Odžana prva sednica Grupacije računovodstvenih agencija

13.09.2013

KNJIGOVODSTVENE USLUGE-KONSTITUISANA GRUPACIJA RAČUNOVODSTVENIH AGENCIJA

 

Vlasnik agencije 3D ART iz Pančeva, Jovan Beara, izabran je na konstituivnoj sednici za predsednika novoosnovane grupacije računovodstvenih agecija. Na istoj sednici, za zamenika izabran je Dušan Acegan, koji je javnosti poznat kao vlasnik Acegana, takođe iz Pančeva. Navedenoj sednici, prisustvovao je i Zdravko Jelušić, potpredsednik PKS-a. Jelušić je osnivanje ove grupacije opisao kao jako bitan događaj za Komoru.Naime prema njegovim rečima, aktivnosti privrednih društava za pružanje usluga na polju računovodstvenih usluga omogući će znatno efikasnije upoznavanje sa problemima sistemskog karaktera koji već dosta vremena zadaju probleme privredi Srbije. Na taj način stvoriće se mogućnost da se ti isti problemi otklone. Takođe, Zdravko Jelušić najavljuje da će reforma Komore, koja će nastupiti ubrzo, dovesti do toga da Grupacija preraste u veliko udruženje pravnih entiteta čija je delatnost pružanje knjigovodstvenih usluga.

 

Na sednici je takođe usvojen I poslovnik o radu kao I okvirni plan rada. Pored redovnih aktivnosti koje će sprovoditi Grupacija, u smislu podizanja kvaliteta usluga, borbe za doslednu primenu regultiva I kontrole izmena zakona, Jovan Beara najavljuje I organizovanje seminara I okruglihh stolova. Na ovim skupovima biće reči o Centralnom registru socijalnog osiguranja po meri korisnika kao I o Poreskoj upravi I njenom status godinu dana nakon početka sprovođenja reformi I mnogim drugim temama.

 

Knjigovodstvene usluge-Elektronska komunikacija i elektronski potpis

 

Predsednik grupacije najavio je takođe I preduzimanje koraka po pitanju edukacije članova na polju elektronske komunikacije. To se pre svega odnosi na komunikaciju sa Centralnim registrom I Poreskom upravom. Sednica je doprinela konstruktivnoj diskusiji na kojoj su uočeni određeni problemi na čijem rešavanju će se raditi u narednom periodu uz pomoć Privredne komore Srbije.

 

Jedan od problema svakako jeste blagovremeno obezbeđivanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata, iz razloga što od 01.07.2014 na snagu stupa obaveza prijave PDV-a elektronskim putem.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.