Novi zakon o radu: Rad na određeno vreme

08.10.2014

Pored brojnih promena, Zakon o izmenama i dopunama zakona o radu, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 18. jula 2014. godine donosi novine i u vezi sa maksimalnim rokom na koji poslodavac može sa zaposlenim da zasnuje radni odnos na određeno vreme.

 

Radni odnos na određeno vreme sada do 24 meseca

 

Odluka zakonodavca koja je izazavala najviše polemike, to jest najveće negodovanje predstavnika sindikata u vezi sa radom na određeno vreme je ta da se maksimalni rok za rad na određeno vreme produži na 24 meseca. Naime, prethodni zakon je ograničavao dužinu rada na određeno vreme na 12 meseci, što znači da je ovim izmenama taj period udvostručen. S jedne strane, predstavnici radnika smatraju da je ova odluka štetna, jer stimuliše rad na određeno. Međutim, zakonskim promenama je na precizniji način definisano pod kojim uslovom poslodavac može sa zaposlenim da potpiše ugovor o radu na određeno vreme, čime se smanjuje mogućnost za zloupotrebu, o čemu ćemo sad detaljnije pisati.

 

Kada može da se zasnuje ugovor o radu na određeno vreme

 

Poslodavac i zaposleni mogu da zaključe ugovor o radu na određeno vreme u slučaju da je trajanje radnog odnosa unapred ograničeno opravdanim razlozima i okolnostima, odnosno ako je trajanje radnog odnosa određeno rokom i izvršenjem nekog posla ili nastupanjem nekog događaja.

 

Inače, poslodavac sa istim zaposlenim može da zasnuje jedan ili više ugovora o radu na određeni period, koji u kontinuitetu ili sa prekidima ne može da bude duži od 24 meseca. Prekid rada kraći od 30 dana se takođe računa u celokupan period od 24 meseca.

 

Stari zakon o radu je predviđao da se radni odnos na određeno vreme može zaključiti za sezonske poslove ili za rad na vremenski ograničenom projektu ili u slučaju povećanog obima posla ako je to povećanje vremenski ograničeno. Trenutno važećim izmenama ovo je drugačije regulisano, što omogućava poslodavcu da zaključi sa zaposlenim ugovor o radu na određeno „uvek kada su u pitanju poslovi čiji je trajanje unapred utvrđeno objektivnim razlozima“. Ovime se smanjuje mogućnost zloupotrebe prava radnika od strane poslodavaca.

 

Kad radni odnos na određeno vreme može da traje duže od 24 meseca

 

Radni odnos na određeno vreme, po novom Zakonu o radu, može da bude i duži od 24 meseca u slučaju da je to neophodno zbog zamene privremeno odsutnog zaposlenog, do njegovog povratka na rad. Ako je ugovor o privremenom radu zaključen u vezi sa određenim projektom, koji je vremenski ograničen, ali ipak nije završen u roku od 24 meseca, moguće je produžiti rad na određeno do realizacije projekta. Sa stranim državljaninom je takođe moguće produžiti ovaj period do isteka njegove dozvole za rad.

 

Samo u situacijama koje predviđa novi Zakon o radu je moguće produžiti propisani rok od 24 meseca. U suprotnom, ukoliko poslodavac zadrži radnika najmanje pet radnih dana preko predviđenog roka, smatra se da je ugovor o radu na određeno zamenjen ugovorm na neodređeno vreme. Takođe, ukoliko je ugovor o radu na određeno vreme zasnovan u suprotnosti sa odredbama novog Zakona o radu, smatra se da je radni odnos zaključen na neodređeno. Na ovaj način, nove odredbe Zakona o radu maksimalno štite prava radnika iako je rok radnog odnosa na određeno vreme produžen na čak 24 meseca.

 

Ukoliko kao poslodavac imate neke nedoumice u vezi sa novonastalim promenama, naša agencija vam može pomoći u tumačenju.

Komentari (427)

dragan dam on 18.11.2015 08:55

ja radim vec pet godina na odredjeno posretstvom agencije za kadrovske usluge a posao obavljam u jkp gradskom komunalnom

Odgovori

Petar Kontras on 10.04.2017 00:41

Imam 50+ godina i promenio sam firmu i zaposlio se 2015te u javnom preduzecu sa usmenim obecanjem da cu po isteku rada na odredjeno vreme od 6 meseci biti zaposlen na neodredjeno vreme. To se nije dogodilo. Na leto mi istice cetvrti ugovor (na po 6 meseci na odredjeno) i receno mi je da cu biti prebacen na rad preko agencije. Posto cu najverovatnije biti stavljen pred svrsen cin potpisacu takav ugovor i nastaviti da radim na istom radnom mestu, istim poslovima i istim ovlascenjima.
Po mom laickom misljenju to je zloupotreba Zakona o radu.
Kakva su moja prava ukoliko pozovem Inspekciju Rada. Mogu li oni inicirati (doneti resenje) da me firma prebaci na neodredjeno?
Ukoliko tuzim javno preduzece posle nekoliko godina (5-6 god) takvog rada i dokazem da sam sve vreme radio isti posao na istom radnom mestu, i potuno iste poslove sa istim ovlascenjima (bez obzira na broj ugovora i sadrzaj istih ). da li ce moja tuzba biti osnovana i resena u moju korist?
Neverovatno mi je da je takva zloupotreba da se agencija menja na svake dve godine prakticno legalizovana i da zakon i sudstvo ne reaguju na ovakve stari u javnim preduzecima.

SVM Support on 14.04.2017 20:52

@Petar Kontras,
Vi naravno možete podneti tužbu i konsultovati pravnika, ali po našem mišljenju u vašem slučaju, na osnovu činjeniica koje ste naveli nema zloupotrebe Zakona o radu u vašem slučaju.
Ovo rešenje koje vi doživljavate je najčešće rešenje kojem pribegavaju javna preduzeća baš zbog novog zakona o radu sa jedne strane, a zbog zabrane zapošljavanja u javnim preduzećima sa druge strane.

DIVNA ALEKSOV on 24.08.2017 18:13

Preduzetnik sam , imam agenciju za održavanje objekata i druge usluge . Angažovala sam radnike sa ugovorom na određeno vreme u javnim ustanovama i preduzećima po osnovu ugovora zaključenim posle javne nabavke gde sam ja bila najpovoljniji Izvršilac.Dali mogu posle 24 meseca i prekida dužeg od 30 dana da angažujem iste radnike na istim ili drugim poslovima u istoj javnoj ustanovi ili javnom preduzeću .

nik lekin on 25.08.2017 03:46

Moj sin je otvorio Agenciju za čišćenje zgrada i održavanje zelenila i kao najpovoljniji ponuđač je dobio javnu nabavku raspisanu od javnog komunalnog preduzeća na vremenski rok od dve godine , pa je po tom osnovu uposlio radnike na određeno radno vreme na dve godine . Dali po isteku Ugovora sa javnim preduzećem , u slučaju da ponovo dobije isti tender javne nabavke može posle 30 dana da uposli iste radnike , s obzirom da je došlo do povećanog obima posla ,na istim ili sličnim poslovima u tom preduzeću ?

Iva on 27.01.2019 18:09

Ja sam radnik na odredjeno vreme Klinickog centra Kragujevac svaka dva meseca pitpisujem ugovor .Drze nas d e godine i onda" cao djaci".tako se radi vec godinama svake dve godine primaju nove radnike.Zar to nije zloupotrba radnika a jos gore od svega sto u zakonu u radu pise da mi imamo ista prava kao i radnici na neodredjeno vrene A jos gore od svega je sto ne primamu redovno platu meni duguju novac za sedam plata .Sada nam nisu ni put dali .Pa vi meni recite da to nije zloupotreba.prava na topli obrok nemamo kao ni nadoknadu za isti

SVM Support on 28.01.2019 16:37

@Iva,

Premda razumemo vašu tešku poziciju kod vašeg poslodavca, zloupotreba prava radnika nije tema ovog posta i stoga jedino što preporučujemo je da se obratite nekom pravniku koji bi navedene okolnosti mogao detaljnije da prouči i da vam procenu ili pravni savet kako dalje postupati.

Marko Petrovic on 09.03.2020 17:33

Postovani,
Radim u jednoj lokalnoj samoupravi 11 godina u kontinuitetu i ne znam vise ni sam koja sve resenja nisam potpisivao - resenja o zasnivanju radnog odnosa na godinu dana i raznorazne ugovore o privremenim i povremenim poslovima na 2,3,4 i 6 meseci... Planiram da tuzim poslodavca-lokalnu samoupravu zbog agonije oko zaposljavanja koja traje godinama. Ako bi ste bili ljubazni da me posavetujete preko kog suda je najbolje pokrenuti tuzbu i po Vasem misljenju i iskustvu da li su slicni slucajevi poput mog pozitivno resavani ? Hvala.

SVM Support on 28.03.2020 09:41

@Marko Petrovic,
Ovo je pitanje za pravnika ili advokata, a ne za knjigovodstvenu agenciju. U svakom slučaju, pravniku treba dostaviti svu dokumentaciju i onda sačekati njegov stručan komentar. Ukoliko nemate kome da se javite ili vam treba preporuka, možemo vam je dati ako se obratite na mejl ili formular na stranici kontakt.

Neko on 15.12.2015 09:03

Sto neodgovoroste coveku kad ste tako stručni

Odgovori

SVM Support on 15.12.2015 11:29

Poštovani,
U Draganovom komentaru nije sadržano nijedno pitanje. Ne viidmo kako možemo pomoći kad nema konkretnog pitanja.

Odgovori

miodrag pantelic on 17.12.2015 13:20

radio sam neprestalno 2 godine i 2 meseca na neodredjeno vreme i ostao bez posla dali sam imao pravo da dobiem stalan posao

Odgovori

Biljana on 18.12.2015 18:36

Radim u skoli dvanest godina skraceno radno vrijema i sve pod ugovoorom

Odgovori

samohrani roditelj on 21.12.2015 16:18

radim u drzavnoj firmi vec 5ipo godina na odredjeno vreme,od 15.07.2010.g. pa do 20.02.2015. sam pod ugovorom bez dana prekida kod istog poslodavca,dva ugovora do povratka radnika sa bolovanja i dva ugovora zbog potrebe sluzbe.Od 20.02.2015.dobijam otkaz na 2 meseca pa odlazim na zavod,interesuje me da li imam neko pravo da dobijem resenje za stalni radni odnos.Trenutno sam opet na odredjeno radno vreme koje mi uskoro istice.Molim za pravno objasnjenje,unapred hvala

Odgovori

Snezana on 23.08.2016 07:13

Postovani..Zaposlena sam drzavnoj firmi..od 28 .8 2013. kako mi ugovor o radu istice sad u septembu ..moje pitanje bi bilo...da li firma moze da zaposli drugog radnika na moje radno mesto u slucaju da meni ne produze ugovor jer bi koliko sam shvatila sada trebali da mi daju ugovor na neodredjeno..oni kazu da je zabrana zaposljavanja pa da zato ne mogu da me prime za stalno a kako mi ugovor istice nece mi biti produzeno..hvala na odgovoru

SVM Support on 23.08.2016 15:21

@Snezana,
Firma može da zaposli drugog radnika na vašem radnom mestu u slučaju da vam ne produže ugovor o radu. Tačno je da postoji uredba o zabrani zapošljavanja u javnim preduzećima koja propisuje uslove zapošljavanja u istim. Striktno zakonski gledano, jedini način da se reši situacija je da vam ugovor ne produže.
Međutim, ako vaš poslodavac ima volje da nastavi sa vama da radi, postojala bi neka rešenja i predlozi u vašu korist. Npr, vi se možete zaposliti u drugoj firmi za agencijsko posredovanje, koja bi vas onda uputila na rad kod istog poslodavca.

Mamula on 30.12.2015 23:56

Radim vec devet godina na istoom poslovima u jkp 4 godine na privremeno povremenim poslovima i peta na odrrdjeno stim što kad istekne godina oni mi daju mesec dana da tadim na privremeno povremenim pa me opet vrate na odredjeno ali mi daju otkaz pa posle njega odmah potpisem kako moze da se prijavi ovo zlostavljanje radnika .hvala

Odgovori

SVM Support on 31.12.2015 11:10

@Mamula, @samohrani roditelj
Ovo su pravnička a ne knjigovodstvena pitanja i upućujemo vas na pravne službe u vašoj firmi ili advokate.

Odgovori

maki on 01.02.2016 23:13

Zaposlena sam vec 5meseci na odredjeno radno vreme. U međuvremenu sam zatrudnela. Zanima me da li mogu dobiti ugovor na neodređeno vreme kad se vratim na posao, posle porodiljskog odsustva, jer bas tad ce biti 24 meseca da sam zaposlena u toj firmi.

Odgovori

SVM Support on 01.02.2016 23:47

@maki,
Pre svega čestitamo i želimo da se sve dobro završi na vašem privatnom planu!
Dok ste na bolovanju usled održavanja trudnoće kao i na porodiljskom odsustvu, teče vam radni staž, dakle u radnom ste odnosu kod vašeg poslodavca. Nakon isteka 24 meseca, nema smetnji da dobijete ugovor na neodređeno vreme, ali više ne možete dobiti ugovor na određeno vreme, jer po članu 37 Zakona o radu, maksimalno trajanje svih ugovora na određeno vreme (sa prekidima do 30 dana) može biti 24 meseca.

Odgovori

JASMINA NINKOVIC on 19.02.2016 13:14

Da li osoba koja radi neprekidno 24 meseca posle prekida od 30 radnih dana, da li možemo da je zaposlimo opet.

Odgovori

SVM Support on 19.02.2016 15:02

@Jasmina Ninkovic:
Ne postoje smetnje da zaposlite opet istu osobu. Duzina prekida ne utice na mogucnost zaposljavanja.

Odgovori

bogdan on 15.03.2017 17:12

Poštovani,

Ako sam Vas dobro razumeo, moguće je da lice koje je bilo angažovano na ugovor na određeno 24 meseca, nakon 30 dana može ponovo biti angažovano na ugovor na određeno na iste ili druge poslove?

Molim Vas da pojasnite ovo, hvala.

SVM Support on 16.03.2017 18:09

@Bogdan,
Pitanje je glasilo: Da li osoba koja radi neprekidno 24 meseca posle prekida od 30 radnih dana, da li možemo da je zaposlimo opet?
Odgovor glasi: DA.
Nigde u pitanju nije precizirano da li osoba zaposlena na određeno ili neodređeno vreme.
U oba slučaja (i na određeno i na neodređeno), možemo da zaposlimo tu osobu nakon 24 meseca, ali na NEODREĐENO vreme.
Ne možemo više da je zapošljavamo na određeno vreme, jer nam to ne dozvoljava Zakon o radu.

Ana on 28.02.2016 10:02

Radim na odredjeno vreme od 01.10.2013.g., sa producima Ugovora na po 6 meseci. 01.10.2014.g. produzen mi je radni odnos novim ugovorom o radu koji se oslanja na novi zakon o radu, da li u racunanje 24 meseca ulaze i predhodni ugovori o radu ili se donosenjem novog zakona o radu i potpisivanjem novog ugovora nakon toga iznova racuna 24 meseca?

Odgovori

SVM Support on 29.02.2016 10:30

@Ana:
Obzirom da novim Zakonom o radu nije eksplicitno definisano da se prethodni ugovori o radu ne računaju u period od 24 meseca, naše mišljenje je da se potpisivanjem novog ugovora od 01.10.2014 samo nastavlja rok od 24 meseca.

Odgovori

Ања on 31.03.2016 14:49

Први уговор о раду на одређено време због повећаног обима посла потписала сам у марту 2014.године, уговор је био на 6 месеци. Након тога потписала сам уговор на одређено време због повећаног обима посла у трајању од 12 месеци закључно са септембром 2015. Уговор је био за друго радно место код истог послодавца. У септембру 2015. године уговор ми је продужен до септембра 2016. Како је у марту испуњен рок од 24 месеца да ли је послодавац обавезан да ми понуди уговор на неодређено? Уколико је одговор потврдан, да ли послодавац мора да добије претходну сагласност, у складу са Уредбом за прибављање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава?

Odgovori

SVM Support on 31.03.2016 17:55

@Anja,
Evo nekoliko dodatnih pitanja:
-Pretpostavljamo da se sve vreme radi o zaposlenju u pravnom licu koje je korisnik javnih prihoda ?
-Da li ste na zameni nekog privremeno odsutnog zaposlenog ? Da li vam tako nešto piše u ugovoru o radu ?
-Da li ste angažovani usled povećanja obima posla na nekom projektu ? Ako da, da li taj projekat ima precizno određen rok trajanja ?


Odgovori

Aleksandra on 06.04.2016 23:08

Postovanje,zanima me da li se prekid duzi od 30 dana isto racuna kao prekid kraci od 30 dana?

Odgovori

SVM Support on 20.04.2016 22:59

@Aleksandra
Prekid duži od 30 dana se u svakom slučaju računa kao prekid radnog odnosa. Prekid kraći od 30 dana se isto računa kao prekid radnog odnosa, sem u slučaju kad je poslodavac sklopio ugovor sa zaposlenim na određeno vreme. Tad se prekid kraći od 30 dana ne smatra prekidom radnog odnosa.

Odgovori

Zorica Topic on 07.10.2018 22:17

Ja radim u drzavnoj firmi pod ugovorom na odredjeno vreme na mesec jel see posle raskida ugovor sta posle mesec Dana ako ne produze

seja on 10.05.2016 22:19

Radim u kulturi od 1 marta 2014.na odredjeno.zanima me da li posle prekida od 30 radnih dana poslodabac moze opet da me zaposli.

Odgovori

SVM Support on 11.05.2016 13:20

@seja:
Poslodavac može opet da vas zaposli, nema smetnji. Ako ste zaposleni u javnom sektoru, onda mogu postojati papirološke prepreke u smislu da se za novo radno mesto mora tražiti saglasnost nadležnog autoriteta, u skladu sa propisom koji se zove: Uredba o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava.

Odgovori

Marko Vitorovic Pozega on 17.05.2016 21:25

Radim na ugovor o radu na odredjeno vreme pocev od 01.07.2014 a naredni mi istice 01.07.2016.Da li poslodavac moze i dalje da mi produzava ugovor na odredjeno vreme ili mora da mi uruci resenje o radu na neodredjeno vreme po isteku tih 24 meseca ili ti 2 godine kako stoji po novom zakonu.Hvala unapred....

Odgovori

Marko Obradovic on 25.11.2016 22:34

Radim preko 10 god u Nis-u na odredjeno vreme preko razni agencija a danas to zovu lizing!Kad mi istekne 2god oni promene firmu a ja dobijam novi ugovor ponovo na dve god!Dokle tako mogu da nas drze a da nam ne daju ugovor na NEODREDJENO VREME

SVM Support on 18.05.2016 17:39

@Marko Vitorović Pozega,
Radni odnos na određeno vreme, po Zakonu o radu, može da bude i duži od 24 meseca u slučaju da je to neophodno zbog zamene zaposlenog koji je privremeno odsutan, pa recimo do njegovog povratka na rad. Drugi način je ako ste npr. ugovor o radu na određeno zaključili u vezi sa nekim projektom, koji je vremenski ograničen, ali taj projekat još završen u roku od tih 24 meseca. U ostalim slučajevima, generalno rečeno, poslodavac bi morao da vas zaposli za stalno po isteku 24. meseca.

Odgovori

Romualdo Cicmil on 07.06.2019 17:41

Postovani,mala ispravka....Ne postoji u Zakonu mogucnost zaposlenja za stalno vec na neodredjeno....pozzzz

SVM Support on 09.06.2019 09:05

@Romualdo Cicmil,
Tačno, saglasni smo sa vašom primedbom. Ponekad se koristi žargon zbog približavanja "rečniku" korisnika, a to nužno sledi nepreciznosti u izražavanju kao što je ova.

daki on 27.05.2016 13:45

U firmi koja je korisnik javnih sredstava, radim od 09.11.2016.godine na određeno vreme (ugovori na 3,6,12 meseci sa prekidima od po 30 dana kada sam prebačena na omladinsku zadrugu). Poslednja dva ugovora su bez prekida na po godinu dana. U oktobru 2016. godine ističe taj drugi vezani ugovor na godinu dana. Ugovori su uvek za isto radno mesto, zbog povećanog obima posla. Da li posle isteka ovog ugovora mogu ponovo da zaključe ugovor na određeno vreme zbog angažovanja na projektu ili moraju da raskinu radni odnos ili da ponude ugovor na neodređeno vreme?

Odgovori

SVM Support on 27.05.2016 14:20

@daki,
Ako je ugovor na određeno vreme zaključen u vezi sa određenim projektom, koji je vremenski ograničen, ali ipak taj projekat nije završen u roku od 24 meseca, moguće je produžiti rad na određeno do realizacije tog projekta. Povećan obim posla sam po sebi nije unapred utvrđen projekat, ali vodite računa šta je navedeno u ugovoru o radu. Ovo je malo i advokatsko pitanje, a ne knjigovodstveno, pa bi se naš komentar na ovoj konstataciji i završio.

Odgovori

adam smith on 02.06.2016 12:32

Iako ima puno odgovora na tu temu,moram jos jednom da vas pitam:da li po isteku 24 meseci,sa prekidima kracim od 30 dana poslodavac,a radi se o drzavnoj ustanovi,moze posle npr 40 dana opet da me zaposli na odredjeno vreme,s obzirom da zbog Zakona o max broju sluzbenika ne moze da me zaposli na neodredjeno vreme.dodajem,svi dosadasnji ugovori su bili zbog povecanja obima posla?Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 02.06.2016 13:03

@adam smith,
Radni odnos na određeno vreme, po Zakonu o radu, može da bude duži od 24 meseca (ukupno, ne računajući prekide koji su duži od 30 dana), ako menjate nekog zaposlenog koji je privremeno odsutan, ili je vaš angažman povezan sa nekim projektom čije vreme završetka je unapred poznato. Ako se povećan obim posla može protumačiti u tom smislu, onda će poslodavac moći da vas zaposli i po isteku 24 meseca na određeno. Opet napominjemo, ovo je pravno pitanje, a ne baš knjigovodstveno, pa savetujemo još i pomoć pravnika.

Odgovori

adam smith on 02.06.2016 16:25

Hvala na odgovoru,medjutim mene zanima da li je moguce po isteku prekida od 30 dana zaposliti istog zaposlenog na odredjeno vreme(zbog povecanja obima posla,a nemogucnosti zaposljavanja na
neodredjeno zbog Zakona o max br zaposlenih),s obzirom da je takvolice obuceno,neverovatno zvuci da moze novi radnik a ne moze stari koji je obucen za posao)

Odgovori

SVM Support on 02.06.2016 18:39

@adam smith,
Ima jedan stav u članu 37 Zakona o radu, koji kaže: "...Poslodavac može sa istim zaposlenim da zaključi novi ugovor o radu na određeno vreme po isteku roka iz stava 4. tač. 1-3) ovog člana po istom, odnosno drugom pravnom osnovu, u skladu sa ovim članom." Našt tumač je da po ovome je moguće ponovno zaposlenje na određeno vreme istog zaposlenog, ali u skladu sa tačkama 1) - 3) iz tog člana, pa stoga ne vidimo potrebu za zapošljavanjem novog radnika, ali je i ne isključujemo. Stvar je poslodavca da odluči da li će da zaposli novog, a neobučenog radnika za isto radno mesto, što naravno nije logično, zbog dodatnih troškova. Samo još da kažemo, tačke 1) - 3) člana 37. su one koje smo naveli u prethodnom odgovoru.
Još jednom napomena, ovo je samo naše mišljenje.

Odgovori

Ana Marija on 16.06.2016 17:33

Da li je bitno da je 24 meseca vezano kod istog poslodavca pre potpisivanja ugovora na neodredjeno, ili moze biti 24 meseca kod dva poslodavca ako nije bilo prekida radnog staza?

Odgovori

Ana Sic on 16.06.2016 17:41

1.10.2015. sam pocela da radim kod novog poslodavca, od tada mi se igovor produzava na svaka 3 meseca (do 01.01.2016., do 01.04.2016. i sad do 01.07.2016.) U medjuvremenu sambostala u drugom stanju i izvesno je da cu morati na odrzavanje trudnoce.
S obzirom da ce dok sam na porodiljskom (ako Bog da, da sve bude u redu) proci 24 meseca da sam zaposlena kod istog poslodavca - interesuje me da li je poslodavac u obavezi da sa mnom potpise ugovor na neodredjeno, kada se vratim sa porodiljskog?

Odgovori

SVM Support on 16.06.2016 18:01

@Ana Sic:
Ovo je vrlo interesantno pitanje! Po našem mišljenju, na osnovu člana 187 Zakona o radu, zaposlenom koji je na porodiljskom rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.
U tom smislu, vama se vreme za koje ste zasnovali radni odnos na određeno produžuje dok ne prođe porodiljsko. Ali stav stručne javnosti je da je to samo produženje roka na određeno vreme zbog okolnosti (porodiljsko odsustvo) ali ne i osnov za zapošljavanje na neodređeno. Mi se sa ovim mišljenjem ne slažemo, ali ga samo prenosimo.

Odgovori

Ivan Jovic. on 17.06.2016 07:28

Nema smetnji da nakon 2 godine rada na određeno vreme na jednom radnom mestu, zasnujete sa poslodavcem novi ugovor o radu na određeno vreme na drugom radnom mestu. Poslodavac u tom slučaju nije dužan da vam ponudi radni odnos na neodređeno vreme.Ovo je komentar sa jednog drugog sajta,da ne pominjem ime i da ih ne reklamiram badava.Da li je ovo istina ili cista nestrucnost u pitanju??????Koliko ja znam,nije moguce da pravno lice sa istim fizickim licem zasnuje novi ugovor o radu,na određeno,nakon isteka 24 meseca,osim izuzetaka.Nikakve promene radnog mesta niti izmene u referatima ili se pak varam.Molim za odgovor.Unapred hvala.

Odgovori

Јована Мирковић on 30.07.2018 08:52

Da li radnik, koji je kod poslodavca u zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač RS ili lokalna samouprava radio na određeno vreme zbog povećanog obima poslova 24 meseca, na poslovima spremačice, može da zanuje novi ugovor o radu na određeno vreme na drugim poslovima kao što je npr. perač laboratorijskog posuđa?

SVM Support on 30.07.2018 09:45

@Jovana Mirkovic,
Po nama - radnik ne može da zasnuje novi ugovor o radu na određeno vreme, jer je isteklo 24 meseca, sem u specijalnim slučajevima navedenim u članu 37 zakona o radu (često citiran na ovoj temi).
Promena radnog mesta ne utiče na trajanje ugovora o radu na određeno vreme.
Ta bi se okolnost mogla eventualno primeniti na ugovor o privremenim i povremenim poslovima.


SVM Support on 17.06.2016 16:18

@Ana Marija: po našem mišljenju, bitno je da bude 24 meseca vezano kod jednog poslodavca.

Odgovori

pavle on 18.06.2016 12:50

Postovani, ,radim u drzavnoj firmi na odredjeno vreme od 1. 03 .2014g.Dosao sam na mesto kolege koji je otisao u penziju. Zbog povecanog obima posla ugovor sam potpisivao na 3-6 meseci.Poslednji ugovor mi istice 1.09.2016.Interesuje me da li poslodavac moze da me primi na neodređeno vreme ili da mi produzi

Odgovori

Dragan Nikolic on 17.01.2017 22:32

Poštovani,
Radim u JP skoro 6 godina na relativno istim poslovima na odredjeno vreme... Po novom Zakonu prvi ugovor sam sklopio 20.09.2014 godine, drugi, treci, cetvrti ... i te poslove obavljam do isteka posledenjeg potpisanog ugovora 30.03.2017 godine. Imao sam jedan predkid od malo vise od mesec dana... Zanima me Vase misljenje?

pavle on 18.06.2016 13:07

Postovani, radim u drzavnoj firmi na odredjeno vreme od 1.03 2014.Dosao sam na mesto kolege koji je otisao u penziju.Zbog povecanog obima posla ugovor sam potpisivao od 3-6 meseci. Zadnji uuuugovor mi istice 1.09.2016.Poslodavac zeli da me zaposli na nneodredjeno vreme ali nezna kako.Da li ima resenje, ili da mi produzi mna odredjeno vreme.Pomozite.

Odgovori

SVM Support on 18.06.2016 17:55

@Ivan Jovic:
Na žalost, iako se ni mi ne slažemo sa time, ima jedno Mišljenje ministarstva rada još od pre 10ak godina, dok je rad po starom zakonu o radu na određeno bio maksimalno 12 meseci. Jedino što ostaje kao slamka spasa kod pravnika da se raspitate, da li to što je Zakon promenjen menja i situaciju u korist zaposlenih.

Odgovori

Pop on 22.06.2016 21:05

Postovani,
Radim vec dve godine kod poslodavca bez prekida na odredjeno vreme,ugovor od dve godine mi istice krajem jula,. Poslosavac nakon toga hoce da me angazuje na 30 radnih dana preko agencije za zaposljavanje sa kojom firma.saradjuje.da li nakon isteka tih 30 radnih dana poslodaac moze ponovo sa me angazuje da radim na odredjeno vreme za istu firmu za koju sam radio 24 meseca bez prekida?i na koliko moze da me angazjje ponovo?

Odgovori

SVM Support on 23.06.2016 09:51

@pavle:
Ako ste zaposleni u javnom sektoru, postoje posebne procedure za zapošljavanje zbog trenda smanjenja zaposlenih u javnom sektoru. Ako nadležni organ ne odobri vaše zaposlenje po toj proceduri, jedna mogućnost je da vas poslodavac angažuje po nekom drugom osnovu. Po najnovijem tumačenju, nakon 24 meseca ne bi smelo biti zapošljavanja po drugom radnom mestu na određeno vreme, sem ako ste jedan od specijalnih slučajeva iz člana 37 Zakona o radu (pogledajte prethodne odgovore).

Odgovori

Velimir on 03.04.2019 15:33

Postovani,

Moja sestra je trenutno na porodiljskom bolovanju koje joj istice sredinom maja 2019. godine. Poslednji ugovor sa poslodavcem je potpisan na odredjeno vreme do isteka porodiljskog bolovanja I tako je navedeno u samom ugovoru. Kako ce istekom tog ugovora ona biti angazovana vise od 24 meseca po ugovoru o radu bez prekida, interesuje me da li je poslodavac u obavezi da joj ponudi ugovor o radu na neodredjeno vreme?

Hvala, pozdrav

SVM Support on 04.04.2019 00:54

@Velimir,
Vaša sestra je zaposlena u svemu po Zakonu o radu. Član 37 propisuje 24 meseca ugovora na određeno, ali ne isključivo 24 meseca. Postoje izuzeci, kojem pripada vaša sestra: dakle, jedan od izuzetaka kaže da se radni odnos ne može prekinuti porodiljama i trudnicama. Poslodavac je dužan da ponudi aneks ugovora o radu do povratka sa posla i taj aneks ugovora o radu se ne smatra produženjem tj. probijanjem roka od 24 meseca.
Dakle, na žalost po vašu sestru, poslodavac nakon povratka sa porodiljskog nema nikakve obaveze prema njoj.

