Novi zakon o fiskalizaciji

19.08.2021

Jedna rečenica o tome šta je to “fiskalizacija”?

 

Fiskalizacija - to je način evidentiranja prometa robe i usluga u maloprodajnim objektima, na specijalnim elektronskim uređajima koje zovemo fiskalne kase (i fiskalni štampači).

 

Šta je svrha fiskalizacije? 

 

Da prodavci evidentiraju svaki pojedinačni promet tj. svaku pojedinačnu prodaju i na taj način omoguće transparentniju evidenciju dnevnog pazara i poreza.

 

I dobro, zašto onda dolazi ova “nova” fiskalizacija?

 

Zato što je napredovao internet i ostale tehnologije. Postojeći zakon je izglasan davne 2005. godine i oslanjao se na rešenje da se prodaja preko fiskalne kase evidentira u memoriju koju ne možeš da brišeš, takozvanu “fiskalnu memoriju”.

 

Novo rešenje predviđa da ćeš ako si prodavac, kako kucaš taj novi fiskalni račun, odmah da upišeš promet na neki server u Poreskoj upravi. Nema više tog koraka upisa u fiskalnu memoriju. Dakle, Poreska uprava će momentalno imati informaciju o tome da je neko kupio novu košulju. Dobro, ne baš da je nova košulja u pitanju, ali da je koštala npr 3000 dinara i da je od toga 500 dinara poreza na dodatu vrednost. Naravno, jasno je da je za to potreban široko rasprostranjen dobar internet, koji nije postojao tada - 2005. godine.

 

I šta kažeš, baš svi koji prodaju nešto na malo moraju da imaju ove nove fiskalne kase?

 

Prvo, ne kaže se više “fiskalna kasa”, nego elektronski fiskalni uređaj. Nije šija, nego vrat, hm. I kad smo kod toga, ne kaže se više “fiskalni isečak”, nego “fiskalni račun”. Izgubiće se čuvena “ocila” tj. ona 4 “s” sa srpskog grba sa sadašnjeg fiskalnog isečka, ali će se na novom fiskalnom računu pojaviti QR kod. Moderno, zar ne?

 

Drugo, ovim novim zakonom o fiskalizaciji skooooro svi koji nešto prodaju na malo moraće da izdaju fiskalne račune. Kažem skoro svi, jer neke delatnosti ipak neće morati, ali sve u svemu, mnogo više delatnosti nego što je to ranije bio slučaj imaju obavezu izdavanja tih fiskalnih računa.

 

Evo ti na primer: promet preko fiskalnih uređaja od 1. januara 2022. godine moraće da vode frizeri, kozmetičari, pogrebna preduzeća (znači i Pantelija i Mirko iz Dugog konačišta, izgleda da ga ovaj put zaista nećemo prevariti, jer će morati da evidentira i svoj deo), potom kockarnice, kladionice, muzeji, umetničke galerije, oni koji se bave zabavnim ili sportsko-rekreativnim delatnostima ali i jedan big warning: većina paušalaca koji sada nemaju ništa sa fiskalizacijom, od sad će morati da pravi fiskalne račune, ako se bavi prometom na malo.

 

Sreća se osmehnula advokatima i taksistima, koji će i dalje moći da posluju bez fiskalnih uređaja, potom jedan deo obrazovanja (ali ne i Ostalo obrazovanje – šifra delatnosti 855x tj. obučavanje, držanje seminara, webinara i offline obuka), verskim organizacijama i organizacijama socijalne zaštite i još možda desetak drugih delatnosti.

 

I kako ja hrabro da krenem u vode te nove "online" fiskalizacije?

 

  1. Korak: da se elektronskim putem Poreskoj upravi dostave podaci o svim poslovnim prostorima pojedinačno u kojima će koristiti elektronski fiskalni uređaj.
  2. Korak: da se pribave elektronski fiskalni uređaji. Fiskalni uređaj ne mora više biti kao do sada fiskalna kasa ili fiskalni štampač. Na primer, poslovni softveri koji se koriste u maloprodajnim objektima će verovatno delom samostalno da sadrže mogućnost (hajdemo reći, na primer - jedno novo dugme u softveru, na koje će korisnik da klikne) da se računi “online fiskalizuju”, a možda će se to raditi i preko nekih posebno za to namenjenih uređaja, na koje će opet ti isti poslovni softveri da se povezuju. Uglavnom, i poslovni softver i taj poseban uređaj moraju da budu odobreni od strane Poreske uprave za upotrebu u poslovanju.

