Ako si freelancer u Srbiji, evo koje stavke su ti bitne sa aspekta obaveza prema državi i poreza

21.10.2020

U poslednje vreme, na svim portalima mogu se pronaći pompezne vesti o tome kako je Poreska uprava izdala saopštenje da sva fizička lica koja ostvaruju bilo kakve prihode iz inostranstva a pogotovo se odnosi na fizička lica koja ostvaruju zaradu preko različitih platformi kao što su Upwork, Freelancer, YouTube, AirBNB, Booking, stan na dan i druge usluge, dužna da prijave svoje prilive prihoda u roku od 30 dana i obračunaju poreze i doprinose. 

 

Šok i neverica? Mora da se plaća porez? Mora i tu nema diskusije. Kako svuda u svetu, tako i kod nas. Samo što država nije imala mehanizam da kontroliše tu vrstu prihoda od fizičkih lica. Inače, prijava se podnosi poreskoj upravi preko posebnog obrasca PP OPO-Poreska prijava o obračunatom porezu samooporezivanjem.

 

Šta još dalje piše, a važno je naglasiti: poreska uprava ovim putem apeluje na sva fizička lica koja su propustila da podnesu prijave poreza i doprinosa sa pripadajućom kamatom, to učine u što skorijem roku kako bi izbegla podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. To naravno možeš učiniti samoinicijativno ili se možeš obratiti nekoj profesionalnoj knjigovodstvenoj agenciji koja može umesto tebe obračunati poreze i doprinose. 

 

freelanceri porez

 

Ukoliko želiš da se baviš ovom vrstom posla – da budeš freelancer kao fizičko lice, moraš prvo da budeš svestan da za svaki oblik rada mora da se plati neka vrsta poreza državi (i kod nas i svuda u svetu), i to se odnosi i na ovakve poslove. Česta je situacija da freelanceri pružaju usluge kao fizička lica, pa do sad nisu bili svesni (i nije se to propagiralo kroz medije) da mora da se plaća porez. 

 

A šta je istina oko freelancera i poreza u Srbiji?

 

Ukoliko fizička lica (pa i freelanceri) obavljaju neku delatnost za pravna lica koja nemaju sedište u Republici Srbiji i za to primaju određenu naknadu, dužna su da sama obračunaju i plate porez. Neće porez za njih u Srbiji platiti to pravno lice. Porez za freelancere zavisi od iznosa ostvarenog prihoda, vrste prihoda, da li je to fizičko lice osigurano po nekom drugom osnovu ili nije.

 

U daljem tekstu opisaćemo ti tri opcije koje imaš u pogledu plaćanja poreza ukoliko želiš da se baviš poslom freelancera u Srbiji, a da plaćaš neki porez.

 

Plaćanje poreza po odbitku - samoinicijativno plaćanje

 

Ovo se odnosi na situaciju ukoliko obavljaš neki posao kao fizičko lice za nekog inostranog klijenta kojeg si sam pronašao negde na netu. Obaveza plaćanja poreza i doprinosa nastaje onog momenta kada ti legne uplata od klijenta. Tada je potrebno da u roku od 30 dana od dana kada je ta uplata legla popuniš i podneseš poresku prijavu na obrascu PP OPO. Kada je u pitanju obračun poreza zavisi od toga da li si kao fizičko lice zaposlen ili nisi. 

Ukoliko jesi zaposleno lice, zdravstveno si osiguran po osnovu tog zaposlenja, pa ne mora da se obračunava i plaća doprinos za zdravstveno osiguranje. Ali porez na dohodak plaća se po ostvarenom prihodu, najčešće umanjenom za 20% od onog kolika je uplata legla i porez iznosi 20% na tu umanjenu osnovicu. Fizičko lice je u obavezi još da plati i doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) tako da si dužan da obračunaš i platiš još i 25.5% doprinosa.

Dakle: ukupno plaćaš: 

  1. 20% poreza
  2. 25.5% doprinosa za PIO

na ono što si dobio od para na račun, umanjeno za 20%, tj. na 80% od onog što si primio kao prihod. 

 

Npr.: Ako je dohodak bio 500 EUR, umanjena osnovica za 20% je 400 EUR.

Na tih 400 EUR se računa 20% porez (80 EUR)

Na tih 400 EUR se računa i 25.5% PIO doprinosa (102 EUR)

Ukupno se opraštaš od 182 EUR, a ostaje ti 318 EUR, što je samo 63.6%. Dakle, oprostio si se od 36.4% od prihoda.

Deluje bolno, ali takav je zakon već 20 godina. Ništa se tu nije promenilo.

 

Ukoliko se radi o nezaposlenom licu, obračun poreza i doprinosa je još, uslovno rečeno, gori:

 Osnovicu za obračun poreza čini ostvaren prihod. Nezaposleno lice je dužno da po tom osnovu uplati: 20% poreza po ostvarenom prihodu, 25.5% za penzijsko i invalidsko osiguranje i pošto je nezaposlen mora da uplati još i dodatnih 10,3% za obavezno zdravstveno osiguranje.

 

Da vidimo to na prethodnom primeru

 

Npr.: Ako je dohodak bio 500 EUR, umanjena osnovica za 20% je 400 EUR.

Na tih 400 EUR se računa 20% porez (80 EUR)

Na tih 400 EUR se računa i 25.5% PIO doprinosa (102 EUR)

Na tih 400 EUR se računa i 10.3% doprinosa za zdravstveno osiguranje (41.2 EUR)

Ukupno se opraštaš od 223.2 EUR, a ostaje ti svega 276.8 EUR, što je samo 55.36%. Dakle, oprostio si se od 44.64% od zarade dajući ih na porez i doprinose.

Ako ti je prethodni primer bio bolan, ovaj primer će ti malo pomoći da prethodni prihvatiš sa više volje :) 

 

Ovo predstavlja najskuplji način plaćanja poreza i doprinosa, a i zamoran je, pogotovo ako ima više manjih uplata u toku meseca.  Umesto toga, postoje i drugi načini oporezivanja, ako rešiš da ne posluješ više kao fizičko lice, nego da osnuješ neku vrstu privrednog subjekta alias neku firmu.

 

Pre toga samo da kažemo: porez ne zastareva 5 godina: znači, ako si kao freelancer radio od 5 godina unazad na ovamo, upravo to je poreska uprava htela da poruči: na svaku uplatu u poslednjih 5 godina (i pazi sada: po nama, nevezano da li je uplata legla na tvoj devizni račun u domaćoj banci ili na Paypal, Payoneer, Skrill, Western Union ili neki šesnaesti procesor novčanih transakcija) treba da obračunaš i platiš porez i doprinose po nekom od 2 gornja modela. Da zabiberimo sa još malo para, sem poreza i doprinosa, ono što je još što mora da se uradi je da se plati i zakonska kamata od trenutka prijave do dana današnjeg. 

 

Npr. ako je prijava bila 01.05.2017. godine na 500 EUR, a ti nisi bio zaposlen u tom trenutku, sem onih 223.2 EUR do dana današnjeg (oktobar 2020. Godine kad pišemo članak) treba da se obračuna kamata što će ispasti oko 11% godišnje, znači još oko 35% na osnovicu tj. u najboljem slučaju, ako je osnovica sa 50% umanjenja oko 85 EUR, a u najgorem slučaju, ako nema umanjenja na osnovicu čak oko 175 EUR.

 

Ovo je šta bi trebalo da se uradi i kako bi moralo da bude po slovu zakona. Tek ako se ovako uradi, izbegava se prekršajna prijava ili čak u drastičnim slučajevima krivična prijava (zaprećena kazna zatvora) ukoliko se u toku inspekcije kod fizičkog lica zaključi da je lice primilo prihode u tolikom iznosu da nije prijavilo obračunalo i platilo porez preko 1 000 000 dinara.

 

Paušalno oporezivanje

 

Ako želiš da izbegneš ovolike obaveze oko obračuna i plaćanja poreza i doprinosa kao fizičko lice bar za ubuduće, možeš razmisliti da postaneš paušalac. To je jedna od tri forme preduzetnika, fizičko lice, koji se posmatra kao firma, tj. Kao privredni subjekt. Kod ove vrste oporezivanja kao obveznik poreza prvo moraš da budeš upisan u registar kod nadležnog organa ili organizacije (Agencija za privredne registre – APR). Zahtev za registraciju preduzetničke radnje podnosiš u APR-u i u tom zahtevu izabereš da želiš paušalno da se oporezuješ (da budeš paušalac). Možeš probati zahtev da popuniš samostalno ako umeš, a možeš uvek da se obratiš knjigovodstvenoj agenciji koja će umesto tebe prikupiti sva potrebna dokumenta i rešiti to sigurno i bez neprijatnih iznenađenja. Nakon prijave Poreska uprava ti šalje rešenje u tvoje elektronsko poresko sanduče, po kome paušalno, mesečno (znači svaki mesec, bez obzira koliko radio i zaradio) plaćaš određen iznos poreza i doprinosa. Porezi i doprinosi teku od prvog dana registracije preduzetnika. Okvirno od 150 do 300 EUR mesečno – radio, ne radio, svira ti radio svaki mesec. Dobro, ne baš svaki... možeš da odeš u status mirovanja kad nema posla. Tad ne moraš da plaćaš porez i doprinose, ali nisi ni zdravstveno osiguran, i ne teče ti staž. U svakom slučaju, možeš malo da „oladiš“ sa porezima ako ti ne krene posao.

 

Malo pročitaj više o paušalcu i njegovim obavezama ovde. Imaš i tonu komentara ispod i na svaki imaš odgovor od stručnjaka iz knjigovodstvene agencije i nema šanse da ne nađeš ono što te interesuje.

Oporezivanje dobitka-preduzetnik koji vodi poslovne knjige

Kako paušalac može da bude skup za početak, možda možeš jeftinije da prođeš poreski ako budeš preduzetnik koji nije paušalac, nego vodiš poslovne knjige. Kod ovog načina oporezivanja procedura osnivanja je ista kao kod paušalnog oporezivanja. Razlika je u tome što moraš da vodiš poslovne knjige ili da angažuješ proverenu knjigovodstvenu agenciju koja će to da radi umesto tebe. U toku prve godine poslovanja predviđaš koji će ti biti poslovni dobitak i na osnovu njega plaćaš akontaciju za porez i doprinose. Pored toga imaš trošak za knjigovođu (cifre variraju od mesta do mesta i od količine posla, ali okvirno od 50 – 100 EUR mesečno) i imaš ličnu zaradu preduzetnika, koja je okvirno oko 60 – 80 EUR troška mesečno.

 

Dakle, od tebe zavisi koji način poslovanja ćeš da izabereš. Ako ti je konfuzno i puno ti je informacija, možeš da se obratiš se za dalje konsultacije ili postaviš pitanje u komentaru u dnu ove stranice. 

Ono na šta smo u ovom tekstu hteli da ti skrenemo pažnju jesu opcije za oporezivanje ukoliko se već baviš ili se opredeliš da se baviš ovom vrstom posla. Još jednom skrećemo pažnju, a što je bitno sa aspekta države Srbije, jeste: 

  1. Da je svako kao poreski obveznik dužan da prijavi da je za obavljeni rad primio neku naknadu 
  2. Na tu naknadu plaća porez i doprinose bez obzira što ista nije legla na devizni ili dinarski račun, nego na Paypal, Payoneer, Skrill, Western Union i slično 
  3. Naknadu poreski obveznik obračunava sam (ili mu pomaže knjigovođa) u roku od 30 dana, na poreskoj prijavi PP OPO
  4. Ako je propustio to da uradi za sve prijave unazad 5 godina, može to učiniti samoinicijativno što hitnije
  5. Pri tom obračunu, mora da zaračuna i kamatu, ako je predao nakon tog roka od 30 dana
  6. U slučaju poreske inspekcije nad prihodima fizičkog lica, prekršajni postupak i kazne mogu biti baš visoke, a može da se odgovara i krivično, ukolko je pronađeno preko 1 000 000 dinara neprijavljenog poreza

Komentari (289)

Mirjana on 23.10.2020 16:02

A, ako osoba ima ugovor samo sa jednom kompanijom iz inostranstva, a otvori pausalnu firmu, automatski pada test samostalnosti, ako su prihodi od jedne kompanije sa kojom rasi veci od 70%. Znaci, vrtmo se u krug. :(

Odgovori

Admin sajta on 31.10.2020 08:58

@Mirjana,
Ne pada automatski test samostalnosti u ovom slučaju, zato što je to samo jedan od 9 kriterijuma testa samostalnosti. Sasvim je u redu imati samo jednog nalogoodavca sa iznosom prihoda većim od 70%, ako se utvrdi da to nije fiktivan radni odnos.
Da bi se pao test samostalnosti, potrebno je da se padne na pet ili više od tih devet kriterijuma testa samostalnosti.

Djordje on 15.11.2020 18:04

Pozdrav. Meni nije tacno jasno kako se pada na kriterijumu. Recimo ako sam 100% uplata primio od jednog poslodavca da li to znaci da sam pao na testu samostalnosti. Ili ako sam 365 dana radio znaci da sam ta dva kriterijuma pao?

Vladislav on 15.11.2020 18:55

Ćao Đole,
Na kriterijumu padaš ako 5 od 9 navedenih kriterijuma nisi ispunio.
Znači, ako radiš 100% za jednog nalogodavca, to je srkoz ok. Imaš još 4 kriterijuma da "padneš" da bi pao ceo test samostalnosti.
Znači ako na pet mesta ne valja, onda se pada test samostalnosti.

PENZIONER -- Milenko Pavlovic on 15.02.2021 00:55

Postovani,
Ja sam penzioner, odnosno referentni agent trade platforme u Njujorku, baveci se finansijskim trejdingom BG/SBLC/MTN sa klijentima sirom sveta.
Pri tome, zarada je velika, a znam da trebam da platim porez od 20% i to prihvatam.
Medjutim, nije mi logicno da placam PIO od 22%, jer imam zdravstveno osiguranje posto sam penzioner, pa da li to trebam da placam.
Penzioner,
Milenko Pavlovic, dipl.ing.
Beograd

Kolefa on 26.10.2020 11:00

Nije 500 000 granica za krivičnu prijavu, već 1 000 000. Pomerili su tu granicu prošle godine.

Odgovori

Admin sajta on 31.10.2020 09:20

@Kolefa, a verovatno kolega :) ,

U pravu ste, član 225, Krivični Zakonik Republike Srbije, Službeni glasnik 35/2019, verzija zakona na snazi od 01.12.2019. godine.

Ispravljeno je. Hvala na sugestiji :) !

Biljana on 27.10.2020 16:56

Postovani, kako se obracunava iznos poreza ako je lice nezaposleno ali samo sebi uplacuje staz, odnosno PIO?

Odgovori

Admin sajta on 31.10.2020 09:41

@Biljana,
Na isti način. Dobrovoljno uplaćivanje socijalnih doprinosa ne umanjuje obavezu uplaćivanja poreza i doprinosa po načinu koji smo opisali u ovom članku.

Milica Djordjevic on 27.10.2020 21:59

Na koji se iznos obracunava kamata od tih 11%? Na recimo uplacenih 500EUR ili na oporezivi deo? Kada se ta ista kamata obracuna uplati se i preda poreskoj upravi. Sta se desi ako postoji greska prilikom obracunavanja poreza (ako ga sami obracunavamo moze se lako desiti neka greska..)?

Odgovori

Admin sajta on 31.10.2020 09:57

@Milica Djordjevic,

Kamata se računa na obračunati oporezivi, a ne do sada isplaćen deo.
Ako se desi greška, imate pravo da samostalno podnesete izmenjenu poresku prijavu dva puta (dva puta možete da ispravljate grešku samostalno). Ako je obračunato više poreza, može se tražiti povrat poreza. Ako je obračunato manje poreza, potrebno je samo doplatiti razliku (i možda kamatu).

Milos on 27.10.2020 22:48

Kao prvo postoji zakon o zabrani dvostrukog oporezivanja sa zemljama sa kojima je Srbija potpisala taj ugovor a to su skoro sve zemlje EU odakle vecina dobija uplate. Npr sve americke firme islate u Evropi isplacuju preko filijale u Irskoj gde je porez 29 posto pa se zbog toģa se u Srbiji ne treba platiti porez. S obzirom da lica koja primaju novac iz inostranstva nisu u radnom odnosu sa poslodavcem koji ih isplacuje ne treba da uplacuiu doprinose. Kao trece ne radi se o fizickim licima nego o privatnim licima koja nisu obveznici poreza kao sto je slucaj sa poljoprivednim domacinstvima, gazdinstvima koja ne placaju poreze i doprinose osim ako to ne zele. Ukoliko se krene sa sprovodjenjem nasilne naplate poreza i doprinosa privatnim licima bio bi to slucaj bez presedana a neko ce pre ili kasnije pokrenuti sudski spor zbog toga. Setimo se da je Infostan samoinicijativno poceo da obracunava poreze na docnju na osnovu protivustavne odredbe grada pa je ustavni sud to zabranio mada oni i dalje obracunavaju kamatu kao da su banka ali ne naplacuju te kamate.

Odgovori

Admin sajta on 31.10.2020 10:21

@Milos,
Ima tri tvrdnje pa idemo redom:
1) Postoji Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja potpisan sa šezdesetak država (između ostalog i sa republikom Irskom). On reguliše samo izbegavanje poreza ali na način koji je definisan u svakom ugovoru posebno (znači od države do države se razlikuje), uz dostavljanje dokaza da je porez plaćen u toj državi. U velikom broju slučajeva definisano je izbegavanje poreza do iznosa koji je plaćen u državi ugovornici (npr. u Irskoj).
Ovo označava da treba da se dostave dokazi poreskoj upravi da je porez zaista plaćen u državi nalogodavca.
Što se tiče doprinosa, sličan dokument (nije ugovor, nego sporazum o socijalnim doprinosima) postoji samo sa nekolicinom zemalja, uglavnom sa komšijskim zemljama.
Znači, moguće je, ali je potrebno dostaviti odgovarajuće dokaze, koje je obično jako teško obezbediti.

2) To što lica koja primaju novac iz inostranstva nisu u radnom odnosu sa poslodavcem ne oslobađa ih obaveze da obračunaju i plate doprinose.

3) Zakon o porezu na dohodak građana ne poznajte termin "privatno lice". Sa druge strane, u članu 1, definiše se jasno: "Porez na dohodak građana plaćaju, u skladu sa odredbama ovog zakona, fizička lica koja ostvaruju dohodak."

Nisam Bitan on 30.10.2020 11:48

Revolut, n26 itd.... Kakve crne domace banke.

Odgovori

Milos on 26.11.2020 09:57

Poslednji put kada sam proveravao, Revolut nije mogao da se otvori ako zivis u Srbiji.

Mare on 31.10.2020 14:31

A sta se dobija izmirenjem svih obaveza prema drzavi? Posto mora da se plati penziono, da li samim tim ide staz i da li ce ovo biti uracunato kada neko bude odlazio u penziju, ili ce biti pojeo vuk magarca?

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 16:22

@Mare,
Ovi iznosi se uračunavaju pri obračunu penzije. Zato se i uplaćuju.

AnonimnoZaSada on 05.08.2022 23:22

Ako se uplacuju kao sto kazete,a preduzetnik sam,u cemu je svrha da placam duplo ,radim kao frilanser i drzim preduzece,placam dva KONJA a mogu jedan da jasem!

Milos on 31.10.2020 18:38

Dodatno pojasnjenje mi treba. Ja imam pausal a prijatelj koji nema dobija novac od Google a iz Irske gde je placen porez 29 posto. Odlazio je vise puta u poresku u Novom Sadu i pre neki dan su mu rekli da ne znaju kako treba da se obracuna porez a za doprinose su mu rekli da se obeati PIO fondu. Otisao je u PIO i rekao da treba da plati doprinose a oni su mu trazili ugovor o radnom odnosu sa poslodavcem. On osim kodova koje dobija od Google na osnovu kojih ga isplacuju nema ni ugovor u tekstualnoj formi niti bili kakav dokument da je zaposlen kod njih. Pitao je i za uplatne racune na koje treba da uplati doprinose ni to nisu znali da mu kazu. To je glavna filijala PIO za Vojvodinu. Kako da obracuna porez, kako doprinose i na koje uplatne racune da to plati? Ja kao pausalac sam fizicko lice. Moja supruga ima poljoprivredno gazdinstvo registrovano i dobija uplate od firmi i ne placa porez. Znaci ne moraju sva fizicka lica da plate porez. Nista mi nije jasno a ni onima kojima bi trebalo da bude jasno(poreska, PIO) nije.

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 16:48

@Milos,
Na sajtu poreske uprave postoji uputstvo kako se obračunavaju porezi i doprinosi pomoću OPO obrasca.
Ne čudi nas da službenici u Poreskoj i PIO fondu nemaju dovoljno iskustva. Niko se nije od njih susretao sa zahtevima da fizičko lice samostalno obračuna i plati porez i doprinose i nadamo se da će se to u narednom periodu promeniti na bolje.

Luka on 02.11.2020 18:28

Ja sam ostvario određeni prihod radeći kao predavač engleskog jezika prošlog leta, 2019. godine. Na Paypal-u mi je uplaćen novac leta 2019. koji nisam prebacio na svoju karticu do dan danas jer nije bilo potrebe. I sad me bune dva pitanja. Da li to znači da moram da što pre prijavim ovaj prihod koji mi je uplaćen na Paypal još prošlog leta i da li to znači da ako bih npr. odlučio da sutra prebacim novac sa Paypal-a na karticu isto morao da prijavim taj prihod i naravno na kraju platim porez ?

