Knjigovodstvene agencije ne treba da glume detektive!

20.02.2014

Knjigovodstvene agencije u Srbiji se sve više bave poslom koji je u opisu detektiva čija je dužnost da sprečavaju kršenje zakona. Naime, prema načinu rada i zakonu koji vlada, nigde na teritoriji Evrope ne traži se da knjigovodstvene agencije vode dosije za svakog od klijenata jer to nisu u obavezi. S druge strane, na nasoj teritoriji, knjigovodstvene agencije, posebno na teriotoriji Beograda i Novog Sada, u obavezi su da izvrše proveru svakog entiteta čije knjige vode.

 

SVM knjigovodstvena agencija iz Beograda podržava predlog kolega

 

SVM knjigovodstvena agencija, sa sedištem u Beogradu, podržava predlog ostalih kolega iz branše, da se knjigovodstvenim agencijama dodele iste obaveze koje imaju advokati, odnosno da bilo kakav vid neregularnosti koji uoče, isključivo prijave Upravi Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca, odnosno da prestanu da glume detektive.

 

Knjigovodstvene agencije i proces obuke

 

SVM knjigovodsvena agencija se takođe slaže da je i sam proces obuke knjigovodstvene agencije za obavaljenje dektivskog posla nelogičan i diskutabilan. Naime, navedeni proces obuke traje svega dva dana i logično je da se postavi pitanje kako je moguće da knjigovodstvene agencije, tačnije zaposleni, savladaju takvu materiju za tako kratko vreme i dobiju licencu. Još interesantnije pitanje je naravno i ko takvu vrstu obuke održava.

 

Odgovor Uprave Ministarstva na dopis knjigovodstvene agencije

 

Na osnovu dopisa koji je upućen Ministarstvu finansija za sprečavanje pranja novca od strane knjigovodstvenih agencija, Uprava je poslala zvaničan odgovor na osnovu kojeg je ona zadužena za saradnju za strukovnim udruženjima obveznika, potom da se odaziva na svaki vid poziva koji ima za cilj održavanje prezentacije i organizacije obuka u kooperaciji sa međunarodnim organizacijama. Uprava Ministarstva isto tako pomaže obveznicima u adekvatnoj primeni propisa na osnovu svog mišljenja.

 

Korisnost zakona o detektivskom poslu knjigovodstvene agencije

 

Na osnovu odgovora Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca, postavlja se pitanje da li je obaveza knjigovodstvene agencije,vezana za proveru porekla vlasnika neke firme, odnosno to da li je on terorista ili u srodstvu sa određenom osobom sa politčkog položaja, korisna i opravdana?

 

SVM knjigovodstvena agencija smatra da odgovor na ovo pitanje najbolje oslikava činjenica da od dana kada je ovakav zakon stupio na snagu, Uprava Ministarstva za sprečavanje pranja novca nije primila nijednu prijavu transakcije sumnjivog porekla od strane knjigovodstvene agencije!

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.