I, dobro, kupim ja košulju. I šta se onda dešava dalje sa tim prometom?

 

Dakle, pošto je uređaj povezan sa Poreskom upravom preko interneta i posebnog protokola koji propisuje Poreska uprava, svaki taj izdati fiskalni račun (pa i taj za tvoju košulju) upisuje se u memoriju posebno namenjenog računara - servera na internetu. Tamo se i čuva u propisanim rokovima, a pošto je uz košulju odštampan i poseban, jedinstven QR kod na tom fiskalnom računu za košulju, skeniranjem tog QR koda može da se proveri da je taj promet zaista i izvršen. Hajde da kažemo da je tvoja košulja “online fiskalizovana”.

 

A ranije kad smo kupovali nameštaj, dobijali smo samo avansni račun, ali ne i fiskalni isečak, dok se taj nameštaj nama ne isporuči. Šta se sada dešava?

 

E pa vidiš, sada je to promenjeno. Kad daš avans za novu udobnu fotelju, bez obzira što ti fotelja još uvek nije isporučena, jer tek treba da se proizvede ili uveze baš za tebe, u tom trenutku dobijaš i novi fiskalni račun za iznos uplaćenog avansa. Kad ti se isporuči fotelja uz konačni račun, dobićeš i fiskalni račun za razliku između avansne uplate i konačne cene fotelje.

 

A šta ćemo ako nam nije stabilan internet, ako secka, ako nestane konekcija, ili čak ako nestane struje?

 

Pa, ovako je predviđeno: ako nema internet veze ili ona nije trenutno dostupna na mestu u maloprodajnom objektu, elektronski fiskalni uređaj mora da bude tako isprogramiran da dostavlja Poreskoj upravi podatke o svim izdatim računima koji još uvek nisu fiskalizovani, i to odmah po uspostavljanju internet veze, a najkasnije u roku od pet dana od trenutka izdavanja tog računa.

 

I dobro, koliko će da nas košta “online” fiskalizacija?

 

Moraćemo da nabavljamo te nove elektronske fiskalne uređaje ili elektronske naplatne uređaje (u zakonu se pominje kao skraćenica ENU) i da ih registrujemo kod Poreske uprave.

 

Onda, svaki ENU će morati elektronski da se poveže sa Poreskom upravom. To će, prema nekim procenama, koštati od 150 eura do 400 EUR po uređaju.

 

Međutim, postoje najave, da će najveći deo tereta uvođenja novih kasa biti preuzet na državu te da neće biti opterećenja za privrednike koji posluju ili će imati obavezu da posluju sa elektronskim fiskalnim uređajima. Troškovi za elektronski fiskalni uređaj i njegovo povezivanje koji prema proračunima košta oko 300 - 400 evra, najverovatnije će biti refundirani kroz neku vrstu subvencije države, ali nadamo se da ćemo o tome nešto više saznati uskoro.

 

Da li je privreda spremna za novu “online” fiskalizaciju do kraja 2021. godine ?

 

Pošto je ovaj proces već urađen u nekim državama u regionu, a kako zakoni i uredbe još uvek nisu skroz jasni u primeni, a privreda je uspavana u trenutku pisanja ovog članka, pretpostavka je da će možda biti nekog pomeranja. No o tome za sada nema najave, pa kako sad stoje stvari, sve što smo rekli oko nove fiskalizacije je u primeni od 1. januara 2022. Godine. Dakle, nema još mnogo vremena, požurite sa pripremama.

 

 

Zapratite nas na društvenim mrežma LinkedIn, Facebook i Instagram i pogledajte naš YouTube video na ovu temu!

 

Komentari (2)

Vesna Slavković on 28.07.2022 09:21

Ako sve ide direktno poreskoj upravi onda nam knjigovođe više nisu potrebne? Ili?

Odgovori

Admin sajta on 09.08.2022 10:40

@Vesna
Knjigovodstvo vam je svakako neophodno, ali ako vi mislite drugačije...to je na vama da odlučite da li vam je ta usluga potrebna.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.