SVM Support on 23.06.2016 09:57

@Pop:
Bojimo se da poslodavac vas i angažuje preko agencije na duže od 30 dana, da bi izbegao obavezu zapošljavanja na neodređeno vreme. Postoji jedan član Zakona o radu koji kaže: "Poslodavac može zaključiti jedan ili više ugovora o radu iz stava 1. ovog člana na osnovu kojih se radni odnos sa istim zaposlenim zasniva za period koji sa prekidima ili bez prekida ne može biti duži od 24 meseca.
Prekid kraći od 30 dana ne smatra se prekidom perioda iz stava 2. ovog člana."
Po ovome ispada da ne može da vas angažuje na određeno vreme, ali po nekim mišljenjima stručne javnosti, poslodavac može da zasnuje novi ugovor o radu na određeno vreme, na drugom radnom mestu.

Odgovori

Nata on 30.06.2016 11:56

Koliko dugo može da traje prijava na određeno vreme tj. da li je poslodavcu ograničeno prijavljivanje radnika na određeno vreme te nakon koliko meseci je dužan da tog radnika prijavi na neodređeno?

Odgovori

katarina maric on 19.06.2019 13:08

Poštovani,

radim na odredjeno u državnoj firmi, ugovor mi je na 4 meseca, kad mi istekne ugovor prodje po mesec dana, mesec ipo dok potpisem drugi, plata mi leže normalno samo sto mi kasni to potpisivanje ugovora. Da li sam na nekom gubitku za tih mesec ipo dana, to je kao da radim bez ikakve prijave po mesec ipo?

SVM Support on 30.06.2019 22:53

@Katarina Maric,
Niste naveli da li potpišete ugovor o radu antidatirano ili stvarno sa prekidom?
Ako zaista imate prekid između datuma kraja jednog ugovora na određeno i početka ugovora sledećeg ugovora na određeno, onda je to problem za poslodavca, a za vas nije.
Ako niste imali prekid, nego se neredovno potpisuju ugovori na određeno vreme, nemate nekakav važan problem. Problem bi opet imao poslodavac u slučaju radne inspekcije.

Mirjana on 16.07.2016 12:21

Radnik sam na odredjeno vreme. Tako vec pet gidina. Trenutno sam na bolovanju a poslodavac nezna razlog odlaska na bolovanje . Ugovor mi je istekao i nije produzen za to vreme . Da li je to zakonski dozvoljeno?

Odgovori

SVM Support on 16.07.2016 22:20

@Mirjana,
Niste naveli da li ste na bolovanju na teret poslodavca ili ste na bolovanju preko Zavoda (preko 30 dana). Ako ste na bolovanju na teret poslodavca, kad vam je istekao ugovor, poslodavac nema obavezu da vam produži ugovor za to vreme. Ako ste na bolovanju preko Zavoda, onda biste morali već da ste duže od 30 dana na bolovanju, pa nam nije jasno kako ste otvorili bolovanje preko Zavoda a da poslodavac ne zna razlog. U tom slučaju, ugovor na određeno vreme se produžava samo do isteka bolovanja.
Ovde je sumnjiva druga stvar a to je da ste radnik na određeno vreme već 5 godina. Po novom zakonu o radu iz 2014, poslodavac može najviše 24 meseca sa ili bez prekida da vas zaposli na određeno vreme (sem u nekim posebnim slučajevima, često se pominju u komentarima na ovu temu). Ako niste u tim posebnim slučajevima, po nama je dužan da vas zaposli na neodređeno vreme (iako moramo reći da deo stručne javnosti nema takav stav).

Odgovori

jasmina taskovic on 22.12.2016 10:24

molim za dodatno pojasnjenje: ako zaposleni ima ugovor na odredjeno vreme na par meseci i ima povredu na radu zbog koje je na bolovanju, ako je bolovanje do 30 dana, kada dodje dan isteka ugovora, poslodavac nije u obavezi da mu produzi ugovor za period do isteka bolovanja, a ako je bolovanje preko 30 dana, onda poslodavac mora da saceka i produzi ugovor do isteka bolovanja?

SVM Support on 22.12.2016 23:19

@Jasmina,
Ako zaposleni ima ugovor na određeno vreme na par meseci i ima povredu na radu zbog koje je na bolovanju, nezavisno od dužine trajanja bolovanja (do ili preko 30 dana), poslodavac nije u obavezi da mu produži ugovor o radu na određeno vreme za period do isteka bolovanja, nego zaposleni nevezano od toga ima pravo na naknadu zarade (do kraja bolovanja, ako je povreda na radu u pitanju) kao osiguranik kod poslodavca u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. To potvrđuje i zakon o radu, koji kaže da ako zaposleni pretrpi povredu ili štetu na radu ili u vezi sa radom, poslodavac je dužan da mu naknadi štetu, u skladu sa zakonom i/ili opštim aktom.

Bojana Zecevic on 19.07.2016 21:37

Postovani,
Radim kod istog poslodavca vec dve godine, s tim da sam prvih godinu dana radila pola radnog vremena, tj 20 sati nedeljno.Poslednjih godinu dana radim puno radno vreme, ugovori mi se produzavaju na tri meseca.Mene zanima da li je poslodavac u obavezi da me prijavi na neodredjeno sada nakon isteka 2 godine.Hvala unapred na odgovoru, pozdrav.

Odgovori

SVM Support on 20.07.2016 10:43

@Bojana Zecevic,
Namera izmene Zakona o radu je da vas poslodavac nakon 24 meseca rada na određeno vreme mora zaposliti na neodređeno ili raskinuti radni odnos. Kako mi tumačimo vaš slučaj, ako nije neki poseban uslov iz člana 37 Zakona o radu (pogledajte gornje odgovore, više puta smo naveli), poslodavac bi morao da vas zaposli na određeno ili da ne produžava rad sa vama.

Odgovori

Jelena on 23.07.2016 11:26

Postovani, zaposlena sam na odredjeno vreme do povratka zaposlenog s bolovanja. Taj zaposleni ce uskoro da uzme odmor a potom nastavi bolovanje. Da li se moj ugovor prekida dok je zaposleni na odmoru, i u tom slucaju da li se nastavlja njegovim ponovnim odlaskom na bolovanje ili bi morao da se sklopi nov ugovor? Unapredhvala!

Odgovori

SVM Support on 25.07.2016 14:56

@Jelena,
Ako u ugovoru piše da je vaše zaposlenje do povratka zaposlenog s bolovanja (ili do datuma koji je ugovoren nakon povratka sa bolovanja), onda bi morao da se sklopi nov ugovor - pod uslovom da postoji osnov za ponovno sklapanje ugovora na određeno vreme.

Odgovori

milan puzovic on 13.08.2016 16:30

Postovani.u decembru mi istice ugovor kojim se ispunjavaju dve godine kako radim na istom radnom mestu kod istog poslodavca.Unapred nam je receno da necemo dobiti novi ugovor sa istom firmom,u kojoj smo do sad radili, vec ce nam biti ponudjeno da nastavimo da radimo iste poslove ali preko neke agencije.Da li je to moguce

Odgovori

SVM Support on 15.08.2016 12:58

Poštovani,
Poslodavac je vrlo verovatno hteo da izbegne da vas zaposli na neodređeno vreme. Znači- vaš radni odnos mora da se okonča nakon 24 meseca. A ako postoji potreba za vašim radom, jedini način je da se zaposlite u nekom drugom privrednom društvu, koje će da vas uputi da radite kod tekućeg poslodavca. Ta "druga privredna društva" su najčešće neke agencije za privremeno zapošljavanje ili omladinske zadruge. Privremeno zapošljavanje je koncept putem kojeg ta agencija ustupa radnika (tj. vas) na rad kod klijenta (tj. vašeg sadašnjeg poslodavca) pri čemu sa radnikom potpisuje Ugovor o radu, a sa klijentom Ugovor o saradnji.
Tako da odgovor glasi: Da, moguće je.

Toni on 23.08.2016 18:40

Dobar dan.vozac sam u medjunarodnoj spediciji.radim od marta 2015 godine ugovori su Na tri meseca.u junu 2016sam imao infarkt Na radnom mestu tj.za volanom i od tada sam na bolovanju.u septembru mi istice ugovor o radu pa me interesuje da li gazda ima pravo da ne potpise novi ugovor sa mnom jer mi je stend zakazan u decembru?inace prvih mesec dana bolovanje je bilo na teretu gazde a posle preko drzave.pozzz

Odgovori

SVM Support on 24.08.2016 11:18

Toni,
Mora da vas drzi na radnom mestu do dolaska na posao, a posle je stvar poslodavca da li ce da vam produzi ugovor na odredjeno vreme.

Dejan on 26.08.2016 09:33

U septembru mi se zavrsava 2 godine rada na odredjeno, kazu mi da ce produziti ugovor na jos 6 meseci jer se kao ne racuna prvih 6 meseci jer je bilo po starom zakonu o radu pa me zanima zar moze tako i ako moze zasto se ne prenosi staz od starog zakona.

Odgovori

SVM Support on 26.08.2016 12:20

Dejane,
Novi Zakon o radu je stupio na snagu jula 2014. godine. Ako je vaš ugovor o radu na određeno vreme potpisan nakon tog datuma, važe odredbe novog zakona o radu. Niste naveli da li ste potpisivali ugovor o radu na svakih 6 meseci, ali ako jeste, onda je u septembru 2014. godine potpisan prvi ugovor na određeno po novom zakonu, što znači da onda u septembru 2016. ističe 24 meseca rada na određeno i stoga nema osnova da vam se još jednom produži ugovor na određeno vreme.

Borislav Plavsić on 11.06.2017 11:04

Postovani,
U radnom odnosu sam na odredjeno vreme od 09.11.2015 sa ugovorima prvi na 3 meseca ostali su bili na po 6 meseci. Sad ovaj zadnji ugovor traje od 09.02.2017-08.08.2017 . Mene zanima jedna druga stvar trebao bu uzeti kredit banka dozvoljava i sa ugovorima ako ima godinu dana i duze ispunjavam sve uslove po ugovorima. E sad problem je u tome sto su na papiru koji popunjavaju u firmi oni stavili rad na odredjeno vreme i trajanje ovaj zadnji ugovor 09.02.2017-08.08.2017 a ne od 09.12.2015. Sad to je problem mene interesuje jel to greska do popunjavanja u firmi ili je neki drugi razlog u pitanju. Ja sam za svako novo potpisivanje ugovora prvo potpisivao otkaz pa novi ugovor o radu ugovori su vezivani dan za danom prekida nije bilo. Ovo pitanje postavljam da znam kako da se postavim ako u preduzecu budem imao problem da se ispravi taj datum ako oni smatraju da greska nije napravljena.

slobodanka novovic on 29.08.2016 22:35

u septembru 2011 sam primljena putem konkursa u skolu na zamenu privremeno odsutnog nastavnika koji je izabran za direktora skole na period od 4 godine. Posto je isti reizabran na jos 4 godine, moj radni odnos se produzio bez prekida, ugovor o radu nisam potpisala niti je objavljen konkurs za to radno mesto. Interesuju me moja prava s obzirom da se radi o drugom mandatu nastavnika koga menjam, zabrani zaposljavanja u drzavnim organima, i velikim ovlastenjima direktora skole, postoji li mogucnost da cuva radno mesto za sebe posle isteka mandata. i postoji li mogucnost da moj radni odnos predje u radnio odnos na neodredjeno vreme.

Odgovori

SVM Support on 30.08.2016 11:26

Slobodanka Novovic,
Morate pogledati clanove vaseg ugovora o radu, da li u njima pise koji su uslovi za produzetak ugovora o radu.
Ako je vas ugovor 2015. godine istekao, svakako je vas poslodavac u prekrsaju ako niste potpisali novi ugovor o radu.
Ovlastenja direktora mogu biti velika koliko god direktor smatra, ali ne mogu biti veca od zakonskih okvira. A zakon kaze da nakon 24 meseca rada na odredjeno vreme sa jednom osobom se smatra da je ugovor potpisan na neodredjeno vreme. Ali mora biti potpisan taj ugovor o radu, koji koliko shvatamo niste potpisali. Takodje, moramo staviti ogradu, jer jedan deo javnosti tumaci nov zakon o radu tako da se nov ugovor na odredjeno vreme moze potpisati na drugom radnom mestu sa istim zaposlenim (ovo nije i nase misljenje).


lidija on 30.08.2016 13:41

Postovani u maju mesecu ove godine mi je istrkao ugovor o tadu do 24 meseca,pocetkom juna sam na istom mestu potpisala ugovor o privremenim povremenim poslovimA do 120 dana.Interesuje me da li nakon isteka ugovora mogu da ostanem na tom radnom mestu i na koj nacin?

Odgovori

SVM Support on 30.08.2016 14:45

Lidija,
Možete da ostanete na tom radnom mestu jedino kao zaposleni ugovorom na neodređeno vreme. Zato što zakon kaže da se ugovor na određeno može zaključiti sa ili bez prekida na 24 meseca, pri čemu se prekid kraći od 30 dana ni ne računa u prekid radnog odnosa, a kako je vama 24 meseca isteklo (nadam se po istom ugovoru, jer u maju 2014. još je važio stari zakon), to je jedna opcija.
Druga opcija je da nakon isteka 120 dana poslodavac sa vama ne potpiše nikakav drugi ugovor.
Postoje još i teoretske varijante: ugovor o delu, ugovor o volontiranju, stipendija, ugovor o stručnom usavršavanju, ali za svaki od ovih vrsta ugovora postoje dodatni uslovi koje treba da ispunjava poslodavac ili ugovorenik.

Emilija on 30.08.2016 20:04

Postovani,
Primljena sam na rad u skoli po konkursu, na odredjeno vreme do dobijanja saglasnosti za prijem radnika na neodredjeno vreme ( tako je pisalo u konkursu). Nisu mi dali da potpisem ugovor. Da li imam pravo da zahtevam da potpisem ugovor s' obzirom na to da na tom mestu radim vec godinu i osam meseci? Takodje, da li je direktor u obavezi da dopuni radniku normu ili moze nesmetano da normu da nekome ko nema nijedan cas, pre nego dopuni normu onima koji je jos uvek nemaju? Unapred hvala.

Odgovori

SVM Support on 31.08.2016 11:23

Emilija,
Bez obzira na dužinu trajanja vašeg rada, vi ste morali prema zakonu da zaključite sa poslodavcem ugovor o radu pre stupanja na rad. Naravno da imate pravo da zahtevate da potpišete ugovor o radu.
Što se tiče dopune norme i prava i obaveza direktora u školama, moramo vas uputiti na nekog advokata.

Vaspitacica on 01.09.2016 19:34

Postovani, radim u drzavnoj Predskolskoj ustanovi u kojoj sam od oktobra 2014god. potpisivala Aneks ugovore na 2 meseca koji glase: do preuzimanja zaposlenog, odnosno do konacnosti odluke o izboru kandidata po konkursu. Jos par koleginica potpisuje iste ugovore, direktor zeli da ponudi ugovor na neoodredjeno, medjutim ustanova nije dobila saglasnost za primanje radnika u stalni radni odnos. Da li to znaci da mi posle oktobra ove god.(kada mi isteknu 24meseca), ne mogu produziti ugovor?

Odgovori

SVM Support on 02.09.2016 13:22

@Vaspitacica,
Obzirom da državna predškolska ustanova nije dobila saglasnost za primanje u stalni radni odnos, po našem mišljenju, vama se ne može produžiti ugovor na određeno vreme, bez obzira na volju direktora, jer je za odobrenje za novo zapošljavanje odgovorna Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, što je telo iznad direktora ustanove u kojoj radite.
Jedan deo stručne javnosti smatrao je da se može promeniti radno mesto, i potpisati novi ugovor na određeno vreme na osnovu promene radnog mesta, ali po našem mišljenju, promena radnog mesta po novom Zakonu o radu ne utiče na istek 24 meseca roka koji je predviđen za rad na određeno vreme.
Druga varijanta koja može delimično da produži status može biti ako u predškolskoj ustanovi ne postoji 10% na ostalim radnim oblicima angažovanja (privremeni i povremeni posao npr.). Međutim, oko ovog već ne bismo se detaljnije izjašnjavali, jer zavisi od situacije u samoj ustanovi.

Daliborka Nikolov on 01.09.2016 22:36

Postovani,Bila sam u radnom odnosu na odredjeno vreme od 01.07.2013. do 31.08.2016. u JKP-u.Potpisivala sam ugovore na 3,2 i mesec dana.U tom periodu nije bilo ni dana prekida,Ugovorima sam bila rasporedjivana na isto radno mesto(svaki put je Ugovor o radu bio isti), s tim sto sam jednom prilikom ove godine potpisala Aneks ugovora i radila na drugom radnom mestu zbog sezone godisnjih odmora,naravno,ponovo bez prekida.Danas mi ugovor nije produzen,pa sam potpisala Ugovor o prekidu radnog odnosa.Zanima me postoji li zakonska osnova za tuzbu,s obzirom na to da sam radila na odredjeno vreme ukupno 26 meseci,odnosno,duze od 2 godine?
Unapred Vam se zahvaljujem!

Odgovori

SVM Support on 02.09.2016 13:31

Daliborka,

Pogledajte kad ste potpisali prvi aneks po novom Zakonu o radu (stupio na snagu 29.07.2014). Ako ste po njemu radili duže od 24 meseca po ugovoru na određeno vreme + 5 radnih dana, smatra ste da ste zasnovali radni odnos na neodređeno vreme. Tada vam ni tužba ne treba. Imate zakonsko pravo da budete primljeni na neodređeno vreme.
Ako je pak to vreme kraće, nema osnova za tužbu, po našem mišljenju.


Zorica on 28.09.2016 16:55

Zasnovala sam radni odnos na neodredjeno vreme od 1.11.2016.u turistickoj agenciji koja posluje u sklopu Privrednog drustva .Poslodavac mi je urucio resenje o prestanku radnog odnosa 30.08.2016. sa obrazlozenjem da je zakljucen Anex ugovora o radu 15.7.2014. zbog smanjenog obima posla , gde se radni odnos na neodredjeno vreme ugovara kao radni odnos na odredjeno vreme- pocevsi od tog datuma u julu -sa trajanjem do 30.08.2016.
Ja za Anex nisam znala da postoji . Da li imam prava da pokrenem spor jer ne znam da li radni odnos moze sa neodredjenog anexom da predje na odredjeno vreme ili je dovoljno da se obratim nekoj inspekciji i kojoj ? Napominjem da nije bilo nikakvog prekida rada u tom celom periodu od skoro tri godine .

Odgovori

SVM Support on 29.09.2016 09:03

Zorice,
Verovatno ste pogresili datum zasnivanja radnog odnosa. Ne moze biti 1.novembar 2016 godine.
Aneks ugovora o radu je zakljucen bas na dan stupanja na snagu novog Zakona o radu i to je indikativno.
Aneks koji niste potpisali, koliko je nama poznato, je nistavan, tj. nema pravnu snagu.
Sto se tice mogucnosti pokretanja spora, to je pravno pitanje, pa vas molimo da se obratite advokatu ili pravniku.

Milos G on 03.10.2016 10:11

Radim u domu zdravlja ukupno 33 meseca bez ikakvog prekida i sl i uvek na istom radnom mestu.Posle tih 33 meseca rada sam dobio ugovor o privremeno povremenim poslovima.Da li je zakon ispoštovan ili.
.?

Odgovori

SVM Support on 03.10.2016 20:12

Milose G,
Pod pretpostavkom da ste bili zaposleni na neodređeno vreme, uz validne uslove za prekid radnog odnosa, zakon je ispoštovan.
Pod pretpostavkom da ste bili zaposleni na određeno vreme, ako je tako kako vi pišete, nije ispoštovan zakon, sem u specijalnim slučajevima predviđenim članom 37 Zakona o radu. U članu 37 Zakona o radu propisano je da ugovor na određeno vreme sa ili bez prekida ne može trajati duže od 24 meseca, sem u slučajevima :
1) ako je to potrebno zbog zamene privremeno odsutnog zaposlenog, do njegovog povratka;
2) za rad na projektu čije je vreme unapred određeno, najduže do završetka projekta;
3) sa stranim državljaninom, na osnovu dozvole za rad u skladu sa zakonom, najduže do isteka roka na koji je izdata dozvola;
4) za rad na poslovima kod novoosnovanog poslodavca čiji upis u registar kod nadležnog organa u momentu zaključenja ugovora o radu nije stariji od jedne godine, na vreme čije ukupno trajanje nije duže od 36 meseci;
5) sa nezaposlenim kome do ispunjenja jednog od uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju nedostaje do pet godina, najduže do ispunjenja uslova, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U ovom slučaju, ako nije neki od specijalnih navedenih izuzetaka, smatra se da ste zaposleni na neodređeno vreme, jer ste radili duže od 24 meseca + 5 radnih dana.

igorce komp on 05.10.2016 12:13

da li mozete da mi objasnite sta znaci u ugovoru o radu 11 grupa poslova i 2 grupa poslova...

Odgovori

SVM Support on 05.10.2016 12:27

Ne razumemo ni mi pitanje. Možete poslati i ugovor o radu ili bar kopirati te rečenice da bismo razumeli smisao.

Tatjana Ignjatovic on 07.10.2016 22:37

Postovani,
U radnom sam odnosu na odredjeno vreme od 01.04.2013. god. Od februara 2014. sam bila na trudnickom a posle i porodiljskom bolovanju koje je isteklo 11.07.2016. pošto je u pitanju treće dete. Poslodavcu sam dostavila doznake za novih 6 meseci bolovanjaradi posebne nege devojčice čiji sam staratelj i hranitelj ali mi poslodavac nije dostavio nov ugovor o radu pa me sad zanima da li ja imam pravo na ugovor na neodredjeno vreme s obzirom da mi radni odnos traje duže od tri godine ili pak nemam to pravo jer sam na bolovanju. Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 08.10.2016 20:17

@Tatjana Ignjatović,
Datum dokle ste zaključili radni odnos na određeno vreme je istekao dok ste bili na porodiljskom bolovanju, i to još prema starom zakonu o radu. Bez obzira što poslodavac nema pravo da vam raskine odnos dok ste na porodiljskom bolovanju i što je proteklo više od 24 meseca od datuma zasnivanja radnog odnosa na određeno vreme, nije u obavezi da vas zaposli na neodređeno vreme kad vam istekne porodiljsko odsustvo, jer je datum ugovora na određeno vreme istekao tokom porodiljskog bolovanja.

Dragana on 08.10.2016 17:44

Zaposlena sam u javnom preduzecu na odredjeno vreme. Ugovor o radu mi istice 18.11.2016. Na bolovanju sam od 12.09.2016 zbog pogorsanja astme kojoj je doprinela izmedju ostalog i supstanca sa kojom radim. Interesuje me da li poslodavac ima pravo da mi da otkaz dok sam na bolovanju i posle isteka ugovora. Jer mi lekar savetuje dalje lecenje. Molim Vas, recite mi moja prava. Hvala u napred.

Odgovori

SVM Support on 08.10.2016 20:28

@Dragana,
Radni odnos se smatra da je okončan kad vam istekne ugovor o radu na određeno vreme. Dakle, poslodavac ne treba ni da vam daje otkaz, nego se smatra da nije produžen radni odnos istekom datuma do kog je ugovor potpisan sa vaše strane. Tu je sve po redu i zakonu.
Druga stvar, koja je više za pravnika (i u to se ne bismo dalje mešali, nego preporučili da se obratite advokatu) je to što je vaša radna sposobnost, kako navodite, narušena usled kontakta sa supstancom sa kojom radite na radnom mestu. Poslodavac je dužan da obezbedi zaštitu na radu i adekvatne radne uslove koje će maksimalno izbeći mogućnost povrede na radu. U tom smislu imate prava da se žalite poslodavcu ili da pravdu potražite na sudu, a mi predlažemo angažovanje medijatora kao najbolje rešenje za obe strane.

Sanja on 13.10.2016 22:30

Postovani radim posao sezonski po 10ak meseca godisnje,pa me zanima da li se radni staz sakuplja kada imam prekide duze od 30 dana.do ukupnih 24 meseca ili mogu da radim i narednih godina naravno sa prekidima od mesec dva

Odgovori

SVM Support on 17.10.2016 16:35

Poslodavac može zaključiti jedan ili više ugovora o radu na određeno vreme na osnovu kojih se radni odnos sa istim zaposlenim zasniva za period koji sa prekidima ili bez prekida ne može biti duži od 24 meseca.
Prekid kraći od 30 dana ne smatra se prekidom perioda od 24 meseca.
Ovo znači da se radni staž sabira bez obzira na prekid duži od 30 dana i da nakon 24 meseca možete zahtevati ugovor na neodređeno vreme.

mitrovic nenad on 14.10.2016 00:41

Pozdrav, zasnovao sam radni odnos na odredjeno vreme dana 21.11.2014. god. u jednom javnom preduzecu, po ugovoru na odredjeno u kome je naglaseno da zasnivam radni odnos na odredjeno radi OBAVLJANJA POSLOVA PREDVIDJENIH SISTEMATIZACIJOM POSLOVA I RADNIH ZADATAKA. Inace to radno mesto je uvrsteno u sistematizaciji koja je ove godine izmenjena .Prvi ugovor ja glasio na sest meseci, drugi, identican prvom samo sa izmenjenim datumima takodje na sest meseci i treci koji je takodje isti kao i prethodna dva na godinu dana i on istice za 40 dana. Nisam siguran da li cu i dalje da nastavim sa radom u tom javnom preduzecu obzirom da ce proci 24 meseci, ali me interesuje vase misljnje o tome da li sam radio po ugovoru koji je donet u skladu sa zakonom ili ne, obzirom da nisam menjao nijednog uposljenika , nisam radio na poslovima ciji je obim povecan niti po bilo kom osnovu koji je naveden u zakonu o radu gde su jasno definisani uslovi kada moze da se zasnuje radni odnos na odredjeno vreme. Da li sam vec sada stekao pravo na rad na neodredjeno vreme obzirom da sam mozda radio po ugovoru koji nije donet u skladu sa zakonom o radu o cemu se inace u navedenom zakonu govori u jednom od stavova cl. 37, gde se takodje spominju i onih 5 radnih dana nakon isteka ugovora. Hvala

Odgovori

SVM Support on 17.10.2016 18:43

@Mitrovic Nenad,
Prvo pitanje: Da li sam radio po ugovoru u skladu sa zakonom: Po ovom što ste napisali, radili ste (i još uvek radite) po 3 ugovora o radu koji su doneti u skladu sa zakonom o radu. Nema ništa sporno u ovom što ste naveli, jer poslodavac svojim opštim aktima odlučuje da li je neko radno mesto zbog objektivnih razloga unapred određeno. Dakle, to što je radno mesto predviđeno sistematizacijom ne govori da ne sme biti popunjeno ugovorom na određeno vreme. Bar mi nismo svesni nekog člana koji bi to ograničavao. Za detalje, možete se obratiti nekom advokatu.
Drugo pitanje: Da li ste već stekli pravo na rad na neodređeno vreme: Po ovom što ste napisali, još niste stekli pravo, jer ugovor nije zaključen suprotno odredbama zakona o radu. Postoji taj rok od 24 meseca, pa se nakon još pet radnih dana smatra da ste zasnovali radni odnos na neodređeno vreme. Dakle, 28.11.2016 bi se smatralo da ste zasnovali radni odnos na određeno vreme, ako ostanete da radite, a poslodavac vam se nije zahvalio na saradnji.
Tu je malo neprecizno definisan termin "ako zaposleni ostane da radi kod poslodavca" u čije tumačenje se ne bismo dalje upuštali.

Odgovori

Marko Gavrilovic on 20.10.2016 17:42

Postovani,radim u firmi tri godine..od toga mi vode na odredjeno jednu godinu 11 meseci i 29 dana...svaki ugovor sam potpisivao na sest meseci i nije mi jasno kako nemam dve godine?!Posle prvog ugovora mi je bio prekid sedam dana ali sam ja nastavio da radim pet dana,bez ugovora dok nije stigao novi,posle sedam dana...da li imam pravo na neodredjeno?

Odgovori

SVM Support on 20.10.2016 19:10

@Marko Gavrilovic,
Nov zakon o radu je stupio na snagu u julu 2014. godine. Pretpostavljam da je prvi ugovor na određeno vreme počeo negde u oktobru 2014. godine i to je jedino logično objašnjenje da još uvek nemate 24 meseci staža na određeno vreme.
Ako ste posle prvog ugovora nastavili pet dana bez pauze, tad još nije prošlo 24 meseca od prvog ugovora na određeno vreme, pa nemate pravo na ugovor na neodređeno vreme.
Kad bude prošlo 24 meseca na određeno, ako nastavite da radite 5 radnih dana, smatra se da ste zaposleni na neodređeno vreme.

Igor Mitrovic on 25.10.2016 21:20

Postovanje.
Zaposlen sam u Posti srbije, kao radnik na poslovima Post ekspresa.
Poceo sam da radim 14.09.2013 godine na ugovoru o posredovanju, i tako odradio 2 ugovora od po 6 meseci, bez prekida.
Od 15.09. 2014 godine sam dobio promenu ugovora, i zasnovao radni odnos na odredjeno vreme na istim poslovima Post ekspresa, sa identicnim opisom radnog mesta, naravno takodje bez dana prekida.
Dana 14. 09. 2016 godine, znaci tacno posle 2 godine rada na odredjeno, bez prekida ikakvog opet, sam potpisao ugovor o raskidu ugovora na odredjeno ( objasnjenje, zbog uredbe vlade o zabrani zaposljavanja), sto opet kaze da za tim radnom mestom nema vise potrebe, jer da ima morao bih da dobijem ugovor na neodredjeno.
Dana 15,09.2016 dobijam ugovor o Privremeno povremenim poslovima, na poslovima Post ekspresa, sa identicnim opisom radnog mesta kao i svih prethodinih godina,, ugovor mi stize na period od 15.09. 2016 do 30. 09. 2016 godine.
Dana 03.10. 2016 godine ( posto su 01.09. i 02. 09 bili neradni dani, subota i nedelja) dobijam novi ugovor o Privremeno povremenim poslovima koji vazi od 03.10.2016 godine do 28.10.2016 godine.
Smatram da su sigurno povredjena moja prava po zakonu o radu, ali me samo interesuje da li je uredba vlade iznad propisanog zakona, i da li imam osnove za tuzbu.
Takodje u istom periodu, je radnik posle 9 meseci rada na odredjeno, dobio ugovor na neodredjeno, tj. za stalno, i to 15.08.2016, u jeku zabrane, pa me interesuje pored prethodnog pitanja, da li postoji i osnov za tuzbu u vidu diskriminacije.
Unapred hvala na odgovoru.

