Knjigovodstvena agencija kao neophodan činilac poslovanja

17.03.2016

Kada uđete u poslovne vode, vrlo brzo shvatite da je knjigovodstvena agencija jedan od vaših ključnih saveznika na putu ka uspešnom vođenju biznisa. Vođenje poslovne dokumentacije je zadatak sa kojim možete sami da izađete na kraj samo u slučaju da vam je obim posla još uvek veoma mali. U takvoj situaciji zaista nema potrebe da se izlažete trošku angažovanja knjigovođe. Ali u svakom drugom slučaju je mnogo pametnije da knjigovodstvena agencija umesto vas radi taj deo posla. Najpre, zaposleni u ozbiljnoj agenciji su u toku sa najnovijim zakonskim propisim i izmenama, pa je u skladu sa tim minimalna mogućnost da se napravi nekakva greška.

 

Najveći broj preduzeća je negde između toga da im nije potreban čovek koji će se baviti isključivo knjigovostvom i toga da imaju sopstveno odljenje ili zaposlenog za računovodstvo i knjigovodstvo. Dakle, mala i sredna reduzeća se najradije odlučuju za angažovanje agencije.

 

Kada se preračunate, vidite da će knjigovodstvena agencija obavljati poosao za manje novca nego što bi vas koštalo upošljavanje radnika u tom sektoru. Pored štednje u finansijskom smislu, knjigovodstvena agencija vam omogućava i da uštedite veliko vreme. A vreme koje biste izgubili na taj deo posla, što je uostalom i vaša zakonska obaveza, mnogo ćete efektivnije iskoristiti ako se posvetite nekom drugom aspektu poslovanja. Mnoge ozbiljne agencije svojim klijentima čak nude i čekanje u redovima pred raznim državnim institucijama, tako da vi bukvalno sa tim delom posla nemate nikakvih obaveza, sem da sarađujete sa agencijom onoliko koliko je to potrebno.

 

Kako da znate da je knjigovodstvena agencija dobra

 

Nije mali broj knjigovodstvenih agencija u Srbiji. Ali prilikom izbor je potrebno da proverite sa kim imate posla, jer tim činom pravite vrlo bitan poslovni korak. Neizostavno proverite dve činjenice. Prvo, koliko dugo ta agencija postoji. S obzirom na to da je konkurencija velika, agencija koja posluje dugo je neminovno pouzdana agencija. U suprotnom bi zbog sopstvenih grešaka izgubila klijente i ugasila se. Drugo, slobodno zatražite listu referenci od agencije. Reč je o spisku preduzeća sa kojima sarađuju. Koliko su klijenti ozbiljni, toliko je ozbiljna i agencija kojoj su poverili posao. Na kraju, zašto i da ne kontaktirate nekoga i raspitate se koliko je zadovoljan saradnjom.

 

Šta radi ozbiljna agencija

 

Na početku saradnje utvrdite da li ćete vi dostavljati dokumentaciju agenciji, ili će knjigovodstvena agencija slati nekoga kod vas. Moderna agencija bi trebalo da poseduje softver uz pomoć kog može „na daljinu“ da prikuplja podatke o vašem poslovanju, što ne samo da štedi vreme već i onemogućava da dođe do greške. Agencija od poverenja će vam biti na raspolaganju kad god vam je to potrebno i koliko god vam je potrebno.

 

Ozbiljne knjigovodstvene agencije svojim klijentima pružaju dosta usluga koje prevazilaze ono što nazivamo knjigovodstvom. Tako danas nije retkost da knjigovodstvena agencija radi izradu biznis plana ili nudi poresko i finansijsko savetovanje, što je od izuztne koristi za uspeh poslovanja klijenta. Takođe, mnogi birokratski procesi, poput prijave i odjave radnika, obračuna zarada i tome slično, mogu biti uključeni u paket usluga koje dobra knjigovodstvena agencija nudi.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.