Šta donose izmene Zakona o trgovini?

Skupština Srbije je nedavno usvojila izmene Zakona o trgovini, a “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, koji između ostalog pružaju i konsultantske usluge, vode vas kroz te izmene. Država cilja na to da nove odredbe doprinesu unapređenju poslovnog ambijenta, razvoju tržišta i zaštiti potrošača i pospeše konkurenciju među učesnicima na tržištu .

 

Olakšana evidencija prometa – a još lakše uz poslovni softver “SVM Ujedinjenih poslovnih rešenja”

 

Izmenama zakona se pojednostavljuje vođenje evidencije o prometu, a te podatke trgovci će morati da dostave na zahtev nadležnih organa koji sprovode kontrolu. Firma “SVM ujedinjena softverska rešenja” napravila je poslovni softver “Syntegra” koji firmama dodatno olakšava kompletno vođenje maloprodaje, izdavanje fiskalnih računa, sve oko blagajne i dnevnog pazara…

 

Knjigovodstveneusluge.rs – Sami birate čije će ime stajati na deklaraciji

 

Zakon dalje predviđa mogućnost da na deklaraciji robe u trgovini na malo bude napisano ime trgovca, a ne proizvođača. Knjigovodstvene usluge.rs ukazuju na to da trgovac može sam da odluči da li da stavi svoje ime na deklaraciju proizvoda umesto imena proizvođača, ali ako to uradi, time je i preuzeo i odgovornost da poštuje sve druge standarde propisane zakonima, i onim propisima koji se odnose na promet pre svega prehrambenih proizvoda. Kada je reč o zaposlenima, ukida se propisivanje minimalnih uslova, a u nadležnosti lokalnih samouprava biće određivanje radnog vremena maloprodajnih objekata na svojim teritorijama.

 

Skraćene procedure

 

Trgovci će imati precizan rok za uklanjanje utvrđenih nepravilnosti, kao i skraćenu i pojednostavljenu procedure za prodaju oduzete robe. I ovlašćenja tržišnih inspektora će biti jasnija. Prvi put se i formalno uvodi mogućnost isticanja cena u stranoj valuti sa naznakom obračunskog kursa, što se posebno odnosi na turističke agencije i trgovinu automobilima. Knjigovodstvene usluge.rs nude konsultantske usluge, pa ukoliko imate nedoumica oko novih propisa, možete se obratiti stručnjacima ovog portala.

 

Ukida se Centar za razvoj trgovine

 

Borba protiv nelojalne konkurencije je jedan od glavnih problema trgovaca, a novi zakon stvara osnovu za naknadu nematerijalne štete nanete pravnom licu zbog povrede poslovnog ugleda nelojalnom konkurencijom. Takođe, izmenama zakona ukida se Centar za razvoj trgovine koji je trebalo da daje dozvole za sve trgovinske objekte veće od 2.000 kvadrata. Ukidanje te restriktivne odredbe trebalo bi da stimuliše strane ulagače da otvaraju trgovine u Srbiji. Ukida se i obaveza trgovaca da Centru za razvoj trgovine godišnje dostavljaju svu dokumentaciju, razne podatke za svoje poslovanju, ali će država od njih moći da zatraži određene podatke bitne sa stanovišta tržišta, tržišnih učesnika i intervencije na tržištu.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.