Stanje u javnim finansijama i planovi za konsolidaciju privrede u Srbiji

09.08.2012

Ministar finansija i privrede Republike Srbije Mlađan Dinkić je rekao da u Srbiji nije zvanično objavljena recesija, ali da podaci zvanične statistike pokazuju da je Srbija imala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dva uzastopna kvartala i to: pad BDP u prvom kvartalu od 1,3 odsto, a u drugom 0,6 odsto.
On je izjavio je danas da su u toku pripreme za rebalans budžeta i istovremeno donošenje budžeta za 2013. Godinu.
„Deficit konsolidovanog računa države je iznad sedam odsto BDP, dok je državni budžet u deficitu od 6,4 odsto BDP što je daleko više od dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom“, kazao je on i precizirao da je sa MMF bilo dogovoreno da deficit budžeta na kraju 2012. Bude 4, 25 odsto BDP. „Ova godina je već izgubljena u smislu smanjenja budžetskog deficita, ali će u narednoj godini on biti smanjen za oko 100 milijardi dinara, izjavio je ministar finansija i privrede.

 

Dinkić je rekao da su u toku pripreme za donošenje seta mera, kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, koje će biti oličene u vidu 17 zakona i dodao da će ti zakonski predlozi biti u Skupštini Srbije u septembru, a najveći deo mera stupiće na snagu u oktobru. Ministar finansija i privrede je ukazao da se efekti tih mera ne mogu osetiti u ovoj, već tek početkom naredne godine. Naglašavajući da je planirano da se ne donose jednostrane mere povećanja samo nekih poreskih nameta, već i da se smanje rashodi, Dinkić je precizirao da je planirano ukidanje oko 256 parafiskalnih nameta.

 

„Na taj način će zakonski biti onemogućeno da bilo ko u zemlji osim Ministarstva finansija uvodi bilo kakve poreze i naknade, i to će prestati od oktobra“, rekao je Dinkić.
On je rekao da je u toku ugovaranje sredstava za Srbiju u ukupnom iznosu od oko dve milijardi evra i najavio skori dolazak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom će se pregovarati o potpuno novom aranžmanu.

 

"Na putu smo da ugovorimo likvidna sredstva koja će obezbediti redovnu isplatu plata i penzija", rekao je Dinkić i dodao da je reč o sredstvima iz inostranih izvora. “Te dve milijarde evra manjim delom su vezane za tržište kapitala, odnosno manji deo će biti zaduživanje države izdavanjem hartija od vrednosti”, rekao je Dinkić i najavio da ostaje plan da se emituju evroobveznice u ovoj godini. “Neće biti smanjenja plata i penzija, koje će biti usklađivane sa situacijom u privredi i neće biti otpuštanja u javnim službama dok traje kriza”, ponovio je Dinkić i dodao da će se o tome više znati posle razgovora sa predstavnicima sindikata.

 

On je rekao da je uputio poziv MMF - u da dođe u Srbiju i iz prethodnih razgovora sa njima postalo je očigledno da prethodni zamrznuti aranžman iz predostrožnosti nema više efekta za zemlju, tako da će se ići na potpuno nov aranžman sa Fondom.

 

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa jučerašnjom odlukom američke agencije za kreditne rejtinge "Standard i Purs" da snizi dugoročni kreditni rejting Srbije za jedan stepen, sa BB na "BB - ", sa negativnom prognozom, Dinkić je rekao da će poboljšanje rejtinga naše zemlje zavisiti od ispunjenja plana za smanjenje budžetskog deficita i od uspešnosti oporavka privrede i izlaska iz recesije.

 

Kada je reč o penzijama, Dinkić je najavio da će one pratiti rast plata i dodao da će prva rata 13. Penzije biti isplaćena između 17. I 19. Septembra.

 

On je rekao da od Narodne banke Srbije očekuje koordinisanu politiku sa Ministarstvom finansija, sa ciljem da se očuva makroekonomska stabilnost.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.