Nova fiskalizacija – rokovi i datumi kad se šta mora

29.11.2021

Ko nas to plaši da smo zakasnili sa prijavljivanjem 15.10.2021 za subvencije države?

 

 

Neke osobe brzo prihvataju polovične informacije zdravo za gotovo, serviraju ih preko društvenih mreža, a neki drugi brzo reaguju i prihvataju te dezinformacije, pa onda postavljaju dodatna potpitanja.

 

Dakle, nije tačno da ste zakasnili sa nekim rokom vezano za onlajn fiskalizaciju, bar u trenutku objave ovog članka.

 

Evo šta su sve rokovi odnosno datumi koji se pojavljuju vezano za novu „onlajn“ fiskalizaciju:

 

01.10.2021. – datum od kad je omogućeno evidentiranje obveznika za fiskalnu kasu preko portala poreske uprave ePorezi.

Fiskalna kasa je „poreska stvar“ i logično je da ćeš prijavu da izvršiš preko portala poreske uprave. Ovaj datum nema rok. Nadam se da to i zvuči logično. Zašto bi država ograničavala rok do kojeg možeš da se evidentiraš da ćeš imati fiskalnu kasu. Dakle, ovde mirna Bačka, prijavljuj i 2030. godine, ako planiraš tek 2030. godine da otvaraš neku maloprodaju (ako se naravno do tada ne promeni zakon). Vodi računa da ne mešaš ovaj datum sa 30.04.2022., a sad ćemo i njega objasniti.

 

 

Šta se prijavljuje preko portala Poreske uprave?

 

 

Prijavljuje se poslovni prostor u kojem ćeš da vršiš promet tj. trgovinu na malo tj. da imaš prodavnicu ili drugačije rečeno – maloprodaju.

 

 

Kako se prijavljuje poslovni prostor preko portala Poreske uprave?

 

 

Popunjavanjem obrasca PGJO, tj. Prijave za Generisanje Jedinstvene Oznake poslovnog prostora. Svaki poslovni prostor, tj. svaka prodavnica će imati neku svoju šifru i jedino ta prodavnica će imati baš tu šifru, tj. oznaku poslovnog prostora. Na neki način, to je isti princip kako se i sadašnje fiskalne kase odnosno fiskalni moduli obeležavaju preko onog IBFM. Ko je primetio, na svakom fiskalnom računu po ovom hajdemo reći „starom“ Zakonu o fiskalizaciji postoji nešto što jedinstveno označava fiskalni modul – Identifikacioni broj fiskalnog modula tj. IBFM.

 

 

Šta ako ja nemamo poslovni prostor nego prodajemo na tezgi ili iz automobila?

 

 

Poslovni prostor ne mora biti zidani, zatvoreni prostor. Može biti i otvoreni prostor, na kojem imaš mogućnost da evidentiraš fiskalni promet „onlajn“ . Da ponovimo, sad ti ne treba struja, možeš da imaš i baterije, ali ti sigurno treba nekakva kompjuterska mreža ili internet, da bi fiskalizovao promet „onlajn“. Dakle, ako imaš mobilni telefon, tablet ili laptop ili drugi mobilni uređaj, i na njemu pristup lokalnom ili virtuelnom procesoru fiskalnih računa (pričali smo šta je to ovde), nema smetnji da prodaješ i na tezgi, ili iz kombija, putničkog automobila, teretnog automobila, (kamiona, autobusa, tramvaja, trajekta, trolejbusa, električnog trotineta, sa rolera ili bicikla). Paradoksalno zvuči, ali mogao bi da bude naslov „fiskalizujte limunadu prodajući je na rolerima“. Utrpaš 4 flaše limunade u ranac, obuješ rolere, mobilni uređaj sa odgovarajućim softverskim rešenjem, po mogućstvu (pomoći ćemo ti da tvoja odluka bude poslovni softver Syntegra) i u tom slučaju, poslovni prostor su tvoji roleri.

 

 

Šta su sledeći rokovi koji se pominju? Šta je onda taj 15.10.2021. godine?

 

 

Od 15.10.2021. možeš da se prijaviš za subvenciju države da ne platiš sam fiskalni uređaj za novu fiskalizaciju. Dakle, država je raspisala javni poziv za prijavljivanje za finansijsku pomoć pri nabavci novih fiskalnih uređaja. Obveznici mogu da se za pomoć prijave elektronski, opet na portalu Poreske uprave.

 

Pre prijave za pomoć države, potrebno je izvršiti prijavu svih prodajnih mesta koja je takođe podnosi putem portala ePorezi.

