Kada je vreme za angažovanje knjigovodstvene agencije

Pokretanje sopstvenog biznisa označava i početak žestoke borbe za opstanak, tokom koje se pokušava da se izbegnu svi troškovi koji nisu neophodni. U zavisnosti od vrste biznisa, u većini slučajeva tokom prvih meseci poslovanja vlasnici preduzeća odlučuju da se sami staraju o knjigovodstvu. Angažovanje knjigovodstvene agencije se u početku često smatra finansijskim izdatkom koji nije neophodan, ali pre ili kasnije dolazi momenat kada na pomoć knjigovodstvene agencije ipak počinje da se gleda sasvim drugačije.

 

Čest je slučaj da poslovanje postane loše upravo zbog takozvanog „lošeg razumevanja brojki“. U određenim okolnostima knjiženje odgovarajuće dokumentacije jeste nešto sa čime sam privrednik može da izađe na kraj, bez stručne pomoći knjigovođe. Ako je priroda biznisa takva da se „papirologija“ neće uvećavati, onda se obično vođenje knjiga „vodi u kući“, to jest u samom preduzeću.

 

U većini slučajeva posao će početi da raste, a administracija da se usložnjava. Ako tome dodamo i eventualne promene zakonskih propisa i podzakonskih akata, jasno je da postaje sve teže pravilno beležiti sve poslovne promene. Usled toga se javljaju dve vrste rizika: a) rizik da napravite grešku i b) rizik da vam veći deo radnog vremena ode na knjigovodstvene poslove.

 

Lak način da procenite kada je vreme za angažovanje knjigovodstvene agencije u pomoć je da izračunate koliko sati na mesečnom nivou provedete obavljajući tu vrstu posla. Onda broj sati pomnožite sa cenom jednog sata vašeg rada i vidite da li je već postalo jeftinije da taj posao radi neko drugi. Uz sve to, knjigovodstvene agencije će posao obaviti brže i profesionalnije od vas.

 

Angažovati agenciju za knjigovodstvene usluge ili zaposliti knjigovođu

 

Angažovanje knjigovodstvene agencije, odnosno takozvani „outsource“ znači da neko ko nije zaposlen kod vas brine o vašim dokumentima za knjiženje. To je jeftinije rešenje od zapošljavanja knjigovođe, bar do trenutka kada vaše preduzeće ne postane zaista veliko. Većina preduzeća u svetu se odlučuje za saradnju na nivou firma - knjigovodstvena agencija. Tek kad zahtevi postanu preveliki bolje je imati na raspolaganju uvek svog zaposlenog koji se bavi knjigovodstvom.

 

Kada su vam još neophodne knjigovodstvene agencije

 

Prvi kontakt sa ljudima iz knjigovodstvene agencije neretko se ostvari još pre pokretanja biznisa. Naime, agencije za knjigovodstvene usluge pomažu u izradi biznis plana. Kada imate ideju za biznis, još uvek ste daleko od uspeha, jer tek posle izrade biznis plana možete znati da li je ta ideja ostvariva, koliko će vas koštati njeno sprovođenje u delo i kada možete očekivati zaradu.

 

Iz ovoga proizilazi još jedna situacija u kojoj knjigovodstvene agencije mogu da vam budu od izuzetne pomoći. Reč je o savetodavnoj ulozi. Stručan knjigovođa je vaš dragoceni saveznik i savetnik u svakoj situaciji i iskustva mnogim privrednika govore da tek posle saradnje sa knjigovodstvenom agencijom može da se govori o pravom biznisu i o pravoj optimizaciji troškova.

 

Ako želite da kupite neko već postojeće preduzeće, da preuzmete već postojeći biznis, procena vrednosti od strane pouzdane knjigovodstvene agencije je neophodna. Samo na tad možete biti sigurni da li da se upuštate u ovakav poduhvat ili ne i, ako da, koliko da platite, koliko ćete morati da uložite a koju dodatnu vrednost da dobijete.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.