Odgovori

SVM Support on 26.10.2016 10:17

@Igor Mitrovic,

Shvatamo da smatrate da ste oštećeni. Evo našeg mišljenja: Uredba vlade o doziranom zapošljavanju u javnim preduzećima je u skladu sa svim ostalim propisima, pa i sa Zakonom o radu, Dakle, Uredba jeste podzakonski akt, ali donosi se kao propis koji služi kao produženje postjećih zakona.
U skladu sa novim Zakonom o radu pre isteka 24 meseca prestali da produžavaju ugovor na određeno vreme. Ovde se verovatno poslodavac poslužio mogućnošću da ograničenje od 24 meseca teče od prvog ugovora po novom zakonu, koji je stupio na snagu jula 2014. godine, i za ovo smo već davali mišljenje u prethodnim odgovorima.
Po istom zakonu su vam napravili ugovor o Privremeno povremenim poslovima i tu nema ništa sporno.
Ono što ni nikom lično ne bi bilo za pravo, to je da je neko drugi zaposlen na neodređeno "u jeku zabrane", ali to je već stvar poslodavca. Da li je to za tužbu u vidu diskriminacije, morate pogledati sa pravnikom, tu ne možemo pomoći.

MILANA MILJEVIC on 28.10.2016 11:10

POSTOVANI,ZAPOSLENA SAM 20.MAJA 2013.NA ODREDJENO VREME U TRAJANJU OD 3 MESECA,POTOM SAM POTPISALA ANEKS UGOVORA NA JOS 3 MESECA OD 20.AVGUSTA,ONDA NOVI ANEKS JOS 3 MESECA DO 20.11.2013.POTOM NOVI ANEKS OD 20.02.1014.NA 12 MESECI,ZAIM SAM POTPISALA NOVI UGOVOR 20.02.2015.NA JOS 12 MESECI. I OD 1.02.2016.SAM NA PORODILJSKOM ODSUSTVU.DA LI JE POSLODAVAC DUZAN DA ME U FEBRUARU SLEDECE GODINE KADA MI ISTICE PORODILJSKO VRATI NA POSAO S OBZIROM DA JA IMAM 2 GODINE I 9 MESECI BEZPREKIDNOG RADA NA ODREDJENO VREME I JOS GODINU DANA PORODILJKOG ODSUSTVA(RADILA SAM CELU TRUDNOCU,NISAM BILA NA BOLOVANJU)UNAPRED HVALA...

Odgovori

SVM Support on 28.10.2016 13:19

@Milana Miljevic,
Poslodavac se verovatno oslanja na činjenicu da je period od 24 meseca na određeno vreme krenuo da teče po novom zakonu o radu, koji je stupio na snagu jula 2014. godine. Koliko vidim, vaš prvi ugovor po novom zakonu je 20.02.2015 i on je istekao 20.02.2016.
Dakle, vaš radni odnos na određeno vreme je već istekao, ali pošto vam porodiljsko odsustvo ističe 01.02.2017 godine, do tog datuma morate biti zaposleni kod poslodavca. Nakon tog datuma, zavisi od poslodavca da li će vam ponuditi novi ugovor o radu. Ako ga ponudi, to bi moralo da bude na neodređeno vreme.

davidovic ljiljana on 02.11.2016 22:41

Postovani,zanima me da li studnet koji je na budzetu ima pravo da se zaposli i bude u stalnom radnom odnosu?Konkretno,zaposlen je odmah posle zavrsetka srednje skole,sa kojom diplomom naravno radi...Zatim se upisao na Visu skolu i to na budzet!

Odgovori

SVM Support on 03.11.2016 13:09

@Davidovic Ljiljana,

Nema smetnji da se student zaposli i da bude u radnom odnosu. To što je student na budžetu republike Srbije ne umanjuje tu mogućnost.

Milan Muzicar on 08.11.2016 23:31

Poštovanje. Radim od 02.02. 2015 godine u osnovnoj školi, znači da mi 24 meseci ističu 02. 02. 2017. Ako sam dobro razumeo, ako do 07.02.2017. godine ne dobijem rešenje na neodredjeno putem konkursa, ja po zakonu ostajem da radim ali na neodređeno radno vreme. Inače, u ugovoru mi stoji da sam primljen do preuzimanjem kandidata odnosno do konačnosti odluke po raspisanom konkursu. Voleo bih da mi pojasnite. Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 09.11.2016 09:45

@Milan Muzicar,
Malo je nejasno ovo što ste naveli "do preuzimanja kandidata odnosno do konačnosti odluke po raspisanom konkursu".
Ako se to odnosi na neki od tri osnova za produženje ugovora na određeno vreme više od 24 meseca (pročitajte gore u odgovorima, više puta smo ih navodili, po članu 37 Zakona o radu), onda možete ostati na radu na određeno vreme duže od 02.02.2017, tačnije do okončanja okolnosti pod kojim vam ugovor biva produžen.
Ako to nije slučaj, onda se možete pozivati na član 37 Zakona o radu, koji kaže da ako je ugovor o radu na određeno vreme zaključen plus zaposleni ostane da radi kod poslodavca najmanje pet RADNIH dana po isteku vremena za koje je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme.
Dakle, ako ostanete do 09.02.2017. smatra se da ste zasnovali odnos na neodređeno vreme.

ivana on 09.11.2016 11:16

Poštovani,
da li radni odnos zasnovan na određeno vreme u kojem piše da radni odnos traje naduže do 30.11.2016. određenog datuma moze otkazom poslodavca gde je kao razlog za otkaz označeno istek roka, biti raskinut otakazom pre isteka roka 30.11.2016.

Odgovori

SVM Support on 09.11.2016 16:44

@Ivana,
Malo je rečenica nesređena, pa pretpostavljamo da je pitanje "Da li radni odnos zasnovan na određeno vreme može biti raskinut otkazom pre isteka roka 30.11.2016?" Ako je to pitanje, odgovor je da može.
Postoje uslovi pod kojim se i radni odnos bez obzira što je ugovor o radu zaključen na određeno vreme može raskinuti:
-ako za to postoji opravdani razlog koji se odnosi na radnu sposobnost zaposlenog i njegovo ponašanje
-ako zaposleni ne poštuje radnu disciplinu
-ako zaposleni svojom krivicom učini povredu radne obaveze
-ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla
-ako zaposleni odbije zaključenje aneksa ugovora u smislu jednog posebnog člana zakona o radu

Maja Jankovic on 11.11.2016 21:50

Postovani,posle visemesecnog rada na Ugovor o privemenim i povremenim poslovima, posle podnosenja dokumenata o trudnoci dobila sam Ugovor na odredjeno vreme koji traje do isteka porodiljskog bolovanja i bolovanja radi nege deteta. Moje pitanje je da li bi posle isteka bolovanja radi nege deteta u trajanju jos godinu dana, znaci sve ukupno od 16.02.2016 do 17.02.2018. nuzno usledio ugovor na neodredjeno vreme ili bi izvesniji bio povratak na posao po PP ugovoru? Hvala.

Odgovori

SVM Support on 13.11.2016 16:40

@Maja Jankovic,
Nužno ne bi usledio ugovor na neodređeno vreme, jer od 16.02.2016 do 17.02.2018 ima tačno 24 meseca rada na određeno vreme, što je u skladu sa zakonom o radu. Nakon toga, poslodavac može da izabere da li će da vas zaposli na neodređeno vreme ili po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Milan on 14.11.2016 13:22

Postovani, na bolovanju sam od 22.09.2016. Zbog infekcije sam ostao bez vida na desnom oku, u medjuvremenu mi je istekao ugovor, tacnije 10.11. Inace ugovor su produzivali na 3 meseca. Prvih mesec dana bio sam na bolovanju na teret firme, sada sam na teretu socijalnog. Poslodavac je upoznat sa celom situacijom zasto sam na bolovanju. Da li je duzan da mi produzi ugovor ili ne?

Odgovori

SVM Support on 14.11.2016 13:41

@Milan,
Bez obzira što ste na bolovanju na teret socijalnog, ali pošto niste na bolovanju usled trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, vaš poslodavac nije dužan da produži ugovor o radu.
Prema članu 175 zakona o radu, radni odnos prestaje istekom roka u kom je zasnovan.

Dragan on 15.11.2016 18:43

Poštovani
Radio sam u jednom javnom preduzeću 30 meseci bez prekida na određeno ( od 08.05.2014. do 07.11.2016. 2 ugovora po 3 meseca i 4 po 6 meseci) na istim poslovima i nisam bio zamena nekome na bolovanju nego sam zaposlen na osnovu povećanog obima posla. U svim ugovorima mi je ista šifra radnog mesta. Početkom ovog meseca mi je istekao zadnji ugovor i ja sam prebačen na novi ugovor ali na privremene i povremene poslove. Moje pitanje je da li imam osnova da tražim zaposlenje na neodređeno vreme pošto sam neprekidno radio dve i po godine sobzirom da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnim preduzećima.

Odgovori

SVM Support on 15.11.2016 23:24

@Dragane,

Imate osnov za zaposlenje na neodredjeno vreme samo ako je od prvog ugovora na odredjeno vreme koji je zakljucen po novom zakonu o radu (koji je stupio na snagu jula 2014. godine) proslo vise od 24 meseca.

Dragan on 16.11.2016 16:00

Drugi ugovor mi je od 28.07.2014. do 07.11.2014.
Pozdrav Dragan

SVM Support on 16.11.2016 16:25

@Dragane,
Novi zakon o radu je stupio na snagu 29.07.2014. Dakle, ni drugi ugovor, neverovatno ali istinito, ne odnosi se na nove odrednice zakona o radu. Ako dobro vidimo, po novom zakonu o radu bili ste zaposleni od 07.11.2014 do 07.11.2016 i onda vam je prestao radni odnos na odredjeno vreme.
To znaci da poslodavac nije prekrsio zakon i da vas je zaposlio po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima zato sto je bio prinudjen da nadje zakonski okvir, a ocigledno da i dalje ima potrebu za vasim uslugama.

Dragan on 16.11.2016 16:31

Hvala na odgovoru

Petra on 22.11.2016 12:44

Postovani,

Nudi mi se posao u jednoj privatnoj firmi. Iako je sama pozicija stalna i ne postoji nikakav osnov za 'ugovor na odredjeno', praksa poslodavca je da sa svojim zaposlenima obnavlja ugovore na svakih godinu dana. Pretpostavljam da je neka vrsta kontrole u pitanju. S obzirom na to da u vasem tekstu stoji recenica "... ukoliko je ugovor o radu na određeno vreme zasnovan u suprotnosti sa odredbama novog Zakona o radu, smatra se da je radni odnos zaključen na neodređeno", interesuje me da li je u praksi moguce, nakon potpisivanja ugovora na godinu dana, dokazati da zaista nije bilo osnova za ugovor na odredjeno vreme i ostvariti prava kao stalno zaposlena? Konkretno me brine eventualno trudnicko i porodiljsko bolovanje.

Unapred hvala.

Pozdrav,
Petra

Odgovori

SVM Support on 22.11.2016 13:06

@Petra,
"Da li je moguće dokazati da zaista nije bilo osnova za ugovor na određeno vreme?". Ovo je baš pravno pitanje i mi ne bismo se upuštali u odgovor, nego bismo vas uputili na advokata.
Ako vas brine eventualno trudničko i porodiljsko bolovanje, situacija je takva da poslodavac može da vas zadrži najviše 24 meseca na osnovu ugovora na određeno vreme. Ukoliko u međuvremenu ostanete u drugom stanju, poslodavac je dužan da vam produžava ugovor aneksom do datuma povratka sa porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta koje dođe nakon porodiljskog odsustva. Nakon toga nema zakonskih smetnji da vam prestane radni odnos i poslodavac nije dužan da vas zaposli na neodređeno vreme.
Drugim rečima, probijanje roka od 24 meseca zbog porodiljskog ili trudničkog ne znači da poslodavac mora da vas zaposli na neodređeno vreme. Ali mora da vas drži u radnom odnosu na određeno makar do povratka sa istog.

Zarko on 01.12.2016 15:38

Posle dve godine prestaje mi radni odnos, idem na prekid , zabrana zaposljavanja u javnom sektoru je na snazi, po recima poslodavca, ne mogu vise konkurisati u firmi cak ni na drugom radnom mestu, niti u drugom javnom sektoru, pitanje je...
Jel ce se menjati zakon u novoj godini u vezi sa nesmetanim radom i posle 24 meseca i prestanka zabrane zaposljavanja u javnom sektoru !? Hvala unapred na odgovoru.

Odgovori

SVM Support on 01.12.2016 17:36

@Zarko,
Nemamo saznanja da će se zakon o radu menjati tokom 2017. godine po bilo kom osnovu. Ovo ima veze sa politikom Vlade i nadležnih ministarstava, tako da ne vidim da smo pomogli po ovom pitanju.
Ako bude nekih najava, možete ostaviti kontakt, pa ćemo vas obavestiti o izmenama.

Marko Obradovic on 01.12.2016 17:39

Radim preko 10 god u Nis-u na odredjeno vreme preko razni agencija a danas to zovu lizing!Kad mi istekne 2god oni promene firmu a ja dobijam novi ugovor ponovo na dve god!Dokle tako mogu da nas drze a da nam ne daju ugovor na NEODREDJENO VREME

Odgovori

SVM Support on 01.12.2016 17:44

@Marko Obradovic,
Ovo je na žalost moguće, jer ste sa stanovišta Zakona o radu posle svakih 24 meseca zaposleni u drugom pravnom licu na određeno. Iako ekonomski, fizički, ostvarujete rad za NIS, pravno ste zasnovali ugovor o radu sa kako kažete lizing agencijom.
Obzirom da je na snazi i zabrana zapošljavanja u javnim preduzećima, možemo samo da konstatujemo da je ovo za vas neprijatno, ali ipak zakonsko rešenje.

rada on 05.12.2016 21:44

Radim u javnom sektoru 8 godina.na odredjeno vreme Po novom ugovoru o radu prekid radnog odnosa itice mi u martu 2017. (24)mj.Zanima me dali poslodavac po zakonu moze da sklopi novi ugovor o radu samo na drugo radno mesto jer postoji mogucnost prebacivanja . Pravna sluzba tvrdi da je to protiv zakonito a na mesta nas svih koji radimo tolike godine primaju se drugi radnici jer posao nesme da stane.Hvala unapred!

Odgovori

SVM Support on 10.12.2016 19:25

@Rada,
Dobro tvrdi pravna služba. Dakle, jula 2014. godine stupio je novi Zakon o radu koji onemogućava sklapanje novog ugovora o radu na određeno vreme na drugom radnom mestu. Tako da je jedina opcija da vas poslodavac zaposli na neodređeno vreme (što je otežano zbog Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru) ili da na vaše mesto zaposli nekog drugog sa istim kvalifikacijama.

Tami on 09.12.2016 23:32

Postovani,zaposlena sam na odredjeno ugovor mi istice krajem januara,a trudna sam i krajem decembra cu otici na odrzavanje trudnoce,sta se desava kada moj ugovor istekne? Da li je poslodavac duzan da mi ga produzi do kraja porodiljskog ili moze samo da mi ne produzi ugovor, ne da mi da otkaz,nego jednostavno ne produzi ugovor?

Odgovori

SVM Support on 10.12.2016 19:28

@Tami,
Poslodavac je dužan da napravi i potpiše sa vama aneks ugovora o radu do prestanka razloga za vašim odsustvom tj. u vašem slučaju do povratka sa porodiljskog odsustva ili porodiljskog odsustva radi nege deteta (koje sledi nakon porodiljskog u nekim slučajevima).

Ana N. on 10.12.2016 02:41

Postovani, radim u javnoj ustanovi od 30. 10.2015. Pocela sam da radim u okviru konkursa za javne radove u trajanju od 3 meseca. Nakon isteka tog perioda, 31.12.2016., dve nedelje sam pauzirala i nastavila da radim pod ugovorom o privremeno povremenim poslovima, od 15. 01, 2016. produzeni su jos cetiri puta bez pauza, do februara, zatim marta, aprila, maja i do 19. Juna, znaci 5 puta po mesec dana, isto ugovori o pp poslovima, kod istog poslodavca. Nakon 19. Juna imala sam prekid do , oko mesec i po dana do 1. Avgusta 2o16. Godine, tokom kog sam dobrovoljno volontirala ikakvih obaveza poslodavca prema meni). od 1. 08.2016. dobijam ugovor u petomesecnom trajanju, privremeno povremeni poslovi do 31. 12. 2016. Zanima me moj status i prava. Do kada se racuna 24 meseci , i da li u taj period spada i tromesecni ugovor preko javnih radova? da li i kada sticem pravo na zasnivanje radnog odnosa na neodredjeno vreme?Imam li pravo na trudnicko odsustvo ukoliko se dogodi takav slucaj? Do kada mogu da radim na odredjeno vreme pod ovakvim ugovorom kod sadasnjeg poslodavca? Hvala Vam mnogo.

Odgovori

SVM Support on 10.12.2016 19:38

@Ana N,
Ugovor o radu nije isto što i ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Period od 24 meseca odnosi se samo na ugovor o radu na određeno vreme. Pravo za zasnivanje radnog odnosa na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima ne stičete nakon 24 meseca tih ugovora. Trudničko odsustvo nije obuhvaćeno ugovorom o privremenim i povremenim poslovima, mada ima reči o tome da se usvoji zakon koji će ovo predvideti, naročito zbog uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.
Još jednom, ugovor o privremenim i povremenim poslovima nije ugovor o radu.
Ono što je nama sporno je da je poslodavac sa vama potpisao ugovor od 01.08 do 31.12, što znači duže od 120 dana, što je protivno članu 197 Zakona o radu.


Ana N. on 11.12.2016 17:00

Upravo tako. Kazite mi molim Vas da li bi mi ta greska ucinjena sa njihove strane garantovala jos neka dodatna prava? I molila bih Vas za odgovor na jos jedno hipoteticko pitanje, ukoliko bih sad potpisala ugovor o radu na sest meseci, po zakonu bih pod takvim ugovorom imala pravo na tih sest i jos 3 puta toliko , na rad kod tog istog poslodavca, ne racuna mi se uopste prethodni rad i volontiranje kod ostog, ako sam Vas dobro raumela? Hvala mnogo na odggovorima.

Odgovori

SVM Support on 11.12.2016 22:06

@Ana N.
Ničija pravna greška ne garantuje dodatna prava, nego vi imate prava da svako kršenje zakona po vašem mišljenju osporite pred nadležnom institucijom ili sudom. Za detalje i osnovanost kao i vaše šanse pri sporu ipak vas upućujemo na vašeg advokata.
Odgovor na hipotetičko pitanje: imate pravo na 24 meseca ugovora o radu na određeno vreme sa ili bez prekida kod istog poslodavca, bez obzira na koliko meseci je ugovor na određeno potpisan, a naravno može biti potpisan i 4x6 meseci. U tih 24 meseca ne računa se rad van radnog odnosa, u šta se računaju ugovor o privremenim i povremenim poslovima i ugovor o volontiranju.

Dejan Dekic on 27.12.2016 17:32

Radio sam 3 godine ( na odredjeno ) bez prekida,napravili su mi prekid. Da li imam pravo u da radim u istu firm posle prekida?

Odgovori

SVM Support on 27.12.2016 17:58

@Dejan Dekic,
Imate pravo da radite kao zaposleni na neodređeno vreme. Na određeno vreme više nemate pravo da radite.

Dejan on 28.12.2016 15:29

Radio sam u javni sektor od 2.12.2013. do 2.12.2016. Radio sam 3 godine bez prekida.Kad mi je isteklo zadnje resenje dobio sam otkaz, imam li pravo na tuzbu?

Odgovori

SVM Support on 28.12.2016 18:42

@Dejan,
Vi svakako imate pravo na tužbu, ali će vaša tužba možda biti neosnovana.
Pretpostavljamo da ste primljeni ste na određeno vreme. Ako jeste, onda je od značaja kad je potpisan prvi ugovor na određeno vreme nakon 29.07.2014. godine. Ako je od datuma potpisivanja prvog ugovora nakon ovog datuma prošlo više od 24 meseca, i imate ugovor na određeno vreme koji je potpisan nakon isteka tih 24 meseca, onda imate osnov za tužbu.
U suprotnom, vama je prestao radni odnos, a niste dobili otkaz (to je bitna razlika), i nemate osnov za tužbu.

Dejan on 29.12.2016 14:36

Poštovani, imam ugovor o radu ukupno 38 meseci, do današnjeg dana. Poslodavac mi je najavio promenu "poslodavca",,od 01.01.2017 godine. Koja su moja prava ? Hvala

Odgovori

SVM Support on 30.12.2016 13:34

@Dejan,
Niste precizirali kakav ugovor o radu ste potpisali: na određeno ili na neodređeno. Pod pretpostavkom da ste na radili pod ugovorom na određeno vreme, verovatno je trenutni poslodavac primoran usled poštovanja člana 37 Zakona o radu (više puta citiran u ovim komentarima) da ne produži ugoovor nakon 24 meseca.
Ako imate novog poslodavca koji ni na koji način nije povezan sa novim poslodavcem, vi ćete imati ponovo mogućnost da budete 24 meseca zaposleni ugovorom na određeno vreme.

Isidora jeftic on 21.03.2017 21:16

Zanima me samo da li posle 24 mes i neki dan vise mogu dobiti ugovor na neodredjeno ako je to ugovor zamene trudnice do njenog povratka

SVM Support on 21.03.2017 23:09

@Isidora Jeftic,
Ugovor na određeno vreme se može produžiti na više od 24 meseca ako je to uslovljeno povratkom osobe koju menjate sa porodiljskog odsustva. Dakle, i nakon perioda od 24 meseca u ovom slučaju ne znači da ste zaposleni na neodređeno vreme.

Anita Lužajić on 02.01.2017 00:09

Radim u javnom sektoru (bolnica) na određeno (ugovor na dve godine) i interesuje me pošto mi sad u martu ističe ugovor i znamo da nema produžavanja, a ni zapošljavanja na neodređeno, da li i kada mogu ponovo da se javim na konkurs u istoj firmi na isto radno mesto? Hvala.

Odgovori

SVM Support on 09.01.2017 00:17

@Anita Lužajić,
Ako bi bilo konkursa za isto radno mesto, vi biste mogli da se prijavite bez ikakvih smetnji. Ograničenja postoje od strane poslodavca u javnim preduzećima, koji bi u tom slučaju morao da ispoštuje Zakon o radu i da vas zaposli na neodređeno, što trenutno ne sme dok je na snazi uredba o nezapošljavanju u javnom sektoru..
Postoji varijanta da vas poslodavac angažuje po osnovu ugovora van radnog odnosa, kao što su privremeni i povremeni poslovi, ugovor o delu (ukoliko taj rad koji biste obavljali ispunjava uslove za ugovor o delu) itd.

Goran tomic on 08.01.2017 21:00

Postovani,trenutno sam zaposlen 7 ugovor za redom od 01.09 tekuce do 31.08 naredne godine pocev od 2009 god. Da li je poslodavac duzan da mi da ugovor ba ne odredjeno? Hvala

Odgovori

SVM Support on 09.01.2017 00:21

@Goran Tomic,
Ukoliko niste na zameni nekog drugog ili ste na nekom projektu čije je vreme opravdano produžilo vaš boravak na tom radnom mestu, poslodavac je dužan da vam da ugovor na neodređeno. Više puta smo u ovim tekstovima citirali uslove člana 37 Zakona o radu, pa pročitajte pažljivo izuzetke. Ako ne pripadate nijednom od izuzetaka, postoji osnov da se već sada smatra da ste zasnovali ugovor na neodređeno vreme.

Violeta Violetic on 15.01.2017 19:45

Postovani,
Imala sam ugovor o radu kod poslodavca u trajanju od dve godine, zavrsno sa 4.01.2017. (drzavna firma)
Po isteku istog, potpisala sam resenje o prestanku radnog odnosa.
Nekoliko dana kasnije (12.01.) saznala sam da sam u drugom stanju ( 6 nedelja).
Kazite mi, da li se clan 187 zakona o radu odnosi i na moj slucaj?
Poslodavac mi kaze da se ne odnosi jer ja nisam dobila otkaz nego mi je istekao ugovor.
Da li sam ja na neki nacin zasticena?

Odgovori

SVM Support on 17.01.2017 08:12

@Violeta Violetic,
Pre svega čestitamo i držimo palčeve da se sve završi kako treba!
Što se tiče pitanja, vaš poslodavac je u pravu. Na žalost, vama je istekao ugovor o radu a niste dobili otkaz i onda se član 187 ne odnosi na vašu situaciju.

mila Djordjevic on 17.01.2017 14:01

Postovani imam jedno pitanje na ime 15.02.2017 mi istice porodiljsko bolovanje a ujedno i ugovor sa firmom u kojoj sam zaposlena dali je poslodavac duzan da me vrati na posao ili nemam nikakva prava? Inace ukupno sam na trudnickom i porodiljskom bolovanju 28 meseci. Unapred hvala na odgovoru

Odgovori

SVM Support on 19.01.2017 01:32

@Mila Djordjevic,
Pošto ste duže od 24 meseca ugovorom na određeno vreme, a bili ste na porodiljskom odsustvu, radni odnos vam je produžen do datuma povratka sa porodiljskog odsustvu. Nakon toga radni odnos vam ističe i poslodavac nema obavezu da vas ponovo zaposli.

Dragan Nikolic on 19.01.2017 01:34

Poštovani,
Radim u JP skoro 6 godina na relativno istim poslovima na odredjeno vreme... Po novom Zakonu prvi ugovor sam sklopio 20.09.2014 godine, drugi, treci, cetvrti ... i te poslove obavljam do isteka posledenjeg potpisanog ugovora 30.03.2017 godine. Imao sam jedan predkid od malo vise od mesec dana... Zanima me Vase misljenje?

Odgovori

SVM Support on 19.01.2017 01:42

@Dragan Nikolic,
Po našem mišljenju, ako su sve okolnosti od značaja navedene, bez ozbira na prekid od više od 30 dana smatra se da ste vi već zaposleni na neodređeno vreme na osnovu člana 37 Zakona o radu, jer ste ostali da radite pet radnih dana nakon isteka od 24 meseca u odnosu na prvi ugovor po novom Zakonu o radu.
Malo je neobično da poslodavac nije primetio ovu okolnost, naročito u JP, postoji sigurno pravnik kojem je ova okolnost poznata, nije nam logično da je napravljen propust. Ali ako jeste, vi ste već zaposleni na neodređeno vreme.

Davor stevanovic on 22.01.2017 19:56

POZDRAV,RADIM U RUDNIKU SOKO KOD SOKOBANJE VEC CETRI GODINE POD UGOVOROM,RADIM TEZAK I RIZICAN POSAO KAO I SVI KOJU SU ZA STALNO,U POCETKU SU BILI UGOVORI NA SEST MESECI A SADA NA PO MESEC DANA. INTERESUJE ME DO KADA MOGU TAKO DA RADE,INACE JE TO DRZAVNA FIRMA. NE MOGU NI KREDIT DA UZMEM,NITI BILO STA STO OSTALI MOGU.

Odgovori

SVM Support on 22.01.2017 20:32

@Davor Stevanovic,

Ako ste stalno potpisivali ugovor o radu na određeno vreme, proverite kad je potpisan prvi ugovor nakon 29.07.2014. godine . Ako je nakon tog datuma isteklo 24 meseca + 5 radnih dana, smatra se da ste zaposleni za stalno, sem u slučaju da ste na zameni nekog ili ste na određeno vreme zbog nekog projekta čiji rok je unapred poznat i opravdano je duži od roka kad vam ističe tih 24 meseca.
Malo je neobično da poslodavac nije primetio ovu okolnost, naročito u javnom preduzeću, gde pretpostavljamo da postoji pravnik kojem je ova okolnost poznata, pa nam nije logično da je napravljen propust ili postoji okolnost na koju nam niste ukazali usled koje ne bi važilo ovo što smo napisali u prvom pasosu.

Vanja Stoiljkovic on 25.01.2017 15:02

Zaposlena sam u prosveti na odredjeno, menjam odsutnog do povratka ali ne sa bolovanja, već je uzeo neplaćeno na godinu dana. Kad bih otvorila bolovanje par dana pre njegovog dolaska, da li bi mogli da mi prekinu ugovor i da li bi mi bolovanje bilo plaćeno?

Odgovori

SVM Support on 25.01.2017 23:12

@Vanja Stoiljkovic,
Otvaranje bolovanja nije uslov za zadržavanje radnog odnosa. Niko vam ne bi prekinuo ugovor, nego bi poslodavac pustio da vam isteče ugovor o radu. Bilo bi vam plaćeno samo onoliko dana bolovanja dok ne istekne ugovor o radu.

Arta Limani on 25.01.2017 16:12

Postovani,
radim u Opstinsku Upravu od 13.11.2013.god. na određeno vreme. Zadnje rešenje mi je na određeno do 01.03.2017. U ovom vremenu imala sam jedan prekid od dva meseca u 2016 (nisam radila januar i februar) i isto tako nisam radila JUL 2016. Sve ostalo ovo vreme sam bila u radnom odnosu. Ukupno sam imala 10 rešenja za radni odnos na određeno vreme (od po 1 do po 4 meseca najviše) i jedan ugovor o delu od 4 meseca (1 avgust 2016 - 30 novembar 2016). Zanima me vaše mišljenje za moj slučaj?

Odgovori

SVM Support on 25.01.2017 23:15

@Arta Limani,
Poslodavac može da vas zadrži ugovorom na određeno najviše 24 meseca u odnosu na prvi ugovor koji je potpisan nakon 29.07.2014. godine. Prekidi kao i ugovor o delu tu nemaju uticaja.
Nakon toga može da vam ponudi ugovor na neodređeno ili da se potpiše neki drugi oblik saradnje koji nije radni odnos, ili da se razilazite.

Arta Limani on 26.01.2017 19:32

a dali je moguće da ja, pošto imam više od 24 meseca posle prvog ugovora posle 29.07.2014.god. (a to 05.11.2014) dobijem rešenje na neodređeno vreme? Ako mi poslodavac neće da mi potpisuje na neodređeno, dali mogu sudskim putem da dobijem radno mesto na neodređeno? pošto napominjem da su za našu upravu dozvoljena 2 radna mesta na neodređeno od strane Ministarstva, ali dali su nekim drugima koji su došli usled političke promene posle izbori od 2016te?

SVM Support on 27.01.2017 12:57

@Arta Limani,
Moguće je da dobijete ugovor o radnom odnosu zaključen na neodređeno vreme, ukoliko se ispoštuje Uredba o zapošljavanju u javnim preduzećima.
Uvek možete sudskim putem da tražite svoja prava, ali u ovom slučaju, predlažemo da se obratite pravniku koji će da analizira slučaj detaljno i on bi mogao da presudi da li sudska tužba ima osnova.

Jelena Mladenovic on 27.01.2017 12:44

Ja radim u drzavnoj firmi od 19.09.2007,bez ijednog dana prekida,a na trudnicko sam od 12.08.2013do 18.02.2017,inace su spojene dve trudnoce bez ijdnog dana prekida,sta dalje.

Odgovori

SVM Support on 27.01.2017 13:02

@Jelena Mladenovic,
Ako ste imali ugovor na neodređeno vreme, jednostavno ćete nastaviti sa radom 20.02.2017. godine.
Ako ste imali ugovor na određeno vreme, pretpostavljamo da je on istekao, a poslodavac je po Zakonu bio dužan da vas zadrži do povratka sa porodiljskog odsustva. Nakon toga postoji opcija da će poslodavac da vam ponudi ugovor o radu na neodređeno vreme ili neki drugi oblik radnog odnosa, ili da jednostavno ne produži ugovor sa vama u skladu sa Zakonom o radu.