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 16:54

@Luka,
Po našem mišljenju, prilivom na Paypal ste ostvarili dohodak, za koji treba da obračunate i uplatite porez i doprinose. I da, što pre, jer je kamata svaki dan sve veća (na žalost, tako je).
Prebacivanje sa Paypal na devizni račun nema nikakvog uticaja na vašu obavezu da obračunate i platite porez, doprinose i kamatu. Jednostavno, to što je vama prihod legao na Paypal je dovoljan uslov da se uradi obračun i plate dažbine.

Crni on 03.11.2020 03:20

Zašto je freelencer obavezan da pored poreza od 20% plati i pio od 25.5% , ako on na primer ne želi da bude pio osiguran i da mu teče staž.

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 16:57

@Crni,
Zato što je tako propisano Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Po našem mišljenju, ovo bi bio dobar predlog za buduće izmene ovog zakona i za dijalog sa nadležnim zakonodavcem: doprinosi bi mogli da ne budu obavezni.

Na žalost, po sadašnjem slovu zakona, nije tako.

Radenkovic on 05.12.2020 22:33

Poštovani,

Da li postoji maksimalan iznos koji mogu na godišnjem nivou da prebacim sa PayPal-a na karticu, a na koji ne mora da bude plaćen porez? Ili se i najmanja uplara prijavljuje i plaća se porez?

Hvala unapred!

Zeljka Gavrilovic on 04.11.2020 11:33

Ako bih htela da freelance zarađujem preko jednog američkog sajta (prodaja fotografija), a da pritom država meni ne uplaćuje ni penziono , ni socijalno, da li bih bila u obavezi da plaćam porez? Druho, da li postoji donja granica zarade koje automatski oslobađa poreza kao za neke druge primere, kao recimo ua kupovinu stana ispod 40 m kvadratnih?

Hvala!

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 17:03

@Zeljka Gavrilovic,

1) Država nikom ne uplaćuje penziono i socijalno, sem u slučaju bolovanja preko 30 dana i porodiljskog odsustva. Stoga, prema sadašnjim zakonima, ako bi ste hteli da budete freelancer, bili biste u obavezi da plaćate porez i doprinose.

2) Za freelancere na žalost ne postoji neoporezivi iznos niti na mesečnom niti na godišnjem nivou. U izvesnom slučaju, ukoliko je novac upućen kao poklon od osobe sa dinarskog računa (uz neki dokaz da je to taista poklon, a ne dohodak) do 100 000 dinara godišnje od svake osobe bi bio oslobođen plaćanja poreza na imovinu i ne bi imalo tretman dohotka.

Ono što još postoji je iznos normiranih troškova (umanjenje osnovice za porez i doprinose) na prihode, koja može biti od 20% do 50% u zavisnosti od vrste prihoda (ugovor o delu, autorski honorar), pa se to može smatrati oslobođenjem od dela poreza i doprinosa.
Koja je vrsta odnosa sa nalogodavcem, to je najbolje da odredite sa nekim knjigovođom, jer postoji preko 30 vrsta odnosa.

Lidija Popovic on 04.11.2020 20:14

Kakve su obaveze penzionera? I primaoci porodičnih penzija imaju pravo na određene prihode.

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 17:14

@Lidija Popovic,
Primaoci porodičnih penzija imaju pravo na prihode po ugovoru o delu i autorskom ugovoru. Ne smeju biti zaposleni i ne smeju se baviti privremenim i povremenim poslovima.
Pri obračunu važe ista pravila kao i za ostale slučajeve koji su zdravstveno osigurani po drugom osnovu, znači ne plaćaju zdravstveno osiguranje, nego samo porez i doprinos za penziono i invalidsko osiguranje (PIO).

Mirko B. on 04.11.2020 22:10

Pozdrav, zanima me da li postoji neki iznos do kog se ne placa porez? Konkretno , meni je na paypal u zadnjih nekoliko godine mozda sve skupa leglo 1000 evra . Znaci smesna neka cifra. Jednom u tri meseca 50 evra. Da li cu zbog toga imati problema? Hvala

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 17:20

@Mirko B,
Ako je to što je leglo dohodak, ne postoji neoporezivi iznos.
Tačko, skupilo se sve skupa 1000 EUR, ali svih 1000 EUR je podložno obračuunu poreza i doprinosa, samo je pitanje na koju osnovicu. Najčešće je osnovica 20% manja, dakle 800 EUR, ali ako je u pitanju neko autorsko delo, onda je možda čak i 50% manja, dakle 500 EUR.
Ali onda na osnovicu idu porez i doprinosi kao za svakog drugog freelancer-a u Srbiji.
I na žalost, kamata na kašnjenje preko 30 dana.

Marko on 05.11.2020 10:56

Ja sam radio kao freelancer, i vise ne radim skoro 3 godina. Sta onda oko poreza? Sta ako sam nezaposlen i nemam nikakve prihode a zivim jos kao podstanar?

Da li se ovo odnosi samo na trenutno aktivne freelancere?
Kako ce drzava da naplati tu masu poreza od ljudi koji su malo prihodovali i te pare vec potrosili (tipa prihodovao oko 1000 eura mesecno). Covek je na nuli, prezivljavao i sada mu kazem recimo za 5 godina plati 30 000 eur poreza.

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 17:28

@Marko,
Kako sad stoje stvari, porez zastareva nakon 5 godina, a doprinosi ne zastarevaju. Dakle one 2 godine tj 2016. i 2017. bi još mogli da vas terete za obračun poreza i doprinosa. U prevodu, ne odnosi se samo na trenutno aktivne freelancere.
Delimo vaše mišljenje i zabrinutost kako će država da naplati tu masu poreza i očigledno je potreban dijalog i dogovor obe strane.

MR on 05.11.2020 13:44

Nakon pregleda ovog člamka, ostala mi je nerazjašnjena moja situacija pa bih je izneo kako biste mi objasnili u koju kategoriju upadam.

Naime, od februara 2018 počeo sam da radim honorarno za jednu inostranu kompaniju, uplate su bile mesečne preko deviznog računa u banci. Za honorare u tom periodu nije podnošena poreska prijava. Kompanija za koju sam radio je u julu 2019-te osnovala d.o.o. u Srbiji i od 1. avgusta sam na ugovoru o zaposlenju sa punim radnim vremenom i obračunatim porezima i doprinosima i redovnim uplatama na dinarski račun.

Za ceo navedeni period, imao sam status osnivača i direktora u domaćem d.o.o., za to vreme, firma je vršila prijave PIO i ostalih obaveza koje se obračunavaju po stopi određenoj za osnivače (pritom nije bilo uplata jer je firma u blokadi ali su prijave svakako podnošene).

Dakle, pitanja shodo situaciji:
1. Da li neaktivnost deviznog računa od preko godinu dana i da li njegovim gašenjem utiče na mogućnost kontrole poreske uprave?
2. Da li poreske prijave za osnivača umanjuju iznos poreskog obračuna na honorare iz navedenog perioda u slučaju prijave tih prihoda i po kojoj računici (primer bi bio preporučljiv)?
3. Da li poreska uprava ima neki šablon koji se može iskoristiti za otplatu obračunatih obaveza za prijavljeni honorar kroz mesečne rate?
4. Da li neplaćanje obaveza za osnivača od domaće firme, zbog situacije blokade računa, utiče na odgovor na pitanje #2?
5. Da li imate još neku napomenu koja je van opsega odgovora na prethodna pitanja?

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 17:33

@MR,

1. Verovatno ne, a evo i zašto. Narodna banka Srbije i poreska uprava mogu da razmenjuju podatke o istoriji rada računa, čak i kad je isti ugašen.

2. Ne, na žalost :( .
Naime, poreske prijave za osnivača su jedno, a prihodi iz inostranstva su drugi prihodi i primenjuje se dodatni obračun sa svim navedenim porezima i doprinosima.

3. Kad se prijave sav porez i doprinosi, može se razgovarati o reprogramu duga kroz 24 do 60 rata uz maksimalan otpis kamate do 50%.

4. Ne, rekli smo to su dve nezavisne obaveze

5. Ne, za sada.

irena jović on 06.11.2020 07:32

da li ovo oporezivanje važi samo za prihode iz inostranstva?

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 17:35

@Irena Jović,

Ne, važi i za prihode iz Srbije, ali je tada obično nalogodavac već platio porez i doprinose. Ako nije platio u roku od 30 dana, onda ste opet vi obavezni da ih obračunate i platite.

Slobodan Nikolic on 06.11.2020 12:33

Kako da znamo da li Google uplacuje porez u Irskoj ili ne i kako da nabavimo dokaz?

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 23:07

@Slobodan Nikolic,
Mi možemo da damo informacije samo vezano za poreze u Srbiji. Za Irsku jedino možemo da vas uputimo na neke stručnjake za međunarodno pravo ili poreze.

Ono što možemo da kažemo je da postoji ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Srbije i Republike Irske, ali on se odnosi samo na umanjenje poreza (a ne i doprinosa) i to ne u svim slučajevima.

Neki Paušalac on 06.11.2020 19:02

Pozdrav. Ja imam preduzetničku firmu. Ona se bavi nekakvom proizvodnjom, šrafovska roba. Usput radim freelancing dizajn i uzimam novac preko payoneera.
Da li ja treba da prijavljujem zaradu na payoneeru i plaćam porez ili se računa da ako plaćam paušal za preduzetnika ne plaćam za ovo što zaradim kao freelancer?

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 23:23

@Neki Paušalac,
Vi imate 2 poreske linije: jedna je kao preduzetnik (šrafovska roba), a druga je kao freelancer. Za tu drugu važno je da li je payoneer račun vezan za račun preduzetničke firme. Ako jeste, onda ste mirni.
Ako nije, onda se to smatra prihodom kao fizičko lice i dužni ste obračunavati i platiti porez i doprinose kao fizičko lice po nekom od modela u zavisnosti od vrste usluge koju pružate (da li je dizajn vaše autorsko delo ili je izrada po nekom naručenom poslu).

Johny on 17.01.2021 19:53

Pozdrav,

Vidim da se pomenula već tema izavanja smeštaja preko Bookinga, Airbnba i slično. Imam dva pitanja:

1. Treba mi pojašnjenje. Kako ja mogu imati status free lancera ako izdajem sobe preko ovih platformi? Ja ne radim ništa za njih kao poslodavca niti me oni angažuju za bilo šta. Tehnički oni zapravo rade za mene. Reklamiraju me, prodaju moje usluge i uzmu procenat.

2. Ako je već tako i ako me tretiraju kao free lancera, da li preporučujete da me plaćaju preko firme. Imam firmu ali mi je delovalo povoljnije i jednostavnije da me plaćaju kao fizičko lice

Hvala

Ivan on 07.11.2020 14:04

Poštovani, koje je to umanjenje 20% koje spominjete u primeru, ja sam video da je to za igre na sreću, da li to važi i za držanje časova jezika? Ja znam da postoji poresko umanjenje koje se menja iz godine u godinu i trenutno je oko 16500 za 2020. Ako neko mesečno primi manje od iznosa poreskog oslobođenja za konkretnu godinu (npr 30$, 50$, 100$) da li onda uopšte obračunava porez na dohodak i doprinose? Hvala

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 23:29

@Ivan,
Po nama, važi i za držanje časova jezika istih tih 20% umanjenja (priznavanja normiranih troškova).

Poresko umanjenje od 16300 (za 2020. godinu) važi za zaradu, tj. za lica koja su u radnom odnosu kod poslodavaca u Srbiji, što freelancer-ski posao isključuje. Freelancer nije zaposlen ako je freelancer. Osoba može biti i zaposlena, a da je pored toga u slobodno vreme i freelancer, ali onda za platu koju prima, ostvaruje tih 16300 mesečno poreskog oslobođenja, a za prihod koji ostvaruje kao freelancer ne važi poresko oslobođenje od 16300 dinara mesečno.

Dakle, ako freelancer primi 1 dinar a ne 30$ ili više, dužan je obračuna i plati porez i pripadajuće doprinose (i na žalost, kamatu ako kasni više od 30 dana).

Mladen on 13.11.2020 18:36

1) Kojim mehanizmom država planira da kontroliše Paypal, Skrill, Payoneer itd. naloge građana Srbije? Ako novac nikada nije povučen na tekući račun u domaćoj banci sumnjam da će navedeni servisi na lepe oči "šerovati" podatke svojih klijenata poreskoj upravi u Srbiji.

2) Uplate na navedene servise mogu biti i pomoć članova porodice koji žive u inostranstvu, da li se i na takve prihode plaća porez?

Odgovori

Admin sajta on 13.11.2020 23:47

@Mladen,
1. Ovo je dobro pitanje, na koje nemamo ni mi odgovor. Vreme će pokazati da li navedeni servisi za procesiranje novčanih transakcija mogu, žele ili moraju da podele podatke poreskoj upravi neke države.
2) Ukoliko se dokaže da je u pitanju poklon do 100 000 dinara godišnje od nekog lica, takav priliv novca se ne smatra dohotkom i ne plaća se porez.

SVM Support on 13.11.2020 23:57

@Admin sajta,
Ali se preko 100 000 dinara godišne obračunava porez na imovinu i to 1.5% odnosno 2.5% u zavisnosti od toga ko je primaoc poklona.

I hate Thieves on 14.11.2020 01:37

Dobar dan, interesuje me jedna stvar. Placati porez, to jest, prijaviti porez je jedna stvar, druga stvar je zahtevati procenat doprinosa za PIO, jer osoba NIJE u nikakvom radnom odnosu i prema tome ne znam poentu PIO-a za ovakve slucaje.
Odlicno postoji pravilnik o minimalnom broju radnih meseci, tj. godina da bi se ostvarila mogucnost prihoda penzije i aktivnog zdravstvenog osiguranja, sto u praksi za frilencere i druge osobe koje dobijaju "prihode" iz inostranstva ne funkcionise u praksi i, moramo se sloziti, predstavlja indirektnu kradju doprinosa tih istih osoba.

Ako osoba, koja ni u kakvom slucaju nije u radnom odnosu niti vrsi usluge za koje je placena dobija prihode kompanije u vidu poklona (strimovanje), ovakvi slucajevi se kako zapravo tretiraju?

Kompanija zeli da uplati vama novac samovoljno jer vas kao korisnik njihovog sajta smatra izuzetno "korisnim" je slucaj u kome sam trenutno. Ne, vi ne radite za njih vec vas oni nagradjuju mesecnim donacijama jer vas vole ;)

Ono sto ne bih imao problema je uplatiti porez (koji je inace katastrofalno visok, 20% iako osoba zapravo nije ni zaposljena?), ali uplatiti deo doprinosa za PIO je izuzetno smesan i ocigledno predstavlja indirektan pokusaj kradje novca jer radnog ugovora nema, niti je aktivnost slicna bilo cemu drugom (govorim o strimovanju i kompaniji koja zeli samovoljno da vam uplati novac).

Kako se ovakvi slucajevi tretiraju? Jer, da budemo realni, Poreske uprave nemaju nikakve informacije ni o cemu niti su upucene u bilo sta vezano za online zarade (mozda za "freelancing"), tako da, poenta prijavljivanja poreza bi se odvijala na totalno neorganizovan nacin i samim tim bi postojale velike greske i veliki rizik bi bio stavljen na samu osobu koja bi zelela da prijavi porez.

Odgovori

Admin sajta on 15.11.2020 14:14

@I hate Thieves,
PIO doprinos se ne vezuje za staž, nego za obračun penzije i naknade za slučaj invaliditeta.
Tačno je da freelancer u Srbiji, ako bi radio ceo životni vek van radnog odnosa, a plaćao bi PIO, ne bi stekao uslov za penziju, jer ne bi imao 15 godina staža. Stoga su potrebne izmene zakona i dijalog između trenutno suprotstavljenih strana predstavnika freelancer-a i predstavnika zakonodavaca, kako bi se iznašlo neko rešenje.
Strimovanje nije prepoznato u trenutnim zakonima kao poklon, nego kao dohodak. Još jedan razlog da se ovo ubaci u izmene zakona.
Poreske uprave, slažemo se, trenutno nisu baš organizovane i upućene u to kako da obrađuju prijave vezano za online zarade, ali se baš ovom inicijativom stvari žele urediti.

Prijavljivanje poreza možda deluje neorganizovano, ali je zakonom apsolutno uređeno: Svako za sebe treba da obračuna, prijavi i uplati porez i doprinose - to se zove samooporezivanje, a poreska ima zadatak da vrši nadzor (inspekciju) na osnovu raspoloživih (ili kako vidimo u medijima, buduće raspoloživih informacija).

Tačno je da freelenceri ili primaoci donacija (po našem mišljenju - dohotka, dakle, oporezivih prihoda) od strimovanja sada nemaju iskustva kako da tačno prijave porez, ali bi za to po našem mišljenju trebalo da postoje dovoljno jasna i egzaktna uputstva na portalima određenih ustanova: poreske uprave , nadležnih ministarstava, lokalnih samouprava ili knjigovodstvenih agencija.

Sasa on 15.11.2020 14:15

Mene zanima na koju tacno sumu se primenjuje porez za fizicki lice? Recimo ugovorim posao na upworku 800$, upwork skine 10%, paypal skine 10%,inteza skine neki procenat za njihove transakcije i legne mi otprilike 500$.

Odgovori

Admin sajta on 15.11.2020 14:26

@Sasa,

na ono što je leglo kao dohodak, dakle na 800$, umanjeno za iznos normiranih troškova, a ponekad i stvarnih troškova, u zavisnosti kakva je vrsta ugovorenog posla na Upworku: da li kao ugovor o delu, u kom slučaju je osnovica 20% manja od tih 800$, tj 640$ ili je ugovor o autorskom delu (proizvodnja nečeg što je vaše autorsko delo: slika, zvuk, animacija, poema, pripovetka itd.) u kom slučaju normirani troškovi mogu biti 34%, 43% ili čak 50%.
Uzmimo da je 50% normiranih troškova, onda bi osnovica za porez i doprinose bila 800$ umanjena za 50% tj. 400$. Na to bi se računao porez 20%, PIO 25.5% i možda zdravstveno osiguranje od 10.3% ako nigde niste zdravstveno osigurani.
Plus, ako kasnite sa prijavom u odnosu kad su pare legle na Upwork više od 30 dana, počinje da se računa zakonska kamata (otprilike 10% za 365 dana)

Znači, spisak gubitaka novca od osnovnih 800$ je:
1) Upwork 10% tj. 80$
2) Paypal 10% tj. 80$ (ovo nam se čini da nije realna cifra!)
3) Intesa svoj procenat, npr 3% tj. 24$
Ovo je sve na osnovicu 800$.

Recimo da je ugovor o delu, onda je 20% umanjenje osnovice za porez i doprinose tj. na 640$:
4) Porez 20%, tj. 132$
5) PIO doprinos 25.5%, tj. 163.2$
6) Zdravstveni doprinos 10.3$, tj. 66$,

Ukupan gubitak: 545$
Koliko meni preostaje: 255$

Jednom rečju, katastrofa, ali takva je sadašnja realnost po zakonima :( !

Ko bude ovo pročitao, a ostao ravnodušan, nek se javi da ga častimo pivom :).

Goran on 21.01.2021 17:17

Jednom recju,jednog dana ce nam i dusu uzeti kad im bude malo da nam uzimaju hleb iz usta.

Banana drzava,bitno da su poceli od poreza,a to sto im sluzbenici ne znaju nista to nema veze.Po principu:samo ti plati i ne pitaj mnogo. :(

Freelancer on 15.11.2020 22:36

Zaposljen sam u drzavnoj firmi koja mi placa sve doprinose (zdravstveno i PIO) i povremeno radim kao freelancer na Upworku.

Recimo da na Upworku zaradim $500, od kojih mi Upwork odmah uzme 10% sto znaci da meni bude uplaceno $450. Taj novac prebacim na Payoneer i oni mi uzmu $2.50, sto znaci da meni ostaje $447.50.

Novac podizem na bankomatu sa Payoneer karticom.

S obzirom da mi se vec uplacuju doprinosi i da ne koristim nase banke da li podlezem placanju poreza i, ako da, koliko bi trebao da platim?

Odgovori

Admin sajta on 16.11.2020 13:39

@Freelancer,
Po našem mišljenju, podležete plaćanju poreza i PIO doprinosa, bez obzira što ste zaposleni i bez obzira što podižete novac na bankomatu Payoneer karticom. Po našem mišljenju, dohodak ste ostvarili još kad je novac legao na Upwork platformu.

U tekstu je detaljno opisan primer kako bi trebalo platiti porez i PIO.

Freelancer on 16.11.2020 14:08

Na osnovu kog to zakona moram da placam doprinose za PIO kad mi to vec firma u kojoj radim uplacuje? Objasnite mi ti logiku duplih doprinosa.

Admin sajta on 16.11.2020 14:21

@Freelancer,
Na osnovu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, član 7, član 28 i član 44.
PIO se plaća po svim osnovama dohotka: i na zaradu i na ugovorene naknade van zarade.

Zoran Makevic on 16.11.2020 04:46

Postovani,
Uplate mi "lezu" na decvizni stedni racun u banci u Srbiji iz drzave clanice Evropske unije za rad u drugim drzavama; Azije, Afrike, itd., u kojima imam legalan boravak (nekad radna i boravisna viza a ponekad biznis viza). Van Srbije provodim vise od 250 dana godisnje pa meInteresuje da li podlezem placanju poreza i doprinosa u Srbiji.

Hvala

Odgovori

Admin sajta on 16.11.2020 13:42

@Zoran Makevic,
Po našem mišljenju, vi se ne smatrate rezidentom republike Srbije, pa ne podležete oporezivanju u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana.

