imao olakšicu u odnosu na godine starosti (bar ne toliku kao penzioner).
Zaključak : penzioner ima velike šanse da plaća najmanji porez u odnosu na zaposlenog i nezaposlenog.

Branka Teofilovic on 06.09.2018 15:45

Postovanje,
procitala sam vecinu pitanja i odgovora, jedino me za sada malo zbunio Vas odgovor od
15.8.18. na "Igora" : da je usluga bila pruzena "offline" , tj.fizickim putem,( npr. sisanje),
postojala bi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.
1. Da li to znaci da frizeri (pausalci) moraju izdavati fiskalne racune ?
2. Da li to znaci da i kozmeticari (pausalci) za usluge manikira, pedikira, depilacije.... moraju izdavati fiskalne racune?
3. Posto pausalci naravno placaju izmedju ostalog i doprinose za zdravstveno osiguranje,,,znaci, moraju imati
knjizicu preko svoje "firme" ( ako su do tada, pre prijave pausalno oporezive delatnosti bili nezaposlen ....
a onda verovatno moraju tako prijaviti na zdravstveno osiguranje i nezaposlenog supruga i decu ?
ILI ???
To me zanima zbog namere otvaranja kozmetickog salona..znaci svakodnevnog rada sa fizickim licima.
Hvala na odgovoru !
Odgovori

SVM Support on 09.09.2018 22:51

@Branka Teofilovic,
1. i 2. To znači da frizeri paušalci moraju izdavati fiskalne račune, Kao i kozmetičari (paušalci) za usluge manikira, pedikira i depilacije. I pored toga, moraju svaki račun fizičkom licu zavesti u KPO.
3. Paušalci plaćaju doprinose za zdravstveno osiguranje ako nisu zaposleni po drugom osnovu ili nisu penzioneri. Imaju zdravstvenu karticu preko svoje firme. To je i osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje i nezaposlenog supruga i dece.

Marijana on 09.09.2018 21:26

Postovani,

Da li je moguce kao preduzetnik pausalac primati uplate na bankovni racun sa licnog Paypal i licnog Payoneer naloga (npr. Ja kao vlasnik firme povlacim novac sa licnog paypala jer klijent na taj nacin vrsi uplate)?
Da li tu postoje neka ogranicenja?
Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 09.09.2018 21:34

@Marijana,
Moguće je kao preduzetnik paušalac primati uplate na lični Paypal i Payoneer nalog.
Preduzetnik je prema zakonu o privrednim društvima fizičko lice koje obavlja delatnost u svrhu ostvarivanja prihoda.

Po našem mišljenju, način uplate i izbor tekućeg računa na koji će se fizičkom licu uplatiti se nigde u zakonima ne pominje kao ograničenje. Može vam biti plaćeno kešom, čekovima, preko bankovnog računa, bonovima, na Paypal račun ili
bilo kojim drugim novčanim ekvivalentom.

Ono što jeste preduslov, jeste da paušalac izda račun za svoje usluge i da zavede račun u knjigu KPO.
Ako paušalac ne bi izdao račun, onda bi se ovaj priliv novca smatrao ličnim primanjem fizičkog lica, što bi imalo drugačiji poreski tretman.

Branka on 12.09.2018 14:48

Hvala na odgovoru...
s obzirom da jos ne poznajem frizera kod kojeg mi je ponudjen fiskalni racun,,,, a menjala sam ih vise puta,
istrazivala sam sama po netu Zakone i Uredbe,,,jer zelim zapoceti sve po propisima raditi.
Od toga sta je meni dostupno bilo za procitati je Uredba Poreske uprave Ministarstva financija iz 2014.g.
Na noviju nisam naisla,, ili je meni nedostupna.
Pa Vas molim za dopunu,.odnosno za datum novije Uredbe u kojoj je propisano da frizeri i kozmeticari (pausalci) imaju obavezu evidentiranja prometa preko fiskalne kase.
Jer,
Poreska uprava Ministarstva financija RS, kaze u

Uredbi o odredjivanju delatnosti kod cijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase,
izmedju ostalih delatnosti je i ......96.02 - Delatnost frizerskih i kozmetickih salona
Veliko Hvala na vasem odgovoru i trudu...... Pozdrav

Odgovori

SVM Support on 13.09.2018 09:25

@Branka,
Nema šta, nove uredbe nema i vi ste potpuno u pravu. Znamo za uredbu, ali nismo obratili pažnju na sve delatnosti u njoj.
Na osnovu pomenute uredbe, šifra 96.02 nedvosmisleno nema obavezu evidentiranja prometa preko fiskalne kase.
Ispravićemo primer i izvinjavamo se na pogrešnoj informaciji.

