Bogatašima rok za prijavu imovine do kraja marta

03.03.2013

“SVM Ujedinjena poslovna rešenja” vas obaveštavaju da su građani koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, dužni da imovinu i prihode prijave Poreskoj upravi do kraja marta. Već od prvog aprila, Poreska uprava kreće u unakrsnu proveru imovine i prihoda.

 

Knjigovodstveneusluge.rs : porez na razliku 20 odsto

 

Do sada je 21 građanin prijavio imovinu vredniju od 350.000 evra, a prema navodima Poreske uprave, mnogo više prijava se očekuje u poslednjoj nedelji marta. Među prijavljenim bogatašima je i novi direktor Poreske uprave, Ivan Simič. Rok za podnošenje informativne prijave ističe 31. marta, a već od aprila poreski inspektori kreću u unakrsnu kontrolu prihoda i imovine.

 

- Uprava će proveravati kolika je vrednost imovine tih građana, a koliki su im prijavljeni prihodi. Ukoliko se ti iznosi ne poklapaju, pa se pokaže kako je imovina vrednija od prihoda, ti građani će morati da plate porez na razliku od 20 odsto - objašnjavaju Knjigovodstvene usluge.rs.

 

Poreska ne ispituje kako je stečena imovina, kažu knjigovodstvene agencije

 

Poreska uprava će, prilikom kontrole prihoda i imovine koristiti podatke svih relevantnih državnih institucija, poput baze Agencije za privredne regisre, Centralnog registra komisije za hartije od vrednosti, Republičkog geodetskog zavoda, MUP-a...

 

- Svi podaci o registrovanim vozilima, morali bi da postoje u MUP.u, kao što bi evidenciju o plovilima trebalo da vodi Uprava kapetanija, a Agencija za vazduhoplovstvo da ima podatak ko u Srbiji poseduje letelicu. Tako će Poreska uprava od MUP-a tražiti po matičnom broju da li osoba koju proveravaju, na primer, ima blindiranog mercedesa ili podatak od Geodetskog zavoda, koliko ima nekretnika - objašnjavaju Knjigovodstveneusluge.rs.

 

Poreska uprava, međutim, neće kontrolisati na koji način je neko stekao imovinu. To će, kako su izjavljivali, kontrolisati druge nadležne institucije.

 

Više od 1.500 krivičnih prijava u 2012.

 

Poreska policija je u 2012. podnela 1.524 krivične prijave, protiv 2.198 osoba koje su pokušale da izbegnu plaćanje poreza i to u ukupnom iznosu od 12,1 milijarde dinara. Otkriveno je i 3,5 milijardi dinara vredna protivpravno pribavljena korist, prenose mediji.

 

Kako su navodili u Poreskoj upravi, u prošloj godini je otkriveno 50 fanomskih preduzeća i onih koja su služila za pranje novca. To je osnovni način izbegavanja poreza i to poreza na dodatu vrednost. Podnete su zbog toga 42 krivične prijave, a iznos izbegnutog poreza je bio 1,69 milijardi dinara. Inspektori terenske kontrole su utvrdili javne prihode u ukupnom iznosu od 49 milijardi dinara. U terenskim kontrolama poreznici su u najvećem procentu otkrili neprijavljeni porez na dodatu vrednost, skoro 75 odsto.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.