Sve što treba da znate o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana

10.12.2019

Kraj godine se bliži, a čini se da se u Narodnoj skupštini ozbiljno radi. Raspravlja se, argumentuje, podržava, protivi i na kraju glasa. A glasa se o izmenama i dopunama zakona koji su važni za privredu. Zato je pravi trenutak da se najpre upoznamo sa novinama koje su usvojene na novoj sednici Narodne skupštine od 06.12.2019. godine.

Naime, među pomenutim zakonima na red je došlo i izglasavanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana.

Usvojene izmene i dopune zakona na snagu stupaju 1. januara 2020. godine. A evo šta nas čeka u novoj godini.

O kakvim je zapravo izmenama reč?

Krenimo redom. Na prošlonedeljnoj sednici Narodne skupštine usvojene izmene Zakona o porezu na dohodak građana, a među najvažnijim izmenama našle su se sledeće izmene.

Umesto dosadašnjeg roka za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za postojeće preduzetnike koje je bilo 30. novembra, rok se pomera na 31. oktobar. Među usvojenim izmenama našao se i test samostalnosti. Način na koji se poreska obaveza obračunava i uslovi za paušalno oporezivanje delimično su izmenjeni.

Sećate se poreskih olakšica za novozaposlene radnike ? Protivno očekivanjima, čak i za novozaposlene radnike rok važenja poreskih olakšica produžen je do kraja 2020. godine. Na osnovu novih izmena i dopuna zakona propisan je obrazac za zahtev za povraćaj dela poreza i doprinosa po tom osnovu. Od 1. januara 2020. godine neoporezivi iznos zarade iznosi 16300 umesto dosadašnjih 15300 dinara. Ovo znači da će privreda plaćati još manji porez na zarade zaposlenih.

Na 30000 dinara mesečno povećan je neoporezivi iznos koji se isplaćuje na osnovu stipendije studentima i učenicima, a za novonaseljene poreske obveznike uvedena je poreska olakšica na zaradu. Novonaseljeni su oni poreski obveznici koji su se ponovo nastanili u Republici Srbiji.

Sve što treba da znaju novoosnovani preduzetnici

Zahtev za paušalno oporezivanje novoosnovani preduzetnici od početka 2020. godine mogu podneti isključivo preko registracione prijave kojom se firma registruje preko APR-a.

Za kvalifikovane novozaposlene važiće i nove olakšice, a to se odnosi na ona lica koja u 2019. godini nisu imala status zaposlenih, a koja se u prva četiri meseca 2020. godine zaposle. U tom slučaju će poslodavci koji ova lica angažuju biti oslobođeni plaćanja dela poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Stavovi Ministarstva finansija zauzeti u Mišljenju koje je izdato 2019. godine, usklađeni su sa zakonom pri čemu je utvrđena i isplata troškova zaposlenima za odlazak i dolazak sa posla na osnovu dokumentovanog troška, što u praksi znači da će zaposleni morati da prilažu verodostojne računovodstvene isprave da bi poslodavac imao prava da knjiži troškove zaposlenih za dolazak i odlazak sa posla na ispravan način.

 

Sve usvojene izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana biće objavljene u novom izdanju Službenog glasnika Republike Srbije.

Komentari (2)

Katarina Arsenovic on 28.01.2020 21:25

sta spada u verodostojne dokumente za isplatu putnih ,tj. sta je dokumentovani trosak?

Odgovori

SVM SUPPORT on 12.02.2020 14:47

@Katarina Arsenovic,

Oko ovoga u stručnoj javnosti i dalje postoje neslaganja oko mišljenja: deo institucija smatra da je potreban verodostojna računovodstena isprava u smislu Zakona o računovodstvu, a deo da je dovoljan samo fiskalni isečak, slip, potvrda itd.

Mi smo bliži prvom mišljenju, jer je smisao ove izmene zakona baš dokumentovanje troška prevoza nekom vrstom računa.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.