Natasa Popovic on 14.09.2018 15:55

Postovani,
Mojoj kcerci se nudi posao u stranoj firmni marketing je u pitanju,ali od nje traze da otvori radnju kao pausalac.Sta predlazete posto nista nije precizirano i jos nije potpisala ugovor.Meni se to cini malo rizicno s obzirom da joj je to prvi posao i zasto traze od zaposlenih da otvaraju takve firme hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 14.09.2018 16:41

@Natasa Popovic,
Neće joj poreska uprava omogućiti da bude paušalac, ako je osnovna šifra delatnosti vezana za usluge reklamiranja i marketinga.
Van toga, poslodavci daju ovaj predlog da bi uštedeli na porezu i doprinosima (u slučaju većih iznosa zarada) i da bi imali mogućnost da lakše raskinu poslovni odnos (jer ćerka ne potpisuje ugovor o radu kojim poslodavci imaju veće obaveze).
Dakle, ovo je zgodnije poslodavcima, a prednost koju može imati ćerka (ne mora da znači) je da će na ovaj način dobiti više novca nego da je na ugovoru o radu.

Katja on 18.09.2018 09:50

Postovani,
Pausalna firma postoji vec neko vreme. U trenutku otvaranja firme, bila sam u radnom odnosu, ali krajem ovog meseca istice ugovor i moj status ce biti nezaposlena. Moja pitanja su:
1. Sta je prvi korak, kome se obracam i gde menjam status iz zaposlen u nezaposlen? Da li promenom statusa na taj nacin, krece moja prijava u vlastitoj firmi po automatizmu (da li se vodim kao zaposleno lice i regularno mi ide staz, naravno, uz redovno izmirivanje obaveza)?
Razumela sam, na osnovu vasih odgovora, da cu u toj varijanti placati jos samo zdravstveno osiguranje?
2. Da li moram da nosim odjavu na uvid nekom? Da li imam neku obavezu prema APR-u ili se sve zavrsava u lokalnoj samoupravi, socijalnom?
3. Da li odjava iz firme - prijava na sopstvenu firmu mora da se zavrsi u istom danu da ne bi bilo prekida u radnom stazu ili postoji neki retroaktivni period, imjuci u vidu da nije realno da papire dobijem isti dan, osim ako to nije automatizovano?
4. Da li prekid od jednog dana staza, ostavlja prostor za komplikacije prilikom otvaranja trudnickog bolovanja? Da li vec u tom mesecu kada se status promeni mogu otvoriti trudnicko ili mora da prodje neki period ako vec postoji vezan staz duzi od 18. meseci pre promene statusa?
5. Da li nekom, nesto ili negde treba da

Odgovori

SVM Support on 18.09.2018 11:55

@Katja,
1. Obratite se poreskoj upravi na vašoj opštini, i to jedinici lokalne samouprave.
Paušalac ne ulazi u radni odnos u svojoj firmi. On se otvaranjem firme smatra "samozaposlen". Staž vam se računa otvaranjem paušalne firme. Time što mesečno plaćate paušalni iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kao preduzetnik paušalac, ide vam staž (pored staža u firmi, koji se ne sabira u smislu meseci, ali se sabira u smislu obračuna buduće penzije).
Pošto vam prestaje radni odnos, plaćaćete još i doprinos za zdravstveno osiguranje kao i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti. Ali tek kad dobijete novo rešenje poreske uprave u paušalnom iznosu poreza i ova 3 doprinosa (do sad ste plaćali porez i samo jedan doprinos - PIO).
2. Odjavu treba da odnesete na uvid u poresku upravu, kao dokaz na osnovu čega se pravi novo rešenje o paušalnom plaćanju poreza i doprinosa. U APR-u nemate nikakvu obavezu. Nijedan podatak vezan za APR se nije promenio.
3. Još jednom: vi se ne prijavljujete na svoju firmu da radite. Vi ste preduzetnik, dakle pripadate fondu samostalnih delatnosti. Samostalna delatnost označava da samostalno delate, a to znači i da samostalno isplaćujete porez i doprinose, a ne vaš poslodavac. Stoga nema bojazni o prekidu u radnom stažu niti retroaktivnog perioda prijave.
Slikovito: do sad ste "radili" na dva radna mesta, a od sada ćete samo na jednom.
4. Sve i da ste imali prekid između jednog radnog mesta i drugog radnog mesta (ali kod drugog poslodavca), dani kad niste bili zaposleni ne bi se uzimali u prosek za otvaranje bolovanja. ali to ne bismo nazvali komplikacijom, nego je zakonska odredba takva (objasnićemo kasnije u odgovoru). Zakonom je predviđeno je da se naknada za vreme porodiljskog odsustva utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi za poslednjih 18 meseci pre otpočinjanja odsustva sa rada. Međutim, u vašem slučaju, prekida nema, jer samo nastavljate da budete preduzetnik.
Možete otvoriti trudničko bolovanje nevezano od prekida radnog odnosa kod tekućeg vašeg poslodavca. Dakle, ne mora da prođe neki period vezano za prethodni staž.
Jedina obeshrabrujuća okolnost je vezana za zakonski nov način obračuna porodiljskog bolovanja: naime, propisano je da se mesečna osnovica naknade dobija deljenjem zbira mesečnih osnovica na koje su plaćeni doprinosi u poslednjih 18 meseci pre otvaranja trudničkog tj.porodiljskog odsustva sa 18.
Slikovito (pojednostavljeno): zbir prethodnih plata u 18 meseci podeljeno sa 18.
Znači, poželjno je da ste imali staž u prethodnih 18 meseci, jer ako niste, opet se zbir za mesece koji jeste imali staž deli sa 18, a ne sa brojem meseci za koje ste imali staž.
5. Nije do kraja postavljeno pitanje, očekujemo ga :) !


