Poslovni softver postao vodeći izvozni brend Srbije

13.02.2013

Izvor: Blic

 

Srbija je prošle godine od izvoza softvera zaradila oko 250 miliona dolara, što je dva puta više nego što smo zaradili od izvoza maline, za koju se veruje da je naš najveći izvozni adut. Da bi povećala izvoz i broj firmi u IT sektoru, država je pripremila program podsticaja koji bi trebalo da počne s primenom u junu.

 

IT sektor je jedan od retkih koji je i u godinama krize beležio rast. Izvoz je u tom sektoru u 2008. godini iznosio 128 miliona dolara, a do prošle godine je skočio četiri puta, na 246,29 miliona. Izvoz celog agrarnog sektora za prvih 11 meseci bio je 2,51 milijardu dolara. To je motivisalo i Ministarstvo finansija i privrede da pogura razvoj ove grane.

 

Kakvu pomoć mogu da očekuju firme koje prave poslovni softver?


Jasna Matić, savetnik u tom ministarstvu, kaže za “Blic” da sada razmatraju precizne mere i da će se intervenisati u četiri pravca.

 

- Davaće se startap podsticaji za pokretanje biznisa, za šta je IT vrlo pogodan sektor jer su mala početna ulaganja. Mnoge zemlje daju takve podsticaje, a mi ćemo za projekte odvajati oko 25.000 evra - navodi Matić.

 

Planira se, kaže ona, i sma njenje poreza i doprinosa na plate IT stručnjaka, te proširenje programa koje ima SIEPA za podršku izvoznicima, kao i promocija firmi.

 

- Promociju bismo radili u dva pravca. Prvo, za naše firme koje imaju proizvode na stranim tržištima, posebno bankarski softver, i to u zemljama u razvoju, srednjoj Aziji, Africi, na Bliskom istoku. Drugo, gledali bismo da međunarodne korporacije otvore razvojne centre kod nas, kao što je to uradio „Majkrosoft“. Sada se analizira koliko je to podnošljivo za budžet – kaže Matić.

 

"SVM Ujedinjena poslovna rešenja" - uz pomoć države na nova tržišta


Dragana Petković, izvršna direktorka organizacije SEE ICT, kaže da joj predlozi države drluju promišljeno i da mogu da doprinesu razvoju IT industrije.

 

- Dobro je da Vlada razmišlja o tome jer su softveri budućnost. Za takve firme nisu potrebna velika početna ulaganja, ali im treba pomoć da razvijaju savremena znanja – tvrdi ona.

 

Vladislav Čale, direktor IT firme “SVM Ujedinjena poslovna rešenja”, kaže da su se dosad sami finansirali, pa su ipak uspeli da izađu na strana tržišta.

 

- Zasad izvozimo poslovni softver u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, a imamo planove i za Češku. Nadam se da ćemo uz pomoć države izaći i na nova tržišta. Svaki vid pomoći mogao bi da nam poveća šansu – navodi Čale.

 

Poreske olakšice i subvencije za startap kompanije model su koji je je već dao značajne rezultate u svetu, i to je nešto našta možemo da se ugledamo, mišljenje je Aleksandre popare iz IT firme “Egzekom”.

 

- Da bismo mogli da pariramo svetskim igračima, neophodno je da potencijal koji imamo adekvatno podstičemo. Ako se program realizuje, možemo da očekujemo rast prihoda IT industrije, što je naravno karika u lancu daljeg privrednog rasta Srbije – kaže ona.

 

Očekuje se da podrška programerima zaživi u junu

 

Jasna Matić očekuje da će se program mera za pomoć IT sektoru usvojiti do kraja februara.

 

- Kad se program usvoji, sledi predstavljanje na najvećom IT sajmu Cebit, koji se održava od 5. do 9. maja. Onda se raspisuju konkursi za projekte i za javne nabavke, ali realno je da program zaživi u junu - rekla je Matićeva.

 

Tekst je preuzet iz dnevnog lista “Blic”

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.