ICT u Srbiji

08.01.2014

Sve su češći navodi Vlade Srbije kojima se sugeriše da su informaciono-komunikacione tehnologije veoma značajan deo srpske privrede. U okviru BDP-a, IKT učestvuje sa 5,5 %. Samo tokom prošle godine, u sektor telekomunikacija i informacionih tehnologija uloženo je preko 230 miliona evra. Kada je reč o prihodu, on je iznosio oko 1,5 milijardi evra i to najvećim delom od mobilne telefonije.

 

Tržište IKT-a u Srbiji se konstantno razvija i taj razvoj uočile su i strane kompanije koje ne kriju želju i rade na tome da sve više budu zastupljene na našem tržištu (Microsoft npr.). Trenutno procenjena vrednost našeg tržišta kreće se u rasponu od 400 do 550 miliona sa tedencijom rasta.

 

IT sektor Republike Srbije izvezao je u toku proše godine u vrednosti od 220 miliona dolara.

 

Velike kompanije na tržištu Srbije

 

Kao i na globalnom tržištu tako i u Srbiji vlada akvizicija manjih firmi od strane poznatih, svetskih kompanija. Ovaj proces sve više dobija na značaju na našoj teritoriji s obrzirom da veliki broj stranih kompanija traga za inovativnim informacionim rešenjima manjih kompanija. Svake godine veliki broj manjih firmi koje se bave IT-jem prestaje za svojim radom na našem tržištu. To ne znači da se one gase već da su veoma dobro poslovale i da su privukle pažnju stranih kompanija svojim proizvodom.

 

Prema rečima predstavnika kompanije „Fejsbuk“ i „Gugl“, na tržištu IKT-a Srbije postoji dobro razvijena infrastruktura i da kao takvo, naše tržište, privlači veliki broj poznatih, odnosno svetskih kompanija.

 

Poslovni programi

 

SVM Ujedinjena poslovna rešenja, kao jedna od uspešnih firmi u regionu učestvuje na skupovima koji se tiču IKT-a. Svojim iskustvom i znanjem pokušavamo da doprinesemo i olakšamo poslovanje srpske privrede na polju knjigovodstva i računovodstva. Sa ponosom ističemo da smo ravili poslovni program SVM Syntegra koji je zapravo sveobuhvatno rešenje za upravljanje svim poslovnim procesima i resursima preduzeća.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.