Katja on 18.09.2018 13:07

Hvala na brzom i kvalitetnom odgovoru!
Sve ste razjasnili tako da pitanje broj pet i ne zatheva dodatno objasnjenje! :)

Srdacan pozdrav!

ZOJA310 on 24.09.2018 09:54

Poštovani,

Da li ako registrujem agenciju pod šifrom 82.11 mogu da budem paušalac?

Odgovori

SVM Support on 24.09.2018 10:03

@Zoja310,
Šifra delatnosti 82.11 su Kombinovane kancelarijsko-administrativne usluge.
Ovo obuhvata svakodnevne kancelarijsko-administrativne usluge kao što su primanje pošte, finansijsko planiranje, fakturisanje i čuvanje dokumenata, dostavljanje i logistika za druge, za naknadu.
Ovo po našem mišljenju nisu knjigovodstveni i revizorski poslovi koji se pominju u članu 40 Zakona o porezu na dohodak građana kao ograničenje za paušalnu delatnost.
Znači, po našem mišljenju, možete da budete paušalac.

zoja310 on 24.09.2018 13:22

Poštovani,

Hvala Vam mnogo na brzom odgovoru.

Nova68 on 26.09.2018 10:34

Poštovani,
Imam jedno pitanje u vezi privremenog prestanka rada. Recimo da se registrujem kao paušalac i da npr. prvi mesec ostvarim naplatu od 300.000 din, i da su mi obaveze propisane na recimo 27000 dinara (već sam zaposlen, pa ne plaćam doprinose za nezaposlene i zdravtsvo). A onda posle tog prvog meseca, privremeno stopiram rad odjavom u APR (jer imam dogovor za sledeći posao za recimo 6-8 meseci meseci, pa neću da u međuvremenu placam obaveze). Poreska traži PPDG1 obrazac pa me interesuje kako oporezuje ovakav prihod, kojom stopom?
Hvala Vam unapred na odgovoru.
Pozdrav

Odgovori

SVM Support on 26.09.2018 12:30

@Nova68,

Porez na prihod od samostalne delatnosti je 10%.
Napomena: PPDG obrazac se popunjava elektronski na portalu ePorezi.

Nikic slavisa on 27.09.2018 19:04

Postovanje. Imam jedno potanje. Radim u privatnoj firmi zaposlit sam za stalno. Radim na crno hidroizolacije i imam problem sa naplatom od drugi firmi nemogu mi placati u kesu. Neznam koju firmu da otvorim da mi mogu novac prebacivati sta mi vi predlazete da otvorim.

Odgovori

SVM Support on 27.09.2018 23:05

@Nikic Slavisa,
Ako posla imate preko 500 EUR mesečno, otvorite paušalnu preduzetničku radnju. Ako imate manje, otvorite preduzetničku radnju - opciju sa samooporezivanjem.

Snezana Lekic Rasovic on 02.10.2018 15:04

Poštovani,

Otvorila sam preduzetničku radnju u junu i u roku od 15 dana sam se prijavila za paušalno oporezivanje. Nisam dobila Rešenje za porez i na ePorezima i nemam nikakva zaduženja što preptostavljam znači da moj predmet nije ni stigao do lica koji to obrađuje. Moje pitanje je da li ja do 30. novembra ove godine (2019.) šaljem zahtev za rešenje za 2019. godinu?

Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 02.10.2018 17:04

@Snežana Lekić Rašović,

Bez obzira što niste dobili rešenje za paušalni porez, preporuka je da do 30. novembra pošaljete zahtev za paušalnim oporezivanjem. Iz našeg iskustva, neke poreske uprave to ne traže, ali po zakonu, trebalo bi da pošaljete zahtev.

Brana on 03.10.2018 00:22

Postovani,

Da li je dozvoljeno podizanje sredstava sa racuna firme dok je firma u stanju mirovanja?
U pitanju je preduzetnik pausalno oporezovan.

Hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 04.10.2018 11:43

@Brana,

Ukratko: da.
Malo duže objašnjenje: Kad je preduzetnik u mirovanju, ne može da pruža usluge i da trguje, ali može da prima uplate za ranije pružene usluge i isporučenu robu. Banka ne ograničava preduzetnika da tokom stanja mirovanja raspolaže novcem na svom računu. Ali je zato preduzetnik dužan da obavesti banku da je u mirovanju, tako što će da dostavi u svojoj matičnoj filijali rešenje iz APR-a da je pravno rečeno "preduzetnik u prekidu obavljanja delatnosti" tj. da miruje.

