Šta je donosi Program Moja prva plata?

25.08.2020

Program podsticanja mladih Moja prva plata pruža šansu mladima koji su završili fakultet ili srednju školu. Kako bi se podstaklo zapošljavanje mladih Vlada Republike Sebije donela je Uredbu o ovom programu.

 

Uredba o podsticanju mladih Moja prva plata na snagu je stupila 15. avgusta 2020. godine, a Nacionalna služba za zapošljavanje učestvovaće u realizaciji ovog Programa.

 

Realizacija programa započinje u trenutku kada se javni poziv raspiše, a firme i mladi će imati priliku da konkurišu ukoliko ispune sve uslove koje će javni poziv sadržati.

 

Uskoro će biti dostupan i veb portal kako bi se mladi i firme prijavljivali i kako bi svi zainteresovani mogli detaljno da se informišu o Programu Moja prva plata. Predviđeno je da mladi diplomci sa radom kod zainteresovanih poslodavaca počnu u novembru 2020. godine sa radom.

 

Mladi koji žele da učestvuju u programu trebalo bi da imaju manje od 30 godina, da su diplomci fakulteta ili srednjih škola i da nemaju radnog iskustva. Takođe, svi diplomci bi trebalo da budu prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. U okviru Programa trebalo bi da bude obuhvaćeno oko 10 000 mladih.

 

Program će trajati devet meseci, a svi diplomci srednjih škola mogu da očekuju od Nacionalne službe za zapošljavanje 20 000 dinara mesečne nadoknade, dok svi oni koji imaju visoko obrazovanje mesečno će dobijati od Nacionalne službe 24 000 dinara.

 

Uredbom je definisano da poslodavci mogu mladima da uplaćuju dodatna sredstva, dok će Nacionalna služba za zapošljavanje mladima uplaćivati doprinose za profesionalne bolesti i za slučaj povrede na radu.

 

Još uvek se ne zna da li će se Program sprovoditi bez zasnivanja radnog odnosa, a u javnom pozivu će ova stavka biti definisana čije objavljivanje će biti uskoro.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.