Nikola Miljković on 16.11.2020 12:16

Radim preko interneta kao fizičko lice, isključivo za fizička lica po celom svetu, klijente nalazim i poslove pogađam preko foruma, klijenti mi uplaćuju novac putem Western Uniona, uvek u naznaci stoji da se novac šalje kao poklon.
Kakve bi uopšte mogle biti moje poreske obaveze, mesečno imam oko desetak klijenata i zaradim oko 1000€.
Hvala

Odgovori

Admin sajta on 16.11.2020 13:45

@Nikola Miljković,
do 100 000 dinara godišnje možete primiti kao poklon, nakon toga se plaća porez na poklon 2.5%
Međutim, poreska uprava bi mogla u toku inspekcijskog nadzora da utvrdi da ovo nije poklon (bez obzira što na formularu Western Uniona piše da jeste poklon) i onda bi taj novac imao tretman dohotka, i bio oporeziv kao što smo napisali u ovom članku vezano za porez koji bi trebalo da samostalno obračunavaju i plaćaju freelancer-i.

Nikola Miljković on 16.11.2020 14:19

@Međutim, poreska uprava bi mogla u toku inspekcijskog nadzora da utvrdi da ovo nije poklon (bez obzira što na formularu Western Uniona piše da jeste poklon) i onda bi taj novac imao tretman dohotka, i bio oporeziv kao što smo napisali u ovom članku vezano za porez koji bi trebalo da samostalno obračunavaju i plaćaju freelancer-i.@
Hvala.
Onda bih poveo jedan dobar sudski spor protiv poreske uprave.

Odgovori

Tutor on 16.11.2020 22:53

Radim za kinesku kompaniju od aprila 2017 kao online nastavnik. Ne zivim u Srbiji vec godinu dana, imam boravisnu dozvolu u EU zemlji ali i dalje primam uplate na racun u srpskoj banci. Sta se od mene ocekuje?

Odgovori

Admin sajta on 18.11.2020 07:20

@Tutor,
Obzirom da nemate centar poslovnih i životnih interesa u Srbiji, uplate na račun u vašoj banci (bez obzira što je račun u srpskoj banci) ne spadaju pod dohodak u smislu zakona, te nije oporeziv. Ne treba da plaćate nikakav porez.
Ako se budete preselili ponovo da živite u Srbiji, onda bi trebalo.

Petar on 17.11.2020 00:17

Oni kad urade proveru 50-100k ljudi u Srbiji, ja cu postati predsednik Amerike....

Loze vas kao i ovaj, onda dolazi spasilac i resava sve i od 2021g placate 10 ilo 15%

Retroaktivno nema trika, ljufi ce pobeci, prebaciti novac, izneti itd...

Na long term izgubice miljiarde...

Odgovori

NAHRANIMO BIROKRATE on 18.11.2020 17:30

Postovanje,

Ako sam dobro razumeo moje obaveze, kao zaposlenog lica za kojeg poslodavac, d.o.o u Srbiji, lege artis uplacuje sve doprinose, a u slucaju osnivanja preduzetnicke radnje za bavljenje freelance poslovima u slobodno vreme su porez na dohodak 10% i PIO 25,5%.

Hipoteticki, jednom mesecno preko PayPal-a (ili direktnom uplatom) na devizni racun u lokalnoj banci pristize 500 EUR.
- Da li ovaj iznos podleze nekom koeficijentu ili poreskom umanjenju, i ako da li se isti odredjuje na osnovu sifre delatnosti?
- Oduzima se 10%*500 = 50 EUR poreza
- Oduzima se 25,5%*500 = 127,5 EUR za PIO
- Konacno meni na raspolaganje ostaje 322,5 EUR (+/- modifikator iz prve stavke)

Gore navedeno bi trebalo da se odnosi na samooporezivanje?

Hvala i LP,

Odgovori

Admin sajta on 19.11.2020 10:01

@Nahranimo birokrate,
Bojimo se da niste dobro shvatili.
Freelance znači da ste fizičko lice koje nema preduzetničku radnju.
Ako imate preduzetničku radnju, onda možete da birate da li želite da budete paušalno oporezovani (150 - 400 EUR mesečno, radio ne radio) ili da plaćate porez po ostvarenom prometu (preduzetnik sa ličnom zaradom).
Ako vam na devizni račun stigne 500 EUR, onda je najisplativije da budete preduzetnik sa isplatom lične zarade.

U tekstu je objašnjen slučaj kad niste preduzetnik nego freelancer, kao fizičko lice (ostvarujete neke prihode kao freelancer bez obzira da li ste na drugu stranu zaposleni ili ne).
U tom slučaju na 500 EUR najčešće postoji umanjenje od 20%, a nekad čak i do 50%.
Na taj umanjen iznos se obračunava 20% poreza,
25.5% PIO doprinosa.
Doprinos za zdravstveno osiguranje se u slučaju da ste zaposleno lice ne obračunava na freelance prihod.

NAHRANIMO BIROKRATE on 19.11.2020 10:47

@ADMIN SAJTA

Hvala puno, sad je jasnije.

Pogledao sam na vasem sajtu i clanke o isplati licne zarade. Namece se sledece poredjenje:

Kao fizicko lice u radnom odnosu:
500EUR - prihod
-20% umanjenje (postoji li mogucnost da se ovo proveri da li se primenjuje za odredjenu sifru delatnosti?)
400EUR - osnova za obracun
-46% porez i PIO
316 neto rezultat

Kao preduzetnik iz radnog odnosa koji isplacuje licnu zaradu:
500 EUR - Prihod
200 EUR - Licna zarada *36% (10%+26%) = 72 EUR
300 EUR - dobit preduzeca * 10% = 30 EUR
rezultat: 500-(72+30) = 398 EUR

Da li je ovo pravilan primer?

Hvala i lep pozdrav,

Admin sajta on 23.11.2020 18:24

@Nahranimo birokrate,
Za freelancere je skoro ok. Doprinosi nisu 26% nego 25.5%.

Za preduzetnika sa ličnom zaradom, nismo baš razumeli obračun, ali koliko vidimo, nije baš tako. Postoji odbitak osnovice poreza, pa je porez manji (oko 6 EUR) a i doprinosi nisu na 200 EUR nego na najnižu osnovicu, pa su malo veći.
Porez na dobit se računa na ukupan prihod minus ukupan priznati trošak, znači mogu da postoje i nepriznati troškovi.
Tako da nije baš tako, ali je to smisao.

Dušan V. on 18.11.2020 17:37

Poštovani,
Radio sam kao freelancer do 2013. god., od tada nemam priliv na deviznom računu. Ni poreska uprava, ni banka nisu me nikad kontaktirale u vezi tih transakcija, nikad nisam popunio bilo koji obrazac. Šta se od mene očekuje?

Odgovori

Admin sajta on 19.11.2020 10:03

@Dušan V.,
obziorm da ste bili freelancer do 2013. godine, obaveze za porez su zastarele. Po nama od vas se ne očekuje ništa.

Pera on 12.02.2021 07:06

Dobro pitanje. Vidim odgovor, ali mi nije jasno. Obaveze su, kažete zastarele. Da li se to odnosi i na doprinose i kako ako za njih važi da ne zastarevaju?

Zoran V. on 20.11.2020 18:28

Poštovani,
stigla mi je uplata od rodbine iz inostranstva na devizni račun. U dilemi sam da li se i na tu uplatu obračunava porez pošto nije u pitanju zarada? Takođe me zanima kome da se obratim kako bih saznao da li sam poreski dužnik ako dugujem po ovom osnovu?
Zahvaljujem na odgovoru!

Odgovori

Admin sajta on 23.11.2020 18:35

@Zoran V,
Prema našem mišljenju, poklon nije dohodak i ne podleže porezu na dohodak građana.
Naravno, vi biste verovatno poreskoj upravi u slučaju inspekcije morali da dokazjete na neki način d avam je to rodbina.
Ali ova vrsta priliva novca podleže porezu na poklon shodno Zakonu o porezima na imovinu. Naime, ako vam ista osoba uplati preko 100 000 dinara u toku jedne godine, treba platiti porez na poklon u iznosu od 2.5% na iznos preko tog "neoporezivog" iznosa.

Nn on 21.11.2020 20:55

Ima li ikakvih olakšica ako se sami prijavite? Da li se svakako računa kamata javili se vi sami odmah ili čekali da vas oni "uhvate"?

Odgovori

Admin sajta on 23.11.2020 18:36

@Nn,
Nema umanjenja poreza i doprinosa, ali je moguće podneti zahtev za otpis kamate i reprogramirati je da se ne plati odmah cela, nego da se plati na do 24 rate.
Takođe, moguć je otpis do 50% iznosa kamate.
I naravno, kad se sami prijavite, nećete dobiti još i kaznu.

Nenad on 22.11.2020 19:16

Kao fizicko lice izdajem smestaj preko platforme booking.com ali novac primam iskljucivo na ruke, odnosno pri dolasku gosta.
90% gostiju je iz Srbije. Da li postoje osnove za naplatu poreza?

Odgovori

Admin sajta on 23.11.2020 18:41

@Nenad,

Postoji osnov, ali ne postoje dokazi :).
Način priliva tj. da li je prihod stigao kešom u ruke ili preko računa nema uticaja na vašu poresku obavezu obračunavanja i plaćanja poreza i doprinosa.
Druga je stvar kako sad neko da dokaže da ste vi zaista imali gosta. Konkretno, pada nam na pamet, da bi u nekom inspekcijskom nadzoru mogli da nađu vaš profil na booking.com na osnovu adrese na tom sajtu, i onda da pročitaju utiske gostiju.
Ovo je sve jako diskutabilno da li bi inspekcijski nadzor išao do te tačke, i da li to ima pravo da radi, bolje da ne dajemo dalje ideje.

Stefan Vasic on 23.11.2020 02:42

Ako sam ja dobro razumekolko u zakonu freelance vode pod zaradu, a trgovanje na berzi(foreksu) kao kapitalnu dobit i po novom zakonu placa se 15% i ne placaju se doprinosi.
1)Zanima me ako sam ja ovo dobro razumeo kako dokazati da si trejder da ne ispade da sam freelancer, da mi nebi stigla prijava da nisam uplatio doprinose i manji procenat?
2)A i zanima me dali kad kao trejder skinem prihod na paypal 500 i on mi smanji odredjni procenat, pa uplatim na kartiu i to mi oduzmu i naprmer bude 475. Sta se uzima za osnovicu za porez?
3) I da li moze da dodje do toga kada skinem na peypal pa na karicu da traze dvostruki porez, prvo ono sa paypala pa i sa kartice

Odgovori

Admin sajta on 23.11.2020 18:46

@Stefan Vasic,
Da tačno je, trgovanje na berzi je podložno samo porezu 15% na kapitalnu dobit (razliku između uloženih vrednosti po akciji i otkupnih vrednosti po akciji)x broj akcija.

1) Verovatno je dovoljno pokazati nalog za trejdovanje i vezu bankarskog računa i naloga na sajtu za berzansko poslovanje.

2) Osnovica za porez se uzima onaj prvi iznos tj. tih 500 iz vašeg primera. Zakon ne poznaje proviziju koju uzima Paypal niti banka. To su privatne provizije privatnih ustanova, a prihod je nastao pre tih provizija.

3) To ne može da se desi. Porez bi trebalo samostalno da obračunate, prijavite i platite samo i jedino na prvi iznos, tj. onaj kad ste ga ostvarili (tj. skidanjem na Paypal u vašem slučaju).

Nebojsa on 18.12.2020 15:19

Kako se prijavljuje porez na kapitalnu dobit od prodaje akcija iz inostranstva, preko kod obrazca?

Selma Zečević on 24.11.2020 10:44

Pozdrav, zadnje 2 godine radim za jednu američku humanitarnu organizaciju usluge održavanja Fb stranice i Instagram stranice za šta mi mesečno legne 150e na račun (banka uzme 11e, dakle 139e), a pri tome prevodim i neku knjigu za njih ( do sad ukupno dve knjige; 1 knjigu godišnje), koju su mi plaćali 3200e (dakle ukupno 6400). Nemam nikakav "ugovor" s njima. Oni u USA plaćaju sve poreze.

Inače sam zaposlena za stalno u firmi koja placa za mene doprinose i nema veze sa ovim poslom. Takođe, imam dvojno državljanstvo...BiH i Srpsko. Zanima me, da li podležem ovom zakonu i kolike bi bile moje obaveze?
Hvala unapred

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 22:24

@Selma Zečević,
Slaba vajda od toga što oni u USA plaćaju sve poreze.
Za FB i IG: Podležete pod ugovor o drugim prihodima (20% normiranih troškova na tih 150 EUR, dakle na osnovicu od 120 EUR ide 20% poreza, tj. 40 EUR i 25.5% doprinosa, bez obzira što ste zaposleni za stalno)
Za prevod knjige ide procenat normiranih troškova 43%, tj. osnovica vam je 57% od tih 3200 EUR tj. 1824 EUR, pa na njih 20% poreza i 25.5% doprinosa)
Znamo, znamo, izgleda totalno obeshrabrujuće.

Znači, niti hleba od bilo koje od 3 činjenice koje ste naveli: 1) USA plaća poreze 2) stalno ste zaposleni 3) imate dvojno državljanstvo tj. još i BiH

Sara M on 24.11.2020 17:57

Da li ja kao student, koji planira da predaje engleski online i koji je zdravstveno osiguran preko roditelja, trebam da uplacujem i zdravstveno osiguranje?

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 22:59

@Sara M,
U slučaju da ste kao student zdravstveno osigurani preko roditelja, pod pretpostavkom da su roditelji zaposleni, a ne angažovani po ugovoru van radnog odnosa, po našem mišljenju ne treba da plaćate zdravstveno osiguranje kao student za posao predavanja engleskog jezika online, shodno članu 15 Zakona o zdravstvenom osiguranju.
Ali porez 20% i PIO doprinos 25.5% treba, na osnovicu koja je 80% od onog što vam je uplaćeno od strane vašeg učenika.

Michelle on 25.11.2020 16:36

Covece... Svasta sam ovde procitala, i mogu reci da sam potpuno sludjena.
Pitacu i ja, iako je verovatno negde vec napisan odgovor (samo ga nisam pronasla u moru svih ostalih...)
Radim kao online teacher, predajem Japancima, pocela sam u junu ove godine (22.juna) i uglavnom mi iznos ne prelazi preko 120e, zato sto je to vise a part-time job. Uplata se vrsi preko paypall-a. Da li imam olaksice ako sama prijavim svoju aktivnost? I ako sam dobro razumela, 50% zarade drzava uzme za sebe od samog iznosa???

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 23:08

@Michelle,
Na žalost, nema olakšica ako sami prijavite svoju aktivnost. U vašem slučaju, na tih 120 EUR ide 43.68 EUR državi za porez i PIO doprinos, a ako niste nigde zaposleni, onda još 8 EUR na zdravstveno osiguranje

Milan on 25.11.2020 21:45

Radim preko Fiverr platforme prodajem karikature. Novac mi leze na Fiverru jer se trgovina obavlja preko njih. Ja sa te platforme mogu da prebacim novac na Paypal u iznosu koji ja zelim. Kako se obračunava porez da li samo na taj iznos koji je prebacen na Paypal ili na celokupan iznos koji postoji na Fiverru. Inace sam zaposljeno lice radim u jednoj firmi. Inace se nista ne razumem u ta poreska pitanja. Ne znam ni gde ni kome treba da se obratim.

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 23:10

@Milan,
Porez i doprinosi se obračunavaju na iznos koji je na Fiverr-u.
Probajte da se obratite knjigovođi u toj firmi gde radite.
Ako ne dobijete zadovoljavajuće odgovore, možete nas kontaktirati za dalje postupanje.

Ljubica Gavic on 27.11.2020 11:01

Sta se desava sa prevodiocima koji rade kao pausalci za sve osim za one klijente koji insistiraju zbog svojih procedura da im izdaju licne ugovore i placaju na licne racune? Ti klijenti se nalaze u Srbiji, to su medjunarodne organizacije u sistemu Ujedinjenih nacija, koje ne potpadaju pod onaj deo " нерезидентних правних или физичких лица који у Републици Србији немају представништво нити огранак" dakle imaju predstavnistvo ali nisu rezidenti i nisu firme nego organizacije sa diplomatskim statusom... Ali uplate po osnovu rada sa njima koje su nekad stizale na dinarski racun sa njihovih racuna u Srbiji sada vec neko vreme stizu na nase privatne devizne racune. Nas ima vise od nekoliko i skoro svi imamo registrovane PR sa pausalnim oporezivanjem i redovno izmirujemo sve svoje obaveze. Ako na te iznose mora ipak da se placa porez, onda je l dobro razumem da se bruto iznos umanjuje za 43% pa na to se obracunava onda 20%? A 25,5% na poresku osnovicu je sta, na tako umanjeni bruto iznos? I to 5 godina unazad!? Nista ne razumem zasto mi nismo izuzeti iz ove hajke...

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 23:16

@Ljubica Gavic,
Po našem mišljenju, prihod je legao na vaš lični račun kao fizičkog lica, i onda morate da obračunate porez i dorpinose kao što ste napisali:
43% normirani troškovi
na tih 57% preostalog se računa 20% porez, pa 25.5% doprinosa za 5 godina unazad, + kamata za sve neblagovremeno uplaćene poreze.

Totalno obeshrabrujuće, šta da vam kažemo. Ali to je slovo zakona.

Jedinu svetlu tačku vidimo je to da možete da upišete sve te iznose u vašu KPO knjigu paušalca, pa da dokazujete da imate paušalnu radnju i da je novac legao na račun fizičkog lica usled insistiranja nalogodavca. Možda sa time možete probati da branite stav da porez i doprinose ne bi trebalo platiti.
Pod uslovom da zajedno sa tim prihodima u KPO ne prelazite više od 6 miliona dinara godišnje.

Dvojni drzavljanin on 29.11.2020 01:59

Sta je s nadoknadom izgubljene dobiti koje isplacuje ministarstvo moje druge drzave?? Je li to poklon ili prihod za srpsko zakonodavstvo?

I kako se uspostavlja cinjenicno stanje da li ja placam porez na prihod u drugoj drzavi na osnovu prihoda ako sam njen drzavljanin bez obzira gde sam uobicajeni rezident?

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 23:25

@Dvojni državljanin,
1. Po našem mišljenju, naknada štete usled izgubljene dobiti nije prihod.
2. Činjenično stanje za Srbiju se utvrđuje na osnovu Zakona o porezu dohodak građana, gde je Rezident definisan kao
-onaj koji boravi duže od 183 dana godišnje u Srbiji ili
-onaj koji u Srbiji ima centar životnih i poslovnih interesa.

DARKO on 29.11.2020 19:42

Stalno sam zaposlen u domacoj firmi i plata mi je takva da se na nju placaju maksimalni iznosi za PIO i zdravstveno. Da li i u tom slucaju, ako povremeno radim i kao freelancer, i dobijam prihod iz inostranstva i dalje moram da platim PIO? Ako je to tacno, kako ce te uplate uticati na moju penziju ako je za mene u firmi vec placen maksimalan iznos, da li je to onda izgubljen novac?

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 23:27


@Darko,

Ukratko: Morate da obračunate i platite PIO, a onda tražite povraćaj na kraju godine ukoliko prelazite maksimalan godišnji iznos uplaćenih doprinosa.

JovanaM on 30.11.2020 21:07

Zamolila bih za misljenje po pitanju sledeceg: imam pausalnu agenciju, koja je trenutno neaktivna. Treba da pocnem da radim za kompaniju koja nema sediste u Srbiji, a oni posluju tako sto uplacuju na payoneer racun. Posto mi se vise isplati da reaktiviram pausalnu agenciju i da placam porez i doprinose tako, nego kao freelancer, sta je potrebno od dokumenata da bi novac legao na moj preduzetnicki racun? Da li je potrebno da potpisem ugovor o saradnji sa firmom koja ne posluje u Srbiji? Da li moze da se poveze payoneer racun sa deviznim preduzetnickim racunom? Hvala

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 23:29

@Jovana,
Ako ta strana firma može da vam uplati direktno na devizni račun vaše paušalne agencije, onda napravite takav ugovor sa njima. Ako to nije moguće, pravac banka i vidite pod kojim uslovima možete vezati vaš payoneer račun za devizni račun preduzetničke radnje.

Hole on 01.12.2020 03:24

Kakav je moj status?
Radim kao vozač za Poljsku firnu,tamo sam prijavljen ali platu primam na račun u Srbiji!!!
U Poljskoj su mi plaćeni svi doprinosi,nadam se da me neće država reketirati....

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 23:40

@Hole,
U slučaju poreskog inspekcijskog nadzora, morate da dokažete da vam poljska firma plaća sve poreze i doprinose na dohodak, međutim što se tiče doprinosa, po našem mišljenju, smatramo da ste obveznici obračuna na doprinose, i to na sledeći način:
Osnovica doprinosa za domaće državljane zaposlene u inostranstvu je prosečna mesečna zarada u Republici isplaćena u četvrtom kvartalu prethodne godine, tj. za prosek za mesece oktobar, novembar i decembar 2019. godine.
Npr. u Poljskoj zarađujete 1500 EUR. Poljaci plate porez i doprinose koji vas ne interesuje.
Ali, vi kao domaći državljanjin zaposlen u inostranstvu treba da plaćate još i PIO na tih npr 60 000 dinara, tj. oko 15000 dinara mesečno.

Nenad Markovic on 01.12.2020 11:45

Koji datum se racuna za prihod, onaj kada sam sa upworka prebacio iznos na karticu (paypal) ili datum kada je klijent uplatio novac za obavljeni posao platformi upwork i ako taj novac meni nije na raspolaganju dok ga ne prosledim na karticu (racun)?