Jelena Mladenovic on 27.01.2017 13:40

Ja sam na odredjeno vreme od 2007,bez ijednog dana prekida,a trudnicko je od 12.08.2013,i posebna nega mi istice 18'02'2017,tu su vezane dve trudnoce isto bez prekida,mene zanima ovo predhodno sto sam radila bez prekida,i jos kad sam ostala trudna nisam imala skoro mesec zdravstvenu knjižicu.

Odgovori

SVM Support on 27.01.2017 18:45

@Jelena Mladenovic,
Ako ste radili bez prekida tokom perioda od 2007. - do 2013. godine, tad je važio stari Zakon o radu, i nije postojala obaveza zapošljavanja nakon 24 meseca rada na određeno vreme.
Takođe, poslodavac je mogao da menja radno mesto i da na taj način zasniva nanovo radni odnos.
Nemamo pitanje vezano za zdravstvenu knjižicu, samo konstataciju da je niste imali.

Jelena Mladenovic on 27.01.2017 18:12

Mene zanima ja radim na odredjeno vreme od 19.09.2007,bez jednog dana prekida,a otisla sam na porodiljsko 12 08.2013,i spojene su mi dve trudnoce isto bez prekida,a posebna nega deteta mi istice 18.02.2017,meni je sve to povezano,jel ima tu neke nepravilnosti.Hvala

Odgovori

SVM Support on 27.01.2017 18:49

@Jelena Mladenovic,
Na ovo pitanje smo već odgovorili dva pitanja više. Dakle, nema nepravilnosti, pod uslovom da je poslodavac napravio Aneks ugovora o radu kojim vam se produžava radni odnos na određeno do povratka sa porodiljskog odnosno posebne nege deteta.
Odsustvovanje sa rada usled porodiljskog odsustva ili odsustva radi posebne nege deteta nije osnov za prelazak u stalni radni odnos, u smislu da je poslodavac prekoračio rok od 24 meseca ugovora na određeno vreme.

Ana Likodric on 31.01.2017 08:22

Ako neko radi u državnoj firmi 24meseca bez prekida na određeno veme dali može da mu se nastavi rad na određeno na osnovu povremenih i privremenih poslova?

Odgovori

SVM Support on 13.02.2017 17:46

@Ana Likodric,
Poslodavac može da produži saradnju sa fizičkim licem koje je bilo zaposleno po ugovoru na određeno vreme nakon 24 meseca po nekom drugom osnovu, pa između ostalog i po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, samo što se taj ugovor ne smatra ugovorom o radu nego posebnom vrstom radnog odnosa, pa ga ne možemo zvati "ugovorom na određeno" kako ste napisali.

mila jovana on 02.02.2017 22:40

Postovani, potpisala sam ugovor o radu zbog potrebe sluzbe na odredjeno vreme u u aprilu 2015 u Domu zdravlja. U aprilu 2017 mi istice 24 meseca. Da li moze da se produzi ugovor i nakon ta 24 meseca menjanjem ugovora ( u medjuvremenu je koleginica koja je takodje na odredjeno vreme otisla na trudnicko) ili prekidom duzim od 30 dana? Hvala.

Odgovori

SVM Support on 13.02.2017 17:50

@Mila Jovana,
Možete nastaviti sa radom pod ugovorom o privremenim i povremenim poslovima. Prekid duži od 30 dana po novom zakonu o radu ne smatra se osnovom za novi ugovor.
Možete nastaviti i sa radom dužim od 24 meseca, ukoliko je to iz opravdanih razloga, a najduže do prestanka tih razloga. Jedan od opravdanih razloga je i trudničko ili porodiljsko bolovanje koleginice, međutim, koliko nam je poznato, poslodavci iz javnih preduzeća se ne odlučuju za ovaj korak često zbog Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

Mirko Zivojnovic on 03.02.2017 16:00

Postovanje,zanima me vase misljenje? Radio sam na odredjeno 24 meseci bez prekida u drustvenom preduzecu,nakon isteka ugovora pravim pauzu 5 radnih dana i nakon toga dobijam ugovor na 6 meseci,radno mesto nije promenjeno,zanima me kakav je moj status? U medjuvremenu pre isteka ugovora od 24 meseca predizece prelazi u javno. Dali je ovaj nacin opravdan?

Odgovori

SVM Support on 13.02.2017 17:55

@Mirko Zivojinovic,
Da li ste ugovor od 24 meseca potpisali nakon 29.07.2014. godine ? Ako jeste, i ako nema nekih drugih okolnosti koje niste naveli, a koje utiču na naše mišljenje, onda bi po zakonu o radu trebalo da se smatrate zaposlenim na neodređeno vreme.
Ne vidimo da navedena okolnost - promena pravne forme preduzeća - menja uslove za zaposlenje.

Pitalica on 10.02.2017 16:17

Poštovani, zanima me da li je potrebno najavljivati otkaz, odnosno da li postoji otkazni rok kod ugovora o radu na određeno vreme, u slučaju dasamo ne želim da produžim ugovor kada istekne? Dakle, ne pre datuma isteka, već samo ne želim da potpišem novi ugovor kada postojeći istekne.

Odgovori

SVM Support on 13.02.2017 17:57

Ugovor o radu prestaje datumom isteka, i vi ste slobodni da ne produžite isti bez posledica po vas ili po poslodavca.
Inače, po zakonu o radu, otkazni rok je 15 dana, nezavisno od vrste zaposlenja (određeno ili neodređeno), ali vi tu okolnost ne morate koristiti. Jednostavno, sačekajte datum isteka ugovora i slobodni ste.

Dragana on 12.02.2017 20:16

Postovani, da li znate, da li poslodavac biva oslobodjen od placana doprinosa za radnika koji je na zameni za odsutnog radnika za celokupno vreme bolovanja, npr 24 meseci? I u tom slucaju, kakav ugovor bi trebalo da napravi sa tim radnikom, je li ugovor na odredjeno ali bez tacnog datuma prekida radnog odnosa, jer je u pitanju porodiljsko odsustvo radnice za trece dete i sigurno nece biti manje od 24 meseca?

Odgovori

SVM Support on 13.02.2017 18:04

@Dragana,
Nije nam poznata ta okolnost oslobođenja od plaćanja doprinosa.
Ugovor se može potpisati na određeno vreme, ali onda mora da sadrži datum prekida radnog odnosa. U praksi se potpiše ugovor na npr 6 meseci ili godinu dana, pa se posle produžava ili se potpisuje novi ugovor na određeno vreme. Ukupan zbir svih perioda na koji su ugovori na određeno potpisani ne sme da bude duži od 24 meseca, sa ili bez prekida. Postoji i nekoliko izuzetaka, a jedan od njih je baš ovaj vaš slučaj - produženje ugovora na određeno do povratka porodilje na posao.

Lidija on 14.02.2017 17:09

Postovani s obzirom da je zakon o radu stupio na snagu u julu 2014. godine interesuje me da li ja imam pravo da radim u istoj firmi jos godinu dana jer sam ugovor potpisala u 28.maja 2014.godine do 12 meseci i u maju 2015.god potpisala aneks ugovora do 24 meseca (do 28.maja 2016)?

Odgovori

SVM Support on 14.02.2017 17:59

@Lidija,
Po našem mišljenju, imate pravo, ali morate konsultovati još i nekog pravnika na ovu temu.

lele jovanovic on 23.02.2017 21:06

Postovani, interesuje me da li neko ko je vec otvorio bolovanje jer je na porodiljskom i inace jetehnoloski visak u skoli, moze da zapocne radni odnos u drugoj ustanovi da bi osigurala sebi mesto jer je tu trenutno konkurs raspisan? Ponavljam, dok je vec na bolovanju. Pitam jer sam ja u kozi osobe kojoj bi ta sto je na bolovanju oduzela radno mesto. Hvala, unapred,

Odgovori

SVM Support on 26.02.2017 12:54

@Lele Jovanovic,

Bez obzira na trenutni status porodiljskog, zapošljavanje u javnim ustanovama ide teško, naročito što je osoba već zaposlena (bez obzira što je tehnološki višak, ali je zaposlena) u drugoj školi. Shodno zakonu o radu, radni odnos započinje danom koji je predviđen ugovorom o radu, a u njemu obično piše kad je zaposleni dužan da stupi na rad. I nije nam logično da bi neki poslodavac primio preko konkursa nekog zaposlenog koji je na porodiljskom bolovanju. Konkurs se raspisuje da bi se u dogledno vreme radno mesto popunilo i potreba za radnikom zadovoljila.
Tako da je verzija u kojoj bi neko ko je tehnološki višak u jednoj ustanovi a konkuriše za zaposlenje u drugoj ustanovi za vreme porodiljskog odsustva malo verovatna.

Radmila on 24.02.2017 09:33

Po zanimanju sam lekar,radila sam u drzavnoj ustanovi dve godine na odredjeno bez prekida na osnovu potrebe sluzbe. Trenutno sam na birou. Da li je tacno da vise po takvom osnovu tj po potrebi sluzbe ne mogu da radim....jedino u slucaju da neko od zaposlenih ode na bolovanje ili u slucaju posla za stalno

Odgovori

SVM Support on 26.02.2017 12:56

@Radmila,
Tačno je. Pogledajte gornji tekst, u njemu piše zašto je tako. Za detalje, pogledajte član 37 zakona o radu.

Mladjen Drago on 07.03.2017 08:32

Pozdrav, zanima me sledeće , radim u drzavnoj firmi vec 3 godine , u medjuvremenu sam zbog isteka 24 meseca prebačen na pp ugovor i vec sam 8 meseci na istom .Sada me interesuje da li mogu ponovo da me vrate da radim na ugovor o radu na odredjeno vreme ? Hvala unapred .

Odgovori

SVM Support on 07.03.2017 09:15

@Mladjen Drago,

Ugovor na određeno vreme sa ili bez prekida ne može trajati duže od 24 meseca. Dakle, nema uslova da vas vrate na ugovor na određeno vreme.

Sonja on 07.03.2017 12:09

Poštovani,
bila sam zaposlena u državnoj ustanovi dve godine i 8 meseci. Od toga dve godine i tri meseca pod ugovorima na određeno, koji su bili na 3, na 6, na mesec dana produzavani, i tako dve god i tri meseca. NIje pravljen prekid nijednog momenta. Onda me prebacuju u drugu firmu, tj agneciju preko koje sam angazovana,ali ostajem na svom radnom mestu i tako jos 5 meseci. Da li sam stekla uslov na ugovor na neodredjeno i da li je poslodavac prekriso zakon?
Hvala,
pozdrav

Odgovori

SVM Support on 10.03.2017 18:16

@Sonja,
Niste naveli od kojeg datuma ste zaposleni na određeno vreme. Taj datum je bitan da bismo vam precizno odgovorili na pitanje.
Pod pretpostavkom da je prvo zaposlenje bilo pre 29.07.2014, i da je prvi ugovor važio 3 meseca, poslodavac nije prekršio zakon.
Prelazak u agenciju preko koje ste angažovani takođe ne znači da je poslodavac prekršio zakon.

Gorana zuko on 10.03.2017 15:14

Pozdrav,imam pitanjje. Radim vec 9 meseci u privatnoj firmi,ugovor mi istice za 3 dana,a ja sam otvorila trudnicko bolovanje,tj.odrzavanje trudnoce danas. Da li oni mogu meni da daju otkaz ? Hvala na odgovoru

Odgovori

SVM Support on 10.03.2017 18:23

@Gorana Zuko,

Za vreme trudnoće i porodiljskog odsustva, poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu. Vana bi trebalo po zakonu da se ugovor na određeno vreme produži se do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Šta više, rešenje o otkazu ugovora o radu ništavno je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato da ste otvorili trudničko ili ako vi u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavestite poslodavca da ste otvorili trudničko bolovanje i o tome dostavite odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara.

Dakle, upoznajte što pre poslodavca sa okolnosti da ste trudni i bićete zaposleni do isteka ne samo trudničkog, nego i porodiljskog odsustva.

Ivana Malenovic on 24.03.2017 10:11

Postovani ako licu koje je funcioner istice mandat ya vreme pordiljskog odsustva da li ono moze da konkurise na novi mandat iako je na porodiljskom ili ima neke druge opcije?

Odgovori

SVM Support on 26.03.2017 23:10

@Ivana Malenovic,
Nema smisla da ta osoba konkuriše za novi mandat, jer je na porodiljskom odsustvu. Porodiljsko odsustvo podrazumeva odsustvo sa radnog mesta.
Odgovarajući organ pravnog lica može, ako je zadovoljan učinkom funkcionera da ponudi drugom licu da zameni postavljeno lice do povratka dotičnog lica sa porodiljskog bolovanja, što je po nama u skladu sa zakonom o radu.

ivana malenovic on 24.03.2017 10:13

Postovani da li postavljeno lice kome istice mandat ya vreme bolovanja moze da konkurise ponovo a da mu to ne utice na samo bolovanje jer se radi o porodiljskom odsustvu, ili ima drugu opciju?

Odgovori

SVM Support on 26.03.2017 23:11

@Ivana Malenovic,
Verovatno ste postavili 2x isto pitanje, pa je odgovor dat u prethodnom pitanju.

Ivan Godic on 27.03.2017 00:08

Dobar dan zelim,mozete li mi odgovoriti na sledece pitanje,supruga mi je dala otkaz u firmi u kojoj je radila zbog zdravstvenih pregleda,jer nije mogla dobiti slobodne dane.primljena je bila na odredjeno vreme.posto su ispitivanja zavrsena i dobila je dijagnozu,ponovo moze da radi,sto se zdravstvenog stanja tice. koliko po zakonu mora proci vremena da bi opet mogla da konkurise u istoj firmi?hvala

Odgovori

SVM Support on 27.03.2017 02:04

@Ivan Godic,
Koliko je nama poznato, nema zakonskih ograničenja da se vaša supruga odmah prijavi na konkurs u istoj firmi.
Jedino što vidimo kao sporno: ako je prošlo više od 24 meseci od prvog ugovora na određeno vreme, onda će moći da konkuriše samo ako se otvori konkurs za radno mesto na neodređeno vreme.

vulic nikola on 30.03.2017 23:11

reci te mi ja sam zaposlen u firmi ukupno dve god a od tih dve 7 meseci sam bio na obuci ne prijavljen imam i za to ugovre i ostalo imam ugovore na 3 tri meseca na odredjeno vreme pitanje je da li i obuka ulazi u tih dve godine ili ne napominjem nisam tada bio priljavljen ali posedujem 2 ugovora od tri meseca i jedan od mesec dana...da li sam steko prvavo da dobijem ugovor na neodredjeno ili moram da cekam jos tih 7 meseci koliko je trajala obuka unapred hvala ako postoji uslov kome da se obratim jos jednom hvala

Odgovori

SVM Support on 06.04.2017 01:26

@Vulic Nikola,
Niste precizirali kakve ugovore imate za tih 7 meseci. Pod pretpostavkom da su to ugovori o radu, i da nema nekih drugih bitnih činjenica koje niste precizirali, naše je mišljenje da su se stekli uslovi da budete zaposleni na neodređeno vreme, bez obzira na to što niste bili prijavljeni tih 7 meseci, obzirom da se ugovor o radu smatra zaključenim kad ga potpišu zaposleni i poslodavac.
Dakle, vi ste zasnovali radni odnos pre 24 meseca i nakon isteka tih 24 meseca i plus 5 radnih dana smatra se da ste zasnovali ugovor na neodređeno vreme.

Vlada Miric on 04.04.2017 20:11

Dobro vece, imam jedno pitanje pa ako bi ste mogli da mi pojasnite. Radim u privatnoj firmi, radio sam na jednoj poziciji u toj firmi oko tri godine i imam ugovor na neodredjeno vreme. Napredovao sam, i promenio sam poziciju (u pitanju je ista firma) i sada sam dobio aneks ugovora o promeni pozicije itd., u kome stoji da sam na odredjeno vreme u trajanju od godinu dana. Da li je to moguce zakonski? Hvala i pozdrav

Odgovori

SVM Support on 14.04.2017 20:56

@Vlada Miric,
Ovo po nama nije logično: ako je neko potpisao ugovor o radu na neodređeno vreme, on mora prvo da ga raskine, pa da potpiše nov ugovor o radu na određeno vreme. U vašem slučaju, koliko vidimo, dobili ste aneks ugovora o radu koji je potpisan na neodređeno vreme u kom se spominje da ste na novoj poziciji na određeno vreme.
Molimo vas da o ovom slučaju konsultujete vašeg advokata ili pravnika.

Biljana Matijasevic on 05.04.2017 14:43

Radim u javnom preduzecu na odredjeno vreme. tri ipo godine.od 13 10.2013 .Ugovor mi traje do kraja juna.Imala sam prekid od 5 radnih dana.Kako sam shvatila to se ne racuna u prekid.Koja su moja prava ako mi se ugovor ne produzi.Mogu li da tuzim firmu i dobijem na neodredjeno?Zbog zabrane zaposljavanja u javnom sektoru,kako to moze da se resi?

Odgovori

SVM Support on 06.04.2017 01:50

@Biljana Matijasevic,
Kad ste potpisali prvi ugovor nakon 29.07.2014. godine ?
Pod pretpostavkom da je to bilo juna 2015. godine, vama će isteći 24 meseca rada na određeno u junu 2017. godine, bez obzira na prekid od 5 radnih dana. Ako vam se ugovor o radu ne produži, sve će biti po važećim propisima i vi svakako možete da tužite firmu, ali vaša tužba će biti neosnovana.
Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru je većini poslodavaca iz javnog sektora muka, pa se oni snalaze tako što prave druge oblike radnog angažovanja, kao što su ugovor o privremenim i povremenim poslovima, autorski honorar, ugovor o delu itd.

Dada on 19.04.2017 17:11

Radim u JP angazovana na privremenim i povremenim poslovima od oktobra 2015. Svaka tri meseca potpisujem novi ugovor. Zanima me koliko puta mogu potpisivati takav ugovor i do kada. Postoji li mogucnost prelaska na odredjeno/neodredjeno i pod kojim uslovima?

Odgovori

SVM Support on 20.04.2017 11:49

@Dada,
Ugovor o privremenim i povremenim poslovima možete potpisivati u nedogled kako stoje stvari. Poslodavac će zaključiti ugovor o jednoj vrsti privremenog i povremenog posla najduže ne 120 radnih dana, a kad istekne taj ugovor, zaključiće drugi ugovor, ali za drugu vrstu privremenog i povremenog posla.
Postoji mogućnost prelaska na određeno i neodređeno vreme, ako poslodavac ispoštuje uslove svih ograničavajućih faktora, najpre:
Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru,
a potom i
Zakon o budžetskom sistemu,
Zakon o radu,
svoja interna akta
Ovo u praksi znači da treba da se pojavi upražnjeno radno mesto i da poslodavac dobije posebnu dozvolu Ministarstva da baš vas zaposli bar ugovorom na određeno vreme.

Zoran Petaković on 27.04.2017 12:33

Radio sam u JP od 11.08.2014-10.08.2015 ukupno 12meseci pa sam imao prekid od oko 9 meseci,zatim sam ponovo radio 3 meseca,pa opet prekid od 4 meseca sad ponovo radim i imam ugovor na 6 meseci do 14.06.2017.Kad se sve sabere ispada 21 mesec sam radio.Dali prekidi duži od 30 dana mogu da mi omoguće da produžim rad na određeno vreme?

Odgovori

SVM Support on 28.04.2017 17:07

@Zoran Petakovic,

Prema članu 37 Zakona o radu, ugovor na određeno se može potpisati do 24 meseca sa ili bez prekida. Prema tome, po našem mišljenju, vaš poslodavac je već prekrišio ovaj član zakona. Molimo vas da se posavetujete sa nekim pravnikom koji bi mogao da da konačno mišljenje.

Aleksandar Ivanovic on 29.04.2017 23:30

Postovani, imam problem moram ici na lecenje i otvoreno mi je bolovanje na vise od mesec dana. Radim kao kasir u Aman marketu. da li moze doci do ne produzetka ugovora i jako ja imam svu dokumentaciju da mi je bolovanje obavezno. i sta moze biti razlog za ne produzavanje ugovora jer ja nisam povredio ni jednu radnu obavezu samo sam bolestan i moram se leciti. hvala u napred. S postovanjem Aleksandar ivanovic

Odgovori

SVM Support on 10.05.2017 09:30

@Aleksandar Ivanovic
Prema Zakonu o radu, do produžetka radnog odnosa dolazi samo u slučaju trudničkog bolovanja ili bolovanja usled povrede na radu.

Aleksandar Ivanovic on 30.04.2017 00:05

Postovani potrebno mi je da me neko uputi u zakon o radu. Radim u Amanu. Zbog bolesti i lecenja doktor mi je otvorio bolovanje na duze od mesec dana. moj ugovor istice 11.05.2017 Zanima me da li imaju pravo da mi ne produze uggovor i jako imam svu dokumentaciju o bolnickom lecenju. u napred hvala. S postovanjem Ivanovic Aleksandar

Odgovori

Dejan Djordjevic on 30.04.2017 02:26

Zaposlen sam na odredjeno u Hitnu Pomoc . Zamenjujem radnika zadnja 3 meseca koji je 10 god na bolovanje. Radim kao kontrolor tehnicke ispravnosti vozila i zaposlen sam na konkursu. Pre par meseci tom radniku koga zamenjujem su amputirali nogu. On vise zakonski ne moze da obavlja poslove koje ja sada radim, a koje je on radio pre bolovanja . On hoce na kratko da se vrati na posao, a zatim opet na bolovanje. Da li mogu zakonski da nastavim da radim posao na odredjeno , jer u ugovor pise da radim do povratka zaposlenog na rad, a on taj posao sada ne moze da obavlja. Bitno je da mogu zakonski da trazim da ostanem jer je bivsi zaposleni sada invalid i dobio bi posao njemu prilagodjen.
Unapred hvala

Odgovori

SVM Support on 10.05.2017 09:55

@Dejan Djordjevic
Ovo je baš kompleksno pitanje. Kako mi vidimo, po ugovoru koji ste potpisali na određeno vreme, potpisali ste ga do povratka zaposlenog na rad. Ovo bi značilo da ne možete da nastavite da radite posao, tj. da je vaš radni odnos završen. Međutim, obzirom da zaposleni nije sposoban za rad, može se smatrati da nije stupio na rad, pa je to vaša šansa. Obratite se pravniku ili advokatu, milslimo da imate šanse da se izborite za dodatno produženje radnog odnosa u zakonskim okvirima.

Nenad Čakanac on 08.05.2017 23:02

Radim u Pošti već četiri meseca, ugovor sam dobio na tri meseca, sto znaci da već mesec dana dolazim na posao a da nisam potpisao novi ugovor. Zanima me da li su duzni da me zbog takve greške prime na neodređeno vreme? Hvala

Odgovori

SVM Support on 09.05.2017 08:06

@Nenad Čakanac,
Radni odnos prestaje istekom datuma na koji je potpisan, ali u vašem slučaju, poslodavac nije dužan da vas zaposli na neodređeno vreme, jer nije prošlo 24 meseca sa ili bez prekida od datuma zaključenja prvog ugovora na određeno vreme.
Zato je naš savet: Brzo u pravnu službu po aneks ugovora. Ili ako vam ne daju aneks ugovora, vi ste slobodni da tražite drugi posao.

Slavko021 on 11.05.2017 13:14

Postovani,trenutno radim u firmi pod ugovorom na odredjeno (3 meseca) ugovor mi isitce 20.05.2017 ,postoje naznake da nece biti produzen,ali mi to niko nije potvrdio 100%,da li je neko duzan da me obavesti pismenim putem i u kom roku pre isteka ugovora o radu ?

Hvala na odgovoru

Odgovori

SVM Support on 11.05.2017 14:54

@Slavko021,
Ugovor o radu prestaje istekom datuma perioda na koji je zasnovan. Zakonom nije specifirano da li je neko dužan da vas obavesti pismenim putem o isteku, ali bi to moglo biti predviđeno Ugovorom o radu , kolektivnim ugovorom ili Pravilnikom o radu u vašoj firmi. Ta dokumenta bi trebala biti vama dostupna.

Vanja on 19.05.2017 09:36

Poštovani,
zaposlena sam u javnom sektoru na određeno vreme od 2015.godine. Primljena sam zbog upražnjenog radnog mesta, međutim na svaka tri meseca potpisujem novi ugovor. U avgustu mi ističu dve godine staža u ustanovi, pa me interesuje da li nakon isteka dve godine automatski dobijam ugovor za stalni radni odnos?
Unapred zahvalna na odgovoru!

Odgovori

SVM Support on 19.05.2017 10:00

@Vanja,
U avgustu ističu 24 meseca pod ugovorom o radu na određeno vreme. Nakon isteka tog roka, ako nije neki specijalan slučaj (npr. produženje roka zbog zamene opravdano odsutnog zaposlenog ili produženje roka zbog završetka nekog projekta ) poslodavac mora da napravi ugovor na neodređeno vreme ili da ne preduzme ništa, pa ste po zakonu ostali bez radnog mesta, bez štetnih posledica po poslodavca. Ako ste vi važan zaposleni, onda je moguće da vas zaposli preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima, što se ne smatra ugovorom o radu.

Mirko on 23.05.2017 01:55

Poštovani,

U odgovoru na prethodni komentar ste rekli da "poslodavac mora da napravi ugovor na neodređeno vreme ili da ne preduzme ništa, pa ste po zakonu ostali bez radnog mesta, bez štetnih posledica po poslodavca". Možete li to da pojasnite, pošto u zakonu piše (član 36) "Ako je ugovor o radu na određeno vreme zaključen suprotno odredbama ovog zakona ili ako zaposleni ostane da radi kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koje je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme"?

Hvala.

Odgovori

SVM Support on 23.05.2017 13:12

@Mirko,
Upravo tako smo hteli i da predstavimo, samo ne član 36 nego član 37.
Dakle, ugovor o radu traje do roka do kojeg je zasnovan (član 175). Ako bi poslodavac pustio da ugovor istekne, ne bi imao nikakvu dalju obavezu, sem da "ne dozvoli" da se desi da zaposleni ostane najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koji je ugovor zaključen.
Ako je zaista poslodavcu stalo da taj zaposleni ostane u radnom odnosu, onda će ga zaposliti na neodređeno, a može i po nekoj drugoj vrsti ugovora, koji se ne smatraju zasnivanjem radnog odnosa, kao što je ugovor o privremenim i povremenim poslovima.

Tanja on 01.06.2017 17:51

Postovani,

imam nedoumicu pa mi je potrebno vase mislenje.Radim u drzavnoj firmi na odredjeno vreme vec duzi niz godina.Prvi ugovor je potpisan 10.06.2013 bio je odredjeno vreme do povratka zaposlenog do 26.05.2014.Sledeci je od 19.6.2014 do 18.06.2015,pa zatim 25.6.2015 do 24.12.2015.Naredni je od 1.6.12016 do 30.06.2016,a zatim od 01.07.2016 do 30.06.2017.
Zanima me da li posle 30.6.2017 postoji osnov za neodredjeno vreme ili mogućnost produžetka Ugovora

Odgovori

SVM Support on 01.06.2017 22:06

@Tanja,
Novi zakon o radu je stupio na snagu 29.07.2014. Po njemu, gleda se 24 meseca rada na određeno vreme sa ili bez prekida (po članu 37 Zakona o radu).
Dakle, prema onom što ste vi napisali, prvi ugovor koji ste potpisali nakon 29.07.2014 je ovaj od 25.06.2015. godine. Od njega se računa 24 meseca (sa ili bez prekida).
Nije jasno napisano da li ste i te ugovore na određeno potpisali zbog zamene privremeno odsutnog zaposlenog.

Pod pretpostavkom da jeste na zameni, onda ugovor može da se produžava na određeno vreme i nakon 30.06.2017. godine pod opravdanim razlogom - zamena privremeno odsutnog zaposlenog.

Pod pretpostavkom da niste na zameni privremeno odsutnog zaposlenog, po nama, vi 24 meseca rada na određeno vreme završavate 24.06.2017. godine. U Zakonu piše, ako zaposleni ostane da radi još 5 radnih dana nakon isteka roka ugovora na koji je zasnovan, smatra se da je zaposleni automatski zaposlen na neodređeno vreme.
Obzirom da ste vi potpisali ugovor do 30.06.2017, i pod pretpostavkom da je taj ugovor potpisan pod okolnostima pod kojima zakon ne dozvoljava produžetak ugovora na određeno duži od 24 meseca, prema nama, nema osnova za dalji produžetak rada na određeno vreme. Poslodavcu ostaje da vas zaposli na neodređeno vreme, ili da vas više ne zapošljava po ugovoru o radu, nego npr. po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili što je još gore nikako.

Borislav Plavsić on 13.06.2017 06:44

Postovani,
U radnom odnosu sam na odredjeno vreme od 09.11.2015 sa ugovorima prvi na 3 meseca ostali su bili na po 6 meseci. Sad ovaj zadnji ugovor traje od 09.02.2017-08.08.2017 . Mene zanima jedna druga stvar trebao bu uzeti kredit banka dozvoljava i sa ugovorima ako ima godinu dana i duze ispunjavam sve uslove po ugovorima. E sad problem je u tome sto su na papiru koji popunjavaju u firmi oni stavili rad na odredjeno vreme i trajanje ovaj zadnji ugovor 09.02.2017-08.08.2017 a ne od 09.12.2015. Sad to je problem mene interesuje jel to greska do popunjavanja u firmi ili je neki drugi razlog u pitanju. Ja sam za svako novo potpisivanje ugovora prvo potpisivao otkaz pa novi ugovor o radu ugovori su vezivani dan za danom prekida nije bilo. Ovo pitanje postavljam da znam kako da se postavim ako u preduzecu budem imao problem da se ispravi taj datum ako oni smatraju da greska nije napravljena.

Odgovori

SVM Support on 13.06.2017 06:49

@Borislav Plavšić,
Nije greška do popunjavanja - ugovor o radu na određeno vreme se zaključuje na određeni period.Vi jednostavno banci dostavite sve ugovore o radu počev od 09.11.2015. To je poslodavac dužan da vam uruči pri potpisivanju ugovora.
Onda banci pokažite da nije bilo prekida i da ste zaposleni na određeno vreme.

steva stevic on 14.06.2017 09:14

Poštovani,
Potpisao sam Ugovore o radu na određeno vreme od 05.12.2016. godine do 04.02.2017. godine i od 05.02.2017.godine do 04.06.2017. godine. Radio sam od 05.12.2016.godine do 02.06.2017. godine, jer mi je poslodavac dao usmeni otkaz, bez prethodne najave.Tokom navedenog vremena nisam koristio dane odmora.
Molio bih vas da mi odgovorite koja su moja prava obzirom da su dani odmora stečeni po osnivu Ugovora na određeno vreme a isti nisu iskorišćeni jer je poslodavac dao usmeni otkaz dva dana pre isteka Ugovora.
S poštovanjem

Odgovori

SVM Support on 16.06.2017 06:23

@Steva Stevic,
Poslodavac mora da vam da otkaz uručivanjem rešenja ili sporazumnim raskidom. Dakle mora postojati neki papir ukoliko se radni odnos raskida pre isteka roka za koji je zasnovan.
Po novom zakonu, za neiskorišćeni godišnji odmor sledi vam srazmerna naknada za onaj deo dana koji niste iskoristili. Npr. ako ste imali 20 dana godišnjeg odmora iz 2017. godine a neiskorišćeno je 15 dana, imate pravo na naknadu u visini od 15/20 od vaše prosečne bruto zarade iz poslednjih 12 meseci, umanjeno za porez i doprinose na teret zaposlenog.

