SVM na skupu o novom sistemu naplate poreza i doprinosa

19.09.2013

Dana 18.09.2013 u zgradi Privredne komore Beograda, u Kneza Miloša 12, održan je skup na temu "Nov sistem naplate poreza i doprinosa po odbitku". Sastanku je prisustvovao niz IT stručnjaka iz Beograda, ali i čitave Srbije koji razvijaju ERP rešenja, kao što je i SVM Syntegra naše kompanije.

 

Na skupu su govorili Saša Dulić – predstavnik IT sektora poreske uprave i Vesna Šibalija iz sektora za kontrolu u poreskoj upravi.

 

Priv_komora_Beograda_krupni_planOve obimne izmene vezane za objedinjenu uplatu poreza i doprinosa definitivno stupaju na snagu 01.01.2014. godine.

 

Cilj ove akcije je objedinjavanje plaćanja poreza i doprinosa po odbitku na jedan račun i značajno smanjenje troškova poreskih obveznika i Poreske uprave. Na ovaj način će se veliki broj obrazaca izbaciti iz upotrebe i sve će se zameniti jednim PPP PD obrascem koji će se pojavljivati samo u elektronskoj formi. PPP PD - tj. pojedinačna poreska prijava poreza i doprinosa je obrazac koji prikazuje pojedinačno stanje za svakog zaposlenog i informacije o porezima i doprinosima po odbitku, kao i detaljne informacije o provedenom broju sati na radu i beneficiranom radnom stažu . Krajnji cilj je da se izbace i godišnje poreske prijave PPP, a kasnije i M4 obrazac, što zavisi od saradnje PIO fonda i Poreske uprave.

 

Dakle :

 

  • Poreska prijava će se podnositi samo u elektronskom obliku
  • Nakon uspešnog prijema, sistem šalje jedinstveni poziv na broj za uplatu.
  • Sve uplate poreza i doprinosa se vrše na jedan jedini račun - sa dobijenim pozivom na broj.
  • Poreska prijava će se podnositi pre svake uplate bilo da se radi o prihodima iz ili van radnog odnosa

Komentari (2)

Dragan on 24.09.2013 14:42

Sta to znaci sada ? Da ce nam biti manji porez ? :)

Odgovori

SVM support on 25.09.2013 11:39

Dragane,
Porez neće biti ni manji, ni veći, samo će biti uplaćivan na jedan račun, a ne kao do sada, na nekoliko računa, prema opštinama prebivališta, odnosno matičnim filijalama zdravstvenog osiguranja.

Odgovori

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.