SVM Ujedinjena poslovna rešenja za

Programere koji žele da otvore firmu, a i one koji su već razradili posao, uskoro će i država da „pogura” posebnim merama. Država će IT industriji omogućiti poreske olakšice, bespovratna sredstva za početnike do 25.000 evra i podršku izvoznicima. Koristi će imati i budući studenti jer se planira proširenje kvota na fakultetima, kako bi Srbija „proizvodila” više IT inženjera.

 

Kako Dinkić misli da pomogne?

 

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je s oko 50 firmi iz IT sektora razgovarao o merama koje im je država namenila. Dinkić je najavio da bi u martu trebalo da se krene u neophodne izmene zakona kako bi program podrške tom sektoru zaživeo i da bi se olakšalo poslovanje preko interneta.

 

- Biće obezbeđena bespovratna sredstva za nove kompanije, ako postoji investitor spreman da uloži u proizvod. Država bi u tom slučaju učestvovala do polovine sredstava, a maksimalno do 25.000 evra po projektu - obećao je Dinkić.

 

Ministar je poručio da će u prvoj polovini godine biti donete poreske olakšice “u vidu poreskih kredita za istraživanje i razvoj, oslobađanja plaćanja jedne trećine poreza na zarade i oslobađanje od poreza na zdravstvo i nezaposlenost”. Dinkić je najavio i podršku izvoznicima u IT-u, kroz poseban sistem osiguranja, tako da bi mogli da što više svojih proizvoda i usluga prodaju na svetskom tržištu.

 

- Budući da Srbija nema nezaposlenih inženjera IT tehnologija i elektronike, podržaćemo povećanje upisnih kvota u srednjim školama, prirodnim i tehničkim fakultetima. Takođe, pomoći ćemo tim fakultetima da prošire kapacitete - rekao je on.

 

SVM Ujedinjena poslovna rešenja pozdravljaju svaku pomoć države

 

Vladislav Čale, direktor IT firme “SVM - Ujedinjena poslovna rešenja”, kaže za “24 sata” da je svaka vrsta pomoći dobrodošla.

 

- Svaki vid pomoći je dobar. Mi osam godina pravimo poslovne softvere, ali nam je potrebna i podrška države jer nam povećava šansu da izađemo na nova tržišta - kaže Čale.

 

Vladan Atanasijević, generalni direktor kompanije Aseko, kaže za naš list da su poreske olakšice najveća pomoć.


- U softverskim firmama je najveći trošak na ljudski resurs, odnosno na porez na zarade. To rasterećenje je će biti velika pomoć jer ćemo moći više da investiramo u razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Inicijativa je odlična, posebno ako se ima u vidu da je IT industrija pre svega proizvodnja softvera, a to su čiste tehnologije gde jednostavno radite a stvarate veliku dodatu vrednost - navodi Atanasijević.

 

Predviđene mere podrške za programere


- Oslobađanje plaćanja jedne trećine poreza na plate
- Oslobađanja plaćanja poreza na zdravstvo i nezaposlenost
- Subvencije za početnike do 25.000 evra po projektu
- Finansijska pomoć u razvoju i izvozu originalnih domaćih proizvoda
- Pomoć u izmeštanju razvojnih centara velikih svetskih IT kompanija
- Proširenje upisnih kvota i kapaciteta u srednjim školama i fakultetima koje školuju programere

Napomena: Tekst je u potpunosti preuzet iz "24 sata"

Komentari (2)

Mirko on 12.02.2013 01:07

Poreske olaksice ... ajd da i to vidimo ...

Odgovori

Slobodan on 12.02.2013 10:53

Lepo lepo ...

Odgovori

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.