Odgovori

Admin sajta on 01.12.2020 23:50

@Nenad Marković,

Po našem mišljenju, za ostvarenje dohotka se računa datum kad je klijent uplatio novac platformi Upwork, iako taj novac nije vama na raspolaganju dok ga ne prosledite na vaš devizni odnosno dinarski račun u banci.

Maja Pesic on 03.12.2020 18:06

Molim Vas za odgovor za moju situaciju.
Vec 12 godina imam svoju agenciju (PREDUZETNIK) za konsalting i uredno placam sve poreze (pausalac).
Istovremeno radim kao freelancer za jednu Austrijsku kompaniju i od njih sam primala novac na moj licni racun (kao fizicko lice).
1. Da li sam obavezna da za te prihode (kao fizicko lice) podnesem poresku prijavu, jer vec placam PIO, ZRDAV, Porez... ?
2. Da li ima je neophodno podneti prijevu s obzirom da sa Austrijom postoji uredba o izbrgavanju dvostrukog oporezivanja?

Da napomenem da svoj posao za Austrijsku firmu samo DELIMICNO obavljam u Srbiji (oko 20%), a ostale aktivnosti obavljam po zemljama skoro svuda po svetu.

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 15:34

@Maja Pešić
Po našem mišljenju prihodi koje ostvarujete kao free lancer/fizičko lice su oporezivi kao drugi prihodi i treba da se podnosi poreska prijava bez obzira što kao preduzetnik plaćate svoje zakonske obaveze.

Vesna on 03.12.2020 19:52

Postovani, naisla sam na podatak da je granica za poklone 100.000 a da iznad toga treba platiti porez. Meni je cerka poslala 6500 EUR koje sam ja prodala i platila operaciju tj ugradnju proteze na ortopedskoj klinici. Da li to ima veze? Koliko treba da platim porez u ovom slucaju? Kako ce uopste poreska inspekcija doci do mene? Da li banka sme da prijavi uplate ili ... ?

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 15:54

@Vesna
Prema našem mišljenju oporeziv je iznos koji čini razliku 6.500 eura u dinarskoj protivvrednosti po kursu na dan primanja sredstava na račun i neoporezivih 100.000,00 dinara. Ovako primljen novac ima tretman poreza na imovinu koji je oporeziv sa 2,5% poreza prema Zakonu o porezu na imovinu. Obzirom da je novac poslat od strane vaše ćerke moguće je umanjiti porez po osnovu bliske rodbinske veze. Naša preporuka je da se ipak konsultujete sa porekom upravom koja će vam dati konkretna uputstva kako podneti prijavu i koje dokaze treba dostaviti za smanjenje poreza. Obično je izvod iz matične knjige rođenih i kopije ličnih karata dovoljan dokaz. Poreska inspekcija može da dobije informaciju o prihodu obzirom da sve veće transakcije banke prijavljuju NBS a NBS šalje izveštaje poreskoj upravi preko agencije za sprečavanje pranja novca.

Andrija on 06.12.2020 23:33

Da li postoji mogucnost, da za rad od kuce, firma iz inostranstva obaveze mene da budem njihov stalni radnik, i da mi oni uplacuju poreze i doprinose u njihovoj zemlji? I da li bi i tad morao porez kod nas da se plati?
Ili da budem jednostavno contractor za neku firmu, a ne da radim projekte (gigs), kao sa Upwork-a ili Freelancer-a, nego od meseca do meseca da potpisem ugovor o radnom odnosu.

Da li bi se tada situacija o porezu promenila?

Odgovori

Admin sajta on 08.01.2021 09:11

@Andrija

Ukoliko imate potpisan ugovor o radu sa stranom firmom, i ako Srbija ima potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Zemljom u kojoj je ta firma registrovana, uz potvrdu o rezidentnosti strane firme na obrascu POR-2 (imate obrazac na sajtu ministarstva) i potvrdi o uplaćenim porezima i doprinosima u inostranstvu od te firme, vi se oslobađate plaćanja poreza i doprinosa na zarade u Srbiji.

ZI on 07.12.2020 09:08

Da li se ja racunam kao zaposleno lice ili nezaposleno lice?

Molim da mi objasnite tacnu definiciju i razliku ovih pojmova ,da bih razumela kako tacno da izracunam porez.

Radim od kuce za kompaniju u Kanadi i imam ugovor sa njima, radim bukvalno prvih par dana i na kraju meseca dobicu platu u iznosu od 700 eura.

Hvala unapred!!

Odgovori

Admin sajta on 08.01.2021 09:31

@ZI

Zaposleni - lice koje ima zaključen ugovor o radu sa preduzećem i prima zaradu na koju poslodavac plaća porez i doprinose na zaradu.

Nezaposleni - lice koje nije u radnom odnosu (nema nikakav potpisan ugovor sa poslodavcem) Lice koje ima potpisan ugovor o privremenim i povremenim poslovima; i lice koje ima potpisan ugovor o delu. Privremeni i povremeni poslovi, kao i ugovor o delu se ne smatraju radnim odnosom.

Ako imate ugovor sa kanadskom firmom koji podrazumena da kanadska firma plaća za vas porez i doprinose u Kanadi, onda ste zaposleni u stranoj firmi. Ako je ta firma u ugovoru navela da ste vi dužni da snosite obaveze za poreze i doprinose u svojoj zemlji, onda imate status nezaposlenog lica sa aspekta našeg zakona.

Mirko on 08.12.2020 16:30

Poštovani, jedno pitanje ako sam u pravu.
Kako je moguće da neko ko ima 5 stanova i izdaje ih, plaća porez na zaradu od izdavanja tako sto mu se odbije 50% "troškova" i na ostatak mu se računa 20% poret, što praktično izadje 10% na ukupan prihod od izdavanja, a sa druge strane neka individua koja prihoduje po bilo kom osnovu preko deviznog računa treba da plati 50-60% poreza?

Odgovori

Admin sajta on 08.01.2021 09:23

@Mirko

Izdavanje objekta pod zakup je prihod od kapitala i oporezuje se kao ostali prihod po odbitku.Neto prihod se preračunava na bruto, odbiju se normirani troškovi i na taj dobijeni iznos se plaća 20% poreza.

S druge strane rad u zemlji ili inostranstvu je kategorija zarade i zakon propisuje obavezu uplate poreza i doprinosa na zarade. Ukoliko niste zaposleni u Srbiji a obavljate poslove online, vi ste u obavezi da platite sve dažbine koje su vezane za zaradu.
Tako da je odgovor na vaše pitanje da, u zavisnosti od kategorije primanja plaća se manje za prihod od izdavanja u zakup a više na prihode od zarade.


Prihodi

Aleksandar on 10.12.2020 18:13

Da li se novac koji stižei na PayPal bez povlačenja u domaće banke smatra prihodom? Može li država Srbija tražiti da se i na te iznose plate porez i doprinosi, iako taj novac nikada ne stigne na račun bilo koje banke u zemlji?

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 16:25

@Aleksandar
Novac koji stiže na PayPal, Skrill, Western union i sl bez obzira što nije prebačen na domaću banku se smatra prihodom, i Da država Srbija može da traži da se plati porez i doprinosi u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o obaveznom socijalnom osiguranju.

Dragana on 12.12.2020 21:15

Zivim u Kataru vec pet godina u kojem ne postoji porez na dohodak, tj jednak je nuli (tax free). Sve vreme sam zaposlena ovde i primam platu. U Srbiji nisam odjavila svoju adresu prebivalista, ali sam i rezident Katara. U isto vreme radim kao freelancer i novac mi leze na devizni racun u Srbiji. Koje su moje poreske obaveze prema Srbiji?

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 16:28

@Dragana
Prema našem mišljenju, iako je centar vaših poslovnih i životnih interesa u inostranstvu, sama činjenica da imate prebivalište u Srbiji čini vas rezidentom i obveznikom poreza i doprinosa u Srbiji za deo zarade koji ostvarujete kao free lancer i koji primate na račun u Srbiji.

Marko on 14.12.2020 14:58

Poštovani,
Imam domaći devizni račun na koji sam kojima sam ranije primao uplate, ili uplaćujem sam sebi novac (transfer sredstava).
Zanima me:
1) U slučaju kada domaća firma uplaćuje evre na devizni račun (radim za njih u inostranstvu), a mimo toga sam prijavljen u Srbiji i primam dinarsku platu od iste firme, da li to podleže oporezivanju?
2) U slučaju kada sam prijavljen regularno u stranoj kompaniji u drugoj zemlji, sa plaćenim doprinosima, a novac koji dobijem na ruke (na crno) uplatim sam sebi na račun, da li on podleže oporezivanju, ili može da se vodi kao poklon?
Provodim više od 183 dana van zemlje, nisam odjavljen u Srbiji.
Hvala unapred,

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 16:39

@Marko
Pitanje 1.)u zavisnosti od osnova uplate na devizni račun se određuje da li je oporezivo ili ne. Pitanje 2.) Kada sami sebi uplaćujete sredstva na račun to se ne smatra oporezivim primanjem ukoliko to nisu velike sume. Ukoliko su te uplate česte i većeg iznosa, obzirom da banke podnose izveštaje NBS a oni su povezani sa poreskom upravom i drugim državnim institucijama, možete se naći u situaciji da će vam se obratiti i tražiti dokaz porekla novca.-vidi: Zakon o utvrđivanju porekla https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/200820/200820-vest2.htmlimovine

Veljko on 15.12.2020 12:28

Bavim se IT programiranjem i kao honoralac/freelancer želim napraviti web aplikaciju koja će pružati uslugu na globalnom nivou uz malu nadoknatu od 1 eur. Recimo na mesečnom nivou imam 1000 klijenata koji su fizičko lice i plaća se putem premium sms poruka, internet kartice (visa,mastercard) ili paypal. Da li je moguće plaćati porez na mesečni ukupan iznos novca koji zarađujem?

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 16:46

@Veljko
Nažalost, za svaki pojedinačni prihod mora da se preda posebna poreska prijava.

MIki on 08.12.2021 20:03

Ovo nema logike, kako onda da neko ko ima prodavnicu na internetu i proda danas 2000 proizvoda, nece valjda neko da po prodatom proizvodu placa porez, za svaki artikal, nego se saceka prihod ili pazar i plati se na mesecnom nivou

Lajka on 21.12.2020 12:39

Radio sam u inostranstvu poslednje dve godine gde su mi uplaćivani porezi i doprinosi ali nisam odjavljivao prebivalište u Srbiiji. Da li se smatram rezidentom u smislu dohotka? Ukoliko izvršim transfer zarađenog novca u Srbiju kojim poreskim obevazama i/ili doprinosima podležem?

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 17:05

@Lajka
Ukoliko imate prebivalište u Srbiji vi se smatrate rezidentom. Transfer novca sa sa jednog vašeg računa na drugi se ne smatra kao takav posebnim dohodkom pogotovo ako je na tu zaradu plaćen porez i plaćeni su doprinosi u inostranstvu i ako sa tom zemljom imamo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i ugovor o izbegavanju dvostrukog plaćanja doprinosa. Vi možete biti obveznik poreza na dogodak građana ukoliko vaša godišnja primanja pređu godišnji neoporezivi iznos i to samo na razliku preko neoporezivog iznosa.

Lekar on 22.12.2020 13:04

Poštovani,

Kakav je slučaj sa mnogobrojnim našim državljanima koji rade na kruzerima za razne off shore kompanije? Za njih takođe poslodavac ne plaća porez, niti oni sami prihode prijavljuju u Srbiji.
Pretpostavljam da je isti slučaj kao za freelance-re, ali njih za sad niko nigde ne spominje, pa bih samo da skrenem pažnju.
Takođe, da li u njihovom slučaju uopšte pije vodu registracija kao preduzetnik, tj kakve su šanse da bi prošli test samostalnosti?

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 17:17

@Lekar
Što se tiče zarade ostvarene na kruzerima tu se posmatra da li osoba ima centar poslovnih i životnih interesa u Srbiji ili u inostranstvu. Ukoliko je neko samac/ica, centar poslovnih i životnih interesa je u inostranstvu (na kruzeru) i nema obaveze po pitanju poreza i doprinosa u Srbiji. Ukoliko osoba koja radi na kruzeru u Srbiji ima supružnika i / ili maloletnu decu centar poslovnih i životnih interesa je u Srbiji i prihodi ostvareni na kruzeru podležu oporezivanju i plaćanju doprinosa. Registracija preduzetničke radnje po našem mišljenju može ali možda nema prednosti obzirom da test samostalnosti prema Čalnu 85 Tačka 17. Zakona o porezu na dohodak građana sigurno ne prolazi jer ne može ispuniti kriterijume pod brojevima 1,2,4,5,6,9. a potrebno je da ispunjava barem 5 od 9 kriterijuma.

Dragan on 23.12.2020 22:31

Koja je razlika između prihoda iz inostranstva i prihoda iz Srbije?Proda se nešto na Limundu i proda se nešto na Ebay-u.U oba slučaja ostvario si zaradu,prodao si nešto drugom fizičkom licu,a sad još trebaš da platiš porez,ali samo na prodaju u inostranstvu.Ako prodaješ polovne stvari,stvari sa otpada ili buvljaka ne vidim razlog za plaćanje poreza.Na te sve stvari je nekad plaćen porez,zašto bi opet bio plaćen?Tu istu stvar si mogao prodati i na buvljaku,kome bi platio porez?Kako se tretiraju prodaje polovnih stvari preko sajtova za prodaju?Prodaš neku polovnu stvar za 50$.Ebay i Paypal ti uzmu -15%,poštarina te košta 10$,koja ti je osnovica za porez ako ga uopšte ima kad i ta stvar je nekad koštala i ima svoju osnovnu cenu?Kako neko može da odredi koliko košta ta stvar,jer bi osnovica bila razlika u osnovnoj ceni i onoj za koju si je prodao,tj čist prihod?

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 19:51

@Dragan
Nema razlike u prihodima u zemlji ili inostranstvu sa poreskog aspekta ako je lice rezident Srbije.
Što se tiče oporezivanja prodaje polovnih stvari, ako neko prodaje redovno polovne stvari bilo preko neta ili direktno, to se smatra prometom robe i oporezivo je. Ukoliko neko sporadično prodaje svoje lične stvari koje mu ne trebaju, ovakav promet nije oporeziv. Mišljenja Ministarstva finansija br. 414-00-00099/2007-04:-“Sa stanovišta poreza na dohodak građana prihodi koje fizičko lice ostvari po osnovu prodaje pojedinih predmeta svoje imovine u okviru upravljanja i raspolaganja tom imovinom (od slučaja do slučaja), po mišljenju Ministarstva finansija, ne podležu plaćanju poreza na dohodak građana”.

Dragan Tomasevic on 27.12.2020 13:19

Sta me sprecava da neko van Srbije prima moje zarade sa Upworka(recimo) i meni salje/donosi pare? Zar nije to resenje u ovom slucaju ? U tom slucaju Srbija gubi ali je totalno legalno sa nase strane?

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 19:56

@Dragan Tomašević
Ne može niko da vas spreči da postupate kako ste naveli, ali ako vas neko prijavi ili na neki drugi način poreska uprava dođe do informacije da niste prijavili prihode i platili porez, sami ste odgovorni za posledice i kazne koje mogu da vam sleduju zbog utaje poreza.

Sofija on 28.12.2020 23:33

Mozete li molim Vas objasniti sta znaci "5 godina unazad zastareva porez"? Da li se gleda npr.od oktobra do oktobra ili cele kalendarske godine? Posto vidim da sad hitno salju pozive da bi kao mogli da terete ljude i za CELU 2015.godinu, pa mi to nije bas najjasnije. Hvala.

Odgovori

Admin sajta on 08.01.2021 10:14

@Sofija

5 godina se računa za celu kalendarsku godinu i to od 31.12. Tako da sve obaveze iz 2015 zastarevaju 01.01.2021.

Aleksandar on 08.02.2021 14:16

Da li jos uvek PU moze da salje pozive (vezano za uplate na privatne racune tj problem freelancera) za 2015tu godinu obzirom da, kako kazete zastarelost obaveza jer Negde sam procitao da doprinosi ne zastarevaju.

pozdrav

Vladimir on 29.12.2020 23:54

Uhh... Bavim se prodajom accounta u jednoj igrici i na racun je leglo oko 1500 evra od avgusta 2020. Nisam placao nikakav porez.. Sta savetujete?

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 17:44

@Vladimir
Obzirom da je država pokrenula pitanje naplate poreza od free lancera, naš je savet da se konsultujete sa poreskom upravom da prijavite i platite obaveze da vas ne bi kažnjavali ako oni utvrde da niste platili porez i eventualno doprinose-(ukoliko nemate status zaposlenog u Srbiji u nekoj drugoj firmi)

Milica on 31.12.2020 00:18

Pozdrav. Ja sam preduzetnik pausalac od 2015. godine. Bavim se dizajnom i umetnickim ilustracijama. Zadnjih nekoliko godina sam iz neznanja veci deo novca povlacila na Payoneer karticu i podizala na bankomatima, ne da bih skrivala prihode vec mi je tako bilo prakticnije. Sav taj priliv na Payoneer je uredno zaveden u KPO knjigu i za svaku uplatu postoji izdata faktura. Medjutim sada citam u jednom od vasih komentara da na taj novac (Payoneer nalog mi nije otvoren na radnju, vec na licno ime), moram da zaracunam i platim poreze kao da sam fizicko lice. To je ogroman iznos. Ne smem ni da pomislim koliki, a kamoli da krenem da racunam :(( Ima li ikakve nade u neki pozitivan razvoj dogadjaja, ili je kraj?

Hvala!

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 20:04

@Milica
Obzirom da imate preduzetničku radnju (PR - odgovara svojom ukupnom imovinom i preduzeća i svojom ličnom) i sav promet ste preko Payoneer kartice registrovali u vašim poslovnim knjigama, po našem mišljenju ne bi trebalo da imate obavezu posebnog obračuna poreza. U svakom slučaju bilo bi poželjno da se konsultujete sa poreskom upravom.

MarkoZC on 31.12.2020 00:47

Igram za jedan strani tim, igrica je u pitanju. Njihov sam clan. Platu dobijam putem paypala na mesecnom nivou. Sad zanima me u koju grupu spadam, da li ima porez i koliki je?

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 20:11

@MarkoZC
Detaljno objašnjenje vezano za vaše pitanje imate na našem sajtu u odeljku vesti. U nastavku dajem link: https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Sandra on 01.01.2021 23:27

Ukoliko sam kao fizicko lice kategorisala apartman za izdavanje u domacoj radinosti po principu 'stan na dan' i po tom osnovu sam prijavila i placam porez na prihod od pruzanja ugostiteljskih usluga da li to znaci da pored ovog poreza treba da placam i porez i doprinose za prihode tj prilive ostvarene preko bookinga i airbnb-a?

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 20:19

@Sandra
Ukoliko već imate prijavljenu delatnost i plaćate paušalne dažbine po tom osnovu, po našem mišljenju vi nemate obavezu dodatnog plaćanja, jer svoje obaveze plaćate na osnovu prijavljenih prihoda.

Planner on 03.01.2021 13:14

Dobar dan,planiram da se bavim prodajom lično dizajniran digitalnih planera na platformi etsy. Sav sadržaj bi bio tog karaktera,a uplate bi bile od strane fizičkih lica. Student sam i imam zdravstveno preko roditelja koji je u radnom odnosu. Da li sam ja u obavezi da plaćam ovoliki porez i da li postoji neka druga mogućnost? Još uvek nisam donela odluku o tome na koji način da primam uplate jer je upravo ovo ono što me koči.

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 21:06

@Planer
Nažalost prihod koji ste naveli je oporeziv. Detalje možete naći u našem članku na sajtu.
https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Nikola on 04.01.2021 13:14

Dobar dan. Da li mi možete pojasniti kakva je situacija sa ljudima koji rade u inostranstvu ili na brodu,imaju adredu prebivališta u Srbiji ali su fizički izvan zemlje duže od 6 meseci a prihode primaju preko banke u Srbiji?

Odgovori

Admin sajta on 20.01.2021 17:52

@ Nikola
Rad u inostranstvu i ostvarena zarada ukoliko imate prebivalište u srbiji podležu oporezivanju a visina dažbina je u zavisnosti od statusa osobe (da li je zaposlen ili ne) kao i od toga da li Srbija ima potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa datom stranom državom.
Što se tiče zarade ostvarene na kruzerima tu se posmatra da li osoba ima centar poslovnih i životnih interesa u Srbiji ili u inostranstvu. Ukoliko je neko samac/ica, centar poslovnih i životnih interesa je u inostranstvu (na kruzeru) i nema obaveze po pitanju poreza i doprinosa u Srbiji. Ukoliko osoba koja radi na kruzeru u Srbiji ima supružnika i / ili maloletnu decu centar poslovnih i životnih interesa je u Srbiji i prihodi ostvareni na kruzeru podležu oporezivanju i plaćanju doprinosa.

Nemke on 08.01.2021 17:33

Poštovani, vlasnik sam paušalne firme koja se bavi IT uslugama. Pošto planiram da se bavim i affiliate marketingom, išao bih na varijantu da procenat od zarade sa affiliate marketingom leže na moj preduzetnicki racun jer, ukoliko sam dobro shvatio, onda nemam obavezu dodatnog plaćanja poreza, sem onog koji plaćam kao paušalac. Ali da li moram izdavati i fakture stranim licima za njihove uplate koje bi legle na moj preduzetnički racun, zbog pravilnog vođenja KPO knjige? Hvala unapred na odgovoru.