Aleksandra Kovačević on 14.06.2017 13:37

Poštovani, unapred se izvinjavam ako sam promašila temu, ali mi je potrebna vaša pomoć. Naime, zaposlena sam u istoj firmi bez prekida na osnovu Autorskog ugovora od 1.07.2014., do danas, ugovori su potpisivani na svakih 6 meseci,
i firma se zatvara u decembru ove godine, pa nakon isteka ugovora 1.07.2017. neće potpisivati novi ugovor sa mnom. Da li imam ikakva prava, mogu li da ih tužim za to što me nisu prijavili niti potpisali sa mnom ugovor na neodređeno vreme. Da napomenem i da sam u istoj firmi od 2005., samo što sam potpisivala autorske ugovore i dobijala platu iz Slovenije, sve do 2014.
Unapred zahvalna, Aleksandra.

Odgovori

SVM Support on 16.06.2017 06:28

@Aleksandra Kovačević,
Pošto autorski ugovor nije isto što i ugovor o radu, ne važe uslovi kao kod ugovora o radu. Dakle, ako ste mislili da je istekom više od 24 meseca rada po osnovu autorskog ugovora stečen uslov da se zaposlite na neodređeno vreme, na žalost to nije tako. Po nama, u ovoj situaciji nema osnova za tužbu.
Za detalje i eventualne osnove, obratite se pravniku.

Marija on 14.06.2017 18:36

Postovani,

Pre svega, zelim da pohvalim Vas trud i nesebicnu pomoc svima nama koji imamo odredjene nedoumice iz ove oblasti.
Naime, prvi ugovor o zameni zaposlene zbog porodiljskog odsustva, potpisala sam 11.8.2014. i glasio je do povratka zaposlene. Inace, u pitanju je javno preduzece. Ona se vraca na posao 15.6.2015. i necijom greskom ostajemo zajedno da radimo do 30.6.2015. kada je problem uocen. Dobijam na potpis resenje o prekidu radnog odnosa 30.6.2015. Pitanje je- Da li je u ovom slucaju prekrsen zakon, s' obzirom na to da sam ostala duze mimo navedenog roka u ugovoru?
1.7.2015. dobijam nov ugovor u trajanju od 3 meseca na odredjeno vreme zbog povecanog obima posla, a istovremeno zbog bolesti kolege. U medjuvremenu kolega odlazi u penziju.
Zatim slede jos 3 ugovora na po 3 meseca i jos jedan u trajanju najduze do 30.6.2017.
Ugovor na dalje ne zele da mi produze i dovode na moje mesto osobu koja je neobucena za takvu vrstu posla (laboratorija za mikrobioloska ispitivanja), a za ciju obuku je potrebno oko godinu dana.
Iz svega navedenog, ocigledno je da postoji potreba za tim radnim mestom.
Moje drugo pitanje je- Da li je u mom slucaju potpuno opravdano takvo ponasanje poslodavca i da li ja, kao samohrana majka trogodisnjeg deteta, bez ikakvih drugih prihoda,imam neka prava i neku vrstu zastite?
Izvinjavam se na opsirnosti i unapred zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav

Odgovori

SVM Support on 16.06.2017 06:56

@Marija, Prvo pitanje: Da li je prekršen zakon zato što je nečijom greškom potpisan ugovor do 30.06.2015. - po nama nije. Ne vidimo nijednu smetnju što se te okolnosti tiče da je porodilja došla ranije u odnosu datum zaključenja tog ugovora. Drugo pitanje: Ponašanje poslodavca u ovom slučaju ne možemo da komentarišemo. Međutim, ima tu treća stvar: ako smo dobro shvatili, vi ste ugovorima na određeno vreme kod istog poslodavca sa prekidima od 11.08.2014. godine do 30.06.2017. godine ? Ako je tako, trebalo bi sa nekim pravnikom proveriti koji su osnovi po kojima ste zaposleni duže od 24 meseca (dakle, ovi poslednji ugovori na određeno vreme), jer to može biti šansa na osnovu koje vam je neosnovano produžavan radni odnos na određeno vreme.

Marija on 16.06.2017 11:36

Hvala puno na brzom odgovoru.
Htela bih jos samo da potvrdim situaciju u vezi prvog ugovora, koji je glasio do povratka zaposlene (gde ugovorom nije bio definisan nikakav datum). To znaci da je meni trebalo da se prekine ugovor 15.6.2015. kada se ona vratila na posao, sto nije ucinjeno, vec sam ostala do 30.6.2015. bez ikakvog pravnog pokrica. Da li je to znacilo da sam u tom trenutku imala osnov za ostanak na neodredjeno vreme? Jer sam prakticno ostala duze od 5 dana u odnosu na vreme kada je trebalo da mi se prekine ugovor? I ako je tako, da li je sada to vec zastareo slucaj?
Vezano za drugo pitanje- Da, dobro ste shvatili. Kod istog poslodavca sam od 11.8.2014. do 30.6.2017. ali su mi u pravnoj sluzbi u preduzecu rekli da se taj period zamene ne racuna. Htela bih samo da proverim da li je zaista to tako kao sto oni kazu? I da li su imali prava da me posalju na prinudni godisnji odmor?
Jos jednom se izvinjavam na opsirnosti i zahvaljujem na vasem utrosenom vremenu i zelji da pomognete.

Odgovori

SVM Support on 16.06.2017 11:54

@Marija,

Prvo pitanje: Oko ostajanja više od 5 dana bez pokrića je sledeće mišljenje: vi ste potpisali ugovor do 30.06.2015. Do tad ste i radili. U zakonu piše ovako: ako zaposleni ostane da radi kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koje je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme. Okolnost vraćanja porodilje na posao koju ste menjali po nama tu nema uticaja.
Drugo pitanje: po nama period zamene privremeno odsutnog zaposlenog jeste izuzetak definisan zakonom, i onda se on ne računa u rok od 24 meseca, ali predlažemo vam, posavetujte se još sa pravnikom. To je tačka oko koje možete imati osnov za neki sudski spor.
Treće pitanje: Da li su imali prava da vas pošalju na prinudni godišnji odmor? Jesu, ukoliko je to urađeno u skladu sa opštim aktima poslodavca.

Marija on 16.06.2017 14:55

Ne, ja nisam potpisala ugovor do 30.6.2015. Ugovor nije bio vezan za bilo kakav datum i glasio je- do povratka zaposlene. A ona se vratila 15.6.2015. Tako da sam ja potpisala resenje o prekidu tek 30.6.2015. A od 15.6.2015. do 30.6.2015. smo obe radile. Zar to ne znaci da sam ostala 15 dana duze od predvidjenog?
Poslusacu i Vas savet i kontaktirati nekog pravnika. Sad mi je svaka informacija strucnih lica dobrodosla. Hvala

Odgovori

SVM Support on 16.06.2017 16:58

@Marija,
To znači upravo to što ste rekli, da ste radili 15 dana duže od predviđenog roka. Obično se ugovori o radu potpisuju do nekog datuma, pa je ovo interesantan slučaj.
Kao što smo rekli, upućujemo vas sa ovim obrazloženjima kod pravnika pa vidite dalje sa njima. Jedino što je naša zamerka što ste tu okolnost trebali odmah da iskoristite.

Bojana on 27.06.2017 13:47

Postovani,
ukoliko radnik napravi stetu firmi da li moze da dobije momentalni otkaz ili mora prvo opomena po osnovu povrede radne discipline?Kako nekoga ko je napravio ogromnu stetu firmi vratiti na radno mesto a nacinio je nemerljivo veliku stetu i ne postoji odnov da nastavi da radi.
Srdacan pozdrav.

Odgovori

SVM Support on 27.06.2017 18:14

@Bojana,
Poslodavac svakako može dati momentalni otkaz zaposlenom koji je napravio grubu povredu radne obaveze, ali po nama time krši pravila zakona o radu. Poslodavac je dužan da pre otkaza ugovora o radu zaposlenog pismeno upozori na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu i da mu ostavi rok od najmanje 8 dana od dana dostavljanja upozorenja da se izjasni na navode iz upozorenja.
Dakle, po nama: mora opomena, sa rokom od 8 dana, a u opomeni razlozi za postojanje osnova za otkaz ugovora i pouka o pravnom leku.
Detalje možete videti sa vašim pravnikom ili advokatom.

Jasmina Popović on 27.06.2017 16:30

Objasnite mi, gde u Zakonu piše da zaposleni nakon 24 meseca rada na određeno, nema pravo da nakon pauze od 30 i više dana radi ponovo na određeno u istoj ustanovi? Zar Zakon brani da ikada više isti zaposleni radi u istoj ustanovi dok god ne bude slobodnog mesta za neodređeno?Koliko vidim, svaki prekid kraći od 30 dana se smatra istim ugovorom, a šta je sa prekidima dužim od 30 dana?

Odgovori

SVM Support on 27.06.2017 18:20

@Jasmina Popović,
U članu 37 Zakona o radu ovo je jasno definisano:
Poslodavac može zaključiti jedan ili više ugovora o radu na određeno vreme na osnovu kojih se radni odnos sa istim zaposlenim zasniva za period koji sa prekidima ili bez prekida ne može biti duži od 24 meseca.
Prekid od 30 dana ne smatra se prekidom
Po nama, ovo znači da poslodavac ne može da zaposli jednog zaposlenog duže od 24 meseca ugovorom na određeno vreme.
Ključ je u izrazu "sa prekidima ili bez prekida". Dakle, ako su i duži prekidi od 30 dana, zbog odrednice "sa prekidima ili bez prekida" zakon ne dozvoljava da se zaposleni na određeno vreme zaposli duže od 24 meseca, sem u nekim specijalnim slučajevima, koje smo više puta već u ovim komentarima pominjali.

Biljana Vučković on 28.06.2017 10:41

Poštovani, lice je u septembru 2016 stupilo na rad na ODREDJENO Vreme -zbog povecanog obima posla-, i posle mesec dana otišla na održavanje trudnoće.Sada je na porodiljskom bolovanju.Da li to lice može zameniti drugo lice isto na ODREĐENO VREME???? Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 28.06.2017 15:48

@Biljana Vučković,
To lice može da bude zamenjeno drugim licem isto na određeno vreme do 24 meseca, a u ovom slučaju do povratka porodilje sa porodiljskog odsustva i dolaska na rad.

Milica on 28.06.2017 11:30

Radila sam u amanu kod studenskog grada i potpisala prvi ugovor na mesec drugi na 6medjutim sam prebacena u aman u jakovo i juce me zvala sefica da potpisem ugovor na mesec dana.moje pitanje je sta bi sa onim ugovor koji sam vec potpisala na 6meseci i sta dalje da radim?unapred xvala

Odgovori

SVM Support on 28.06.2017 15:51

@Milica,

Po nama, nemojte da potpisujete novi ugovor koji je očigledno nepovoljniji za vas, naročito što ste potpisali već ugovor na 6 meseci. Na to imate pravo. Međutim, ako poslodavac preti nekim otkazom zbog nepoštovanja radne obaveze, obratite se pravniku.

SRDJAN JOVIC on 28.06.2017 23:32

Ugovor o radu mi istice u septembru i time mi isticu 2 godine rada na odredjeno vreme..Da li mogu da dobijem novi ugovor na odredjeno na drugom radnom mestu a u istoj firmi?

Odgovori

SVM Support on 29.06.2017 13:16

@Srdjan Jovic,
Na određeno vreme ne možete. Možete biti zaposleni na neodređeno vreme, ili preko druge firme (npr. neka firma koja se bavi najmom kadrova) ili pak zaključiti ugovor o privremenim i povremenim poslovima sa poslodavcem.

MARIJA K. on 07.07.2017 10:50

Postovani, radim u osnovnoj skoli na odredjeno vreme sa ukupnim stazom (koji je prekidan zbog prve trudnoce) oko 10 godina.Zbog 5 tehnol.viskova koji su dosli u nasu skolu i zabrane primanja radnika u javni sektor direktor tolike godine ne moze da me primi u stalni radni odnos.Kako imam 35 god.a zabranu ne planiraju da ukinu u skorije vreme, odlucila sam se za drugu trudnocu.Elem,ovako stoje stvari:ugovor mi je produzen od septembra 2016.god na 24 meseca ali bih otisla na trudnicko od 1.septembra 2017.Treba da se porodim u februaru.Kako bi me Vi posavetovali s obzirom na to da u mojoj skoli rade jos 2 koleginice, sa za nijansu manje staza od mene i koje su mi konkurencija?Da li da radim ako ce uskoro zabrana primanja u javnom sektoru da se prekine ne bi li sacuvala mesto?I moze li direktor u medjuvremenu dok sam na trudnickom ili porodiljskom a ukaze se prilika da mi da resenje na neodredjeno?Inace radim na upraznjenom mestu.Izvinite ako sam bila opsirna ali previse je god.proslo i nepravde ,kao i svuda,brinem se da zbos svoje neinformisanosti zakon odradi svoje a ja ostanem bez posla.Unapred zahvalna...

Odgovori

SVM Support on 09.07.2017 22:44

@Marija K.,
Prvo pitanje: Da li da radim ako će uskoro zabrana primanja u javnom sektoru da se prekine ne bi li sačuvala mesto?
Niko ne može reći dokle će trajati zabrana primanja, do nadležnog ministarstva, koje zabranu mora da ukine, i skupština da je izglasa. Dakle to je neizvesno.
Nevezano od toga, direktor ne može da vas otpusti dok ste na trudničkom i na porodiljskom, čak i na posebnoj nezi deteta nakog porodiljskog. Ali može bez ikakvih posledica da vam ne produži dalje ugovor na određeno, pošto će porodiljsko da se završi oko januara 2019. godine, ako to dobro vidimo na osnovu vašeg komentara.

Drugo pitanje: I može li direktor u međuvremenu dok sam na trudničkom ili porodiljskom a ukaže se prilika da mi da rešenje na neodređeno?
Ne sme da vam da rešenje na neodređeno, jer bi to značilo da vam je prekinuo ugovor na određeno vreme, pa zasnovao novi ugovor na neodređeno. Direktor mora da vam ponudi aneks ugovora o radu na određeno vreme dok se ne vratite sa porodiljskog ili sa posebne nege deteta. A kad se vratite, može da vam ponudi ili
1. ugovor na neodređeno, ili
2. da vas zaposli preko npr. privremenih i povremenih poslova, ili
3. da se vi zaposlite u nekoj firmi čija je delatnost najam radne snage, a onda da vaša škola plaća toj firmi (ovo je više teorija nego što je mogućnost).
Ali više ugovor na određeno vreme ne može da vam produžava, sem u slučaju da postoji neki projekat čije vreme je unapred poznato, i to samo do završetka tog projekta (i ovo je više teorija, čini nam se, bar što se tiče rada u osnovnim školama).

Sve u svemu, sigurni ste dok se ne vratite sa porodiljskog, a posle jedino što vam ide na ruku je ako vas direktor zaposli na neodređeno.

Bane on 13.07.2017 17:24

Postovani,
radio sam u jednoj zdravstvenoj ustanovi na odredjeno,placala me je opstina,a onda me je posle nekog vremena preuzeo republicki fond. Pre nekoliko dana,bez konkursa,aneksiran mi je ugovor na odredjeno i preinacen na ugovor na neodredjeno t.j. stalno zaposlenje. Pritom,Ministarstvo zdravlja je dalo saglasnost za novo zaposljavanje u mojoj zdravstvenoj ustanovi. Moje pitanje glasi,da li je takav nacin zaposljavanja na neodredjeno sproveden po zakonu,sa obzirom da nije bilo konkursa?
Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 16.07.2017 22:22

@Bane,
Što se tiče zakona o radu, ne vidimo da je neki propis prekršen. Poslodavac ima pravo da se odluči da vas zaposli na neodređeno vreme nakon isteka ugovora na određeno vreme, a najdalje nakon 24 meseca (sem u nekoliko specijalnih slučajeva).
Što se tiče ostalih podzakonskih akata, molimo vas da kontaktirate pravnika.

Pavle on 24.07.2017 22:30

Postovani,


Ima ugovor na 3 meseca pa me zanima, u koliko odbijem potpisivanje novog da li firma moze da trazi da odradim otkazni rok koji je nakon datuma otkaznog roka?
Koliko traje otkazni rok u slucaju 3 meseca rada u preduzecu? Da li moram ranije da obavestim preduzece da necu produzivati ugovor? I da li moram odraditi otkazni rok u koliko je prekid saradnje pre isteka ugovora a razlog napustanja je dobijanje posla u drugom preduzecu?

Hvala unapred na utrosenom vremenu.

Odgovori

SVM Support on 24.07.2017 23:53

@Pavle,
Otkazni rok je definisan ugovorom o radu ili nekim opštim aktom vaše firme i firma ima pravo da traži da ga odradite ukoliko vi otkažete ugovor pre datuma do kojeg ste ga potpisali.
Ne morate da obavestite preduzeće da nećete produživati ugovor. Ugovor na određeno vreme ističe nakon 3 meseca u vašem slučaju i posle tog dana ste slobodni.
Ako prekidate saradnju pre isteka ugovora, morate da ispoštujete otkazni rok ili datum do kog je ugovor na određeno vreme potpisan, šta pre padne.

Nenad stankovic on 29.07.2017 01:16

Ugovor na odredjeno mi je istekao 12.09.2016,od firme sam dobio novi ugovor na odredjeno ali posle 8 dana, a ori tom sam normalno radio.U tom novom ugovoru pise da tece od 13.09.2016 sto znaci da su pisali datum unazad ali zavodni datum na ugovoru je 20.09.2016.
Po toj racunici sam radio 6 radnih dana bez novog ugovora.Da li to znaci da sam automatski stekao pravo za stalni radni odnos po clanu 37 iz zakona o radu iako su mi posle toga u narednih 8 meseci pravljeni novi ugovori na po mesec dana.

Odgovori

SVM Support on 31.07.2017 10:43

@Nenad Stankovic,
Ovo je baš pitanje za pravnike. Zavodni datum je dokaz da je ugovor tad zaveden, ali pitanje da li je to dokaz da ste vi tad primili taj ugovor. Možda je recimo pravna služba bila na odmoru, pa je tek tad stigla da zavede ugovor.
Datum na ugovoru je 13.09.2016. i po tom ugovoru vi radite bez prekida. Posavetujte se sa pravnikom ipak.

A on 31.07.2017 17:21

Postovani
Radim u drzavnoj firmi vec vise od 6 godina sa dva prekida od 45 dana, (prekid 2012.i 2015.g)..
U trentutku donosenja zakona 29.07.2014.g bila sam u radnom odnosu (ug.o radu koji traje do 15.juna 2015.g), zatim je usledio prekid od 45 dana a onda novi ug.o radu koji traje od 31.jula 2015.g do 30.jula 2016.g. Nakon toga potpisala sam aneks ug.do isteka porodiljskog bolovanja koji se zavrsio 25.aprila 2017.g, a onda novi aneks ugovora koji je trajao do 30.jula 2017.g, sada sam dobila otkaz, salju me na biro i primice dr.osobu na moje radno mesto na odredjeno vreme (za koje inace postoji potreba).
Da li u r.s od 24 meseci po novom zakonu ulazi i staz pre prekida od 45 dana koji sam imala 2014/2015 godine?
Da li po vasem mislnjenju postoji osnov za dobijanje resenja na neodredjeno vr, ili je ovaj otkaz u skladu sa novim zakonom?

Odgovori

SVM Support on 01.08.2017 16:43

@A,
Po novom zakonu o radu računa se prvi ugovor koji je potpisan nakon 29.07.2014. godine, a to je u vašem slučaju ugovor potpisan 31. jula 2015. godine. Od tog ugovora je do 30. jula 2017. godine prošlo 24 meseca i prema tome poslodavac je postupio u svemu po odredbama zakona o radu.

A on 17.08.2017 18:46

Postovani
Od marta 2011. godine do 30.07.2017.g radila sam u drzavnoj firmi na odredjeno sa dva prekida od 45 dana, i sada sam dobila otkaz (u pitanju su ugovori na odredjeno, godinu dana...).
U trenutku donosenja novog
zakona 2015.godine bila sam u radnom odnosu, ug na godinu dana koji je trajao od 16.06.2014. do 15.06. 2015.godine, zatim sam imala prekid pd 45 dana pa novi ugovor i aneks ug.bez prekida od 01.08.2015.g do 30.07.2017.god.
Da li imam osnova da pokrenem spor, i mogu li se nadati da ce me poslodavac vratiti na moje radno mesto, jer po napred navedenom imam duze od 2.godine staza od donosenja novog zakona? Ne znam samo sta se desava sa prwkidom od 45 dana i da li ce racunati i staz pre prekida?
Inace dosla sam na to radno mesto jos 2011.god kada je zena ispinila uslov za odlazak u penziju?
Hvala

Odgovori

SVM Support on 18.08.2017 06:57

@A,
Na žalost, nemate osnova da pokrenete spor. Niste dobili otkaz, nego vam je istekao ugovor o radu na određeno vreme.
Po novom zakonu o radu 24 meseca se gleda od trenutka potpisivanja prvog ugovora o radu koji je donet nakon jula 2014. godine, a u vašem slučaju to je ovaj ugovor od 01.08.2015. godine. Poslodavac je po nama postupio u svemu po zakonu.
Inače, prekid od 45 dana se računa u period od 24 meseca, ali kod vas nema uticaja.

A on 21.08.2017 12:10

Postovani
Imam jos jedno pitanje
Da li nesto menja cinjenica da sam za vreme tog prekida od 45 dana 2015.god, izmedju ova dva ugovora, dolazila na posao, radila sa skracenim radnim vremenom od 4h, bez naknade a po pozivu poslodavca, od dokaza postoje izvestaji sa mojim imenom i datumima za taj period?
Hvala

Odgovori

SVM Support on 22.08.2017 12:14

@A,
To jeste osnov za neki radni spor, ali ne za spor povodom otkaza. U tom sporu možete se boriti da vam se naknadi ta šteta, a na vama i na vašem advokatu je da dokažete koja vam je šteta učinjena. Zato savetujemo da se obratite nekom advokatu po tom pitanju.

Dusan Jovanovic on 21.08.2017 23:36

Radim u prosveti od 18.03.2015. neprekidno i imam ugovor do 01.09.2017.Koja su moja prava i mogu li traziti resenje na neodredjeno?

Odgovori

SVM Support on 22.08.2017 12:16

@Dusan Jovanovic,
Po ovim činjenicama koje ste naveli, i pod pretpostavkom da ste sve vreme bili pod ugovorima na određeno vreme, imate pravo tražiti rešenje na neodređeno, obzirom da je isteklo 24 meseca rada pod jednim ili više ugovora o radu na određeno vreme.

Marko on 22.08.2017 15:05

Poštovani,
zaposlena sam na određeno vreme (zamena privremeno odsutne do njenog povratka-porodilje) već više od 2 godine. Njoj je isteklo porodiljsko bolovanje ali se ona po isteku porodiljskog odsustva nije vraćala na posao nego sada koristi redovno bolovanje do 30 dana. Meni ugovor nije menjan nikako. Zanima me da li imam pravo na zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vreme, tj. da li se smatra da se ona vratila na posao onog momenta kada joj je isteklo porodiljsko odsustvo?

Odgovori

SVM Support on 23.08.2017 09:26

@Marko,
Nemate pravo na zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vreme, jer vam ugovor na određeno vreme traje 24 meseca u opštem slučaju, a specijalno, može biti produžen do povratka zaposlenog na radno mesto koje trenutno popunjavate. Ako porodilja dostavi dokaze da je na bolovanju (obična doznaka od lekara) to će biti dovoljno da se smatra da se vratila na posao tek kad su joj istekli svi osnovi po kojima je bila odsutna. Dakle, sam istek porodiljskog odsustva nije uslov za vaše zaposlenje na neodređeno vreme.

Liliput on 05.09.2017 14:56

Poštovani, da li je moguće produžiti ugovor na određeno vreme zaposlenom, nakon isteka perioda od 24meseca, promenom radnog mesta?

Odgovori

SVM Support on 18.09.2017 11:15

@Liliput,
Po našem mišljenju, nije moguće. Nigde se radno mesto u Zakonu o radu ne pominje kao uslov za novi ugovor o radu.

Milica on 05.09.2017 20:09

Stav 2. Člana 37 kaže "Poslodavac može zaključiti jedan ili više ugovora o radu iz stava 1. ovog člana na osnovu kojih se radni odnos sa istim zaposlenim zasniva za period koji sa prekidima ili bez prekida ne može biti duži od 24 meseca."
Stav 4. istog člana kaže "Izuzetno od stava 2. ovog člana, ugovor o radu na određeno vreme može da se zaključi:" u tački 2: "2) za rad na projektu čije je vreme unapred određeno, najduže do završetka projekta;"

Zar ovo ne znači da ako se osoba zapošljava na projektu za koji se zna da će trajati npr. 48 meseci, ta osoba može biti zaposlena na određeno vreme na tih 48 meseci odmah? A ne 24 meseca, pa još produženje kao što ste napisali gore.

Odgovori

SVM Support on 18.09.2017 13:10

@Milica,
Po našem mišljenju, osoba može da se zaposli na određeno vreme od 48 meseci, samo ako je unapred poznato da će projekat trajati 48 meseci.

stefan stefanos on 06.09.2017 22:32

procitao sam nede,da ugovor na odredjeno prelazi u neodredjeno ako po isteku ugovora poslodavac ne produzi ugovor u roku od 5 radnih dana,a vi radite i dalje kao i kada je ugovor trajao.
Pitanje je sledece ,kako cu ja da dokazem da je poslodavac zakasnio sa ugovorom,ako on jednostavno napise u ugovoru datum kao da mi ga je dao bez zakasnjenja?
i kojoj institucii bi ja trebao da se obratim u tom slucaju?
inace radim u istoj osnovnoj skoli na odredjeno vreme 4 godina, ugovori mi se produzuju na 2 meseca.
konkursa nema zbog zabrane zaposljavanja, iako je kolega na cijem sam mestu dosao, otsao u penziju.

Odgovori

SVM Support on 18.09.2017 13:15

@Stefan Stefanos,
Ovo je stvarno pitanje za pravnika ili nekog advokata.
Naše mišljenje je (ograđujemo se) da ako ste već potpisali ugovor o radu sa tim datumom kao da nije bilo kašnjenja, teško ćete da dokažete zakašnjenje.

Maja Krstic on 19.09.2017 15:34

Postovani pocela sam da radim u drzavnoj ustanovi 27.03.2014. god. Rad na odredjeno vreme. Intersuje me kada je stupio na snagu zakon o zabrani zaposljavanja u javnom sektoru. Tacan datum. Znam da je jul 2014. godine u pitanju, ali me zanima i datum. Unapred hvala.

Odgovori

SVM Support on 27.09.2017 16:51

@Maja Krstić,
Taj pravni akt se zove
UREDBA O POSTUPKU ZA PRIBAVLJANJE SAGLASNOSTI ZA NOVO ZAPOŠLJAVANJE I DODATNO RADNO ANGAŽOVANJE KOD KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA
Prema javno dostupnim informacijama, izašao je u Službenim glasnicima 113/2013, 21/2014, 66/2014, 118/2014, 22/2015 i 59/2015. To znači da je Uredba stupila na snagu još 2013. godine. Po našim informacijama, taj broj Službenog glasnika je izašao 20.12.2013. godine.

Jasmina on 02.10.2017 21:39

U ustanovi u kojoj radim, direktorka koja je na mesto direktora imenovana sa radnog mesta pravnika je otisla na porodiljsko bolovanje.Na njenom radnom mestu pravnika radi koleginica pravnica do isteka mandata direktorke.Sada je ta ista koleginica pravnica imenovana za vršioca dušnosti direktora, odnosno sada zamenjuje idirektorku, do povratka sa porodiljskog bolovanja. Direktorki će posle bolovanja ostati još oko godinu dana mandata direktora.Moje pitanje je da li se na radno mesto pravnika ( na kome su radile direktorka i sadašnja vd direktorka) može primiti lice koje će tu raditi koliko traje i mandat vd direktora, pa da nakon toga na tom radnom mestu radi opet sadašnja vd direktorka do isteka mandata aktuelne direktorke, ili pak sadašnjoj vd direktorki nužno mora prestati radni odnos na mestu pravnika na kome je bila zamena , tako da kad joj istekne mandat vd direktora ona ostaje bez posla .Drugim rečima da li je mogući zasnovati radni odnos radi zamene drugog zaposlenog koji već radi na zameni ili pak prvoj zameni prestaje radni odnos, a na njeno mesto stupa druga zamena.

Odgovori

SVM Support on 02.10.2017 22:41

@Jasmina,
Osoba koja je u ovom slučaju zaposlena kao zamena pravnika, koji je postao direktor, može biti na toj funkciji najduže do povratka direktorke na radno mesto pravnika, dakle do isteka mandata kao direktora.
Za vreme porodiljskog odsustva direktorke, po našem mišljenju, osoba koje je sa mesta pravnika postala VD direktora, ona je samo vršilac te dužnosti, ali ne menja osnovno radno mesto pravnika (na neki način radi 2 posla) i nema osnova za zapošljavanje neke treće osobe na zameni upražnjenog radnog mesta pravnika.

Nevezano od ove specifične situacije, odgovor na pitanje: "Da li je moguće zasnovati radni odnos radi zamene drugog zaposlenog koji već radi na zameni?" po nama nema smetnji da se piše zahtev nadležnom Ministarstvu za popunjavanje tog radnog mesta, jer se nigde u Zakonu o radu ne pominje kakva je priroda zaposlenog koji je privremeno odsutan, tj. nigde se ne stavlja zabrana da je taj zaposleni koji treba da bude zamenjen zaposlen na neodređeno ili na određeno vreme.

Marija on 04.10.2017 23:49


Postovani,

radim u prosveti vec duzi vremenski period. Kontinuitet potreban za ostvarivanje ugovora na neodredjeno imam od 1.septembra 2015.godine, otkada mi nije prekidan staz. Svo vrijeme radim na nepunu normu (tj.nepuno radno vrijeme) zbog cega nemam pune 2 godine penzionog staza; ali posjedujem kontinuitet od 2 godine u istoj skoli. Moje pitanje glasi- da li imam pravo na transformaciju ugovora na neodredjeno?