Katja on 08.10.2018 09:03

Postovani,
Kako sam vec pausalno oporezovana, dakle vec imam firmu koja se vodi na moje ime, zanima me koji je postupak otvaranja druge firme na isto ime ( mislim na vlasnika, preduzetnika, fizicko lice ili kako se to definise, ne na naziv firme), koja bi bila pod drugom sifrom delatnosti? Da li zakon to dozvoljava i koji je postupak, imajuci u vidu da sam vec pausalno oporezovana i kako, u tom slucaju placam diprinose u novootvorenoj firmi?
Unapred zahvalna

Odgovori

SVM Support on 08.10.2018 15:55

@Katja,
Ne možete pod vašim imenom da osnivate više od jednog preduzetnika. Možete da osnujete d.o.o. u kojem ćete biti osnivač (član društva) i to može biti pod drugom šifrom delatnosti. U zavisnosti gde ćete biti zaposleni (da li u d.o.o. ili samozaposleni kao preduzetnik) obračunavaju se drugačiji doprinosi na oba mesta.
Postupak otvaranja d.o.o. možete pročitati i na sajtu APR-a, a možete doći i kod nas na sastanak.

Slavica on 08.10.2018 21:05

Poštovani,

Otvorila bih paušalnu delatnosti 6201 - Racunarsko programiranje da li imam obavezu evidentiranja prometa preko fiskalne.
kase.
Hvala.

Odgovori

SVM Support on 09.10.2018 13:34

@Slavica,
Ako biste pružali usluge programiranja fizičkim licima (što nije uobičajeno, moramo da priznamo, nismo nešto slično imali u iskustvu), morali biste da evidentirate promet preko fiskalne kase.

Јован on 09.10.2018 08:41

Поштовани, да ли предузетник који је основао дом за старе може да буде паушално опорезиван?

Odgovori

SVM Support on 09.10.2018 13:44

@Jovan,

Po našem mišljenju, može. Naravno, ako je ispunio ostale zakonske preduslove (nije u sistemu PDV, nema promet preko 6 miliona, u taj biznis ne ulažu druga lica). Jedan od izuzetaka koji je zakonski naveden je da delatnost ne bude trgovina, odnosno hotel ili restoran.
Međutim, u domu za stare se ne trguje, niti se dom za stare smatra hotelskom ili ugostiteljskom delatnošću, jer je za dom za stara lica propisana posebna šifra delatnosti 87.10 Delatnost smeštajnih ustanova sa medicinskom negom, za razliku od šifre 55.10 Hoteli i sličan smeštaj.

Jelena Maksic on 11.10.2018 00:24

Poštovani,
planiram da otvorim preduzetničku radnju sa paušalnim oporezivanjem u oktobru ove godine (2018) intresuje me da li se godišnji promet od maximalnih 6.000.000 dinara računa do kraja kalendarske godine (31.12.2018.) ili do oktobra 2019 godine.
Unapred hvala na odgovoru

Odgovori

SVM Support on 12.10.2018 00:22

@Jelena Maksic,
Godišnji promet od 6 000 000 dinara vezan je za kalendarsku godinu.
Međutim, promet od 8 000 000 dinara vezan je za uzastopnih 12 meseci i u tom slučaju paušalac po sili zakona prestaje biti paušalac, jer ulazi u sistem PDV-a, a paušalci ne mogu biti u sistemu PDV-a.

Gordana on 13.10.2018 22:51

Postovani ,pocetkom ovog meseca registrovali smo se u apr-u kao pausalac.Nemam nikakvog iskustva sa Kpo knjigom.Da li se u nju unose i racuni za usluge fizickim licima i da li se taj iznos uplacuje kao pazar u banci?Da li smo u obavezi da placamo komulnu taksu s obzirom da nemamo lokal vec samo prijavljeno sediste firme?I da li smo u obavezi da istaknemo naziv firme kao i radno vreme?Hvala vam puno na odgovoru.

Odgovori

SVM Support on 15.10.2018 15:11

@Gordana,
U KPO se unose i računi za usluge fizičkim licima i taj iznos se mora uplatiti kao pazar u banci.
Komunalnu taksu za isticanje firme plaćate samo na osnovu odredaba lokalne samouprave, ako imate istaknutu neku reklamu ili ime firme u lokalu. Ako imate sedište firme u stanu nemate obavezu da plaćate komunalnu taksu.
Nisu svi pravni subjekti obavezni da istaknu radno vreme, ali, po našem mišljenju, obavezni ste da istaknete naziv firme i radno vreme, obzirom da ste naveli da pružate usluge fizičkim licima. Ovo je uređeno zakonom o trgovini i ponekada posebnim odredbama lokalne samouprave.

