Četiri pokazatelja da je vreme za ERP rešenje

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2014. godini svega 10 odsto preduzeća u Srbiji je koristilo neko EPR rešenje u svom poslovanju. Ovakvi poslovni softveri zapravo i nisu neophodni malim preduzećima, sa malim brojem transkacija i sa nekoliko zaposlenih.

 

Ono što može da zabrine je da čak ni neka ozbiljna preduzeća ne prepoznaju potrebu za implementacijom nekog od ERP rešenja, što bi značajno poboljšalo njihovo poslovanje. Postoji nekoliko situacija koje su zapravo signal da je vreme za neki od integrisanih informacionih poslovnih sistema.

 

Integrisan informacioni sistem vam omogućava u svakom trenutku precizan uvid u sve segmente vašeg poslovanja, od stanja robe na lageru, do podataka koji su neophodni vašem računovodstvenom odeljenju.

 

Imate veliki broj specijalizovanih poslovnih programa

 

U slučaju da rukovodite ozbiljnim preduzećem, poslovni softveri svakako već jesu svakodnevni deo vašeg rada. Međutim, sa povećanjem obima posla događa se to da za različite segmente rada počinjete da koristite različite poslovne softvere. Jedan program koristi vaše odeljenje za računovodstvo, dok vaše prodajno odeljenje koristi sasvim drugi, nezavisan program. U ovakvim situacijama pre ili kasnije počeće da dolazi do neslaganja podataka i biće potrebno sve više i više vremena da se novonastale poslovne promene procesuiraju. Ako svemu tome dodate činjenicu da odeljenje koje se bavi distribucijom robe u svom poslovanju koristi sasvim treći softver, pravo je vreme da sve to ujedinite nekim od ERP rešenja.

 

Jedno preduzeće - jedan poslovni softver, koji omogućava svim odeljenjima da unose neophodne podatke iz svog dela posla. To je bit ERP rešenja. Rezultat su usklađeni podaci. I što je najvažnije, tačni podaci na koje možete da se oslonite.

 

Nemate precizne poslovne podatke

 

Ako analizirajući svoje poslovanje češće baratate brojevima „od do“ nego tačnim i konkretnim iznosima, to je još jedan jasan znak da vam je neophodan integrisani poslovni softver.

 

Za vaše buduće poslovne odluke vrlo je bitno da imate precizne informacije i da ih imate u realnom vremenu. Koliko je artikala danas prodato, koliko je naručeno, koliko plaćeno, koliko čeka isporuku – sve su to informacije koje vam zaista trebaju, a teže ih je imati egzaktno iskazane bez ERP softverskog rešenja.

 

Vođenje knjiga postaje sve kompikovanije

 

Praksa je pokazala da signal o potrebi za integrisanim informacionim sistemom često najpre stigne iz odeljenje za računovodstvo, ili od knjigovodstvene agencije.

 

Vođenje knjiga u velikom preduzeću postaje sve kompikovanije i sve teže je prikupiti odgovarajuću dokumentaciju, tako da će u nekom momentu ovaj posao biti izvodljiv samo uz pomoć ERP rešenja. Ujedno, knjiženje će se obavljati mnogo brže i efikasnije, što je posebno bitno ako imate sopstveno knjigovodstveno odeljenje.

 

Nemate pravi uvid u stanje robe

 

U jednom trenutku razvoja vašeg preduzeća, postaće zaista teško imati precizne informacije o brojnom stanju artikala koje prodajete. Naročito u situacijama kada imate više prodajnih objekata i magacinski prostor.

 

Iz ovog proizilaze i problemi u vezi sa informacijama koje dajete kupcima. Biće vam potrebno mnogo više vremena da biste dali odgovor kupcu ima li nekog proizvoda u drugoj radnji ili na stanju, mogu li ga naručiti ili gde mogu da ga preuzmu. Ako ne možete da date odgovor na ova pitanja, šaljete lošu sliku o svom preduzeću.

 

S druge strane, uz pomoć ERP-a moguće je pratiti sve podatke i sve detalje, ne samo o količinskom stanju zaliha, već i o statusu konkretne porudžbine: da li je odobrena, da li je spremna za slanje, da li je na putu ili ima neki poseban status usled neusaglašenosti.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.