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 20:25

@ Nemke
Ukoliko ste paušalac i uplate primate na račun preduzeća, nemate obavezu plaćanja dodatnog poreza niti doprinosa, jer ste to već platili preko preduzetničke radnje. Da-morate izdavati fakture, možete im slati elektronske račune mailom.

Beograđanka on 09.01.2021 21:46

Molim vas za pojašnjenje, koje bi bile moje obaveze prema državi, Nemam posao dugi niz godina, iako sam ga intenzivno tražila.Osigurana sam zdravstveno preko supruga i na birou sam. Uspela sam da nađem da radim online kao freelancere za inostranu firmu, prihodi su mesečno oko 50 eura, nekada ni toliko, ali da bih pojasnila to nije moja čista zarada, jer ja npr kupim neki proizvod u Srbiji, ocenim njegov kvalitet, i firma iz inostranstva mi refundira iznos kupljenog proizvoda (njegova vrednost bude oko 40 eura) i dobijem neki mali honorar za ocenjivanje. Šta je u tom slučaju moja osnova za oporezivanje?

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 20:33

@Beograđanka
Ukoliko vi primate novac kao refundaciju za nešto što ste kupili u Srbiji, ovaj deo novca nije oporeziv. Oporeziv bi bio samo deo koji vam uplaćuju kao nakandu za vašu usluguocenjivanja tj oporeziv je samo vaš honorar. U svakom slučaju, poželjno je da čuvate dokaz o kupovini proizvoda za koje dobijate refundaciju, makar u elektronskoj formi (scan ili fotografija)

Andrea Kramer on 11.01.2021 04:19

Kako da obračunava porez koji je zaposlen alio obavlja i neke freelancer poslove? Porez da plaća, doprinos i zdravstveno da ne plaća? Može primer?

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 20:41

@Andrea Kraner
odgovor na vaše pitanje možete naći u našem članku na sajtu. Evo link: https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Ilona on 11.01.2021 04:59

Uplacujem dobrovoljno penzijski staz. Poneka ostvarujem manji prihod od freelanserskog posla ili cak nista, a ponekad vise. Da lis eu u ovom slucaju vise ili manje uplacujem u dobrovoljni PIO fond (ili uplacujem 1 kategoriju koju sam i izabrala?). Evidentirana sam u Zavod za paosljavanje preko mi ide zdravstveno. I onda sam u obavezi da uplatim 10,3%? Porez se placa to znam. Da li sam u pravu?

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 21:11

@Ilona
Obzirom da ste nezaposleno lice, bez obzira na dobrovoljni penzioni fond, vi ste u obavezi da za prihode od free lancerskog posla plaćate i porez i doprinose.
Detalje možete naći u našem Članku na sajtu, Link u nastavku:https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Moreplovac on 14.01.2021 19:08

Postovni,

Zeleo bih da Vam se zahvalim na Vasim odgovorima i da kazem da ste mi razjasnili razne nesuglasice. Imao bih par pitanja za Vas?

1) Zeleo bih da Vas pitam kako smo mi koji radimo na Kruzerima regulisani ovim oporezivanjem?
Posto mi imamo ugovor o radu sa Kruz kompanijom na 6-9 meseci i u Srbiji provedemo najvise 2-3 meseca, da li mi spadamo pod oporezivanje?

2) Ako smo pretpeli neku povredu na radu i ako primamo finasijsku nadoknadu za tu povredu, da li treba da platimo porez i na taj prihod?

Hvala unapred

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 21:47

@Moreplovac
1. Rad u inostranstvu i ostvarena zarada ukoliko imate prebivalište u srbiji podležu oporezivanju a visina dažbina je u zavisnosti od statusa osobe (da li je zaposlen ili ne) kao i od toga da li Srbija ima potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa datom stranom državom. Što se tiče zarade ostvarene na kruzerima tu se posmatra da li osoba ima centar poslovnih i životnih interesa u Srbiji ili u inostranstvu. Ukoliko je neko samac/ica, centar poslovnih i životnih interesa je u inostranstvu (na kruzeru) i nema obaveze po pitanju poreza i doprinosa u Srbiji. Ukoliko osoba koja radi na kruzeru u Srbiji ima supružnika i / ili maloletnu decu centar poslovnih i životnih interesa je u Srbiji i prihodi ostvareni na kruzeru podležu oporezivanju i plaćanju doprinosa.
2) Nadoknada za povredu na radu ili naplata preko osiguranja ili isplata nadoknade štete od strane poslodavca ne spada u oporezive prihode.

Poker on 16.01.2021 10:19

A ako sam novac primio od poker sajta
Ili ako sam svoj novad deponovao na pokwr saj pa isti taj povukao na racun u banci sta onda?

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 21:55

@Poker
Evo šta kaže Zakon:
Dobici od igara na sreću

Član 83

Obveznik poreza na dobitke od igara na sreću je fizičko lice koje ostvari dobitak od igara koje se smatraju igrama na sreću u smislu zakona kojim se uređuju igre na sreću.

Oporezivi prihod za dobitke od igara na sreću predstavlja svaki pojedinačni dobitak od igara na sreću, osim onih koji su oslobođeni ovim zakonom.

Ako se dobitak sastoji od stvari i prava, oporezivi prihod iz stava 2. ovog člana predstavlja tržišna vrednost stvari ili prava u momentu kada je dobitak ostvaren.

Porez na dobitke od igara na sreću ne plaća se na:

1) pojedinačno ostvaren dobitak iz st. 2. i 3. ovog člana, do iznosa od 11.000 dinara;

2) ostvaren dobitak od igara koje se priređuju u igračnicama (kazinima) i na automatima.

Miljan on 16.01.2021 18:52

Poštovani,
Zbog poreske kontrole za 2015. godinu samoinicijativno sam podneo elektronske prijave posebno za sve prihode iz 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020. godine koje sam ostvario na internetu kao predavač stranog jezika.
Interesuje me da li u slučaju promene zakona odnosno dogovora radnika na internetu sa Ministarstvom i Vladom mogu te prijave da storniram ili podnesem zahtev za otpis duga odnosno umanjenje na osnovu postignutih dogovora.
Takođe me interesuje da li može da se očekuje povraćaj uplaćenog poreza ako do dogovora u pregovorima dodje.
Srdačno.

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 22:16

@Miljan
Ukoliko dođe do dogovora sa Ministarstvom i Vladom, vi imate pravo da predate izmenjenu poresku prijavu i da tražite povrat više plaćenog poreza.

Igor ra on 17.01.2021 02:14

Postovanje, kako se gleda na jutjubere i generalno na ljude koji dobijaju pare od adsensa? Da li oni mogu da budu isto pausalci i koliki porez placaju?

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 22:19

@Igor ra
Informacije možete naći u našem Članku objavljenom na sajtu. U nastavku link:
https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Chaki on 17.01.2021 23:28

Postovani, kod mene je situacija sledeca:
-kao fizicko lice radim za americku firmu (mrezni marketing), od 2014e ostvarujem prihod u zavisnosti od prometa koji ostvarim
-2015e sam otvorio firmu-pausalac, gde sam nekoliko meseci placao doprinose, i zatim otisao u stanje mirovanja, ali sam nastavio da primam zaradu od te strane kompanije

Sta mogu da ocekujem? :)

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 22:31

@Chaki
Ukoliko niste bili u radnom odnosu u periodu kada ste primali prihod od MLM-a onda imate obavezu i za porez i za doprinose. Detalje mlžete naću u Članku na našem sajtu. link dajemo u nastavku:
https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

ana on 19.01.2021 20:28

Pozdrav,
Sta se desava u slucaju da nezaposleno lice koje prima prihode preko paypala povezanog sa srpskom karticom boravi u Srbiji manje od 180 dana godisnje? Recimo odluci da putuje van granica svaki drugi mesec, a pritom nema ugovor ni sa jednom kompanijom u inostrantvu gde bi placao porez u njihovim zemljama? Hvala

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 22:42

@Ana
Ukoliko imate prijavljeno prebivalište u Srbiji, vi ste rezident i obveznik ste poreza i doprinosa u Srbiji za sve prihode ostvarene kao free lancer, pogotovo što kao nezaposleno lice nemate centar životnih i poslovnih interesa u inostranstvu.

Aja on 21.01.2021 13:42

Pozdrav. Interesuje me koja opcija slanja (banka ili WU) je isplativija po mene kada mi prijateljica iz inostranstva salje novac kao poklon (zbog provizija banaka)? Takodje, kako u PU da "dokazem" da je u pitanju poklon od prijatelja, tj da li mi je potreban neki dokaz? I da li je tacno da je porez na taj poklonjen novac od 1,5 do 2,5%? Hvala vam

Odgovori

Admin sajta on 28.01.2021 12:08

@Aja,
Provizije su promenljive od banke do banke. Banka će vas pitati za poreklo novca. Možete do neke cifre od 10 000 $ da kažete da je poklon, nije potreban dokaz.
Shodno zakonu o porezu na imovinu, preko 100 000 dinara godišnje primanja od jednog lica, taj iznos je oporeziv porezom na poklon od 1.5% do 2.5%, zavisnosti od srodstva, sem za prvo koleno (sa oca ili majke na dete, na supružnika ili roditelja) gde ne postoji porez. Ima tu još 20ak izuzetaka, ali za to su potrebne poreske konsultacije.
Ako vam je poklon dala prijateljica, dakle nije rod, i prelazi preko 100 000 dinara godišnje (npr 70 000 u martu + 35 000 u avgustu, ukupno 105 000 dinara), na onih 5 000 dinara plaćate 2.5% poreza na imovinu tj. 125 dinara.

Sandra on 21.01.2021 16:57

Poštovani, ja sam prošle godine počela da radim preko Fiverra i za celu godinu sam skupila nekih 70 evra koji su mi legli na devizni preko Pay Pala. Nastavila sam da radim i sada ovog meseca sam zaradila nekih 50 evra koji još nisu proknjiženi i svaka uplata je ostvarena različitog dana i iznosi svaka 3,46 evra . I sad kako ja da obračunam porez za svaku uplatu (za svakih 3,46 evra). Hvala

Odgovori

Admin sajta on 27.01.2021 22:46

@Sandra
Nažalost poreska prijava se predaje po svakoj uplati ponaosob. Zasad je takav propis.

Dejan on 24.01.2021 22:44

Imam taxi radnju ,preduzetnik i registrovan sam pausalno i radnja je aktivna nemam dugova i naravno dinarski racun.Takodje sam i youtuber i poceo sam primati uplate od Google recimo na 4 meseca 80eura.Za to sam otvorio devizni racun u intezi kao fizicko lice,i takodje na taj racun imam uplate sa paypal kao fizicko lice .Vidm da nema limita da se i za 3e placa porez.Mene zanima kad vec na taxi radnju placam poreze,doprinose ,zdravstveno,i za nezaposlene sada treba opet to da placam i kao fizicko lice?I na koji nacin to da uradim?Da li mogu da prosirim delatnost na marketing recimo u okviru iste radnje ,pa da imam 2 racuna ili da placam kao fizicko lice?Sta preporucujete da uradim?Sta mi je najbolja opcija?

Odgovori

Admin sajta on 28.01.2021 12:16

@Dejan,
1. Obzirom da je Youtube reklamiranje delatnost koju vršite kao fizičko lice, onda su ti prihodi od Google-a oporezivi za vas kao da ste fizičko lice (alias freelancer) i to su ti grozni procenti od cca 45% poreza i doprinosa, o kojima pričamo u tekstu.
2. Dobra je zamisao da primate Google prihode od reklama preko preduzetničke radnje, ali na žalost, shodno članu 40 stav 2, tačka 1, Zakona o porezu na dohodak građana preduzetniku se ne može priznati pravo na paušalno oporezivanje u slučaju da se bavi delatnostima iz oblasti reklamiranja ili istraživanja tržišta.

Dakle: može Youtube prihod na preduzetničku radnju, ali onda taxi radnja ne može da bude preduzetnik paušalac, nego preduzetnik knjigaš (npr. preduzetnik sa isplatom lične zarade).

Dok su vam ovako mali prihodi mesečno od Google reklama, nema smisla da menjate delatnost, plaćajte porez kao freelanceri. Ako postanu značajni (treba izračunati tačno poreski koliko značajni) onda će verovatno biti isplativije da postanete preduzetnik sa isplatom lične zarade.
Mi lično mislimo da je za taksiste to isplativija opcija vrlo brzo.

Katarina on 28.01.2021 21:34

Poštovanje
Zanima me da li postoji neka zackoljica sa zaradom koja je dobijena pobedom na takmicenju, dakle to je nagrada. Konkretno mislim na 99design. Znam da taj sajt spada u freelance, iako nije naveden, ali verovatno je u onih "itd".
Unapred hvala.

Odgovori

Admin sajta on 02.02.2021 14:34

@Katarina
Nagrada na takmičenju spada u prihode i oporezivo je. Detalje možeš naći u načem objavljenom članku na sledećem linku:
https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Pera pavlovic on 29.01.2021 10:25

Svaka cast, podicice te nivo samoubistava u Srbiji :)

Odgovori

Dragan on 31.01.2021 23:57

Postovani,
u predhodnoj godini sam radio na IQ option - trejding, konverziju valute i sada sam tek prebacio pare na Skrill nekih 20 evra. Da li to treba da prijavim poreskoj i da obračunam porez? Koliko procenata treba da obracunam porez?
Takodje da pitam odakle pravo ovoj drzavi da ,,kontroliše,, prihode ili transakcije u bankama drugih država?

Odgovori

Admin sajta on 02.02.2021 14:49

@Dragan
Nažalost, država kontroliše svoje rezidente i samim tim ima pravo da kontroliše i inostrane račune. Detalje vezano za obračun poreza možete naći na našem sajtu. link u nastavku: https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Dragan on 02.02.2021 16:35

Molim Vas, da mi kažete koji je to zakon ili propis gde piše da može da nas kontroliše?

aleksandar on 01.02.2021 11:46

regionalna kancelarija facebook-a je u zagrebu.
kada se srpska firma reklamira na facebook-u, publici u srbiji, taj posao se regulisze preko regionalne kancelarije.
tako je zagrebacki facebook uradio posao u srbiji, naplatio posao u srbiji, a gde je platio porez?
mislim da su ove pare tolike da su frilenseri u srbiji koji nisu platili porez u zemljama gde su posao uradili i naplatili ipak sitna riba.

Odgovori

Admin sajta on 02.02.2021 14:54

@Aleksandar
Pravna lica plaćaju poreze prema Zakonu i na način koji je predviđen za preduzeća prema svom obliku. Freelanceri ako su fizička lica spadaju u potpuno drugu kategoriju poreskih obveznika. Preduzeća se kontrolišu mnogo strožije nego dosad freelanceri koji pak godinama nisu plaćali nikakve ni poreze ni doprinose nigde i nikom a po proceni poreskih organa ove sume nisu beznačajne.

aleksandar on 02.02.2021 17:27

onda, da parafraziram: sta mislite gde Facebook plati porez kada u Srbiji reklamira srpsku firmu?

iskrenom analizom morate doci do zakljucka da megakompanije drzavu kao Srbija izvrdaju do maksimuma (znam, jer sam radio u takvoj), a drzava juri dečurliju.

Odgovori

Admin sajta on 05.02.2021 15:32

@Aleksandar
Facebook je firma i ako reklamira srpske firme, plaća poreze prema zakonima države u kojoj se nalazi, ili ih ne plaća. Ne treba mešati poslovanje firmi sa freelancerima fizičkim licima koji su rezidenti Srbije. To su potpuno dve različite teme.

Aca li on 02.02.2021 20:32

Pozdrav ,odlično ste napisali i svaka čast ,al imam pitanje u vezi POSLOVNI TROSAK ,kako to da im objasnim i kako to funkcioniše ,šta sve mogu da uračunam u to itd..
Ako bi ste mogli da mi objasnite .

Odgovori

Don Juan on 04.02.2021 10:32

Postovanje, ako freelancer radi za fizicka lica, a ne za pravna, jel se ipak mora placati porez? I sta ako je freelancer maloletan?

Odgovori

Admin sajta on 05.02.2021 15:49

@Don Juan
1. Da moraju da se plate porezi i doprinosi
2. Po našem zakonu maloletno lice preko 15 godina života može da radi samo uz pismenu saglasnost roditelja ili staratelja i postoje ograničenja u smislu poslova koje maloletno lice iznad 15 godina života može da obavlja.

Pera Peric on 05.02.2021 20:21

Postovani,
Imam paypal koji je povezan sa americkom karticom, primam preko video igrica oko 100e mesecno, student sam.
1. Da li je umanjenje osnovice za moj slucaj isto 20%?
2. Pod koju grupu spadam ako sam osiguran kao student, prvu? Ako sam dobro shvatio na uplatu od 100e moram da platim 36.4e (Porez i PIO).
3. Postoji li mogucnost da ako mesecno imam vise manjih priliva to sjedinim i platim porez odjednom?
4. Ako novac ostavim na Paypal-u ili ga prebacim na americku karticu da li se onda isto placa porez?
5. Ako sa moje kartice u americi prebacim novac na paypal da li i to podleze porezu?
6. Moze li poreska uprava doci do uplata na paypal?

Odgovori

Admin sajta on 15.02.2021 08:32

@Pera Perić
1. Obzirom da niste u radnom odnosu plaćaju se puni iznosi poreza i doprinosa po odbitku 20% normiranih troškova
2. Spadate u grupu nezaposlenih - troškovi su 44,64%
3. Za svaki priliv se posebno obračunavaju porez i doprinosi, ne mogu se sabirati na mesečnom nivou.
4 i 5 Poreska uprava ima mehanizme da dođe do podataka o prihodima na pay pal-u i stranim računima, pitanje je samo da li to i sprovodi u stvarnosti. i Da prihodi uplaćeni na strane raćune i pay pal su oporezivi.

Don Juan on 07.02.2021 08:29

Ja se vec 4 godine bavim freelancingom kao maloletno lice, poceo sa 13. godina. Ja sad treba da odem tamo i da im platim sve unazad sto nisam platio?

Odgovori

Admin sajta on 21.02.2021 10:04

@Don Juan,
Ne treba da odete nigde. Samo da prijavite sve prihode unazad i platete porez i doprinose po prijavljenim prihodima.
Na žalost, kako sad stoje stvari, činjenica da ste prihodovali kao maloletno lice ne umanjuje vašu obavezu da platite porez i doprinose.

Aleksandar on 09.02.2021 01:10

Imam par nedoumica u vezi oporezivanja deliznih.prilivva. Kao kolekcionar starih stvari na internacionalnim sajtovimapoput ebay,delcampe, emedals jupujem i prodajem odredjene istorijske predmete. Uplate kao i sva.plaćanja vršim preko paypal naloga koji je vezan za devizni račun.
Koji je model primenljiv u mom slučaju obzirom da kad prodam nešto za npr.100eur ja tu imam 15-20% zarade u odnosu na mp cenu.
Takodje me zanima da li problem prestavlja što skupljam novac na paypalu po nekoliko meseci paonda povučen novac na devizni račun?

Odgovori

Admin sajta on 21.02.2021 10:12

@Aleksandar,
Ako ste prihodovali kao fizičko lice, nevezano da li ste preprodali robu ili uslugu (a u vašem slučaju je roba, tj. stare stvari nabavljene preko internacionalnih sajtova), vi ste dužni da obračunate porez i doprinose na prihodovan iznos, tj na 100 EUR u vašem primeru. Što znači da će vam porez i doprinosi pojesti svu zaradu ako je ona samo 15%-20%.

Činjenica da povlačite novac sa Paypal na devizni račun nekoliko meseci ne menja naše mišljenje.
Vi ste u obavezi da prijavite vaš prihod svaki put kad nešto prodate, dakle po svakom pojedinačnom prihodu na Paypal nalog.

Don Juan on 22.02.2021 16:53

Ja sam cuo da kada dignes pare sa PayPala, tu nema nikakvog oporezivanja jer to su tvoje pare, niko ne moze znati da li si ti to zaradio ili drugacije dobio, tako da pare sa paypal kad dignes tu nema sta da dajes na porez. Ne znam kako da objasnim, to je osobno. Cak oni to zapravo i tvrde, placas njima fee kada dizes pare a i banka uzme malo isto kada stigne na racun.

Ivan on 11.02.2021 12:19

Uneseš u zemlju 10k evra u kešu i nema poreza ali ako primiš 100 na račun porez......Uzmem lepo Payoneer karticu odem negde preko na automatu dignem keš i nikom ništa neplatim....

Odgovori

Dana on 25.02.2023 18:42

U pregovorima sam sa jednom firmom iz inostranstva da za njih radim medical consalting u vezi med.menadzmenta. Glavno sediste je USA ali imaju kancelarije i u UK odakle bi isao proces mog angazovanja.
Nisam zaposlena zvanicno i to je za sad jedina firma sa kojom imam neku saradnju.
Da li moram da registrujem consulting agency i placam samodoprinose ( pausalno) Ocekivani prihod je oko 400000 mesecno.

Petar on 11.02.2021 16:18

Postovani,
u 2015.toj sam imao 3 vece uplate na privatni racun sa privatnog racuna iz inostranstva za coveka za ciju firmu sam vec radio kao pausalac. Nije bila nikakva namera izbegavanja poreza i doprinosa, jer i da sam prihvatio na racun firme ne bih probio limite itd, jednostavno greska i kasnije nisam ni imao da platim porez i doprinose za to (nemam ni danas) i nije upisano u KPO knjigu. Ako dobro razumem, porezi su sada (2021.) zastareli, ali treba li da ocekujem poziv iz PU zbog doprinosa?