Goran on 14.10.2018 10:30

Poštovani

U slučaju paušalnog plaćanja poreza, da li je knjigovođa uopšte potreban ili preduzetnik može sve sam da obavlja?
Hvala.

Odgovori

SVM Support on 15.10.2018 15:16

@Goran,

Obaveze paušalnog preduzetnika su skromne i pretpostavka je da može sam sve da uradi.
Međutim, ako paušalni preduzetnik zaposli druge radnike ili ima nekakve druge prihode koji usleđuju obračun drugih vrsta poreza, za to se preporučuje da angažuje knjigovođu.

Mima on 16.10.2018 15:38

Postovani,

Zanima me kako se popunjava KPO knjiga kada su u pitanju usluge ka inostranoj firmi?
Da li se u KPO knjigu upisuju iznosi fakture u EUR-ima, ili se upisuje iznos u dinarim apo srednjem kursu NBS na dan izdavanja fakture?
Da li je moguce KPO knjigu koristiti za vise godina ili se mora uzimati nova KPO knjiga za svaku godinu poslovanja>

Najlepse hvala na odgovoru.

Odgovori

SVM Support on 23.10.2018 22:25

@Mima,
Ne postoji propis koji propisuje da li će KPO da se popunjava u dinarima ili u evrima. Ipak, ako imate i dinare i evre, zbog sabiranja prometa (dokazivanja koji je iznos na kraju godine, tj. da li je prešao 6 miliona dinara), preporučujemo da se popunjava u dinarima. Ovo znači, za promet ka inostranstvu, unosi se po srednjem kursu NBS na dan izdavanja fakture.
Moguće je KPO knjigu voditi i na pergamentu, i na papirusu i na toalet papiru, i u ekselu i u editabilnom pdf-u i u noutpedu. Nijedan propis ne govori da se knjige moraju voditi na papiru, kao i da se svake godine mora uzimati nova KPO. Ipak, zbog preglednosti, ako ste već kupili KPO u knjižari, sugestija je da svake godine bar počnete evideniju na novom listu KPO knjige, kako bi ste jednostavnije pratilo šta je promet za tekuću godinu.

Tijana Miljkovic on 19.10.2018 15:02

Postovanje.
Imam firmu za sakupljanje neopasnog otpada, otvorena je u avgustu ove godine. U APR-u sam oznacila da zelim da budem pausalac. Dok sam nabavila sertifikat, proslo je vise od mesec dana od datuma osnivanja dok nisam podnela zahtev poreskoj upravi. Moje glavno pitanje je, da li sam u nekom prekrsaju, posto posao se sastoji od otkupa otpada od fizickih lica, i prodaja pravnom licu? posto mi resenje iz poreskog jos nije stiglo, ne znam da li mi je odobreno da budem pausalac ili ne. Do sada uredno vodim KPO knjigu, ali sam negde procitala da moram da je overim u poreskoj, da li je to tacno? I jos jedno pitanje, posto do sada imam prometa blizu 2.000.000, sigurna sam da bih za celu sledecu godinu presla 6.000.000, da li knjige mora da vodi iskljucivo knjigovodja ili mogu i ja, posto sam zavrsila ekonomsku skolu, pa se dobro snalazim u toj materiji? Hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 23.10.2018 22:41

@Tijana Miljkovic,
Ako ste na APR prijavi označili da želite da budete paušalno oporezovani, to bi trebalo da bude dovoljno. Sa druge strane, poznato nam je iz prakse da poreska uprava nekad previdi obeležja iz APR prijave, pa je dobro što ste podneli zahtev poreskoj upravi (iako po nama to ne biste trebali da radite, jer je to posao poreske uprave).
Poznato nam je i da rešenja o paušalnom oporezivanju kasne i savet je da svratite do poreske uprave i da ih pitate šta se sa predmetom dešava. Imajte i razumevanja, i tih službenika nekad nema dovoljno a administracija je i dalje preobimna, pa možda jednostavno nisu postigli.
Za KPO je propisano jednim pravilnikom da treba da ga overite u poreskoj upravi i to pre početka knjiženja.
Za posao vođenja poslovnih knjiga ne postoje zakonom propisane kvalifikacije (stečeni sertifikati), tako da možete i sami da ih vodite. Ipak, preporuka je ako nemate iskustva, da neki knjigovođa bar kontroliše knjiženja i pomogne pri predaji završnih bilansa.

Nenad Vojinovic on 21.10.2018 16:26

Postovani.
Otvorio bih preduzetnicku radnju sa sifrom 1812.kao pausalac. Da li mogu pored pretezne delatnosti da fakturisem i neke druge stvari(trgovina na malo). I sto se vodjenja knjiga tice da li moram da imam ulaz-izlaz.

