Uloga knjigovodstvene agencije u poreskom savetovanju

17.03.2016

Situacija u našoj privredi nije sjajna. Potrebno je planirati svaki prihod, svaki rashod da bi preduzeće opstalo u vremenu ekonomske krize. Moramo planirati i naše obaveze prema državi, jer sve je bliži dan kad će doći nulte tačke poreske tolerancije. Tada će sva preduzeća, pojedinici morati da izmiruju svoje obaveze na vreme. Ukoliko se to ne desi, biće blokirani i neće moći da posluju.
 

Kako Vam mogu pomoći knjigovodstvene agencije?

 

Knjigovodstvene agencije, makar one ozbiljnije u portfolio svojih proizvoda (usluga) su uvele poresko savetovanje za pojedince i preduzeća. One nam pomažu da sastavimo strategiju za poreze u našem poslovanju. Ukoliko imamo strategiju smanjićemo rizik od poreskog prekršaja. Potreban je ozbiljan pristup poreskim obavezama i njegova optimizacija da bi se smanjio iznos koji se daje državi. Cilj ovoga je oslobađanje sredstava i njihov plasman u nove poslovne prilike.
 

 

Poresko savetovanje

 

Poresko savetovanje ima više nivoa. Prvi nivo je obuka klijenta i njegovo informisanje o zakonu. Saveti koji se daju na ovom nivou su vezani pre svega kao što smo rekli za zakon i najnovije računovodstvene standrade koji su vezani isključivo za poreze. Klijent se može informisati o svim vrstama poreza koji se od njega očekuje da plati. Za svako preduzeće neki od obaveznih poreza su PDV ( porez na dodatnu vrednost), porez za zarade zaposlenih. Ono što je većini klijenata najbitnije to su poreske kazne i prekršaji. Većina informacije i savetovanje traži se tek kad se prekrši neki od zakona i kad klijente čeka velika novčana kazna. Bolje je informisati se unapred i sebe ne dovesti u takvu situaciju gde će taj prekrašaj doći na sud. I u ovom slučaju agencije pružaju savete koji se nađu pred prvostepenim ili drugostepenim postupkom. Detaljnije analize za menadžere i planiranje troškova poreze je nešto što odvaja uspešna preduzeća od odličnih. Veoma je bitno imati jasnu sliku o troškovima koji nas očekuju i na osnovu kojih možemo vući pametne poslovne poteze.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.