Odgovori

Admin sajta on 15.02.2021 10:12

@Petar
Zastarelost se prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja i naplate poreza, odnosno radnjom poreskog obveznika preduzetom u cilju ostvarivawa prava na povraćaj, poreski kredit, refakciju i refundaciju, kao i namirenje dospelih obaveza putem preknjižavanja i povraćaja. Posle prekida zastarelost počinje teći iznova, a vreme koje je proteklo pre prekida ne računa se u rok za zastarelost.

Prema tome, rok zastarelosti prava Poreske uprave na naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastareva za pet godina.

Ministarstvo finansija napominje da pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastareva u roku od deset godina od isteka godine u kojoj je tu obavezu trebalo utvrditi ili naplatiti, što u svakom konkretnom slučaju utvrđuje poreski organ.

Admin sajta on 15.02.2021 10:15

@Petar
Zastarelost prava na naplatu poreza i sporednih poreskih davanja počinje da teče od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je obaveza poreskog dužnika dospela za plaćanje.

Zastarelost se prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja i naplate poreza, odnosno radnjom poreskog obveznika preduzetom u cilju ostvarivawa prava na povraćaj, poreski kredit, refakciju i refundaciju, kao i namirenje dospelih obaveza putem preknjižavanja i povraćaja. Posle prekida zastarelost počinje teći iznova, a vreme koje je proteklo pre prekida ne računa se u rok za zastarelost.

Prema tome, rok zastarelosti prava Poreske uprave na naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastareva za pet godina.

Ministarstvo finansija napominje da pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastareva u roku od deset godina od isteka godine u kojoj je tu obavezu trebalo utvrditi ili naplatiti, što u svakom konkretnom slučaju utvrđuje poreski organ.

Nadam se da je sad jasnije.

Prtar on 16.02.2021 17:06

Predzadnji pasus Kaze 5 a zadnji 10, pa mi i dalje nije jasno, izvinite. Ali i da zanemarimo - kako bi ste onda protumačili ovo:
"Pravo poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (ponovo) ne podleže zastarelosti

Izmenama i dopunama ZPPPA ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015), koje su u primeni od 1. januara 2016. godine, propisano je da se odredbe ZPPPA kojima se uređuje zastarelost prava na utvrđivanje, naplatu i povraćaj ne primenjuju na doprinose za obavezno socijalno osiguranje (član 114e ZPPPA).

Dakle, predmetna odredba se odnosi na sve vrste doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, tj. u skladu sa navedenom odredbom, pravo poreske uprave na utvrđivanje i naplatu ne podleže zastarelosti kada su u pitanju:

- doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje;

- doprinosi za zdravstveno osiguranje;

- doprinosi za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Odredbe ZPPPA kojima se uređuje zastarelost prava poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje nekoliko puta su menjane od 2003. godine (kada je počeo sa primenom ZPPPA), te u nastavku dajemo hronološki prikaz tih izmena.

• Od 1.1.2003. do 6.1.2012. - pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje nije zastarevalo, dok je pravo na utvrđivanje i naplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti zastarevalo, u skladu sa opštim pravilima.

• Od 7.1.2012. do 29.5.2013. - pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu svih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje nije zastarevalo.

• Od 30.5.2013. do 1.1.2016. - pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu svih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastarevalo je, u skladu sa opštim pravilima.

• Od 1.1.2016. godine, pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu svih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ne podleže zastarelosti."

https://www.paragraf.rs/edokumenti/poreski/prestanak-poreske-obaveze-zastarelost-otpis-poreza.html. ?

Odgovori

petar on 17.02.2021 10:17

izvinjavam se zbog mnogo pitanja, ali sve je zbunjujuce - kako se ovaj vas post:

"ADMIN SAJTA on 13.11.2020 17:28
@Marko,
Kako sad stoje stvari, porez zastareva nakon 5 godina, a doprinosi ne zastarevaju"

uklapa sa ovim podacima:

"Prema tome, rok zastarelosti prava Poreske uprave na naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastareva za pet godina.

Ministarstvo finansija napominje da pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zastareva u roku od deset godina od isteka godine u kojoj je tu obavezu trebalo utvrditi ili naplatiti, što u svakom konkretnom slučaju utvrđuje poreski organ."

Dakle, zastareva ili ne zastareva? Trebam li se brinuti zbog uplata u 2015toj ili ne?

takodje i ovaj post :

"ADMIN SAJTA on 19.11.2020 10:03
@Dušan V.,
obziorm da ste bili freelancer do 2013. godine, obaveze za porez su zastarele. Po nama od vas se ne očekuje ništa."


Ako ne zastarevaju onda se od njega valjda ocekuju doprinosi?





Odgovori

Admin sajta on 03.03.2021 17:14

@Petar
Da pojednostavimo:1. Porezi zastarevaju u roku od 5 godina nakon isteka kalendarske godine u kojoj je nastala obaveza. 2. Doprinosi za zdravstvo i doprinos za slučaj nezaposlenosti zastarevaju nakon 10 godina a doprinos za PIO ne zastareva.

Ana on 17.02.2021 16:15

Poštovani, prodajem digitalne art printove na Etsy-ju godinu i po dana. Ukupan priliv novca na PayPal-u mi je bio oko 1000 evra do sada. Na koliku osnovicu bih ja trebala da obračunam porez?
Da li ja moram da otvaram firmu za takvu prodaju ili mogu kao fizičko lice da radim i dalje? I da li mogu jednom mesečno na celokupan mesečni iznos da platim poreze ili moram pojednačno svaku prodaju da prijavim?
Hvala unapred na odgovoru.

Odgovori

Admin sajta on 17.03.2021 06:35

@Ana
Ako ste prihodovali kao fizičko lice, nevezano da li ste preprodali robu ili uslugu, vi ste dužni da obračunate porez i doprinose na prihodovan iznos, tj na 1000 EUR u vašem primeru. S druge strane, možete se registrovati kao preduzetnik; u nastavku vam dajemo spisak delatnosti koje možete registrovati kao paušaljac i bez obaveze da imate fiskalnu kasu: Delatnostima, za koje u smislu člana 1. ove uredbe ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase, smatraju se i delatnosti koje obavlja preduzetnik koji plaća porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod i koji nije obveznik poreza na dodatu vrednost, i to:

Delatnosti u okviru sledećih oblasti, odnosno grupa:

33.11

Popravka metalnih proizvoda;

33.12

Popravka mašina;

33.13

Popravka elektronske i optičke opreme;

33.14

Popravka električne opreme;

33.15

Popravka i održavanje brodova i čamaca;

33.17

Popravka i održavanje druge transportne opreme;

33.19

Popravka ostale opreme;

37

Uklanjanje otpadnih voda;

38.11

Skupljanje otpada koji nije opasan;

43.11

Rušenje objekata;

43.12

Priprema gradilišta;

43.13

Ispitivanje terena bušenjem i sondiranjem;

43.21

Postavljanje električnih instalacija;

43.22

Postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema;

43.29

Ostali instalacioni radovi u građevinarstvu;

43.31

Malterisanje;

43.32

Ugradnja stolarije;

43.33

Postavljanje podnih i zidnih obloga;

43.34

Bojenje i zastakljivanje;

43.39

Ostali završni radovi;

43.91

Krovni radovi;

43.99

Ostali nepomenuti specifični građevinski radovi;

45.20

Održavanje i popravka motornih vozila;

74.20

Fotografske usluge;

81.10

Usluge održavanja objekata;

81.30

Usluge uređenja i održavanja okoline;

95.11

Popravka računara i periferne opreme;

95.12

Popravka komunikacione opreme;

95.21

Popravka elektronskih aparata za široku upotrebu;

95.22

Popravka aparata za domaćinstvo i kućne i baštenske opreme;

95.24

Održavanje i popravka nameštaja;

95.29

Popravka ostalih ličnih predmeta i predmeta za domaćinstvo;

96.01

Pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih proizvoda;

96.02

Delatnost frizerskih i kozmetičkih salona;

96.03

Pogrebne i srodne delatnosti.

Ako niste registovani preduzetnik,kao fizičko lice, vi ste u obavezi da prijavite vaš prihod svaki put kad nešto prodate, dakle po svakom pojedinačnom prihodu na Paypal nalogu.
Osnovicu za obračun poreza čini ostvaren prihod. Nezaposleno lice je dužno da po tom osnovu uplati: 20% poreza po ostvarenom prihodu, 25.5% za penzijsko i invalidsko osiguranje i pošto je nezaposlen mora da uplati još i dodatnih 10,3% za obavezno zdravstveno osiguranje.

S sruge strane kao preduzetnik paušalac plaćate mesečnu obavezu za obavezno socijalno osiguranje oko 200 eur mesečno.

U svakom slučaju, možete zakazati konsultacije kod nas da bi vam dali detaljnije objašnjenje i ako možemo da vam pomognemo da odlučite šta bi bila najpovoljnija varijanta za vas. Možete nas kontaktirati mailom ili telefonom koje možete naći na našem sajtu u odeljku Kontakti.

Filip on 20.02.2021 18:08

Cao.
Ako stecene kriptovalute tipa etherium iz svog walleta prebacim u evre online pa sebi uplatim na devizni racun. Jel podleze zakonu i od koje do koje cifre ? Pozz

Odgovori

Admin sajta on 17.03.2021 06:19

@ Filip
Obzirom da ima raznih situacija i statusa primaoca prihoda najbolje da pročitaš naš članak u kojem možeš sam da odrediš kojoj kategoriji pripadaš i koje bi mogle biti tvoje obaveze.
link u prilogu: https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

misa.vukosavljevic on 06.03.2021 11:41

Poštovani,
možete li mi dati precizan odgovor na sledeće pitanje:
Ako se ostvaruju prihodi sa Forex berze (tržišta), preko platforme izabranog brokera a na osnovu položenog sopstvenog novčanog depozita, i to sve iz penzionerskog statusa po kojim osnovima i koliki su tačni iznosi U PROCENTIMA, poreza i doprinosa, koji se plaćaju prema trenutno važećim zakonima.

Srdačan pozdrav Miša Vukosavljević
P.S. Oprostite ispustio sam bitnu odrednicu, dopuna velikim slovima

Odgovori

Admin sajta on 17.03.2021 05:59

@Misa Vukosavljević

detalje vezane za vaše obaveze prema državi u % možete naći u našem članku na sledećem linku:
https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Marko on 09.03.2021 10:23

Postoavni,
Pocinjem da radim za jednu americku kompaniju u oblasti IT ali prvih 3 meseca bicu ne prijavljen, tj.kao neka praksa i dobio sam ugovor kao Consulting Contract u kome je navedena cifra plate bruto itd.ali takodje uplate idu iz inostranstva.
Zanimam me posto sam ne zaposlen koji porez moram i da li moram da platim drzavi?
Inace cifra plate prva tri mseca prosecna plata u Srbiji.
Hvala

Odgovori

Admin sajta on 17.03.2021 06:15

@Marko
Osnovicu za obračun poreza čini ostvaren prihod. obzirom da si nezaposleno lice dužan si da po tom osnovu uplatiš: 20% poreza po ostvarenom prihodu, 25.5% za penzijsko i invalidsko osiguranje i 10,3% za obavezno zdravstveno osiguranje.

detaljnije objašnjenje imaš u našem članku na linku: https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Disa on 23.03.2021 01:11

Drzavljanin sam Srbije i BiH, zivim i radim u BiH a platu primam iz EU na devizni racun u Srbiji. Da li sam poreski obveznik Srbije? Da li poreska uprava Srbije po automatizmu razmjenjuje podatke sa pu u BiH? Hvala unaprijed

Odgovori

Admin sajta on 29.03.2021 14:41

@ Disa
U skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana (član 7. stav 1. tačka 1. i 2.), rezident Republike Srbije je fizičko lice koje:
na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa;
na teritoriji Republike neprekidno ili sa prekidima boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili završava u odnosnoj poreskoj godini (poreska godina se poklapa sa kalendarskom godinom).
Kriterijum za određivanje rezidentnosti je prostor, a ne državljanstvo. Rezidenti su sva fizička i pravna lica sa stalnim boravkom u određenoj zemlji, bez obzira na državljanstvo.
Ukoliko po gore navedenim kriterijumima niste rezident Srbije iako imate državljanstvo, vi nemate obavezu za poreze i doprinose u Srbiji nego u BiH. Po našem saznanju poreske uprave dve države nemaju automatizam u prosleđivanju podataka, već to rade na osnovu zahteva po službenoj dužnosti. Banke u Srbiji imaju obavezu izveštavanja o transakcijama prema NBS Obzirom da ste naveli da živite i radite u BIH i da vam je tamo centar poslovnih i životnih interesa, po našem mišljenju vi ne bi trebali da imate obavezu da plaćate poreze i doprinose u Srbiji već u BIH prema tamo važećim zakonima.

Ivan on 24.03.2021 23:32

Poštovanje,
Pod kojom bih se šifrom delatnosti mogao registrovati kao preduzetnik paušalac za prodaju korišćenih (polovnih) stvari putem online platformi domaćih i stranih? Nezgodno je u ovom slučaju voditi poslovne knjige jer je skoro nemoguće pravdati ulaz polovne robe.
Hvala

Odgovori

Admin sajta on 29.03.2021 15:51

@Ivan
Šifra delatnosti za trgovinu online je 4791, i nema mogućnosti da budete paušalac. samo sledeće delatnosti se mogu obavljati kao paušalac pod uslovom da ste prošli test samostalnosti:
4932

Taksi prevoz

4939

Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju

5911

Proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa

6201

Računarsko programiranje

6202

Konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije

6209

Ostale usluge informacione tehnologije

6311

Obrada podataka, hosting i sl.

6312

Veb portali

6399

Informacione uslužne delatnosti na drugom mestu nepomenute

7022

Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem

7111

Arhitektonska delatnost

7112

Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje

7410

Specijalizovane dizajnerske aktivnosti

9001

Izvođačka umetnost

9002

Druge umetničke delatnosti u okviru izvođačke umetnosti
1071

Proizvodnja hleba, svežeg peciva i kolača

1512

Proizvodnja putnih i ručnih torbi i sl., saračkih proizvoda i kaiševa

1814

Knjigovezačke i srodne usluge

3314

Popravka električne opreme

5610

Delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta

7420

Fotografske usluge

8211

Kombinovane kancelarijsko-administrativne usluge

8219

Fotokopiranje, pripremanje dokumenata i druga specijalizovana kancelarijska podrška

8621

Opšta medicinska praksa

8622

Specijalistička medicinska praksa

8623

Stomatološka praksa

8690

Ostala zdravstvena zaštita

9329

Ostale zabavne i rekreativne delatnosti

9511

Popravka računara i periferne opreme

9521

Popravka elektronskih aparata za široku upotrebu

9522

Popravka aparata za domaćinstvo i kućne i baštenske opreme

9523

Popravka obuće i predmeta od kože

9525

Popravka satova i nakita

9529

Popravka ostalih ličnih predmeta i predmeta za domaćinstvo

9601

Pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih proizvoda

9602

Delatnost frizerskih i kozmetičkih salona

9604

Delatnost nege i održavanja tela

Gordana on 25.03.2021 15:46

Da li se porez obračunava na mesečnom nivou ili za svaki pojedinačni priliv novca (ma kako minimalan bio)
treba da se podnosi PP OPO?
Ako je u redu prvo, onda šta ako nekog meseca nema priliva..?

Odgovori

Admin sajta on 29.03.2021 15:57

@Gordana
Zasad prema važećem Zakonu za svaki pojedinačni prihod se podnosi posebna prijava, bez obzira na iznos. Ukoliko nema prihoda ne treba ni podnositi prijavu. U svakom slučaju čeka se da se postigne dogovor sa freelancerima pa će nadamo se da propišu jednostavniji načini i uslovi oporezivanja.

Petar on 31.03.2021 10:52

Kakvo je oporezivanje u slucajevima da imam platu koja je veca od 5 prosecnih zarada, a na to dodatno freelance-ujem? Da li u tom slucaju, posto vec placam maksimalni iznos doprinosa za socijalno i zdravstveno, placam samo porez i po kojoj stopi? Znam da placam nekih 15% poreza dodatnog na zaradu ali kako se obracunava ovo?

Hvala

Odgovori

Admin sajta on 19.04.2021 13:19

@Petar
– u roku od 30 dana od dana kada im legne uplata popune i podnesu poresku prijavu na obrascu PP OPO (sastoji se iz četiri dela: podaci o poreskoj prijavi; podaci o poreskom obvezniku; podaci o načinu ostvarivanja prihoda; podaci o vrstama prihoda) i plati porez kao fizičko lice. Rok za podnošenje poreske prijave se računa počev od prvog narednog dana od dana kada novac legne na račun (npr. prihod je ostvaren 9. januara 2020, dok je rok za podnošenje poreske prijave 10. februara 2020).

– poreska prijava se mora podnositi za svaku uplatu iz inostranstva (npr. ako fizičko lice ima 9 uplata iz inostranstva neophodno je da podnese 9 poreskih prijava).

Postoje dva osnovna načina na koji se vrši obračun za plaćanje poreza fizičkih lica. Osnovna razlika je u tome da li fizičko lice ima dodatni posao, ili je nezaposlen.

Obračun poreza kada je fizičko lice pored usluga koje pruža i zaposlen:
Ukoliko je fizičko lice ujedno i zaposleno, to znači da je osigurano po osnovu zaposlenja, i samim tim ne mora da plaća zdravstveno osiguranje. Porez na dohodak plaća se na ostvareni prihod, a oporezuje se po stopi od 20%, uz priznavanje normiranih troškova. Normirani troškovi su troškovi koji se ne oporezuju i mogu iznositi 34%, 43% ili 50% u zavisnosti od delatnosti kojom se fizičko lice bavi. Drugim rečima, tek kada se od zarade odbiju normirani troškovi, onda se obračunava porez na dohodak čija je stopa 20%. Fizičko lice je u obavezi i da plati penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 25,5%.
detaljne primere imate na sajtu poreske uprave. u nastavku link:
https://www.purs.gov.rs/biro-za-informisanje/novosti/6735/obracun-poreza-i-doprinosa-za-obavezno-socijalno-osiguranje-na-prihode-fizickih-lica-ostvarene-iz-inostranstva-.html

Marko Nenadić on 07.04.2021 18:34

Pozrav,

Moja situacija sa porezom je malo drugačija jer nisam free lancer. Naime, ja imam na američkom računu veliku sumu novca i putem PayPala mogu da je prebacim na tekući račun u domaćoj banci, sve okej za sad. Stvar je u tome što sam čuo da ukoliko stigne velika količina novca na domaći račun sa PayPala ili nekog drugog posrednika, poreska uprava će mi tražiti da platim porez od toga. Znači ja bih da obavim samo jednu veliku transakciju. Je li tačno da će mi doći poreska i tražiti porez na osnovu tog zakona o freelancerima?

Hvala.

Odgovori

Admin sajta on 19.04.2021 14:12

@Marko Nenadić
Po našem mišljenju da, ukoliko prebacijete velike sume novca, Poreska uprava će najverovatnije odreagovati. Vi niste naveli poreklo tog novca ali nezavisno od toga svaka velika transakcija je u fokusu Zakona o utvrđivanju porekla imovine.

Ivana on 07.04.2021 22:51

Poštovani, da li ja sa statusom studenta podležem oporezivanju određenih uplata na PayPal koje ne spadaju nužno u okvir freelance-a, tačnije uplata od strane određenih sajtova? Da li sam uopšte kao student u dužnosti da plaćam porez prilikom bilo kog vida online zarade?

Odgovori

Admin sajta on 19.04.2021 14:14

@Ivana
Nezavisno od toga što ste student, svaki prihod je oporeziv.

Milan on 16.06.2021 11:52

Poštovani, da li postoji uplata, koja je neoporeziva, mislim na iznos ispod minimalca. U smislu, da na mesečnom nivou primam uplatu koja je manja od minimalne na teritoriji Srbije, da li će i to trebati da bude oporezivano ili ne, i da li ukoliko je odgovor ne, važe neke druge zakonske regulative ili ne mora ništa da se radi po tom pitanju? Hvala unapred, pozdrav!

Odgovori

Admin sajta on 30.06.2021 08:29

@Milan
Cela priča oko free lansera još uvek nije konačna ali vam dajemo link sa kalkulatorom i najnovijim informacijama vezanim za ovo pitanje:
https://startit.rs/frilenserski-kalkulator-koliko-cete-placati-drzavi-ako-se-usvoji-predlog-vlade/

Petar on 02.08.2021 20:53

Poštovani,

Zanima me da li kao student moram da plaćam zdravstveno osiguranje ako radim kao freelancer (npr preko fiverr-a ili sličnih aplikacija).

Naime, ne bih voleo da izgubim vojno zdravstveno osiguranje na koje sam prijavljen kao član porodice. S obzirom da preko omladinske zadruge studenti ne gube zdravstveno osiguranje na kojem su već osigurani, da li bi postojala slična procedura i za freelancere?
Pozdrav!

Odgovori

Admin sajta on 20.08.2021 15:05

@Petar,
Prema važećim propisima u trenutku pisanja odgovora, freelancer nije prepoznat kao posebna kategorija u Zakonu o porezu na dohodak građana. Ovo je pitanje za pravnika, jer se tiče statusa zdravstvenog osiguranja.

Branislav Ivkovic on 10.08.2021 20:06

Zdravo,

Imam dva pitanja, na koja je u nekoj formi vec bilo odgovora, ali mi treba potvrda.

1) Ukoliko sam zaposlen, prijavljen na punu platu i firma mi placa sve poreze i doprinose ja i dalje moram da placam porez zbog novca koji zaradjujem freelancingom (prevodilacke usluge za inostranu kompaniju) po onom principu koji je opisan kao primer 1?