 

Ko se prijavi za ovu subvenciju, dobiće 100 evra odnosno 11755 dinara po fiskalnom uređaju. Ovaj iznos će biti uvećan za 20% obveznicima koji nisu u PDV sistemu, da ne bi oni bili oštećeni, pošto će i jedni i drugi zapravo platiti 100 EUR + PDV, tj. 120 EUR je hajdemo reći idealna cena fiskalnog uređaja (biće i viših cena, nižih cena ne verujem da će biti), i onda, one firme koje nisu u sistemu PDV-a, bi na neki način bile stavljene u nepovoljniji položaj, tj. morale bi da plate tih 20 EUR PDV iz svog džepa, jer nisu u mogućnosti da ga odbiju pri podnošenju PDV prijave, kao što to mogu PDV obveznici.
Znači – prvo prijavi sve poslovne prostore, a onda se prijavi za subvenciju (pazi, ne moraš, ali što ne bi uštedeo, ako je država predvidela pare iz budžeta da te časti sa tih 100 evrića po fiskalnoj kasi).

 

 

Pominje se i neki 29.10.2021. godine kao rok. Za šta je to rok?

 

 

Tačno. Ako se

  1. osnuje tvoja firma do 29.10.2021.
  2. registruje tvoja firma do 29.10.2021.

imaćeš pravo na subvencije od države za fiskalnu kasu. Dakle, ovaj rok nema nikakve veze sa prijavom poslovnog prostora Poreskoj upravi, za šta rekosmo, ne postoji krajnji rok, ako nemaš još firmu.

 

 

Šta je onda rok za prijavu za tu subvenciju da država finansira fiskalni uređaj?

 

 

Rok za prijavu za subvenciju je do 31.01 2022. godine. Rekli smo, vodi računa, pre toga treba da se prijavi poslovni prostor Poreskoj upravi preko pomenutog obrasca PGJO.

 

Dakle, nema žurbe, razmislite najpre koliko ćete imati poslovnih prostora, da li ćete neki novi da otvorite, da li ćete neki da zatvorite npr. do Nove godine. Ali, ako ne prijavite poslovni prostor do 31. 01.2022. godine - gubite pravo na subvenciju. Nema nikakvih kazni ili prekršaja ako se zakasni, to nije ni logično, pošto je ovo izbor, a ne obaveza, dakle, samo se ne ostvaruje pravo na subveniju.

 

 

Ima li još neki rok? Šta je 30.04.2022. godine kod nove „onlajn“ fiskalizacije?

 

 

Ako već imaš neki maloprodajni objekat, dakle, ako se baviš maloprodajom, svakako moraš pa moraš da prijaviš prostor do 30.04.2022. jer od 01.05.2022. godine svi obveznici koji moraju da izdaju fiskalne račune i to, po zakonu koji propisuje nova fiskalizacija, moraju da krenu da izdaju račune preko novih fiskalnih uređaja. Ovde je važno da se prepoznaju one kategorije, koje nisu do sada morale da imaju fiskalnu kasu, ali po novom zakonu moraju da imaju fiskalni uređaj. Ovom prilikom da ističemo 2 kategorije:

  • onlajn šopovi, e-komer sajtovi, prodavnice preko interneta, fejsbuk i instagram prodaja, amazon, e-bay prodaja i
  • oni koji se bave držanjem kurseva, seminara, webinara fizičkim licima (dakle, ne pravnim, nego fizičkim licima) i od toga zarađuju.

 

 

Šta možeš da mi kažeš kao zaključak kod nove fiskalizacije?

 

 

Znači, nova fiskalizacija – 5 rokova i datuma koji se pominju su, hronološki gledano:

  1. 01.10.2021 – počni da prijavljuješ poslovne prostore gde ćeš obavljati maloprodaju. Ne žuri.
  2. 15.10.2021 – počni da se prijavljuješ za subvenciju države da ti legne 100 evra po fiskalnom uređaju
  3. 29.10.2021 – do ovog datuma moraš da se osnuješ kao firma, ako misliš da dobijaš subvencije
  4. 31.12.2021 – nije ništa, ali kako da ne pomenemo, doček Nove godine, idi u neki provod, ili ostani kući, zaboravi na sve rokove i opusti se malo, mi te o svemu obaveštavamo na vreme
  5. 31.01.2022 – rok za prijavu za subvencije države. E, ovaj rok je stvarno važan, možeš da propustiš priliku da ti država da neke pare na konto novih fiskalnih uređaja
  6. 30.04.2022 - rok za prijavu poslovnih prostora ako već imaš maloprodajne objekte, tj. ako imaš obavezu da evidentiraš promet preko novih fiskalnih uređaja. Od 01.05.2022 moraš da radiš po novom zakonu.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.