Novi sistem IPS (Instant plaćanje) kod NBS - Više nećemo da čekamo kliring u 11h, 13h i 15h

05.11.2018

IPS NBS sistem, odnosno sistem za instant plaćanje pušten je u rad 22. oktobra i predstavlja trenutno najsavremeniji platni sistem. Najbitnija prednost ovog sistema je to što će raditi neprekidno – 365 dana u godini. To znači da više nećemo morati da brinemo da li je radni dan ili vikend i da gledamo na sat i razmišljamo da li radi banka i do kada prima uplate, zato što ovaj sistem funkcioniše 24 sata dnevno i omogućava prenos novca u par sekundi.


Šta je IPS NBS – instant plaćanje?


Ovaj sistem omogućava transakcije iznosa manjih od 300.000 dinara skoro momentalno. Ovo ujedno znači da više nećemo morati da čekamo tzv. “kliring” koji je omogućavao transakcije do 300.000 dinara tri puta na dan - u 11h, u 13h i 15h. Ova, priznaćete, veoma značaja karakteristika će nam omogućiti priličan komfor u odnosu na stari kliring sistem. Pored toga IPS NBS nam pruža, uz standardno plaćanje odlaskom u banku i mogućnost plaćanja putem računara, mobilnih telefona i ostalih uređaja.

 

S obzirom da je sistem tek u fazi uvođenja, na samom početku banke će morati da omoguće svojim korisnicima bar neki od vidova instant plaćanja, bio to odlazak u banku ili mobilna aplikacija. Već kroz nekoliko meseci, tačnije aprila 2019. godine, banke će morati da omoguće instant plaćanje svim raspoloživim kanalima za izvršavanje transakcija.

 

QR kod dobija na značaju, karticama opada značaj

 

Još jedna zanimljiva prednost koju će banke do aprila 2019. morati da omoguće jeste mogućnost izvršenja transakcije putem QR koda. To znači da će kupac moći da plati tako što će koristiti QR kod. On ga može generisati na svom mobilnom uređaju, a trgovac ga skenirati ili obrnuto. Trgovac može generisati QR kod, a kupac će platiti tako što će skenirati QR kod. Prednosti ovog načina plaćanja ogledaju se u tome što će trgovcu novac biti odmah prebačen na račun, dok se kod transakcija platnim karticama mora čekati i po nekoliko dana. S obzirom na ovu činjenicu, možemo slobodno reći da su platne kartice dobile konkurenciju.

 


U IPS sistemu ne postoje nalozi koji su “na čekanju”. Ukoliko želimo da izvršimo transfer novca, a nemamo dovoljno sredstava na računu, naš zahtev će biti odbijen zato što se u IPS-u nalozi izvršavaju trenutno. Ono na šta moramo obratiti pažnju jeste da u ovom sistemu ne postoji mogućnost storniranja tako da nema prostora za greške.


Centralna adresna šema


Još jedna sitnica koja nam može olakšati život, a omogućava je IPS NBS jeste korišćenje centralne adresne šeme. Šta to znači? To znači da ćemo moći da prebacimo novac nekom drugom korisniku samo na osnovu broja mobilnog telefona tog korisnika. Nije nam potrebno da znamo informaciju o broju računa zato što centralna adresna šema sadrži podatke o brojevima mobilnih telefona koji su povezani sa njihovim brojevima računa.

 

Koliko će nas koštati zadovoljstvo korišćenja IPS NBS?

 

NBS je objavila da će od banaka naplaćivati minimalne provizije. Te minimalne provizije izgledaju ovako:


- 4 dinara po nalogu za prenos od banke platioca
- 1 dinar od banke trgovca za plaćanje na prodajnom mestu trgovca za račune do 600 dinara
- 2 dinara od banke trgovca za plaćanje na prodajnom mestu trgovca za račune preko 600 dinara
- 0,2% najviše od iznosa platne transakcije za međubankarsku naknadu koju plaća banka trgovca.


Narodna banka Srbije je isplanirala svoje troškove, u cilju da učesnici plaćaju naknade koje su simbolične i koje su realan prikaz troškova NBS koje ona ima kroz izvršavanje transakcija. Uprkos želji NBS da se naknade za provizije smanje, banke i dalje ne preduzimaju mnogo po tom pitanju. Provizije su za sada iste kao provizije koje se naplaćuju za naloge u Kliring sistemu.


S obzirom da banke imaju veoma niske troškove u smislu obaveza koje imaju prema Narodnoj banci Srbije za usluge sistema IPS NBS, nadamo se da će sprovoditi takvu poslovnu politiku kojom će utvrditi konkurentne cene naknada za instant transfere kako bi privukle i zadržale veliki broj korisnika.

 

Da rezimiramo: Šta IPS NBS donosi građanima?


Građani će imati benefite kroz mogućnost plaćanja putem mobilnih uređaja u svakom trenutku tokom čitave godine. Moći će sa bilo kog mesta uz pomoć mobilnog telefona i internet konekcije preneti novčana sredstva na račun nekog drugog fizičkog lica kome će novac biti dostupan kroz par sekundi. Mogu vršiti on-line plaćanja, plaćanja u prodavnicama ili plaćati račune koji maju QR kod.


Biće potrebno samo preuzimanje aplikacije za plaćanje svoje banke. Do kraja marta 2019. svaka banka u IPS NBS sistemu moraće korisnicima da omogući preuzimanje M-banking aplikacije. Trgovci će morati da preuzmu softver koji će se instalirati na POS terminale ili druge uređaje, a novac će dobiti gotovo trenutno bez čekanja kao do sada u slučaju korišćenja platnih kartica.


S obzirom na sve istaknute prednosti ovog sistema do sad, ostaje nam samo da sačekamo da se ovaj projekat u potpunosti sprovede i zaživi kako bismo uživali u njegovim benefitima. Radujemo se činjenici da će se olakšati celokupan proces transfera novca, kao i prednostima koje će ovaj sistem doneti ukupnom funkcionisanju privrede i bržem cirkulisanju novca u državi. 

Komentari (2)

Ivana on 31.08.2019 13:49

Zasto Intesa nije u ovom sistemu?

Odgovori

SVM SUPPORT on 02.09.2019 09:34

@Ivana,

Ovo je pitanje za banku, mi ne možemo pomoći sa odgovorom.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.