Najava iz Vlade Srbije - kraj angažovanju paušalaca na puno radno vreme!

08.10.2019

Vlada Republike Srbije rešila je da podstakne zapošljavanje mladih koji tek ulaze na tržište rada. Time je odlučila da predstavi izmene Zakona o porezu na dohodak građana kako bi se sprečilo dalje angažovanje radnika po modelu preduzetnika.

U najavi je i paket mera koji će firmama koje planiraju da zaposle mladu radnu snagu omogućiti poreske olakšice. Da li je neki preduzetnik zaista u svom radu samostalan ili je reč o prividnoj samostalnosti pokazaće Test samostalnosti koji se uvodi izmenama zakona. Svi oni preduzetnici koji su samostalni u radu i koji posluju sa više klijenata razloga za brigu nema, oni izmene neće osetiti. A kako to sve izgleda u praksi?

Računica u praksi

 

Ako je neki programer zarađivao neto prihod od 1500 evra i uz to plaćao troškove vođenja paušalne agencije, to znači da je njegova zarada iznosila 180 000 dinara. U tom slučaju na iznos plate poslodavac mora, prema sadašnjem modelu plaćanja doprinosa morao da izdvoji još 67% iznosa, odnosno još 120 600 dinara.

Predložene izmene zakona i poreske olakšice u ovom primeru za kompanije bi značile znatnu uštedu, jer ako firma zaposli paušalca kojeg je donedavno angažovala, onda bi u prvoj godini morala da plaća olakšice u iznosu od 36 180 dinara.

Da li je kraj angažovanja paušalaca na puno radno  vreme?

Vlada je predstavila izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Sve kompanije koje paušalce zaposle imaju olakšice do 70%. Ove izmene na snagu stupaju od 1. januara 2020. godine.

Na ovaj način Vlada želi poreski da podstakne zapošljavanje mladih koji tek treba da uđu na tržište rada, a pritom želi da podstakne i preduzetnike paušalce koji žele da povećaju broj zaposlenih.

Novim izmenama uvodi se i Test samostalnosti, odnosno nova kategorija za oporezivanje kojim preduzetnik ili kompanija mogu da provere i kvalifikuju ga kao prihod od samostalne delatnosti ili kao prihod fizičkog lica.

A šta to dalje znači?

Punopravno zapošljavanje na paušalnu agenciju biće nemoguće, a konsultantski rad moći će, na primer, da se fakturiše prema dosadašnjem modelu.

To znači da će dizajneri, programeri i drugi  pojedinci koji sarađuju sa nekolicinom klijenata i koji imaju paušalne agencije poslovati bez problema. Kompanije koje su zapošljavale radnike na puno radno vreme, a isplaćivale zaradu preko paušalne agencije sada više neće moći tako da posluju. Njima se od početka sledeće godine pruža nova mogućnost, a to je da uz  poreske olakšice do sada angažovane paušalce zaposle kao punopravne radnike.

Tako će poslodavci biti oslobođeni plaćanja 70% poreza na zarade, a tokom cele 2020. godine biće oslobođeni doprinosa za PIO za novozaposlena lica. Tokom 2021. i 2022. godine u najvećem delu biće ista situacija samo pod uslovom da kompanija povećava broj zaposlenih.

 

Predložene izmene zakona i poreske olakšice podrazumevaju podsticaj zapošljavanja mladih, a nameti koje bi kompanija plaćala za prethodno angažovanog paušalca u prvoj godini ne bi predstavljala veliki udar na budžet kompanije, a u mnogim slučajevima, doprinosi će u startu biti mnogo manji.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.