Odgovori

SVM Support on 05.10.2017 00:26

@Marija,
Verovatno radite po osnovu zamene nekog zaposlenog koji je privremeno odsutan. U tom slučaju, vaš ugovor traje do povratka tog zaposlenog i onda ugovor koji je sklopljen na određeno vreme može trajati duže od 2 godine - najduže do datuma povratka tog privremeno odsutnog zaposlenog na posao.
Međutim, ako ne menjate nikog, plus ako je vaš ugovor o radu na određeno vreme istekao i vi ste ostali da radite na radnom mestu 5 radnih dana po isteku vremena na koji je ugovor zaključen, po nama ste već zaposleni na neodređeno vreme, na osnovu člana 37 Zakona o radu.
To što radite nepuno radno vreme nema uticaja na osnov za zaposlenje na neodređeno vreme.

radnik on 05.10.2017 00:45

imam ugovor na mesec dana,koliki je zakonski otkazni rok sa moje strane poslodavcu,hvala

Odgovori

SVM Support on 05.10.2017 01:23

@Radnik,
5 dana, ako ste na probnom radu,
15 dana do 30 dana, ako ste zaposleni na određeno vreme.

Djurovic Maja on 05.10.2017 13:35

Postovani,primljena sam na zamenu i u medjuvremenu pre isteka ugovora ostala u drugom stanju(ugovor je bio na dva meseca pocevsi od 27.08.2014.)...ugovor mi je produzen bez prekida do kraja nege deteta do 19.04.2016...pre isteka ugovora ostajem ponovo u drugom stanju i ugovor mi se produzava do 18.10.2017....Interesuje me posto sam bila na zameni,sta ce sada uslediti....mogu li dobiti ugovor na neodredjeno,produziti ugivor na odredjeno ili pak otkaz.,.u pitanju je drzavna ustanova....hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 06.10.2017 13:36

@Djurovic Maja,
Ugovor na neodređeno vreme možete dobiti, ali to zavisi od poslodavca. On nema obavezu da vas zaposli na neodređeno, jer je vaš status od 24 meseca kao zamene odavno istekao. Ugovor na određeno je već produžavan do 18.10.2017 i više se ne može produžavati.
Pošto je u pitanju državna ustanova, verovatan scenario je da će vam istekom ugovora 18.10.2017. prestaje radni odnos (dakle, ne dobijate otkaz, nego jednostavno, po prirodi stvari prestaje vam radni odnos).
Poslodavac može eventualno da vas zaposli na neodređeno, ako mu Ministarstvo da dozvolu, ili da vas zaposli po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Vladan on 06.10.2017 13:29

Decembra 2017. godine punim dve godine rada na odredjeno vreme kod poslodavca.Interesuje me da li poslodavac moze da mi napravi prekid od 30 radnih dana,i da samnom opet zasnuje radni odnos na odredjeno vreme opet u trajanju od dve godine na istim poslovim,ili mora na različitim poslovima,unapred zahvalan.

Odgovori

SVM Support on 06.10.2017 13:40

@Vladan,
Poslodavac više ne može da pravi radni odnos na određeno vreme ni nakon prekida od 30 radnih dana. Možete se -zaposliti u drugoj firmi, opet na određeno ili neodređeno vreme, -ili poslodavac može da vas angažuje na neodređeno vreme u istoj firmi, -ili eventualno po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, što bi moglo trajati do 120 radnih dana u godini.

Tatjana on 20.10.2017 10:46

Postovani, s obzirom da po ugovuru o privremenim i povremenim poslovima trudnica nema pravo na porodiljsko, niti na bilo kakvu nadoknadu moze li ugovor trajati i tokom 9 meseca (sme li trudnica tada da radi), i kakva je nakon toga procedura raskida ugovora. Termin za porodjaj je sredinom novembra, a ugovor o privremenim povremenim je sklopljen od prvog septembra, do kraja decembra.

Odgovori

SVM Support on 20.10.2017 17:26

@Tatjana,
Nema zakonskih smetnji da trudnica radi, ali je pitanje njenog zdravstvenog stanja da li je to dobro.
Obzirom da je sprečena za rad iz objektivnih razloga, sa poslodavcem može pregovarati o novim uslovima, ali obzirom da se privremeni i povremeni poslovi obično ugovaraju po satu provedenom na radu, a trudnica neće imati tih sati, naknada za isplatu za dane kad nije radila će biti nula, i to za sve dane do isteka ugovora.

Snežana Srećković on 20.10.2017 20:26

Poštovani,
radim u privatnoj firmi i danas sam htela da produžim ugovor o radu na određeno vreme. Rečeno mi je da je to nemoguće i da mogu samo da produžim na neodređeno vreme. Interesuje me samo da li i kakvo rešenje o prestanku rada na određeno vreme treba(pošto mislim da mi je to danas rečeno)?
Hvala

Odgovori

SVM Support on 23.10.2017 17:16

@Snežana Srećković,
Ovo je pravno pitanje i mi dajemo samo naše mišljenje sa ogradom. Prema Zakonu o radu, radni odnos prestaje između ostalog istekom vremena na koje je zasnovan. Dakle vaš radni odnos je već određen ugovorom na određeno vreme i po nama, nema potrebe za donošenjem rešenja o prestanku rada.

Ana on 23.10.2017 11:13

Da li u ugovoru o radu na određeno vreme dan prestanka rada mora biti utvrđen, ili može da stoji formulacija "najduže do"

Odgovori

SVM Support on 23.10.2017 17:38

@Ana,
Može biti formulacija "najduže do" ukoliko se radi o izuzecima iz člana 37 Zakona o radu.
Izuzeci se odnose na projekat čije je trajanje unapred određeno, pa bi se moglo navesti "...najduže do završetka projekta " ili na primer, usled zamene privremeno odsutno zaposlenog, pa bi se moglo u ugovoru navesti "... najduže do povratka zaposlenog na rad".

Iva on 27.11.2017 18:17

Dobar dan, poštovani.
Radim u osnovnoj školi vise od dve godine na određeno vreme. Na upražnjenom sam mestu( kolega je otišao u penziju). U ugovoru mi stoji da mi on važi do raspisivanja konkursa, odnosno do preuzimanja zaposlenog. U međuvremenu sam ostala u drugom stanju. Receno mi je da po isteku porodiljskog ne mogu da se vratim u skolu.
E, sad imam dilemu. U Zakonu o radu piše da ako osoba radi 5 dana duže od dve godine, da se smatra da radi na neodređeno vreme. Međutim, zabrana za zapošljavanje u javnom sektoru je još uvek na snazi. Ne znam do kada će trajati.
Ako možete da mi kažete koja su moja prava i da li postoji šansa da se vratim na svoje radno mesto po isteku porodiljskog?
Hvala mnogo.

Odgovori

SVM Support on 27.11.2017 23:44

@Iva,
Vaš ugovor o radu je na određeno vreme. On se produžava zbog statusa porodiljskog do datuma isteka porodiljskog odsustva, sem ako, u vašem slučaju, je to radno mesto i dalje upražnjeno i da i dalje, po statusu zaposlenja na određeno vreme ispunjen član ugovora koji govori da je važnost ugovora do raspisivanja konkursa odnosno do preuzimanja zaposlenog.
Ako su vam u školi rekli da ne možete da se vratite u školu na kon porodiljskog, verovatno da taj uslov više nije ispunjen. To se raspitajte.
Zakon o radu, član 37 koji ste čitali, odnosi se na situaciju kad biste vi nakon isteka radnog odnosa, nekim čudom, ostali 5 radnih dana da radite na radnom mestu, da vas poslodavac nije obavestio o isteku radnog odnosa, a vi imali dokaz da ste raj rad ostvarili i onda biste možda imali osnov za neku tužbu.
Ovako, kako mi vidimo, poslodavac po svemu postupa po zakonu.


Iva on 28.11.2017 18:28

Nadovezujem se na Vas odgovor na kojem se i zahvaljujem. I dalje sam u dilemi. Ja sam i dalje u radnom odnosu na istom mestu duze od 2 godine, mnogo duze od tih 5 dana propisanih clanom 37 Zakona o radu. Medjutim, mene niko nije obavestio o prekidu radnog odnosa. Niko nista ne spominje. Da li sam ja sada zaposlena na neodredjeno? Ako jesam, onda bih imala pravo da se vratim u skolu po isteku porodiljskog. Sto se kosi sa njihovom pricom da ne mogu, tj.da nisu u obavezi da me prime.
Hvala jos jednom.

Odgovori

SVM Support on 29.11.2017 08:31

@Iva,
Mi možemo da damo samo ovaj savet: Raspitajte se da li je to upražnjeno radno mesto koje ste vi zauzimali sada popunjeno.
Ako u ugovoru piše da je vaš radni odnos ugovoren do datuma raspisivanja konkursa ili do preuzimanja zaposlenog, proverite da li je nastupio neki od tih slučajeva. Ako jeste, onda ostajemo pri odgovoru koji smo dali, jer ste vi takav ugovor potpisali, tj. vi ste saglasni da ćete biti pod ugovorom na određeno vreme do tog trenutka, i u tom slučaju, po nama, ne treba poslodavac da vas obaveštava da je taj trenutak zbog kojeg je vaš ugovor prestao da važi nastupio. Ali treba proveriti da li je taj trenutak nastupio. Jer ako nije nastupio, onda ste po nama, na osnovu ovog što ste napisali, i dalje u radnom odnosu, ali na određeno vreme. Ako taj trenutak jeste nastupio, ostajemo pri našem stavu.
Pošto mi nismo pravnici, predlažemo da na osnovu ovih informacija za dalje postupanje kontaktirate pravnika, koji bi mogao da pogleda detaljnije ugovor i da kaže da li postoji osnov da ste zaposleni na neodređeno.

Jelena Radosavljevic on 07.12.2017 21:37

Molim vas,odgovorite mi...da li pos lo davaće ima pravo da mi ne produži ugovor dok sam na bolovanju? Ako nema sta treba da radim? A potpisala sam otkza i odnela doznake koje su mi tražili zaključene sa datumom dok mi je trajao ugovo. Šta sada? Hvala

Odgovori

SVM support on 11.12.2017 11:00

@Jelena Radosavljevic,
Poslodavac ima pravo da ne produži ugovor o radu, ako ste na običnom bolovanju do 30 dana.
Na žalost, sada nije mnogo šta ostalo da se uradi: Pošto ste potpisali otkaz (ugovora or radu, ako dobro razumemo) vi imate svakako pravo na žalbu u roku od 60 dana od nastanka događaja, ali sumnjamo da bi ona na nekom sudu bila uvažena.

Nebojša Nedeljković on 13.12.2017 08:24

Zaposlen sam u JP koje je zbog neplaćenih poreza i doprinosa u blokadi. Opština, kao osnivač je oduzela delatnost ovom preduzeću i otvorila novo JP kome je poverila tu delatnost, imenovala VD Direktora sa zadatkom da preuzme radnike iz bivšeg preduzeća. On je bez urađenih kriterijuma primao koga je hteo (priča se da su nosili koverte sa novcem da bi prešli). Prvo su primljeni na određeno a potom za stalno bez konkursa i bez bilo kakvih kriterijuma. Da li mi koji nismo prešli u novootvoreno preduzeće imamo prava da se žalimo? Da li je VD Direktora morao prvo da propiše uslove, konkurs, sistematizaciju?

Odgovori

SVM support on 13.12.2017 12:24

@Nebojša Nedeljković,
Ovo je pravno pitanje, pa vas upućujemo na pravnika. Sigurno da postoji mogućnost žalbe, ali u to ne bismo ulazili.

Damjanov Aleksandra on 13.12.2017 12:16

Postovanje. Zaposlena sam u drz.firmi godinama radim po ugovorima na odredjeno.
Poslednji ugovor na odredjeno radila sam 5 meseci i ostala trudna. Na to se nadovezuje trudnicko i porodiljsko bolovanje, zatim bolovanje radi posebne nege deteta. 10.1.2018. mi istice bolovanje i automatski dobijam otkaz. Da li imam pravo na stalni radni odnos? Obzirom da radim od 25.9.2015.do 10.1.2018.sto je svakako duze od 24 meseca.

Odgovori

SVM support on 13.12.2017 12:22

@Damjanov Aleksandra,
Nemate pravo na stalni radni odnos, jer trudničko produžava ugovor o radu na određeno samo do datuma povratka na posao. Dakle, niste dobili otkaz, nego vam je istekao ugovor o radu na određeno vreme, koji je samo automatski produžen do datuma zaključenja trudničkog bolovanja.

Damjanov Aleksandra on 13.12.2017 14:52

Hvala na odgovoru. A sta je sa pravom na godisnji imam li ga? I da..u slucaju da se desi druga trudnoca do pre isteka boolovanja i ugovora sta se desava?

Odgovori

SVM support on 13.12.2017 15:44

@Damjanov Aleksandra,
Imate pravo na naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor.
U slučaju da se desi druga trudnoća, ako dobijete potvrdu (doznaku) od lekara o privremenoj sprečenosti za rad, dobićete prvo doznaku za kratko bolovanje (do 30 dana), a ono nije osnov za produženje ugovora o radu na određeno vreme.

pravnik on 13.12.2017 16:41

Zakon o radu, Clan 187. stav 1: Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.
Moje misljenje je da ukoliko do isteka bolovanja radi nege deteta dostavite dokaz o trudnoci poslodavcu, isti je u obavezi da sa Vama zakljuci novi aneks do isteka porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta. Ne zelim niposto na ovaj nacin da osporim ostale odgovore svm suport, jer se sa vecinom slazem, samo u ovom slucaju imam drugacije misljenje.

SVM support on 14.12.2017 10:12

@Pravnik,
Poštujemo naravno vaše mišljenje kao pravnika, tj. stručnjaka u ovoj oblasti i ona su dobrodošla !
Dakle, sad ćemo da napravimo kratak osvrt gde je greška u našem stavu: Mi smo napisali da će zaposlena da dobije doznaku za kratko bolovanje u slučaju nove trudnoće, što u stvari i hoće da se desi, ali je to specijalna vrsta kratkog bolovanja, čiji je uzrok trudnoća, po zbog toga važi član 187, stav 1 Zakona o radu, koji ste i citirali. Prema tome, tada bi trebalo da usledi aneks ugovora o radu do povratka na rad, a taj povratak na rad će se desiti ili istekom porodiljskog odsustva ili ne daj bože prekidanjem trudničkog bolovanja.
Hvala na komentaru !

Nikola on 24.12.2017 18:41


Postovani,

Treba da pocnem da radim za jednu firmu kao radnik na odrzavanju u koju prelazim iz druge firme gde mi se posao vodio kao majstor elektricar inace isti posao samo drugi poslodavac (sporazumni prelazak).Novi poslodavac mi je uskrato godisnji odmor za dva dana tj. izbrisan mi je posao sa povecanim rizikom za koji sam dobijao te dane.Da li to znaci da novi poslodavac sam vrsi procenu rizika radnog mesta i da za novi-stari posao netreba lekarsko uverenje?Inace posao nema i nije imao neke posebne rizike.

Odgovori

SVM support on 25.12.2017 15:25

@Nikola,
Iako to nema direktno veze sa ovom temom, naše kratko mišljenje je: Novi poslodavac samostalno ili uz pomoć ovlašćenog stručnog lica za poslove bezbednosti i zdravlja na radu vrši procenu rizika radnog mesta i u skladu sa tim određuje internim aktom dužinu trajanja godišnjeg odmora za pojedinačno radno mesto.

Salih on 04.01.2018 12:55

Postovani,
ministarstvo za rad objavilo je u sluzbenom glasniku 2012 god. za prijem radnika u domskom odeljenju za odrasle, pri centru za socijalni rad, novootvorena ustanova. Potom je nas zavod za zaposljavanje objavio konkurs po radnim mestima, na prijem na neodredjeno radno vreme. I po odabiru kandidata istakao spisak od 43 radnika. Od tih 43 radnika 7 njih je odmah dobilo resenje na neodredjeno radno vreme a ostalih 36, tako nam je saopsteno, da smo samofinansirajuci. Dobili smo resenje na odredjeno radno vreme i to na 6 meseci, pocev od 01.08.2012 god. do 31.01.2013 god. Posto dom nije poceo sa radom, ostali smo mi koji smo primljeni na odrzavanje i obezbedjenje doma. Urucena su nam resenja o ugovoru o radu pocev od 01.02.2013 god. na odredjeno vreme u trajanju do 6 meseci, nama 5 radnika koji smo nastavili sa radom. Medjutim trazili su da vratimo te ugovore a onda nam dali ugovor o delu sa punim radnim vremenom od 01.02.2013 god. do 31.12.2013 god.
Zatim su nam pored tog ugovora dali ugovore o privremeno povremenim poslovima sa punim radnim vremenom i to od 19.07.2013 god. do 31.12.2013 god. Prvim ugovorom o radu koji obuhvata 01.02.2013 god. do 31.12.2013 god., potpisali smo za isti period jos 2 ugovora. Sve te ugovore dobijali smo nakon 15 do 20 dana od dana kad bi datumski trebali da potpisemo. Znaci prolazilo je preko 5 radnih dana od potpisivanja novog ugovora. Sve do 31.10.2014 god. potpisivali smo razne ugovore od po 3 meseca, 4 meseca i na kraju proglaseni kao tehnoloski visak. Nakon uredbe o zabrani zaposljavanja u javnom sektoru primaju druge radnike koji nisu na spisku primljenih radnika na neodredjeno vreme, a nas ne vracaju na nasa radna mesta.
Posedujem fotokopiju ugovora o radu, koji su povukli, a onda nam urucivali druga.
Kakva prava imamo u svemu ovome, i da li imamo pravo pokretati bilo kakav postupak pred sudom?
Unapred zahvalni i zaljno ocekujemo odgovor. Hvala.

Odgovori

SVM Support on 04.01.2018 13:31

@Salih Niksic,
Vi svakako imate pravo da pokrenete postupak pred sudom, ali pošto je ovaj slučaj baš zamršen, morate pogledati svu dokumentaciju sa nekim pravnikom. Ovo nisu baš knjigovodstvena pitanja nego pitanja po kojim ne bismo da se izjašnjavamo preko odgovora na blogu.

Vesna Štavljanin on 22.01.2018 18:01

Postovani,
Počela sam da radim po udovoru na odredjeno vreme od 06.11.2017godine. A ističe mi 05.02.2018.godine.Po struci sam Medicinska sestra-tehničar.Pa me zanima da li po zakonu moraju da mi produže ugovor o radu na 24 meseca.Unapred hvala.

Odgovori

SVM Support on 25.01.2018 12:07

@Vesna Štavljanin,
Poslodavac ne mora da vam produži ugovor o radu na određeno vreme. Zato se ugovor o radu i zasniva na određeno vreme. Obostrano ste se sporazumeli da ćete biti zaposleni do određenog roka.
Poslodavac može da vam produži ugovor, ali ne mora. Ako vam produži ugovor o radu, ne sme da vam produžava ugovor o radu na više od 24 meseca sa ili bez prekida.

Damjanov Aleksandra on 30.01.2018 13:28

Opet ja. Naime, posle trudnickog, porodiljskog bolovanja i bolovanja radi nege deteta koje je isteklo 10.1.2018.moj poslodavac je sa mnom zakljicio ugovor od 11.1.2018.do 18.2.2018. samo zato jer nisam iskoristila svoj godisnji odmor pa da bih mogla da ga iskoristim, da ga ne bi isplacivali. U pitanju je drzavna firma. Mene zanima sledece! Ugovor je kao i svaki prethodni stoji da radim od -do , ja sam u medjuvremenu ostala trudna, da li to znaci da imam pravo na bolovanje? Znam da imam pravo na 30 dana, ali s obzirom da radim kao zdr.radnik nama komisija odobrava bolovanje do kraja trudnoce.

Odgovori

SVM Support on 30.01.2018 14:19

@Damjanov Aleksandra,
Ako vam izabrani lekar odobri bolovanje usled održavanja trudnoće, imaćete pravo na bolovanje do kraja trudnoće, obzirom na član 187 Zakona o radu koji kaže:
Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.
Srećno i čestitamo :) !

Damjanov Aleksandra on 30.01.2018 14:31

Puno hvala na svakom brzom i korisnom odgovoru koji sam dobila od vas! Hvala!

Odgovori

Suzana on 02.02.2018 10:01

Postovani,molim vas reci te mi da li imam pravo na stalni radni odnos posle 3g kontinuiranog rada tj. ugovori su produzavani svakih 3 do 6 meseci ?

Odgovori

SVM Support on 02.02.2018 22:08

@Suzana,
Ovako kako ste predstavili stvari bez uvida u pojedinosti, mogli bismo reći da imate.
Međutim, niste naveli razlog zašto su ugovori o radu produžavani, tj. da li je to povodom završetka nekog unapred poznatog projekta ili do zamene privremeno odsutno zaposlenog? U tom slučaju, ne biste imali prava na radni odnos na neodređeno vreme, nego bi vam status rada na određeno trajao dok se ta poznata okolnost ne završi.

Olja on 09.02.2018 18:52

Da li mogu dok je zaposleni na neplacenom odsustvu da zaposlim novog zaposlenog na to radno mesto i da li ako je odovor da moze da ga menja do povratka zaposlenog sa neplacenog?
Hvala

Odgovori

SVM Support on 12.02.2018 08:57

@Olja,
Niste naveli da li se radi o javnom preduzeću ili ne, pa ne možemo dati precizan odgovor, ali evo našeg mišljenja.
Ako nije jedno preduzeće, onda sigurno ne postoji nikakva smetnja da se na to radno mesto zaposli novi zaposleni.
Ako jeste javno preduzeće, onda imate one procedure da pišete prvo nadležnom Ministarstvu potrebnu dokumentaciju, i tek na osnovu njihovog odobrenja možete zaposliti novog zaposlenog. To što je zaposleni koji je odsutan na neplaćenom odsustvu ne utiče na ovaj proces. Kad je neko na neplaćenom odsustvu, njemu ni ne teče staž, na neki način, on nije uopšte zaposlen kod vas što se tiče prijave rada.

Vlada on 20.02.2018 14:36

POSTOVANI, radim u Domu zdravlja 6godina od toga prve dve godine pod ugovorom na po 3 i 6 meseci a zadnje 4 godine na zameni do povratka sa neplacenog odmora kolegenice. Sada poslodavac zeli da mi promeni ugovor, bez obzira sto se kolegenica koju trenutno menjam ne vraca, na ugovor na odredjeno na 3 meseca. Moje pitanje je, da li po zakonu to poslodavac moze da ucini ili mogu da nastavim po starom ugovoru dok se kolegenica ne vrati sa neplacenog odmora?

Odgovori

SVM Support on 20.02.2018 22:49

@Vlada,
Ako ste dobro naveli sve činjenice, Prema članu 37 Zakona o radu vama bi u tom slučaju isteklo 24 meseca rada na određeno vreme i poslodavac bi bio u prekršaju.

Nemanja on 28.02.2018 11:24

Poštovani, radim u jednoj firmi 17 meseci u kontinuitetu i produžava mi se ugovor na svaka 3 meseca. Moje je pitanje da li imam po Zakonu pravo na odmor?

Odgovori

SVM Support on 28.02.2018 14:11

@Nemanja,
Imate pravo na odmor, nezavisno od statusa zaposlenja. To pravo vam je propisano Zakonom o radu.

Marija on 28.02.2018 21:55

Postovani,
Po struci sam lekar. Radila sam u Domu zdravlja u jednom gradu od 12.05.2016. do 15.05.2017, na osnovu ugovora o radu na odredjeno vreme radi zamene koleginice na odsustvu zbog trudnoce, porodjaja i nege deteta. Njenim povratkom na rad meni je istekao ugovor. Zbog promene bracnog statusa preselila sam se u drugi grad. Kao novi lekar u gradu tesko da cu moci u startu dobiti posao na neodredjeno. Moje pitanje bi bilo: da li sa zaposlenjem u nekom drugom Domu zdravlja ili bolnici pocinje da se racuna ovih 24 meseca, posto je drugi poslodavac, ili mi se racuna i ovih godinu dana, buduci da su to javne ustanove koje se placaju iz Fonda? Zbog recenice "sa prekidima ili bez prekida" imam jos jedno pitanje. Ako bih ja na primer pocela da radim 1.3.2018. na odredjeno vreme od 6 meseca do 1.9.2017. pa posle toga ne radim godinu dana, i ponovo zasnujem radni odnos 1.9.2019. da li ja imam pravo jos 6 meseci da radim kod istog poslodavca na odredjeno ili godinu i po dana? Da li se 24 meseca racuna od datuma prvog ugovora kod poslodavca ili se mora provesti na radu 24 meseca? Oprostite zbog ovako opsirnih pitanja, ali razumecete me, kada nam istekne 24 meseca rada na odredjeno vise ne mozemo dobiti ugovor na odredjeno, ali ne mozemo ni na neodredjeno zbog zabrane zaposljavanja u javnom sektoru. Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav!

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 22:57

@Marija,
Prvo pitanje: po našem mišljenju, sa zaposlenjem u drugom Domu zdravlja počinje ponovo da se računa ovih 24 meseca.
Drugo pitanje: Imate pravo da radite još 6 meseci kod istog poslodavca, baš zbog dela rečenice "sa prekidima ili bez prekida".
Razumemo vaše opširno pitanje i naročito situaciju u kojoj se nalazi javni sektor. Dosta pitanja ima baš na ovu temu i u komentarima na ovaj članak, pa možete pažljivo pročitati iste jer mislimo da će vam biti od koristi.

Dragana on 04.03.2018 17:39

Postovani, Radila sam 17 meseci na odredjeno,bez prekida radnog odnosa ,ostala sam u drugim stanju i bila na porodiljskom odsustvu, pre samog isteka porodiljskog odsustva ponovo sam ostala u drugom stanju,samim tim mi je ugovor na odredjeno produzen i radila sam jos 5 meseci i ponovo koristila porodiljsko . Moje pitanje je da li imam pravo na zasnivanje radnog odnosa na neodredjno vreme s obzirom da imam 48 meseci neprekidnog radnog odnosa ukljucujuci i porodiljsko odsustvo? Hvala unapred

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:18

@Dragana,
Na našu žalost, nemate prava na zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vreme, jer je ovaj izuzetak predviđen Zakonom o radu. Poslodavac je bio dužan da vam produžava radni odnos (pravno rečeno - ponudi Aneks za produženje ugovora na određeno vreme) 2 puta zbog porodiljskog odsustva, ali sa datumom do isteka vašeg porodiljskog odsustva.
Dakle, istekom porodiljskog bolovanja, smatra se da je vaš radni odnos na određeno vreme završen, i poslodavac nema više obaveza prema vama.

Ankica Uskokovic on 06.03.2018 08:25

Poštovani,
Sa poslodavcem imam potpisan ugovor na odredjeno vreme od 2 godine (5.5.2016-5.5.2018)
Da li po isteku ugovora,poslodavac može da mi produži ugovor na neodređeno vreme i koji bi mogli biti njegovi razlozi da to ne uradi,ukoliko uzmemo u obzir da je sve generalno u redu!
Takodje bih bi pitala koji su argumenti na mojoj strani,za ostanak na poslu.

Odgovori

SVM Support on 01.04.2018 23:38

@Ankica Uskokovic,
Poslodavac ima mogućnost da vam ponudi nov ugovor, ovog puta na neodređeno vreme.
Na žalost, poslodavac ne mora da ima ni jedan razlog da to uradi ili ne uradi. Kako je po Zakonu o radu osmišljen koncept ugovora na određeno vreme - međusobne obaveze iz ugovora na određeno vreme između zaposlenog i poslodavca prestaju datumom isteka ugovora na određeno vreme.
Vaši argumenti za ostanak su najpre u vašim rezultatima kao zaposlenog, ali argumente u pravnim osnovama baš i nemate previše, sem da se dodatno produži ugovor na određeno vreme i van tih 24 meseca, i to samo u nekim specijalnim slučajevima, predviđenim članom 37 Zakona o radu (možete ih pročitati u gornjim komentarima).

IvanCavar on 14.03.2018 15:14

Postovani, zasnovao sam radni odnos u Januaru 2014. godine (povecan obim posla), dakle pre izmene Zakona o radu koji je bio u Julu. Januara 2016. postao sam pripravnik. Januara 2018. postao sam zamena odsutnoj koleginici koja se vraca Januara 2019. godine. Pitanje bi bilo koliko i da li mogu da mi produze ugovor na povecan obim poslova i da li se nakon pripravnickog ispocetka racunaju 2 godine?

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 00:14

@Ivancavar,
Po našem mišljenju, pripravnički rad je rezervisan samo sa slučaj da prvi put zasnivate radni odnos, a vi ste napisali da ste radni odnos zasnovali 2 godine pre toga, pa nam to nije jasno.
Drugo, pripravnički staž je prema Zakonu o radu najduže godinu dana, a u vašem slučaju je ako dobro razumemo trajao 2 godine, pa nam ni to nije jasno zašto je tako bilo.
Konačno, Ugovor o radu na određeno vreme se zasniva najduže na 24 meseca, sem u nekim posebnim slučajevima, a kod vas bi moglo da bude najbliže zbog projekta, čije je vreme završetka unapred poznato. Ni to nam nije jasno da li je u pitanju kod vas.
Ipak, da vas ne bismo ostavili bez odgovora, evo ukratko našeg mišljenja: Ugovor na određeno vreme mogu da vam produžavaju dok se ne završi projekat za koji se unapred zna kad mu je kraj. Povećan obim posla nije osnov za produžavanje ugovora na određeno više od 24 meseca.
Nakon pripravničkog staža, po nama, ne bi trebalo da se računa poseban ugovor ispočetka, ali nakon stupanja izmena Zakona o radu iz 2014. dakle od januara 2016. se počinju računati 24 meseca.


Sofija Filipovic on 16.03.2018 10:09

Radila sam u Osnovnom sudu od decembra 2015. Produzavali su mi ugovor svakih 3 meseca. Ugovor mi je bio do 31.3.2018.,oni su ga prekinuli 15.3.2018. Sta mogu da uradim povodom toga?

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 00:21

@Sofija Filipovic,
Niste naveli pod kojim okolnostima je ugovor trajao duže od 24 meseca. Pod pretpostavkom da je vaš ugovor na određeno vreme produžavan po zakonskom osnovu (a ne sumnjamo da je tako, jer je u pitanju Osnovni sud), onda morate imati rešenje i razlog prekida radnog odnosa. Pošto ni to niste naveli, predlažemo da se obratite pravniku ili advokatu koji bi konkretno pogledao dokumentaciju i dao predlog.
Svakako, uvek se možete žaliti, ali taj rok je 60 dana od dana nastupanja rešenja, pa požurite.

Miroslav Stankovic on 24.03.2018 12:43

Poštovani,
Da li se u skladu sa Novim Zakonom radniku koji je primljen u radni odnos na odredjeno vreme radi zamene trudnice i potom porodilje, sav taj staz na zameni ne racuna u maximalnih 24 meseca nakon kojih bi trebalo da se ili prekine radni odnos ili zasnuje radni odnos na neodredjeno vreme? Ili nakonon 24 meseca zamene poslodavac tog radnika mora da primi na neodredjeno. HVALA.
Pozdrav,
Miroslav

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 00:50

@Miroslav Stankovic,
Delimično ste u pravu.
Prvo, sav taj staž na zameni se računa u 24 meseci rada pod ugovorom na određeno vreme, ali poslodavac može da produži ugovor na određeno vreme toj osobi koja je na zameni do datuma povratka porodilje na rad (makar ta porodilja bila i pet puta zaredom trudna bez prekida). Dakle, teoretski radni odnos na određeno može da se produžava u ovom slučaju u nedogled, ali je završen jednom kad se porodilja koja je bila odsutna vrati na posao.