Odgovori

SVM Support on 23.10.2018 22:44

@Nenad Vojinović,

Kao paušalac ne možete da se bavite trgovinom, ni na veliko ni na malo. Možete da prodajete isključivo sopstvene proizvode, koje ste sami proizveli. Dakle, kupite materijale, napravite svoj proizvod i prodajete ga.
Kao paušalac ne morate da vodite poslovne knjige, samim tim ne morate da imate "ulaz-izlaz".

Dejan Jovicic on 24.10.2018 21:15

Da li se tih 6 miliona gleda u toku jedne kalendarske godine od 01.01 do 31.12
Ili za bili koji period od jedne godine dana?

Na primer, napravio sam promet od juna do decembra 4 miliona, pa onda od januara do marta 3 miliona, sto je 7 miliona za 9 meseci.

Da li u tom slucaju ulazim u probleme?
Hvala

Odgovori

SVM Support on 25.10.2018 12:54

@Dejan Jovicic,
6 miliona se gleda od 01.01. do 31.12.
U primeru koji ste naveli, ne ulazite u probleme. Ali ako u roku od bilo kojih 12 uzastopnih meseci pređete 8 miliona prometa, onda po sili zakona ulazite u sistem PDV-a, a u tom slučaju ne možete biti paušalac.

Slobodan Katić on 02.11.2018 00:14

Poštovani,
vlasnik sam (58 god.) i jedini zaposlen u trgovinskoj-zanatskoj radnji za prodaju i servisiranje bicikla na opštini Zemun već 11 godina .
Od pre par godina sam se opredelio da budem SAMOOPOREZIVI PREDUZETNIK BEZ ISPLATE LIČNE ZARADE.
To mi se učinilo kao najbolja opcija, a i čitanja svih vaših savete mi to potvrđuje.
Međutim nakon saznanja da će od nove godine (2019) biti uvedeno DVOJNO KNJIGOVODSTVO, kao obaveza za sve koji su do sada vodili prosto knjigovodstvo,
u dilemi sam šta da radim....
Nisam u sistemu PDV-a i promet se kreće do milion dinara na godišnjem nivou.
Da napomenem da sam veći deo posla oko vođenja knjiga (KEP I knjigu dnevnih izveštaja), izrade kalkulacija, uplate pazara, prenosa sredstava-plaćanja.....i dr. vršio sam.
Jedino sam koristio usluge knjigovođe za IZRADU ZAVRŠNOG RAČUNA I PREDAJU ZAVRŠNOG RAČUNA U ELEKTRONSKOJ FORMI ( 50 evra mesečno) .
S obzirom da se bavim sezonskim poslom i da mi troškovi knjigovođe u mesecima kada ne radim čine dodatno opterećenje pitam se
da li će prelazak na DVOJNO KNJIGOVODSTVO dodatno uvećati izdavanje za te usluge , koje će pretpostavljam rasti ?

Dilema je takođe upotpunjena mojim razmišljanjem da pojednostavim svoj posao eliminisanjem trgovinske robe ( DA MI JEDINA DELATNOST BUDE SERVIS-
što i jeste pretežna delatnost) I da se, ako mogu, rasteretim fiskalne kase i svih troškova i papirologije koja ide uz SAMOPOREZIVANJE....

Da li da prihvatim eventualno dodatne troškove knjigovođe i nastavim po starom ili da se opredelim da budem PAUŠALCA...???
S. O. S.
SRDAČAN POZDRAV
Slobodan

Odgovori

SVM Support on 02.11.2018 02:03

@Slobodan Katić,
Prelazak na dvojno knjigovodstvo u vašem slučaju ne bi smeo da značajno uveća cenu usluge, ali će je sigurno uvećati, što zavisi od ponude vašeg knjigovođe.
Eliminisanje trgovačke robe vas ne oslobađa prometa preko fiskalne kase za usluge koje vršite (čak i kad ste paušalac).
Fiskalna kasa je obavezna u svim oblicima preduzetnika, ako usluge vršite fizičkim licima, sem 30ak šifara delatnosti koje su navedene u jednoj posebnoj Uredbi, u koju popravka bicikala ne spada. Znači, fiskalna kasa mora pa mora.
Paušalac po nama nije dobro rešenje, jer će vam paušal teći cele godine, a samooporezivanje kad ništa ne radite tako reći nemate ništa ni da platite.
Dakle, na pregovore sa knjigovođom, ili na promenu. Ako vam je samo cena važna, pokušajte da nađete knjigovođu van Zemuna (recimo iz neke opštine sa juga Srbije), pa da dokumentaciju šaljete skeniranu. Cene su po unutrašnjosti značajno niže nego u Zemunu i ostatku Beograda.

Jasmina Babic on 04.11.2018 14:22

U junu mescu ove godine registrovana je agencija kao pauslac pod sifrom 6201,takodje je stiglo i resenje od 19.06-31.12.2018. po kome su izmireni porezi i doprinos do 30.09.2018.g.Od 04.10.2018.g.Sediste agencije po resenju APR-a je premesteno u drugu opstinu.Znam da treba da uputim zahtev do 30.11.2018.g.za obaveze u 2019.g, ali nije mi jasno da li treba da podnesem zahtev kod poreske uprave gde je sada sediste agencije da izdaju resenje od 04.10.2018 do 31.12.2018.g.

