Elektronska poreska prijava će da startuje od 1. januara!

Kako SVM saznaje elektronska poreska prijava startovaće od prvog dana 2014. godine!

 

Prema rečima Ivana Simiča, direktora Poreske uprave, objedinjena uplata poreza i doprinosa na jedinstveni račun startovaće od prvog januara naredne godine, prema planu i odlaganja neće biti. Kako direktor Poreske uprave navodi, svi su imali dovoljno vremena da se prilagode i pripreme promeni koja će uslediti.

 

Elektornska poreska prijava-Mogućnost prolongiranja do februara

 

Simič navodi da ukoliko određeni broj preduzeća bude imao poteškoća, ta pravna lica moći će plate za mesec decembar da isplaćuju do kraja godine po starom principu rada i tako sebi stvoriti dovoljno vremena da se prilagode novom sistemu od februara kada se budu isplaćivale januarske zarade.

 

Elektronska poreska prijava i softveri za računovodstvene agencije

 

Kako SVM saznaje, elektronska poreska prijava nije problem samo entitetima koji uplaćuju poreze i doprinose već i proizvođačima softvera za računovodstvene agencije. Kako proizvođači navode, premalo je vremena sa čime se ne slaže prvi čovek Poreske uprave. Simič naglašava da je na sajtu Poreske uprave još u septembru objavljena struktura softvera i da su proizvođači imali dovoljno vremena.

 

“Mi smo u septembru stavili na sajt Poreske uprave strukturu tog programa, i bilo je više nego dovolјno vremena”, naveo je on i dodao da je organizovano nekoliko sastanaka sa proizvođačima softvera, što u prošlosti nije bio slučaj, da se održavaju redovni sastanci i seminari sa računovođama.

 

Elektronska poreska prijava i Poreska uprava

 

Upotreba elektronske poreske prijave omogućiće znatno brži način rada Poreske uprave jer se neće primenjivati trenutni metod rada gde više od 500 ljudi ručno unosi podatke iz prijava. Podaci više neće biti na papiru već u elektronskom obliku.

 

To naravno ne znači da će navedenih 500 zaposlenih izgubiti svoj posao već će dobiti drugu vrstu zaduženja u vidu terenske i kancelarijske kontrole. Trenutno, Poreska uprava sastoji se iz 58 filijala i čak 95 ekspozitura. Prema planovima koje navodi Simič, cilj je da do kraja tekuće godine broj filijala bude smanjen na 25.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.