PROSVETA on 02.04.2018 01:07

Postovani, da li je tacno da,po novom zakonu, neko ko od 2003.radi na odredjeno vreme u Osnovnoj skoli, ima prednost, za primanje na neodredjeno vreme. Hvala!

Odgovori

SVM Support on 02.04.2018 01:09

@Prosveta,

Ne prepoznajemo ni jedan član zakona niti podzakonski akt po kojem ovo što ste napisali važi.

Brana on 05.04.2018 10:30

Postovani, radim u javnom preduzecu uskoro ce biti 4 godine na odredjeno vreme bez i jednog dana prekida, na istom radnom mestu sve vreme. Da li imam osnova za tuzbu i da li ce biti otezavajuca okolnost to sto ima nas dve na istom radnom mestu, koleginica na neodredjeno a ja na odredjeno, a u sistematizaciji pise za to radno mesto broj izvrsilaca 1. Da li sistematizacija moze da utice na to da ne dobijem sud ili je prosto zakon na mojoj strani jer radim vec 45 meseci kako sam vec rekla bez dana prekida. Hvala unapred.

Odgovori

SVM Support on 09.04.2018 15:26

@Brana,
Ne bismo komentarisali osnov za tužbu, za to služe advokati i pravnici, koji bi vam svakako tražili svu dokumentaciju, pre no bi dali svoju procenu.
Niste naveli ni da li ima specifičnih okolnosti vašeg zaposlenja i ostanka 45 meseci, npr. da li ste toliko zaposleni zbog produžetka roka završetka nekog projekta? U tom slučaju na primer, ne bi bilo osnova za tužbu.
Sistematizacija radnih mesta je pravni akt društva, ali mora biti sačinjen u skladu sa važećim propisima, koje sudovi vrlo dobro poznaju.

Jelena on 19.04.2018 08:48

Poštovani,
radim kod poslodavca već duže od 24meseca i 5 dana, obzirom da sam krajem prošle godine ostala trudna to sam i rekla poslodavcu posle par meseci. Do danas nisam uzela nijedan dan trudničkog niti porodiljskog bolovanja i neću ga koristiti do polovine jula kako mi to i zakon nalaže. Po zakonu bi trebala da dobijem ugovor za stalno jer nisam na bolovanju već radim puno radno vreme, međutim, kao trudnicu su me diskriminisali i dali neki ankes ugovora do povratka sa bolovanja na kojem ja trenutno nisam. Da li poslodavca mogu da tužim za kršenje zakona? I ukoliko mogu, šta gubim a šta dobijam time. Moram da naznačim da će mi to biti treće dete i da ću biti odsutna 2 godine.

Odgovori

SVM Support on 19.04.2018 09:46

@Jelena,
Ako je sve tako kao što kažete, ima osnova da potražite svoja prava pravnim putem. Međutim, mi bismo vas uputili na advokata koji bi u slučaju pravnog spora trebalo da ima sve detalje.

Aleksandra Damjanov on 13.05.2018 14:02

Radim u drzavnoj firmi na odredjeno vreme. Ostala sam trudna i iskoristila trudnicko, porodiljsko bolovanje i odsustvo sa posla radi posebne nege deteta. Ostajem ponovo trudna prakticno se ni ne vracam na posao, oni mi prave nov ugovor koji je od-do . Od lekarske komisije uredno dobijam papire za otvoreno bolivanje. E sad moje pitanje je sledece. Kada sam prvi put ostala trudna posle 2 meseca su mi napravili aneks ugovora o radu i trudnickom bolovanju, sada sa drugom trudnocom mi svaka 3 meseca obnavljaju ugovor i navodno tako ce me vuci dok ne otvorim predporodjajno . Zasto sada tako nije mi jasno..zasto mi opet ne naprave aneks? Da li ikako mogu da ostanem bez posla odnosno prava na bolovanje?

Odgovori

SVM Support on 14.05.2018 09:47

@Aleksandra Damjanov,
Poslodavac postupa u skladu sa zakonom. Prilikom prve trudnoće vi ste imali tekući ugovor o radu na određeno vreme, tokom čijeg trajanja je nastupila privremena sprečenost za rad usled otvaranja trudničkog bolovanja. Tokom trudničkog i porodiljskog odsustva je istekao ugovor o radu na određeno vreme i pravljen je aneks ugovora o radu do povratka na posao. Ako je taj slučaj (odsustvo zbog prvog deteta) završen, otvara se novi ugovor o radu na određeno vreme, ovog puta pre no ste doneli papire od lekarske komisije za otvoreno bolovanje. Neko vreme ćete raditi, dok ne otvorite porodiljsko bolovanje i za to vreme morate da imate ugovor o radu (na određeno ili neodređeno, u vašem slučaju, verovatno na određeno). Kad budete otvorili porodiljsko, opet ćete dobiti aneks ugovora na poslednji tekući ugovor o radu do datuma povratka sa porodiljskog. Jednostavno, tako se radi sa papirima.
Da li ikako možete da ostanete bez posla: shodno Zakonu o radu, ne možete, dok se ne vratite sa porodiljskog odsustva.

Aca on 09.06.2018 00:35

E ovako radim dve godine neprekidno u drzavnoj firmi na odredjeno vreme ugovor mi je istekao 4 maja 2017godine. E sada moj poslodavac je pogresio na moju veliku srecu i dao mi odmor koji nisam koristio koji sam ja licno potpisao glavni sef ustanove i direktorka da odem na odmor od 15 radnih dana koje su mi ostali tako da sam ja po njima i po resenju koje sam.potpisao od 5 maja do 28 maja bio na godisnjem odmoru da li ja sada posto su oni nacinili tu gresku na moju veliku radost samim tim imam dve godine i 23 dana neprekidnog staza i imam pravo ako oni ne zele da mi daju ,onds sudskim putem da trazim ugovor na neodredjeno vreme .napominjem ugovor nije bio ni za kakav projekat vec zbog povecanog obima posla .

Odgovori

SVM Support on 12.06.2018 08:56

@Aca,
Nije dovoljno precizno opisan slučaj. Pre svega, piše da vam je ugovor istekao maja 2017. godine. Pod pretpostavkom da vam je ugovor istekao 4. maja 2018. godine, kao i pod drugom pretpostavkom da ste dobili potpisano rešenje o godišnjem odmoru, a ne rešenje o naknadi za neiskorišćen godišnji odmor, smatra se da ste u radnom odnosu bar do 28. maja te godine koje vam je ugovor istekao, te da ste 2 godine i 23 dana radili na određeno vreme. Malo je sporno sledeće tumačenje Zakona o radu:
... ako zaposleni ostane DA RADI kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koje je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme.
Po našem mišljenju, vi niste radili, nego ste bili na godišnjem odmoru, ali ako se boravak na godišnjem odmoru može smatrati radom, onda je ispunjen uslov da ste vi zasnovali odnos na neodređeno vreme.
Vi naravno uvek možete da podnesete tužbu i da povedete sudski spor, ali vam pre svega savetujemo da odete kod advokata ili da vam preporučimo nekog.
Advokat bi trebalo da pogleda sve okolnosti i da vam da procenu da li ima osnova za tužbu.

Deep on 11.06.2018 19:39

A sad objasnite sta znaci kada te neko vec dve godine prijavljuje na po 3 meseca i pravi pauzu izmedju ugovora od jednog dana i jednog meseca..... Slobodno mi napisite na mail odgovor... A pre toga sam godinu dana bio neprijavljen.... A inace radim vec tri godine za istu firmu....
A da, potpisujem ono sta vec za odmor na 21 radni dan, a idem na odmor 10 dana, sa tim sto mi poslodavac racuna i subotu kao radni dan?!

Odgovori

SVM Support on 12.06.2018 09:02

@Deep,
Od stvari koje ste naveli, prijavljivanje na po 3 meseca bez obzira na pauzu je u okviru Zakona. Za ostalo - nema tu šta puno da se objašnjava. Ako su ovo činjenice koje ste naveli, i ukoliko smatrate da su vam prava uskraćena, obratite se advokatu za pravnu zaštitu.

ivana on 12.06.2018 13:04

Postovani,
kao kriterijum za uvecanje zakonskog minimuma godisnjeg odmra uzima se radni staz.
Kod poslodavca utvrdjeno je da na 5 godina staza dobija se 1 dan godisnjeg odmora.
Da li se uzima u obzir staz kod svih predhodnih poslodavaca ili samo kod trenutnog poslodavca koji upucuje na odmor tog zaposlenog.
Zapsolni ima 14 godina staza,,10 godina kod prethodnih poslodavaca a 4 godine kod postojeceg poslodavca.
Hvala

Odgovori

SVM Support on 13.06.2018 12:49

@Ivana,
Ovo je problem do definisanja internog akta poslodavca (obično Pravilnik o radu i Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta).
Zakon o radu propisuje minimum dana godišnjeg odmora, ali ne propisuje kriterijum uvećanja zakonskog minimuma.
Dakle, ako je u internim aktima to eksplicitno definisano, imaćete i eksplicitan odgovor i zato ne možemo dati precizniji odgovor.

Slobodan O on 18.06.2018 11:08

Ja sam bio zaposlen u azotari pancevo. Bio je ugovor na tri meseca. I radio sam posle toga jos pet dana i dobio otkaz. Tuzio sam firmu i slucaj je sada ja apelacionom po drugi put jer je sud u pancevu oba puta sudio u njihovu korist iako ke azotara morala po nalogu apelacionog da dostavi izvestaj o aregu tj dokument gde se jasno vidi od kada do kada sam radio tih 5 radnih dana . Pa mi recite kako je moguce da sud u pancevu krsi zakone sopstvene drzave ?

Odgovori

SVM Support on 18.06.2018 15:35

@Slobodan O,

Ne možemo odgovoriti na ovo pitanje, jer je ovo vaš konkretni pravni slučaj, samim tim što je slučaj već došao do apelacionog suda, smatramo da nije u redu da se izjašnjavamo.
Inače, ohrabrujemo i vas i ostale čitaoce da ako smatraju da imaju uslova da svoja prava potraže uz pravnu zaštitu odgovarajućeg advokata.

Bojan S. on 21.06.2018 09:21


Pozdrav zena je potpisala ugovor o radu na odredjeno vreme kao zamena zene koja je na porodiljskom. Zanima me jel ona ima prava na trudnicko i porodiljsko dok je pod tim ugovorom kao zamena. Hvala

Odgovori

SVM Support on 21.06.2018 14:29

@Bojan S.
Pošto je u pitanju ugovor o radu, bez obzira da li je na određeno ili neodređeno vreme, i bez obzira da li je zamena nekoj drugoj zaposlenoj koja je već na porodiljskom odsustvu, toj zaposlenoj pripadaju sva prava iz zakona o radu i zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, pa stoga i prava na trudničko i porodiljsko bolovanje.

Sabina sefaj on 26.06.2018 21:39

Htela bih da vas pitam dali ja moram da radim tog datuma koji pise na ugovoru.Htela bih da radim ranije nego što mi piše na ugovoru.Hvala

Odgovori

SVM Support on 02.07.2018 13:10

@Sabina Sefaj,
Ništa se ne mora, ali vaša ugovorna obaveza je da se pojavite na poslu onog dana koja je je ugovorom propisana.
Ako biste hteli da radite i ranijih dana od datuma početka stupanja na rad, možete i to, ali poslodavac nema ugovornu obavezu da vas za taj rad isplati.

Milena Aleksic on 02.07.2018 14:44

Poštovani,
Radim već osam godina u jednoj osnovnoj školi kao nastavnik engleskog jezika, sto je moja struka. Svih osam godina sam zamena koleginici koja je na tom radnom mestu primljena za stalno 2009. I odmah potom ostala u drugom stanju , udala se i preselila u drugi grad. Kada jjoj je isteklo trudnicko i porodiljsko, uzela je bolovanje radi nege deteta. Ponovo je zatrudnela i rodila drugo dete, bila na trudnickom, porodiljskom i bolovanju radi nege deteta. Zateudnela je i treći put , uzela trudnicko, porodiljsko i bolovanje radi nege deteta. Sve to traje osam godina. Svih osam godina se ni jednom nije pojavila na poslu . Vreme između bolovanja i odmora popunjava bolovanjima iz razlicitih razloga. Jedno od njih je dobila i po preporuci od psihijatra gde je naznačena izvesna šifra sa kojom nikad više ne bi smela raditi u školi. Svih osam godina živi u drugom gradu.
Poslednje porodiljsko joj je isteklo pocetkom februara ove godine. Od tada je već imala jedno bolovanje i koristila odmor od prošle godine. Onda je ponovo otišla na bolovanje i sada hoće odmor od ove godine . Meni je rečeno od strane mog poslodavca da kada bude uzela odmor, prekinuce mi radni odnos jer po zakonu o radu iz 2017.ne mogu menjati nekog ko je na odmoru. Takođe ne mogu meni dati rešenje o korišćenju odmora već će mi ga isplatiti a ja ostajem bez posla.
Mene zanima da li koleginica ima pravo na odmor iako se na poslu nije pojavila ni jednom za ovih osam godina? Da li je tačno da na odmor imaju pravo osobe koje na poslu provedu minimum 20 radnih dana?
Hvala unapred j nadi da ćete mi pomoći ,
Srdacno,
Milena

Odgovori

SVM Support on 04.07.2018 11:34

@Milena Aleksić,
Koleginica ima pravo na godišnji odmor iako se na poslu nije pojavila ni jednom za ovih osam godina.
Pravo na odmor nije uslovljeno minimumom od 20 radnih dana, nakon povratka sa odsustva, nego zaposleni stiče pravo na korišćenje godišnjeg odmora u kalendarskoj godini posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca. Pošto je koleginica zasnovala radni odnos pre vas, a ne sada, povratkom na rad, onda nema uslova koji navodite.
Tačno je da ako ste na ugovoru na određeno vreme, vama taj ugovor ističe danom kad se koleginica stupi u rad, makar to bio i godišnji odmor.

nikolic zvezdan on 09.07.2018 15:04

koliko dugo moze da traje ugovor o radu,odnosno od potpisivanja ugovora do raspisivanja konkursa,konkurs kad najkasnije odnosno vremenski koliko moze da me drze.tice se prosvete tehnicko osoblje. hvala

Odgovori

SVM Support on 10.07.2018 14:25

@Nikolic Zvezdan,
Ugovor o radu na određeno vreme traje do 24 meseca sa ili bez prekida . Specijalno, u nekim slučajevima može da traje i duže, ako su unapred poznate okolnosti pod kojim je produžen.
Jedan od tih slučajeva kaže da ugovor o radu na određeno vreme može da traje i duže od 24 meseca ako poslodavac radi na projektu čiji je kraj unapred određen, što čini nam se, nije vaš slučaj.

Toma on 19.07.2018 16:57

7.decembra mi istice ugovor od 24 meseca,prvi od 6 meseci i drugi od 28 meseci(bez prekida).Posto ne postoji mogucnost stalnog zaposlenja,da li ja mogu da dobijem jos jedan ugovor od 24 meseca?

Odgovori

SVM Support on 20.07.2018 09:28

@Toma,
Ne bi trebalo da možete da dobijete. Možete eventualno da dobijete aneks postojećeg ugovora, ako ste nekom na zameni ili je u vašoj firmi u toku projekat na kome baš vi radite kome je unapred poznat datum završetka u budućnosti.
Ima još par izuzetaka, koje ne verujemo da bi važili za vašu situaciju.

Tasic Martina on 13.08.2018 12:58

Od maja 2015 godine radim u zdravstvu na odredjeno.Od 05.05.2017 sam na trudnickom bolovanju sve do 15.10.2018 kad mi se prekida porodiljsko i nega deta.To sve ukupno je neprekidnog radnog staza 3 godine i 4 ipo meseca .Dali poslodavac mora da mi da resenje na neodredjeno jer nisam imala prekida ni dan.

Odgovori

SVM Support on 14.08.2018 08:31

@Tasic Martina,
Poslodavac ne mora da vam da ugovor o radu na neodređeno vreme, jer je po zakonu o radu vaš ugovor potpisan na određeno vreme. Tačno je da ističe tih 24 meseca na određeno vreme, ali je zbog okolnosti da ste na porodiljskom odsustvu vaš ugovor na određeno produžen do trenutka dok se porodiljsko ili nega deteta ne završe. Kad se završe, automatski se završava i vaš ugovor o radu na određeno vreme (iako je trajao duže od 24 meseca).
Na žalost, poslodavac nije dužan da vam ponudi nov ugovor o radu, jer je u svemu postupio prema važećim propisima.

Odgovori

Lazar on 23.08.2018 00:35

Radni odnos sam zasnovao u skoli,, na odredjeno radno vreme do otvaranja konkursa .''dana..15.01.2014.......... po starom ZOSOV-u.Godine 2017, donesen je novi zakon I pravnik skole hoce da mi promeni status u,, na odredjeno zakljucno sa 31.8.2018.''Pitanje je da li je po zakonu da se retroaktivno menja moj ugovor?Ako ne, po kom zakonu da znam na koji zakon, clan, stav da se pozovem?Da li imam prava na zaposlenje za stalno uzimajuci u obzir da radim vec tri godine?

Odgovori

SVM Support on 23.08.2018 08:45

@Lazar,
Pročitajte član 37 Zakona o radu. U njemu je definisan rad na određeno vreme. Isti član se citira u nekom obimu i u ovim komentarima, pa pročitajte pažljivo šta tu piše.
Konačno, oko vaših prava na zaposlenje morate se obratiti pravniku ili advokatu, koji će sagledati prvo sve činjenice, pa onda odabrati opciju najbolju po vas.

Milica on 23.08.2018 12:50

radim na zameni koleginice koja je uzela neplaceno godinu dana. Imam saznanje da se nece vracati na posao. Kako se to desava ovih dana mene interesuje koj su moja prava. Da li ce meni prestati radni odnos samim tim sto sam radila do njenog povratka na posao.

Odgovori

SVM Support on 23.08.2018 13:40

@Milica,
Prestaće vam radni odnos ako se koleginica vrati na posao. Ako se koleginica ne vrati na posao, isteći će vam ugovor o radu zaključen na određeno vreme. U tom slučaju postoje 3 mogućnosti: poslodavac će vam
ili ponuditi nov ugovor o radu na određeno,
ili ponuditi nov ugovor o radu na neodređeno vreme,
ili vam neće ništa ponuditi.
Teoretska je i četvrta mogućnost, a to je da vam ponudi ugovor van radnog odnosa (npr. po ugovoru o delu, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima).

Dragana on 28.08.2018 10:38

Poštovani, radim punih 5 godina, tačnije 06.07..-31.08.2013.sklopila sam Ugovor na pp poslove, letnja sezona, potom je bio prekid do 01.11.2013.od kad radim na pp poslovima do juna meseca 2015.g.od kad potpisujem Ugovor na određeno, posle isteka Ugovora, u julu 2017,.god., nastavljam Ugovor na određeno,ali kao zamena kolegenici koja je na bolovanju. To traje do nekog Maja 2018., kad se ponovo vraćam na pp poslove, a za vreme trajanja svih Ugovora, radim isti posao, naravno, oni uredno menjaju Ugovor, " po Zakonu", a zapravo nije po zakonu. Koja su moja prava za zaposlenje na nedređeno.

Odgovori

SVM Support on 09.09.2018 21:44

@Dragana,
Nije dovoljno detaljno opisano pod kojim ste uslovima u julu 2017. godine nastavili da radite na određeno, kao zamena koleginici na bolovanju, ali ovako kako mi vidimo, to jeste opravdan izuzetak propisan u članu 37 zakona o radu, jer ste menjali koleginicu do njenog povratka na posao.
Dakle, u tom slučaju, ugovor na određeno može da se zaključi na više od 24 meseca, ako nema još detalja koji mogu da utiču na promenu našeg mišljenja.
Vi svakako imate prava da tražite objašnjenje od pravne službe vašeg poslodavca, a ako istim niste zadovoljni, mi savetujemo da se obratie vašem pravniku ili advokatu.

Milan Zivkovic on 09.09.2018 15:20

Postovani, interesuje me koja su moja prava u slucaju da mi poslodavac ne produzi ugovor o radu koji je zasnovan na odredjeno vreme, u mom slucaju na 3 meeca?

Odgovori

SVM Support on 09.09.2018 23:02

@Milan Zivkovic,

Pretpostavimo da je poslodavac je zasnovao sa vama ugovor o radu na određeno vreme. Vaše međusobne obaveze prestaju danom isteka tog ugovora. To znači da ni on nema obaveze prema vama, a ni vi prema njemu.
Poslodavac je dakle ispoštovao u svemu Zakon o radu i vaša prava su u tom slučaju mala. Predlažemo da kontaktirate vašeg pravnika ili advokata za dalje pravne savete.

NEDOUMICA on 13.09.2018 10:27

po isteku rada na odredjeno vreme u trajanju od dve godine,prebacena sam na pp poslove u trajanju od pet dana da bi me opet primili na odredjeno kao zamenu koleginice na bolovanju.To je trajalo oko dva meseca.Koleginica je uredno donela doznake za bolovanje ali joj nije isplacena plata po bolovanju,nego puna plata odnosno redovan rad.Kakva su moja prava u ovom slucaju I da li je prekrsen zakon odnosno imam li osnova da je prekrsen zakon I da li sam ja automatski stekla uslove za stalni radni odnos.

Odgovori

SVM Support on 13.09.2018 12:40

@Nedoumica,
Naše mišljenje je: ovde prava na ispravku obračuna zarade ima koleginica, jer joj je pogrešno obračunata zarada (po onom što vi pišete).
Što se tiče vas, u eventualnom sudskom sporu bi se uzele u obzir okolnosti vašeg zaposlenja na određeno vreme zao zamena za privremeno odsutnu koleginicu, u kom slučaju je propisan izuzetak u skladu sa članom 37 zakona o radu zapošljenja na duži rok od 24 meseca. To što je koleginici pogrešno obračunata zarada za redovan rad, a ne za bolovanje po nama nije dovoljan dokaz da je ona radila, jer je uredno donela doznake od zdravstvene ustanove.
Da je koleginca stvarno radila, onda bi po nama bilo osnova za ostvarivanje prava za rad na neodređeno vreme, oko čega dajemo samo neobavezujuće mišljenje i u tom slučaju bismo vas uputili na pravnika koji bi detaljnije sagledao sve činioce ovog slučaja.

Marko on 18.09.2018 19:56

Postovani.
Radim u jednoj fabrici. Skoro mi je istekao ugovor od dve god, i produzili su mi ugovor na dva meseca da radim na nekom projektu.
Moje pitanje je, sta posle ta dva meseca kada mi istekne taj ugovor, koje su dalje mogucnosti, jel mi prave prekid ili mogu opet da mi na odredjeno produze ugovor, ili nesto trece ?

Odgovori

SVM Support on 18.09.2018 22:21

@Marko,
Kad istekne ugovor, poslodavac vam može ponuditi rad na neodređeno vreme, a može vam prestati radni odnos.
U tom slučaju, može vas angažovati po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima(češća situacija) ili npr. ugovoru o delu (ređa situacija). Ali ako poslodavac nema potrebe za vašim angažovanjem, može jednostavno da vam prestane radni odnos i onda se vi samostalno morate potruditi da nađete drugi posao.

Mihailo on 09.10.2018 18:55

Poštovani, u privatnom preduzeću u kojem radim već četiri i po godine, došlo je do promene zakonskog zastupnika, odnosno direktora. Novi poslodavac kaže da ne planira još dugo da radi ove poslove, da hoće da promeni delatnost i da mu za tu novu delatnost dugoročno neće trebati radnici, tj. neko vreme će raditi samo on na novim poslovima. Predlaže mi da ugovor koji sam potpisala sa prethodnim direktorom (na neodređeno vreme), zamenimo novim ugovorom, na određeno vreme, kako bih nakon isteka tog ugovora, mogla da ostvarim pravo na novčanu naknadu... Da li je ova promena zakonski izvodljiva, pošto je rešenjem apr izvršena samo promena zakonskog zastupnika i adrese preduzeća?

Odgovori

SVM Support on 10.10.2018 01:49

@Mihailo,
Koliko vidimo scenario: Prvo bi trebalo da raskinete sadašnji ugovor na neodređeno vreme, i to sporazumom. Onda bi se stekli uslovi da se potpiše novi ugovor, ovog puta na određeno vreme. Onda, kad vam istekne ugovor na određeno vreme, vi formalno treba da se prijavite na biro za nezaposlene i po tom osnovu biste primali novčanu naknadu. Po nama, to jeste zakonski izvodivo, uz napomenu, da ako bi vam sadašnji direktor sad dao otkaz, dok ste pod ugovorom na neodređeno vreme, morao bi još da vam isplati i naknadu za godine rada provedene u toj firmi.
Predlažemo da se obratite svom pravniku ili advokatu.

Sandra Jelić on 28.11.2018 10:58

Zdravo, imam je dno pitanje?

Cula sam da ce u mojoj firmi od prvog Janura potpisivati ugovore na određeno, ja sam vec 14 godina prijavljena na neodređeno, zanima me dal poslodavac posle 14 godina ima pravo da mi da potpisem ugovor na određeno?

Hvala

Veliki pozdrav,

Odgovori

SVM Support on 28.11.2018 12:25

@Sandra Jelić,
Ako ste prijavljeni na neodređeno, onda je vaš status zaposlen do daljnjeg. To znači da prvo morate da sporazumno raskinete radni odnos, da biste se ponovo prijavili u radni odnos na određeno vreme. U tom smislu, ako postoji obostrana volja, poslodavac ima pravo da vam da da potpišete ugovor na određeno. Dakle, prvo morate da raskinete postojeći radni odnos, da biste osnovali novi.

Jelena Zivkovic on 29.11.2018 10:23

Radim u jednom restoranu potpisivala sam ugovore na 3 meseca pa na 3 meseca sad ugovor mi dali koji nerazumem sta znaci jer se nisam susretala sa tim .Na ugovoru pise Aneks ugovor o radu .Molim vas da mi objasnite sta to znaci i kakav sam ja ugovor potpisala

Odgovori

SVM Support on 29.11.2018 10:26

@Jelena Zivkovic,
Aneks ugovora o radu je dodatak na ugovor o radu. U njemu se opisuju stvari koje su dodate ili izmenjene u odnosu na prethodni ugovor. Obično su to drugi uslovi rada, novi datum zaposlenja, drugi koeficijent za obračun zarade i slično.

Марко Марковић on 08.12.2018 06:21

Прочитавши одговоре Агенције, већина ставова се не може прихватити. Тим одговорима потврђује се регуларност злоупотребе одредаба Закона о раду које се односе на заснивање радног односа на одређено време. Наиме, ако послодавац са запосленим закључи такав уговор, иако радни задаци које ће по њему обављати су трајне природе, реч је о фикцији посла на одређено време у ком случају има основа да се тужбом за утврђење тражи да суд утврди да је реч о радном односу на неодређено време. Ово би требало имати на уму и супротставити се заиста више него некоректним злоупотребама закона. Више питања се управо и односи на овај пробле. Дакле, ако није реч о замени одсутног радника, о раду на пројекту и другим пословима чије трајање је унапред одређено, ради се о злоупотреби права из радног односа.

Odgovori

Isidora Savovic on 10.01.2019 11:51

Postovani,
Interesuje me da li sam po Zakonu dobila otkaz.
Zaposlena sam 03.10.2013. god. Ugovor mi je bio na godinu dana. Posle punih 6 meseci rada sam otisla na trudnicko bolovanje. Nisam radila kao zamena vec sam zaposlena kao potreban Diplomirani ekonomista u Drzavnoj firmi. Bila sam na trudnickom pa onda na porodiljskom. Onda sam produzila Ugovor zato sto sam ponovo ostala trudna, najpre sam uzela trudnicko a onda porodiljsko. Kada mi je isteklo porodiljsko 02.10.2016. godine dobila sam otkaz bez da sam iskoristila bilo kakav odmor. Nisam radila uopste posle porodiljskog sa prvim detetom jer sam bila trudna a porodila sam se carskim rezom i bila je rizicna trudnoca. Hvala unapred na odgovoru

Odgovori

SVM Support on 11.01.2019 07:36

@Isidora Savovic,

Na našu i vašu žalost, smatramo da je sve po zakonu. Evo sad i detaljnog objašnjenja :

Zaposleni ste bili po osnovu ugovora na određeno vreme. Ovo znači da vam je ugovor trajao od 03.10.2013. do 02.10.2014. godine. Nakon toga, poslodavac je imao 2 opcije: Da vam produži ugovor po nekom osnovu ili da ga ne produži.
Obzirom da ste u tom periodu otišli na trudničko bolovanje, poslodavac je bio dužan da vam ponudi aneks ugovora o radu do trenutka povratka na posao. Ako je to bilo tako, ovim je bilo pokriven vaš radni odnos, ali pazite, NA ODREĐENO vreme, dok ste bili prvo trudni, pa onda porodilja, po prvi put.

Da ste imali samo tu trudnoću i porođaj, prvi dan kad bi ste se vratili na posao (tj. kad se završi porodiljsko), vaš ugovor na određeno bi istekao, jer je on već istekao 02.10.2014. a poslodavac je samo zbog okolnosti trudnoće i porodiljskog isti bio dužan po zakonu da produži ,DO TRENUTKA POVRATKA NA RAD.

Međutim, pošto ste u međuvremenu još jednom ostali trudni, poslodavac je bio dužan opet da vam produži radni odnos aneksom ugovora o radu, opet do trenutka povratka sa drugog porodiljskog bolovanja (navodite da je to bio datum 02.10.2016.) godine. Vama je isteklo porodiljsko, a samim tim i ugovor o radu na određeno vreme. Dakle, niste dobili otkaz, nego vam je istekao ugovor na određeno vreme.

Po našem mišljenju, a na našu žalost ovog sistema poslodavac je u svemu postupio po zakonu.
Okolnost da je trudnoća bila rizična i da ste se porodili carskim rezom ne utiče na zakonitost postupka poslodavca.

Vanja Pašić on 11.01.2019 09:31

Poštovani,
Da li možete reći ovo:
Ja sam potpisala ugovor na mesec dana na poslu,i on je istekao svakako,nastavila sam da radim,ali želim da napustim da bih išla u drugu firmu,ja nisam potpisala za sledeći ugovor,koji je na 2 meseca,a oni su mi ga produžili.Niti sam videla ugovor niti sam potpisala? Da li ja moram da radim otkazni rok ili šta već?

Odgovori

SVM Support on 11.01.2019 16:37

@Vanja Pašić,

Jedna stvar je produženje ugovora, a druga produženje prijave preko Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO). Ako su vam tamo produžili ugovor, onda moraju da vas odatle odjave, da biste mogli biti prijavljeni u drugoj firmi.
Inače, ako vam je ugovor istekao, ne postoji otkazni rok, jer - ugovor je istekao, i vaše obaveze su prestale da važe.

