Državna pomoć za firme tokom pandemije korona virusa za avgust i septembar

04.08.2020

30. jula 2020. usvojen je novi paket mera za pomoć privredi. Paket se sastoji od odlaganja poreza i doprinosa za jedan mesec, kao i za isplatu 60% minimalca za zaposlene za avgust i septembar 2020. godine.

 

Ko dobija minimalac po automatizmu?

 

Dobra vest za sve one koji su bili prijavljeni za prvi paket mera pomoći Vlade preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima jeste da će oni po automatizmu biti prijavljeni i za nove isplate od 60% minimalne zarade u avgustu i septembru.

 

Jedini uslov jeste da su ispoštovane obaveze koje su bile propisane uz prethodni paket mera, a koje se tiču smanjenja broja radnika koji ne sme preći 10% u odnosu na 15. mart 2020. godine, kao i da se ne smeju isplatiti dividende u 2020 godini.

 

Ko će morati da se prijavi?

 

Sva novoosnovana pravna lica ili lica koja su postala obaveznici PDV-a u periodu od 15. marta do 20. jula 2020., se mogu prijaviti za isplatu minimalca.

 

Sva pravna lica koja su osnovana do 15.03.2020. a nisu koristili pogodnosti donete Uredbom.

 

Takođe, mogu se prijaviti i paušalci, preduzetnici bez zaposlenih, ali i preduzetnici i poljoprivredni preduzetnici koji na osnovu prihoda od samostalne detatnosti plaćaju porez i koji ne plaćaju isplatu lične zarade.

 

Kada će se vršiti isplate?

 

Mere donete drugim paketom za pomoć privredi počeće da se sprovode odmah, što znači da će prva isplata na postojeći COVID račun poslodavaca biti do 10. avgusta, dok će druga isplata biti uplaćena do 10. septembra ove godine.

 

Velika pravna lica koja u međuvremenu nisu izgubila prava na direktna davanja dobiće isplatu u avgustu i u septembru uz podnošenje SL obrasca.

 

Svi obaveznici koji su osnovani, registrovani ili su stekli status obaveznika nakon 15. marta mogu da očekuju isplatu od 36.440 rsd u septembru. Paušalci, preduzetnici bez zaposlenih, ali i preduzetnici i poljoprivredni preduzetnici koji na osnovu prihoda od samostalne detatnosti plaćaju porez i koji ne plaćaju isplatu lične zarade dobiće sredstva u iznosu od 36.400 u septembru ukoliko do 15. septembra dostave poresku prijavu za obračun zarada za avgust u kojem kao datum plaćanja potrebno je navesti 5. januar 2021. godine.

 

Rok za korišćenje ovih sredstava je 31. oktobar 2020. godine. Ukoliko se novac ne iskoristi do tada, on će po automatizmu biti vraćen na namenski budžetski račun.

 

Takođe, ova sredstva neće i ne mogu postati predmet prinudne naplate.

 

Koje su obaveze poslodavaca koji koriste novi paket mera?

 

Obaveza poslodavaca jeste da ovaj novac koriste isključivo za isplate zarade zaposlenima, a na firmama je da odluče da li će ovaj novac iskoristiti kao sastavni deo zarade zaposlenih ili će ovaj novac “dodati” radnicima na platu.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.