Odgovori

SVM Support on 04.11.2018 21:22

@Jasmina Babic,

Po našem mišljenju, ne treba da podnosite zahtev kod nove poreske uprave. Međutim, ukazujemo na to da se mišljenja i stavovi po nekim pitanjima od poreske do poreske razlikuju, pa vam preporučujemo da ipak to pitate poreskog službenika u lokalnoj samoupravi nove opštine.

Anonymous on 04.11.2018 21:38

Postovani,

Do sad sam radio kao fizicko lice IT usluge jedan probni period, a nadalje zelim da se registrujem kao pausalni preduzetnik.

U medjuvremenu sam nasao korisnih informacija sa vaseg bloga, ali imam jos nekih pitanja:

1. Ako bih sad u novembru registrovao pausalnog preduzetnika, da li u poresku upravu istovremeno treba da saljem prijave i za tekucu i za narednu godinu i da li na procenu osnovice kod prijave za sledecu godinu moze uticati vrednost priliva koji bih primio do kraja godine, jer on moze biti znatno veci ako se racuna prosek na 2 poslednja meseca do kraja godine?

2. Da li kao pausalac mogu da koristim licni paypal za prijem uplata od klijenata pa da sa njega prebacujem na racun preduzetnika. Ili moram da na neki nacin registrujem poseban paypal za pausalnog preduzetnika?

3. Ako kao pausalac imam potrebu da uposlim drugog freelancer-a koji je takodje pausalac iz Srbije jel mogu da ga isplacujem sredstvima sa svog deviznog pausalnog racuna, bez da knjizim te isplate?

Hvala

Odgovori

SVM Support on 04.11.2018 21:41

Anonymous,

1. Treba da šaljete prijavu i za tekuću i za narednu godinu. U praksi, neke poreske uprave ne insistiraju da se do 30.11. odlučite da ponovo budete paušalac u narednoj godini, ali po zakonu bi to trebalo raditi svake godine.
Vrednost priliva ne utiče na procenu osnovice. Nikakav prosek vaših primanja ne utiče na određivanje proseka. Utiču neki drugi kriterijumi koji su propisani zakonom.

2. Možete kao paušalac da koristite Paypal od vas kao fizičkog lica za prijem uplata od klijenata, međutim i ta primanja (vas kao freelancera) su oporeziva u skladu sa zakonom. To što je praksa da retko ko plaća porez kao freelancer fizičko lice je pitanje dokle će država tolerisati. Savet: Ako već koristite Paypal, vežite ga i za račun paušalca. To se smatraju prilivima preduzetnika, za koji ste dužni izdavati račun i nije oporeziv ni po kojem zakonu kao pojedinačni priliv.

3. Kratak odgovor: ovo ne može.
Duži odgovor (uz pretpostavke koje navodimo): Drugi paušalac koliko shvatamo neće biti zaposlen, nego će samo raditi za vas. Ako je tako, onda će on izdati račun, u dinarima (po protivvrednosti valute, verovatno evra, po nekom dogovorenom kursu). Ovo se smatra domaćim prometom i ne važe klauzule Zakona o deviznom poslovanju. Stoga, ne smete ga isplaćivati sa svojeg deviznog paušalnog računa, nego morate da konvertujete devize u dinare (ako nemate dinara na svom dinarskom računu) i da dinarima platite račun kolege freelancera.
Ako je pak pretpostavka da će drugi freelancer biti zaposlen, onda on ne izdaje račun, nego vi njemu isplaćujete zaradu, uz pune poreze i doprinose na dogovoreni neto iznos (što je još oko 65%). Pretpostavljamo da na ovo niste pomišljali.

BobA on 07.11.2018 16:10

Da li bi proizvodnju sarmi mogli da registrujemo kao pausal, i da li bi sifra delatnost mogla da bude domaca radinost-proizvodnja ostalih prehrambenih priozvoda ili trgovinska i ugostiteljska delatnost koja se obavlja u kiosku, ako je proizvodnja odvojena od prodaje i obavlja se u lokalu do 10 m2, kako je najbolje da se registruje. Napominjem da je u pitanju jedan proizvod i da ce raditi samo tokom zimskog perioda,