Danica Mileski on 16.01.2019 18:53

Postovani
Radim od 14.04.2017. Pod ugovorom u trgovini, poslednji ugovor koji sam dobila 15.12.2018. Vazi do 15.06.2019. A dve godine neprekidnog rada je
14.04.2019. Da li sam automatski primljena za stalno nakon poslednjeg ugovora, unapred zahvalna na odgovoru.
S postovanjem

Odgovori

SVM Support on 17.01.2019 06:34

@Danica Mileski,

Ovo je pitanje za pravnika, ali mi ćemo dati i naše mišljenje:
Po zakonu o radu, član 175, ugovor traje do datuma do kojeg je zasnovan, kod vas do 15.06.2019.
Morate navesti da li ste potpisali ugovor o radu pod okolnostima da je on produžen u nekoj od situacija koje pominje član 26 zakona o radu, npr. kad je unapred poznat neki završetak nekog projekta ili ste do zaposleni do dana povratka nekog zaposlenog na posao kojeg vi menjate na radnom mestu na kojem ste zaposleni na određeno vreme.
Ako je tako, onda poslodavac ima prava da vas zaposli i duže od 24 meseca ugovorima na određeno vreme.

Ako nije tako, kako ste poslednjim ugovorom prešli rok od 24 meseca, jedino što možemo da zaključimo je da je poslodavac prevideo činjenicu 24 meseca rada na određeno vreme (to nam ne izgleda previše verovatno), te da je poslednji ugovor zaključen suprotno odredbama zakona o radu, i onda bi se smatralo da ste zaposleni na neodređeno vreme.

Ljubisa Markovic on 25.01.2019 08:47

Postovani!
Radim od 01.05.2017. pod ugovorom radu na odredjeno sa nepunim radnim vremenom od 04 casova dnevno (20 nedeljno), poslednji ugovor koji sam dobio 01.01.2019. Vazi do 30.06.2019. a dve godine neprekidnog rada je 01.05.2019. Ugovor o radu je potpisan zbog povecanog obima posla i upraznjenog radnog mesta (pre toga ga i nije bilo u sistematizaciji a sada jeste). Da li sam automatski primljen za stalno nakon poslednjeg ugovora.
Unapred zahvalan na odgovoru.
S postovanjem

Odgovori

SVM Support on 25.01.2019 11:01

@Ljubisa Markovic,
Po našem mišljenju, niste primljeni za stalno nakon poslednjeg ugovora, jer je ugovor na određeno vreme vaš poslodavac potpisao sa vama u skladu sa Članom 37 Zakona o radu, koji tvrdi da može biti ugovor na određeno potpisan na duže od 24 meseca, ako je to potrebno zbog zamene privremeno odsutnog zaposlenog, do njegovog povratka ili zbog unapred utvrđenog roka završetka nekog projekta. U praksi, poslodavac može verovatno taj povećan obim posla da proglasi nekim projektom, čiji je rok završetka za 10 godina.
E pa ako postoji takav projekat (to treba da ispitate pravnu službu poslodavca), ili vaše radno mesto neko već popunjava, ali je taj zaposleni privremeno odsutan, onda je sve po zakonu. Ako nije taj slučaj, onda ima smisla da tražite dalji savet, ali od advokata.

Ljubisa Markovic on 25.01.2019 11:16

Ni jedan od navedenih razloga za moje angazovanje nije po clanu 73. Jednostavno, potreba za to radno mesto je od momenta mog angazovanja i sada je u sistematizaciji radnih mesta organizacije. Nije mi jasno samo da li je problem to sto sam bio angazovan sa 50% a ne 100% radnog vremena.

Unapred zahvalan na odgovoru.
S postovanjem

Odgovori

SVM Support on 25.01.2019 11:49

@Ljubisa Markovic,
Za razlog produžetka preko 24 meseca najbolje je da upitate pravnu službu poslodavca. Mi pretpostavljamo da će se formulisati da je to neki projekat, čiji je završetak unapred poznat datum, a to onda jeste osnov za produženje ugovora na određeno vreme u skladu sa članom 37 Zakona o radu.
Možete biti zaposleni i 1%, a ne 50%, a po našem mišljenju, angažovanje sa nepunim radnim vremenom nema uticaja na dužinu ugovora na određeno vreme. Pregledali smo zakon o radu, nepuno radno vreme se pominje 17 puta, ali nijednom u kontekstu ugovora na određeno vreme, sem u smislu, da je po članu 33 to obavezan element ugovora (radno vreme, koje može biti puno, nepuno ili skraćeno). Ima još jedna formulacija, u članu 40, koje zaposlene sa nepunim radnim vremenom izjednačava u smislu prava koja imaju i oni sa punim radnim vremenom, sem ako to nije drugačije određeno zakonom (a u vašem slučaju nije), opštim aktom ili ugovorom o radu. Dakle, opšti akt poslodavca ili ugovor o radu mogu da vam garantuju manja prava, ali ta prava ne mogu biti manja nego što su zakonom propisana, inače bi opšti akt ili ugovor o radu bili ništavni. Ne verujemo da pravna služba poslodavca tako uređuje pravna akta.
Zaključak: po našem mišljenju 50% nije od uticaja na vaš angažman na određeno vreme.

Kole on 08.02.2019 22:10

Radim u istom JP od 2013. Prvobitni ugovori o radu su bili kratki i imao sam 2015. prekid od 30 radnih dana. Nakom toga potoisujem ugovor na godinu pa na jos jednu godinu na jednom radnom mestu. U avgustu mesecu 2016. Potpisujem po novom zakonu ugovor na dve godine ali na drugom radnom mestu. Nakon isteka tog ugovora potpisujem novi na 24 meseca bez ikakvog prekida na istom radnom mestu. Radno mesto je sistematizovano. Zanima me da li imam pravo da na osnovu svega ovoga tuzim firmu i budem primljen za stalno?

Odgovori

SVM SUPPORT on 09.02.2019 08:59

@Kole,

Proverite pod kojim ste okolnostima zaposleni na 24 meseca:
-Da li ste po osnovu završetka nekog projekta čiji je rok unapred poznat ?
-Da li ste na zameni nekog privremeno odsutno zaposlenog ?
-Da li vam za penziju treba manje od 5 godina ?

Ako su sva 3 odgovora ne, donesite sve ugovore i ostalu dokumentaciju vašem pravniku da vas posavetuje za dalje postupanje, jer može postojati osnov da budete primljeni za stalno.
Ako i dalje niste sigurni, obratite se nama na mejl office@svmresenja.com za dalje postupke, sa naznakom da ste upućeni od administratora ovog sajta.

Aleks on 18.03.2019 20:50

Postovanje, radim u prosveti vec cetiri godine na upraznjenom radnom mestu, ugovore potpisujem na godinu dana. U ugovoru stoji do preuzimanja sa liste zaposlenih odnosno konacnosti odluke po raspisanom konkursu . U ovom slucaju zanima me koji je moj status obzirom da ste naveli da se rad od 24 meseca + 5 dana smatra radom na neodredjeno I koja bi bila moja prava ukoliko bi doslo do prekida radnog odnosa od strane poslodavca.

Odgovori

SVM SUPPORT on 25.03.2019 17:13

@Aleks,

Predlažemo da pročitate pažljivo član 37 Zakona o radu. U njemu piše da postoje izuzeci od tih 24 meseca + 5 dana i prema opisanim činjenicama, može biti da vi podpadate pod te izuzetke. Važno je da li se činjenica koju ste naveli "... do preuzimanja sa liste zaposlenih odnosno konačnosti odluke po raspisanom konkursu" može smatrati da je to neki projekat čiji je period tj. završetak unapred određen. Jer ako se može tako smatrati, onda možete biti zaposleni i narednih 15 godina, i sve je u skladu sa zakonom. U tom slučaju, vaša prava bi bila svakako da se žalite, ali onda ne bi došlo do prekida radnog odnosa od strane poslodavca, nego bi se završio vaš ugovor na određeno vreme. Ako bi baš došlo do prekida zbog nekog prekršaja ili povrede radne obaveze, onda ta činjenica nema veze sa vašim statusom rada na određeno vreme. U svakom slučaju, predlažemo da ugovor pogleda pravnik ili advokat, i da sagledavši sve činjenice da svoje pravno mišljenje. Ukoliko vam treba preporuka, možemo i mi da preporučimo neke sa kojima sarađujemo.

Kan on 26.03.2019 12:04

Poštovani,radim u javnom preduzeću sa dva potpisana ugovora od po godinu dana. Drugi ugovor od godinu dana vazi do kraja jula. Nije bilo razmaka između prvog i drugog ugovora. Da li imam neka prava i koja je praksa u javnim preduzećima posle završetka dve godine rada na odredjeno? Hvala.

Odgovori

SVM SUPPORT on 28.03.2019 16:17

@Kan,
Praksa u javnim preduzećima zavisi od okolnosti pod kojim ste zaposleni. Obično se nakon isteka 2 godine prebacujete na neki drugi oblik, koji nije ugovor o radu (npr. privremeni povremeni poslovi). U slučaju da ste zaposleni do povratka nekog zaposlenog, onda se ugovor može produžiti do povratka i nakon 2 godine.
Ukoliko ste zaposleni do završetka nekog projekta čiji je datum unapred poznat, možete biti zaposleni i nakon 2 godine do završetka tog projekta.
A može se ne daj bože, desiti i da jednostavno se ne produži nikakav ugovor sa vama.

Sladjan on 26.03.2019 22:14

Postovanje
Zanima me da li moze da se tuzi poslodavac za radni staz
Radio sam u jednom restoranu tri ipo godine bez prijave a poslodavac bi uvek imao neki izgovor
Da bi mi rekao posle tri ipo godine da moram podneti prijavu za drzavljanstvo Srbije a inace sam bio drzavljanin Bosne i Hercegovine da bi me mogao da prijavi ..
Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 28.03.2019 16:22

@Sladjan,
Vi svakako od prvog dana imate pravo da prijavite poslodavca nadležnoj inspekciji jer niste u radnom odnosu.
Međutim, obzirom na navedene okolnosti, predlažemo da prijavu posvetite pravniku ili advokatu, a mi vam još eventualno možemo pomoći nekim preporukama.

Tamara on 08.04.2019 16:00

Radila sam u firmi stampa na odredjeno počev od 17.01.2017,u oktobru mesecu 2017sam otisla na trudnicko i iskoristila porodiljsko koje mi je isteklo 26.03.19 i nisam potpisala odmah ugovor već otvorila bolovanje, a oni mi nisu prihvatili doznake jer navodno nisu bile na negu deteta. U resenju su mi stavili da sam pocela 17.11.2017.a u radnoj knjizici ima da su placani redovno doprinosi. Zanima me u slučaju da potpisem novi ugovor da li bi bio na odredjeno ili neodređeno.? Mislim da su namerno pogrešno upisali datum kako ne bih dobila na neodređeno u slučaju da se vratim jer inace im trebaju radnici.unapred hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 08.04.2019 19:04

@Tamara,

ugovor o radu na određeno vreme se potpisuje najviše na 24 meseca, osim u određenim slučajevima, o kojima smo više puta pisali u gornjim komentarima. Ako smatrate da je namerno učinjena greška u rešenju, imali ste pravo žalbe do 60 dana od dana potpisa dokumenta.
Smatramo da je ovo slučaj za pravnika ili advokata, a ne za knjigovodstveni savet.
Još da dodamo da je validniji dokaz da su plaćani doprinosi izvod sa portala poreske upravem a ne šta piše u radnoj knjižici.

Petar Veselinović on 10.05.2019 13:26

Poštovani, ugovor o radu je zaključen 26.12.2016.godine u drzavnom preduzecu, prvi ugovor je bio pripravnicki na 6 meseci, a zatim nakon obavljenog pripravnickog poslodavac mi jos 2 x produzava radni odnos na odredjeno vreme do 25.06.2019 godine, tog datuma biće mi 2 godine radnog odnosa na odredjeno i 6 meseci pripravnickog staza. Moje pitanje je da li je obavljanje pripravnickog, kada sam isto potpisao ugovor o radu, jedan od izuzetaka kada radni odnos moze trajati duze od 24 meseca ili ima osnova da na osnovu 24 meseca plus 5 dana trazim da dobijem ugovor na neodređeno vreme? Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 11.05.2019 09:16

@Petar Veselinovic,

Da li piše u pripravničkom ugovoru da je to ugovor o radu i da li on ima elemente ugovora o radu na određeno vreme ?
Na osnovu ovih informacija koje ste nam pružili, naše mišljenje je da se pripravnički staž, ako je potpisan ugovor o radu, računa u onih 24 meseca roka za ugovor o radu na određeno vreme.
U svakom slučaju, ako se obratite pravniku ili advokatu, on će detaljnije moći da pogleda svu dokumentaciju i da da stručan stav na osnovu ovog pojedinačnog slučaja.

Milena Ivic on 06.06.2019 09:40

Postovani imam jednu pravnu dilemu.
Naime radim 20 casova nedeljno u skoli prema Ugovoru o radu, i u jednoj Agenciji na 20 casova prema Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. S obzirom da sam u drugom stanju i da planiram da otvorim trudnicko bolovanje koje na koje imam prava prema Ugovoru o radu jer je to radni odnos, da li posto povremeni poslovi spadaju u rad van radnog odnosa i nemam prava na odrzavanje trudnoce, da li mogu da nastavim da radim prema povremenim poslovima a da u skoli uzimam bolovanje ? Molim Vas ya hitnost odgovora, ne bih da nesto pogresno uradim.

Odgovori

SVM SUPPORT on 09.06.2019 09:17

@Milena Ivic,
Hvala na interesantom pitanju !
Po našem mišljenju, nema zakonskih smetnji, bar što se tiče Zakona o radu, da nastavite da radite po privremenim i povremenim poslovima u Agenciji iako ste tamo gde ste zaposleni na nepuno radno vreme u statusu održavanja trudnoće.
Međutim, postavlja se pitanje opravdanosti održavanja trudnoće, ako jeste radno sposobni, jer i to treba da utvrdi neka lekarska komisija.

Nevena Jovasevic on 11.06.2019 15:18

Poštovani,radila sam u firmi skoro 24 meseca, 3 dana mi je ostalo do isteka roka od 24 meseca, po isteku ugovora poslodavac mi je dao ugovor o radu u trajanju od 6 dana, i poslao me na odmor, nakod isteka tog ugovora saopštio mi je da prekidamo radni odnos zbog isteka ugovora, tih 6 dana plaćen mi je odmor koji mi je ostao iz prethodne godine ali nije mi plaćen odmor za tekuću godinu u kojoj sam radila puna 4 meseca, primarak ugovora mi nije dao ni nakod mesec ipo dana, kao ni rešenje o prestanku radnog odnosa, sobzirom da tvrdi da mi je sav odmor isplaćen, tražila sam potvrdu o korišćenju godišnjeg odmora, ni to mi nije dao, kao ni platne liste iz kojih se može jasno pročitati sta je plaćeno. Kakva su moja prava u slučaju kada poslodavac ne izda dokumentaciju duže od mesec dana koju je po zakonu dužan da mi dostavi?
I još jedno pitanje je da li se pre rešenja o prestanku radnog odnosa potpisuje neki papir pomoću koga se sastavlja to rešenje, ili samo po isteku ugovora poslodavac sam sastavi to rešenje?

Odgovori

SVM SUPPORT on 16.06.2019 23:37

@Nevena Jovasevic,
Ima puno činjenica, pa idemo redom.
Ako je tako kao što ste naveli, onda: poslodavac nije dužan da potpisuje rešenje o raskidu ako je ugovor o radu sklopljen na određeno vreme. Jednostavno, vi ste svojevoljno potpisali ugovor o radu u kojem je naznačeno (ako je jasno naznačeno) da ste u radnom odnosu do određenog datuma. Nakon isteka tog datuma, ističe i vaša obaveza da radite i njegova da vas angažuje i nadalje plaća.
Neiskorišćeni godišnji odmor za tekuću godinu, poslodavac je dužan da nadoknadi u srazmernom iznosu broja neiskorišćenih radnih dana.
Nije jasno iz ovoga što pišete koji primerak ugovora vam poslodavac nije dao, ali ako je to ugovor o radu, morali ste da dobijete svoj primerak ugovora.
Obračunski list zarade i rešenje o korišćenju godišnjeg odmora je takođe poslodavac dužan da uruči zaposlenom.
Vaša prava su garantovana Zakonom o radu, i ako sumnjate da postoji prekršaj, predlažemo vam da se obratite pravniku ili advokatu. U slučaju da nemate advokata, možemo vam mi preporučiti neke sa kojima mi sarađujemo.
Rešenje o prestanku radnog odnosa je dokument kojim se prekida radni odnos na neodređeno vreme ili radni odnos na određeno vreme ali pre isteka datuma do kojeg je taj radni odnos na određeno vreme zasnovan. Pre toga poslodavac je dužan da izrekne opomenu zaposlenom o nepoštovanju neke ugovorne obaveze, sa jasnim upozorenjem da postoji osnovana mogućnost da dođe do raskida radnog odnosa.
Poslodavci se u praksi štite od takvog pristupa i papirologije i zato i zasnivaju radne odnose na određeno vreme.

Jelisaveta Vicic on 09.07.2019 18:40

Postovani,
Moj prvi ugovor kod sadasnjeg poslodavca je bio od 1.1.2018. do 30.6.2018., obnovljen mi je ugovr do 30.6.2019. u medjuvremenu sam zatrudnela i otvoreno mi je bolovanje od 3.6.2019. Dobila sam 3. ugovor koji glasi (na odredjeno) na period od 1.7. 2019. do isteka bolovanja. Sta to znaci i Da li je to u skladu sa zakonom? Poslodavac mi je naglasio da mi nece dalje produzavati ugovor, da li taj ugovor postaje ugovor na neodredjeno posto ce do isteka bolovanja proci vise od 24 meseca kako sam u kontinuitetu zaposlena kod istog poslodavca ?

Odgovori

SVM SUPPORT on 11.07.2019 10:34

@Jelisaveta Vicic,
Poslodavac je postupio u svemu po zakonu o radu. Dakle, u slučaju otvaranja bolovanja usled potrebe za održavanjem trudnoće, poslodavac nema prava da vam da otkaz. Odatle proizilazi da će vaš ugovor o radu na određeno vreme trajati duže od 24 meseca. Međutim, u tim slučajevima, poslodavac je dužan da vas drži u radnom odnosu samo do datuma isteka bolovanja za potrebe održavanja trudnoće, odnosno do datuma isteka porodiljskog odsustva, ako se porodiljsko odsustvo otvori odmah nakon završetka bolovanja. Ovo se ne smatra kršenjem odredbi člana 37 zakona o radu, koji propisuje rad na određeno vreme.

Ivan Stojkovic on 27.08.2019 18:02

Postovani,
interesuje me da li poslodavac moze da zaposli prvo lice za obavljanje posla a neposredno posle, recimo dve nedelje otpusti mene koji obavljam isti posao tj. na istom radnom mestu kao tehnoloski visak? Kako bih ostvario pravo na novcanu nadoknadu preko biroa, ili je bolja neka druga varijanta ? Hvala

Odgovori

SVM SUPPORT on 28.08.2019 18:12

@Ivan Stojkovic,
Nismo sigurni da smo dobro razumeli suštinu: Da li vas interesuje da li poslodavac ima pravo da radno mesto proglasi tehnološkim viškom 2 nedelje od zapošljavanja na tom radnom mestu,
ili
interesuje vas da li u toj situaciji ostvarujete pravo na naknadu preko biroa ?

iVAN on 29.08.2019 18:22

@SVM SUPPORT
Da, da li poslodavac ima pravo da radno mesto proglasi tehnološkim viškom 2 nedelje od zapošljavanja na tom radnom mestu, kao i koja mogucnost jos postoji da se ostvari naknada sa biroa nakon 5 i vise godina rada kod istog poslodavca?

Hvala

Odgovori

SVM Support on 30.08.2019 18:24

@IVAN,
Pravno formalno, ne vidimo smetnju da se radno mesto proglasi tehnološkim viškom 2 nedelje od zapošljavanja, ali za to mora da postoji opravdan razlog koji se odnosi na potrebe poslodavca. To bi značilo da je poslodavac "namestio" tehnološki višak, ako opravdan razlog za proglašenje tehnološkim viškom ne postoji.
Sem toga, predviđen slučaj zakonom za prestanak radnog odnosa je i odbijanje zaključenja aneksa ugovora o radu, ali samo onih aneksa koji su predviđeni nekim posebnim motivom (predviđeni članom 171 zakona o radu). Ovo bi značilo da se u vašem slučaju potpiše ugovor o radu na određeno vreme i da se posle ponudi aneks zaposlenom iz nekih motiva npr. premeštaja radnog mesta, a da on isti odbije.

Da bi nezaposleni ostvario pravo na naknadu sa biroa, mora biti minimalno 12 meseci zaposlen u kontinuitetu ili 18 meseci sa prekidima.
Pored tehnološkog viška, postoje sledeći osnovi da se ostvari naknada sa biroa koji su za vas može biti relevantni:
-Ako zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi
-Nakon prestanka radnog odnosa na odredjeno vreme, privremenih i povremenih poslova, probnog rada;
-Eventualno nakon premeštaja bračnog druga, u skladu sa posebnim propisima;
-I još eventualno usled prestanka radnog odnosa u inostranstvu, u skladu sa zakonom, odnosno medjunarodnim sporazumom.

IVAN on 03.09.2019 08:45

@SVM SUPPORT
Hvala na konciznom odgovoru. Najbolji ste!

Odgovori

Milos D on 03.10.2019 11:25

Postovani,

Imam pitanje o mojim pravima nakon isteka ugovaora na odredjeno. Imao sam 3 ugovora od po 6 meseci u firmi i sada postoji mogucnost da mi se ne produzi ugovor (zbog velikog broja otkaza u firmi i smanjivanju broja zaposlenih) koji je istekao 1. oktobra (pisem ovo treceg oktobara), ali ja i dalje radim i uprava nema nameru da me otpusta za sada.

Citao sam da postoji mogućnost kad je zaposleni u skladu sa zakonom zasnovao radni odnos na određeno vreme, pa po isteku tog vremena nastavi da radi najmanje pet radnih dana,tada prvobitno zasnovan radni odnos na određeno vreme prerasta u radni odnos na neodređeno vreme, prvog dana po isteku roka. Da li je to tacno, posto ce to biti slucaj kod mene?

Dakle, situacija u firmi je cudna zato vam se i obracam. Direktor je od pre par dana Nemac (vlasnik firme) koji je van drzave i nema nikakvih znanja o zakonima u Srbiji, zato ce mi ugovor biti produzen tek kada se on vrati za par dana.

Sta je meni pametno da radim u ovakvoj situaciji? Moje pitanje je zapravo:
-Kako ovo funkcionise u praksi (posle 5 dana ugovor na neodredjeno), i sta se desava ako mi ponude ugovor na odredjeno i ja odbijem trazeci na neodredjeno, da li mogu da ih tuzim ako mi tada ne produze ugovor
-Da li poslodavac mora da mi uruci neko resenje o otkazu iako mi je istekao ugovor, posto cu ja nastaviti da dolazim na posao
-Sta ako mi usmeno kazu da ne dolazim na posao
-Mozete li mi dati savet kako se pravno postaviti u ovoj situaciji, posto je dosta cudna... radim bez ugovora, a u narednih par meseci mi i planiraju dati otkaz

Puno ce mi znaciti vas eventualni savet, posto firma ne vodi racuna o zakonu i jako mi je bitno da znam koja su moja prava u ovoj situaciji.

Unapred zahvalan, Milos

Odgovori

SVM SUPPORT on 20.10.2019 12:55

@Milos,
postoji član zakona o radu koji tvrdi da "ako zaposleni ostane da radi kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koje je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme."
To su činjenice iz Zakona o radu. U praksi, poslodavci gledaju da poštoju zakon kako moraju i kako mogu. Po nama, imate 3 mogućnosti:
1. da vam se ponudi još jedan ugovor na određeno vreme, i onda ste mirni još 6 meseci.
2. da vam se poslodavac obrati da vam je ugovor istekao, ako to učini u roku od 5 radnih dana od 01.10.2019. i onda je radni odnos gotov, bez kršenja zakona od strane poslodavca. Jedino što možete da zahtevate da vam se plati još tih 5 radnih dana.
3. Da se zaista desi da vi radite i nakon tih 5 radnih dana, i po nama, ako nemate da nam kažete ništa još što je bitno za tumačenje zakona, vi ste zaposleni na neodređeno.
Naravno, u tom slučaju, obavezno se obratite pravniku ili advokatu, ne verujemo da je i vama jednostavno dokazati ko je u pravu u slučaju pravnog spora koji pokrenete.

Još da kažemo da po našim saznanjima, u slučaju pravnog spora između zaposlenog i poslodavca, sudska praksa je po statistici više na strani zaposlenog.

julijana maric on 28.01.2020 14:08

postovani,mom sinu je istekao ugovor 10.12. a zvatje da potpise novi ugovor 12.12. s tim da je njegovo radno vreme bilo do 14casova jer vozi kontrole inace vozac je saniteta on nastavlja da radi kolegi sa posla nocnu celu smenu znaci 10. na 11. radi celu noc iujutru do 9casova.moje pitanje je ima li on osnova o zakonu o radu da tuzi dom zdravlja i trazi da ga prime na neodredjeno jer je radio taj dan bez ugovora.unapred vam se zahvaljujem na odgovoru.

Odgovori

SVM SUPPORT on 12.02.2020 14:43

@Julijana Maric,
Osnov za tužbu ne postoji u smislu prekršaja da je sin trebalo da bude primljen u radni odnos na neodređeno vreme. Ali ako ima dokaz da je radio van radnog odnosa taj 11. u mesecu, onda možete tražiti nadoknadu za taj dan po nekom drugom odnosu (ugovor o delu, privremeno povremeni poslovi). Inače, prekid do 30 dana između 2 ugovora na određeno vreme se ne smatra prekidom radnog odnosa.

Ljubica Duka on 20.03.2020 09:10

Postovani,
ja imam zakljucen ugovor o radu na odredjeno vreme , koji istice 29 marta 2020 god i sa tim datumom mi se navrsavaju 2 godine rada u firmi.
Interesuje me zbog trenutne vanredne situacije (Korona virus) sta se desava ukoliko nije moguce fizicki pripremiti i potpisati novi ugovor ( na neodredjeno).
Da li postoji neka nova odluka da se sve zamrzava do isteka vandrednog stanja ili ipak treba sve da se odradi kao pre v.s

Odgovori

SVM SUPPORT on 29.03.2020 07:41

@Ljubica,
Nije nam poznato da postoji takva odluka "da se sve zamrzava" do isteka vanrednog stanja. Prema tome, vama će 29.03.2020 isteći radni odnos i možete se prijaviti na biro, ali pre toga, pozovite vašeg nadređenog i raspitajte se šta će biti sa vašim ugovornim odnosom.

Branko Nikolic on 30.03.2020 14:46

Postovani, preduzetnik sam, nisam hteo da zatvaram u radnju zbog vanrednog stanja, imam dva radnika, jednoj radnici istekao ugovor na odredjeno 25.03., nije htela da radi i otisla na biro, istek ugovora na odredjeno vreme, posto hoce tamo da ima naknadu! Zbog njenog postupka ja cu verovatno biti ostecen i necu nikakvu nadoknadu od drzave da dobijem, tako ispada da je otisla u vreme vanrednog stanja, hteo bih vase misljenje, unapred hvala!

Odgovori

SVM SUPPORT on 01.04.2020 06:39

@Branko Nikolic,
Pošto se u trenutku pisanja odgovora, još ništa ne zna sa sigurnošću oko plana nadoknada od države, ne možemo ništa sa sigurnošću da vam tvrdimo. Kad budu donete uredbe ili pravilnici kao podzakonski akti, moći ćemo.

Natasa T on 16.06.2020 17:01

Poštovani,
Dali je zakonski izvodljivo da se podnese tužba o Otkazu i nakon pet godina?
Dali je moguće isplata neiskoriscenog zaradjenog dela odmora ?
Iako je proslo vremenski period od 5 godina .
Pozdrav

Odgovori

Admin sajta on 31.07.2020 15:49

@Natasa T,
Ovo je prvenstveno pitanje za advokata. Vi uvek možete da podnesete tužbu, ali je pitanje da li ćete je dobiti.
Po našem mišljenju, rok za pokretanje spora je 60 dana od dostavljanja rešenja po kojem smatrate da ste oštećeni.
Takođe, sva novčana potraživanja zastarevaju nakon 3 godine.
Vi pogledajte još sa nekim advokatom, ali po našem mišljenju, zakonski osnov za tužbu ne postoji.

Sara Peric on 02.07.2020 08:52

Bila sam zaposlena na odredjeno vreme na zameni odsutne radnice koja je bila na bolovanju. Posle godinu i 4 meseca ona odlazi u penziju. S tim što ona odlazi u penziju 12vmaja ja otkaz dobijadobijam 1 juna. Da li ima elemenata za tužbu?

Odgovori

Admin sajta on 03.09.2020 18:42

@Sara Perić,

Po nama, nema elemenata za tužbu.

Natasa T on 15.08.2020 17:26

Poštovani,hvala na odgovoru .
Imala bi još jedno potanje .
Kad bi se pustio konkurs za moje bivse radni Meseto uskoro ,dali bi imala pravo da se prijavim na isti?
A kasnije uložim žalbu ,i tad pokrenem proces ?
Dal je to tada izvodljivo ?

Odgovori

Admin sajta on 07.09.2020 15:59

@Natasa T,
imali biste pravo da se prijavite na koje god radno mesto želite. Žalbu vezano za ranije radno iskustvo morate da podnesete u roku od 60 dana od spornog događaja.

Natasa on 13.10.2020 01:43

Poštovani ,
Prijavila sam se na konkurs za radni mesto pored obavezne dokumetacije priložila sam i preporuku romske nacionalnog saveta koji se poziva na afirmitivne mere 2016 do 2025
Medjutim već su stigle neke informacije da ja neću da se tu zaposlim jer je to mesto predvidjeno vec za nekoga .
Dali imam neku prednost veću u odnosu na ostale kadidate sto se zakona tiče kao pripadnik nacionalne manjine

Odgovori

Admin sajta on 13.10.2020 10:53

@Natasa,
Prednost nemate, ali shodno Zakonu o radu, ne sme biti diskriminacije lica koja traže zaposlenje, s obzirom na jezik i nacionalnu pripadnost.
Dakle, jednaki ste kao i ostali kandidati i ne biste smeli biti diskriminisani vezano za bilo koju ličnu osobinu ili uverenje.

Miljan Vuković on 08.10.2022 16:03

Imao sam operaciju čira na bolovanju sam, ugovor mi ističe krajem meseca,pošto mi neće produžiti ugovor dali će mi platiti bolovanje dok mi ne istekne, ili samo dok mi traje ugovor. Hvala.

Odgovori

Admin sajta on 18.10.2022 07:21

@Miljan Vukovic
Bolovanje će vam biti plaćeno za period dok vam traje ugovor.

Ostavi komentar

Molimo vas da pravilno unesete prikazanu reč.