Od Nove godine plaćanje poreza može i na rate

29.12.2012

Građanima i firmama koji su na kraju ove godine ozbiljno shvatili izmirivanje poreskih obaveza, država će omogućiti da preostala dugovanja po osnovu poreza od januara 2013. plate na rate. “SMV Ujedinjena poslovna rešenja” vas obaveštavaju ko će moći da računa na ovakvo plaćanje, kao i kojim obveznicima će država otpisati zateznu kamatu na poreske dugove.

 

Ko može da plaća porez na rate?

 

- Sada je poslednji voz da se uđe u red redovnih platiša. Država će oprostiti zateznu kamatu onim firmama i građanima koji poreske obaveze iz novembra i decembra 2012. plate najkasnije do 31. januara 2013. Oni će i glavnicu moći da otplaćuju na rate - objašnjavaju u firmi “SMV Ujedinjena poslovna rešenja”.

 

Novi zakon nudi okakšice poreskim dužnicima

 

Skupština Srbije je usvojila zakon kojim će svim firmama koje počnu redovno da plaćaju poreze trajno biti otpisana zatezna kamata. Prema oceni Poreske uprave, to je ogromna olakšica, ako se ima u vidu da su dugovanja po osnovu zatezne kamate dva puta veća nego po osnovu glavnice. Za zateznu kamatu, nagomilani su dugovi koji premašuju 650 milijardi dinara, dok je glavnica u visini od oko 350 milijardi.

 

Savet firme “SMV Ujedinjena poslovna rešenja”

 

“SMV Ujedinjena poslovna rešenja” savetuju firme da iskoriste priliku koja im se pružila, što se posebno odnosi na one kojima su računi blokirani zbog poreskog duga.

 

- Firme i pojedinci koji odmah isplate ukupan dug za glavnicu, odmah će moći da računaju da će im država obrisati zateznu kamatu. Ako ipak reše da otlaćuju na rate, prve godine se briše 50 odsto duga za zateznu kamatu, dok će druga polovina biti otpisana u 2014. godini - objašnjavaju “SMV Ujedinjena poslovna rešenja”.

 

Država hoće čiste račune

 

Državni sekretar Ministarstva finansija, Vlajko Senić, izjavljivao je medijima da je želja vlasti da naredna godina “bude godina čistih računa i da se tačno zna u kakvom su stanju javne finansije”.

 

-Zato je važno da tekuće obaveze iz novembra i decembra dužnici isplate najkasnije do 31. januara. Onda oni ulaze u sistem, gde mali poreski obveznik ima mirovanje glavnog duga u periodu od dve godine do 31. decembra 2014, a veliki do 31. decembra 2013. Ako u tom periodu redovno plaćaju tekuće obaveze, po isteku dve godine, imaju mogućnost da u 24 rate otplate glavni poreski dug koji još preostaje - izjavio je Senić.

 

Za olakšano plaćanje poreza na imovinu fali saglasnost opština

 

Porez na imovinu je obaveza koju građani plaćaju lokalnoj samoupravi, pa je zato potrebno i da svaki grad podrži ovaj zakon, pa da i ta obaveza uđe u predloženi sistem.

 

- Potrebno je i da lokalne skupštine donesu odluke da se s tim slažu, jer je porez na imovinu ipak njihov prihod. Nema razloga da ne pristanu i ne podrže. Očekujemo da će sve lokalne samouprave u što kraćem roku doneti takve odluke za sve poreske prihode za koje su nadležne - objašnjavali su u Poreskoj upravi.

 

“SMV Ujedinjena poslovna rešenja” podsećaju da će biti i prinudne naplate

 

Dug će morati da se plati ovako ili onako, ukazuju “SMV Ujedinjena poslovna rešenja”, jer je država najavila da oni koji ne iskoriste ovu priliku, mogu da očekuju prinudnu naplatu.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara na ovu temu ...

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.