Prednosti knjigovodstvene agencije u odnosu na sopstveno odeljenje računovodstva

17.03.2016

Prilikom započinjanja sopstvenog biznisa pred vama će biti jako bitna odluka. Da li zaposliti sopstvenog računovođu ili unajmiti knjigovodstvenu agenciju koja će te poslove raditi umesto vas? Na kraju poslovne godine, ono što karakteriše svaku firmu je njen poslovni rezultat. Taj poslovni rezultat nije bitan samo nama kao preduzeću već i državi, jer na osnovu njega država računa i naplaćuje poreze. Greške u godišnjem izveštaju ne sme biti, jer u suprotonom su velike novčane kazne.

 

Ono što bi trebalo da utiče na ovaj izbor je veličina vašeg preduzeća i broj transakcija koji se ostvari na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou. Ono što treba da utiče na ova dva izbora su svakako troškovi koji se javljaju prema računovodstvu.

 

Knjigovodstvena agencija
 

Utvrdili ste da je obim transakcija veoma mali, i da su troškovi za koje biste unajmili agenciju mnogo manji od zapošljavanja sopstvenog radnika koji bi se bavio računovodstvom i knjigovodstvom. Pre samog izbora agencije budite svesni da ih na tržištu ima mnogo. Morate pronaći agenciju koja radi onako kako vama odgovara. Ako ste tek počeli najbolje je da uzmete malu knjigovodstvenu agenciju. Ovo je naravno dobar izbor ako vaš biznis nije suviše kompleksan. Ako vam je posao kompleksan i trebaju vam pravovremene informacije, onda izaberite ozbiljniju agenciju koja će vam ponuditi softversku evidenciju. Knjigovodstvene agencije pored usluga knjigovodstva vam može pružiti poresko i finansijsko savetovanje, izradu završnih računa na kraju godine i još mnogo detaljnih finansijskih analiza.

 

Odeljenje računovodstva

 

Računovodstvo je više od knjigovodstva. Ono pored knjigovodstva obuhvata obračun troškova, računovodstveno planiranje, analizu i reviziju. Pri formiranju ovog odeljenja u vašem preduzeću budite sigurni da će izuskivati velike troškove. Osobe koje se bave ovim poslom su dobro plaćene na tržištu rada. Biće vam i potreban softver koji će moći da vodi preciznu evidenciju vašeg poslovanja. Imati svoje odeljenja računovodstva je poželjno ukoliko ste velika firma sa mnogo poslovnih transkacija tokom godine. Prave informacije u pravo vreme iz vašeg odeljenja vam mogu ukazati novu poslovnu priliku koja će vam doneti profit.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.