2) Ukoliko mi poslodavac novac uplacuje na paypal i ja putem paypala odmah kupim proizvode tipa na Amazonu, to niko ne vidi? :)

Odgovori

Admin sajta on 26.08.2021 12:30

@Branislav Ivkovic,
1) I dalje morate da plaćate porez zbog "freelancer" prihoda. Samo što ne plaćate pune doprinose, nego samo doprinos za PIO.
2) Takve transakcije vidi i Paypal i Amazon odnosno treća firma. Te komercijalne kompanije bi mogle dobiti zahtev od ministarstva finansija neke države da im pošalju neke transakcije koje im mogu biti sumnjive za osnov za oporezivanje, ali ovo se u praksi do sada nije dešavalo, niti smatramo da je to državi cilj. Državi je cilj da se freelanceri uvedu u normalne tokove, i zato i stupaju na snagu izmene zakona koje će to i omogućiti.

Milena miki on 19.08.2021 23:18

Postovani,

Da li ste upoznati sta se desava ako sam u stalnom radnom odnosu u jednoj Americkoj kompaniji a zivim u Srbiji? (remote)
Da li Srbija i Amerika imaju sklopljen ugovor/dogovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja?

Hvala unapred

Odgovori

Admin sajta on 20.08.2021 15:00

@Milena miki,
Ako radite za kompaniju iz Amerike kao freelancer, a nalazite se u Srbiji, potrebno je da samostalno obračunavate porez i doprinose na vaš prihod od te kompanije, baš kao što smo opisali u ovom članku.
Amerika i Srbija nemaju ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Znači, pun iznos poreza i doprinosa biste morali da obračunate, da prijavite na sajtu poreske uprave i da platite u propisanom roku.

Milena on 20.08.2021 19:51

Mnogo vam hvala na odgovoru.
To je od velike pomoći.
Prema tim proračunima onda bi meni od npr.300.000 dinara ostalo 150.000
Da li je to moguće, katastrofalno stanje

Odgovori

Milos on 19.09.2021 11:44

Postovanje,
Primam uplate od Googla na preduzetnicku radnju sa vodjenjem knjiga (ne pausal) i poreze placam preko akontacija. Obzirom da cu naredne godine preci prihod od 6 miliona dinara i morati uci u sistem PDVa, interesuje me kako ce se tretirati uplate od Google Adsense Ireland? Da li cu na neki nacin morati da placam PDV za te prilive? Napominjem da im fakture ne saljem i da imam elektronski ugovor izmedju moje preduzetnicke radnje i Google Adsense.

Odgovori

Admin sajta on 20.09.2021 14:20

@Miloš Prvo, limit zaulazak u PDV je 8 miliona dinara, tako da dok ne dostignete taj prihod za prethodnih 12 meseci, niste u obavezi da ulazite u PDV sistem. Drugo, ukoliko ipak uđete u PDV sistem naredne godine, pod pretpostavkom da vi fakturišete usluge nekom klijentu u inostranstvu koje naplaćujete preko firme, Nemate obavezu obračuna PDV-a jer ste oslobođeni naravno uz ispunjenje određenih pravila. Detaljnije možete pročitati vezano za to na sledećem linku: https://www.biljanatrifunovicifa.com/2019/05/izvoz-usluga-propisi-koji-regulisu-ovu-oblast/

Ivana Bojanic on 27.09.2021 11:30

Postovani,
Nisam sigurna da li je vec odgovoreno na ovo pitanje, ali molim vas da mi kazete koji je najbolji nacin za prijem uplata u mom slucaju, posto sam dugo zivela u inostranstvu i nisu mi bas jasni domaci zakoni. Ja sam u stalnom radnom odnosu gde narvano imam placene doprinose za zdravstveno osiguranje i PIO, pored toga radim kao freelancer za firme koje su iskljucivo iz Srbije. Moje pitanje je koja je najbolja opcija za mene, tj na koji nacin mogu primati uplate od domacih firmi za koje povremeno radim kao freelancer, ti prihodi nisu redovni? Hvala puno

Odgovori

Admin sajta on 21.10.2021 06:53

@Ivana Bojanić
Ukoliko ste zaposleni i plaćaju vam se porez i doprinosi na zarade, i ako kao free lancer fizičko lice primate uplate od domaćih pravnih lica, pravno lice je dužno prilikom isplate vaših prihoda kao free lanceru da obračuna i uplati dažbine. Vaša je obaveza da tim firmama dostavite potvrdu o stalnom zaposlenju da bi oni imali osnova za umanjenje dažbina za vaše isplate. Isplate mogu biti na vaš tekući račun ili da novac podignete na balagajni pravnog lica, kako se već vi interno dogovorite.

Sinisa Maricic on 03.10.2021 22:57

Dobro vece,

Koliko je umanjena osnovica, odnosno smanjena osnovica placanja poreza ukoliko radim SAMO kao 1. Agent podrske i koliko je umanjena osnovica ako radim kao 2. agent podrske i uz to sa obicnom bazom podataka u excelu, MS access database i preko sales force-a? Da li je 34% posto ili 20% umanjena.

Hvala na odgovoru!

Odgovori

Admin sajta on 22.11.2021 10:55

@Sinisa Maricic,
Kao agent podrške, prema našem mišljenju, u svakom slučaju je 20% umanjenje osnovice poreza.
Nema elemenata da se ta aktivnost smatra autorskim honorarom, nego po nama, to je ugovor o delu tj. ostali prihodi iz Zakona o porezu na dohodak građana.

Gogi on 29.11.2021 10:30

Prilicno sam zbunjen kako da postupim. Planiram da zapocnem freelance posao preko upwork-a i fiver-a. Nisam u radnom odnosu vec dve i po godine. Zdravstveno sam osiguran kao nezaposleno lice. Koja varijanta bi bila najbolja? Da otvorim firmu kao pausalac i pauziram placanje poreza dok posao ne krene? Ako sam dobro razumeo to bi bila najbezbolnija varijanta.

Odgovori

Admin sajta on 15.12.2021 08:59

@Gagi
Naša preporuka je da dok ne razradite posao možda bolje da radite kao free lancer i da sami podnosite poresku prijavu i uplaćijete dažbine.
Detaljno objašnjenje možete pročitati na sledećem sajtu:
https://unija.com/sr/kako-se-samooporezovati-kod-primljenih-uplata-iz-inostranstva/ ili na našem blogu https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Mxx on 29.11.2021 14:16

Postovani,
zaposlen sam u drzavnoj sluzbi, samim tim ne mogu zakonski da otvorim preduzetnicku radnju odnosno privredno drustvo. Kako bih se bavio dodatnom delatnoscu (grafickim dizajnom) za firmu iz inostranstva, interesuje me na koji nacin bih mogao da primam zaradu odnosno taj novac? (Da li je to moguce preko tudje preduzetnicke firme ili na neki drugi nacin?) Hvala unapred,

Odgovori

Admin sajta on 15.12.2021 09:00

@Mxx
Možete raditi kao free lancer, o detaljima se možete informisati na sajtu: https://www.knjigovodstveneusluge.rs/vesti/clanak/ako-si-freelancer-u-srbiji-evo-koje-stavke-su-ti-bitne-sa-aspekta-obaveza-prema-drzavi-i-poreza

Zivka Zivkovic on 10.03.2022 23:31

Postovani,
Penzioner sam u starosnoj penziji. Htela bih da povremeno drzim predavanja ciji sam ja autor, u nekom iznajmljenom prostoru i da naplacujem karte. Novac od prodaje karata na licu mesta bi bio u gotovini. Da li sam ja u tom slucaju freelancer? Da li na prihod od karata imam obavezu placanja poreza i doprinosa, ako imam koje bi stope i osnovice bile u pitanju?
Hvala najlepse. Srdacan pozdrav,
Zivka

Odgovori

Admin sajta on 25.03.2022 09:42

@Zivka Zivković
I ako ste freelancer imate obavezu da se registrujete kao preduzetnik. Od 1. januara 2022. godine su definisani novi uslovi za ovaj oblik rada. Preporučujemo vam da kontaktirate udruženje freelancera i preduzetnika za detaljnije informacije. možete ih kontaktirati preko sajta https://ufp.rs/kontakt

Igor Marinada on 06.04.2022 10:44

Postovani,

Zivim i radim u EU (boravisna viza), firma u srbiji bi htela da me angazuje za IT usluge, tako da bih morao da otvorim pausal/agenciju u srbiji.
Sta da ocekujem u ovom slucaju sto se tice poreza i doprinosa? Nisam zaposlen u Srbiji.
Koliko je ova situacija komplikovana s obzirom da nisam fizicki u Srbiji dobar deo godine?

Unapred hvala!

Odgovori

Admin sajta on 26.04.2022 12:10

@Igor Marinada
U slučaju da za firmu u Srbiji radite samo povremeno onda je bolje da sa njima sklopite ugovor o delu ili ugovor o privremenim i povremenim poslovima, i u tom slučaju firma koja vam isplaćuje naknadu snosi troškove poreza i doprinosa za vašu isplatu. Ukoliko ćete sa njima sklopiti neki dugoročni posao onda ima smisla da registrujete paušalnu agenciju. Visina troškova na mesečnom nivou zavisi od mnogo faktora. Prvo od opštine gde bi vi registrovali preduzetničku radnju, jer obavezni porezi i doprinosi za preduzetnike dosta variraju od opštine do opštine. Morate pre svega da uradite test samostalnosti i da izaberete šifru delatnosti za koju je dozvoljeno da se registruje firma kao paušalac. Više informacija možete naći na sledećim sajtovima:
https://www.pausal.rs/skola/pausalac/

https://blog.pausal.rs/preduzetnik-pausalac-i-knjigas/

Kicovic Borko on 07.05.2022 11:40

Nadovezao bih se na pitanje i scenario koji je u komentarima ostavio Nikola Miljković. U odgovoru na njegovo pitanje se pominje da se za poklone iz inostranstva preko WesternUnion-a tolerišu svote do 100 000 RSD na godišnjem nivou.

Da li možete da nas uputite na propis/zakon po kojem je ta granica od 100 000 RDS regulisana?

Hvala!

Odgovori

Admin sajta on 25.05.2022 08:17

@Kicovic Borko
Zakon o porezu na imovinu Deo 3 Clan 14

pasus:
Ako je vrednost nasleđenih, odnosno na poklon primljenih stvari iz st. 2. i 3. ovog člana, od istog lica u jednoj kalendarskoj godini, po svakom od tih osnova veća od 100.000 dinara, od oporezivanja se izuzima 100.000 dinara u toj kalendarskoj godini po svakom od tih osnova.

Anno on 05.08.2022 23:25

Samo ne kontam ovo oko preduzetnika,ja sam preduzetnik i plus radim kao frilanser, objasnili ste da je razlog placanje zbog penzijskog,sto onda placam penzijske troskove za dva KONJA,kad mogu samo jednog da jasem?

Clandestino on 17.07.2022 05:44

Postovani,
Otvorio sam pausalnu agenciju u junu i zamrzao je posle nedelju dana kad sam video da treba da platim oko 5000 evra godisnje poreza i doprinosa. Ja sam drzavljanin RS, zaposlen u EU gde placam porez i sve doprinose. Znaci nisam rezident RS iako cesto dolazim, imam stan i volim prosto. Hteo sam da otvorim PR da mogu lakse da pruzam usluge domacim klijentima.koji se interesuju. Imao bih nekoliko pitanja:
- da li sam u obavezi da placam PIO, i doprinose, obzirom da zemlja u kojoj zivim ima potpisan ugoVor sa RS o izbegavanju dvostrukog oporezivanja?
- bavim se bazama podataka. Da li sifra delatnosti mora da mi bude Racunarsko programiranje (najvisa osnovica) ili moze i Ostale IT usluge ili nesto trece? Gde mogu da vidim detaljniji opis delatnosti?
- da li sam ja kao nerezident u obavezi da placam porez na nekretninu u RS? To radim neprekidno vec 5 godina iako zivim van RS? Uredno mi stize u LPA svakog kvartala.

Hvala puno.

-

Odgovori

Admin sajta on 09.08.2022 10:33

@Clandestino
Pitanje vezano za PIO - vi svakako imate obavezu plaćanja dela doprinosa. Morate proučiti ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa zemljom u kojoj žitite i radite, u njemu je definisano kolika je olakšica. Svakako morate pribaviti dokaze, potvrdu o rezidentnosti, potvrdu o zaposlenju u inostranstvu itd i da iste priložite našoj poreskoj upravi.Šifra delatnosti: Vi možete registrovati pretežnu delatnost prema vašoj proceni ali vas to ne sprečava da se bavite i drugim delatnostima koje ste naveli u vašem osnivačkom aktu... link za šifre delatnosti vam šaljem u nastavku: https://www.beoecc.rs/sifre-delatnosti-za-preduzetnike-pausalce/
Porez na imovinu: ako imate imovinu na svoje ime u RS, obveznik ste poreza svakako.

Dejan on 05.09.2022 20:39

Kada je reč o doprinosima za PIO, hteo bih da vam iznesem svoje iskustvo.
Ja sam po zanimanju programer. Pre tridesetak godina radio sam intenzivno na
razvoju programa za državne organe u Srbiji. Pošto nisam imao registrovanu firmu
sva plaćanja su mi vršena preko ugovora o delu. Svaki takav ugovor sadržao je moje ime,
prezime, matični broj, broj lične karte, kako bi novac mogao da bude isplaćen.
Od uplaćene sume ja sam po pravilu dobijao nešto više od polovine. Ostatak je , kao i danas,
išao na porez i na doprinos za PIO.
Pošto sam se u međuvremenu približio penziji, pokušao sam u PIO fondu da utvrdim (s jednom od kopija uplate)
da li su ti doprinosi evidentirani u mom penzijskom stažu i doprinosima.
Nažalost, nigde ni traga ni glasa. Kao da ih nikad ni bilo nije.
Da biste pravilno razumeli, radi se o radu koji je trajao skoro 10 godina, paralelno s mojim stalnim zaposlenjem.

Da li postoji bilo kakav način da ove uplate uđu u sredstva koja su uplaćivana za moju penziju ?

Odgovori

Admin sajta on 08.09.2022 14:04

@Dejan
O statusu ugovora o delu možete detaljnije pročitati na sledećoj stranici.
https://advokat-velickovic.rs/ugovor-o-delu

Ukoliko su vam stvarno uplaćivali doprinose u PIO fondu bi trebao postojati trag o tome. Ukoliko nema, kao što kažete, naša preporuka je da pokušate da prikupite dokumentaciju o ovim isplatama, obračune, izvode i sl. i da sa kopijom te dokumentacije odete u PIO fond. Primanja po ugovoru o delu ako ste istovremeno bili radno angažovani u nekoj firmi, mogu da utiču jedino na povećanje osnovice za penziju. Ukoliko u vreme obavljanja poslova po ugovoru o delu niste bili zaposleni, PIO fond bi vam za taj period trebao da upiše i staž.

Srec on 18.09.2022 23:23

Postovani!
Dosao sam u godine za penziju pa me interesuje da li i inostrane penzije podlezu oporezivanju?Radi se o americkoj penziji.Posto zivim zadnjih 13 godina u Srbiji hteo sam da mi se penzija salje na banku Inteza gde bih otvorio devizni racun.Da li ja moram svakog meseca po prispecu penzije od 1000 i nesto dolara da podnosim poresku prijavu i koliko je oporezivanje u tom slucaju?
Hvala .

Odgovori

Admin sajta on 21.09.2022 07:39

@Srec
Vi vašu inostranu penziju možete primiti u Srbiji i nemate nikakvu obavezu da bilo šta uplaćujete državi jer su porezi i doprinosi već plaćani u SAD.

Srecko on 19.09.2022 16:33

Postovani!
Uskoro cu dobiti inostranu penziju pa me interesuje da li i penzije podlezu oporezivanju?Ja zivim zadnjih 13 godina u Srbiji i hteo bih da mi se penzija uplacuje na devizni racun banke Inteza.A ako se oporezuju da li ja moram svakog meseca da podnesem poresku prijavu po prispecu uplate.Inace penzija bi dolazila iz USA.

Odgovori

Admin sajta on 21.09.2022 07:41

@Srecko
Odgovorili smo vam na prethodnu poruku. Nemate obavezu plaćanja bilo kakvih poreza ili doprinosa u Srbiji na inostranu penziju.

Tea on 14.10.2022 08:09

Pozdrav,
Izuzetno zanimljiv članak, kao i komentari. Pohvaljujem zaista!
Ja bih imala pitanje, naime student sam u drugoj državi u kojoj sam otvorila račun, devizni. Srpski sam državljanin. Za 6 meseci završavam studiranje i ističe mi boravišna dozvola - dakle vraćam se u Srbiju. U međuvremenu sam se zaposlila kao freelancer i novac mi leže na račun u banci u drugoj državi. Šta u tom slučaju ? Račun će mi svakako ostati aktivan....šta je vaš predlog i kako generalno gledate na tu situaciju.
Hvala

Odgovori

Tea on 14.10.2022 08:09

Pozdrav,
Izuzetno zanimljiv članak, kao i komentari. Pohvaljujem zaista!
Ja bih imala pitanje, naime student sam u drugoj državi u kojoj sam otvorila račun, devizni. Srpski sam državljanin. Za 6 meseci završavam studiranje i ističe mi boravišna dozvola - dakle vraćam se u Srbiju. U međuvremenu sam se zaposlila kao freelancer i novac mi leže na račun u banci u drugoj državi. Šta u tom slučaju ? Račun će mi svakako ostati aktivan....šta je vaš predlog i kako generalno gledate na tu situaciju.
Hvala

Odgovori

Admin sajta on 18.10.2022 07:38

@ Tea
Račun u inostranstvu može biti otvoren i održavan samo pod određenim uslovima i uz odobrenje NBS. Inače je kažnjivo držanje novca una nerezidentnim računima u inostranstvu bez odobrenja Narodne banke. Detaljnije informacije možete naći na sledećem sajtu:
https://biznis.rs/vesti/otvaranje-racuna-u-inostranstvu-kaznjivo-ako-se-ne-ispostuju-tacno-propisani-uslovi/

Nikola Djoric on 27.11.2022 20:13

Postovani,

Ja imam pausalno oporezivu radnju i ugovor sa stranom firmom za koju radim kao contractor, na racun preduzetnicke radnje primim blizu 6 miliona godisnje. Koliko sam troskove upoznat do 150 000 dinara dnevno u gotovini ne moram da pravdam kao ni novac koji prebacim na privatni racun.

Zanima me da li je taj novac koji podignem i trosim kao i novac koji prebacim na privatni racun (vecinu tako trosim) pa potrosim u fokusu zakona o utvrdjivanju porekla imovine. Naime, brine me jedna stavka u tom zakona koja navodi "izdatke za potrebe fizickog lica" koji ulaze u iznos na koji se treba utvrditi poreklo. Da li moze da se desi da me pozovu iz poreske i kazu uvecali ste imovinu za 18 miliona dinara u prethodne 3 godine i traze mi dokaz o poreklu, i kako ja pravdam to poreklo? Da li mi trebaju racuni ili su dovoljni izvodi iz banke i da li mogu da pravdam sve ili samo neke troskove?

Najlepse hvala.

Odgovori

Admin sajta on 08.12.2022 07:57

@Nikola Djorić
Kao paušalac preduzetnik ste fizičko lice-firma, dok god imate godišnje prihode do 6.000.000 i paušalac ste, nemate brige oko dokazivanja porekla imovine. Čak i da neko potegne to pitanje imate izvode i KPO koji pravdaju poreklo novca.

Milan on 19.12.2022 17:32

Postovani,
Radim na recnim brodu za Svajcarsku kompaniju sa kojoj imam i svajcarski ugovor o radu. Svi porezi i doprinosi su placeni u Svajcarskoj tako da posedujem i svajcarski broj socijalnog osiguranja, kao i mesecne pay slipove i godisnje izvestaje o prihodima. I pored toga dobio sam resenje za 2017tu godinu za placanje poreza. Sta je potrebno da se prilozi da bi dokazao poreskoj upravi i izbegao dvostruko oporezivanje. Cisto sumnjam da su porezi u Srbiji veci od onih u Svajcarskoj te svaka razlika bi isla i korist visine poreza u Svajcarskoj?

Hvala unapred

Odgovori

Milan on 19.12.2022 17:38

Postovani,
Radim na recnom brodu za Svajcarsku kompaniju, posedujem sezonske Svajcarske ugovore. Svi porezi i doprinosi su placeni u Svajcarskoj, na osnovu cega i imam svajcarski broj socijalnog osiguranja, kao i mesecne pay slipove i godisnje izvestaje. Sta je potrebno da bi se dokazalo poreskoj upravi ovo cinjenicno stanje? Sumnjam da su porezi u Srbiji veci nego u Svajcarskoj te da bi morao da placam razliku

Odgovori

Admin sajta on 20.12.2022 08:22

@Milan

Detalje o propisima vezanima za uido možete naći na sledećem sajtu. Pročitajte ugovor koji Srbija ima sa Švajcarskom.

https://www.mfin.gov.rs/propisi/ugovori-o-izbegavanju-dvostrukog-oporezivanja

Srećko Lakić on 08.01.2023 17:40

Iz zdravstvenih razloga sam dugotrajno nezaposlen, samohrani sam otac i po mišljenju službenika socijalnog nemam pravo na socijalnu potporu. Živim od ušteđevine i podrške rodbine.
Nedavno sam sklopio ugovor o delu za 9000 RSD mesečno i mislim da bi bila sramota da od tog jedinog prihoda, koji ne pokriva ni režijske troškove, plaćam doprinose za PIO i zdravstveno... tim više što mi penzijski staž nije potreban i ne želim da mi tako mali iznosi ulaze u obračun za penziju.
U kalkulatoru za frilensere govori se o nekakvom novom predlogu da oni koji su zarađivali manje od 200 evra mesečno ne treba ništa da plate, pa je moje pitanje da li je taj predlog usvojen i da li se to odnosi i na ugovor o delu?

