Ovo knjigovođe čekaju već 15 godina

11.12.2015

Konačno bez KEPU knjige u veleprodaji! Pravilnik o evidenciji prometa robe i usluga, koji je donet 1996. godine, zamenjen je novim Pravilnikom o evidenciji prometa. Podzakonski akt je objavljen u Službenom glasniku RS broj 99/15 2. decembra 2015. godine, a sa njegovom primenom se kreće od 1. januara 2016.

 

U prvom članu novog Pravilnika se navodi da se on odnosi na evidenciju prometa robe, čime se pružaoci usluga izuzimaju od obaveze vođenja evidencije, što je starim Pravilnikom bilo propisano. Takođe važna izmena je vezana i za član 2. novog Pravilnika, gde su nabrojane kategorije pravnih lica i preduzetnika koji imaju obavezu da vode evidenciju. To su lica koja obavljaju sledeće delatnosti:

 

  • trgovinu na malo
  • trgovinu na veliko, a poslovne knjige ne vode po principu dvojnog knjigovodstva
  • komisione usluge
  • otkup poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja na otkupnom mestu.

 

Iz ovoga proizilazi da će preduzetnici koji se bave veleprodajom, a poslovne knjige vode po sistemu prostog knjigovodstva, i dalje morati da vode evidenciju.

 

Kao što je navedeno, knjiga evidencije više ne obuhvata usluge, pa je tako promenjen i njen naziv. Od 1. januara naredne godine evidencija se vodi na obrascu KEP. Izgled novog obrasca je promenjen toliko da se briše kolona br. 6 – Uplate na račun, dok su ostale kolone ostale iste kao u KEPU obrascu koji važi do 31. decembra 2015. godine.

 

Knjiga evidencije će i dalje moći da se vodi ručno ili elektronski, stranice moraju biti numerisane, dok se sume sa svake strane prenose na sledeću u vidu donosa. U knjizi se evidentiraju i sve promene u vrednosti robe kao što su – nabavka, prodaja, manjak, višak, otpis itd.

 

Novi Pravilnik o evidenciji prometa robe možete preuzeti sa našeg sajta.

 

Pravilnik o evidenciji prometa 01.01.2016.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.