Odgovori

SVM Support on 08.11.2018 06:36

@Boba,
Proizvodnja sarmi bi mogla da se registruje kao paušal, ako se prodaju isključivo sarme. Ne sme se registrovati kao ugostiteljska delatnost, nego samo kao proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda. Dalje, izuzetno, ako se prodaja sarmi organizuje u kiosku ili prikolici (pokretnom ili montažnom objektu), morate izričito zahtevati da zbog te okolnosti budete paušalno oporezovani i to je zakonom dozvoljeno.
To što je proizvodnja odvojena od prodaje ne utiče na mogućnost da budete paušalac. Bitno je da se prodaju isključivo sopstveni proizvodi, te da se ništa ne preprodaje, jer trgovina kao delatnost ne sme biti paušalno oporezovana.
Pošto imate periodičnu aktivnost, možete nakon proteka zimskog perioda prebaciti preduzetničku paušalnu radnju u mirovanje.
Međutim, sa ovako malim prometom i periodičnim, po nama je bolje da budete samooporezovani preduzetnik. Dok radite, zarađujete, i biće para i za porez i doprinose, a kad ne radite, nema ni prometa, a nema ni poreza ni doprinosa.
Ako mislite da ćete da imate zaradu (ne promet, nego zaradu) mesečno preko 400 EUR (mislimo na zaradu bez poreza), onda budite paušalno oporezovani.

GenSoft011 on 08.11.2018 08:08

Poštovani,
nigde ne mogu da pronađem informaciju koja se odnosi na podnošenje prijave PPDG-1R za 2019. godinu,
Po novom pravilniku, nju elektronski podnose svi koji su se registrovali kao paušalci u toku 2018. godine, kao i oni koji su registrovani ranije, ali imaju značajne promene. Takođe, piše da je jedini način za podnošenje PPDG-1R elektronski.
Ja kao preduzetnik iz 2016, nemam tih promena, da li to znači da više ne moram da podnosim prijavu (radi se po automatizmu) ili moram kao i do sada da sve radim u papiru?

Hvala unapred,
Saša

Odgovori

SVM Support on 09.11.2018 13:00

Gensoft011,
Evo gde možete da pronađete informaciju ;)
Dakle, PPDG-1R za 2019. godinu se podnosi samo ako imate neke promene u odnosu na prethodnu godinu.
Tačno je da je jedini način za podnošenje PPDG-1R elektronski, ali vi ne treba ništa da podnosite.
Ne morate da podnosite ovu prijavu, ali biste morali da dokazujete poreskoj upravi da i dalje imate uslova da ostanete paušalac.
To se radi tako što se podnese zahtev za paušalno oporezivanje do 30. novembra za sledeću godinu.
Međutim, u praksi, znamo da neke poreske uprave ne insistiraju na ovom zahtevu, i ostajete paušalac i bez predaje tog zahteva. Na ovo konkretno pitanje odgovor možete dobiti jedino od svog poreskog službenika u lokalnoj samoupravi.

Boba on 08.11.2018 08:48

Hvala na odgovoru, imam jos jednu nedoumicu, da li to znaci da bi morala da placam pausal za celu godinu, 2019, ako bi zatvorila radnju nakon toga i da li bi eventualno mogla da promenim sifru delatnosti posle toga i pravim torte i kolace, posto je poslasticarstvo takodje moguce pausalno oporezovati,

Odgovori

SVM Support on 09.11.2018 12:36

@Boba,
Kad zatvorite radnju, nemate obavezu da plaćate paušal (zato i zatvarate radnju).
Možete promeniti šifru delatnosti i praviti torte i kolače. Šifra delatnosti se upisuje samo za pretežnu delatnost, i ne mora da znači da preduzetnik ne može da se bavi srodnim delatnostima, sve dok te delatnosti nisu zabranjene za paušalce nekim zakonom. Dakle, po našem mišljenju, nema smetnji da se bavite proizvodnjom torti i kolača i bez promene šifre delatnosti.
Ali recimo, preprodajom kolača ne biste mogli da se bavite, jer je to trgovina, a paušalci ne smeju da se bave trgovinom.

Jovan on 13.11.2018 12:26

Postovani,
imam jedno zanimljivo pitanje ali ne mogu da nadjem odgovor konkretan, pa me interesuje da li Vi mozete da mi odgovorite, naime zelim da pokrenem neki mali biznis sa slikanjem slavlja i drugih desavanja, i zzelim da otvorim da kazem neki studio gde cu pored terenskog rada ljude slikati i tu, da li ja moram imati fiskalnu kasu i da li mogu da spadam u pausalno placanje drzavi? unapred zahvalan.

Odgovori

SVM Support on 13.11.2018 12:28

Poštovanje,
Šifra delatnosti 7420 Fotografske usluge, oslobođena je od upotrebe fiskalne kase, nezavisno od toga gde fotografije kreirate : na terenu ili u studiju. Ova šifra delatnosti može da bude i paušalno oporezovana, nema smetnji ili zakonskih ograničenja, samo u vaš biznis ne smeju da ulažu druga lica.
Međutim, ovo ne znači da ne treba da izdajete kao paušalac običan račun (ne fiskalni, nego ovaj "papirni"). Kao paušalac, za svaku uslugu fizičkom licu morate da izdate račun i da ga zavedete u KPO. O ovome smo više pisali upravo u ovom članku.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.