Odgovori

Admin sajta on 07.02.2023 15:14

@Srecko Lakic

Vi nemate obavezu placanja poreza i doprinosa nego firma sa kojom ste potpisali ugovor o delu. Svakako PIO uplacen po ovom osnovu ce vam uticati na povecanje osnovice za penziju.

Lice koje ostvaruje ugovorenu naknadu po osnovu ugovora o delu ima pravo na uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje samo ako već prethodno nije zdravstveno osigurano po osnovu radnog angažovanja ili penzije, jer se doprinosi za zdravstveno osiguranje plaćaju samo po jednom, prioritetnom osnovu. To praktično znači da poslodavac koji ugovor o delu potpiše sa licem bez radnog angažovanja (nezaposlenim licen) ima obavezu uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3 % od osnovice na koju se plaća i porez i doprinos za penzijsko osiguranje. Ukoliko ugovor potpiše sa licem za koje se već plaćaju doprinosi za zdravstveno osiguranje, jer se radi o penzioneru, zaposlenom, poljoprivredniku i slično, za takvo lice postoji samo obaveza uplate poreza i doprinosa za penzijko i invalidsko osiguranje, ali ne i doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Rade on 14.01.2023 20:30

Uplata na PayPal u američkim dolarima, na devizni račun prebacim u evre.
Kako racunam osnovicu za obračun?
Dolarima po srednjem kursu nbs?

Odgovori

Admin sajta on 07.02.2023 15:21

@ Rade

po srednjem kursu NBS

Ana on 28.01.2023 15:27

Poštovani,
8 godina sam radila i živela u inostranstvu. Svih 8 godina sam u zemlji boravka plaćala poreze i doprinose. Kada sam došla u Srbiju pre dve godine, novac sam prebacila sa svog računa u inostranstvu na svoj račun u Srbiji kao "savings" .
I dalje radim za istu inostranu firmu i dalje primam platu u inostranstvu ali povremeno novac prebacim na račun na Srbiji pod šifrom "troškovi života" .
I dalje plaćam porez na dohodak u inostranstvu.
Srbija nema zakon o duplom oporezivanju sa tom zemljom, pa me zanima da li period koji sam živela tamo kao i period koji živom ovde podleže plaćanju poreza.
Dakle 8 godina sam živela tamo, dve ovde, radila za istu firmu, tamo plaćala poreze a ovde samo prebacila novac.
Unapred hvala

Odgovori

Ana on 28.01.2023 15:28

Poštovani,
8 godina sam radila i živela u inostranstvu. Svih 8 godina sam u zemlji boravka plaćala poreze i doprinose. Kada sam došla u Srbiju pre dve godine, novac sam prebacila sa svog računa u inostranstvu na svoj račun u Srbiji kao "savings" .
I dalje radim za istu inostranu firmu i dalje primam platu u inostranstvu ali povremeno novac prebacim na račun na Srbiji pod šifrom "troškovi života" .
I dalje plaćam porez na dohodak u inostranstvu.
Srbija nema zakon o duplom oporezivanju sa tom zemljom, pa me zanima da li period koji sam živela tamo kao i period koji živom ovde podleže plaćanju poreza.
Dakle 8 godina sam živela tamo, dve ovde, radila za istu firmu, tamo plaćala poreze a ovde samo prebacila novac.
Unapred hvala

Odgovori

Admin sajta on 07.02.2023 15:32

@Ana
Obaveza placanja poreza zavisi od vaseg statusa. Ta;nije treba da utvrdite u kojoj drzavi ste rezident. Prema onome sto ste napisali...vi ste rezident Srbije ukoliko su vasi zivotni interesi u Srbiji. Najbolje da se obratite savetniku u poreskoj upravi sa ovim pitanjem.

Millie B on 31.01.2023 01:33

Poštovani,

Trenutno sam zaposlena i prijavljena na punu platu u Srbiji - porezi, doprinosi, osiguranje, itd.
Želela bih da radim kao freelance dodatno, pa me zanima koja bi računica bila za tu dodatnu platu koja bi dolazila direktno na moj račun.

Hvala unapred na odgovoru !

Odgovori

Admin sajta on 20.02.2023 06:11

@ Millie B

Na narednom linku imate online kalkulator tako da mozete sami izracunati kolike su vase obaveze. Obzirom da ste u radnom odnosu treba da obelezite polje (check box) https://ufp.rs/kalkulator-2023/ Objasnjenje za varijante A i B imate na sledecem linku: https://ufp.rs/tabela-sa-obracunima-poreza-od-2023-azuri/

porez 2017 on 31.01.2023 20:13

postovani,

upravo sam dobila predresenje za porez iz 2017. godine- na resenju stoji 12.12 2022 ali je samo pismo poslano tek 30. januara 2023. da li se ovo racuna kao zastara? drugo pitanjs, ja zivim u Austriji od 2013. godine i 2017. godine sam cak rodila bebu pa se pitam kako je moguce da trebam platiti porez u srbiji kad ne zivim tamo vec godinama? nikad nisam odjavila adresu. molim za savet!

Odgovori

Admin sajta on 20.02.2023 06:18

@ porez 2017
Resenje koje vam je poreska uprava poslala nije zastarelo.
Vi ne morate da odjavite svoje prebivaliste u Srbiji ali morate prijaviti u MUP-u kada menjate boraviste odnosno kada se preseljavate u inostranstvo i da ovu promenu prijavite poreskoj upravi. Vi ovde niste naveli o kakvom porezu je rec. Da biste se oslobodili obaveze placanja poreza (ukoliko su vasi zivotni i poslovni interesi u inostranstvu) morate poslati dokaz o tome poreskoj upravi. Najbolje da ih direktno kontaktirate i oni ce vam reci tacno sta od dokumenata treba da dostavite.

Ђорђе Арсић on 20.02.2023 19:41

Поштовани,

Можда овај коментар окарактеришете као чудан, али ја морам да Вас питам јер нисам баш најбоље разумео. У одговору на коментар из 15.11.2020 14:26 (кориснику @Sasa) напоменули сте да се порез обрачунава на основу уплаћеног своте новца послодавца са платформе UpWork, док сте у тексту који се налази непосредно пре почетка коментара написали да се опорезивање врши одмах након приспећа новца на неки од посредника PayPal, Payoneer... Моје питање гласи, шта је од овог тачно имајући у виду да при мом захтеву да се одређена свота новца са UpWork-а пребаци на PayPal врши опорезивање од стране UpWork-a и мени на PayPal рачун, са ког се онда одмах у року од 30 дана треба платити порез, леже свота новца умањена за 20%. Како је могуће да треба вршити самоопорезивање од своте новца која се налази на UpWork-у када промет новца, о којој пореска управа само и има увида, почиње од умањене вредности новца уплаћеног од стране UpWorka на рачун PayPal-a? Унапред Вам хвала на одговору.

Odgovori

Admin sajta on 20.03.2023 06:36

@Djordje Aleksic

Ukoliko nemate registrovanu delatnost, već ste novac primili kao fizičko lice po osnovu nekog neformalnog radnog angažovanja, potrebno je da sami u roku od 30 dana popunite i podnesete adekvatnu poresku prijavu nadležnoj poreskoj upravi.
U praksi, to može izgledati ovako:
Nakon izvršene isplate, od momenta kada Vam je novac raspoloživ za Vas nastaje poreska obaveza koju trebate izmiriti u roku od 30 dana. U okviru ovog zakonskog roka potrebno je popuniti i podneti PP OPO prijavu mesno nadležnoj poreskoj upravi (prema Vašem mestu prebivališta) i isplatiti novac. To znači da poreze i doprinose plaćate na iznos primljenog novca koji je umanjen za troškove platforme preko koje ste zaradili. Nadamo se da je ovo jasnije objašnjeno.

Ivana Boskovic on 25.02.2023 13:24

Ako sam "frilenser", da li DOMAĆE firme koje smeju da posluju samo sa pravnim licima i ne rade sa kešom mogu da sarađuju sa mnom? Znam da mogu ako sam knjigaš ili paušalac, ali ovo za frilensere mi nije jasno u tom delu uopšte.
Konstantno se naglašava svuda ovo "inostrane firme", a za domaće mi nije jasno.
Hvala unapred

Odgovori

Admin sajta on 20.03.2023 06:27

@Ivana Boskovic
Freelanceri plaćaju poreze i doprinose samo za primljene prihode iz inostranstva gde ino firme ne plaćaju lokalno te poreze i doprinose a ta obaveza postoji u Srbiji. U Srbiji ako bilo koja firma angažuje fizičko lice za neke poslove i isplaćuje nadoknadu fizičkom licu, ta firma je u zakonskoj obavezi da plati poreze i doprinose za to lice a primalac prihoda nema dodatnih obaveza prema državi u momentu prijema novca. Što znači, status freelancer se odnosi isključivo za prihode iz inostranstva.

SARA V on 24.04.2023 10:42

Postovani,
Decko mi radi u Poljskoj, i zeli da mi mesecno pomaze sa nekim manjim novcanim iznosom, da prezivim ovu inflaciju u Srbiji. Ne postoji obavljanje delatnosti, vec je u pitanju poklon. Da li moram placati porez na poklon/pomoc? Postoji li neki vid dokazivanja da je u pitanju poklon ili pomoc.
Ne znam gde da se obratim, PU bi trebala imati savetnike za gradjane.

Odgovori

Admin sajta on 07.06.2023 08:51

@Sara V

Novcani pokloni do ukupnog iznosa od 100.000,00 na godišnjem nivou (kalendarska godina) su neoporezivi, svi iznosi iznad 100.000,00 su predmet oporezivanja i dužni ste da podnesete poresku prijavu i platite porez na poklon. Primer: u 2022 ste u januaru 15.01.primili 50.000 dinara u martu 25.03.ste primili 70.000 dinara. do 100.000 je neoporezivo 120.000,00 - 100.000= 20.000 je oporezivo i dužni ste da prijavite i platite porez u roku od 30 dana od prijema novca tj. do 24.04. ... svaka naredna uplata do kraja kalendarske godine je u celosti oporeziva.

Milan Marković on 24.05.2023 10:53

Poštovanje, bio bih jako zahvalan ako bi ste mogli da mi odgovorite na ovo pitanje.

Bavim se frilensom i interesuje me da li sam u obavezi da prijavim i platim porez onoga trenutka kada on pristigne na moj Upwork nalog koji nije povezan sa mojim računom u banci koliko ja znam.
Upwork nije elektronska institucija novca i taj novac na Upworku praktično i nije moj i neupotrebljiv je dok ga ne prebacim na PayPal ili na moj račun u banci u Srbiji, odnosno dok me Upwork ne isplati nakon mog zahteva za isplatu.
Samo imam tu nedoumicu.
Hvala unapred!

Odgovori

Admin sajta on 07.06.2023 09:04

@Milan Marković
Momenat kada postajete obveznik plaćanja poreza/doprinosa je kada novac legne na vaš račun / tj kad možete sa novcem raspolagati. Dok je na Upwork-u taj novac još uvek nije vaš.

Milenko V. on 07.07.2023 13:14

Imam par nekih poslica po milestonima na Upworku jos iz 2021 godine, 100 tinak dolara ukupno. I od tada stoji na Upwork, odavno. Nisam imao drugih aktivnosti na toj platformi od tada.
U aprilu ocekujuci sve ovo oko novog portala moj Upwork nalog sam updejtovao i uneo PayPal. U junu, krajem 2. portala mi je automatski Upwork bez mog znanja prebacio sav taj novac na PayPal. Eno ga, i dalje stoji na PayPal-u, i sta sad?

Da ga povucem u banku i da racunam da je 2. kvartal i racunam srednji kurs NBS u trenutku kada je novac poslat na PayPal, ili mora da gledam uplate iz 2021. i da trazim srednje kurseve iz 2021 godine? Ali kog onda portala uplacujem po ovom novom sistemu?

Ili da povucem sredstva u 3. kvartalu sada, pa posle 3.kvartala da cekam za par godina da li ce ili nece da mi stignu neke "kamate".

Glava me zabole, nikada manje sume nikada vise brige, u poreskoj slezu ramenima. Oni nisu sigurni ni da li srednji kurs za freelanser-e da bude od momenta kada sve pare legnu na rucun u banci u kvartalu ili od momenta srednjeg kursa na platformama.

Ok, svestan sam ja da je ovo mali iznos i nece se niko cimati oko toga, ali recimo da zelim da znam STA JE ISPRAVNO.

Odgovori

Admin sajta on 11.07.2023 11:57

@Milenko V.
Momenat kada vase obaveze teku za uplatu poreza/doprinosa je momenat kada se novac pojavi na Upwork-u...ili na nekoj drugoj money transfer platformi.

Marko . on 12.07.2023 16:34

Ukoliko sam maloletnik , da li ja idalje mogu da plaćam porez i da radim kao freelancer?

Odgovori

Marko . on 12.07.2023 16:34

Ukoliko sam maloletnik , da li ja idalje mogu da plaćam porez i da radim kao freelancer?

Odgovori

Marko . on 12.07.2023 16:34

Ukoliko sam maloletnik , da li ja idalje mogu da plaćam porez i da radim kao freelancer?

Odgovori

Admin sajta on 26.07.2023 09:26

@Marko,

Prema nasem misljenju ako imas vise od 15 godina, odgovor je, da mozes da radis kao freelancer uz placanje poreza i doprinosa prema Zakonu.

Zoran Maksimović on 18.09.2023 19:07

Želim da se bavim dopunskim poslom - prodajom starih stvari na eBay. Imajući u vidu da eBay naplaćuje porez 20% od srpskih prodavaca, da li to znači da ne postoji obaveza plaćanja poreza i u Srbiji i da mogu slobodno prodavati kao fizičko lice? Ako ne, da li mogu prodavati kao fizičko lice sa godišnjim porezom ili se moram registrovati kao preduzetnik?

Odgovori

Admin sajta on 28.09.2023 10:59

@Zoran Maksimović
Porez od 20% koji je uveden od strane e-Baya od nove godine je porez u inostranstvu. Vi kao fizičko lice ako nemate preduzetničku radnju imate obavezu obračunavanja poreza i doprinosa kao free lancer. Više možete pročitati na našem blogu o free lancerima ili na sledećem linku https://fincon.rs/oporezivanje-frilensera-u-2023-godini/

Pera on 18.01.2024 01:10

Poštovani,
Živeo sam u Americi konstantno od 2016 do 2022, odnosno imao sam centar životnih i poslovnih interesa isključivo u Americi u tom vremenskom periodu, i logično, bio sam 183+ dana van Srbije svake poreske godine od 2016-2022, ali u MUP -u nisam odjavio prebivalište kada sam napustio Srbiju 2016. godine, pa me interesuje da li sam u tom periodu (2016-2022) bio srpski rezident ili ne?

Video sam da ste nešto spominjali da je dovoljno to što neko formalno ne odjavi prebivalište u MUP -u da ga to automatski čini sprskim rezidentom, (iz ugla poreske uprave, kao da nikad nije ni napustio Srbiju!?), sto je meni potpuno suludo, jer je odjavljivanje formalna stvar, a faktička je da sam u Americi boravio i živeo preko 6 godina u kontinuitetu (čak nisam za to vreme (2016-2022) US ni jedanput napustio), dakle bio sam 100% američki rezident svih poreskih godina 2016/17/18/19/20/21 i 2022., pa me iskreno interesuje po kom to (internacionalnom?) zakonu neko može biti rezident 2 zemlje u isto vreme !??
Mislim, ako sam u tom periodu (2016-2022) zvanično bio poreski obveznik Sjedinjenih Država, kako mogu biti i poreski obveznik Srbije u isto vreme !??

Dodatno, nisam imao stan na svoje ime u Srbiji, nisam imao posao ovde, nemam (nisam imao) ženu, a ni decu.
Apsolutno ništa me nije vezivalo za Srbiju, samo je prebivalište formalno ostalo prijavljeno kod zeta, i onda sam se u Februaru 2016. preselio u Ameriku.

Treba mi precizna informacija da li sam bio rezident Srbije u periodu od 2016 do 2022 ili ne???

Do sada sam konsultovao mnogo advokata/poreskih savetnika i mišljenja su jako podeljena, bukvalno pola njih kažu da jesam rezident (jer nisam odjavio prebivalište), druga polovina njih kažu da nisam (jer to što nisam odjavio prebivalište je samo formalna činjenica, a najbitnija (i faktička) stvar je gde sam zapravo boravio/živeo/radio tih poreskih godina.

Zahvaljujem na odgovoru :)

Odgovori

Pera on 18.01.2024 01:10

Poštovani,
Živeo sam u Americi konstantno od 2016 do 2022, odnosno imao sam centar životnih i poslovnih interesa isključivo u Americi u tom vremenskom periodu, i logično, bio sam 183+ dana van Srbije svake poreske godine od 2016-2022, ali u MUP -u nisam odjavio prebivalište kada sam napustio Srbiju 2016. godine, pa me interesuje da li sam u tom periodu (2016-2022) bio srpski rezident ili ne?

Video sam da ste nešto spominjali da je dovoljno to što neko formalno ne odjavi prebivalište u MUP -u da ga to automatski čini sprskim rezidentom, (iz ugla poreske uprave, kao da nikad nije ni napustio Srbiju!?), sto je meni potpuno suludo, jer je odjavljivanje formalna stvar, a faktička je da sam u Americi boravio i živeo preko 6 godina u kontinuitetu (čak nisam za to vreme (2016-2022) US ni jedanput napustio), dakle bio sam 100% američki rezident svih poreskih godina 2016/17/18/19/20/21 i 2022., pa me iskreno interesuje po kom to (internacionalnom?) zakonu neko može biti rezident 2 zemlje u isto vreme !??
Mislim, ako sam u tom periodu (2016-2022) zvanično bio poreski obveznik Sjedinjenih Država, kako mogu biti i poreski obveznik Srbije u isto vreme !??

Dodatno, nisam imao stan na svoje ime u Srbiji, nisam imao posao ovde, nemam (nisam imao) ženu, a ni decu.
Apsolutno ništa me nije vezivalo za Srbiju, samo je prebivalište formalno ostalo prijavljeno kod zeta, i onda sam se u Februaru 2016. preselio u Ameriku.

Treba mi precizna informacija da li sam bio rezident Srbije u periodu od 2016 do 2022 ili ne???

Do sada sam konsultovao mnogo advokata/poreskih savetnika i mišljenja su jako podeljena, bukvalno pola njih kažu da jesam rezident (jer nisam odjavio prebivalište), druga polovina njih kažu da nisam (jer to što nisam odjavio prebivalište je samo formalna činjenica, a najbitnija (i faktička) stvar je gde sam zapravo boravio/živeo/radio tih poreskih godina.

Zahvaljujem na odgovoru :)

Odgovori

Pera on 18.01.2024 01:12

Poštovani,
Živeo sam u Americi konstantno od 2016 do 2022, odnosno imao sam centar životnih i poslovnih interesa isključivo u Americi u tom vremenskom periodu, i logično, bio sam 183+ dana van Srbije svake poreske godine od 2016-2022, ali u MUP -u nisam odjavio prebivalište kada sam napustio Srbiju 2016. godine, pa me interesuje da li sam u tom periodu (2016-2022) bio srpski rezident ili ne?

Video sam da ste nešto spominjali da je dovoljno to što neko formalno ne odjavi prebivalište u MUP -u da ga to automatski čini sprskim rezidentom, (iz ugla poreske uprave, kao da nikad nije ni napustio Srbiju!?), sto je meni potpuno suludo, jer je odjavljivanje formalna stvar, a faktička je da sam u Americi boravio i živeo preko 6 godina u kontinuitetu (čak nisam za to vreme (2016-2022) US ni jedanput napustio), dakle bio sam 100% američki rezident svih poreskih godina 2016/17/18/19/20/21 i 2022., pa me iskreno interesuje po kom to (internacionalnom?) zakonu neko može biti rezident 2 zemlje u isto vreme !??
Mislim, ako sam u tom periodu (2016-2022) zvanično bio poreski obveznik Sjedinjenih Država, kako mogu biti i poreski obveznik Srbije u isto vreme !??

Dodatno, nisam imao stan na svoje ime u Srbiji, nisam imao posao ovde, nemam (nisam imao) ženu, a ni decu.
Apsolutno ništa me nije vezivalo za Srbiju, samo je prebivalište formalno ostalo prijavljeno kod zeta, i onda sam se u Februaru 2016. preselio u Ameriku.

Treba mi precizna informacija da li sam bio rezident Srbije u periodu od 2016 do 2022 ili ne???

Do sada sam konsultovao mnogo advokata/poreskih savetnika i mišljenja su jako podeljena, bukvalno pola njih kažu da jesam rezident (jer nisam odjavio prebivalište), druga polovina njih kažu da nisam (jer to što nisam odjavio prebivalište je samo formalna činjenica, a najbitnija (i faktička) stvar je gde sam zapravo boravio/živeo/radio tih poreskih godina.

Zahvaljujem na odgovoru :)

Odgovori

Admin sajta on 19.02.2024 06:59

@Pera
Prema našem mišljenju vi niste bili rezident tokom 6 godina boravka i rada u SAD. Uostalom čak i da vas poreska uprava tereti za neke poreze, vi imate dokaz da niste bili u Srbiji, tako da to što niste odjavili prebivalište tačnije što nist prijavili promenu boravka u MUP-u to je formalna stvar sa tačke poreskih obaveza.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.